Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Iesirea din coproprietate

Mouse wireless ergonomic cu bater...

Cum se calculeaza dobanda lunara ...

La mulți ani @driftking91!
 Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 

curs valutar.

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
snfc21

snfc21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 26.01.2006
Salut,

Datorita unei conjuncturi mai mult sau mai putin nefericite, sunt nevoit sa urmaresc cat de des pot cursul valutar.
Acum un an si ceva era aproape 30000 lei vechi un USD. La ora asta e sub 23000. Intamplarea (conjunctura de care vorbeam) face sa nu pot schimba bani din cateva conturi din USD in alte valute iar din moment ce la ora actuala ma intereseaza doar piata romaneasca, pierd (si am pierdut deja) sume destul de importante (cel putin pentru mine) in RON datorita scaderii cursului.

Astept de la persoanele mai informate decat mine opinii,pareri,sugestii, predictii relativ la curs, etc.

#2
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,784
  • Înscris: 06.09.2004
parerea mea (total neavizata, totusi - nota bene!), este ca leul va mai creste putin si se va stabiliza mai spre sfarsitul anului. de asemenea, nu cred ca vor mai fi fluctuatii mari in nici un sens pt urmatorii....2 ani, sa zicem. cel putin. m-as mai hazarda sa presupun ca va avea loc o cadere a leului undeva dupa urmatoarele alegeri. nu mare, dar va fi.
ramane de discutat cat va influenta tariceanu cursul. publica tot felul de masuri populiste.... sper sa fie in stare sa le sustina.

Edited by born2lose, 11 July 2007 - 16:03.


#3
snfc21

snfc21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 26.01.2006

 born2lose, on Jul 11 2007, 17:00, said:

parerea mea (total neavizata, totusi - nota bene!), este ca leul va mai creste putin si se va stabiliza mai spre sfarsitul anului. de asemenea, nu cred ca vor mai fi fluctuatii mari in nici un sens pt urmatorii....2 ani, sa zicem. cel putin. m-as mai hazarda sa presupun ca va avea loc o cadere a leului undeva dupa urmatoarele alegeri. nu mare, dar va fi.
ramane de discutat cat va influenta tariceanu cursul. publica tot felul de masuri populiste.... sper sa fie in stare sa le sustina.


AM tot citit prin diverse parti ca totul este sustinut artificial de BNR, insa nu inteleg clar motivele. De asemenea, ce mi s-a parut coerent a fost faptul ca sunt o groaza de investitori care cumpara moneda romaneasca (si de asemeni si monedele altor tari recent intrate in UE), datorita cresterii economiei de piata a respectivelor state ce are loc de obicei dupa intrarea in comunitate a acestora.

Ce nu spune nimeni: va ajunge apoi sa scada cursul respectiv? Se va stabiliza (cum spui si tu mai sus), sau va creste in continuare? (avand in vedere si articolele pe care le tot vedem prin ziare -- respectiv criza de petrol peste 5 ani, diverse atentate, etc). In ce masura influenteaza toate astea valoarea unei monede?

PS: in ce masura si in ce sens ( up/down) influenteaza masurile populiste? daca au si acoperire, cred ca ar face un leu si mai puternic. Daca nu au acoperire, ar trebui sa scada valoarea leului? Sau sunt alte actiuni (respectiv cumparare de RON de pe pietele externe, sprijinul BNR -- care nu stiu exact cum procedeaza --) care vor mentine cursul ascendent al leului?

Edited by snfc21, 11 July 2007 - 16:21.


#4
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 13.10.2003
parerea mea: anul se va termina cu un curs de 2,9 Lei/Euro. nu vad motive ca leul sa scada, daca ma orientez la tendintele pietei (multa valuta pe piata, mai putini lei). pe termen mediu si lung, cred ca se vor reorienta si preturile la energie&shit care acum sunt facute la un curs de 4-4,2 lei/Euro, astfel ca peste 5 ani la conversie nivelul de la noi sa se apropie de cel din Vest. e oleaca fortat, e doar o supozitie de a mea, dar eu asa vad lucrurile.

#5
mangusta86

mangusta86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 15.09.2006
@radumiki
Nu are cum sa ajunga valutele la valorile precizate de tine.

@snfk21
Petrolul e strict legat de dolar.Oscilatia pretului petrolului se observa in dolar.
Puterea leului arata economia Romaniei .Un leu mai puternic arata dezvoltarea economica.BNR intervine in curs cumparand sau vanzand cantitati mari de valuta numai atunci cand moneda leul se apreciaza sau depreciaza foarte mult intr-o scurta perioada de timp.

#6
suri

suri

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,082
  • Înscris: 10.05.2004
eu privesc lucrurile din punct de vedere al pietei:

in urmatorii ani ar trebui ca romania sa absoarba niste (zeci de) miliarde de euro (doamne ajuta, ca de la impotentii astia de ne conduc nici o speranta) ca fonduri strucurale de la ue. ue nu e proasta, astfel incat banii vor trebui cheltuiti pe proiecte pentru care se organizeaza licitatii dupa reguli europene, pe care le castiga firme europene (pentru ca banii trebuie sa se intoarca cumva 'acasa', nu?). si uite asa vine strabag si castiga o licitatie de xx milioane euro pentru tronsonul cuca-macaii - cucucietii din deal al autostrazii dunare - bolintin. pina aici toate bune - strabag face autostrada si incaseaza banii (in euro, in conturi bancare romanesti) de la ue.

numai ca strabag nu o sa aduca austrieci sa sape santuri si sa toarne bitum in romania. si nici nu o sa importe bitum din austria. o sa lucreze cu romani (platiti in lei), o sa cumpere bitum din romania (platit in lei, ca asta-i moneda oficiala in romanica), o sa cumpere motorina pentru camioane si buldozere tot in lei (e drept ca o sa o ia de la omv, ca sa mai intoarca niste bani in ue, dar asta-i neesential) samd. una peste alta, strabag o sa incaseze euro din care o sa trebuiasca sa faca xx% plati in lei. lei cumparati de pe piata din romania, si platiti cu euro. si cind pe linga stabag vor mai fi 20-30-100 de alte firme care vor face acelasi lucru, uite ca e cerere mare de lei si oferta la fel de mare de euro. o situatie al carei efect imediat este descris in cartea de economie de clasa a IX-a.

nu contest ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum le-am descris mai sus. sunt o multime d-alde daca, legati de premisa principala de la care am plecat mai sus: 'ar trebui ca romania sa absoarba niste (zeci de) miliarde de euro'. dara cel mai probabil asa vor sta lucrurile (poate fara zeci de - ca asa sunt romanii: de ce sa castigam mult punind osul la treaba cand putem sa castigam putin certindu-ne ca chiorii?).

parerea mea este ca pe termen scurt si mediu, leul o sa creasca. iar pe termen lung - o sa dispara, inlocuit de euro.

#7
snfc21

snfc21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 26.01.2006
suri:

nu ai pus ceva in calcul: daca le castiga firmele romanesti?
ca si exemplu idiot: firmele lui sechelariu sau ale patronilor de la goldenblitz (ca sa pomenesc si despre psd si despre pd). Romania inca nu a scapat de chestia numita nepotism, asa ca vad destul de greu ca un contract sa fie castigat de o firma straina(doar daca nu cumva e posibil numai in felul asta - ca si exemplu dau preluarea fabricii daewoo de catre ford : nu ar fi fost posibil sa fie preluata de vreun producator roman fiindca nu mai avem producatori romani , dacia e deja renault).

Lucrurile pe care le spui sunt destul de logice, leul o sa creasca la nesfarsit pana in momentul in care o sa fie inlocuit de euro. E vreun moment cheie (respectiv paritate/etc) in care banuieste cineva trecerea la euro? S-a stabilit si alt prag in afara de an? Sau singurul lucru pe care il asteptam e sa vina 2012-2014? Banuiesc ca nu exista inca previziuni economice pana atunci.

Oricum, ai spus mai mult despre Romania. Ce se intampla si in cazul in care incep sa dispara problemele (nu prea cred, dar in fine, de dragul argumentarii) si incepe sa creasca economia si in SUA, Europa, etc? Concomitent cu cea din Romania. Presupun ca o crestere mai lenta a leului?

Daca nu am intrebat ce trebuie, e fiindca nu cunosc :)

#8
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004
nu exista predictii pe termen lung in domeniul asta... daca ai deja dolari si vrei sa-i protejezi de o eventuala depreciere poti face hedging folosind contracte futures sau optiuni ... e drept ca e cam supra-apreciat leul, dar nimic nu e sigur pe viitor..
cica "totul este sustinut artificial de BNR".. :lol:... de unde le scoateti fratilor? :roflmaofast:
cursul eur/usd a ajuns zilele astea la un nivel la care nu a mai fost de 12 ani, dar nu am auzit de conspiratii...

#9
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,784
  • Înscris: 06.09.2004
snfc21, bnr nu a mai avut o interventie care sa influenteze cursul de prin 2005, cred....atat timp cat totul merge intre niste limite, nu are de ce sa faca ceva artificial.
aseara la stiri puneau problema privatizarii fabricii daewoo din craiova, prin vanzarea catre ford. asta ar sustine puternic leul, pe termen lung.
masurile populiste duc la scaderea leului, pt ca daca nu au acoperire, ar cam insemna imprumuturi externe....

#10
bulangiul

bulangiul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 24.10.2006
stati linistiti cu valoarea leului in comparatie cu euro si dolarul.....si-a bagat nasul BNR-ul in cursul valutar si de-asta a scazut atat de mult euro si dolarul.....toate vor reveni la normal in cateva luni......adica va creste si euro si dolarul....

#11
bulangiul

bulangiul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 24.10.2006

 born2lose, on Jul 12 2007, 18:37, said:

snfc21, bnr nu a mai avut o interventie care sa influenteze cursul de prin 2005, cred....atat timp cat totul merge intre niste limite, nu are de ce sa faca ceva artificial.
aseara la stiri puneau problema privatizarii fabricii daewoo din craiova, prin vanzarea catre ford. asta ar sustine puternic leul, pe termen lung.
masurile populiste duc la scaderea leului, pt ca daca nu au acoperire, ar cam insemna imprumuturi externe....


cauta pe net articole despre interventia BNR-ului asupra cursului valutar si vei gasi chestii mult mai recente.....sau suna-l pe mugur isarescu si iti va spune el cum sta treaba..... :D  :D  :D

#12
suri

suri

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,082
  • Înscris: 10.05.2004
daca le castiga firmele romanesti este acelasi lucru: banii le vor fi virati de UE prin banci europene (probabil BERD) in euro, in conturi in euro ale firmelor respective din romania. de unde trebuie schimbati in lei cu care se fac acelesai plati ca mai sus etc. ideea este aceeasi: intra multi euro pe o piata in care se cheltuie lei. situatie 'reglementata' de legea cererii si a ofertei.

un alt factor cu aceleasi efecte este constituit de banii 'capsunarilor' - de ordinul miliardelor (1, 2, chiar 4 dupa unele surse) anual, bani care intra in tara pentru a fi tinuti la saltea (o parte, care nu produce efecte imediate) sau pentru a: construi o casa mai lucitoare decat a vecinului / cumpara o masina mai bengoasa ca a lui vasile (desi de regula cu masina se vine de afara) / a cumpara haine mai misto ca ale lenutei / a cumpara masina de spalat/televizor/calculator lu' ala micu' etc; toate acestea din urma se cumpara in lei, deci produc efecte.

un alt factor cu acelasi efect - desi reversibil: banii speculativi - vine fondul de investitii hansel si grettel din ue si cumpara multi lei (pe care-i plateste cu euro, evident) pe care-i baga in banca pentru dobanda - unde mai vezi in ue dobanzi la depozite de 4-5% pe an, coroborat cu faptul ca ei vand euro cu 3,20 lei acum si cumpara cu 2,90 peste 6 luni, deci castiga din doua locuri (dobanda+curs). efectul acestui factor este reversibil, pentru ca cererea de lei de la intrare banilor speculativi este contrabalansata de o oferta de lei atunci cand investitorul decide sa-si marcheze profitul. dar aici deja intram in fineturi.
ideea generala este ca, in ritmul si pe previziunile actuale, leul o sa fie marfa cu cerere mare, platita cu euro; consecintele sunt clare - cat timp cererea este mai mare decat oferta, marfa se scumpeste, pina cand se ajunge la un echilibru. iar momentul de echilibru nu pare a fi foarte apropiat.

Edited by suri, 13 July 2007 - 12:17.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate