Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce este instalatia asta? (Valea B...

BD-R Verbatim 25gb salvare Fisier

Lupte WW2

Achizitie SUV, buget 17k euro
 Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.
 Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India
 

Este GEOCENTRISMUL sustinut de ortodoxie ?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
113 replies to this topic

#19
Quaoar

Quaoar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 25.07.2009

View Postsorin2007, on 11th August 2009, 14:19, said:

@Quaoar, maturule, in cazul in care n-ai probleme deosebite de intelegere citeste asta:
Faptul ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui nu ne spune nimic despre centrul Universului.
Frumoase poze, mai ai?
Nu exista "centrul Universului".

#20
Arraquwain

Arraquwain

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,484
  • Înscris: 01.04.2006
Nu discutam despre Univers si teoriile moderne, ci despre geocentrismul cel mai inapoiat si tembel, cel pe care il sustine clerul si apologetii ortodocsi.
Biserica rasaritului, cea ortodoxa, nici macar nu face efortul pe care l-a facut cea catolica. Putinii astrofizicieni care si-au pastrat religia cel putin incearca sa faca un efort de a pune stiinta in acord cu credintele lor religioase si spun despre fractiunea de timp de la Big Bang in care nu stim exact ce s-a intimplat ca este rolul filozofiei si a religiei sa interpreteze. Ma tem ca biserica ortodoxa interpreteaza literal cartea Genezei si respinge cunoasterea stiintifica, exact cum a facut si in cazul evolutionismului.
Cele cinci minuni astrale invocate pe care nu le poate lua in serios nici un om cu o minima cunoastere stiitifica sunt elocvente in acest sens.

#21
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostArraquwain, on 11th August 2009, 14:21, said:

Astea sunt ironii ieftine.

Normal, corespunzator pretentiilor de doi lei ale ateilor. ;) Crezi ca merita ceva mai valoros?? :rolleyes:

Quote

A spus imediat dupa presupunerea sa " nu se stie cu siguranta".
Esti in stare sa admiti acelasi lucru si pentru religia ta ?

Sa zicem ca da, si ca nu ma impiedica sa ma comport ca si cum as sti cu siguranta... B)


Quote

Nu discutam despre Univers si teoriile moderne, ci despre geocentrismul ptolemeic, cel pe care il sustine clerul si apologetii ortodocsi.

In primul rand nu ai adus suficiente argumente la faptul ca clerul si apologetii ortodocsi ar sustine acest lucru decat poate cate unul ici si colo, accidental, in necunostinta de cauza, vorbind gura fara el, cum i se poate intampla oricui.

#22
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007

View PostQuaoar, on 11th August 2009, 14:25, said:

Nu exista "centrul Universului".
Sigur ca da, nici sistem de referinta si nici axiome, exista numai ce vrea muschiu "meu". :P

@Arraquwain, numa tu stii ce vrei de ai deschis topicul, cred ca te roade asta:

Quote

Din ce in ce mai multi ortodocsi se pare ca iau la modul literal cartea Genezei.
E ok, atunci discuta cu ei. Mama lor de inapoiati, sa vine si ei sub lumina atotcalauzitoare a stiintei.
Mai, poate nu si-au dat seama ca traiesc in sec.XXI, fa-i de ras ca merita. :D

#23
Sylvestru

Sylvestru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,068
  • Înscris: 20.02.2008

View Postmork, on 11th August 2009, 11:56, said:

Nu este chiar așa. Mai bine zis nu este deloc așa.
   În primul rând, se presupune că Universul este izotrop și omogen. Nu se știe cu siguranță. Din câte știu eu, galaxiile formează structuri (aglomerări) la rândul lor, așa că e posibil ca Universul să fie izotrop dar neomogen (să existe zone în care densitatea galaxiilor să fie mai mare decât în alte zone, galaxiile fiind cele mai mari obiecte cunoscute de om în acest moment).
   Referitor la punctul 3, ce zici nu e corect. Universul observabil de azi nu este Universul observabil de acum 10 ani. Cu cât avansează tehnologia telescoapelor, limitele Universului observabil sunt împinse mai departe. În plus, ceea ce putem observa de obicei sunt aglomerările stelare (galaxiile de obicei), astfel încât dacă într-o direcție numărul de galaxii va fi mai mic (sau acestea sunt mascate de nori de praf interstelar) nu se va putea vedea vreun corp ceresc la aceeași distanță ca într-o altă direcție. Pentru exemplificare: tu presupui ca te afli în centrul unei sfere și poți observa obiecte care se află la cel mult o distanță egală cu raza sferei (pe suprafața sferei); dacă un obiect aflat pe suprafața sferei este mascat, sau dacă acolo nu se află nici un obiect, nu poți pune în evidență respectiva margine a sferei. Poți construi doar un model similar unei sfere (cu suprafață neregulată). În plus, granițele respectivului model se vor largi o dată cu evoluția tehnologiei de investigare optică.
   Punctul 4 este scos din burtă (dacă premisele sunt false, concluzia este falsă pentru un raționament corect). Materia Universului este structurată în principal în galaxii, și nu este omogen distribuită în întreg Universul. Deci concluzia ta cade elementar. În plus, nu ai arătat calculul ăla bengos din care rezultă că Pământul este centrul de masă. Chiar crezi că poți să îl faci cu o eroare suficient de mică (să zicem sub cea a masei Pământului) ca să afirmi acest lucru cu siguranță? De ce să nu fie Luna sau Soarele respectivul centru? Dacă eroarea este mai mare decât masa Terrei, Luna poate fi acest centru. Dacă eroarea este mai mare de o masă solară, Soarele poate fi respectivul centru foarte bine. Dacă un telescop spațial ar fi plasat pe orbită în jurul Lunii sau a Soarelui și ar stabili cel mai avansat câmp vizual al Universului, de ce nu ar fi el centrul de masă al Universului (după câte zice tu, acum Hubble este centrul de masă, nu Pământul...)? Ce spui tu nu este prea bine gândit nici măcar din punct de vedere al geometriei.

   Încă ceva: ceea ce pui tu în gura fizicii moderne (cum că Tot Universul este Universul observabil) și ar trebui să pui în gura cosmologiei de fapt (fizica modernă este o sintagmă care înglobează o grămadă de ramuri), este corect doar cu amendamentul că Universul observabil crește o dată cu dezvoltarea tehnicii de observație, așa cum am spus mai sus (acum 500 de ani avea 100.000 ani-lumină, azi are pe la 46 miliarde de ani-lumină).

   Deci, nu.

LE: Și teoria geocentrică și cea heliocentrică sunt depășite la ora actuală. Dar cea heliocentrică este mai corectă decât prima (și mai evoluată), în sensul că din cele două, ea descrie mai bine realitatea (deși tot incorect). Conform teoriei moderne, Pământul se învârte în jurul Soarelui, care se învârte în jurul nucleului galactic o dată cu sistemul solar.
Deci, habar n-ai despre ce vorbesti.
1) Universul este isotrop si omogen - asa pretinde modelul modern de intelegere a Universului, model care are suportul comunitatii academice - cf. epistemologiei stiintelor naturale, atunci cand un model/teorie indeplineste aceasta conditie acel model / acea teorie este adevarata pana la proba contrarie.
2) Universul observabil nu este mai mare azi decat era ieri. El este acelasi de la Big-Bang incoace. O alta teorie care se bucura de largul concurs al comunitatii stiintifice se refera la dilatarea Universului, a spatiului. Aceasta dilatare este constanta [cf. legii lui Hubble]: the red shift este proportionala cu distanta - adica obiectele se departeaza de observator cu viteze proportionale cu distanta dintre acestea si observator. Acolo unde dilatarea spatiului infrange viteza luminii sunt limitele Universului observabil. Universul vizibil este limitat tehnologic, in schimb, Universul observabil este limitat de fizica, este limitat principial.
3) Conform aceleasi epistemologii a stiintelor naturale nu putem sa spunem NIMIC despre ceva care nu este in relatie cauzala cu noi, deci, acel ceva nu exista. Acesta este argumentul impotriva lui Dumnezeu. Nullibi est, non esse! Daca Dumnezeu se refuza oricarei observatii stiintifice inseamna ca nu exista. In egala masura, Universul de dincolo de Universul observabil [daca poate fi vorba de asa ceva] NU EXISTA iar Universul observabil este TOT Universul.

View PostQuaoar, on 11th August 2009, 14:13, said:

Copii, Pamantul se invarte in jurul Soarelui.
Uitati ceva material de documentatie pentru capacitatile voastre:
http://www.lumea-cop...ar/sistemul.php
Mergi tu inapoi la gradinita si nu te mai bga indiscutiile oamenilor mari.

View PostArraquwain, on 11th August 2009, 14:17, said:

Cele doua modele expuse de tine sunt aproape exacte, cu precizarea ca firmamentul era a 8-a sfera celesta, un fel de suprafata solida pe care erau prinse stelele, la egala distanta de pamant, care se afla in centrul acelor sfere. Stelele nu erau intelese in sensul actual, de corpuri astrale asemanatoare soarelui nostru, ci in sensul de luminatori.

1) Este evident ca conducerea BOR se preocupa de alte lucruri decit cele de care ar trebui sa se preocupe. Este notoriu deja ca se ocupa si de teorii stiintifice, vezi cazul creationism vs evolutionism. Este evident ca face presiuni mari pentru a se amesteca in educatie. Este evident ca deja copiii sunt indoctrinati in scoala cu modelul cosmologic al Genezei si cu un geocentrism stupid
2)Haideti sa nu digresam inutil, teoriile moderne nu intereseaza deloc clerul si apologetii ortodocsi. Este evident ca se incearca readucerea modelului ptolemeic. Este negata revolutia si rotatia planetelor, inclusiv Pamintul, in jurul soarelui. Sunt negate legile lui Kepler. Si totul avind ca argumente si supreme autoritati in domeniu pe sf Vasile cel Mare si Vechiul Testament.
De ce nu ai onestitatea sa-ti inveti copii ca modelul actual stiintific privitor la Univers este in mare masura identic cu modelul geocentric antic. Daca lui Ptolemeu [si tuturor pana la el] i-ar fi fost accesibile tehnologiile si metodele de calcul accesibile lui Galilei, si ei ar fi constatat ca planetele sistemului solar se invart in jurul Soarelui dar asta n-ar fi schimat nimic din datele probelemei initiale: Pamantul este in centrul Universului iar sistemul solar se invarte in jurul lui - asa cum am mai spus,  planetele descriu in jurul pamantului orbite mai complexe decat o elipsa [iar satelitii lor orbite cu un grad de complexitate superior].

De ce copiilor la scoala li se spune ca heliocentrismul este altceva decat cel definit de Galilei/Copernic? Convenabila aceasta redefinire [heliocentrismul modern se defineste strict la sistemul solar], nu? Si atunci de ce acelorasi copii li se prezinta ca pe o dovada de obscurantism al Bisericii conflictul cu Galilei?

In consecinta, pentru a ramane rigurosi stiintific, alegerea altui punct de referinta decat Pamantul atunci cand se defineste Universul, centrul acestuia si cine in jurul cui se invarte, este strict aleatorie si nu poate avea decat valente experimentale [este mai usor de inteles sistemul solar daca il consideram centrat pe Soare - centrul geometric si de masa al sistemului solar chiar este Soarele]

Edited by Sylvestru, 11 August 2009 - 17:08.


#24
mork

mork

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 892
  • Înscris: 05.10.2007

View Postsorin2007, on 11th August 2009, 13:49, said:

Nu e deloc asa pentru faptul ca SE PESUPUNE? Si nu ai spus ce zice fizica moderna, care e centrul Universului? Din moment ce nu se stie cu exactitate, adica nu avem nici o dovada stiintifica, e corect sa presupunem oricare alt loc din Univers in afara de Pamant?
Care e sistemul de referinta pentru universul vizibil? Discutam despre ce stim, daca luam in calcul (si) partea invizibila trecem pe taramul ipotezelor mai mult sau mai putin fanteziste.  :notangel:
Observ ca baza rationamentul tau e conditionalul "daca" si totusi ai ajuns la concluzia indiscutabila: "Nu este chiar așa. Mai bine zis nu este deloc așa." In cazul in care ai fi spus: "s-ar putea sa nu fie deloc asa" ai fi fost mai aproape de adevar, insa cat timp folosesti ar fi posibil numai intr-un singur sens, pentru ati sustine afirmatiile nu dovedesti nimic, dimpotriva.
Te intreb inca o data sa fie clar: care e sistemul de referinta pentru studierea Universului?  
Uite si raspunsul:  pentru studierea oricarui fenomen fizic trebuie stabilit sistemul de referinta la care ne raportam ori din moment ce nu se cunoaste  unde este centrul Universului, pana [daca] o sa se dovedeasca contrariul, ne raportam la observator iar sistemul de referinta este?Pamantul.
Nici macar asta nu-i un argument:
"Conform teoriei moderne, Pământul se învârte în jurul Soarelui, care se învârte în jurul nucleului galactic o dată cu sistemul solar."
Si? E adevarat, si ce daca, rezulta ca Pamantul nu e centrul Universului?
Deci nu, nu ai argumente pertinente.

   Da, sistemul de observație este Pământul, dar asta nu îl face centrul Universului. Ținând cont că cele mai bune observații astronomice se fac cu ajutorul lui Hubble, putem spune că centrul Pământului este undeva pe orbita planetei, nu Pământul în sine. Faptul că noi putem lua în considerare Pământul ca punct de referință nu înseamnă că acesta este și centrul Universului. Dacă acesta nu se poate determina nu înseamnă că Pământul este acest centru. Din punctul nostru de vedere, Luna poate avea exact același rol...
   Vizual, Soarele se învârte în jurul Pământului. Dar este doar o iluzie optică pentru că ne-am obișnuit cu respectiva situație. Sau tu chiar crezi că Terra e plată pentru că altfel oamenii de pe partea opusă ar cădea în gol??

   Repet: dacă putem alege un sistem de referință particular nu înseamnă că Pământul este centrul Universului. Dacă manipulezi un fapt ca să se potrivească ?metaforic? unei teorii depășite nu face respectiva teorie mai adevărată.

Edited by mork, 11 August 2009 - 17:39.


#25
mork

mork

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 892
  • Înscris: 05.10.2007

View PostSylvestru, on 11th August 2009, 18:05, said:

Deci, habar n-ai despre ce vorbesti.
1) Universul este isotrop si omogen - asa pretinde modelul modern de intelegere a Universului, model care are suportul comunitatii academice - cf. epistemologiei stiintelor naturale, atunci cand un model/teorie indeplineste aceasta conditie acel model / acea teorie este adevarata pana la proba contrarie.
2) Universul observabil nu este mai mare azi decat era ieri. El este acelasi de la Big-Bang incoace. O alta teorie care se bucura de largul concurs al comunitatii stiintifice se refera la dilatarea Universului, a spatiului. Aceasta dilatare este constanta [cf. legii lui Hubble]: the red shift este proportionala cu distanta - adica obiectele se departeaza de observator cu viteze proportionale cu distanta dintre acestea si observator. Acolo unde dilatarea spatiului infrange viteza luminii sunt limitele Universului observabil. Universul vizibil este limitat tehnologic, in schimb, Universul observabil este limitat de fizica, este limitat principial.
3) Conform aceleasi epistemologii a stiintelor naturale nu putem sa spunem NIMIC despre ceva care nu este in relatie cauzala cu noi, deci, acel ceva nu exista. Acesta este argumentul impotriva lui Dumnezeu. Nullibi est, non esse! Daca Dumnezeu se refuza oricarei observatii stiintifice inseamna ca nu exista. In egala masura, Universul de dincolo de Universul observabil [daca poate fi vorba de asa ceva] NU EXISTA iar Universul observabil este TOT Universul.

Mergi tu inapoi la gradinita si nu te mai bga indiscutiile oamenilor mari.

   Corect, am făcut confuzie între Universul observabil și cel vizibil. Dar asta tot nu înseamnă că masa Universului este distribuită uniform, astfel încât Universul să fie omogen, iar Pământul centrul de masă al Universului. Dacă afirmi așa ceva, probabil ai și un calcul... ar face vâlvă prin mediile științifice.  Așa că lasă discuțiile ”oamenilor mari” pentru oamenii cu adevărat mari. Și care nu afirmă că Pământul este centrul Universului. De masă sau geometric.

Quote

Geocentrismul este susținut de fizica moderna.
   Hai să rezolvăm treaba rapid ca între oameni mari: Ce teorie din fizică susține asta? Cine a propus-o? Un link către publicația prestigioasă care a publicat aceste lucruri revoluționare?

#26
Sylvestru

Sylvestru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,068
  • Înscris: 20.02.2008

View Postmork, on 11th August 2009, 19:02, said:

Corect, am făcut confuzie între Universul observabil și cel vizibil. Dar asta tot nu înseamnă că masa Universului este distribuită uniform, astfel încât Universul să fie omogen, iar Pământul centrul de masă al Universului. Dacă afirmi așa ceva, probabil ai și un calcul... ar face vâlvă prin mediile științifice.  Așa că lasă discuțiile ”oamenilor mari” pentru oamenii cu adevărat mari. Și care nu afirmă că Pământul este centrul Universului. De masă sau geometric.
Hai să rezolvăm treaba rapid ca între oameni mari: Ce teorie din fizică susține asta? Cine a propus-o? Un link către publicația prestigioasă care a publicat aceste lucruri revoluționare?

1) Vezi, asta este cusurul tau, esti cusurgiu!?
Prietene, daca nu stii ca Univresul este presupus a fi isotrop si omogen inseamna ca te bagi in discutie caq musca-n... lapte.
Am sa-ti dau un link de pe enciclopedia semidoctului cu internet, un link pe masura puterii tale de intelegere: Cosmological principle.

Sa presupunem ca ipoteza de mai sus se dovedeste falsa si ca Universul prezinta zone neomogene. Atunci, centrul geometric al Universului observabil tot ar coincide cu centrul Pamantului iar centrul lui de masa ar fi aiurea. Cu ce ar schimba datele in ceea ce priveste locul Pamantului in Creatie si, pe cale de consecinta, cine in jurul cui se invarte?

2) Singurul observator relevant in discutia privind centrul Universului este umanitatea, adica noi, cei care ne miscam pe scoarta Terrei. Daca noi putem calatori pe Luna sau pe Marte sau oricat de departe de Terra, centrul nostru de "greutate", al umanitatii, ramane tot pe Terra. La fel cum orbita telescopului Hubble are un centru de "greutate" care este tot Terra [sau centrul ei, de fapt]

Asadar, un sistem cu originea altundeva decat in centrul Terrei este ARBITRAR in definirea Universului observabil. Singurul Univers observabil care ne intereseaza [filosofic dar si practic vorbind] este cel care are centrul strict in centrul Terrei.

#27
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007

View Postmork, on 11th August 2009, 18:31, said:

Da, sistemul de observație este Pământul, dar asta nu îl face centrul Universului. Ținând cont că cele mai bune observații astronomice se fac cu ajutorul lui Hubble, putem spune că centrul Pământului este undeva pe orbita planetei, nu Pământul în sine. Faptul că noi putem lua în considerare Pământul ca punct de referință nu înseamnă că acesta este și centrul Universului. Dacă acesta nu se poate determina nu înseamnă că Pământul este acest centru. Din punctul nostru de vedere, Luna poate avea exact același rol...
   Vizual, Soarele se învârte în jurul Pământului. Dar este doar o iluzie optică pentru că ne-am obișnuit cu respectiva situație. Sau tu chiar crezi că Terra e plată pentru că altfel oamenii de pe partea opusă ar cădea în gol??

   Repet: dacă putem alege un sistem de referință particular nu înseamnă că Pământul este centrul Universului. Dacă manipulezi un fapt ca să se potrivească ?metaforic? unei teorii depășite nu face respectiva teorie mai adevărată.
Discutia pe threadul asta devine in ce in ce mai elevata si mai imbacsita de dovezi stiintifice care contrazic conceptia ortodoxa despre Univers:
1.Hubble nu e singurul telescop din lume cu care se fac observatii, ca esti tu blocat pe el nu-i un motiv sa fie considerat  referinta pentru studiul Universului. Daca vor fi lansate inca zece o sa ai tot atatea sisteme de referinta, sa te vad atunci.
2.Nu, din punctul de vedere al lunaticilor traitori pe Luna satelitul natural al Pamantului poate avea acelasi rol ori daca tii neaparat te duci pe luna si faci observatii de acolo, pentru diversificare poti considera si satelitul Phobos ca fiind sistemul de referinta al pamantenilor cand studiaza Universul. Esti liber sa-ti iei ce sistem de referinta doresti pentru ca asa functioneaza democratia, fiecare zice ce-i trece prin cap. E parerea ta si gata, totusi nu cred ca orbita lui Hubble ar fi buna, zece mii de km inspre Polul Nord ar fi locul ideal tinand cont de corectia ce trebuie aplicata din cauza intensitatii vantului solar, este ca ai uitat de variabila asta in stabilirea punctului de referinta?
3.Iluzii optice ai tu, daca ar fi Terra plata nu ar cadea nimeni in gol din cauza unei forte numita gravitatie, rotund sau plat Pamantul ramane sistemul de referinta al unui observator. Daca vrea el.

Repet si eu ca deja m-am plictisit: care este centrul Universului? Iar daca nu stii de ce contrazici pe altii? Eu recunosc ca nu ma pricep insa cand se da cineva interesant e normal sa arate ca intradevar e, altfel la ce se baga in seama?
Lasa bre ca se vede adevarul care este, omu a deschis topicu sa dovedeasca el cat de retarzi sunt crestinii in comparatie cu ateii doxati cu stiinta in toate domeniile. Doar asa a stabilit mama natura cand a jucat roata  norocului sa apara viata, de atunci ateii se pricep la tot numai ca orice contrare mai serioasa se termina in coada de peste: "nu se stie inca sigur dar "entitatea" numita stiinta [de la care asteptati toti cu gura cascata sa vi-L arate pe Dumnezeu] va descoperi si explica tot, tot, tot, sa va facem de rusine". Afla ca e mult pana departe si te poti pierde pe drum, pana atunci insa ar trebui sa nu va bagati cand vine vorba de credinta, e o alta dimensiune a vietii care nu se studiaza nici cu telescopul si nici cu microscopul, in schimb ai libertatea sa incerci.
Ar trebui sa va fie de ajuns numai ce scrie prin referatele stiintifice, ca la aia se limiteaza viata omului, nu?

#28
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View Postsorin2007, on 11th August 2009, 20:00, said:

... Afla ca e mult pana departe si te poti pierde pe drum, pana atunci insa ar trebui sa nu va bagati cand vine vorba de credinta, e o alta dimensiune a vietii care nu se studiaza nici cu telescopul si nici cu microscopul, in schimb ai libertatea sa incerci.

Pai nu cred ca ei au libertate ca au retineri...  :P

#29
Quaoar

Quaoar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 25.07.2009

View Postkaruna, on 11th August 2009, 20:13, said:

Pai nu cred ca ei au libertate ca au retineri...  :P
Da, ne retine ratiunea, voi n-aveti astfel de probleme.

#30
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostQuaoar, on 11th August 2009, 20:41, said:

Da, ne retine ratiunea, voi n-aveti astfel de probleme.

Asa-i, pentru ca am invatat sa o controlam noi pe ea nu ea pe noi... ;)

#31
mork

mork

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 892
  • Înscris: 05.10.2007

View PostSylvestru, on 11th August 2009, 19:17, said:

1) Vezi, asta este cusurul tau, esti cusurgiu!?
Prietene, daca nu stii ca Univresul este presupus a fi isotrop si omogen inseamna ca te bagi in discutie caq musca-n... lapte.
Am sa-ti dau un link de pe enciclopedia semidoctului cu internet, un link pe masura puterii tale de intelegere: Cosmological principle.

Sa presupunem ca ipoteza de mai sus se dovedeste falsa si ca Universul prezinta zone neomogene. Atunci, centrul geometric al Universului observabil tot ar coincide cu centrul Pamantului iar centrul lui de masa ar fi aiurea. Cu ce ar schimba datele in ceea ce priveste locul Pamantului in Creatie si, pe cale de consecinta, cine in jurul cui se invarte?

2) Singurul observator relevant in discutia privind centrul Universului este umanitatea, adica noi, cei care ne miscam pe scoarta Terrei. Daca noi putem calatori pe Luna sau pe Marte sau oricat de departe de Terra, centrul nostru de "greutate", al umanitatii, ramane tot pe Terra. La fel cum orbita telescopului Hubble are un centru de "greutate" care este tot Terra [sau centrul ei, de fapt]

Asadar, un sistem cu originea altundeva decat in centrul Terrei este ARBITRAR in definirea Universului observabil. Singurul Univers observabil care ne intereseaza [filosofic dar si practic vorbind] este cel care are centrul strict in centrul Terrei.

   Chiar și în linkul dat de tine, două din ipotezele folosite în metrica respectivă sunt presupunerile de omogenitate și izotropie ale spațiului. Dar distribuția masei nu este omogenă - http://apod.nasa.gov...d/ap071107.html - un exemplu de distribuție de masă din Univers (galaxiile). Tu ai spus de centrul de masă. Ei bine, nu ai arătat un calcul, un link care să arate treaba asta (dacă distribuția era omogenă din punctul de vedere al Pământului, puteai măcar să afirmi intuitiv că Pământul este în centru). Sunt cusurgiu din cauza asta? Un link acolo, ca mai departe citesc singur. Tu aplici o concluzie ?metaforică? (putem considera Terra centrul Universului dacă privim dintr-un punct particular de vedere) unui fapt științific (Terra se învârte în jurul Soarelui, care se învârte în jurul nucleului galactic), deturnând sensul acestuia ca să se potrivească propriilor tale teorii (Terra este centrul Universului). Tu ai afirmat că fizica modernă confirmă geocentrismul. Sunt cusurgiu dacă îți cer o sursă științifică reputabilă care să confirme acest lucru?

   Da, centrul de ?greutate? al umanității este Pământul. Dar asta îl face centru de greutate de facto al Universului? Nu. Deci să stabilim: vorbim de poezie sau de știință aici?

Quote

Singurul Univers observabil care ne intereseaza [filosofic dar si practic vorbind] este cel care are centrul strict in centrul Terrei.
Ne interesează Universul. Punct. Nu unul modelat după dorințele noastre, ci cel real. Restul poate constitui subiect bun pentru un roman SF - sau doar F.

sorin 2007 said:

Repet si eu ca deja m-am plictisit: care este centrul Universului? Iar daca nu stii de ce contrazici pe altii? Eu recunosc ca nu ma pricep insa cand se da cineva interesant e normal sa arate ca intradevar e, altfel la ce se baga in seama?
Lasa bre ca se vede adevarul care este, omu a deschis topicu sa dovedeasca el cat de retarzi sunt crestinii in comparatie cu ateii doxati cu stiinta in toate domeniile. Doar asa a stabilit mama natura cand a jucat roata norocului sa apara viata, de atunci ateii se pricep la tot numai ca orice contrare mai serioasa se termina in coada de peste: "nu se stie inca sigur dar "entitatea" numita stiinta [de la care asteptati toti cu gura cascata sa vi-L arate pe Dumnezeu] va descoperi si explica tot, tot, tot, sa va facem de rusine". Afla ca e mult pana departe si te poti pierde pe drum, pana atunci insa ar trebui sa nu va bagati cand vine vorba de credinta, e o alta dimensiune a vietii care nu se studiaza nici cu telescopul si nici cu microscopul, in schimb ai libertatea sa incerci.
Ar trebui sa va fie de ajuns numai ce scrie prin referatele stiintifice, ca la aia se limiteaza viata omului, nu?
Orice punct din Univers îl putem considera centrul său. Și totul e rotund: eu nu știu și contrazic pe cineva care tot nu știe...
Și apropo, ateismul nu are nimic de a face cu teoriile cosmologice sau fizica sau nu mai știu eu ce. El afirmă doar că nu există entități supranaturale. Treaba cu geocentrism/heliocentrism este rezolvată de știință. Că religia văd că nu prea face treabă la capitolul explicații ?materialiste? (spre deosebire de știință...), așa că ar trebui să se rezume la acea ?altă? dimensiune a vieții, la care pretinde că se pricepe.

Off-topic: dacă folosesc tastatura românească pentru texte, ghilimelele duble apar ca atare la editarea mesajelor, dar la postare apar ca semne de întrebare (? - ghilimele). Are idee cineva idee dacă e de la mine sau de la forum?

Edited by mork, 11 August 2009 - 21:49.


#32
Arraquwain

Arraquwain

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,484
  • Înscris: 01.04.2006

View Postkaruna, on 11th August 2009, 15:50, said:

Normal, corespunzator pretentiilor de doi lei ale ateilor. ;) Crezi ca merita ceva mai valoros?? :rolleyes:



Sa zicem ca da, si ca nu ma impiedica sa ma comport ca si cum as sti cu siguranta... B)




In primul rand nu ai adus suficiente argumente la faptul ca clerul si apologetii ortodocsi ar sustine acest lucru decat poate cate unul ici si colo, accidental, in necunostinta de cauza, vorbind gura fara el, cum i se poate intampla oricui.
Nu este vorba de "cate unul, ici si colo, accidental, in necunostinta de cauza, vorbind gura fara el", este vorba de o tendinta generala, care porneste de la apropiatii patriarhiei, incepind cu purtatorul de cuvint si cadrele didactice de la facultatea de Teologie Ortodoxa, care indiferent daca iti place sau nu dicteaza dogma.  
Ok, inteleg prin spusele tale ca tu, ca credincioasa ortodoxa, respingi ideile respective. Si ma bucur sa aud asta.

View PostSylvestru, on 11th August 2009, 18:05, said:

In consecinta, pentru a ramane rigurosi stiintific, alegerea altui punct de referinta decat Pamantul atunci cand se defineste Universul, centrul acestuia si cine in jurul cui se invarte, este strict aleatorie si nu poate avea decat valente experimentale [este mai usor de inteles sistemul solar daca il consideram centrat pe Soare - centrul geometric si de masa al sistemului solar chiar este Soarele]
Exact !!!! Si mai ales asta ar trebui sa li se spuna copiilor la scoala.

#33
ionutpopescu2009

ionutpopescu2009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 02.08.2009
am si eu o mica intrebare: este adevarat ca la calculul zborului rachetelor si sondelor spatiale nu se foloseste nimic descoperit in secolul nostru, ci banala fizica newtoniana?

poate nu e tocmai legat de topicul asta, dar eu am ramas masca cand am vazut asta intr-un documentar la Discovery.

#34
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007

View Postmork, on 11th August 2009, 22:29, said:

Orice punct din Univers îl putem considera centrul său. Și totul e rotund: eu nu știu și contrazic pe cineva care tot nu știe...
Și apropo, ateismul nu are nimic de a face cu teoriile cosmologice sau fizica sau nu mai știu eu ce. El afirmă doar că nu există entități supranaturale. Treaba cu geocentrism/heliocentrism este rezolvată de știință. Că religia văd că nu prea face treabă la capitolul explicații ?materialiste? (spre deosebire de știință...), așa că ar trebui să se rezume la acea ?altă? dimensiune a vieții, la care pretinde că se pricepe.
Nu domnule, hai ca de acum batem apa in piua si repetam aceleasi lucruri, nu tin cu orice pret sa am dreptate, vreau doar un pic de onestitate, crede-ma ca ti-as da dreptate daca ai avea, dar n-ai.
Indiferent unde muti centrul Universului nu inseamna ca ai invalidat conceptia Bisericii Ortodoxe, CLAR?
"Cosmologia moderna si-a schimbat în mod radical viziunea despre locul nostru în Univers. Primul soc a aparut în 1543, când Copernic a mutat Pamântul din locul sau central si a pus Soarele în centrul Universului – Sistemul Solar era Universul în acel moment. Planeta noastra Pamânt s-a regasit aruncata la rangul de simpla planeta învârtindu-se în jurul Soarelui. Deja, pentru a ajunge la limita sistemului solar, luminii îi trebuie cinci ore (se vorbeste în ore lumina si în ani lumina, acestea sunt distantele parcurse de lumina într-o ora sau un an. Este o modalitate comoda de a evalua distantele în Univers). În sec. XIX s-a descoperit ca însusi Soarele nu este în centrul Caii Lactee: s-a pierdut la rândul lui printre cele 5 miliarde de stele care constituie Calea Lactee. Devenind o simpla stea de periferie situata la 30.000 de ani lumina fata de centrul galactic, el trebuie sa înconjoare Calea Lactee, cu totul, în 250 milioane de ani, noi fiind antrenati împreuna cu el în spatiu cu viteza de 250 km/s. Se reduce Universul la Calea Lactee?"
Si putem specula la nesfarsit [folosind teorii stiintifice]  despre centrul Univesului, asta e etapa in care se afla fizica moderna, restul sunt idei care te coafeaza pe tine, nu adevarul.
Poti sa-l muti unde vrei tu, nu insemna decat ca speculezi, in nici un caz nu dovedesti ca Pamantul nu e centrul Universului. Sper ca ne-am lamurit, vrei sa nu asa stau lucrurile in momentul asta.
Religia chiar n-are nici o treaba cu validarea sau invalidarea teoriilor stiintifice, gandesti superficial crestinismul si la fel il si intelegi, o gandire care reduce totul la materialism nu e o solutie in viata. Crezi ce vrei, greseala o faci atunci cand folosesti etalonul tau pentru a judeca pe toti, majoritatea oamenilor din ziua de azi au devenit mai ingnoranti si mai lipsiti de credinta, se ascund indaratul obiectivitatii stiintei uitand ca nu asta e valoarea lor personala, nu stiu unde am citit ca, tot folosindu-se de obiectivitatea stiintei, omul isi  induce o viziune simplificata asupra lumii, exact asta faci si tu, care-i avantajul? Nu poti sa stii ce inseamna real decat in masura in care ti se descopera[depinde si de metodele pe care le folosesti], acum stii doar o parte a realitatii, daca ai cunoaste realitatea in totalitatea ei ai fi ajuns la capatul cunoasterii. Punct. ;)

#35
Sylvestru

Sylvestru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,068
  • Înscris: 20.02.2008

View Postmork, on 11th August 2009, 22:29, said:

....

Tu esti ca gloaba, ii dai drumu' pe ulitza si nu se mai opreste decat daca i se face foame. Sa te iau incetisor.

1) Care este centrul Universului observabil?

2) Exista ceva dincolo de Universul observabil? Existenta in sens tare, ceva pe care sa-l poti investiga?


View PostArraquwain, on 12th August 2009, 01:06, said:

Exact !!!! Si mai ales asta ar trebui sa li se spuna copiilor la scoala.

Exact pe dracu'! Copii la scoala ar trebui sa invete ca Pamantul este centrul Universului, ar trebui sa invete ca Biserica n-a gresit in conflictul cu Galilei, ar trebui sa invete ca heliocentrismul lui Copernic si Galilei, desi era corect in detalii, s-a inselat in singurul aspect esential: pozitia Pamantului in Creatie.

#36
mork

mork

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 892
  • Înscris: 05.10.2007

View PostSylvestru, on 12th August 2009, 13:58, said:

Tu esti ca gloaba, ii dai drumu' pe ulitza si nu se mai opreste decat daca i se face foame. Sa te iau incetisor.
1) Care este centrul Universului observabil?
2) Exista ceva dincolo de Universul observabil? Existenta in sens tare, ceva pe care sa-l poti investiga?
Exact pe dracu'! Copii la scoala ar trebui sa invete ca Pamantul este centrul Universului, ar trebui sa invete ca Biserica n-a gresit in conflictul cu Galilei, ar trebui sa invete ca heliocentrismul lui Copernic si Galilei, desi era corect in detalii, s-a inselat in singurul aspect esential: pozitia Pamantului in Creatie.
1) Universul nu are centru. Alternativ, putem spune că orice punct din Univers poate fi considerat centrul sau.
2) Nu.
    Copii la școală n-ar trebui să învețe prostii, ci știință. Din nou, metaforele și licențele poetice nu constituie știință.
    Și apropo, gloabele de obicei stau, nu merg singure pe uliță. Le place să lenevească...

sorin2007 said:

Poti sa-l muti unde vrei tu, nu insemna decat ca speculezi, in nici un caz nu dovedesti ca Pamantul nu e centrul Universului.
    Nu eu trebuie să dovedesc ce NU este Pământul. Tu ai afirmat că Pământul este centrul Universului, tu trebuie să dovedești respectiva afirmație. Un om de știință care afirmă ceva, trebuie să o demonstreze, nu să facă o afirmație goală și să lase pe ceilalți să o combată. Presupun că tu nu ești om de știință, dar în acest caz poți furniza o sursă care să confirme respectiva afirmație, în mod științific, cu dovezi. Asta ca să nu mai batem apa în piuă, că văd că nu îți place...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate