Soiuri rustice de pomi fructiferi - extrem de rezistente la daunatori
Last Updated: Nov 28 2016 21:31, Started by
hunor66
, Feb 23 2010 15:32
·
0
#308
Posted 05 August 2015 - 21:06
Nu stiu de ce consideri ca m-ai contrazis. Eu doar am expus situatia. De ciuruirea micotica habar nu aveam, am aflat de la tine si am dat cu gugle repede sa vad daca bat simptomele. Eu sigur nu te-am contrazis
|
#309
Posted 05 August 2015 - 21:19
validoe, on 04 august 2015 - 19:29, said: Parinte, nu te contrazic dar pot sa spun parerea mea. Cercetarea de acum urmareste aproape exclusiv productia si aspectul comercial, si cum ai spus rezistenta la manipulare, pastrare indelungata, de restul se ocupa industria pesticidelor ca trebuie sa traiasca si ei, costurile tratamentelor se amortizeaza din sporul de productie,( cel putin in prospect). Daca apare un soi comercial la care e nevoie de ''doar'' 14 tratamente pe an in loc de 20 e o mare victorie. Gustul si aroma sunt ultimele luate in calcul la soiurile pt plantatii intensive si e normal, acolo totul tine de bani Am alta parere....ia sa cultivi tu spre exemplu Florina, un soi relativ modern cu fruct de calitate absolut decenta, si in paralel jonathan, soiul mult mai vechi si care practic e unul din parintii primului...ia sa vedem care necesita mai putine.tratamente, la care fructele sunt ma de calitate la tine in curte, etc... adica sa vorbim pe fapte, nu pe teorii ale cospiratiei si pareri de om educat din bloguri de pe net. eu pariez toti banii pe primul la toate capitolele mai putin poate aroma si gust, nu degeaba jonathanul e alaturi de golden printre celeai cunoscute soiuri si atat de folosit in producerea altor soiuri...darca saananci jonathan cu tratente minime azi...trebuie sa fii mai norocos decat castigatorul la.loto. la.fel si la portaltoi, trebuie sa pui in balanta si lucrarile de intretinere si ntrarea pe rod samd.... degeaba traieste 100 de ani daca tu mori inainte sa.gusti fruct d. el.... ce spun e ca romantismul e ok, ce e vechi e musai bun, legendele sunt minunate, toti am avut in curte un.par minunat, unar deosebit, etc...dar trebuie sa.fim.si realisti si cerebrali si sa vedem evidenta...vechi poate insemna ok dar nuusai iar daca stii ce faci noul, modernul, poate insemna deb10 ori mai bun din aproape orice punct de vedere important, iar unde sunt mici minusuri ansamblul e net in favoarea noului.... si.spune asta ujul care cultiva traditionale, dar cu realism...si tomate, si pomi, si alte legume... spre.exemplu la.pepeni iarasi diferenta e uriasa intre ce poti cultiva azi si soiurile vechi...tu daca vorbesti asa de pepenii galbeni inseamna ca nu cultivi asa ceva si n ai cultivat pepen la viata ta..eu am vandut pepeni... pai azi ii spun eu vreo 10 hibrizi de galbeni infinit mai aromati si mai ales.dulci fata de orice soi stii tu...poate nu sunt balegarosi, daca asta iti place tie, dar cultiva-i in curte siananca si apoi da verdicte..daca tu co,pari ce iei de pe.marginea drumului cu ce iti aduci aminte nu e relevant. sunt si hibrizi de kko dar daca acum 20 de ani aveam semntele de acum eram ninja... deci eu pledez.pentru.cumpatare si realism, unde e valoare in trecut, este...la rosii de exemplu eu cultiv anual numai soiuri aproape....dar la pepeni sau pomi chiar e cam invers |
#310
Posted 05 August 2015 - 23:03
mie personal imi place planata asta ! ... este extrem de rustica ! ....
Physalis peruviana sau cireasa de pamant ! ... "stie" sa-si apere fructul ! ... Edited by BARUluMARIA, 05 August 2015 - 23:17. |
#311
Posted 05 August 2015 - 23:26
Ai intors-o la 180 de grade!
De la pomi fructiferi rezistenti care cresc musai in sol sanatos ai editat si ai ajuns la peruviana asta care nu-i tocmai pom fructifer! De ce? |
#312
Posted 05 August 2015 - 23:33
danutz_2009, on 05 august 2015 - 23:26, said:
Ai intors-o la 180 de grade! De la pomi fructiferi rezistenti care cresc musai in sol sanatos ai editat si ai ajuns la peruviana asta care nu-i tocmai pom fructifer! De ce? Edited by BARUluMARIA, 05 August 2015 - 23:57. |
#313
Posted 05 August 2015 - 23:57
BARUluMARIA, on 05 august 2015 - 23:33, said:
.....mi-am pierdut pierdut contul de pe acest forum ! ...dealtfel, un cont destul de "respectat" ! ... zic, eu ! ... Contul tau este "respectat"! ... garantat! BARUluMARIA, on 05 august 2015 - 23:33, said:
este simplu : daca in sol sunt suficiente bacterii si spori de ciuperci benefice, cele maligne nu mai incap ! ... sau ma rog nu pot sa supravietuiasca ! ... deoarece exista o lupta ptr resurse : apa, azot, carbon, proteine ... etc ! Vrei sa zici ca exista un echilibru intre "saprofite" si "patogene"? ... da, ar trebui sa fie! BARUluMARIA, on 05 august 2015 - 23:33, said:
intodeuna cand apare o boala la o planta exista un dezechilibru in sol ! ... Bolile nu vin mereu din sol! ... mai vin si din aer, apa, etc! |
#314
Posted 05 August 2015 - 23:59
#315
Posted 06 August 2015 - 00:08
#316
Posted 06 August 2015 - 00:11
|
#317
Posted 06 August 2015 - 00:16
BARUluMARIA, on 06 august 2015 - 00:11, said:
"visul" lor este sa ajunga in sol ! ... impreuna cu partile moarte ale plantei ! ... acolo vor putea "domni" peste toata fauna si resursele existente ! ... Fiecare cu visul lui! Ai la dispozitie: Boli si Daunatori la pomi fructiferi ... acolo te poti "distra" cat vrei pe tema asta! Aici e alt subiect! ... sa lasam specialistii sa scrie pe aici! |
#318
Posted 06 August 2015 - 00:18
#319
Posted 06 August 2015 - 09:18
Am vazut in titlul topicului cuvintele 'soiuri rustice' si am crezut ca despre asta e vorba. Daca am deranjat specialistii cu idei retrograde imi cer scuze
parinte, pot sa fac pariu ca am cultivat pepeni mai multi ani decat domnia ta, la fel si cu crescutul pasarilor, nu mai face presupuneri Prin '95 vindeam si eu pepeni din seminte aduse cu greu de prin sudul Frantei ca acolo aveam o relatie si vindeam oua de la 500 de prepelite cand se mancau la greu pulpe americane la noi. Am cu ce sa compar, si am mentionat pepenele ala doar ca eram la soiuri rustice, offtopic, e adevarat Acum situatia e alta si imi permite sa ma ocup de asa ceva la nivel hobby, pt familie, nu traiesc din asta si nici nu vand nimic (exceptand surplusul de tarie obtinut din surplusul de fructe) motiv pt care nu ma alatur curentului 'soiuri noi, pesticide noi' prefer mai putin, mai gustos si cu mai putine chimicale. O zi buna! Edited by validoe, 06 August 2015 - 09:19. |
#320
Posted 06 August 2015 - 10:17
validoe, on 06 august 2015 - 09:18, said:
... prefer mai putin, mai gustos si cu mai putine chimicale. sunt mai rezistente si mai "normale" ! ... productie nu prea poti face cu aceste soiuri ! ... or sa ramana la nivel de hobby ! ... |
#321
Posted 06 August 2015 - 13:30
Daca as fi stiut ca "marea mea idee"va deschide "rani vechi" mai bine o lasam balta....oricum pentru mine si de dragul amintirilor am inceput sa caut informatii legate de subiectul topicului(putine si disparate) pe care le voi "condensa " intr o forma sau alta ...ca sa nu mai fie si alte furtuni pe aici,daca cineva are ceva informatii si timp si chef rog sa mi le dea in PM...
De apreciat sunt comentariile parintelui si cel al lui validoe facute dupa postarea cea cu ideea mea de centralizare a soiurilor rustice ..desi par a fi opuse la o gandire mai atenta ...cele doua(opinii)se completeaza reciproc... |
|
#322
Posted 07 August 2015 - 09:03
validoe, on 06 august 2015 - 09:18, said:
parinte, pot sa fac pariu ca am cultivat pepeni mai multi ani decat domnia ta, la fel si cu crescutul pasarilor, nu mai face presupuneri Prin '95 vindeam si eu pepeni din seminte aduse cu greu de prin sudul Frantei ca acolo aveam o relatie si vindeam oua de la 500 de prepelite cand se mancau la greu pulpe americane la noi. Am cu ce sa compar, si am mentionat pepenele ala doar ca eram la soiuri rustice, offtopic, e adevarat O zi buna! Pai vali, hai sa iti spun ceva..mie multa vreme nu mi-au prea placut pepenii galbeni...de buni ce erau...si nici cultivarea lor, de rezistenti ce erau, ca si castravetii cultivati afara... nici nu pot compara ce pepeni am mancat in ultimii ani fata de ce pepeni se gaseau acum 15-20 de ani...La castaveti la fel, pana sa apara hibrizii moderni, rezistenti, ajunsesem sa nu mai pun deloc...acum 20-25 de ani tin minte ca vara hraneam porcii cu castaveti, bunica-meu odata, tin asta minte si ma amuz, a ramas vorba in casa, dupa ce culesesen vreo 6_7 cosuri pe o arsita ca asta de acuma, a dat cu cosul de.pamant, sua urcat in caruta si a zis "hai ma Lica, da-i dracu, ca nu facem patule de castraveti"... E o parere si am discutat-o recent cu cativa amici care cultiva inclusiv pentru vanzare, inclusiv pepeni, cam aceleasi observatii, de aia am si comentat pe seama lor... Exista un romantism al trecutului, exista si o parte buna pragmatica a acestuia dar per total de multe ori , din multe puncte de vedere, mie mi se.pare ca de multe ori oamenii se mint singuri... Altfel, fiecare e liber sa aleaga ce vrea, tocmai asta e frumusetea...si eu colectionez ce gasesc, inclusiv vechituri, dar parca pe masura ce vad rezultatele realizez ca poezia e una, practica de multe ori e diferita. |
#323
Posted 26 September 2015 - 15:38
Parintele, pana la urma cultivi rosii traditionale si meri de soi nou?
|
#324
Posted 04 November 2015 - 01:17
Soiurile de mar Patul, Poinic ar avea avantaje altoite pe MM106? Majoritatea celor vechi erau altoiti pe salbatic si au inaltimi impresionante, peste 10 m, greu de cules.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users