Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
abordare, chef, talent, timp....
Last Updated: Oct 10 2010 22:29, Started by
radu_me
, Oct 09 2010 15:38
·
0
#1
Posted 09 October 2010 - 15:38
Am atat de multe probeme si intrebari de pus in bucatarie.....nu stiu cum sa incep, Aici sunt multi oameni pasionati de gastronomie incat ma bazez pe ei, pe colegii mei de incercari, tigai, temperaturi, amestecaturi etc.
Sa trecem la subiect: eu cand gatesc aleg 2-3 retete de pe net si o gatesc pe a 7-tea :). Daca o reteta e prea sipmpla am impresia ca nu e buna, ca e ca la mama, la soacra sau la cumnata...orice gatesc trebuie sa fie usor complicat (cateodata complicat = dureza mult ). Oare tot ce e bun dureaza mult ? Daca da, cum gatesc aia la resaturantele bune ?! Ca sa inchei “trilemele” mele, postez si o reteta banala, simpla, si pentru un produs ce se gaseste la orice colt de drum, piata, intersectie: mici :) PS: cine face mici ca mai jos sa ma invite si pe mine :) Quote Rețeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE din București București, la 16 Iunie 1920 Onorate Domnule Ofițer! Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca și cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, și un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtășindu-vă la dorința onoratei Dumneavoastră soții, Doamna Măriuța Baciu, rețetarul de preparare ai mititeilor noștri, care, după cum bine știți sunt cei mai lăudați din tot Bucureștiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioșilor noștri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieași rugăciune și onoratei Dumneavoastră soții, Doamnei Măriuța, celei mai desăvârșite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut. Perfecțiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulțumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preț preparat culinar care ne cinstește numele în capitală, în țara întreagă și în străinătate. Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de șapte până la opt centimetri și la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoru. Ei își au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc și în Grecia și Turcia, de unde au fost preluați de bucătăria românească. Cum le spune și numele, sunt niște rulouri mici, fiind și numiți astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiți pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare. Se ia cărniță de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea și se dă de două ori prin mașină, pentru a se mărunți cât mai bine și cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuță, costiță sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul și să ia din minunata savoarelor a mititeilor. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii și condimente după cum urmează: • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt • 4 grame de enibahar pisat mărunt • 2 grame de coriandru pisat mărunt • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt • 1 gram de anis stelat pisat mărunt • 8 grame de bicarbonat de sodiu • 1 linguriță de zeamă de lămâie • 1 lingură de untdelemn • 1 căpățână bună de usturoi aromat și nu din cel iute La cantități mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite. Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform și puțin câte puțin. Amestecul se acoperă și se dă la ghețar o zi și o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorțit și se mai frământă o dată preț de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduță dintr-o căpățână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei și se mai frământă odată amestecul preț de un sfert de ceas. Se dă din nou la ghețar până a doua zi. Preț de trei ceasuri înainte de a fi prăjiți și serviți mititeii, se scoate amestecul de la ghețar, pentru a se încălzi și muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorțit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime și ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părțile și la capete și se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, așa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noștri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puțin, de unde și denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conține savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat și devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muștar picant și aromat, după preferință și cu sare și ciușca. Doar și numai așa veți obține mititei savuroși cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc mulți din așa numiții gastronomi prin birturi și bodegi mai ales prin mahalale, care din neștiință ori din spirit de falsă economie înmulțesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puțin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul și savoarea mititeilor adevărați. O greșeală mare mai este și zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu și piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor. Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuța acest mic secret, pe care știu ca nu îl va da mai departe, așa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmașului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparați de Dânsa sunt extrem de gustoși, dar simțul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat și al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuța vor fi inegalabili! Va aștept luna viitoare când va întoarceți cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofițeri Dinu și Vatache spre a savura o tavă de mititei și câteva halbe împreună! Dorindu-vă sănătate, voie bună și noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuța, cea mai desăvârșită gospodină și Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să va ajute! PS2: mai am intrebari, mai am si raspunsuri. PS3: si in bucatarie, avem nevoie de un topic similar cu tangenta |
#2
Posted 09 October 2010 - 15:46
Eu nu te pot invita, pentru ca nu fac micii asa...
Mi-ar pieri cheful sa muncesc 3 zile la niste mititei care se mananca in 10 minute. Reteta mea e mult mai simpla: o casoleta de mititei de la mega image, aruncati pe gratarul incins si...voila! |
#3
Posted 09 October 2010 - 15:55
XZY, on 9th October 2010, 16:46, said: Eu nu te pot invita, pentru ca nu fac micii asa... Mi-ar pieri cheful sa muncesc 3 zile la niste mititei care se mananca in 10 minute. Reteta mea e mult mai simpla: o casoleta de mititei de la mega image, aruncati pe gratarul incins si...voila! Nici mie nu-mi place sa petrec o vesnicie in bucatarie gatind. N-am timp, si cu cat e mai simpla reteta, cu atat mai bine. |
#4
Posted 09 October 2010 - 16:09
mmmmmm ....sunt f buni mititeii de la ''Carul Cu Bere '' .....de fapt recomand sa mergeti sa mancati acolo .....absolut totul e bun ......ah si sa nu uitati sa luati neaparat tochitura si berea casei.....nu am cuvinte pt ele....mam mam mam mam .....very good ;)
|
#5
Posted 09 October 2010 - 19:22
1.Reteta de mici am postat-o deja in urma cu un an sau chiar mai mult. Unii inca n-au invatat sa foloseasca butonul "Cautare".
2. Daca nu le ai cu gatitul mananci la cantina sau la shaormerie. |
#6
Posted 09 October 2010 - 22:27
radu_me, on 9th October 2010, 15:38, said: Am atat de multe probeme si intrebari de pus in bucatarie.....nu stiu cum sa incep, Aici sunt multi oameni pasionati de gastronomie incat ma bazez pe ei, pe colegii mei de incercari, tigai, temperaturi, amestecaturi etc. Sa trecem la subiect: eu cand gatesc aleg 2-3 retete de pe net si o gatesc pe a 7-tea :). Daca o reteta e prea sipmpla am impresia ca nu e buna, ca e ca la mama, la soacra sau la cumnata...orice gatesc trebuie sa fie usor complicat (cateodata complicat = dureza mult ). Oare tot ce e bun dureaza mult ? Daca da, cum gatesc aia la resaturantele bune ?! Ca sa inchei “trilemele” mele, postez si o reteta banala, simpla, si pentru un produs ce se gaseste la orice colt de drum, piata, intersectie: mici :) PS: cine face mici ca mai jos sa ma invite si pe mine :) Nimeni nu mai face mici ca mai jos. Tot asa cum nimeni nu mai face cap de bou nu stiu cum (daca chiar vrei, iti dau reteta). O mancare buna nu trebuie sa aive, neaparat, o reteta complicata, greu de facut si care sa ia multa vreme de preparat. Ce e bun e ce-ti place tie ci nu ce zice Gogu ca e bun. Aia, la restaurantele "bune", gatesc foarte repede, ca n-au timp de vraji. Iara daca au mancaruri foarte simandicoase care cer ore de preparare, le fac din timp si in cantitate limitata. Sau scrie in meniu ca mancarea X se face doar daca se face rezervare in prealabil cu doo (sau una sau mai multe) zile inainte (in functie de cat de jmechera e mancarea). Edited by iordake_nl, 09 October 2010 - 22:30. |
#7
Posted 09 October 2010 - 23:14
Esapt! :)
Si eu cu precadere, gatest tot de-astea ..."ready in 20 minutes". Posibilitatile sunt aproape nelimitate... |
#8
Posted 10 October 2010 - 09:21
richelieu, on 9th October 2010, 23:14, said: Esapt! :) Si eu cu precadere, gatest tot de-astea ..."ready in 20 minutes". Posibilitatile sunt aproape nelimitate... Eh, io nu pea sunt adeptul facutului mancarii in "ready in 20 minutes (including the visit to the market)" asa ca imi rezerv mereu cam o ora de activitate bucatareasca. Nu-mi place sa fac mancarea pe fuga nici chiar atunci cand n-am chef de gatit. Ca sa nu mai spun ca nu-mi place sa ma incurc de cineva in zona in care actionez. Nu-mi place cand cineva foloseste oale sau strachini (pe care io le-am folosit mai bine de 10 ani si aratau perfect) si dupa cateva folosinte arata ca dupa razboi. Oalele. Nu-mi place cand cineva foloseste cutitele mele (desi am spus raspicat "incepand de astazi nu va mai atingeti de cutitele astea") tot asa cum se foloseste de cutitele ei (alea de nu taie sau cu care desface capace la borcane cu varfu'). |
#9
Posted 10 October 2010 - 10:51
Mai mult de o ora.....se mai intampla in weekend. In rest, nu prea am ..ori timp, ori rabdare... Sunt cu capu' in ultimul timp, nu mai am rabdare la nimic....:huh:
|
#10
Posted 10 October 2010 - 11:42
io nu suport dezordinea in bucatarie, un fel de bucatarie dotata, in care nu gasesti nimic, imi vine sa le arunc pe toate
gatesc foarte rar, ca deh are cine ma apuca toate alea cand vad ca nu gasesc ceva, ca si acum de altfel, nu gaseam o sticla fara eticheta, sa proptesc puiu` stres maxim Edited by Cutzu, 10 October 2010 - 11:43. |
|
#11
Posted 10 October 2010 - 22:29
richelieu, on 10th October 2010, 11:51, said: Mai mult de o ora.....se mai intampla in weekend. In rest, nu prea am ..ori timp, ori rabdare... Sunt cu capu' in ultimul timp, nu mai am rabdare la nimic....:huh: aceeasi problema o am si eu :lol: gatesc din ce in ce mai rar :(, dar imi face placere atunci cand am ceva timp, in weekend de obicei... cam 2 - 2:30 ore, dar asta nu inseamna ca stau acolo efectiv... pregatesc tot ce am nevoie la inceput (am si eu un fix cu ordinea :lol:) si apoi 'arunc cate un ochi' din cand in cand despre retete... nu le respect niciodata, gatesc ce-mi trece prin minte atunci |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users