Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.
 Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India
 Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar

Contestare amenda politia locala
 

Muscatura de capusa

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
fulminatorz

fulminatorz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 246
  • Înscris: 21.05.2007
imi amintesc cu deosebita placere ca acum, vreo 3 ani in urma, de 1 mai am fost cu baietii la padure si am ajuns intr-un timp record intr-o stare sora cu coma alcoolica... a doua zi cand m-am trezit, m-am trezit cu o "goaga" care si-a bagat capul in bratul meu (ma autocitez),  nici nu stiam ce e aia, un prieten mi-a spus : "dude, ai o capusa!".

ok. ca toti oamenii obisnuiti, carora li se intampla lucruri obisnuite, a fost un lucru obisnuit ca sa scot capusa rupandu-i capul, care a ramas in brat timp de vreo 2 saptamani. Atunci a luat voiniceste mama un ac de cusut si a reusit sa imi provoace o plaga de circa 1.5 cm diametru. dar m-a rezolvat. nu am fost la doctor, nu am urmat nici un tratament, trebuie sa mentionez asta...

dar asta a fost acum 3-4 ani. si de ce mai dezgrop mortii acum? pai... ma duc la lucru. ma cheama sefu. cand ajung la el vad cum explica la un coleg de muscatura unei capuse. ne arata bratul. avea o rana mare cat buricul degetului meu aratator. era mare... mi-a spus ca si cu cutitul a dat sa scoata capul capusei. dar nu asta e problema. tipu' a bagat groaza in mine. mi-a povestit ca pe langa faptul ca poti face septicimie (am scris bine?) si sa mori, asa cum a murit un prieten de al lui, numai in 3 saptamani, cand a fost la doctor, doctorul i-a spus ca 80% din bolnavii de la neuropsihiatrie au avut capuse in tinerete... cica goanga emite o anume substanta in organism, care ataca sistemul nervos dupa vreo 10-15 ani... e limpede ca de infectie am scapat... dar de nebunie?? e adevarat? banala capusa face asa ceva? sa fie atat de periculoasa?

#2
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006
E vorba de boala Lyme, care are o multime de simptome, dintre care:

Neuropsychiatric disturbances can occur (possibly from a low-level encephalitis), which may lead to symptoms of memory loss, sleep disturbances, or changes in mood or affect.[1] In rare cases, frank psychosis has been attributed to chronic Lyme disease effects, including mis-diagnoses of schizophrenia and bipolar disorder. Panic attack and anxiety can occur, also delusional behavior, including somatoform delusions, sometimes accompanied by a depersonalization or derealization syndrome similar to what was seen in the past in the prodromal or early stages of general paresis.

Treaba cu 80% nu o cred. Boala Lyme e acum "trendy", si i se cam atribuie multe chestii care altfel ar fi fost idiopatice (adica nu li se cunostea cauza).
Se spune "septicemie". Daca ti se mai intampla asa ceva, ar fi bine sa mergi la doctor, pentru ca uneori se face tratament cu antibiotice.

#3
fulminatorz

fulminatorz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 246
  • Înscris: 21.05.2007
bineinteles ca acum, dupa ce m-am ars cu supa, o sa suflu si in iaurt... sa inteleg ca desi Boala Lyme e... "trendy"..., inca nu am scapat de ea sau un echivalent al ei? Acum inca un zvon. Cica prima intrebare care ti-o pune un doftor din asta cu de-ale capului este: ai avut capuse la viata ta? si inca mai unul, cica aceasta capusa lasa substanta in chestiune numai in conditii de stres... adica exact cand vrei sa o scoti afar' si ii rupi din greseala capul... nu spun asta pentru ca as crede in ele, le spun doar asa, sa stie si altii ceea ce am auzit...

am aruncat o privire fugara peste pagina de pe wikipedia. stiu ca daca ma apuc sa citesc chestii din astea medicale ajung la concluzia ca sunt bolnav de 13 ori si 43 virusi letali isi fac veacul prin mine... ca sa dau exemple, uite citatul de tine... memory loss... mi se intampla cateodata sa am lapsusuri si sunt asa de enervante! probleme cu somnul am aproape de cand ma stiu... mood changes? cateodata regasesc in mine caracterele altor oameni cunoscuti...

prima dorinta a oricarui tanar e sa fie sanatos. si eu as vrea sa stiu daca sunt sau nu si nimic mai mult. inca o intrebare. se mai poate determina acum daca muscatura capusei a avut vreun efect sau va avea asupra mea?

#4
melcu79

melcu79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,325
  • Înscris: 22.03.2006
Asta e ca in povestea cu drobul de sare.
Si daca stai si cauti simptomatologia bolilor o sa te regasesti in 90% din ele (de la cele banale la cele foarte grave).

Da, capusele sunt vectorii unor boli grave, si tantarii si oamenii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te sperii de orice durere de cap.

Stai linistit ca probabil 50% din oameni sunt muscati de capuse fara macar sa banuiasca.

P.S Si pana la urma daca boala aia e trendy, atunci tu o sa fii un tip trendy. :lol:

Edited by melcu79, 08 May 2008 - 12:45.


#5
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006

View Postfulminatorz, on May 8 2008, 12:34, said:

Cica prima intrebare care ti-o pune un doftor din asta cu de-ale capului este: ai avut capuse la viata ta?
Nu... Eu nu am auzit asta. Eventual daca chiar nu se prinde care e problema, intreaba asta si da vina pe capusa (in ideea ca poate te-a muscat fara sa stii). Dar eu am facut psihiatrie si nu mi s-a spus niciodata nimic despre nicio capusa.

Quote

si inca mai unul, cica aceasta capusa lasa substanta in chestiune numai in conditii de stres... adica exact cand vrei sa o scoti afar' si ii rupi din greseala capul...
Nu. "Substanta" e de fapt o bacterie, care traieste in "stomacul" capusei. Atunci cand capusa se hraneste, ea regurgiteaza (sau vomita, whatever) saliva cu suc gastric, bacteria ajunge in gura si apoi in sangele persoanei muscate. Dar nu toate capusele sunt infectate cu bacteria asta, evident. Treaba cu ruperea capului, care ramane infipt e altceva - se poate infecta locul acela destul de urat.

Quote

am aruncat o privire fugara peste pagina de pe wikipedia. stiu ca daca ma apuc sa citesc chestii din astea medicale ajung la concluzia ca sunt bolnav de 13 ori si 43 virusi letali isi fac veacul prin mine... ca sa dau exemple, uite citatul de tine... memory loss... mi se intampla cateodata sa am lapsusuri si sunt asa de enervante! probleme cu somnul am aproape de cand ma stiu... mood changes? cateodata regasesc in mine caracterele altor oameni cunoscuti...
Yep. Exista o boala care se numeste "sindromul studentului la medicina" - ai impresia ca ai toate bolile pe care le inveti, asa, pe rand. <_<

Incearca sa citesti controversa cu privire la boala Lyme (mai ales tabelul si capitolul despre testare). "The Infectious Diseases Society of America" nici nu recunoaste existenta formei cronice a bolii Lyme.

In rest... cum a zis melcu79.

#6
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
Soacra mea a fost diagnosticata cu acesta boala groaznica. Am batut netul in cautare de informatii si bineinteles ca am gasit. Exista site dedicat. Dar cele mai utile informatii le-am gasit pe un alt forum unde eu nu ma pot loga... nu stiu de ce!!!, dar mai ales nu mi se potriveste din multe alte puncte de vedere. Deschid acest topic in speranta ca toti cei care sufera de acesta boala sa isi spuna parerea si sa impartaseasca din propria experienta... Asa ca voi incepe eu: noi locuim in zona Clujului si socrii mei au o cabana la 80 km. de Cluj-Napoca. Soacra mea (eu ii spun buni pentru imi e tare draga) a fost muscata de capuse anul trecut de 16 ori si anul acesta de 7 ori. Desi numarul nu conteaza pentru ca boala poate fi contactata de la o singura muscatura va dau si acest amanunt... Nu ne-am alarmat pentru ca nu stiam nimic despre ce pot presupune aceste muscaturi... cu toti stiam despre ele... ca animalele de la tara pot avea asa ceva...si cam atat. Pana in acesta primavara cand am vazut un reportaj la TV. A fost primul semnal de alarma, am intrat si am citit cate ceva pe net dar nu am actionat (din pacate) in nici un fel. Prin luna iunie buni incepe sa faca febra. 37.0, 37.1, 37.3. Fosta asistenta medicala in unul din marile spitale din Cluj-N, merge la acel spital si incepe sa-si faca investigatii. Dureaza 2 luni.... si in afara de VSH-ul crescut nu i se gaseste nimic... Au trimis-o pana si la oncologie.. Intre timp apar dureri in spate, in sold, la maini, la picioare... Dureri ... pe nervi... Simte ca slabeste, ca ii "scad puterile", ca incepe sa uite, ca nu se poate concentra prea bine... Concret, aproape de nesimtite, starea incepe sa i se degradeze. A fost consultata, trimisa la investigatii de vreo 15 medici din 3 spitale. Tuturor le-a spus ca a fos muscata de capuse, dar nici unul din medici nu o trimite sa isi faca investigatiile pt. bolile date de capuse. Pur si simplu ignora. Ea insasi incepe sa creada ca nu exista nici o legatura intre ce i se intampla si capuse. Insa eu insist (ingrozita fiind de informatiile gasite pe internet) si o conving sa-si faca analiza. Rezultat POZITIV. O interneaza, ii repeta analiza si o pune pe antibiotic. Acum este in spital de 1 saptamana si i se administreaza CEFORT. Din cate am citit, acest antibiotic este f. bun, dar deloc suficient. In spital buni vede si alte cazuri ajunse deja in stadiul de leguma sau semileguma. Colega ei de salon aproape ca nu se mai poate misca si are dureri in permanenta. Este dignosticata de 2 ani si starea ei, tratata in acelasi spital, este din ce in ce mai grava. Mai mult decat atat li se spune ca este o boala nevindecabila. Total gresit. Am citit despre oameni care s-au vindecat. Deasemenea am citit despre oameni care sufera in continuare pentru ca nu sunt bine tratati, de altii care nu sunt bine diagnosticati si care sunt la limita suportabilitatii. Deci trebuie sa incercam sa facem ceva. Sa ne informam reciproc si chiar sa actionam. Pentru ca in Ro acesta boala este aproape necunoscuta sau ignorata de cadrele medicale. Cu cateva exceptii. Pe net am gasit info despre Dr. Butiurca de la Tg. Mures. Am sunat-o si am vorbit cu dansa. Mi-a spus ca dupa externare sa o contactam si putem merge la dansa. Informatiile spun ca este un medic si un OM deosebit care trateaza acesta boala cu succes. Mai sunt si altii in Bucuresti. Si mai este un medic in Ungaria care are o clinica specializata pe acesta boala... cam atat deocamdata. Va astept cu pareri, cu informatii, cu orice poate sa ii ajute pe cei care sufera de acesta boala declarata endemica in ro, dar care, in realitate, este aproape necunoscuta.

#7
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
Nimeni nu scrie nimic? Iata cateva link-uri cu informatii foarte pretioase. Din pacate nu stiu daca am dreptul sa il postez aici si pe cel care pe mine m-a ajutat cel mai mult. Ii astept aici insa si pe cei care au postat pe acel forum...
Haideti pe Softpedia.... Acest forum reprezinta dupa mine un loc mult mai adecvat discutiilor despre Lyme si poate fi o modalitate mult mai buna de a ne face cunoscuti si celor care pana acum nu au informatii despre acest flagel.

http://www.boala-lyme.evonet.ro/

http://www.formula-a...l-din-casa-9271

http://health.groups...mania/message/3

http://health.groups...mania/message/8

#8
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View PostLizicat, on Oct 5 2008, 11:14, said:

Nimeni nu scrie nimic?

Posteaza pe Medical Stuff ( http://forum.softped...p?showforum=164 ) si nu la Generalitati daca vrei sa ai mai multe sanse cu un raspuns. Succes!

Edited by ionutz78, 05 October 2008 - 10:21.


#9
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
Si eu m-am gandit la asta dar abia dupa ce am facut topicul. Oare exista vreo posibilitate de al muta?

#10
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View PostLizicat, on Oct 5 2008, 11:51, said:

Oare exista vreo posibilitate de a-l muta?

Sa testam atunci viteza de reactie a  moderatorilor Softpedia.

View PostLizicat, on Oct 4 2008, 11:54, said:

Soacra mea a fost diagnosticata cu acesta boala groaznica.

Am batut netul in cautare de informatii si bineinteles ca am gasit. Exista site dedicat. Dar cele mai utile informatii le-am gasit pe un alt forum unde eu nu ma pot loga... nu stiu de ce!!!, dar mai ales nu mi se potriveste din multe alte puncte de vedere.


Deschid acest topic in speranta ca toti cei care sufera de acesta boala sa isi spuna parerea si sa impartaseasca din propria experienta...

Asa ca voi incepe eu: noi locuim in zona Clujului si socrii mei au o cabana la 80 km. de Cluj-Napoca. Soacra mea (eu ii spun buni pentru imi e tare draga) a fost muscata de capuse anul trecut de 16 ori si anul acesta de 7 ori. Desi numarul nu conteaza pentru ca boala poate fi contactata de la o singura muscatura va dau si acest amanunt... Nu ne-am alarmat pentru ca nu stiam nimic despre ce pot presupune aceste muscaturi... cu toti stiam despre ele... ca animalele de la tara pot avea asa ceva...si cam atat. Pana in acesta primavara cand am vazut un reportaj la TV. A fost primul semnal de alarma, am intrat si am citit cate ceva pe net dar nu am actionat (din pacate) in nici un fel.

Prin luna iunie buni incepe sa faca febra. 37.0, 37.1, 37.3. Fosta asistenta medicala in unul din marile spitale din Cluj-N, merge la acel spital si incepe sa-si faca investigatii. Dureaza 2 luni.... si in afara de VSH-ul crescut nu i se gaseste nimic... Au trimis-o pana si la oncologie..

Intre timp apar dureri in spate, in sold, la maini, la picioare... Dureri ... pe nervi... Simte ca slabeste, ca ii "scad puterile", ca incepe sa uite, ca nu se poate concentra prea bine... Concret, aproape de nesimtite, starea incepe sa i se degradeze.

A fost consultata, trimisa la investigatii de vreo 15 medici din 3 spitale. Tuturor le-a spus ca a fos muscata de capuse, dar nici unul din medici nu o trimite sa isi faca investigatiile pt. bolile date de capuse. Pur si simplu ignora. Ea insasi incepe sa creada ca nu exista nici o legatura intre ce i se intampla si capuse.

Insa eu insist (ingrozita fiind de informatiile gasite pe internet) si o conving sa-si faca analiza. Rezultat POZITIV. O interneaza, ii repeta analiza si o pune pe antibiotic. Acum este in spital de 1 saptamana si i se administreaza CEFORT. Din cate am citit, acest antibiotic este f. bun, dar deloc suficient. In spital buni vede si alte cazuri ajunse deja in stadiul de leguma sau semileguma. Colega ei de salon aproape ca nu se mai poate misca si are dureri in permanenta. Este dignosticata de 2 ani si starea ei, tratata in acelasi spital, este din ce in ce mai grava. Mai mult decat atat li se spune ca este o boala nevindecabila. Total gresit. Am citit despre oameni care s-au vindecat. Deasemenea am citit despre oameni care sufera in continuare pentru ca nu sunt bine tratati, de altii care nu sunt bine diagnosticati si care sunt la limita suportabilitatii.

Deci trebuie sa incercam sa facem ceva. Sa ne informam reciproc si chiar sa actionam. Pentru ca in Ro acesta boala este aproape necunoscuta sau ignorata de cadrele medicale. Cu cateva exceptii. Pe net am gasit info despre Dr. Butiurca de la Tg. Mures. Am sunat-o si am vorbit cu dansa. Mi-a spus ca dupa externare sa o contactam si putem merge la dansa. Informatiile spun ca este un medic si un OM deosebit care trateaza acesta boala cu succes. Mai sunt si altii in Bucuresti. Si mai este un medic in Ungaria care are o clinica specializata pe acesta boala... cam atat deocamdata. Va astept cu pareri, cu informatii, cu orice poate sa ii ajute pe cei care sufera de acesta boala declarata endemica in ro, dar care, in realitate, este aproape necunoscuta.


Cum au aratat muscaturile de capusa si in ce zona a corpului au aparut? Ce analiza spui ca a facut si a confirmat boala? Te intreb pentru ca si asta vara mama mea a avut ceva eruptii toracice ce pareau muscatura de paianjen, capusa etc si la cateva zile a avut probleme neurologice, mai exact cefalee intensa si febra.

Ps: Incearca sa mai dai din cand in cand cate un Enter cand mai incepi cate o idee noua, e obositor si enervant sa citesti un text atat de lung si compact pentru ca problema pe care o pui in discutie e cat se poate de serioasa si merita atentie.

Edited by ionutz78, 05 October 2008 - 13:02.


#11
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
:D Cred ma voi adresa lor. Ma indoiesc ca citesc. Iar daca o fac nu inseamna ca vor si face treaba asta. Desi... Va rog Domnilor Administratori sa mutati acest topic in zona dedicata subiectelor medicale... Multumiri anticipate!!!!!!!!

#12
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
IgG si IgM. Acestea sunt analizele facute. Practic pun in evidenta existenta anticorpilor produsi de organism impotriva bacteriei borrelia. Analiza care vede efectiv bacteria (se numeste microscopie in camp intunecat) nu se face la Cluj si se foloseste atunci cand la IgG si IgM nu se vede nimic.
In ce priveste muscaturile au fost in locurile unde pielea este mai sensibila si anume in spatele genunchilir, in spatele urechii, la subtioara, pe spate si in zona inghinala. Dar si la glezna sau pe spate.
Ce as vrea sa mai subliniez, in ce priveste cadrele medicale, este ca valoarea rezultatului la cea de-a doua analiza nu a vrut sa il spuna nici medicul si nici asistentele. I s-a spus ca este confidential. Confidential pentru cine? De ce? Stie oare cineva in ce consta dreptul pacientului in acesta problema? Nu am gasit pana acum nimic care sa ma lamuresca in sensul acesta. Asteptam insa pana la momentul externarii. Daca nici atunci nu i se va spune, probail ca va trebui sa apelam la un avocat. Ce parere aveti?

Cum au aratat muscaturile de capusa si in ce zona a corpului au aparut? Ce analiza spui ca a facut si a confirmat boala? Te intreb pentru ca si asta vara mama mea a avut ceva eruptii toracice ce pareau muscatura de paianjen, capusa etc si la cateva zile a avut probleme neurologice, mai exact cefalee intensa si febra.

Muscaturile au fost toate cu eritem, dar nu neaparat in forma de tinta cum am vazut pe internet. Practic o zona rosie, de marimi diferite, cam cu diametru cuprins intre 7 si 20 cm. In ce o priveste pe mama ta ar trebui poate sa faca analizele chiar daca nu a gasit nici o capusa. Apoi febra despre care vorbesti este un semn important. Problema este ca boala este atat de parsiva... Are manifestari diferite de la persoana la persoana. Manifestarile ei pot aparea imediat sau la cativa ani, se pare in functie de rezistenta organismului. Cauta pe google  "boala Lyme" si vei gasi informatii despre laboratoarele unde se paote face analiza.  Intre timp ar trebui, zic eu, atentie marita la schimbarile care apar in starea generala a mamei tale: oboseala, concentrare, durerisle musculaturii ce pot sugera initial o febra musculara, controlul temperturii.
Mama ta a fost prin padure, parcuri in acea perioada? Daca da, in ce zona din tara?

#13
csongi12xme

csongi12xme

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 565
  • Înscris: 15.12.2007
Colegul meu a avut aceasta boala.S-a dus la doctor si dupa circa 2 saptamani a venit iar la scoala.

#14
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007

View Postcsongi12xme, on Oct 5 2008, 16:38, said:

Colegul meu a avut aceasta boala.S-a dus la doctor si dupa circa 2 saptamani a venit iar la scoala.

Colegul tau probabil ca a ajuns la doctor in cateva ore de la muscatura. In acest caz, un tratament de 2-3 saptamani este suficient. A fost un mare norocos!!!!!

#15
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View PostLizicat, on Oct 5 2008, 16:05, said:

Mama ta a fost prin padure, parcuri in acea perioada? Daca da, in ce zona din tara?

A fost asta vara prin zona de campie a patriei noastre deci se poate spune ca are factori de risc ; "ciupiturile" erau mai mici, in jur de 0,5-1cm, localizate toracic posterior, grupate, nedureroase, fara prurit, in jur de 10-15. M-am gandit la vreo intepatura de insecta dar nu stiu care ar putea fi. Oricum in moment se simte bine, dar daca va avea probleme vom face si teste imunologice.

Sanatate lui buni!

#16
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
Multumesc pentru urare.

Ciupiturile despre care vorbesti par a fi, mai degraba, ciupituri de purici.

Limbajul tau pare a fi specializat si sintetic. Lucrezi in domeniul medical? Crezi ca ma poti ajuta cu ceva informatii despre legislatia in domeniu? Ma refer, evident, la drepturile pacientilor.

#17
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View PostLizicat, on Oct 5 2008, 19:59, said:

Crezi ca ma poti ajuta cu ceva informatii despre legislatia in domeniu? Ma refer, evident, la drepturile pacientilor.

Legea nr. 46/2003, privind drepturile pacientului Publicata in M.O. nr. 51 din 29 ianuarie 2003.


Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind drepturile pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

CAPITOLUL I - Dispozitii generale

Art. 1.
In sensul prezentei legi:
a) prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
B) prin discriminare se intelege distinctia care se face intre persoane aflate in situatii similare pe baza rasei, sexului, varstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin ingrijiri de sanatate se intelege serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;
d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin ingrijiri terminale se intelege ingrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci cand nu mai este posibila imbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si ingrijirile acordate in apropierea decesului.
Art. 2.
Pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
Art. 3.
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.


CAPITOLUL II - Dreptul pacientului la informatia medicala

Art. 4.
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.
Art. 5.
(1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
Art. 6.
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
Art. 7.
Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
Art. 8.
Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.
Art. 9.
Pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.
Art. 10.
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.
Art. 11.
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
Art. 12.
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

CAPITOLUL III - Consimtamantul pacientului privind interventia medicala

Art. 13.
Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
Art. 14.
Cand pacientul nu isi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.
Art. 15.
In cazul in care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar.
Art. 16.
In cazul in care se cere consimtamantul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat in procesul de luare a deciziei atat cat permite capacitatea lui de intelegere.
Art. 17.
(1) In cazul in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituita din 3 medici pentru pacientii internati in spitale si din 2 medici pentru pacientii din ambulator.
Art. 18.
Consimtamantul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
Art. 19.
Consimtamantul pacientului este obligatoriu in cazul participarii sale in invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica. Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa isi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamantului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si in interesul pacientului.
Art. 20.
Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat intr-o unitate medicala fara consimtamantul sau, cu exceptia cazurilor in care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale.

CAPITOLUL IV - Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului

Art. 21.
Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
Art. 22.
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.
Art. 23.
In cazul in care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati in tratamentul pacientului, acordarea consimtamantului nu mai este obligatorie.
Art. 24.
Pacientul are acces la datele medicale personale.
Art. 25.
(1) Orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.
(2) Sunt considerate exceptii cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

CAPITOLUL V - Drepturile pacientului in domeniul reproducerii

Art. 26.
Dreptul femeii la viata prevaleaza in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru viata mamei.
Art. 27.
Pacientul are dreptul la informatii, educatie si servicii necesare dezvoltarii unei vieti sexuale normale si sanatatii reproducerii, fara nici o discriminare.
Art. 28.
(1) Dreptul femeii de a hotari daca sa aiba sau nu copii este garantat, cu exceptia cazului prevazut la art. 26.
(2) Pacientul, prin serviciile de sanatate, are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii.
(3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri.

CAPITOLUL VI - Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale

Art. 29.
(1) In cazul in care furnizorii sunt obligati sa recurga la selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile in numar limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.
(2) Criteriile medicale privind selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii si Familiei in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si se aduc la cunostinta publicului.
Art. 30.
(1) Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat.
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) cazurile de urgenta aparute in situatii extreme.
Art. 31.
Pacientul are dreptul la ingrijiri terminale pentru a putea muri in demnitate.
Art. 32.
Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial.
Art. 33.
Pacientul internat are dreptul si la servicii medicale acordate de catre un medic acreditat din afara spitalului.
Art. 34.
(1) Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa il recompenseze altfel decat prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.
(2) Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.
Art. 35.
(1) Pacientul are dreptul la ingrijiri medicale continue pana la ameliorarea starii sale de sanatate sau pana la vindecare.
(2) Continuitatea ingrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.
Art. 36.
Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, in program continuu.

CAPITOLUL VII - Sanctiuni

Art. 37.
Nerespectarea de catre personalul medicosanitar a confidentialitatii datelor despre pacient si a confidentialitatii actului medical, precum si a celorlalte drepturi ale pacientului prevazute in prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.

CAPITOLUL VIII - Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 38.
(1) Autoritatile sanitare dau publicitatii, anual, rapoarte asupra respectarii drepturilor pacientului, in care se compara situatiile din diferite regiuni ale tarii, precum si situatia existenta cu una optima.
(2) Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa afiseze la loc vizibil standardele proprii in conformitate cu normele de aplicare a legii.
(3) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Sanatatii si Familiei elaboreaza normele de aplicare a acesteia, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 39.
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 40.
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 78, 108 si 124 din Legea 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum si orice alte dispozitii contrare.

Edited by ionutz78, 05 October 2008 - 22:20.


#18
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
Multumesc mult Ionutz78. Cred ca nu m-am inselat cand am spus ca lucrezi in domeniu. In cazul acesta te-as ruga sa iti spui parerea in ce priveste atat cazul lui buni, cat si asupra atitudini sistemului medical fata de pacientii care sufera de acesta boala.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate