Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Exploatatie comerciala de tip A - pasari
Ultima postare: nov 11 2012 18:40, Inițiat de
use_le_ss
, aug 30 2012 12:52
·
0
#1
Publicat: 30 august 2012 - 12:52
a facut cineva inregistrarea unei exploatatii comerciale de tip A pentru pasari ? caut norme de bunastare si nu le gasesc. procedura este descrisa in ordinul 16/2010 iar normele de bunastare sunt descrise in norma 30/2010. problema este ca norma nu se aplica la sistemul extensiv ci doar la cel intensiv de peste 500 de capete.
si acum intrebari concrete: constructie neaparat din zid sau si din lemn ? spatiu deschis imprejmuit cu plasa sau mai e nevoie de ceva ? inaltimea minima a adapostului ( de 8m / 3.7m ) la coama ( volum de aer ) ? numar maxim de pasari pe mp ( am vazut in norma ca se face la kg/mp ) avand in vedere ca toata ziua stau libere pe afara ? acoperit cu tabla/carton/stuf/coceni ? andrei |
#3
Publicat: 01 septembrie 2012 - 12:18
horia66, on 31 august 2012 - 21:34, said:
Eu zic sa iei matale legatura cu biroul "sanatate animala" din cadrul DSVSA judetene, ca normele astea se tot completeaza si se tot armonizeaza, iar respectivii inspectori veterinari sunt cei mai la curent cu toate aceste conditii. |
#4
Publicat: 03 septembrie 2012 - 16:14
Cand spui "constructie din lemn", poate sa insemne si 5 scanduri batute in cuie in 2 pari, dar si structura tip "framing" cu termoizolatie (polistiren) si acoperita interior / exterior cu masa de spaclu si vopsea lavabila. Ideea (dpdv al igienei animale) este sa asiguri termoizolatie si pereti din suprafete care se pot dezinfecta.
Tu chiar te-ai dus la DSV judeteana si ai luat legatura cu un inspector de la sanatate animala ? (sau ai vorbit la telefon doar cu o d-ra secretara care nu stie bine nici cum o cheama ?) Afla care este inspectorul care raspunde de zona matale, ia legatura cu el, invita-l la ferma (acolo unde vrei sa construiesti gainaria) si... pe indelete, la o bere rece, la umbra, o sa-ti dea toate detaliile. Cere-i sa vina si cu toate monitoarele veterinare cu normele de autorizare. |
#5
Publicat: 03 septembrie 2012 - 18:27
horia66, on 03 septembrie 2012 - 16:14, said:
Cand spui "constructie din lemn", poate sa insemne si 5 scanduri batute in cuie in 2 pari, dar si structura tip "framing" cu termoizolatie (polistiren) si acoperita interior / exterior cu masa de spaclu si vopsea lavabila. Ideea (dpdv al igienei animale) este sa asiguri termoizolatie si pereti din suprafete care se pot dezinfecta. Tu chiar te-ai dus la DSV judeteana si ai luat legatura cu un inspector de la sanatate animala ? (sau ai vorbit la telefon doar cu o d-ra secretara care nu stie bine nici cum o cheama ?) Afla care este inspectorul care raspunde de zona matale, ia legatura cu el, invita-l la ferma (acolo unde vrei sa construiesti gainaria) si... pe indelete, la o bere rece, la umbra, o sa-ti dea toate detaliile. Cere-i sa vina si cu toate monitoarele veterinare cu normele de autorizare. pai, am dat telefon. dar, dup-aia, vazand ca nu ajung nicaieri, am gasit medicul veterinar de circumscriptie si vine maine dimineata la ferma sa discutam. eu am citit ( aproape din scoarta in scoarta ) discutia de pe forum de la ferma familiala de pasari, respectiv de la biosecuritate si altele, doar ca nu intotdeauna ce cred ca ar fi de bun simt este si autorizabil din punct de vedere al normelor. de aici si intrebarea, mai ales ca vreau sa cresc pasari si iarna si am o idee referitor la ce imi trebuie. acum, ca idee, probabil ca o sa fac cotetele din zid ( bca ) tencuit "fata/verso", cu acoperis din lemn. sapa pe jos, stinghii din lemn la interior, puse oblic, becuri cu infrarosu pentru cand sunt puii mai mici, gard de sarma de jur-imprejur, cam 1,5 pana la 2 mp pe cap de pasare de spatiu liber, in principiu totul gol-totul plin, dar probabil ca o sa am diferente mari de crestere la pasari. si aici inca o intrebare pe care am mai pus-o pe forum dar nu mi-a raspuns nimeni: pui mixti de o zi, vaccinati si cu sursa maternala "sigura" de pe unde gasesc pe langa bucuresti/ialomita ? ca am luat o teapa de la agroland de m-a usturat |
#6
Publicat: 04 septembrie 2012 - 12:31
use_le_ss, on 03 septembrie 2012 - 18:27, said:
... am gasit medicul veterinar de circumscriptie si vine maine dimineata la ferma sa discutam. Quote
si aici inca o intrebare pe care am mai pus-o pe forum dar nu mi-a raspuns nimeni: pui mixti de o zi, vaccinati si cu sursa maternala "sigura" de pe unde gasesc pe langa bucuresti/ialomita ? ca am luat o teapa de la agroland de m-a usturat Pui "mixti" nu o sa gasesti. Toate fermele comerciale produc ori hibrizi puicute ouatoare, ori broileri. Deci, ori... ori. |
#7
Publicat: 04 septembrie 2012 - 14:42
use_le_ss, on 03 septembrie 2012 - 18:27, said:
pai, am dat telefon. dar, dup-aia, vazand ca nu ajung nicaieri, am gasit medicul veterinar de circumscriptie si vine maine dimineata la ferma sa discutam. eu am citit ( aproape din scoarta in scoarta ) discutia de pe forum de la ferma familiala de pasari, respectiv de la biosecuritate si altele, doar ca nu intotdeauna ce cred ca ar fi de bun simt este si autorizabil din punct de vedere al normelor. de aici si intrebarea, mai ales ca vreau sa cresc pasari si iarna si am o idee referitor la ce imi trebuie. acum, ca idee, probabil ca o sa fac cotetele din zid ( bca ) tencuit "fata/verso", cu acoperis din lemn. sapa pe jos, stinghii din lemn la interior, puse oblic, becuri cu infrarosu pentru cand sunt puii mai mici, gard de sarma de jur-imprejur, cam 1,5 pana la 2 mp pe cap de pasare de spatiu liber, in principiu totul gol-totul plin, dar probabil ca o sa am diferente mari de crestere la pasari. si aici inca o intrebare pe care am mai pus-o pe forum dar nu mi-a raspuns nimeni: pui mixti de o zi, vaccinati si cu sursa maternala "sigura" de pe unde gasesc pe langa bucuresti/ialomita ? ca am luat o teapa de la agroland de m-a usturat Ce teapa ai luat de la Agroland? Daca nu-i cu suparare. Chiar vroiam sa iau si eu ceva de o zi, rasa mixta. Care-i problema cu ei? |
#8
Publicat: 04 septembrie 2012 - 21:29
pepi20, on 04 septembrie 2012 - 14:42, said:
Ce teapa ai luat de la Agroland? Daca nu-i cu suparare. Chiar vroiam sa iau si eu ceva de o zi, rasa mixta. Care-i problema cu ei? am luat ceea ce ei vand sub denumirea de "pui mixti", pretabili la a fi crescuti in sistem extensiv in "gospodariile taranesti", pui de o zi. insa, fiind o comanda destul de din scurt ( cu vreo 2-3 zile inainte de livrare ) mi-au facut un cocktail in care au intrat inclusiv pui de 3-4 zile, pui din serii diferite si/sau rase-hibrizi diferiti, care au fost tarati de la inceput si au ramas mult in urma celorlalti. din 300 de pui am avut mortalitate 1%, dar diferenta intre cel mai mic si cel mai mare acum este de vreo 1 la 4. horia66, on 04 septembrie 2012 - 12:31, said:
Gaseste-l pe inspectorul de la sanatate animala care supravegheaza zona matale. El te autorizeaza, nu medicul de circumscriptie. Quote
Pui "mixti" nu o sa gasesti. Toate fermele comerciale produc ori hibrizi puicute ouatoare, ori broileri. Deci, ori... ori. |
#9
Publicat: 04 septembrie 2012 - 22:18
use_le_ss, on 04 septembrie 2012 - 21:29, said:
la telefon persoana responsabila a devenit irascibila cand am sunat a doua oara in 2 zile pentru niste informatii. din ce am simtit pe pielea mea, din punctul lor de vedere noi, fermele mici si GP-urile ( cum am aflat ca se numesc in jargonul lor ) ar trebui sa disparem sa fie mai linistiti... Quote
pai... asta este destul de nasol. exista o piata si pentru pui crescuti extensiv. poate ca nu este foarte larga dar ea exista. Mult prea subtire, pentru a fi interesanta mediului de business in domeniu, la noi, in RO. Quote
nu poti sa iei un cobb si sa ii dai drumul pe pajiste sa creasca. pentru asta iti trebuie genetica sa se preteze la asa ceva. si din punctul meu de vedere, comercial, as prefera sa iau pui de o zi din surse sigure, cu parinti vaccinati la zi, incubati in conditii de igiena si biosecuritate, decat sa ii scot eu la "closca". cel putin din punct de vedere de business, mi se pare singura optiune. Si inca ceva pt. inspiratie, in sensul in care vrei sa evoluezi, cu aceste pasari de nisa: http://www.themodern...ternatives.html |
#10
Publicat: 05 septembrie 2012 - 16:52
horia66, on 04 septembrie 2012 - 22:18, said:
Mult prea subtire, pentru a fi interesanta mediului de business in domeniu, la noi, in RO. Quote
http://www.babolnate...ermekek_en.html Si inca ceva pt. inspiratie, in sensul in care vrei sa evoluezi, cu aceste pasari de nisa: http://www.themodern...ternatives.html |
|
#11
Publicat: 05 septembrie 2012 - 17:54
use_le_ss, on 05 septembrie 2012 - 16:52, said:
... eu zic ca am sanse foarte bune Foarte bune, mai ales ca vei fi cam ... pionier pe meleagurile noastre, cu acest tip de pasari. In occident aceasta piata exista deja, la noi nu - sau, prea timid. Uita-te si catre tipul de broiler tardiv, cel care se sacrifica pe la varsta de 5-6 luni, la 3-4 kg greutate. Ca hibrid, n-are nici o legatura cu broilerul clasic, "de avicola". |
#12
Publicat: 06 septembrie 2012 - 16:39
use_le_ss, on 05 septembrie 2012 - 16:52, said:
multumesc pentru link-uri. le voi studia Eeee, dar ce vad eu ? N-ai mai scris nimic pe blog (http://consuseco.wor...ss.com/2011/02/) din 2011 incoace ! Pai, ce faci dom'le ??? Invatasi lumea sa te caute, sa te citeasca si ... o lasasi cu ochii-n soare ?! |
#13
Publicat: 25 octombrie 2012 - 11:23
use_le_ss, on 04 septembrie 2012 - 21:29, said:
am luat ceea ce ei vand sub denumirea de "pui mixti", pretabili la a fi crescuti in sistem extensiv in "gospodariile taranesti", pui de o zi. insa, fiind o comanda destul de din scurt ( cu vreo 2-3 zile inainte de livrare ) mi-au facut un cocktail in care au intrat inclusiv pui de 3-4 zile, pui din serii diferite si/sau rase-hibrizi diferiti, care au fost tarati de la inceput si au ramas mult in urma celorlalti. din 300 de pui am avut mortalitate 1%, dar diferenta intre cel mai mic si cel mai mare acum este de vreo 1 la 4. Acum, am eu o dilema: Ti se renteaza o astfel de afacere? Crezi ca vei gasi suficienti clienti care sa plateasca atat de mult incat sa acopere diferenta de costuri suplimentare pe care le ai cu acest sistem de crestere (de 2-3 ori mai mari decat sistemul clasic)? Stiu pe unii care si-au dezvoltat o piata de carne de pasare "de casa", fara pretentia de a le lasa sa alerge in libertate 5-6 luni inainte de a le taia. Pur si simplu cresc pui broileri obisnuiti pe care in perioada de finisare (ultimile saptamani de viata) ii furajeaza cu un amestec de cereale (preponderent porumb) macinate (exclud astfel din ratie faina de peste). Prin furajarea cu porumb carcasele de pui capata o culoare roz-galbuie, foarte apreciata de gospodine. Bineinteles ca si gustul este total diferit de cel al puilor "de avicola", gasiti in supermarket. Costurile pe care le au acestia nu difera prea mult de de cele pe care le au cei care cresc puii in sistem intensiv, insa profitul este mai consistent. Sa auzim numai de bine! Felician |
#14
Publicat: 06 noiembrie 2012 - 12:24
Buna ziua,
Eu cresc de cateva luni aprox 100 de buc. ross 308 - furajare de la IBNA Balotesti si sacrificare la 60 de zile; unii din clienti imi spun ca nu au "grasimea galbena" si sunt prea fragezi. Ce ar trebui sa fac ptr ca sa obtin o carne cu fibra mai tare, mai "atoasa" si o grasime galbena? Adica un pui care sa fie apropiat ca aspect si gust cu cel de la bunica din batatura? Multumesc. |
#18
Publicat: 11 noiembrie 2012 - 18:40
Ce-mi place mie treaba asta cu "intreaba specialistul de la DSVS... E ca aia cu "mergi la vet-ul din sat"... incompetenta, nesimtire si jaf, de aia suntem unde suntem.
Il loc ca autoritatea sa fie prima care sa te incurajeze, sa traga "statul" de tine sa faci oarece in loc sa se planga ca e PIB-ul mic, ei te iau in bascalie si te omoara inainte sa te nasti. Asa o sa fim si peste 50 de ani cu astfel de politica. |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi