Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Proiect - infiintarea unei plantatii
Last Updated: Jan 26 2011 17:48, Started by
odo_robert
, Nov 23 2010 15:53
·
0
#1
Posted 23 November 2010 - 15:53
Salut! Incepand de astazi am inceput lucurul la proiectul (pe baza de nota) la Cultura pomilor si arbustilor fructiferi. Asa ca am hotarat sa incerc sa infiintez pe foaie o plantatie de par. Trebuie sa ne alegem 3 soiuri de par. Ce soiuri imi recomandati (de preferabil mai rezistente) ca sa se completeze si polenizarea sau autopolenizarea?
Orice informatie despre cultura, soi, specie, cerinte climatice,particularitatile speciei, descrierea soiurilor etc este bine venita! Si sper ca informatiile primite de la voi + ce mai detin io sa imi fie de folos. Multumesc! |
#3
Posted 24 November 2010 - 00:31
odo_robert, on 23rd November 2010, 22:54, said: O idee despre ce specii sa aleg? Soiuri poate. Argessis,Trivale,Carpica,Napoca,Monica,Untoasa de Geoagiu,Williams ,Untoasa Hardy,Untoasa Bosc,Cure,Conference. Alege soiuri romanesti despre care vei putea obtine si alte informatii de la statiunile de cercetare.In afara de polenizare trebuie sa ai in vedere Erwinia,Psylla,rapanul,compatibilitatea cu gutuiul. |
#4
Posted 24 November 2010 - 00:37
Eu stiam ca pe aria asta sunt oameni asa, mai practici... Acum s-a ajuns sa se ceara aici consultatii pentru proiecte de scoala ???
|
#5
Posted 24 November 2010 - 08:45
DDuras, on 23rd November 2010, 23:37, said: Eu stiam ca pe aria asta sunt oameni asa, mai practici... Acum s-a ajuns sa se ceara aici consultatii pentru proiecte de scoala ??? ps: este vorba de un proiect pt facultate ) nu cel pentru fonduri si infiintarea, intrarea intr-o asocoatie |
#6
Posted 25 November 2010 - 17:22
#7
Posted 25 November 2010 - 20:33
Altoirea pe gutui se face pentru a reduce vigoarea pomilor, pentru o fructificare mai rapida si pentru productivitate/unitatea de suprafata.Sunt doi portaltoi vegetativi folositi la noi gutuiul de tip A si BN70.Ultimul este cel mai putin viguros ,dar diferentele intre cei doi nu sunt mari.
Dezavantajul major al altoiri pe gutui este compatibilitatea mai redusa a unor soiuri.Nu vorbesc despre cele care sunt date ca incompatibile ca alea pepinieristii nu le altoiesc sigur pe gutui.Desi soiul Argessis este dat ca si compatibil ,am avut surpriza sa rup vreo cativa doar incercand sa-i scot de la stratificare din nisip.Este posibil ca doar la acei pomi sudarea la punctul de altoire sa fi fost deficitara. |
#8
Posted 25 November 2010 - 23:23
ce pot sa mai adaug e faptul ca cei altoiti pe gutui sunt mai sensibili la seceta si prefera irigatii, gutuiul avand radacinile mai la suprafata.
|
#9
Posted 01 December 2010 - 21:29
Gutuiul are si o sensibilitate mai mare la calcar.Pentru soluri mai calcaroase se alege ca portaltoi salbaticul.Tin minte ca am citit intr-o carte ca si castanul comestibil se altoia pe stejar tot pentru a scapa de sensibilitatea castanului la calcar.
|
#10
Posted 16 January 2011 - 11:19
Am o intrebare la cei care exploateaza plantatii pomicole?
Care este suprafata minima, viabil economic pentru o plantatie pomicola (ex. par, cires etc) Intrebarea vine ca urmare a unui raspuns al unui consultant in obtinere fonduri pe mas. 121, care spunea ca nu se poate demonstra eficienta economica pt o ferma pomicola de semisubzistenta de 2- 3ha. Multumesc! |
|
#11
Posted 22 January 2011 - 11:17
Pelasg, on 16th January 2011, 11:19, said: Am o intrebare la cei care exploateaza plantatii pomicole? Care este suprafata minima, viabil economic pentru o plantatie pomicola (ex. par, cires etc) Intrebarea vine ca urmare a unui raspuns al unui consultant in obtinere fonduri pe mas. 121, care spunea ca nu se poate demonstra eficienta economica pt o ferma pomicola de semisubzistenta de 2- 3ha. Multumesc! Depinde de sistemul de cultura - clasic,intensiv,superintesiv. |
#12
Posted 23 January 2011 - 07:52
#13
Posted 26 January 2011 - 17:23
Pelasg, on 23rd January 2011, 07:52, said: Da, aveti dreptate. Sa consideram modul de cultura intensiv. Pentru par sau pentru cires ? Care dintre ele ? Chiar daca nu o sa-ti raspund concret intrebarii tale incerc sa-ti fac cunoscute intai de toate unele impedimente majore. Parul- focul bacterian! Acest argument sau aceasta temere face ca numarul celor care au /isi doresc livezi de par este redus . Cires - culesul ! Necesita personal mult.Gasirea fortei de munca este problematica.Sunt situatii in care culesul nu poate fi amanat nici macar o singura zi. Edited by mircea11s, 26 January 2011 - 17:24. |
#14
Posted 26 January 2011 - 17:46
#15
Posted 26 January 2011 - 17:48
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users