Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mercedes atego 815 oprire motor

Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!
 electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...

Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...
 Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...
 Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie
 

Tomatele

* * * * - 8 votes
  • This topic is locked This topic is locked
18151 replies to this topic

#4591
carprom

carprom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 282
  • Înscris: 25.12.2008
anasstasia

FelicitariPosted Image Posted Image

#4592
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Multumesc :)

#4593
miki74

miki74

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 20.11.2007

 vdingo11, on 03 august 2014 - 08:23, said:

Deoarece ieri am avut alta treaba si nu m-am putut ocupa de rosiile din gradina (...)
Eu zic ca au mana, cineva mi-a zis ca este putregaiul dar cel mai sigur voi fi pe raspunsurile pe care mi le veti da (cu ele nu am dat gres niciodata)
Atasez niste poze si astept sfaturile voastre foarte utile ca de obicei.
Multumesc anticipat.

vdingo11, cu tot respectul, daca urmareai topicul pe ultimele 30 zile vedeai niste poze de tomate cu boala similara cu ce ai tu si nu mai pierdeai atata timp (poze de la mine).
Nu te cert, dar acum 5 zile ai primt 2 raspunsuri corecte la intrebarea ta. Tot repetand intrebari pe aceeasi tema nu faci decat sa pierzi timpul si cultura. De asemenea, unii dintre noi irosesc  timp pretios citind si raspunzand.
Din putina mea experienta cred ca ai  Phytophthora Infestans adica MANA, care e o boala foarte-foarte rea.
Cu acelasi respect, daca mai pierzi mult timp poti sa scoti direct plantele din pamant si sa le arunci.

 miki74, on 30 iulie 2014 - 09:46, said:


Exact produsele astea le-am folosit eu cu succes pe cultura in camp, atacata puternic, cu urmatoarele mentiuni.
1. Ridomil Gold exista in 2 variante - Gold Plus (cupric) si Gold MZ68WG, acesta din urma mi se pare mai eficient.
2. Produsele din gama Gold pot fi folosite in max. 3 tratamente/sezon
3. Equation pro poate fi folosit de mai multe ori pe sezon (5-7 tratamente) dar are durata scurta de protectie.

Suplimentar eu am defoliat mult sau selectiv - frunza cu frunza (unde au ramas putine frunze sanatoase pe planta)- si am aruncat toate fructele atinse de mana (Phytophthora infestans). E preferabila arderea resturilor, asta ajuta la micsorarea presiunii bolii (sfat primit de la Zipcode).
Asa cum am constatat "pe propria piele", boala e foarte-foarte rea, cu o evolutie fulminanta in perioadele ploioase, nu trebuie pierdut timpul cu alte produse anti-fungice ineficiente la mana.
Spor si viteza la stropit !


#4594
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

 miki74, on 04 august 2014 - 00:02, said:

Din putina mea experienta cred ca ai  Phytophthora Infestans adica MANA, care e o boala foarte-foarte rea.

Este si mana!

 vdingo11, on 03 august 2014 - 08:23, said:

Atasez niste poze si astept sfaturile voastre foarte utile ca de obicei.

Dar mie imi pare (vezi prima poza) si virusul mozaicului tutunului! Poate gresesc eu!
Cam asa arata un atac de VMT  in stadiul de inceput!

Numai bine!

#4595
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 24.08.2005
Va multumesc.
De citit am citit toate posturile si tinand cont de sfatul tau am si luat Ridomil de sambata ar nu am mai apucat sa stropesc. Influentat de un vecin care spunea ca nu este mana am vrut sa fiu sigur si am postat poze (in posturile anterioare am presupus ca este mana si v-am cerut sfaturile - de asta este bine sa venim din start cu poze pentru a numai face presupuneri pana ajungem si noi sa deosebim bolile)
Astazi elimin tot ce este rau si stropesc cu ridomil.

Multumesc din nou si sper ca nu am deranjat foarte mult cu postarile repetate dar sincer va spun nu reusesc sa deosebesc bolile astea.

#4596
zipcode

zipcode

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 29.07.2013
vdingo, ce a zis miki e corect. (de asemenea nu se vede nici un virus pe acolo, asa e soiul ala probabil, cu gena 'pitic' ce prezinta frunze rugoase).
Daca pozele alea sunt in solar cum imi pare mie, vina ca izbucnit acolo e cam a ta si nu numai a vremii. Trebuia sa mentii umiditatea mai mica in solar, mai putina apa la rosii, si mai ales nu seara, ventilare cat mai buna.
Daca vremea se mentina umeda si doar stropesti, nu vei obtine rezultate grozave, este o boala agresiva.

#4597
chiperr

chiperr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 28.10.2011

 parintele, on 01 august 2014 - 18:04, said:

Cum sa-l dai foliar bre, esti cu capu?
La radacina, altfel le arzi de le ia dracu.



''Coane'  scuzele mele ....chiar n am stiu. Oricum unde este solarul amplasat 1 an am avut gaini. Banuiesc, ca pamantul este fff ingrasat  .'

Edited by scaiba, 30 September 2014 - 22:04.
Post dublu


#4598
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Gainatul proaspat arde inclusiv radacinile daca e prea mult, inhiba germinatia, produce grave perturbari ale unor procese metabolice..
Ca idee, am imprastiat niste gainat proaspat in gradina ..apoi am pus niste arpagic si pe o zona ingrasata... n-a incoltit nimic acolo iar pe masura ce cantitatea de gainat fusese mai mica ce a rasarit a fost super pipernicit....
Pe o zona am semanat radacinoase gen morcov, patrunjel, etc....n-a rasarit absolut nimic...
La un moment dat in anul urmator am dus in gradina niste saci cu gainat dar nu am apucat sa-i imprastii.. a venit o ploaie mica si abia dupa aia l-am imprastiat, foarte rarefiat, nu cat sa produc arsuri... in anul ala am semanat ceva pe zona pe care am lasat sacii aia (au stat 3-4 zile si i-a prins ploaia respectiva)...nu intelegeam de ce sunt pete in care ce semanasem /plantasem nu mergea.... o buna bucata de vreme nu mi-am dat seama ce si cum pana cand la un moment dat am repetat figura si am pus alti saci fix in acel loc..atunci mi=am dat seama ce se intamplase...

Cam asa functioneaza treaba cu gainatul... e tricky utilizarea daca nu il fermentezi bien inainte si nu ai mare grija la cantitati...

apropos de tinut gainile, am avut un tarc de plasa, provizoriu, in batatura... evident ca au ars tot, in anul urmator nu a crecut absolut nicio buruiana, in al doilea an au inceput sa apara ici colo colturi de troscot sau grajnita..in al treiela an buruienile erau insa ca ursii...

Am bagat si gainat proaspat si am irigat in prostie, asta se intampla toamna... in anul urmator pe bucata aia de gradina a fost spectacol, ursi polari au crescut pe acolo....nu stiai daca e praz sau usturoi, ardeii aveau tulpinile mai groase decat degetul samd...

#4599
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006

 maddox_dtv, on 28 iulie 2014 - 12:59, said:

Pe scurt preventia maxima o faci aplicand tratamente cu sistemice ca Ridomil Gold mz, Equatione Pro, Acrobat MZ, Cabrio top, eventual chiar in aceasta ordine la un interval de 10-14 zile, urmand sa lasi 2 saptamani de la ultimul tratament cu sistemice pana la cules iar in perioada culesului dai cu Champ sau funguran sau alcupral plus ceva impotriva putregaiului ca Teldor, Rovral sau Swich cu pauza de 3 zile pana la cules.
Si pt a preveni aparitia putregaiului apical dai la 7-10 zile un ingrasamant cu calciu de la primele flori pana sunt ultimele fructe formate.
maddox_dtv, multumesc mult de sfat! Intentionez sa-l urmez cu sfintenie la cultura 2,5 (un al 2-lea rand de Optime semanat la inceputul lui iulie; primele (la inceputul lui iunie) au deja gogonele, au crescut fabulos in saptamanile cu caldura, papica si lumina "ca la carte" :)

Spune-mi te rog daca mai adaug un fungicid de contact (Bravo, Dithane?) la Ridomil, Equation, Acrobat sau Cabrio

Deasemenea, din ce-am citit la Champ sau Funguran, producatorii recomanda 7 zile de pauza la tomate. Chiar e OK sa le dau cand sunt rosiile pe rod? Sau te bizui pe faptul ca aceste cuprice nu-s mai agresive cu sanatatea noastra decat cea mai populara cuprica, zeama bordeleza?

Multam fain!

#4600
maddox_dtv

maddox_dtv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 28.02.2010
Stiu ca tu aveai o problema cu chimicalele din cauza de copii asa ca nu stiu daca-l vei urma chiar cu sfintenie mai ales daca stii ca nu ai asa multe rezerve de ciuperci in gradina.

In al doilea rand majoritatea fungicidelor cu baza chimica mixta adica sistemic si de contact au si efect curativ si pot stopa imprastierea ciupercilor daca se aplica un tratament la aparitia lor in cultura. De aia am si specificat la inceput de "preventia maxima".
Ridomil gold MZ si Acrobat MZ contin Mancozeb adica aceeasi substanta din Dithane care are cam acelasi spectru de combatere ca si Bravo si nu cred ca este eficient sa se amestece, iar la celelalte doua Cabrio top si Equatione pro contin si ele niste substante de contact cu spectru la fel de larg ca si mancozebul si bravo.

In alta ordine de idei referitor la agresivitatea cu sanatatea noastra vreau sa supun discutiei faptul ca majoritatea substantelor sistemice ( despre care se spune ca intra in planta ) sunt doar translaminare adica doar trec pe parte cealalta a frunzei fata de locul unde au fost aplicate. Mai sunt cateva care circula prin xilem doar catre varful de crestere al plantei impreuna cu seva bruta si nu impreuna cu seva elaborata cara ajunge si in fructele plantei, presupun eu ca din cauza marimii sau a compozitiei chimice a moleculei substantei respective care ori nu are loc ori planta nu o metabolizeaza in seva elaborata, repet, care ajunge in fruct.

In ceea ce priveste cuprul sub diferitele lui forme imi amintesc din copilarie cand mancam struguri stropiti cu 'piatra vanata' simteam gustul de cupru chiar daca tratamentul era facut poate cu mai multe saptamani in urma. Acum vad ca pe plante  trate cu Champ in urma cu 60 de zile, dupa toate ploile care au cazut, inca se vad petele de cupru.

Si afirm inca o data: daca substanta este de contact ramane doar la exterior ( producatorilor le convenea mai mult ca substantele ieftine sa fie sistemice sa intre in planta si sa se raspandeasca in toate directiile, sa nu fie spalate de ploi si sa protejeze cu succes planta) si daca ramane la exterior ea poate fi spalata cu apa, de pe fructul respectiv, la fel si dupa o zi si dupa 3 si dupa 7, etc.
Si rog pe cineva cu mai multa pregatire in domeniu sa infirme afirmatiile mele.

#4601
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
EU imi amintesc doar cum mancam ca orbetii struguri cu bordeleza pe ei...faceam niste abcese in gura de toata frumusetea...da ete ce inteligenti am ajuns Posted Image

#4602
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Si de la bordeleza asta invatai mai repede franceza :)


#4603
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 24.08.2005

 zipcode, on 04 august 2014 - 10:37, said:

vdingo, ce a zis miki e corect. (de asemenea nu se vede nici un virus pe acolo, asa e soiul ala probabil, cu gena 'pitic' ce prezinta frunze rugoase).
Daca pozele alea sunt in solar cum imi pare mie, vina ca izbucnit acolo e cam a ta si nu numai a vremii. Trebuia sa mentii umiditatea mai mica in solar, mai putina apa la rosii, si mai ales nu seara, ventilare cat mai buna.
Daca vremea se mentina umeda si doar stropesti, nu vei obtine rezultate grozave, este o boala agresiva.

Da, rosiile din prima poza asa au ele frunzele (asa sunt ele rugoase) si nu sunt in solar sunt afara dar am plasa de umbrire pe o portiune.
Aseara am eliminat ce era afectat si am stropit cu Ridomil. Totusi in timp ce eliminam frunzele afectate am observat ca portiunile de pe frunza care aveau pata de mana s-au uscat.
Vreau sa va intreb faptul ca s-au uscat inseamna ca Champ-ul aplicat anterior si-a facut efectul in mare parte?

Cat despre udat in micutul solar pe care il am eu ud tot timpul seara. Este mai bine dimineata, ca sa stiu pe viitor?

Va multumesc.

Edited by vdingo11, 05 August 2014 - 06:35.


#4604
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005

 meganedoi, on 05 august 2014 - 02:51, said:

Si de la bordeleza asta invatai mai repede franceza :)
Oui, oui, carne de poui:lol:
Am invatat ca-i zice "bordoleza" da fiindca era "bagaboanta" si te umplea de bube, bordeleza i-a ramas numele.:lol:

#4605
qwertysecret

qwertysecret

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 16.11.2006

 maddox_dtv, on 04 august 2014 - 23:02, said:

Stiu ca tu aveai o problema cu chimicalele din cauza de copii asa ca nu stiu daca-l vei urma chiar cu sfintenie mai ales daca stii ca nu ai asa multe rezerve de ciuperci in gradina.
Problema n-a disparut, dar s-a mai atenuat (fie ca intre timp am devenit mai intelept, fie ca am inceput sa fac compromisuri in aceasta directie Posted Image

Am inteles ca n-are sens sa mai combin Cabrio & Equation cu altceva, caci au si componenta de contact. Dar Ridomil & Acrobat? Am inteles ca ar fi suplimentar sa le combin cu Dithane sau Bravo, avem vreun alt fungicid de contact sa mearga in tandem, daca tot ma plimb cu "rucsacul" prin solar?

In alta ordine de idei, anul asta tomatele mele au fost lovite de boli nu numai in camp, ci si in solar. Cum tot raul e spre bine, am niste lectii (de) invatat(e):

1. am deraiat de la principiul cu care am pornit la drum (100%) bio, dar (inca) exista o parte plina a paharului: macar stiu cand, cu ce & cat am dat. Daca ma ancorez ca un catar la principiul initial, risc sa ajung la piata dupa legume .. iar acolo mi s-a confirmat din plin ca tre' sa fac cruce ori-de-cate ori cumpar vreo leguma. Asa ca prefer sa dau eu cu acele substante, in dozele recomandate de producator & pauza cel putin dubla (daca producatorul zice 3 zile pauza la tomate, eu nu le "pup" decat in minim 7 zile). Sotia (inca) ma mai cearta ca ne-am abatut de la principiul cu care porniram la drum, eu prefer sa cred ca am devenit mai intelept sau macar mai (bine) informat datorita unor colegi ca tine de pe SP Posted Image

2. din cele  ~ 18 soiuri si hibrizi cultivati in solar:
a) voi continua la anul cu Park's Whoper CR Improved F1 (un hibrid tare rezistent si gustos!!! a rezistat cu brio la atacul de verticilioza), Tomatoberry F1 (astea's preferatele sotiei, n-am cum sa le las "din brate" Posted Image, Marbene (soi),

b ) sigur nu voi continua cu Primadona (a obtinut premiul "zmeura de aur" la mine in solar, cea mai proasta tomata in lupta cu bolile dintre toate soiurile si hibrizii din solarul meu; practic dintr-un rand intreg, nu mai am nicio Primadona, fapt ce ma determina sa-i schimb numele in "Ultimadona" ...), Siriana F1, Inima de bou & Cherokee Purple

c) inca nu m-au convins Optimele. Se comporta OK cu bolile, dar (cel putin la mine in sol(ar)) nu m-au dat pe spate: nu au gustul cel mult laudat (sau poate am mers eu la  .. tomata laudata cu sacul), iar pielita e cam tare pt preferintele mele

d) celelate soiuri & hibrizi inca sunt in stadiul de selectie ("joaca" in preliminarii Posted Image

e) voi incerca Big Beef F1 & Veloz F1

Dupa experienta din anul asta, nu stiu daca voi mai cultiva vreodata tomate in camp ...

Sper ca pataniile/lectiile mele sa mai ajute si pe altcineva,
Toate cele bune!

Edited by qwertysecret, 05 August 2014 - 13:31.


#4606
Hapygarden

Hapygarden

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,199
  • Înscris: 15.05.2014
Qwerty, multumim pentru sheruirea experientelor tale. Zi-i doamnei Qwerty ca succesul si evolutia vin din adaptare asa ca nu trebuie sa fie suparata :)
II promit eu ca orice ai facut esti mai bine decat daca ai fi cumparat din piata unde nu exista discernamant/control. Oamenii precum Laum care vinde dar are grija si de ce pune pe taraba sint rari daca nu inexistenti.
Si acum o intrebare (doua de fapt): Big beef inteleg dar de ce Veloz? Pentru conservaraie sint multe variante mai fericite.
Woper CR e de la "mama" Park (USA) sau ai gasit o sursa pe batranul continent?

#4607
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Love laum's strategy too :)

#4608
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

 vdingo11, on 05 august 2014 - 06:34, said:

Da, rosiile din prima poza asa au ele frunzele (asa sunt ele rugoase) si nu sunt in solar sunt afara dar am plasa de umbrire pe o portiune.

Care-i soiul `cela?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate