Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie SUV, buget 17k euro

Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...
 Sunt noile generatii care se nasc...

Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube
 Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...
 Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar
 

Centrale ELECTRICE, cazane electrice

- - - - -
  • Please log in to reply
3806 replies to this topic

#3637
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,723
  • Înscris: 25.01.2007

View PostandB, on 02 decembrie 2018 - 01:01, said:

Centrala o cumpar pentru parintii mei care au deja o centrala cu gazeificare dar lemnele sunt scumpe si nu e eficienta in perioadele mai calde din timpul iernii.


Sa mor io daca inteleg: deci centrala pe lemne nu este eficienta in perioada calda si te-ai gandit sa mai iei ina una! Electrica!

#3638
andB

andB

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 19.07.2008
Centrala pe lemne face prea cald in perioada mai calda pentru ca se incalzeste doar jumate din parterul casei, aprox 60mp. Nu are sens sa incalzeasca camere in care nu sta nimeni.
Cand sunt 5-10 grade afara taicameu nici nu face focul pentru ca arde lemne inutil si foloseste niste aeroterme.

In plus nu e tocmai comfortabil sa bagi lemne si sa scoti cenusa 5 luni pe an.

#3639
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,723
  • Înscris: 25.01.2007
Pai pt pb asta pui un puffer, nu mai cumperi inca o centrala. In fine...

#3640
cinsem

cinsem

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 05.03.2018
Revin cu un update.

Am pus in functiune o centrala Protherm de 18 kw dar am limitat-o la 12 kw (cu o siguranta de 20A). Prima incalzire a casei a durat aproximativ o zi, dar dupa intrarea in echilibru centrala face fata cu brio la o temperatura de 21 grade si o temp a apei de 35 grade pe tur (am IPAT). Adevarat ca nici n-au fost sub -7 grade noaptea.
Si asta in conditiile in care centrala a fost montata cam in sistem "plug and play" - am conectat-o la instalatie prin T-uri si robineti, si atat.

As vrea sa optimizez partea hidraulica si pentru asta am achizitionat o BEP cu un circuit primar si 2 secundare (multumesc pentru sfaturile primite). Pe fiecare circuit secundar vreau sa pun cate o pompa de recirculare. Fiind novice, va mai cer cateva sfaturi:

- e ok cu pompa pe fiecare circuit secundar sau e "overkill"?
- m-am gandit sa pun pompe Wilo. Initial am vrut cele de 25/6 (sau 25/1-6) dar cred ca-s prea mari la ce am eu nevoie. Cele de 25/1-4 ar fi mai ok sau sa raman pe cele de 1-6?
- din ce am mai citit pe net, cica instalatorii monteaza, de regula, pompele de retur pentru ca asa s-a "impamantenit". Logica din spate ar fi ca apa pe retur e mai rece si pompa ar fi mai protejata. Dar, cica, pompele moderne sunt fabricate din materiale care nu au probleme cu termperaturile de pe tur. La sistemele de "injectie" (gen ipat) cica pompa e mai eficient sa fie pusa pe Tur, nu pe retur. E adevarat?
- mai trebuie si supape de sens pe undeva? Intre centrala si BEP, de exemplu?
- vasul de expansiune m-am gandit sa-l pun intre centrala si BEP. E ok asa?

In final mai am o problema legata de Boiler. Pur si simplu, la momentul asta, nu stiu care e solutia ideala/optima nevoilor mele si mai ales ale nevestii care vrea sa faca si baie (nu doar dus) iar apa sa fie un pic mai fierbinte.  Voi ce solutie m-ati sfatui sa aleg daca trebuie sa am apa (foarte) calda pentru a umple o cada?

Edited by cinsem, 04 December 2018 - 11:52.


#3641
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
- Dar la IPAT nu ai pompe ? (nu ai GPA in cutia de distributie IPAT)
- Trebuia o BEP cu un singur circuit secundar, urmata de un distribuitor pentru cele 2 pompe.  (sau un banal teu)
- Pe refularea celor 2 pompe este de preferat sa montezi supapa de sens cu arc si de preferat cu clapeta metalica.
- Daca consideri ca-ti ajung 2 pompe 25/4, atunci nu mai inteleg de ce ai mai pus BEP si de ce mai vrei cele 2 pompe. In centrala ai o pompa 25/6 (de fapt 15/6). Daca crezi ca nu-ti ajunge, atunci logica spune sa pui dupa BEP 2 pompe 25/6. Daca intradevar ai nevoie de 2 pompe 25/4, atunci cam pui BEP degeaba
- De regula centrala are pompa pe retur si drept urmare dupa BEP trebuie sa pui pompele pe tur. La un GPA IPAT ai pompe pe tur, tocmai ca in centrale sint pe retur.
- De ce-i pui vas suplimentar ? Ai radiatoare si peste 70 ltri de apa in instalataie ? Centrala ta are un vas de expansiune de 8 litri, care suporta o instalatie de un pic peste 80 litri. Cum tu ai IPAT si mergi cu temperaturi joase, suporta mult mai mult decit 80 litri.
- Boilerul trebuie sa fie unul termoelectric. Ramine de vazut daca merita sau nu sa-l mai cuplezi si la centrala.

Edited by florin71_skoda, 04 December 2018 - 15:43.


#3642
cinsem

cinsem

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 05.03.2018
Multumesc Florin de reply.

Nu am GPA-uri la IPAT pentru ca temperatura apei pe tur este, acum, limitata din centrala, la 30 de grade. Din ce stiu, GPA-urile se pun cand temperatura pe tur este mare si trebuie amestecata cu apa mai rece pentru ca prin circuite apa sa ajunga la 30-35 de grade. La mine nu este nevoie de amestec. Gresesc?

Inca nu am montat BEP-ul si pot folosi un singur circuit daca asa e mai bine (pun "dopuri" pe celalalt circuit). Dar, imi poti explica de ce e mai ok ca distribuitoarele sa fie pe acelasi circuit "despartite" printr-un T si nu e mai bine cu circuite separate din BEP? Nu tin sa te contrazic, doar sa inteleg "ce si cum".

Intrebare poate stupida: cand spui "pe refularea celor 2 pompe sa montezi supapa de sens", te referi ca supapa de sens sa fie montata imediat dupa pompa si pe directia de pompare?

Pompa centralei este Wilo 15/7 iar logica cu BEP este de separare hidraulica a celor doua/trei circuite. Pe circuitul primar pompa centralei "merge" relaxat pana in BEP iar dupa BEP, celelalte 2 pompe se ocupa efectiv de incalzire.
La alegerea pompei nu stiu ce sa fac. Mi-e frica sa nu pun pre mare ca sa nu dezechilibrez instalatia (spre ca n-am spus o prostie).

Casa are 170 mp utili cu IPAT peste aproape tot (mai putin pe scari, evident). Sunt cam 800 ml de teava si cam 110 litrii de apa in instalatie. Cum ai spus si tu vasul de exansiune al centralei este insuficient pentru 110 litrii si as vrea sa-i mai adaug unul de 8 -10 litrii. Sa dorm eu linisitit.

Boilerul termoelectric a fost si prima mea optiune. Insa, dupa cum am spus, as vrea sa pot umple o cada cu apa calda (spre fierbinte). La un calcul aproximativ, in cada ar intra cam 700 litrii de apa. Boilerele de 200 de litrii au rezistenta de 2 kw. O data ce s-au golit cei 200 de litrii "pre-incalziti", ce fac?

Edited by cinsem, 04 December 2018 - 16:21.


#3643
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
GPA se moteaza ca sa scoti ecart cit mai mic posibil intre tur si retur IPAT. Se spune ca sub 5 grd este ideal. Centrala ta la pornire pleaca cu ecart de 10grd si dupaia scade catre 5grd. Cum ai casa mica, o sa scada destul de repede.
Ideea este ca daca ai tur de 45 si retur de 20grd (ecart 25grd) si IPAT meadra (si nu melc), te trezesti ca jumate din camera are podeaua fierbinte si jumate rece. La tine nu este cazul, deoarece ai o centrala care stie sa moduleze si sa tina ecartul tur/retur sub 10grd

La BEP cu 2 secundare montezi sus pompa de boiler si jos pompa de incalzire.  (Asa rezolvi si problema cu boilerul cuplat la centrala)
Daca pui o pompa de incalzire sus si alta jos, cind pleaca aia de sus va suge toata caldura si nu mai ramine nimic pentru pompa de jos.
Daca ai pune termometre in drept cu cele 2 iesiri si ai da centrala pe 60-70grd, si ai porni doar pompa de sus,  ai vedea ca in drept cu stutul de sus ai 60grd si in drept cu stutul de la pompa de jos ai 30grd pentru foarte multa vreme.

Pune linistit pompe 25/6 ca daca trebuie, le dai mai incet. Daca sint mici, dupaia nu le poti da mai tare.

Legat de vas, am inteles ideea si este ok ce spui.

Problema ta se putea rezolva si cu 2 termostate de ambient , plus doi robineti cu bila cu servomotor. O valva dinasta de zona costa cam cit o pompa, da scapai de BEP.
Nu stiu daca era mai bine sau nu, deoarece eu folosesc foarte mult BEP, chiar daca costa mai mult.

Edited by florin71_skoda, 04 December 2018 - 16:40.


#3644
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,893
  • Înscris: 27.04.2010
La 700L e piscina, nu o mai poti numi cada ...!!!
Al meu are 120L si imi ajunge lejer sa umplu cada.
La 200L , eu cred ca faci mai mult decat o baie in cada.
Poti seta sa-ti incalzeasca apa la o temperatura mai mare (eu o am pe 50gr, maxim e 65gr); combinata cu apa rece, o sa ai un volum mai mare de apa disponibila.
Pe masura ce curge apa fiarta in cada, pe orificiul de intrare in boiler intra apa rece (se umple la loc).
Daca ai inchis robinetul de apa rece, alimentarea boilerului, nu mai curge nici calda la cada/chiuveta.

Edited by shymano, 04 December 2018 - 18:18.


#3645
cinsem

cinsem

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 05.03.2018
Cu boilerul pe centrala (pe turul superior al BEP) nu trebuie si modul de ACM la centrala plus vana automata cu 2 cai? Sau, cum as putea automatiza instalatia daca as monta Boilerul la turul superior al BEP si asta in conditiile in care centrala are setata limita superioara de apa calda pe tur de 30 - 35?

Daca ar trebui sa umplu cada de 700 de litri, chiar si cu cei 12 kw ai centralei, nu stiu daca as face fata dpdv al debitului necesar in cazul in care circuitul de ACM is IPAT sunt la comun (chiar daca oarecum diferentiate prin BEP). Ma gandeam sa separ ACM de IPAT.
Referitor la volumul de apa, eu am calculat "la ochi" 1.8 x 0.8 x 0.5 (lungime, latime, adancime cada) = 0.72 mc. Stiu ca nu se umple tot volumul cu apa dar am zis sa calculez la un volum peste cel real ca sa am rezerve (daca vreau sa fac si eu dus in timp ce nevasta-mea face baie :D)/

Apropo de automatizare. Pompele si centrala se pot integra intr-o schema de automatizare? Adicatalea, daca se orpeste central (inclusiv pompa ei), sa se opreasca si pompele de pe circuitul secundar.

Momentan am un TA care controleaza centrala. Care ar fi "schema logica" daca as vrea sa folosesc 2x TA (unul pt parter si unul pt etaj) pentru a controla sistemul? Sau e complicat/costisitor de facut si mai bine as "sari" direct la unitate de comanda si actuatoare?

Edited by cinsem, 04 December 2018 - 18:48.


#3646
cinsem

cinsem

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 05.03.2018
Varianta asta (sugerata de Florin):

CE --- BEP --- Pompa ---- T ---- 2x Vane cu 2 cai (fiecare cu TA)

pare mai ok decat cea la care m-am gandit initial.

Dar, daca pun termostate doar pe vane, centrala cum stie sa se opreasca?

#3647
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,022
  • Înscris: 01.05.2004

View PostandB, on 04 decembrie 2018 - 00:13, said:

Centrala pe lemne face prea cald in perioada mai calda pentru ca se incalzeste doar jumate din parterul casei, aprox 60mp. Nu are sens sa incalzeasca camere in care nu sta nimeni.
Cand sunt 5-10 grade afara taicameu nici nu face focul pentru ca arde lemne inutil si foloseste niste aeroterme.

In plus nu e tocmai comfortabil sa bagi lemne si sa scoti cenusa 5 luni pe an.
Ar trebui să ai termostat de ambianță pus pe pompa de circulație din casă, cea care plimba apa în casă. Centrala pe lemne își face treaba ei (încălzește apa în puffer) iar temperatura în casă este reglata de acel termostat oprind sau pornind pompa de recirculare apa prin radiatoare. In camerele pe care nu le folosești inchizi partial (95%) robineții de pe radiatoare.

View Postcinsem, on 05 decembrie 2018 - 00:39, said:


Dar, daca pun termostate doar pe vane, centrala cum stie sa se opreasca?
Când ajunge la temperatura setată :)

Dupa ce se închid vanele nu mai rămâne in circuit decât butelia și in foarte scurt timp CE ajunge la temperatura setată. Sau, ca să nu mai mearga pompa centralei degeaba, pui un termostat pe BEP care comanda CE.

#3648
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Cu fiecare TA alimentezi bobina unui releu (sau contactor)  care trebuie sa fie la 230V
Releul (sau contactorul) trebuie sa aiba minim 2 rinduri de contacte NO
Cu un rind de contacte, pornesti centrala. Pui in paralel aceste contacte, de la ambele relee, si le legi in CT pe post de TA.
Cu celalalt rind de contacte, trimita faza la pompa corespunzatoare.
Suplimentar, poti pune pe BEP un termostat cu imersie. Sau pe teava de tur a CT. Fixezi termostatul pe un 35-45grd
O faza o treci prin termostatul asta cu imersie, dupa care te duci la ambele contacte ale celor 2 relee prin care alimentezi pompele.

Cind un TA cere caldura, cupleaza releul si porneste CT. Dupa ce CT a incalzit teava (sau BEP) la un 45grd, pleaca si pompa corespunzatoare.

-------
Pentru boiler ai 2 variante.
Varianta 1
- Pui in boiler un termostat cu imersie.
- Cind boilerul este cald, prin termostatul de boiler trimiti faza la termostatul de pe BEP, ca sa poata merge pompele de incalzire.
- Cind boilerul este rece, trimiti faza la bobina releul numarul 3, releul de boiler.
- Cu un rind de contacte pornesti CT
- Cu alt rind de contacte pornesti pompa de boiler.
- Suplimentar mai pui un termostat  cu imersie pe BEP pe care-l fixezi pe 60grd. Astfel pompa de boiler va pleca doar dupa ce in BEP ai peste 60grd.

Varianta 2
- poti cumpara o sonda de boiler ca sa o cuplezi la centrala. Da nu stiu sa-ti spun ce valoare are. Trebuie sa citesc manualul, ca sa vad daca scrie undeva. Teoretic ar trebui sa fie NTC 10K
- Din locul in care ar trebui sa legi vana cu 3 cai, iei fazele pentru pompe.
- De la o borna iei faza pentru pompele de incalzire si de la alta borna, faza pentru pompa de boiler.
- La fel ca mai sus, fiecare faza o treci printr-un termostat de BEP, care este de 45grd pentru incalzire si 60grd pentru boiler.
- Faza pentru incalzire o treci prin cele 2 relee (contactori) si o duci la cele 2 pompe.
- Faza de boiler o duci direct la pompa de boiler, ca nu-ti mai trebuie contactor. Stie sonda sa porneasca centrala si sa ai prioritate pe ACM.

#3649
cinsem

cinsem

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 05.03.2018

View Postdcr, on 05 decembrie 2018 - 07:53, said:

.... Sau, ca să nu mai mearga pompa centralei degeaba, pui un termostat pe BEP care comanda CE.

Termostat cu sonda NTC, presupun.

#3650
cristianbojor

cristianbojor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2017
Cei care încă mai folosesc CE, puteți posta costurile de consum în ultimele luni? Vreau sa știu câte economii trebuie sa fac vara :))

#3651
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,723
  • Înscris: 25.01.2007
Cum ziceam si inainte: 100kwh pe mp pe sezon. Inmulteste cu 0.60ron ... et voila.

#3652
cristianbojor

cristianbojor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2017
E nah... Mi-ar place sa vad experiente reale cu detalii de izolație. 100kwh/mp e prea generic.



#3653
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,723
  • Înscris: 25.01.2007
Experientele sunt cat se poate de reale si sunt postate de mine pe topicul asta acum 2-3 ani. Sunt puse consumuri in fiecare luna. De ex in feb 2016 am consumat 4000kwh / 145mp. In tot sezonul am consumat 15000kwh.

Ti-am facut o favoare si ti-am facut un rezumat al postarilor mele anterioare: 100kwh pe mp pe sezon!

Cu placere!

#3654
cristianbojor

cristianbojor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 10.04.2017
Multumesc,

Am 140mp de incalzit, geamuri tripan veka 82. Izolatie polistiren 15cm, 30cm vata bazaltica in pod. Doar IPAT (sub care e 8cm xps). Casa e pe 2 nivele. Am si subsol care nu va fi incalzit (sub toata casa). Locatia: Cluj-Napoca

Tu ce izolatie ai avut? Am cautat prin topic dar e destul de trist search-ul de la softpedia si nu m-a ajutat prea mult.

Crezi ca pot scadea spre un 50kwh/mp? Daca mai adaug ceva izolatie?

Edited by cristianbojor, 27 February 2019 - 14:49.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate