Soiuri rustice de pomi fructiferi - extrem de rezistente la daunatori
#1
Posted 23 February 2010 - 15:32
Nu pot deca^t sa fac o paralela, o corelatie cu zootehnia.
Stimati specialisti, indrumati-ne si pe noi catre soiurile de pomi fructiferi rustice si extrem de rezistente la daunatori - cam cum ar fi Mangalita (la porci), Sura de Stepa (la vaci), Turcana (la oi) sau Carpatina (la capre)... Nota bene: productivitatea nu este prima optiune. dorel232004, on 22nd February 2010, 23:27, said: Daca iti spun ceva nu ma crezi. Am 10 meri de la Voinesti, nu i-am stropit niciodata! Fac mere in prostie! Toamna le bag in pivnita si rezista pana in mai. Mai fac unele viermi, dar alea cad pe jos si le las si eu acolo sa putrezeasca. Prin mai gasesc cam 10-20% stricate. Nestropite cu nimic! Pana anul trecut nici nu i-am taiat, dar acum au inceput sa se rupa cracile de mere si i-am mai taiat, ca-mi era mila de ei. Atasez o poza de acum 4 ani cred. Apropo, ce soi de mar sunt? Edited by horia66, 23 February 2010 - 15:35. |
#3
Posted 23 February 2010 - 15:40
sacos, on 22nd February 2010, 23:41, said: Poza nu e prea clara, dar pare a fi Florina. Intr-adevar, soiul acesta e f rezistent la rapan si f rezistent la fainare. 4 -5 stropiri sunt suficiente. Trebuie dat cu insecticid la timp eureur, on 23rd February 2010, 15:34, said: Marul paduret?! Zarzarul?! Ciresul pasaresc... Mai Nea Eureur, eu n-am zis mistret, bourul lui Stefan cel Mare, capra neagra .... Sunt sigur ca ai inteles ce vroiam sa spun... Edited by horia66, 23 February 2010 - 15:38. |
#4
Posted 23 February 2010 - 15:57
Am inteles foarte bine, problema e ca nu prea se egzista asa ceva ce vrea voi...
Sa luam ca exemplu jonathanul, e tipic: soi vechi in cultura, are 100 de ani si mai bine. E un soi bun, aroma, gust, productivitate, dar foarte pretentios, se imbolnaveste repede - rapan, fainare. De aia s-au creat in ultimii 40-50 ani soiuri rezistente la boli, pornind de la el - toate soiurile noi cu jona la inceput, Florina, etc,etc. Aceeasi situatie o regasim la cam toate speciile. Cel mai neplacut e ca in general ameliorarea rezistentei la boli, la pastrare (long shelf life) si a aspectului fructelor la soiurile moderne s-a facut in detrimentul aromei si gustului, - OK, nu putem fi si cu aia in ailalta si cu sufletul in rai, dar totusi... Revenind la jonathan, cat jonathan mai e cultivat in RO in acest moment? Foarte putin, lumea a migrat catre soiurile moderne, cu productivitate mare si costuri mai mici; seamana cu jonathanul, dar parca mananci iarba. Imi aduc aminte de un SF rusesc din copilarie (era vechitura si cand l-am citit eu, prin 75-80, in niste fascicule din anii 60), in care un discipol al lui Miciurin a creat un soi de piersic cu fructe uriase, frumoase, si si-au rupt dintii in ele la degustare, ca erau doar pielita si sambure... asa si noi. Edited by eureur, 23 February 2010 - 16:09. |
#5
Posted 23 February 2010 - 16:12
eureur, on 23rd February 2010, 15:57, said: ... De aia s-au creat in ultimii 40-50 ani soiuri rezistente la boli, pornind de la el - toate soiurile noi cu jona la inceput, Florina, etc,etc. Aceeasi situatie o regasim la cam toate speciile. .... Intreb si eu, ca un novice - sunt sigur ca enervez (poate asa ii enerveaza si altii pe specialistii de pe "cresterea animalelor"...), dar continui (in prostia mea ...): Soiurile astea rezistente la boli, care sunt ele ? Daca ai putea in ordinea descrescatoare a rezistentei... (sunt enervant... ). Si ti-a mai iesit "un porumbel" din gura: ai zis la cam toate speciile. Poti sa ni le insiri ? Please... eureur, on 23rd February 2010, 15:57, said: ... Imi aduc aminte de un SF rusesc din copilarie (era vechitura si cand l-am citit eu, prin 75-80, in niste fascicule din anii 60), in care un discipol al lui Miciurin a creat un soi de piersic cu fructe uriase, frumoase, si si-au rupt dintii in ele la degustare, ca erau doar pielita si sambure... asa si noi. Edited by horia66, 23 February 2010 - 16:14. |
#6
Posted 23 February 2010 - 16:15
Ceea ce imi ceri necesita cateva zile de rasfoit prin diverse tratate, si din pacate nu prea am timp acum... pentru piersic, vezi tratatul doamnei Ivascu, e exhaustiv, urmareste soiurile de la salbatic pana la zi, cu istoric... Pentru mar si par nu-mi vine nici unul acum in minte in care sa fie tot asa grupata informatia, dar sunt sigur ca ai cateva carticele prin biblioteca...
Ca s-o dam pe gluma, stii cum a murit Miciurin? I-a cazut o capsuna in cap din pomul in care altoise capsuni uriase cand trecea pe sub el... Edited by eureur, 23 February 2010 - 16:18. |
#7
Posted 23 February 2010 - 16:31
Alte soiuri rustice aproape disparute de pe piata : cretesc, domnesc, parmen.
Cires galben caut de ani de zile sa cumpar! Daca nu scoteau astia numele lui Miciurin de pe Bd. de linga Herastrau, poate mai ramineau si cei citiva ciresi ( pt altoi) din zona aia acum plina de blocuri "rustice". |
#8
Posted 23 February 2010 - 16:40
Bine ca nu cauti cires amar, galben mai ai sansa din import, dar amar... doar sa ne apucam sa altoim noi, daca mai gasim vreunul batran.
|
#9
Posted 23 February 2010 - 16:50
acuma nu se mai cere calitate la produse, se cere cantitate
|
#10
Posted 23 February 2010 - 16:53
eureur, on 23rd February 2010, 16:40, said: Bine ca nu cauti cires amar, galben mai ai sansa din import, dar amar... doar sa ne apucam sa altoim noi, daca mai gasim vreunul batran. Doua linga Iasi. Iar al treilea loc, cel mai tare dar si ieftin: anul trecut s-a intimplat sa ma duc cu masina la Chisinau, sa vad Moldoconstruct. In fata expozitiei luai puiet de nuc de 2.5 m cu mai putin de 5 lei ( romanesti), altti pomi la 2-3 lei, arbusti si vita nu mai vorbesc. Doar ca n-au certificat si e cam greu la vama cu ei, dar daca n-ai o duba plina, merge! Piktoree, on 23rd February 2010, 16:50, said: acuma nu se mai cere calitate la produse, se cere cantitate bucurestenii "venetici" pe la "mosiile" lor( adica si eu) vor CALITATE, GUST,NATURAL! Edited by fastcojo, 23 February 2010 - 16:54. |
|
#11
Posted 23 February 2010 - 17:05
Pictore, te contrazic! Se cere in primul rand calitate, problema e cum definesti calitatea. In domeniul comercial, si asta conteaza acum, calitatea se defineste astfel: cat mai mare, mai frumos, mai uniform, cu pastrarea cat mai lunga si cu costuri cat mai mici.
Chestia asta se bate cap in cap cu definitia calitatii asa cum o vad eu: cat mai gustos, daca se poate si costuri mici, bine, daca nu... asta e, scot banu' |
#12
Posted 23 February 2010 - 20:12
eureur, on 23rd February 2010, 15:57, said: Am inteles foarte bine, problema e ca nu prea se egzista asa ceva ce vrea voi... Sa luam ca exemplu jonathanul, e tipic: soi vechi in cultura, are 100 de ani si mai bine. E un soi bun, aroma, gust, productivitate, dar foarte pretentios, se imbolnaveste repede - rapan, fainare. De aia s-au creat in ultimii 40-50 ani soiuri rezistente la boli, pornind de la el - toate soiurile noi cu jona la inceput, Florina, etc,etc. Aceeasi situatie o regasim la cam toate speciile. Cel mai neplacut e ca in general ameliorarea rezistentei la boli, la pastrare (long shelf life) si a aspectului fructelor la soiurile moderne s-a facut in detrimentul aromei si gustului, - OK, nu putem fi si cu aia in ailalta si cu sufletul in rai, dar totusi... Revenind la jonathan, cat jonathan mai e cultivat in RO in acest moment? Foarte putin, lumea a migrat catre soiurile moderne, cu productivitate mare si costuri mai mici; seamana cu jonathanul, dar parca mananci iarba. Imi aduc aminte de un SF rusesc din copilarie (era vechitura si cand l-am citit eu, prin 75-80, in niste fascicule din anii 60), in care un discipol al lui Miciurin a creat un soi de piersic cu fructe uriase, frumoase, si si-au rupt dintii in ele la degustare, ca erau doar pielita si sambure... asa si noi. De ex. mie Florina mi se pare f.bun la gust. Nu-ti place ? Din memorie: alte e soiuri de mar mai rezistente : Pionier (are la Baneasa), Prima,Gala,Generos,Gloria,Remus par: Abatele Fetel, Monica,Napoca, Untoasa de Geoagiu, Untoasa Morettini cais: se zice ca soiurile create la Baneasa sunt f.rezistente,unele chiar imune genetic la boli: Adina,Andrei,Nicusor,Valeria,Carmela,Rares,Viorica + Comandor,Dacia,Favorit,Olimp,Sulmona piersic: la fel, Baneasa zice ca soiurile create de ei sunt f.rezistente la boli: Alex,Amalia,Antonia,Dida,Victoria; doar ca mie in anul 2 deja mi-au facut basicare; e drept,nu mult; totusi ... |
#13
Posted 23 February 2010 - 20:20
eureur, on 23rd February 2010, 16:40, said: Bine ca nu cauti cires amar, galben mai ai sansa din import, dar amar... doar sa ne apucam sa altoim noi, daca mai gasim vreunul batran. Edited by green_waves, 23 February 2010 - 20:36. |
#14
Posted 23 February 2010 - 20:24
fastcojo, on 23rd February 2010, 16:53, said: Iar al treilea loc, cel mai tare dar si ieftin: anul trecut s-a intimplat sa ma duc cu masina la Chisinau, sa vad Moldoconstruct. In fata expozitiei luai puiet de nuc de 2.5 m cu mai putin de 5 lei ( romanesti), altti pomi la 2-3 lei, arbusti si vita nu mai vorbesc. Doar ca n-au certificat si e cam greu la vama cu ei, dar daca n-ai o duba plina, merge! eu zic sa nu te bucuri inca, ci sa astepti sa rodeasca. tepe de la moldoveni puteai lua si acasa, nu trebuia sa te duci pana la ei |
#15
Posted 23 February 2010 - 22:34
|
#16
Posted 23 February 2010 - 22:46
eu stiu ca vin de ani de zile la noi in piata moldoveni cu pomi fructiferi; si ai sansa daca se nimereste sa fie ce zic; poti fi multumit macar daca sunt ceva de soi, si nu zarzar in loc de cais (de ex.)
daca te duci pana acolo pt. pomi, inseamna ca fie iti trebuie mai multi, fie cauti niste soiuri anume; si intr-un caz si in celalalt, eu nu ti-as recomanda sa iei pomi necertificati; nu mai zic de bani, dar sa stai 3-5 ani si sa constati ca Ionatanul tau iti face padurete ... |
#17
Posted 24 February 2010 - 10:03
DDuras, on 23rd February 2010, 20:12, said: De ex. mie Florina mi se pare f.bun la gust. Nu-ti place ? Din memorie: alte e soiuri de mar mai rezistente : Pionier (are la Baneasa), Prima,Gala,Generos,Gloria,Remus Quote cais: se zice ca soiurile create la Baneasa sunt f.rezistente,unele chiar imune genetic la boli: Adina,Andrei,Nicusor,Valeria,Carmela,Rares,Viorica + Comandor,Dacia,Favorit,Olimp,Sulmona Quote piersic: la fel, Baneasa zice ca soiurile create de ei sunt f.rezistente la boli: Alex,Amalia,Antonia,Dida,Victoria; doar ca mie in anul 2 deja mi-au facut basicare; e drept,nu mult; totusi ... |
#18
Posted 24 February 2010 - 12:29
eureur, on 24th February 2010, 10:03, said: Inca nu s-a inventat piersicul rezistent la taphrina... Cica Madeleine Pouyet ar fi rezistenta la taphrina; nu am , asa ca nu stiu din verificate. eureur, on 24th February 2010, 10:03, said: exact ce spuneam, toate sunt soiuri relativ noi, create pe baza jonathanului, imita jonathanul ca forma, nu si ca aroma, textura si gust, sunt create in scopul maririi rezistentei la boli si a productivitatii crescute, in piata se vand toate ca jonathan de Voinesti, cumperi si iei plasa. iar eu spuneam ca Florina mi s-a parut f.bun. e adevarat, ai mei n-au rodit, stiu doar dupa ce am cumparat din piata; dar banuiesc ca daca era Ionathan nu-l vindea ca Florina. eureur, on 24th February 2010, 10:03, said: nu prea stiu soiuri vechi de cais, oricum, soiurile romanesti create la Baneasa sunt chiar rezistente, productive si gustoase. Personal, imi place Dacia cel mai mult (nu prea merge pentru gemuri, dar pentru consum si nectar e super) stii mai multe de Dacia ? am si eu (neintrati pe rod). de ce nu merge la gem dar merge la nectar ? de Sulmona si Cea mai buna de Ungaria poti spune ceva ? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users