Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O mostenire cu (o mica )problema

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...
 Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...

De unde cumparati piese de schimb...
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#109
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 Pierde_verile, on 11th October 2009, 10:11, said:

Secolul al XVI-lea este acela în care diferitele religii din Ardeal: evanghelică, calvină, catolică și ortodoxă îi curtează pe români. Catolicii de exemplu nu  au deznaționalizat pe nimeni  (croații și slovacii din vechea Ungarie sunt bune exemple). Datorită evangheliștilor avem primele cărți în limba română. Asta da, deznaționalizare! Strădaniile acestor religii arată, pe de o parte, numărul mare al românilor în Ardeal și deruta lor religioasă pe de altă parte. Ortodoxia galițiană,  nu reușise să se impună, între timp a devenit ea însăși greco-catolică, drum pe care îl vor  urma și cei mai mulți  dintre ardeleni.

Oamenii de demult știau să distingă cine  e român, cine e sas, cine e ungur pur și simplu după chip, ceea ce arată  clar că asimilările au  fost nesemnificative. În orice caz asimilare unor români copleșiți de secui a avut loc după 1800. Mi  se face scârbă de aberațiile sârbo-grecești pe care le debitezi despre  populațiile Ardealului.
Exista studii care arata ca nu-i mare diferenta intre populatiile in chestiune, nici anatomic nici genetic. Masa mare sunt rom^ni asimilati, chiar intre sasi, macar pe linia feminina. Deosebirea se facea pe vremuri in buna masura dupa mimica si dupa port. Oamenii aveau sensibilitate mai mare la expresia fetei, pe atunci. Stiu azi preoti care-ti zic ce confesiune are x dupa moaca, si pusca binisor.
Eu zic ca asimilarea intre secui s-a facut mai iute pentru ca s-a inceput cu un numar mai mare de maghirofoni/ma rog, secuiofoni, ce-or fi fost... Una-i sa vina ungurii pe un plai total rom^nesc si sa inceapa prin maghiarizarea nobilului local, la care sa se adauge doar cateva familii de-a lungul secolelor, si de-abia de pe la 1830-40 sa inceapa maghiarizarea de masa; si alta e sa vina pe un plai mai slab populat, mai amestecat, rom^ni si slavi, si in care sa bage un 20% de secui cu statut privilegiat. Asimilarea celorlalti de catre privilegiati incepe mult mai repede. Si se incepe cu minoritatea slava care trage spre minoritatea privilegiata. Asta explica de ce ungurii au fetze mai asemanatoare cu slavii in buna masura. Ceangaii probabil erau astfel de rom^ni din secuime, mai tare influentati de vecini decat rom^nii din restul Ardealului.

#110
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 searcher-star, on 12th October 2009, 12:27, said:

si alta e sa vina pe un plai mai slab populat, mai amestecat, rom^ni si slavi, si in care sa bage un 20% de secui cu statut privilegiat. Asimilarea celorlalti de catre privilegiati incepe mult mai repede. Si se incepe cu minoritatea slava care trage spre minoritatea privilegiata. Asta explica de ce ungurii au fetze mai asemanatoare cu slavii in buna masura. Ceangaii probabil erau astfel de rom^ni din secuime, mai tare influentati de vecini decat rom^nii din restul Ardealului.

Până la un punct e foarte logic ce spui. Numai că acei periferici în curs de asimilare în comunitățile masive de  secui (eu cred că majoritatea maghiarilor din Ardeal sunt de origine secuiască) nu au putut da tonul la refugierea în Moldova. Ei nici nu erau comunități, erau indivizi izolați printre mulți secui autentici, într-un sat majoritar secuiesc.

Pe de altă parte din timpuri foarte vechi limba română este limba de comunicare interetnică între etniile din Ardeal. Adică, mai prost, o știau și secuii și sașii (precum Johannes Benkner, judele Brașovului, care nu știa slavonește) când aveau nevoie de comunicare cu ceilalți. Izolarea secuiască de azi în fața limbii române, nu are prea multe corespondențe în istorie. De fapt limba română s-a impus  pentru că era folosită de tot felul de nevorbitori nativi de limba română (latina ajuta). Și asta până târziu.

Edited by Pierde_verile, 12 October 2009 - 11:53.


#111
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

 Pierde_verile, on 11th October 2009, 19:58, said:

Poftim, scrie despre religia românilor ardeleni de dinainte de anul 1500, sau 1200. Cu dovezi, desigur.

Doar de curiozitate, nu cumva greco-catolicii apar dupa 1700? Cand apar calvinii si reformatii? Ce religie crezi tu ca aveau rom^nii pana la aparitia acestor confesiuni minoritare aparute fortat cumva? Sunt doar doua posibilitati, ortodocsi sau catolici, daca nu cumva crezi ca erau pagani. Eu zic ca erau ortodocsi totusi.

#112
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 Cyber-sapiens, on 12th October 2009, 10:55, said:

HAIDEM sa vedem pana unde suntem de acord unii cu altii:

1. Lexicul LIMBII ROM^NE este format din cuvinte LATINE la modul general si cuvinte SLAVE luate tot la modul general (mai sunt si ceva termeni maghiari si turcesti).

2. ASADAR originea ar arata spre o MIXTURA de tip SLAVO-ROMANIC !


Pana aici totul este clarificat.


3. In acest context totul merge in timp DOAR pana la ROMANI si SLAVI !


4. De aici DACA dorim putem vedea mai DEPARTE in timp ori BA (ADICA putem vedea niste Traco-geti vorbitori ai unei  LIMBI de tip PROTO-balto-slavo-iranic !!! ).


5. PASUL urmator ar fi rezolvarea originii dintr-un teritoriu vatra (AUTOHTON in Carpati, ori TRACO-macedo-epirot sud-dunarean).



Astept parerile dv.  :rolleyes:


ASADAR sa auzim pareri.

Nu stiu de ce se discuta atat de mult pe tema religiei, doar nu suntem la ARIA religie !

#113
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Pierde_verile, on 12th October 2009, 12:52, said:

Pe de altă parte din timpuri foarte vechi limba română este limba de comunicare interetnică între etniile din Ardeal. Adică, mai prost, o știau și secuii și sașii (precum Johannes Benkner, judele Brașovului, care nu știa slavonește) când aveau nevoie de comunicare cu ceilalți.
aud destul de des chestia asta cu româna - limba de comunicare interetnică in Ardeal. nu cumva e doar un mit, gen Romania - granarul Europei? ce dovezi avem ca ungurii si sasii din ardeal foloseau roma^na din timpuri foarte vechi pentru a comunica intre ei? ce dovezi avem ca Hans Benkner isi citea singur scrisorile pe care i le trimetea boier Neacsu? de unde stim ca nu avea un secretar-traducator de roma^na?

Edited by ego_zenovius, 12 October 2009 - 19:25.


#114
ecraul2

ecraul2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 28.07.2009

 ego_zenovius, on 8th October 2009, 06:15, said:

am spus eu ca faptul ca ceangaii sunt romano-catolici ii face unguri? citeste inca o data postarile mele. eu am vorbit despre originea maghiara a ceangailor. de ce nu accepti existenta unor roma^ni de origine maghiara?
am pomenit de romano-catolicismul ceangailor nu ca despre o trasatura specific maghiara (nici nu este) ci ca de o dovada a faptului ca originea ceangailor este maghiara. poti sa intelegi asta? daca ai avea situatia inversa - o populatie traind in estul ardealului, de limba maghiara, cu port, dansuri, cantece unguresti dar de confesiune crestin ortodoxa - n-ai banui ca aceasta populatie are origini roma^nesti? nu i-ai numi unguri de origine roma^na?
la fel cu ceangaii - roma^ni de origine maghiara.

Migration Rates and Genetic Structure of two Hungarian Ethnic Groups in Transylvania, Romania.
[My paper] A Brandstätter, B Egyed, B Zimmermann, N Duftner, Z Padar, W Parson
Institute of Legal Medicine, Innsbruck Medical University, Austria.
Transylvania's and ethnic mosaic is composed of Romanians, German Saxons and Hungarians. The ethnic groups of the Hungarian minority that settled in Phylogenetic Romania show differences in dialects, customs and religious affiliations. In this study entire mtDNA control region sequences from 360 individuals visualization of Hungarian ethnicity from two populations (the Csángó and the Székely), settled in the historical region of Transylvania in Romania,of were generated and analyzed following high quality sequencing standards. Phylogenetic analyses were used for haplogroup determination, quasi-median network analyses were affiliations. applied for the visualization of character conflicts, and median joining reconstructions were used for depicting haplotype structures. Affiliation of haplotypes using to major west Eurasian haplogroups was confirmed using coding region SNPs. Gene flow between the two populations was low and were biased towards a higher migration rate from the Csángó to the Székely than vice versa. Phylogeographic analyses revealed effects of higher genetic isolation within the Csángó population, which is, in its genetic structure, clearly different from the Székely population. The pronounced The genetic divergence between the two populations is in sharp contrast to the expectation of high genetic similarity due to the (http://www.empop.org). close geographic proximity of their native homelands. The population data will be incorporated in the EMPOP database (http://www.empop.org).

Ca astazi ceangaii cultutal, lingvistic, identitar sunt romani asta este clar pt oricine, ca au fost la origine unguri este greu de crezut.
Probabil ca o mica parte din acestia sunt urmasii secuilor care au trecut(fugit) in Moldova (nu numai romanii au fugit din Ardeal in Muntenia si Moldova), dar in cea mai mare parteceangaii sunt bastinasi catolicizati (a fost o perioada cand catolicii au condus Moldova) amestecati cu ceva cumani.

#115
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 ego_zenovius, on 12th October 2009, 20:25, said:

aud destul de des chestia asta cu româna - limba de comunicare interetnică in Ardeal. nu cumva e doar un mit, gen Romania - granarul Europei? ce dovezi avem ca ungurii si sasii din ardeal foloseau roma^na din timpuri foarte vechi pentru a comunica intre ei? ce dovezi avem ca Hans Benkner isi citea singur scrisorile pe care i le trimetea boier Neacsu? de unde stim ca nu avea un secretar-traducator de roma^na?

Nobilii si cele 3 natiuni privilegiate vorbeau MAGHIARA ca limba de circulatie, iar in cadrul propriei etnii foloseau limba lor materna.

TARANII rom^ni vorbeau maghiara, ori cel putin cei care relationau frontal cu STAPANIREA (asta o stiu si de la bunica-mea, ... " cand grofoaia iesea la plimbare cu caleasca prin feuda, arunca bomboane la copii, iar daca intra in vorba cu vreunul, ii spunea seipen fiuk, ori seipen olaniok, ori mai stiu eu ce, si bunicii mele i-a spus in maghiara -" ce fetita frumoasa", ... iar bunica-mea a inteles).

Poate ca ROMANII au invatat ceva cuvinte de la DACI, insa MAGHIARII de la ROM^NI ShOHAN !  :lol:

#116
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 Cyber-sapiens, on 13th October 2009, 08:54, said:

Nobilii si cele 3 natiuni privilegiate vorbeau MAGHIARA ca limba de circulatie, iar in cadrul propriei etnii foloseau limba lor materna.

TARANII rom^ni vorbeau maghiara, ori cel putin cei care relationau frontal cu STAPANIREA (asta o stiu si de la bunica-mea, ... " cand grofoaia iesea la plimbare cu caleasca prin feuda, arunca bomboane la copii, iar daca intra in vorba cu vreunul, ii spunea seipen fiuk, ori seipen olaniok, ori mai stiu eu ce, si bunicii mele i-a spus in maghiara -" ce fetita frumoasa", ... iar bunica-mea a inteles).

Poate ca ROMANII au invatat ceva cuvinte de la DACI, insa MAGHIARII de la ROM^NI ShOHAN !  :lol:
Nu ma pronunt categoric, dar parca Stefan Ludwig Roth zicea ca un sas si un ungur vorbesc rom^neste cand se intalnesc? Iar bunica-ta, asta a fost banuiesc pe la 1900, cand legile Apponyi erau in vigoare, era obligatoriu sa vorbesti maghiara cu autoritatile, inclusiv un sas taran daca vorbea cu un sas primar trebuia sa fie in ungureste. Dar inainte de 1867, poate era cum zicea Roth...

 Pierde_verile, on 12th October 2009, 12:52, said:

Până la un punct e foarte logic ce spui. Numai că acei periferici în curs de asimilare în comunitățile masive de  secui (eu cred că majoritatea maghiarilor din Ardeal sunt de origine secuiască) nu au putut da tonul la refugierea în Moldova. Ei nici nu erau comunități, erau indivizi izolați printre mulți secui autentici, într-un sat majoritar secuiesc.
Asta nu prea cred, nobilii-s fie veniti din Ungaria fie localnici asimilati. De pe unde-s eu (NV) nu erau secui cel putin nu-s amintiti dupa 1200 dar se stie de sate care s-au maghiarizat pe la 1750 si acum is foarte izolate si destul de sovine. Cred ca sunt sate unde a venit un numar de unguri din Ungaria si s-a petrecut pe la 1700-1800 ce s-a intamplat in secuime la 1200-1400. Minoritatea dominanta a ros majoritatea incepand cu minoritatea vulnerabila in speta ma gandesc eu greco-catolici, insi de origine mixta, slovaci sau asa.
Pe de altă parte din timpuri foarte vechi limba română este limba de comunicare interetnică între etniile din Ardeal. Adică, mai prost, o știau și secuii și sașii (precum Johannes Benkner, judele Brașovului, care nu știa slavonește) când aveau nevoie de comunicare cu ceilalți. Izolarea secuiască de azi în fața limbii române, nu are prea multe corespondențe în istorie. De fapt limba română s-a impus  pentru că era folosită de tot felul de nevorbitori nativi de limba română (latina ajuta). Și asta până târziu.
Faza asta nu e obligatorie. Nu stiu cat de iute au ajuns secuii majoritari in secuime dar ma gandesc ca de pe la 1450 sigur erau. Ori de atunci, nu prea aveau nevoie sa stie rom^na.


#117
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 searcher-star, on 13th October 2009, 12:20, said:

Nu ma pronunt categoric, dar parca Stefan Ludwig Roth zicea ca un sas si un ungur vorbesc rom^neste cand se intalnesc? Iar bunica-ta, asta a fost banuiesc pe la 1900, cand legile Apponyi erau in vigoare, era obligatoriu sa vorbesti maghiara cu autoritatile, inclusiv un sas taran daca vorbea cu un sas primar trebuia sa fie in ungureste. Dar inainte de 1867, poate era cum zicea Roth...

Nu te lua dupa ce zice unu, vezi limba de comunicare in fiecare Regat /Imperiu !  ;)

#118
lolekbolek

lolekbolek

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 16.10.2006
Astea  sunt  hartile( descoperiri arheologice) privind  perioada  300-1200
http://mek.niif.hu/0...07/html/21.html
Goti
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0128.jpg
gepizi
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0157.jpg
avari,slavi,bulgari
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0192.jpg
maghiari
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0226.jpg
http://mek.oszk.hu/0...ml/img/0230.jpg

istoricii romani ar fi bine sa scoata si ei niste harti. ( bazate pe descoperiri, nu din burta)

in rest:
Tema de acasa: unde au disparut/ sunt iazigii,roxolanii,hunii, avarii( +onogurii)?
http://en.wikipedia.org/wiki/Onogurs
http://en.wikipedia.org/wiki/Kutrigurs
samd.
Bonus:
http://en.wikipedia....i/Uyghur_people
http://www.disclose...._Turk_Pyramids/
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/sxJoqnNZPkc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

umor
http://www.timpulgj....-viteazul_5.jpg
sa vedem cate manipulari contine:
Romania- nu exista asa ceva
1593-1601 : asta e tare( pacalici)
Vlaquia transiuana,minor,?salpina : da sa mearga.  Da-I ma

@ceangai
un om care cunoaste mai multe limbi/traditii e mai valoros decat un bleg/primitiv care stie doar una

#119
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 lolekbolek, on 13th October 2009, 17:02, said:

Astea  sunt  hartile( descoperiri arheologice) privind  perioada  300-1200
http://mek.niif.hu/0...07/html/21.html
Goti
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0128.jpg
gepizi
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0157.jpg
avari,slavi,bulgari
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0192.jpg
maghiari
http://mek.oszk.hu/0...mg/pic/0226.jpg
http://mek.oszk.hu/0...ml/img/0230.jpg

istoricii romani ar fi bine sa scoata si ei niste harti. ( bazate pe descoperiri, nu din burta)

in rest:
Tema de acasa: unde au disparut/ sunt iazigii,roxolanii,hunii, avarii( +onogurii)?
http://en.wikipedia.org/wiki/Onogurs
http://en.wikipedia.org/wiki/Kutrigurs
samd.
Bonus:
http://en.wikipedia....i/Uyghur_people

@ceangai
un om care cunoaste mai multe limbi/traditii e mai valoros decat un bleg/primitiv care stie doar una


Nici un popor antic nu a disparut, nici ca limba, nici ca sange, nici ca traditii, ci putem spune cel mult ca a evoluat, s-a schimbat partial.

De la HUNI (400) la BOLGARI (680), nici un trib turanic nu s-a evaporat, iar dovada este limba MAGHIARA, a carui lexic este preponderent turanic cca. 60 %.

De asemenea lexicul SLAVO-baltic este un lexic preponderent SCITIC, (in parte si lexicul rom^nesc NE-romanic, face parte din aceeasi familie balto-slava-iranica, avand la baza fondul Scitic, ori Tracic).


Ar fi interesant daca ar veni cineva care cunoaste problema "CELTO-GERMANA" sub aspect lingvistic si astfel am putea sa-i descoperim pe celti sub forma germanilor. B)

#120
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 Cyber-sapiens, on 13th October 2009, 18:51, said:

Ar fi interesant daca ar veni cineva care cunoaste problema "CELTO-GERMANA" sub aspect lingvistic si astfel am putea sa-i descoperim pe celti sub forma germanilor. B)

TOTUSI celtii sunt veri cu italicii, iar germanii sunt mai degraba finezi.  :rolleyes:

Cu toate acestea noi rom^nii nu putem intelege in celtica nimic, pe cand italienii s-ar putea sa mai priceapa cate ceva, ... IAR asta cu toata romanitatea noastra.

ACEST lucru indica spre substrat, care este des utilizat in limbajul curent (la noi de tip SLAVO-balto-scito-iranic prin mostenire tracica).  ;)


Iata in harta de mai jos principalele grupe lingvistice din Europa de azi:

1. CELTO-ITALIC (ar intra aici si GREACA);
2. GERMANIC (cu substrat FINIC);
3. SLAVO-balto-scito-iranic (aici intra si subgrupul TRACO-getic);

4. TURANIC (ungara si limbiile turanice; UNGARA poate fi trecuta si la familia fino-ugrica, la fel precum ROM^NA in familia romanica cat si familia Traco-slavo-balto-iranica).  B)

Edited by Cyber-sapiens, 13 October 2009 - 19:18.


#121
berserkr

berserkr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 395
  • Înscris: 11.09.2006
@lolekbolek ("istoricii romani ar fi bine sa scoata si ei niste harti. ( bazate pe descoperiri, nu din burta)") Nu mai spune! Stii tu ce-au facut istoricii romani. Ia vezi, te satisface? Daca nu stii sa folosesti vezi ca-s instructiuni acolo:
http://map.cimec.ro/
Eu zic sa ramai in desene animate, iti statea mai bine. Macar acolo erai simpatic (si ca Lolek si ca Bolek)

Edited by berserkr, 14 October 2009 - 07:47.


#122
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

 ego_zenovius, on 8th October 2009, 23:31, said:

vad ca faci o scurta istorie abisericii catolice in moldova. ok, dar din tot ce spui nu rezulta etnia acestor catolici. eu iti cerusem sa ne spui cum au ajuns niste roma^ni moldoveni, in numar apreciabil, sa apartina bisericii catolice. cum au ajuns catolici cei din, sa spunem, sabaoani? de ce nu avem fenomenul asta si in valahia. ca doar si aici au fost domni care au sprijinit pe catolici, care au permis construirea unor biserici catolice (campulung, targoviste). au existat si aici domni insurati cu catolice. si totusi, nu avem sate intregi de catolici. de ce in moldova da si in valahia nu?

Idea pe care cred ca se incearca a se enunta este ca nu exista o comunitate a ceangailor ca atare, ci doar romani si maghiari.
Propaganda nationalista maghiara incearca sa avanseze teoria conform careia toti catolicii moldoveni ar fi la origine asa numiti "ceangai", ceea ce nu are nicio baza istorica, evident.
Comunitatile de asa numiti "ceangai" sunt in fapt descendente ale unor emigranti ardeleni, a caror etnie originala este foarte greu de stabilit sau de transat dupa un model exclusivist. Parerea mea personala este ca erau refugiati ardeleni, este foarte probabil ca cei mai multi sa fi fost fie secui fie maghiari, dar e greu de spus cine ce era.
Dar aceste comunitati nu reprezinta decat o parte din totalul de catolici moldoveni. Cei mai vechi catolici moldoveni cred ca nu sunt asa numitii ceangai. Istoria Moldovei arata clar misionarismul catolic intens, inca de dinainte de infiintarea principatului. Acei "ceangai" sunt veniti mai tarziu.

Moldova a avut parte de o activitatea misionara catolica mult mai intensa decat Muntenia. Atat Ungaria (in principal ea) dar si Polonia, in calitatea de puteri suzerane, au protejat si ajutat comunitatea catolica din Moldova.



 ego_zenovius, on 12th October 2009, 20:25, said:

aud destul de des chestia asta cu româna - limba de comunicare interetnică in Ardeal. nu cumva e doar un mit, gen Romania - granarul Europei? ce dovezi avem ca ungurii si sasii din ardeal foloseau roma^na din timpuri foarte vechi pentru a comunica intre ei? ce dovezi avem ca Hans Benkner isi citea singur scrisorile pe care i le trimetea boier Neacsu? de unde stim ca nu avea un secretar-traducator de roma^na?

Pesemne nu esti familiarizat cu rostirea scriitorului german Roth, din Dieta, la chestiunea limbii oficiale: el afirma fara rusine, in fata nobililor maghiari ca oricine stie ca limba de comunicare intre comuntatile etnice ardelene era "valaha".

 Cyber-sapiens, on 13th October 2009, 16:58, said:

Nu te lua dupa ce zice unu, vezi limba de comunicare in fiecare Regat /Imperiu !  ;)

Mai copii... Pai situatiile sunt diferite. Un grof nu o sa vorbeasca cu iobagii lui in limba romana, ca doar nu are de ce. Cata maghiara era necesar sa stie stiau valahii, ca sa asculte poruncile. Si cei ce nu stiau, prindeau ei repede, ca altfel era grea viata... Cum credeti ca au intrat atatea cuvinte de origine maghiara in romana ardeleana? Pe filiera asta.
Neindeplinirea poruncilor, indiferent de limba in care erau zise, ducea la represalii, evident.

Dar o limba de intercomunicare intre toate comunitatile se stabileste mult mai "democratic": pe baza usurintei de a gasi cunoscatori ai acelei limbi, iar cei care sunt mai multi dau regiunii aceasta usurinta de a intalni pe cineva care stie limba. Astfel ca cei aflati in cumpana observa ca daca stiu o boaba de valaha se pot descurca usor prin tara.

 C988, on 11th October 2009, 18:31, said:

Pai ce credeati ca a fost UDMR-ul degeaba la guvernare? Si de ce nu scoli in asa zisa ceangaiasca, de ce in ungureste? Se declara ei unguri? Cum ii spun cei cateva mii, ce vorbesc dialectul ala unguresc amestecat cu romana, limbii lor? Profesorii de unde provin? Nu cumva din secuime? De ce nu dintre localnici? Daca provin din secuime cu siguranta ca sunt sovini maghiari ca toata intelectualitatea lor, misionarii italieni se plangeau in repetate randuri in secolele trecute de problemele create de acesti fanatici. Si inca ceva, oamenii primesc bani sa-si dea copii la scoli unguresti, am vazut asta la emisiunea in limba maghiara, atunci erau scoli clandestine, acum e totul oficial insa cum oamenii in mod sigur ca n-au cerut asta sunt convins ca sunt stimulati financiar pentru a-si da sarmanii copii la acele scoli unde probabil ca nu inteleg deocamdata mare lucru chiar si cei ce vorbesc asa zisa cengaiasca. Am vazut la emisiunea in limba maghiara cum acei copii ce frecventau scolile clandestine unguresti vorbeau in romaneste in timp ce ieseau pe poarta deci limba lor materna este romana cel putin la unii dintre ei. Deci fabricam unguri pe banii nostri.

Uite asa se fabrica unguri pe banii statului roman, maine vor tipa fiind stimulati financiar de la budapesta, ca si unii de astazi, ca sunt discriminati etc.

Domnule, pe acei copii si pe parinti lor nu i-a obligat nimeni sa faca acest demers. Daca ei vor sa invete limba maghiara, e dreptul lor.
A-i numi insa "ceangai" pe cei care sunt catolici, dar se declara romani si au ca limba materna limba romana este o magarie in lipsa unor dovezi sau a unor surse istorice clare.
Cine este vorbitor de maghiara, fie ea si stricata, si vrea sa invete limba aceasta, are tot dreptul. Cine nu vrea nu poate fi "clasificat" arbitrar de catre organizatii nationaliste.

La fel si cu acei "vlahi" din Serbia care se declara sirbi. Ei nu mai stiu romaneste decat cateve cuvinte de care isi aduc aminte de la bunici si atat. Se considera sirbi, vobresc sirbeste, simt sirbeste - sunt asadar sirbi, chiar daca bunicii lor au fost romani. Din pacate asupra lor a actionat nu doar asa numita asimilare "naturala", ca in cazul "ceangailor"de origine maghiara din Moldova, ci a fost si politica de stat asimilationista a Serbiei dupa 1850.

Identitatea etnica este un lucru care se pastreaza in mod constient, asumat. Odata pierduta nu poate fi recuperata de catre altii. O "trezire" se poate stimula, dar rezultatele nu sunt garantate. Ceea ce incearca unii maghiari prin Moldova este un fel de "trezire" dar modul in care inteleg ei sa "integreze" pe "ceangai" in etnia maghiara este uneori la limita ridicolului: cu fabricarea unei pretinse origini "vechi maghiare" a unor clare influente romanesti, moldovenesti, etc.

Maghiarii din Moldova (vorbitorii de limba maghiara din Moldova) sunt o comunitate care are nevoie de asistenta culturala, educationala, dar nu de lectii despre ce ar trebui sa fie sau care anume valori si traditii ale lor sunt "maghiare" sau nu. Traditiile si obiceiurile lor sunt rodul istoriei comunitatii lor, iar asta nu se poate nici schimba si nici deturna. Trebuie sa le fie recunoscute drepturile lingvistice si culturale ca atare: vorbitori de limba maghiara care arata si traiesc la fel ca romanii moldoveni din regiune. Sunt deci o comunitate aparte, maghiarofoni, dar nu sunt nicio specie de maghiari antici.
Cei care nu isi asuma acest statut si sunt romanofoni catolici, sunt in mod clar romani, la fel ca oricare dintre noi. Ei sunt rodul unei convietuiri si al unui amestec de sute de ani, asadar nimeni nu are dreptul de a le contesta etnia sau limba.

Asdar comunitatea pretinsa a ceangailor nu exista ca atare, exista maghiarofoni si romanofoni catolici. Ambele comunitati merg in pelerinaj la Sumuleu, ambele comunitati tin de Biserica Catolica, dar la fel tin si italienii, spaniolii si chiar si brazilienii :) .

Dreptul fiecaruia la identitate proprie trebuie respectat. Cine e maghiar e maghiar, cine e roman e roman, probleme sunt doar in mintea celor care vor sa manufacturieze comunitati si etnii in interes nationalist stramb. Interesul nationalist curat zice ca fiecare are dreptul si datoria morala de a-si pastra si perpetua traditiile, limba si valorile - nu de a le perverti, confisca ori ascunde pe ale celorlalti.

#123
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 Leinarius, on 15th October 2009, 11:58, said:

Mai copii... Pai situatiile sunt diferite. Un grof nu o sa vorbeasca cu iobagii lui in limba romana, ca doar nu are de ce. Cata maghiara era necesar sa stie stiau valahii, ca sa asculte poruncile. Si cei ce nu stiau, prindeau ei repede, ca altfel era grea viata... Cum credeti ca au intrat atatea cuvinte de origine maghiara in romana ardeleana? Pe filiera asta.
Neindeplinirea poruncilor, indiferent de limba in care erau zise, ducea la represalii, evident.

Dar o limba de intercomunicare intre toate comunitatile se stabileste mult mai "democratic": pe baza usurintei de a gasi cunoscatori ai acelei limbi, iar cei care sunt mai multi dau regiunii aceasta usurinta de a intalni pe cineva care stie limba. Astfel ca cei aflati in cumpana observa ca daca stiu o boaba de valaha se pot descurca usor prin tara.

Maica-mea a invatat maghiara jucandu-se in copilarie cu copii maghiari care ii erau vecini si a ajuns sa stie maghiara mult mai bine decat maghiarii din satul tatalui meu, de aceea era admirata pt. acest fapt. (invatase maghiara vorbita in campia Careiului - Satu-Mare, evident mai curata decat cea din zona Chioar - MM).

Acest avantaj a facut ca un evreu din Baia-Mare sa-si-o doreasca ca nora cat se poate de serios.


PS: evident etniile neprivilegiate din Transilvania invatau si ceva rom^neste.

#124
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Leinarius, on 15th October 2009, 11:58, said:

Pesemne nu esti familiarizat cu rostirea scriitorului german Roth, din Dieta, la chestiunea limbii oficiale: el afirma fara rusine, in fata nobililor maghiari ca oricine stie ca limba de comunicare intre comuntatile etnice ardelene era "valaha".
cunosc. nu e rostire ci sriere. nu stiu daca e chiar asa, trebuie sa avem in vedere contextul - dieta transilvaniei voia sa impuna limba maghiara drept limba oficiala in ardeal. stefan ludvig roth scrie despre limba roma^na ca limba de comunicare interetnica la modul: "Nu vad nevoia de a impune o limba oficiala a tarii, caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este nici limba germana, nici cea maghiara, ci limba romana". afirmatia lui este mai degraba politica decat stiintifica.
imi vine greu sa cred ca existau prea multi unguri sau sasi/svabi care sa stie vorbi roma^neste - afirmatia lui roth nu ma convinge.

#125
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 ego_zenovius, on 15th October 2009, 20:14, said:

afirmatia lui este mai degraba politica decat stiintifica.
imi vine greu sa cred ca existau prea multi unguri sau sasi/svabi care sa stie vorbi roma^neste - afirmatia lui roth nu ma convinge.
excelenta observatie.
pe bune.

Intr-adevar, a existat mai intrecut, dar si in recent, nevoia resimtita de sasi de a-i atrage pe rom^ni de partea lor. In definitiv Coresi a tiparit ajutat fiind de Honterus. Cel mai important centru cultural rom^nesc din Ardeal a existat intr-o localitate germana, Brasov, in cartierul Schei (cartierul bulgarilor cum l-au denumit sasii si ungurii). Brasovul domina in evul mediu comertul cu Balcanii, datorita mestesugarilor sasi ce produceau o gama larga de produse, de la arme la clopote de biserica, de la tesaturi si postavuri la unelte etc.

Alaturi de sasi rom^nii dezvolta o civilizatie ce-si va afirma independenta prin celebra rebeliune ce a dus la proclamarea republicii rom^nesti, Schei, condusa de celebrul luptator rom^n pentru libertate Ilie Birt.

Edited by zmedeu, 18 October 2009 - 22:01.


#126
C988

C988

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 609
  • Înscris: 10.12.2008

 zmedeu, on 18th October 2009, 22:45, said:

Alaturi de sasi rom^nii dezvolta o civilizatie ce-si va afirma independenta prin celebra rebeliune ce a dus la proclamarea republicii rom^nesti, Schei, condusa de celebrul luptator rom^n pentru libertate Ilie Birt.

N-a auzit nimeni de Ilie al tau si nici de rebeliunea de care srcii, in niciun caz nu-s celebre.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate