Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Eroare incarcare formular

merita upgrade de la Ryzen 5 2600...

Intel i9 14900K cooler air Deepco...

Curațare disc vinil
 Atentie la site-ul FixShop.ro - p...

Display cu culori neuniforme

Despre Laborator Defectoscopie Ca...

Mama Clopoțel
 Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...

Depunere declaratie unica PFA - i...

Situatie mostenire
 Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn

Vot europarlamentare

Sfat reparatii Golf 5
 

Arheologia si Tanachul

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
436 replies to this topic

#415
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011

 perpetumobile, on 30th September 2011, 22:19, said:

Adevarat ca apa am baut azi si numai apa. Nu am inteles si nu am observat  ca mi-ai demonstrat "ca  unele triburi nomade de arabi s-au convertit la Judaism".Sa  zicem ca asa a fost. Cu ce schimba ceva din ce am scris eu?
Si evreii au sosit in Tara Promisa ca nomazi, crescatori de oi si capre dar diferenta inre ei si arabii musulmani care au venit mult mai tarziu este in cum s-au refrit evreii si arabii la tara. Evreii au facut proiecte publice,si drumuri,au cladit orase si cetati ,au avut armata care sa luptat ca sa apere tara evreilor de dusmani.Sa nu amintim platirea de impozite a cetatenilor si construirea unui edificiu enorm,Marele Templu din Ierusalim. Ce au facut arabii in tara si pentru tara?
Se pare ca-i mai bine de baut apa si nu Arak Zahlaui...
Discutia nu era despre ce ai scris tu,cel putin eu nu am contestat si nici nu as contesta vreodata ce au facut evreii pentru Israel, nu era discutia nici despre arabi.
In fine,o sa incerc sa ma abtin sa-ti mai raspund.
Toate cele bune

#416
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009

 ThinkAbout, on 30th September 2011, 22:40, said:

Discutia nu era despre ce ai scris tu,cel putin eu nu am contestat si nici nu as contesta vreodata ce au facut evreii pentru Israel, nu era discutia nici despre arabi.
In fine,o sa incerc sa ma abtin sa-ti mai raspund.
Toate cele bune

Tu,nu credeam sa te jignesti asa de usor si inca de la unu ca mine care  se delecteaza tot timpul de replicele inteligente ale tale. Nu-i voie sa discutam cu tine si din cand in cand sa ne ciorovaim putin ca vecinii?

#417
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 perpetumobile, on 1st October 2011, 12:18, said:

Tu,nu credeam sa te jignesti asa de usor si inca de la unu ca mine care  se delecteaza tot timpul de replicele inteligente ale tale. Nu-i voie sa discutam cu tine si din cand in cand sa ne ciorovaim putin ca vecinii?

Am initiat "Arheologia si Tanachul" si sper ca place multora.

 perpetumobile, on 1st October 2011, 12:18, said:

Se pare ca-i mai bine de baut apa si nu Arak Zahlaui

Arak Zahlawi is a "controlled term of origin" given by the Lebanese people to arak produced in Zahleh, Beqaa Valley.

Edited by Ben_Gal_1, 01 October 2011 - 13:03.


#418
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010
Scrisorile de la Amarna
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Una dintre scrisorile de la Amarna in
http://ro.wikipedia....le_de_la_Amarna

Scrisorile de la Amarna sunt un monument epigrafic antic, datat spre mijlocul secolului al XIV-lea a. Chr. și compus din 382 tăblițe ceramice. Aceste plăci ceramice au fost descoperite întâmplător în anul 1885 de către o localnică din Tell el-Amarna, în Egipt. Considerate inițial falsificate grosolane, tăblițele de la Amarna se află azi în custodia unora din cele mai importante muzee și institute de cercetare din lume.
Acest monument istoric epigrafic, redactat în litere cuneiforme in diverse idiomuri antice, majoritatea in limba babiloniană, reprezintă corespondența diplomatică și militară purtată între reprezentanții diverselor state și orașe-state cu faraonii Amenophis al III-lea și fiul său Echnaton. Unele din informațiile conținute în tăblițele de la Amarna dețin o valoare istorică excepțională pentru cunoașterea realităților istorice din statele supuse autorității politice și militare egiptene, printre care se număra și Canaan.

#419
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010
Ebla si Arheologia biblică
http://ro.orthodoxwi...ologia_biblică
Fragmente
Arheologia biblică este o disciplină auxiliară a studiului Vechiului și Noului Testament.
Datorită faptului că în antichitate se foloseau diferite suporturi pentru scrierea textelor, cantitatea de dovezi literare care a supraviețuit diferă de la o regiune la alta. Dovezi literare masive au fost recuperate în urma săpăturilor din Mesopotamia, sudul Turciei și Siria; arhivele de la Ugarit și Ebla sunt doar două exemple în acest sens [25]. Și din Egipt au fost recuperate multe surse scrise, incluzând inscripții în piatră, tăblițe de lut, scrieri „pictate” pe pereții cavourilor și papirusuri care au supraviețuit în special în zonele cu umiditate scăzută de pe teritoriul Egiptului. În mod surprinzător, zona care prezintă cel mai mic număr de scrieri găsite este zona Țării Sfinte, pe teritoriul și în jurul Israelului antic. S-au descoperit doar câteva texte vechi care sunt în mare parte foarte scurte. Din cauza condițiilor climatice, textele scrise pe papirus sau pergament au dispărut. Ceea ce a supraviețuit sunt câteva inscripții în piatră și rocă, câteva tăblițe de lut, bucăți de vase inscripționate și, mai nou, colecția de bule ebraice din timpul lui Ieremia
În lumea biblică se întrebuințau diferite sisteme de scriere. Scrierea cuneiformă standard, întâlnită în mod obișnuit în Mesopotamia și în Siria de nord încă din mileniul al III-lea î.Hr. era deosebit de complexă, folosindu-se de sute de semne inscripționate în lut moale cu ajutorul unui obiect metalic asemănător unui penel. În jurul anului 1400 î.Hr. s-a dezvoltat o formă mult mai simplificată a alfabetului cuneiform care folosea inițial doar 27 de semne. Forma clasică a scrierii egiptene s-a numit hieroglifică și deși s-a dezvoltat după principii asemănătoare celor folosite de scrierea cuneiformă din Mesopotamia, păstrează mult mai clar elementul pictografic
La mijlocul mileniului al II-lea î.Hr., în regiunea Siria - Palestina au apărut formele de scriere alfabetică, având inițial semnele de bază preluate din scrierea egipteană. Pe lângă alfabetul cuneiform, întâlnit în nordul Orientului Apropiat, în zona sudică s-a ivit un nou alfabet distinct. În favoarea acestei afirmații s-au găsit dovezi literare în minele din Peninsula Sinai și în diferite alte locuri explorate în Siria-Palestina [28]. Dezvoltarea sistemelor de scriere alfabetică s-a făcut pentru a simplifica arta scrierii care, în Egipt și în Mesopotamia, necesita mulți ani de învățare și practică. Astfel, mult mai mulți oameni puteau să învețe să scrie, o consecință imediată fiind extinderea științei de carte [29].
Textele care au fost recuperate de către arheologi diferă foarte mult în ceea ce privește stilul și conținutul lor. Analele istorice care înregistrează activitățile și campaniile militare ale regilor și faraonilor sunt foarte folositoare în reconstrucția detaliată a desfășurării evenimentelor istorice din Orientul Apropiat și în corelarea lor cu conținutul Vechiului Testament. S-au descoperit texte literare și religioase care prezintă un interes deosebit pentru cei ce studiază Vechiul Testament, dezvăluind, de exemplu, versiunea babiloniană a „potopului” și concepțiile egiptenilor referitoare la crearea lumii. Arheologii au scos la lumină textele tratatelor politice, economice și administrative, liste de recensământ, documente despre taxe, toate acestea ilustrând modul în care erau conduse anumite societăți. Cântecele de dragoste din Egipt și din Asiria asigură un fond interesant pentru studiul cărții „Cântarea Cântărilor” din Vechiul Testament. Scrisorile, unele personale, altele cu caracter comercial, exprimă adesea cu claritate temerile și speranțele expeditorilor [30].
Descoperirile arheologice recente, în mod interesant și surprinzător, au identificat, în contextul vechii istorii și religii a Orientului Apropiat numeroase zeități și ritualuri în vechiul Israel. Arheologia confirmă că pe lângă Iahve, Dumnezeul lui Israel, erau adorate și alte zeități, în special zeii canaanei ai fertilității. Cei mai importanți dintre aceștia erau zeița mamă Asherah și zeul furtunii Baal, pe care israeliții îl considerau soțul Asherei [31]. În acest fel arheologia aduce la suprafață un puternic curent subteran care străbate cărțile Vechiului Testament: vehementul protest profetic împotriva pericolului permanent al idolatriei. Furnizând contextul social și religios al vremurilor biblice, arheologia demonstrează că profeții aveau perfectă dreptate în ceea ce spuneau.
Combinarea dovezilor materiale și a textelor scrise face ca arheologia biblică să fie o muncă fascinantă. Luate separat, dovezile materiale alcătuiesc osatura civilizațiilor antice, iar textele scrise acoperă această osatură cu carne și oase, readucând la viață o lume care a dispărut de foarte multă vreme. Cu ajutorul imaginii recreate a acestei lumi apuse, ne pregătim să citim Sfânta Scriptură având o mai mare putere de înțelegere [32].
Ideile exprimate până acum indică utilitatea primară a resurselor arheologiei pentru studiul Vechiului Testament. Rezultatele muncii arheologice ne pot edifica în privința contextului spațio-temporal al povestirilor biblice, ajutându-ne să înțelegem cât mai bine cele relatate în textul propriu-zis. Poate că unii cititori socotesc acest context spațio-temporal lipsit de importanță, pe primul plan situându-se studiul Vechiului Testament.

Așadar, arheologia biblică, în măsura în care este o disciplină istorică, dispune de mijloace unice, necesare, pentru a răspunde la întrebări de genul: Ce s-a întâmplat de fapt? Când s-a petrecut? Care au fost principalii participanți? Cum s-a întâmplat? Aici se încheie de fapt domeniul cercetării arheologice. Arheologia biblică nu poate și nici nu intenționează să răspundă și la întrebarea: De ce? Răspunsul la această întrebare este lăsat în seama credinței, "singura care revarsă o nouă evidență peste anumite adevăruri raționale referitoare la Dumnezeu. Este o evidență care sporește treptat, încât, cu vremea, credința devine o vedere. Dar chiar de la început ea aduce un plus de evidență unor adevăruri ce le avea rațiunea, iar aceasta înseamnă totodată o fixare a rațiunii în anumite certitudini"

#420
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010
Madaba Map - fragmente
http://israeltours.w.../10/madaba-map/

Jordan - the sleepy Jordanian town of Madaba contains the original map in mosaic on the floor in St. Georges Church, a very special treat. I took this photo in the church.
Because Jerusalem is so important in Christianity the map includes a large and detailed depiction of Jerusalem. Note that in the Byzantine period it was customary to show north on the left (just as we show north up today). Hence, from left to right you can clearly see the Cardo running north-south from Damascus gate. In Arabic, this gate is called Bab el Amud which means the “gate of the column” because inside the gate was a plaza and a column with the statue of the emperor (today the column is gone but you can walk on the Roman flagstones of the plaza). The Madaba map shows that the Cardo joins the Church of the Holy Sepulcher, the holiest site to Christianity,  to the 5th C Nea Church of Justinian and there were religious processions along the Cardo between the two churches. Other things to notice are the gates of the city and the myriad of churches, any building with a red roof is a church: Holy Zion, Saint Sophia, Santa Anna, Siloam church.

Unusual for a Roman city there is another main north-south road, a secondary Cardo that follows the route of the Tyropean valley, part of which runs along the back of the Western Wall plaza. When plans were being made to build a visitors center for the Tunnel tour they knew that they would be building right on the secondary Cardo. What began as a salvage dig has become an important archaeological excavation. Although not yet open to the public you can view the excavation from a lookout point in the Jewish quarter.

It’s like having a map for buried treasure, the Madaba map shows archaeologists where to dig and guides what to guide.


[ http://israeltours.files.wordpress.com/2010/05/madaba-map.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Ben_Gal_1, 07 October 2011 - 19:35.


#421
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 searcher-star, on 19th July 2011, 11:58, said:

Toata problema e ca in istoria oficiala s-au introdus secole intregi din burta, ceea ce a falsificat cursul real al evenimentelor.
Cine incearca sa adapteze Biblia la istoria oficiala intra intr-o incurcatura fara seaman.
Chiar daca unele chestii pusca, altele raman total inexplicabile.
Incercati sa faceti rost de "Pillars of the past" de Charles Ginenthal.
Lamureste multe si nu prea mai raman nepotriviri.
"Pillars of the past" de Charles Ginenthal
nu vad acolo [din recenzie] legatura cu arheologia.

#422
dulgherul

dulgherul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,463
  • Înscris: 28.02.2008
@ Ben Gal

Chestia asta o fi adevărată?


Biblia este falsa, sustine un profesor israelian


Un arheolog prestigios din Tel Aviv sustine ca anumite parti din Biblie nu sunt adevarate, pentru ca nu exista dovezi care sa le sustina. Ierusalimul nu ar fi al evreilor, mai spune acesta. El mai afirma ca templul lui Solomon nu a existat, deoarece nu s-a gasit nimic care sa ii ateste existenta.

Profesorul Finkelstein este cunoscut drept "tatal arheologiei biblice", scrie Sott. El a declarat pentru publicatia "Jerusalem Post" ca arheologii israelieni nu au gasit dovezi istorice sau arheologice care sa sustina Exodul (sau Iesirea) din Biblie.

De asemenea, el afirma ca nu se pot sustine cu dovezi nici peregrinarile evreilor pe muntele Sinai si nici cucerirea Canaanului de catre Iosua. Cat despre presupusul templu al lui Solomon, acelasi arheolog spune ca nu avem dovezi care sa demonstreze clar ca el ar fi existat in realitate.

Un arheolog independent, Rafi Greenberg, spune ca Israelul va descoperi ceva daca face sapaturi timp de sase saptamani. El mai spune ca israelienii au excavat ceea ce se numeste "Orasul lui David" in apropierea Jerusalimului, la Silwan, timp de doi ani. Totul a fost, insa, fara niciun folos.

Profesorul Yoni Mizrahi, un alt argheolog independent care a colaborat cu Agentia pentru Energie Atomica, este de acord cu teoria lui Finkelstein. El spune ca gruparea de dreapta Elad Association nu a gasit nimic care sa dovedeasca existenta palatului lui David. Totusi, aceasta grupare s-a ghidat in activitatea sa dupa texte de Scriptura, ca si cum activitatea ei depindea de acestea.

#423
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 dulgherul, on 15th October 2011, 18:50, said:

@ Ben Gal

Chestia asta o fi adevărată?


Biblia este falsa, sustine un profesor israelian


Un arheolog prestigios din Tel Aviv sustine ca anumite parti din Biblie nu sunt adevarate, pentru ca nu exista dovezi care sa le sustina. Ierusalimul nu ar fi al evreilor, mai spune acesta. El mai afirma ca templul lui Solomon nu a existat, deoarece nu s-a gasit nimic care sa ii ateste existenta.

Profesorul Finkelstein este cunoscut drept "tatal arheologiei biblice", scrie Sott. El a declarat pentru publicatia "Jerusalem Post" ca arheologii israelieni nu au gasit dovezi istorice sau arheologice care sa sustina Exodul (sau Iesirea) din Biblie.

De asemenea, el afirma ca nu se pot sustine cu dovezi nici peregrinarile evreilor pe muntele Sinai si nici cucerirea Canaanului de catre Iosua. Cat despre presupusul templu al lui Solomon, acelasi arheolog spune ca nu avem dovezi care sa demonstreze clar ca el ar fi existat in realitate.

Un arheolog independent, Rafi Greenberg, spune ca Israelul va descoperi ceva daca face sapaturi timp de sase saptamani. El mai spune ca israelienii au excavat ceea ce se numeste "Orasul lui David" in apropierea Jerusalimului, la Silwan, timp de doi ani. Totul a fost, insa, fara niciun folos.

Profesorul Yoni Mizrahi, un alt argheolog independent care a colaborat cu Agentia pentru Energie Atomica, este de acord cu teoria lui Finkelstein. El spune ca gruparea de dreapta Elad Association nu a gasit nimic care sa dovedeasca existenta palatului lui David. Totusi, aceasta grupare s-a ghidat in activitatea sa dupa texte de Scriptura, ca si cum activitatea ei depindea de acestea.
"Profesorul Finkelstein" este un anonim in Israel si cauta se el o piine.

#424
anticristul

anticristul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 992
  • Înscris: 11.01.2010

 dulgherul, on 15th October 2011, 18:50, said:

@ Ben Gal

Chestia asta o fi adevărată?


Biblia este falsa, sustine un profesor israelian


Un arheolog prestigios din Tel Aviv sustine ca anumite parti din Biblie nu sunt adevarate, pentru ca nu exista dovezi care sa le sustina. Ierusalimul nu ar fi al evreilor, mai spune acesta. El mai afirma ca templul lui Solomon nu a existat, deoarece nu s-a gasit nimic care sa ii ateste existenta.

Profesorul Finkelstein este cunoscut drept "tatal arheologiei biblice", scrie Sott. El a declarat pentru publicatia "Jerusalem Post" ca arheologii israelieni nu au gasit dovezi istorice sau arheologice care sa sustina Exodul (sau Iesirea) din Biblie.

De asemenea, el afirma ca nu se pot sustine cu dovezi nici peregrinarile evreilor pe muntele Sinai si nici cucerirea Canaanului de catre Iosua. Cat despre presupusul templu al lui Solomon, acelasi arheolog spune ca nu avem dovezi care sa demonstreze clar ca el ar fi existat in realitate.

Un arheolog independent, Rafi Greenberg, spune ca Israelul va descoperi ceva daca face sapaturi timp de sase saptamani. El mai spune ca israelienii au excavat ceea ce se numeste "Orasul lui David" in apropierea Jerusalimului, la Silwan, timp de doi ani. Totul a fost, insa, fara niciun folos.

Profesorul Yoni Mizrahi, un alt argheolog independent care a colaborat cu Agentia pentru Energie Atomica, este de acord cu teoria lui Finkelstein. El spune ca gruparea de dreapta Elad Association nu a gasit nimic care sa dovedeasca existenta palatului lui David. Totusi, aceasta grupare s-a ghidat in activitatea sa dupa texte de Scriptura, ca si cum activitatea ei depindea de acestea.
Exista un evreu prin Canada care sustine ca nu a existat holocaustul ca el nu a suferit acolo.
Si e evreu.
Dar holocaustul a existat chiar daca el nu a suferit.
Daca ar fi zis ;Ce noroc am avut .Poate era mai destept.

#425
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 anticristul, on 16th October 2011, 00:22, said:

Exista un evreu prin Canada care sustine ca nu a existat holocaustul ca el nu a suferit acolo.
Si e evreu.
Dar holocaustul a existat chiar daca el nu a suferit.
Daca ar fi zis ;Ce noroc am avut .Poate era mai destept.
Fiecare cu boii lui. Daca nu era bou, traia in Israel.

#426
leonard2011

leonard2011

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 18.09.2011

 perpetumobile, on 30th September 2011, 15:46, said:

Inteleg ca am gresit cand am scris ce am scris de arabi  dar dupa cum ai scris tu lista,observ ca era numai un rege Israelit in Israel si cei care se numeau arabi veneau din "Arabia" care este si azi peninsula arabica sau Arabia Saudita exact cum am descris eu... Restul regilor erau in mare parte regi feudali pe un oras sau un restrans teritoriu.
Faptul ca acei arabitraiau ca nomazi nu le invalida calitatea de arabi ci le invalida dreptul lor la tara in care ei nu au facut nimica decat sa pazeasca caprele la pasune.Nu armata,nu politie,nu tribunale,nu guvern,nu au facut drumuri sau canale de irigatie, nimica! Ei s-au purtat in tara asta exact cum se poarta tziganii nomazi in tarile pe care colinda.  Ei nu pot sa pretinda ca evreii le-au furat tara ca tara nu a fost niciodata a lor. Punct.

Tocmai ieri seara am vazut un film documentar despre soldatele israeliene care in serviciul lor militar ele invata si antreneaza o lunga lista de combatanti in tot felul de meserii. Soferi de tancuri, tanchisti,soferi de masini blindate, instructoare de tir,de putere fizica,instructoare de recruti si inca multe altele.Avem femei piloate de lupta si de elicoptere.Avem femei macaniciene aeroportate si avem soldate care invata ebraica pe noii recruti care inca nu stiu bine ebraica.Cu asta nu se termina lista. Tinerele femei,soldate israelienee au mare valoare deoarece fiecare din ele elibereaza un soldat in servicii combatante.


date dracului soldatele astea  :kisstogether: Pacat ca le aplicati un tratament de talibani zionazisti

Female soldiers leave IDF event after ordered to sit in separate section
The commanders of the women soldiers decided to have the women board buses and leave after some objected to their being directed to a separate area cut off from the main event.
http://www.haaretz.c...ection-1.391426

sa accepte rolul de papusi gonflabile vorbitoare sunt bune,sa calatoreasca alaturi de barbosi in autobus e werboten ?

#427
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 leonard2011, on 23rd October 2011, 19:18, said:

vedem asta si in sapaturile archaeologice.

#428
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 perpetumobile, on 30th September 2011, 22:19, said:

Si evreii au sosit in Tara Promisa ca nomazi, crescatori de oi si capre
De fapt mai mult vite.
Pe vremea aia zona era mult mai umeda, unde e azi desert era un fel de savana.
Uscaciunea a inceput sa se instaleze iar culturile sa necesite irigatie de pe la 1200BC iar savanele au facut loc desertului de pe la 750 BC.

#429
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009

 leonard2011, on 23rd October 2011, 19:18, said:

date dracului soldatele astea  :kisstogether: Pacat ca le aplicati un tratament de talibani zionazisti

Female soldiers leave IDF event after ordered to sit in separate section
The commanders of the women soldiers decided to have the women board buses and leave after some objected to their being directed to a separate area cut off from the main event.
http://www.haaretz.c...ection-1.391426

sa accepte rolul de papusi gonflabile vorbitoare sunt bune,sa calatoreasca alaturi de barbosi in autobus e werboten ?

Te-au dat afara de la Realitatea sau s-a inchis forumul din cauza ta?  Se p-are ca aci nu vei facea multi purici ca este un forum mai normal.

 searcher-star, on 24th October 2011, 10:47, said:

De fapt mai mult vite.
Pe vremea aia zona era mult mai umeda, unde e azi desert era un fel de savana.
Uscaciunea a inceput sa se instaleze iar culturile sa necesite irigatie de pe la 1200BC iar savanele au facut loc desertului de pe la 750 BC.

Dupa istoria evreiilor ei au venit in Tara Fagatiuta inainte cu 4000 de ani daca nu gresesc. Ben Gal stie mai bine.

#430
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 perpetumobile, on 24th October 2011, 15:40, said:

Dupa istoria evreiilor ei au venit in Tara Fagatiuta inainte cu 4000 de ani daca nu gresesc.
Asa e

#431
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 Ben_Gal_1, on 24th October 2011, 21:45, said:

Asa e
Unii-l plaseaza pe Moise pe la 1800BC altii la 1430 BC altii 1200 iar altii-i contesta existenta.
Eu subscriu la 1430 BC.

#432
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 searcher-star, on 25th October 2011, 10:06, said:

Unii-l plaseaza pe Moise pe la 1800BC altii la 1430 BC altii 1200 iar altii-i contesta existenta.
Eu subscriu la 1430 BC.
Am citit ca Jeriho a fost cucerit in 1440 i.e.n. Moise murise ceva inainte la virsta de 120 de ani. Iesirea din Egipt a fost pe cind Moise era in virsta de 80 de ani. Calatoria a durat 40 de ani. Dupa aceste date ar rezulta ca Moise s-a nascut in 1560 i.e.n. si a plecat cu neamul sau in 1480 traind pina in 1440 i.e.n.
Altii il plaseaza pe Moise mai tarziu. Cred ca incertitudinea provine din faptul ca prorocirea a vorbit de 400 de ani de sclavie, pe cind cu cifrele de mai sus rezulta 150.

Vezi mai jos alte evidente legate de Ezechia.

+++
Archeological evidence of Hezekiah


Stamped bulla sealed by a servant of King Hezekiah, formerly pressed against a cord; unprovenanced Redondo Beach collection of antiquities
A lintel inscription, found over the doorway of a tomb, has been ascribed to his comptroller Shebna.[9][10]
Seals
Two distinct classes of seal impressions have been found in modern Israel relating to King Hezekiah:
• LMLK seals on storage jar handles, excavated from strata formed by Sennacherib's destruction as well as immediately above that layer suggesting they were used throughout his 29-year reign.[11]
• Bullae from sealed documents, some that may have belonged to Hezekiah himself (Grena, 2004, p. 26, Figs. 9 and 10) while others name his servants (ah-vah-deem in Hebrew, ayin-bet-dalet-yod-mem), some from the antiquities market. [12]
Siloam Inscription
The Siloam Inscription was discovered in the 19th century in a water tunnel in Jerusalem. The text, which doesn't name Hezekiah, is written in the Paleo-Hebrew alphabet and has been dated [13] to a period when, according to the Bible, king Hezekiah caused a water tunnel to be built in Jerusalem. [14]
Ahaz bulla
In the mid-1990s a bulla appeared on the antiquities market. This bulla measures .4 inches (10 mm) wide. The back of the bulla bears the imprint of the papyrus it once sealed, as well as the double string which held it together. It contains a fingerprint on the left edge. [12] Like many bullae, it was preserved due to being baked by fire, presumably incidentally (house or city was burned), as in a kiln. The inscription reads: “Belonging to Ahaz (son of) Yehotam, King of Judah.” It bears the seal of King Ahaz of Judah, who ruled from 732-716 BC. The bulla originated from the collection of London jeweler Shlomo Moussaieff [15]

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate