Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mercedes atego 815 oprire motor

Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!
 electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...

Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...
 Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...
 Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie
 

Despre vinuri

- - - - -
  • Please log in to reply
354 replies to this topic

#1
DarkMinion

DarkMinion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 269
  • Înscris: 08.11.2013
Se spune ca vinul devine din ce in ce mai bun odata cu trecerea timpului.
In ce conditii ar trebui depozitate buteliile de vin pentru a se pastra de-a lungul anilor ?

Vreau sa imi fac o mica colectie de vin, la care sa adaug odata la 6 luni cate-o sticla si pe care sa le pastrez minim 20 de ani, dar deoarece nu stiu foarte multe despre acest domeniu, as dori niste pareri de la cei care se pricep.





#2
z4rk

z4rk

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 12.12.2013
Bem o tuica?

#3
Blue_Ivy

Blue_Ivy

    8-]

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,598
  • Înscris: 27.12.2012
O sticla odata la 6 luni? Adica ai sa ai 40 de sticle in 20 de ani? Posted Image  Aia nu se poate numi colectie.

Quote

Despre vin se spune, ca şi despre om, că se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi apoi dispare. Deci, vinul trece prin anumite faze de dezvoltare: formarea, maturizarea, învechirea şi degradarea.

Faza de formarea vinului începe o dată cu terminarea fermentaţiei mustului şi durează până la primul “pritoc”, când au loc o serie de transformări fizice, chimice, fizico-chimice şi biologice “materializate” într-un aspect mai limpede, o culoare caracteristică soiului de struguri din care provine, un miros şi un gust de vin nou. In această fază se produce precipitarea substanţelor colorate şi a bitartraţilor şi îmbogăţirea gustului specific al vinurilor.

Faza de maturizare, în această fază au loc o serie de operaţii tehnologice menite să asigure echilibrarea vinurilor şi înlăturarea unor defecte, aplicându-i-se tratamente, cum ar fi cele pentru accelerarea maturizării (termice), demetalizarea, pasteurizarea, stabilizarea. Faza de maturizare marchează momentul în care vinul a fost pregătit pentru a fi dat în consum.

Faza de învechirea vinului este perioada în care vinul atinge maximum de calităţi, impunându-se sub aspectul gustului, fineţii, catifelării, aspectului, limpidităţii şi culorii specifice soiului. Tot în această fază se formează şi se desăvârşeşte buchetul vinului.
Faza de degradareîncepe atunci când vinul a atins maximum de calităţi, după care începe să le piardă, întrând în perioada de îmbătrânire. S-a constatat că durata de păstrare a vinurilor depinde de compoziţia lui şi de condiţiile de păstrare. De regulă, vinurile albe se maturizează şi se învechesc mai repede decât cele roşii.

Durata de învechire şi păstrare a vinurilor albe în sticle variază între 4 şi 18 ani, a celor roşii între 8 şi 20 ani şi chiar mai mult la anumite sortimente, mai ales cele din anii cu recolte bune şi care au fost pregătite şi condiţionate cu respectarea strictă a procedeelor tehnologice. Numai astfel se poate explica existenţa unor vinuri cu vechime de zeci de ani de zile.

In timpul păstrării vinului la sticle, pe lângă unele calităţi pe care le dobândeşte, acesta suferă şi fenomene de degradare, cum ar fi precipitarea substanţelor colorante, reducerea acidităţii, dispariţia buchetului şi aromei, dispariţia gustului normal al vinului învechit.
Odată vinul pregătit pentru fi comercializat se trage la sticle pentru a fi livrat pe piaţă sau se lasă la învechit (în sticle sau butoaie).

Tragerea vinului la sticle este în sine o operaţie destul de tehnică făcută astăzi în majoritatea cazurilor prin tehnologii complet automatizate, de mare capacitate. O îmbuteliere corectă este condiţionată, în afară de asigurarea unor vinuri de calitate neîndoielnică, de existenţa utilajelor adecvate şi a materialelor necesare: dopuri de plută care să asigure o bună etanşeitate, sticle de formă alungită pentru a putea fi păstrate în poziţie “orizontală”, etichetele necesare pentru identificarea “garanţiei” vinurilor propuse pentru vânzare.

Păstrarea vinurilor, atunci când aceasta depăşeşte câteva săptămâni, impune condiţii speciale de păstrare prin amenajarea unei “pivniţe” sau a unui spaţiu adecvat în apartament. Este de dorit ca amenajarea unei pivniţe să se facă în încăperi construite din piatră sau beton netraversate de instalaţii de căldură sau canalizare. Un dulap izolat sau “o pivniţă de apartament” (un frigider cu temperatură controlată) se poate utiliza în lipsa unei pivniţe ideale.
Indiferent de locul unde se face păstrarea vinului câteva cerinţe trebuie îndeplinite:

Temperatura de păstrare a vinurilor trebuie să fie constantă, optimală între 5 şi 15 ° C, ideală între lOşi 12° C.
Lumina poate influenţa evoluţia vinurilor, mai ales pe aceea a vinurilor albe. Pivniţa va fi întunecoasă şi lipsită de sursă directă de ‘lumină din exterior sau din interior. Lumina se va folosi numai în momentul accesului.

Curăţenia va fi astfel menţinută încât să asigure o igienă perfectă.
Umiditatea ideală va fi între 75 şi 80 %.
Ventilaţia poate fi făcută natural sau prin ventilaţie mecanică.
Vibraţiile vor fi evitate atât cele provenite de la utilajele din interiorul construcţiei cât şi cele datorate circulaţiei rutiere.

Aranjarea sticlelor cu vin se va face pe sortimente, întotdeauna în poziţie orizontală, după caz, pe rafturi sau stelaje în spirală sau drepte, în casete fixe sau mobile, precum şi în “pivniţele de apartament”. Atunci  când vinurile sunt păstrate pentru formarea unei colecţii, se recomandă etichetarea lor pe ani de recoltă şi de ce nu, utilizarea unui caiet special cartea pivniţei. Sticlele cu alcooluri se păstrează “în picioare”
In toate cazurile se vor avea în vedere căile de acces în şi din pivniţă.
Se furnizează consumatorului anumite informaţii care pot determina alegerea vinului dorit: originea vinului, cine l-a produs, în ce an, din ce soi de viţă de vie provine, cine l-a îmbuteliat şi altele, în general informaţiile pe care trebuie să le furnizeze etichetele de pe o sticlă de vin fac obiectul unor reglementări specifice fiecărei ţări producătoare de vinuri.

Denumirea de “vin” trebuie să fie înscrisă pe toate sticlele cu vin care se exportă de ţările din afara Uniunii Europene în ţările din Uniunea Europeană.
Ţara de origine se va menţiona obligatoriu pe etichetele vinurilor destinate exportului indiferent de ţara în care se produce.
Denumirea de origină se înscrie sau nu potrivit reglementărilor specifice din fiecare ţară producătoare de vinuri.
Conţinutul sticlelor se înscrie în ml sau în ci.
Concentraţia în alcool se exprimă în % / volum sau în grade alcoolice (°).
Numele şi adresa celui care face îmbutelierea sau a proprietarului de marcă trebuie să fie înscris pe etichetele tuturor vinurilor care se comercializează în ţările din Uniunea Europeană precum şi în alte ţări.
Nivelul calităţii este stabilit pentru vinurile din Uniunea Europeană prin sistemul cunoscut sub denumirea de “appellation controlee“, precum şi prin reglementări similare ale ţărilor care folosesc acest sistem. Din păcate acest sistem nu reflectă întotdeauna calitatea menţionată pe etichete.
Soiul este utilizat frecvent pentru a arăta provenienţa vinului. Dacă pe etichetă este menţionat un singur soi, acesta trebuie să fie de cel puţin 85 %. Dacă sunt menţionate două soiuri, cel predominant va fi înscris primul, în unele ţări, legislaţia locală nu permite înscrierea a două soiuri.
Domeniul sau podgoria de provenienţă se înscrie pe etichetă pentru a garanta că vinul respectiv este produs în exclusivitate din struguri proveniţi din domeniul respectiv. Adesea el este înlocuit cu “podgoria”.
Anul recoltei se înscrie pe etichete pentru a garanta că cel puţin 85% din vinul respectiv provine din acea recoltă.
Menţiunea sec sau dulce este facultativă pe etichetele de vin.alb şi obligatorie la sticlele cu vin efervescent (brut sau demisec).
Timbrul fiscal se aplică de regulă pe dop, sub sau pe capsulă.


Sursa: http://www.restauran...ea-vinului.html

#4
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,092
  • Înscris: 20.12.2007

 DarkMinion, on 07 ianuarie 2014 - 11:18, said:

Se spune ca vinul devine din ce in ce mai bun odata cu trecerea timpului.
In ce conditii ar trebui depozitate buteliile de vin pentru a se pastra de-a lungul anilor ?

Vreau sa imi fac o mica colectie de vin, la care sa adaug odata la 6 luni cate-o sticla si pe care sa le pastrez minim 20 de ani, dar deoarece nu stiu foarte multe despre acest domeniu, as dori niste pareri de la cei care se pricep.
http://oenolog.ro/
http://vinuripovesti...i-de-oenologie/
http://www.scribd.co...de-Mirela-Soare
http://www.google.ro...aYZojub-Sg2egdA

Edited by Kokoshmare, 07 January 2014 - 11:34.


#5
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Depoziteaza-l in ficat. Se pastreaza cel mai bine.

Chiar asa, ce colectie e aia cu 2 sticle pe an? Iar cand primele doua sticle fac 20 de ani o sa vezi ca nu o sa poti sa le consumi din cine stie ce motive.

Edited by undercoverbrother, 07 January 2014 - 11:46.


#6
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013
Ce tehnici sunteti! Nu stiu cat pot ajuta cursurile de oenologie... Asta pentru ca este vorba despre potentialul de invechire al vinului. Sigur, conteaza si toate procedeele tehnice si conditiile de pastrare, dar important este sa pui deoparte vinuri ce pot rezista in sticla multi ani si nu numai, care au sanse sa se transforme castigand in gust, arome...

Dar, ideea unei asemenea colectii fara sa ai informatii mi se pare hazardata. Peste 20 de ani te vei trezi cu o colectie de oteturi sau de vinuri oxidate rau. Ca sa ajungi sa colectionezi trebuie sa exersezi. :) Asa ca incepe prin a incerca cate un vin nou in fiecare saptamana de exemplu. Si nu te duce la supermarket. Si nu cumpara fara sa stii nimic despre vinul ala. In magazinele specializate poti afla multe, dar si citind pe net fisa tehnica data de producator si review-uri ale criticilor de vin, dar si ale amatorilor connaisseuri.

#7
Blue_Ivy

Blue_Ivy

    8-]

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,598
  • Înscris: 27.12.2012
O sticla de vin buna oricum e scumpa. Si sunt destule soiuri din 2007 pana in '90/91 chiar la supermarket. Vazusem la 45 de lei din '93 vin romanesc cu dop de ceara. Deci are deja...21 de ani. Incearca-l si vezi cum e.

#8
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013

 Blue_Ivy, on 07 ianuarie 2014 - 11:53, said:

O sticla de vin buna oricum e scumpa. Si sunt destule soiuri din 2007 pana in '90/91 chiar la supermarket. Vazusem la 45 de lei din '93 vin romanesc cu dop de ceara. Deci are deja...21 de ani. Incearca-l si vezi cum e.

Este oxidat.

#9
Blue_Ivy

Blue_Ivy

    8-]

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,598
  • Înscris: 27.12.2012

 CorinaP1, on 07 ianuarie 2014 - 11:54, said:


Este oxidat.

Ai incercat? Tot am zis ca iau dar m-am luat cu altele. La 20 de ani cred ca sunt putine care nu se oxideaza, surprize ai si cu cele la 100/200 lei sticla. Un exemplu de vin over rated e Domeniul Coroanei care nu e cu nimic mai special fata de un vin la 12 lei sticla, dar asta e alta discutie Posted Image

#10
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,092
  • Înscris: 20.12.2007
Au la Real-ul din AFI vinuri de la sfarsitul anilor 80 plus foarte ieftinele Cricova de prin 93. Au si un oenomat acolo, poti sa gusti

#11
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013

 Blue_Ivy, on 07 ianuarie 2014 - 12:02, said:

Ai incercat? Tot am zis ca iau dar m-am luat cu altele. La 20 de ani cred ca sunt putine care nu se oxideaza, surprize ai si cu cele la 100/200 lei sticla. Un exemplu de vin over rated e Domeniul Coroanei care nu e cu nimic mai special fata de un vin la 12 lei sticla, dar asta e alta discutie Posted Image

Am incercat si sunt proaste. Vinul cu potential de invechire de 20 nu costa nici 12, nici 40 si nici 200 de lei. Sunt intr-o cu totul alta clasa de preturi. Daca cumpreri acum un astfel de vin care sa fie bun de baut in 2034 poti da pornind de la 200 de euro. Conteaza si anul recoltei. Cu cat te apropii de anul bun pentru baut, cu atat creste pretul...

Edited by CorinaP1, 07 January 2014 - 12:16.


#12
Blue_Ivy

Blue_Ivy

    8-]

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,598
  • Înscris: 27.12.2012

 CorinaP1, on 07 ianuarie 2014 - 12:15, said:

Am incercat si sunt proaste. Vinul cu potential de invechire de 20 nu costa nici 12, nici 40 si nici 200 de lei. Sunt intr-o cu totul alta clasa de preturi. Daca cumpreri acum un astfel de vin care sa fie bun de baut in 2034 poti da pornind de la 200 de euro. Conteaza si anul recoltei. Cu cat te apropii de anul bun pentru baut, cu atat creste pretul...

Posibil, nu zic nu. Dar sigur gasesc o sticla de vin bun de acu 10-15 ani cu 200+ euro fara sa fie nevoie sa astept eu atat Posted Image

#13
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013
Cu siguranta gasesti. :) Poti sa incepi cu un brunello, de exemplu, care te-ar costa cam 350 - 500 de lei.

#14
DarkMinion

DarkMinion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 269
  • Înscris: 08.11.2013
Cand am spus ca vreau sa pun 2 sticle pe an, ma referam la faptul ca vreau sa pun 2 sticle mai speciale, cumparate in anul respectiv si care sa intre intr-o categorie superioara de pret. Desigur, vinuri de 10-20 euro strang de ceva vreme. Am in camera in permanentata 9-10 sticle de vin, beau cam 3 pe saptamana si cumpar tot atatea...dar nu le pastrez sa se invecheasca. Cred ca cea mai veche are vreo 2-3 ani, un Jidvei alb.

Ideea mea era sa le 'invechesc' eu, nu sa le iau deja invechite.

Oricum, am citit cateva lucruri interesante printre raspusnurile voastre. Multumesc si mai astelt informatii noi.

 CorinaP1, on 07 ianuarie 2014 - 11:52, said:

Asa ca incepe prin a incerca cate un vin nou in fiecare saptamana de exemplu. Si nu te duce la supermarket. Si nu cumpara fara sa stii nimic despre vinul ala. In magazinele specializate poti afla multe, dar si citind pe net fisa tehnica data de producator si review-uri ale criticilor de vin, dar si ale amatorilor connaisseuri.

Imi poti da cateva sugestii mai exacte ?
Cum am spus mai sus, deja incerc cel putin un vin nou pe saptamana...dar momentan merg in supermarket si aleg unul care nu l-am incercat, de obicei din regiuni diferite.
(da, ai dreptate...e cam hazardoasa metoda mea, dar sunt aici sa invat)

Edited by DarkMinion, 07 January 2014 - 13:09.


#15
Blue_Ivy

Blue_Ivy

    8-]

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,598
  • Înscris: 27.12.2012

 DarkMinion, on 07 ianuarie 2014 - 13:05, said:

Cand am spus ca vreau sa pun 2 sticle pe an, ma referam la faptul ca vreau sa pun 2 sticle mai speciale, cumparate in anul respectiv si care sa intre intr-o categorie superioara de pret. Desigur, vinuri de 10-20 euro strang de ceva vreme. Am in camera in permanentata 9-10 sticle de vin, beau cam 3 pe saptamana si cumpar tot atatea...dar nu le pastrez sa se invecheasca.

Si care e preferatul tau alb/rosu de pana acum ? Indiferent de pret.

Edited by Blue_Ivy, 07 January 2014 - 13:12.


#16
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013
Vinurile de supermarket au calitate de... supermarket. Daca zici ca exersezi din greu ar fi bine sa treci la nivelul superior. Sugestii app de vinuri romanesti nu prea iti pot da pentru ca le incerc rar, cam niciodata de buna-voie.. Un producator care imi place este Stirbey. Cramposia si Negrul de Dragasani sunt chiar bune. N-am mai baut de vreo 3 ani, asa ca nu stiu cum mai sunt vinurile acum. Jidvei este o casa care imi displace, comunista a fost, comunista a ramas, iar vinurile au gust de surcele.

Oricum, straine sau romanesti, magazinul de specialitate este locul potrivit. Si la inceput nu e musai sa fii atent la casele producatoare, ci mai ales la zone si soiuri.

 Blue_Ivy, on 07 ianuarie 2014 - 13:12, said:

Si care e preferatul tau alb/rosu de pana acum ? Indiferent de pret.

:) Sunt multe. Mai ales italienesti, dar si cateva frantuzesti. Albul pe care il beau cel mai des este un greco di tufo, iar cel rosu este un amestec de cabernet sauvignon si sangiovese.

#17
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Vinurile din comert nu se preteaza pentru "colectii". Acelea sunt vinuri speciale, anume destinate colectionarii. Si doua sticle dintr-acelea, te cam sparg la buzunar si la achizitie. Nu atat vinul cat, documentele insotitoare, care dovedesc caracteristicile acestora si certifica producatorul, anul, calitatea,continutul,.....

Edited by myshyk, 07 January 2014 - 13:50.


#18
AndreeaConstantin

AndreeaConstantin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 15.07.2013
Nu poti colectiona toate vinurile. Sunt unele care rezista intre 2 si maxim 5 ani. Depinde de procesare, de substantele adaugate si de cum il pastrezi. Un vin trebuie pastrat undeva intre 12 si 15 grade. Mare atentie de unde il cumperi. Daca cumperi de la Cora un vin de 2 milioane, il cumperi degeaba, fiindca acel vin a stat pe raft la o temperatura nepotrivita. Sa stii ca majoritatea prietenilor mei care au incercat vinuri vechi si scumpe, au fost dezamagiti. M-am apucat si eu de o mini colectie de vinuri rosii. Nu neaparat sticle de milioane. Uite, de exemplu un vin care e foarte bun si e undeva la 50 de lei: Crama Atelier. E important sa experimentezi, sa cumperi o sticla sa o testezi sa vezi daca iti place sau nu. Eu momentan le am depozitate pe balcon. Urmeaza sa imi cumpar un frigider pentru vinuri si le voi tine acolo.

A, si recent am vizitat o crama foarte misto, care are niste vinuri foarte bune. Crama Liliac. Prin comert nu le prea gasesti. Ce iti pot spune e ca sunt 100% naturale, din struguri, fara adaos de pastile, fara apa. Sunt minunat de bune.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate