Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC se restarteaza cu erori ecran ...

Mercedes atego 815 oprire motor

Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?
 Paște fericit!

electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...

Ce reprezinta in chimie abrevieri...
 Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?
 Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale
 

Casa Soleta ZeroEnergy - Fundatia Justin Capra

- - - - -
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#19
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Acuma fiecare cum vrea. Pe mine ma incurca tare casa mea. Nu am gasit nici o metoda sa adaug masa temala. NU neaparat trebuie sa ai multe geamuri ci vreo 2 - 3 panopuri solare pe aer.
La mine unul e cateodata prea mult. Ma gandeam sa fac un semineu din caramida, nu sa fac foc ci sa trimit aerul din panou prin el, dar e scump si ar ocupa o gramada de spatiu. Chestia aia cu sticlele merge dar trebuie sa ai loc.

Crede-ma de vreo 4 ani am facut o gramada de experiente. nu cred ca nimeni aici pe forum a incercat macar jumatate din ce am incercat eu. Concluzia la care am  ajuns e "masa termala"  izolarea casei si pozitionarea casei spre sud. Asta te poate scutii de alte investitii masive in tot felul de incalziri si automatizari. Daca nu vrei sa ai doar geamuri spre sud poti face combinatii, dar e foarte recomanda sa ai in vedere pozitionarea casei.

Mi-ar fi foarte usor sa mai construiesc un panou solar de vreo 10 metri in spatele casei dar tot timpul raman blocat la "masa termala". Nu am cum sa stochez caldura. Daca macar construiam eu casa mea puteam ca in toata fundatia sa pun tevi de metal 10cm in diametru, si toata ziua trimiteam caldura prin ele iar noaptea as fi putut dormi cu geamul deschis.

Edited by dinpoplaca, 21 August 2012 - 03:29.


#20
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
locul e destul de flexibil, dar daca e casa gata facuta e ceva dandana - o idee ar fi podul, daca ai asa ceva, sau partea de sus a mansardei, daca ultimul etaj e mansardat.
Alta varianta e chiar in plafonul de deasupra camerei (ceva gen tavan fals), dar asta e mai greu dupa terminarea constructiei. Sau perete fals cu 20cm mai interior spre sud, golul urmand a avea sticle de plastic.

Dimensiunea colectoarelor - cineva masurase in luna ianuarie o medie de 1 kwh / zi /mp de colector cu apa calda. Asta e o valoare orientativa, in zilele insorite poate sari de 2kwh/zi. Deci e necesara o corelatie intre dimensiunea colectorului si cantitatea minima de sticle cu apa.  1000l stocheaza aprox 1kwh pentru fiecare grad de temperatura in plus, deci ar fi ok pentru 10mp de colector daca oscilatia de temperatura nu vrei sa sara mult peste 20 de grade.

Alt avantaj al colectarii si  stocarii separate (nu prin geam + masa termica a cladirii) este ca nu-i necesar ca suprafata colectorului sa fie geam care da in casa.
Sunt cateva probleme mari cu geamul care incalzeste direct incaperea:

- prima e ca e cam scump sa ai geamuri foarte mari. E mai ieftin sa pui policarbonat sau geam simplu, non-lowE pe toata fatada care o transformi intr-un mare colector solar.
- a doua e ca ai pierderi f. mari de caldura prin geamuri. Si nu poti sa folosesti low-e (= strat metalic reflectorizant) pentru a reduce pierderile de caldura caci low-e impiedica proportional si lumina solara sa patrunda.
un mp de geam low-e cu pierdere de 1,4watt/mp/grad, la o medie de 20 de grade diferenta de temperatura interior-exterior, va pierde 670 wh pe zi. Ori aportul mediu al aceluiasi metru patrat de geam este mai mic de atat (pentru ca-i low-e - poate 400-500 wh pe zi, sau chiar mai putin). Deci in lunile friguroase geamul camerei are pierderi mai mari decat castigul de la soare, chiar daca e orientat spre sud sau e low-e. Daca micsorezi supravata vitrata sabotezi insasi ideea suplimentului de caldura primita de la soare.
Un colector de aer cald separat nu are pierderi pentru ca atata timp cat nu e soare circulatia aerului (termosifonarea) e oprita deci transferul de caldura se face intr-un singur sens. In plus reduce pierderile de caldura prin prin peretele sudic pentru mai adauga 1-2 grade fata de exterior si il protejeaza de vant.
- a treia problema e supraincalzirea - doar peretii, tavanul si podeaua incaperii incalzita prin fereastra reprezinta un schimbator de caldura foarte slab, chiar daca in spatele lor e masa termica mare, din diverse cauze. Deci aerul din incapere se poate incalzi la nivel inconfortabil inainte ca peretii/tavanul/podeaua sa preia caldura, in primul rand din cauza circulatiei foarte slabe a aerului dintr-o camera. Caldura stocata separat nu-i problema de confort daca depaseste 30 sau 40 de grade.

--------------------------------
Principiul colectarii in fatada (sau terasa vitrata) si al stocarii in PET-uri in pod a fost aplicata de zeci de ani de un constructor Laren Corie, care poate fi contactat pe grupul yahoo "Little Houses". Prin arhiva sau in sectiunea Files se gasesc detalii.

Edited by blimpyway, 21 August 2012 - 14:35.


#21
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
am atasat un pdf care descrie un sistem pe acelasi principiu dar care foloseste butoaie in loc de sticle pet.

Dezavantajul la butoaie e ca au suprafata de schimb mult mai mica pentru un volum dat, si fiind voluminoase nu pot fi "ascunse" in spatii inguste cum sunt tavanul sau peretele fals. Avantajul e ca fiind din tabla pot fi lasate sa se incinga pana spre 100 de grade, deci pot stoca mai multa caldura in aceasi cantitate de apa.

Dar principiile sunt: un spatiu vitrat pentru colectare, care e lasat sa se raceasca atunci cand nu e soare, "perdele" colectoare cu suprafata de contact cu aerul de 2-3 ori mai mare decat a ferestrei, plasarea sus a colectorului de caldura cu apa.

Sursa e  builditsolar.com http://www.builditso...ating.htm#Attic

Attached Files


Edited by blimpyway, 21 August 2012 - 15:12.


#22
catallona

catallona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 17.10.2006
Soleta este gata de vizitat cam de multisor insa n-am mai postat....  Ma intreb daca or exista pe aici entuziasti care sa participe la urmatoarea tema de proiect de locuinta ce incepe in cadrul fundatiei Justin Capra (FITS). Este vorba dspre o locuinta subterana(oarcum un bordei) care dupa ce se finalizeaza conceptul teoretic va fi construit la Breaza si expus deasemenea pe un teren al Fundatiei. Inceperea lucrarilor de constructie o estimam la vara, asadar timpul este scurt si trebuie sa completam echipa!

cateva poze cu Soleta zeroEnergy:

Attached Files



#23
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View Postcatallona, on 13 ianuarie 2013 - 21:16, said:

Soleta este gata de vizitat cam de multisor insa n-am mai postat....  Ma intreb daca or exista pe aici entuziasti care sa participe la urmatoarea tema de proiect de locuinta ce incepe in cadrul fundatiei Justin Capra (FITS). Este vorba dspre o locuinta subterana(oarcum un bordei) care dupa ce se finalizeaza conceptul teoretic va fi construit la Breaza si expus deasemenea pe un teren al Fundatiei. Inceperea lucrarilor de constructie o estimam la vara, asadar timpul este scurt si trebuie sa completam echipa!

cateva poze cu Soleta zeroEnergy:
montata pe un sasiu de remorca nici ca are nevoie de autorizatie de constructie ! ...
ziceai ca are 28 de inventii sau inovatii ! .. ai putea enumera cateva ?
merci

#24
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
Una de care stiu sigur este rucsacul zburator!  Posted Image
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jz_4k51eeGw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#25
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007

View Postdinpoplaca, on 18 august 2012 - 19:17, said:

Cred ca e doar o gluma buna. E facuta din lemn. O casa  trebuie sa fie facuta si caramida, boltari, ciment,etc, ca sa aiba masa termala si sa poata stoca excesul de energia acumulat in timpul zilei. casa asta nu are nici macar fundatie. Eu locuiesc intr-o casa de lemn, si toate casele din zona unde locuiesc sunt din lemn. DUpa 50 de ani trebuie sa le dai jos si sa le reconstruiesti. De aceea am spus ca e o gluma buna. NU face sens, din orice unghi te-ai uitia la ea.

Eroare grava, de la un cap la celalalt !!!
Eu ma minunez cand vad lumea cum construieste case din boltari de beton, din caramida, etc., cumpara ale mai ieftine "termopane" pe care le gasesc pe piata, apoi isi streseaza creierii cum naiba sa "convinga" casa sa consume mai putin pentru incalzire/racire, etc.

In alta ordine de idei, eu aplaud initiativa si curajul fundatiei respective, mai ales ca aceasta constructie este adresata unei nise de piata restranse.
Sunt ferm convins ca daca se va lucra un pic la design-ul exterior, proiectul va deveni mult mai interesant, mai vandabil, cu un aspect mai "comercial". Pana una-alta, eu unul, din perspectiva unui potential client privesc aceasta constructie doar ca pe o casa de vacanta, nu ca pe o resedinta permanenta.

Am gasit si niste preturi, de exemplu 28.000Euro varianta cea mai simpla, de 48mp suprafata, ei, oare acest pret include si facilitatile de producere a energiei electrice sau reprezinta pur si simplu constructia ?!
Daca este doar constructia, hmmm, din pacate mi se pare enorm.
Nu in ultimul rand, as vrea sa remarc o risipa cam mare de lemn, suprafete vitrate prea mari, precum si folosirea unor materiale mai scumpe decat alte alternative la fel de performante.
Sunt curios daca peretii sandwich cu termoizolatie din poliuretan sunt cumparati de la vreun producator sau sunt realizati in regie proprie ?!!!
Daca-i prima varianta, atunci folosirea tehnologiilor sistem framing sau SIP ar fi mult mai avantajoase, financiar vorbind, si cu nimic mai putin performante.
Daca vorbim doar de-o camera mai mare de 6,4m x 7,5m x 3m, cu forma volumetrica aproximativ de trunchi de piramida, cu putini pereti interni despartitori, unde peretii externi joaca si rol de acoperis, ma tem ca, in situatia unui concurs de imprejurari favorabile (anumite posibilitati de-a achizitiona lemnul si de-al usca, pregati - ignifugare, antifungi, anticarii, etc.), strict costurile de constructie ar fi cu un "0" in minus fata de pretul de vanzare solicitat.

Edited by Protopopeus, 13 July 2014 - 20:36.


#26
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View Postsandy76, on 13 iulie 2014 - 19:30, said:

Una de care stiu sigur este rucsacul zburator!  Posted Image
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jz_4k51eeGw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sandy esti off topic ! ... @catallona spunea in prezentare " ...Soleta ZeroEnergy. Aceasta constructie include un numar de 28 de inovatii ... "
inovatii care se refera la aceasta casuta ! ...
merci

#27
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,645
  • Înscris: 28.11.2001
Noutati? .... am trecut ieri pe la locatie dar avea lacat pus .... si nimeni prin imprejur. Ce si cu cine trebuie discutat ptr a vedea "life" minunea?

#28
obasurtep

obasurtep

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 30.08.2015
Reinviu oarecum acest topic cu o intrebare, destul  de prosteasca ce-i drept, credeti ca acesta casa (ca forma si dimensiuni) facuta in sistem  framing ar iesi sub 10.000 de euro ,,la rosu``? Din ce vad eu ar fi ceva foarte usor de pus in practica iar pretul pus  pe site (39000 euro) mi se pare dus artificial in sus cu tot felul de optionale de care nu are oricine nevoie.

http://www.soleta.ro/soleta_one_plus

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate