Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

Asigurarea Medicala

- - - - -
  • Please log in to reply
143 replies to this topic

#37
maxone

maxone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.08.2003
Eu va sfatuiesc sa va faceti ca si pana acum asigurari medicale pentru calatorii. Costa doar cateva sute de mii si acopera mult mai multe riscuri decat celebrul card de sanatate. Plus ca la cardul de sanatate trebuie sa-ti platesti tu costul serviciilor medicale urmand ca la intoarcerea in tara sa-ti recuperezi bani de la Casa de Sanatate.

#38
gyuly

gyuly

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 05.01.2007

 maxone, on Mar 22 2007, 22:01, said:

Plus ca la cardul de sanatate trebuie sa-ti platesti tu costul serviciilor medicale urmand ca la intoarcerea in tara sa-ti recuperezi bani de la Casa de Sanatate.


Platesti seviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurare. Decontarea celorlalte cheltuieli se face intre sistemele de sanatate nationale (ganditi-va ca uneori aceste cheltuieli costa mii de euro. Ar fi stupid sa trebuiasca sa calatoresti cu cateva mii de euro in plus doar pentru eventuale cheltuieli medicale) Si pe de alta parte sa mai astepti sa-ti deconteze ceva CNAS! Vei ramane cu asteptarea...

#39
maxone

maxone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.08.2003
Doresc sa va fac cateva precizari privind cardul european de asigurari de sanatate.

Toti cetatenii Uniunii, deci si cetatenii romani, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea acestora. Deci, teoretic nu mai exista obligativitatea de a avea o asigurare medicala pentru calatorii in straintate.

Pe de alta parte, pentru a putea beneficia de reciprocitate in acordarea serviciilor medicale, in cazul calatoriilor mai mici de 3 luni, cetatenii romani trebuie sa posede un card european de asigurari sociale de sanatate - document care confera titularului asigurat dreptul de prestatii medicale in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate:
-- nu se elibereaza gratuit - acesta va fi emis nominal la cererea persoanei care calatoreste, fiind necesara achitarea unei taxe de emitere, este adevarat o taxa foarte mica
-- poate fi folosit numai in tara pe care persoana respectiva o declara ca tara de destinatie in cererea catre CNAS; asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate se elibereaza pentru intreaga arie a Uniunii Europene si a Spatiului Schengen

--  cardul se elibereaza pentru perioade de 6 luni; prin comparatie, politele de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate pot fi eliberate exact pe perioada pentru care asiguratul se deplaseaza in strainatate.

-- detinatorul cardului are dreptul la servicii medicale publice din tara de destinatie, adica:

1. nu poate apela la medici /clinici private; prin comparatie, asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate acopera cheltuielile medicale indiferent daca institutia medicala la care apeleaza asiguratul este publica sau privata

2. pot exista co-plati sau limitarea serviciilor medicale ca suma sau ca numar: de ex. un rezident roman spitalizat in  Germania , trebuie sa suporte din buzunarul propriu 10 EUR/zi  de spitalizare;  prin comparatie, asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate acopera cheltuieli medicale fara ca asiguratul sa suporte vreo suma din buzunarul propriu;

3. in anumite state rezidentii romani vor trebui sa plateasca din buzunar contravaloarea serviciilor medicale si apoi, numai la intoarcerea in Romania sa recupereze aceste cheltuieli de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate; prin comparatie, la asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate, plata se face direct catre medicii/institutiile medicale care l-au tratat pe asigurat, acesta nefiind pus sa plateasca in strainatate vreo suma;




In alta ordine de idei, mai jos sunt cateva exemple de costuri medicale in Uniunea Europeana:
- o zi de spitalizare (parte hoteliera si nursing, interventiile chirurgicale fiind platite separat) - intre 400 si 700 EUR
- transport cu ambulanta  neinsotit de medic- intre 50 si 500 EUR; pentru medicul insotitor costul este dublu;
- o banala operatie de apendicita aproximativ 2000 EUR

#40
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
agentia de la care am cumparat acum excursia de Paste avea o lista mult mai lunga cu dezavantajele cardului de asigurat - nu stiu daca neaparat mai detaliata decat ce s-a spus mai sus, sau doar in mai multe cuvinte si paragrafe, am citit-o in viteza si acum nu-mi mai amintesc decat un amanunt. stiu ca nimeni nu se gandeste ca i s-ar putea intampla tocmai lui - e vorba de asigurarea in caz de deces, pe care n-o acopera deloc cardul, iar costurile sunt exorbitante.


pe de alta parte, o singura data am avut nevoie de asigurarea medicala - si anume in Istanbul. poate am gresit eu undeva, insa nu m-am simtit in stare sa ma contrazic cu cei de acolo. n-a fost vorba de o urgenta grava - era o plaga taiata la nivelul piramidei nazale, deci totusi urgenta, nu se putea sta asa cu ea inca doua zile, pana la revenirea in tara.

la primul spital la care ne-am prezentat, in momentul in care am scos asigurarea, mi s-a spus ca ei nu lucreaza cu asa ceva, si mi s-au indicat doar 3 spitale la care ma puteam prezenta. ok, m-am dus la cel care mi s-a spus ca era cel mai aproape (probabil celelalte doua erau pe soseaua de centura, ca si pana la asta am strabatut tot orasul. cine a fost prin Istanbul intelege ce inseamna asta, mai ales pe la ora 6 seara :) ).

acolo mi s-a spus ca da, o trateaza, dar platesc eu si mi se va deconta in tara. cum dragii care mi-au vadut asigurarea nu raspundeau nici la telefonul fix, nici la mobilul despre care se presupunea ca e deschis 24 de ore din 24, n-am avut ce sa comentez si am acceptat asa. insa am zis mersi ca-s medic, altfel ma alegeam cu o nota de plata de vreo 700 de euro (voiau sa includa si o tomografie computerizata si un examen neurologic; o oarecare logica aveau ele, dar sunt convinsa ca nu mi le-ar fi decontat in veci compania de asigurari). asa ca in final a semnat pacienta (mama) pe propria raspundere ca refuza toate alea si doreste doar tratamentul local, adica sutura plagii. care recunosc ca s-a realizat impecabil, n-a ramas decat o cicatrice extrem de fina, pe care o vedem doar noi, ca stim ca e acolo :)

asta s-a intamplat la inceputul lunii octombrie. banii de la compania de asigurari i-am vazut prin ianuarie, dupa doua vizite si nu stiu cate telefoane la care se legau de orice amanunt, cum ar fi ca n-am decat factura, nu si chitanta (norocul meu ca stiam ca in Turcia. o singura stampila pe factura inseamna factura, doua stampile echivaleaza cu factura plus chitanta). si asta pentru suma de 105 euro (platisem 157, dar se specifica in asigurare ca 50 de euro/zi sunt suportati de pacient in orice situatie). daca ar fi fost o suma mai mare cred ca ma plimbau 3 ani.

m-am lungit cu povestea; ideea e ca de atunci mai si citesc paginile cu litere marunte din asigurare, si ca nu m-as duce doar cu cardul de asigurat. daca am avut atata bataie de cap cu asigurarea, nu vreau sa ma gandesc prin ce as trece cu cardul.


daca cineva poate fi sigur (nu vad cum) ca nu i se va intampla nimic, se poate duce cu cardul. dar in caz de ceva o sa regretati cei cativa zeci de roni economisiti.

#41
cosx

cosx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 24.02.2005
Totdeauna cand ai nevoie de folosirea asigurarii .. ar trebui sunat la dispeceratul firmei de asigurari. Ei iti spun care sunt pasii. Sau cititi ultimele file ale politei pentru ca sunt detalii acolo.
Ideea este mai toate firmele astea au un partener local.
Ex: EuroAsig lucreaza cu Coris International. (cu ei lucreaza si alte firme de asigurari). In cele mai multe cazuri asa se intampla (exceptand poate atunci cand faci polita la Allianz , Generali...firme care au birouri cam peste tot in lume)
Spitalul in sine , daca te duci direct, nu va recunoaste polita pentru ca nu stie firma. El trebuie contactat de firma mama (daca o putem numi asa). De asta si unele firme de asigurari, daca nu ii suni si te duci la ei cu chitanta..risti sa nu iti primesti banii pentru ce ai platit in tara respectiva.
Nu va zgarciti la cea mai mica suma.
Ex: Turista care si-a facut polita de asigurare la 5000 Euro. A ajuns in egipt ..a cazut cu atv-ul .. fracturi multiple...Coris a platit 5000 Euro (pe atat era facuta asigurarea) iar diferenta pana la 7000 si ceva a platit-o turista din buzunar pentru ca altfel nu se putea externa + bilet de avion (180 Euro adica) pentru ca nu s-a putut intoarce cu grupul in Romania la data prestabilita.

#42
maxone

maxone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.08.2003
"EuroAsig lucreaza cu Coris International. (cu ei lucreaza si alte firme de asigurari). In cele mai multe cazuri asa se intampla (exceptand poate atunci cand faci polita la Allianz , Generali...firme care au birouri cam peste tot in lume)"

Allianz-ul lucreaza cu Elvia Assistance GmbH din Austria
Pe asigurarea de calatorie de la Allianz este un numar la care trebuie sa suni in caz ca s-a intamplat ceva cu tine. Este un numar din Austria la care raspunde cineva 24 din 24, cred ca in timpul zilei poti sa ai norocul sa-ti gasesti si un vorbitor de limba romana, insa engleza este de baza. Acolo spui ce s-a intamplat si vei fi indrumat ce trebuie sa faci in continuare. Stati linistiti ca si costul acelei convorbiri va fi despagubit. Bineinteles ca daca este urgenta de gradul 0 prima data chemi salvarea si apoi suni la ei, tu sau altcineva in cazul in care tu nu poti sa o faci.

La Allianz limitele maxime ale raspunderii sunt de 50.000 de Euro ptr. Schengen&UE si 10.000 sau 30.000 la alegere ptr. celelalte tari, inclusiv SUA si Canada.

#43
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

 cosx, on Mar 24 2007, 14:32, said:

Totdeauna cand ai nevoie de folosirea asigurarii .. ar trebui sunat la dispeceratul firmei de asigurari. Ei iti spun care sunt pasii. Sau cititi ultimele file ale politei pentru ca sunt detalii acolo.
repet, ca intr-adevar am un post lung si ti-or fi scapat detaliile: era vinerea dupa-amiaza, pe la 5. la telefonul fix nu raspundea nimeni, nici la mobilul despre care pe asigurare scria ca e deschis 24/24 (pardon, nu ca nu raspundea, era inchis - si asa a ramas pana luni dimineata cand am ajuns in tara).

imi pare rau ca nu-mi mai amintesc acum de la care firma era asigurarea (se intampla in urma cu doi ani), dar sunt sanse sa stii tu de cine vorbesc ;) (cred ca intelegi ce-am vrut sa zic). aveau sediul prin Piata Romana, vis-a-vis de coloane.

#44
ryky

ryky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.08.2006

 mianna, on Mar 24 2007, 17:02, said:

repet, ca intr-adevar am un post lung si ti-or fi scapat detaliile: era vinerea dupa-amiaza, pe la 5. la telefonul fix nu raspundea nimeni, nici la mobilul despre care pe asigurare scria ca e deschis 24/24 (pardon, nu ca nu raspundea, era inchis - si asa a ramas pana luni dimineata cand am ajuns in tara).

imi pare rau ca nu-mi mai amintesc acum de la care firma era asigurarea (se intampla in urma cu doi ani), dar sunt sanse sa stii tu de cine vorbesc ;) (cred ca intelegi ce-am vrut sa zic). aveau sediul prin Piata Romana, vis-a-vis de coloane.

Zi-ne si noua numele firmei ca sa nu cadem in plasa lor. ;)

#45
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

 ryky, on Mar 25 2007, 17:59, said:

Zi-ne si noua numele firmei ca sa nu cadem in plasa lor. ;)

sigur stii sa citesti, sau doar sa dai quote? :P

#46
maxone

maxone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.08.2003

 mianna, on Mar 26 2007, 12:57, said:

sigur stii sa citesti, sau doar sa dai quote? :P

U _  _ T A ?

#47
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

 maxone, on Mar 26 2007, 18:49, said:

U _  _ T A ?

nope.

Mondial Assurance. intamplator n-am aruncat inca asigurarea, asa am reusit sa-mi "amintesc" numele. retinusem doar ca incepe cu M, e pe Magheru, si nu e Marshal :P si am zapacit calculatorul cu cautari. acum inteleg si de ce n-o gaseam:

la o cautare pe google, am descoperit ceva surprinzator: asa cum v-am spus, povestea se petrecea in 2005. iar companiei ii fusese retrasa autorizatia de functionare inca din februarie 2003 :D Romanie plai de dor, tara tuturor posibilitatilor!

mistoo! m-am uitat acum sa vad cu ce asigurare plec in Bulgaria :) din fericire pare a fi valabila, e o asigurare RAI. ar trebui sa verific si daca astia raspund la mobil :)

foarte frumos din partea agentilor de turism, ca vand asigurari expirate :nonobad: acum chiar ma mira faptul ca intr-un tarziu am recuperat banii. si ma gandesc ca ar fi putut fi vorba de ceva mult mai grav, iar eu chiar traiam cu impresia ca-s asigurata.

Edited by mianna, 27 March 2007 - 03:02.


#48
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
in urma cautarilor cu google legate de subiectul "asigurare", am redescoperit topicul asta, si promisiunea uitata pe care-o facusem aici. deci, ia sa completez.

intr-un final glorios (adica dupa mai mult de 3 luni) mi-am recuperat banii - contravaloarea a 105 euro din cei 157 pe care-i platisem, fiindca 50 reprezentau participatia obligatorie.

acum insa ma minunez ca i-am recuperat: conform a ceea ce-am gasit in seara asta pe google, companiei Mondial Assurance i se retrasese autorizatia de functionare din februarie 2003. iar eu am cumparat polita in vara anului 2005 :o

http://www.1asig.ro/...ol-2,4-8392.htm


in alta ordine de idei, cine ne lamureste cum e cu statele pentru care nu e nevoie de asigurare medicala, deoarece e gratuita? si cu ce argumente putem cere asa ceva unui spital care eventual ar refuza acordarea asistentei? (dupa cum am povestit mai sus, mie, in Turcia - tara care figureaza pe lista respectiva - si cu asigurarea fluturand in mana mea, la primul spital mi s-a refuzat asistenta medicala gratuita (drept e ca in attach-ul ala nu gasesc cuvantul "gratuit" - dar atunci imi rasare-n minte o alta intrebare: cu pacientii care nu-s din tarile care-au semnat acordul ce se intampla? nu li se mai ofera asistenta medicala deloc?)

zau daca io mai pricep ceva - in afara faptului ca agentiile de turism fac orice ca sa scoata cat mai multi bani de la clienti, asta-i by default :P

Edited by mianna, 27 March 2007 - 03:06.


#49
cosx

cosx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 24.02.2005
pentru 2-300.000 nu stiu daca are rost sa mergi la ghici si sa te certi cu ala in spital sau la farmacie ca nu ai asigurare dar ca vrei medicamente sau tratament gratuit.
Nu esti obligata sa o faci nici in UE pentru ca la vama rar mai intreaba cineva de ea si in ultima instanta o faci in aeroport daca te intreaba dar e un risc pe care , parerea mea , nu merita asumat pentru 2-300.000 .
Nu se stie niciodata ce se poate intampla.

#50
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

 cosx, on Mar 27 2007, 08:32, said:

pentru 2-300.000 nu stiu daca are rost sa mergi la ghici si sa te certi cu ala in spital sau la farmacie ca nu ai asigurare dar ca vrei medicamente sau tratament gratuit.
Nu esti obligata sa o faci nici in UE pentru ca la vama rar mai intreaba cineva de ea si in ultima instanta o faci in aeroport daca te intreaba dar e un risc pe care , parerea mea , nu merita asumat pentru 2-300.000 .
Nu se stie niciodata ce se poate intampla.

mda... :) pai eu asta intrebam, cum argumentez ca teoretic sunt asigurata.

n-am facut-o niciodata pentru vama, ci pentru ca eram constienta cat ma costa in caz ca se intampla ceva.

#51
cosx

cosx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 24.02.2005

 mianna, on Mar 27 2007, 11:08, said:

mda... :) pai eu asta intrebam, cum argumentez ca teoretic sunt asigurata.

n-am facut-o niciodata pentru vama, ci pentru ca eram constienta cat ma costa in caz ca se intampla ceva.

Nu prea vad cum argumentezi decat poate daca ai vreo legislatie europeana la tine si ala are timp si chef sa verifice . Pe cuvant  nu o sa te creada cu siguranta mai ales daca tratamentul de care ai nevoie costa ceva mai multi bani.
E probabil un risc destul de mare si nu se stie cat de receptiv e medicul la care te duci. Ca sa fie sigur el trebuie sa verifice cu Casa Nationala de Asigurari si ei sa ii confirme ca esti salariata aici si ca ai contributiile platite la zi pentru a beneficia de servicii medicale (nici la noi daca te duci... si firma are dari la stat..platesti din buzunar orice analiza). Iti dai seama cat dureaza daca esti intr-o tara straina.

#52
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

 cosx, on Mar 27 2007, 12:21, said:

Nu prea vad cum argumentezi decat poate daca ai vreo legislatie europeana la tine si ala are timp si chef sa verifice . Pe cuvant  nu o sa te creada cu siguranta mai ales daca tratamentul de care ai nevoie costa ceva mai multi bani.
E probabil un risc destul de mare si nu se stie cat de receptiv e medicul la care te duci. Ca sa fie sigur el trebuie sa verifice cu Casa Nationala de Asigurari si ei sa ii confirme ca esti salariata aici si ca ai contributiile platite la zi pentru a beneficia de servicii medicale (nici la noi daca te duci... si firma are dari la stat..platesti din buzunar orice analiza). Iti dai seama cat dureaza daca esti intr-o tara straina.

fir-ar ele sa fie de chichite legislative:

"pentru calatoriile in aceste tari, cetatenii romani nu au nevoie de asigurare medicala."

cetatenii, nu asiguratii romani.

calitatea de cetatean roman mi-o dovedesc cu pasaportul, din cate stiu eu.

nu zic ca nu-i logic ce spui tu, dar ma enerveaza exprimarile astea ambigue.

#53
cosx

cosx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 24.02.2005

 mianna, on Mar 27 2007, 13:50, said:

fir-ar ele sa fie de chichite legislative:

"pentru calatoriile in aceste tari, cetatenii romani nu au nevoie de asigurare medicala."

cetatenii, nu asiguratii romani.

calitatea de cetatean roman mi-o dovedesc cu pasaportul, din cate stiu eu.

nu zic ca nu-i logic ce spui tu, dar ma enerveaza exprimarile astea ambigue.

Doar la fata locului poti afla cum sta treaba :)
Daca te lovesti efectiv de problema asta...Eu unu nu as incerca. Nu am incredere in serviciile medicale de stat si as prefera sa dau 5-10 Euro sa fiu asigurat de o firma privata.
Ca si obligativitate mi-au zis multi care au mers cu avionul ca nu ii mai intreaba de ele.

#54
maxone

maxone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.08.2003
Diferentele ca pret ptr aceasta asigurare, intre diversele companii de asigurari nu sunt mari asa nu inteleg de ce nu va faceti asigurarea la o firma mai mare care este cunoscuta si in afara, Generali, Allianz, Astra (asta pentr ca s-au cuplat cu austriecii de la Uniqa). Una este cand te prezinti la un spital cu asigurarea de Allianz sau Generali, in nici-un caz n-o sa-ti spuna ca nu a auzit de ei si sa te trimita la nu stiu care alt spital de la periferie.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate