Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce este instalatia asta? (Valea B...

BD-R Verbatim 25gb salvare Fisier

Lupte WW2

Achizitie SUV, buget 17k euro
 Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.
 Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India
 

Curatare/Dezinfectare Carti vechi

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
Marlboro_Red

Marlboro_Red

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 14.08.2020

View Postcpke, on 13 februarie 2023 - 02:39, said:

Of, oameni buni...
Nici (neapărat) în lighean, dar nici cu... bețigașu' - că nu-s Papillon de Monte Cristo să am doar asta de făcut tot restul vieții.

De regulă, e suficientă media celor două extreme, cum zisei deja: pun zama dorită într-un pulverizator manual (d'alea de spălat geamuri, insecticide, multe) și stropesc cu de-amănuntul și abundent pe toate părțile, printre foi, pe la cotor. Plus, dacă vreau să insist și să frec mai abitir pe undeva - cu pensula, tot cu zamă.

Deși... nu-i exclus ligheanu'.
Apropo: cînd am de spălat fierătanii de bicicletă, mașină, motoare - nu le conving cu bețișoru, tot la lighean ajung. Scos pe vreun balcon deschis, în curte, ce-are fiecare pe moșia proprie. Oricît de aurolac aș fi, n-am chef să-mi gazez neuronuL, că mi-i singur și-altu n-am. Cît despre ekpirosis - dac-aș fuma, n-aș fuma atunci, da' nu fumez, nu trag cu puschka prin preajmă, nu dau cu cuțîtu'n peatră să iasă scîntei...

Io's mai maniac, așa, cu dezinfectatul, subiectul a fost pomenit și aici, iar cărțile sunt obiecte care devin foarte ușor... infecte.
Da, am avut ocazia / nevoia să bălăcesc cărți și în lighean. Dacă au avut parte de ceva noroi (de ex. recuperate de la vreo inundație), chiar e mai simplu cu îmbăiatul. Și se pătrund garantat peste tot.
N-am reușit să distrug vreuna pînă acum. Dimpotrivă, multe sunt deja în arhive, clasate și scanate.

Cînd am zis de tipar cu plumb ("clasic") mă refeream la 1800-și-ceva - 1900-primăvara (alea cu adevărat găsibile adesea jerpelite), pînă prin anii '80 (în RO). Deja din '90 începea să fie folosit tot mai mult ofsetul.
Caracteristice tipăriturilor românești de după '89 sunt altele: hîrtia, de multe ori, groaznică și grămezile de defecte tehnice; a fost o explozie enormă de cărți atunci și dădeau rasol pentru minimum de costuri.

În concluziUNe: cu_CURAJ, înainte!
Și cu probat. (Nici benzina, nici etilicu' nu dizolvă hîrtia). Tre' să le mai și citim, n-om sta un veac să le spălăm, nu?
Inteles,deci pentru cartile tiparite inainte de '90 sa pulverizez fiecare pagina cu benzina,iar dupa ce fac? Aluneca mizeria jos de pe ea?
Despre alcoolul etilic am de spus ca nu prea merge pe ce caiete am incercat,el sterge liniile pe foi
Iar despre cartile diparite dupa'90 dar tot murdare ce trebuie facut?

#20
cpke

cpke

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 20.05.2006
Bun, să vedem mai în detaliu.

- aspectele cu anii '90 erau doar amănunte. NU e vreun moment de aşa importantă răscruce (pentru tema de aici). Deci, pot fi considerate la fel - şi cele de dinainte, şi cele de după;

- caiete? De şcoală? Păi... da, acolo cam totul poate fi diluabil / atacabil, mai ales scrisul (pix, cerneală, chiar creion). Astea (şi orice manuscris) nu prea merg udate cu nimic, cel mult scuturate. Sau se ajunge la şoricării d-alea complexe, cu ozon, ultrasunete, cu raze X (!), acoperit cu lacuri, înfoliat în vid. Poate, totuşi, nu-i cazu'...

- MIZERIIII. Deja devin curios: cu CE sunt murdare, de ajunge aşa o problemă? (Dacă e vreun exemplu concret, s-ar putea pune o poză?)
Altfel, cum fu vorba şi mai 'nainte: udate bine (stropite, înmuiate) cu zama aleasă, FRECAT direct (uşor dar insistent) cu vreo pensulă locurile cu murdărie depusă; nu trebuie să "alunece" singură, o ajutăm prin ştergere.

Exemple:
- noroiul se duce cu apă; băgată în apă (chiar cu puţin detergent), bîldîcîit acolo în vas, clătit, uscat -> ţărînele se dizolvă în apă, ce a apucat să se îmbibe în hîrtie rămîne pată, foaia ajunge puţin ondulată după uscare;
- chestii grăsoase, haleală, coloranţi, lipiciuri, ciungă - de obicei se îmbibă în hîrtie, rămîn pete; ce s-a uscat cade singur sau rămîne cocoloş lipit, asta e...
- găinaţuri (adică aviare sau şoricoase & lilieceşti) - idem noroiu';
- melcu, limaxu - dîra aia e mai mult sexy, e deja uscată, uneori se ia prin ştergere cu spirt;
- mucegaiuri - aici, da, e utilă benzina, că le neutralizează; petele rămîn.

Dar, şcuzaţ' limbaju': cît de scîrboasă e materia aia ticăloasă care le năclăieşte? Chiar trebuie ştearsă ca pe-un... k.u.r?!
Sunt, cum ziceam, foarte cur(!)ios despre cazul în chestiune. Ce li s-a-ntîmplat?

#21
Marlboro_Red

Marlboro_Red

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 14.08.2020

View Postcpke, on 20 martie 2023 - 00:48, said:

Bun, să vedem mai în detaliu.

- aspectele cu anii '90 erau doar amănunte. NU e vreun moment de așa importantă răscruce (pentru tema de aici). Deci, pot fi considerate la fel - și cele de dinainte, și cele de după;

- caiete? De școală? Păi... da, acolo cam totul poate fi diluabil / atacabil, mai ales scrisul (pix, cerneală, chiar creion). Astea (și orice manuscris) nu prea merg udate cu nimic, cel mult scuturate. Sau se ajunge la șoricării d-alea complexe, cu ozon, ultrasunete, cu raze X (!), acoperit cu lacuri, înfoliat în vid. Poate, totuși, nu-i cazu'...

- MIZERIIII. Deja devin curios: cu CE sunt murdare, de ajunge așa o problemă? (Dacă e vreun exemplu concret, s-ar putea pune o poză?)
Altfel, cum fu vorba și mai 'nainte: udate bine (stropite, înmuiate) cu zama aleasă, FRECAT direct (ușor dar insistent) cu vreo pensulă locurile cu murdărie depusă; nu trebuie să "alunece" singură, o ajutăm prin ștergere.

Exemple:
- noroiul se duce cu apă; băgată în apă (chiar cu puțin detergent), bîldîcîit acolo în vas, clătit, uscat -> țărînele se dizolvă în apă, ce a apucat să se îmbibe în hîrtie rămîne pată, foaia ajunge puțin ondulată după uscare;
- chestii grăsoase, haleală, coloranți, lipiciuri, ciungă - de obicei se îmbibă în hîrtie, rămîn pete; ce s-a uscat cade singur sau rămîne cocoloș lipit, asta e...
- găinațuri (adică aviare sau șoricoase & liliecești) - idem noroiu';
- melcu, limaxu - dîra aia e mai mult sexy, e deja uscată, uneori se ia prin ștergere cu spirt;
- mucegaiuri - aici, da, e utilă benzina, că le neutralizează; petele rămîn.

Dar, șcuzaț' limbaju': cît de scîrboasă e materia aia ticăloasă care le năclăiește? Chiar trebuie ștearsă ca pe-un... k.u.r?!
Sunt, cum ziceam, foarte cur(!)ios despre cazul în chestiune. Ce li s-a-ntîmplat?
In locul pensulei poate fi folosita o periuta uzata?
Cum ar trebui imbibata cartea cu benzina? Stiu ca e substanta volatila asa ca nu poate fi turnata intr-un lighian ca se evapora
Intrebarile sunt pentru un caz ipotetic,mai exact au luat inspiratie dupa ce am vazut la obor o carte de catre editura "militara" tiparita inainte de '89 despre napoleon si am ezitat sa o cumpar deoarece parea cam murdara de praf(ca e veche),pamant(ca statea pe pamant) si poate alte chestii. Aceasta carte nici nu o pot gasii pe internet dar am in memorie cum arata.

#22
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Cine a scris cartea?

PS: nu era nevoie să-l citezi pe colegul care era chiar deasupra ta. Se subînțelegea cui te adresai.

#23
Marlboro_Red

Marlboro_Red

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 14.08.2020

View PostPuferiu_, on 11 aprilie 2023 - 13:34, said:

Cine a scris cartea?

PS: nu era nevoie să-l citezi pe colegul care era chiar deasupra ta. Se subînțelegea cui te adresai.
Nu mai retin
Singurul lucru ce mai retin e editura militara,coperta si ca e tiparita inainte de '89

#24
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Am eu una in doua volume de la Editura Politica. Deci nu e aceeasi.

#25
Marlboro_Red

Marlboro_Red

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 14.08.2020

View PostPuferiu_, on 12 aprilie 2023 - 17:25, said:

Am eu una in doua volume de la Editura Politica. Deci nu e aceeasi.
Poti pune o poza cu respectiva? Parca vezi ca e aceeasi si fac eu confuzie cu alta carte

#26
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Voi pune maine, ca sunt la serviciu azi. Dar, te rog eu, nu mai cita persoana care e chiar deasupra ta.

Arata ca astea: https://www.printrec...e-2-volume.html

#27
thst

thst

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.04.2024
Iată că aterizez și eu aici după ˜ un an de zile de la crearea acestui topic, însă cred/ sper ca info cu care vin să fie de folos. (+ ca nu am văzut sa fi zis cineva de asta).
În primul rând, curățarea e altceva decât dezinfectarea. Eu voi lasă câteva info despre dezinfectare.
Cele mai bune metode sunt cele noninvazive. (pentru a conserva cât mai bine obiectul). Astfel că, cea mai buna metoda este cea a iradierii cu raze gamma. Iei teancu' de cărți, mergi la Măgurele la Institutul de Fizică Atomică și "le bagi gamma". Aceasta radiație omoară toate "nenorocirile" și nu este ramanentă (deci nu rămâne înmagazinată în material).

O a doua metodă, la fel de noninvazivă și mai la îndemână este cu UV. Aici în schimb, UV-ul nu intră prin pagini ca radiația gamma, astfel încât cărțile ar trebui deschise puse cu paginile cât mai răsfirate. A zis cineva undeva la începutul acestui topic sa fie lăsate afara la soare (întrucât soarele vine ceva radiație UV). Poate fi o variantă. Însa eu mă refer la lămpi UV — care, (după pandemie mai ales) au devenit foarte accesibile și la îndemână. Atenție! UV-ul este clasificat cam în 3 categorii (UVA, UVB și UVC). UVA este o lungime de undă care este mai apropiată spectrului vizibil și nu omoară microbii/ bacteriile. Deci o lampa UVC este cea potrivită. (acest tip de UV se desfășoară undeva intre 200 și 280 nm) — o lumină aproape incoloră / ușor rece (ca temp. de culoare). Deci, cu alte cuvinte, o lumina UV ce are o culoare violacee nu face nimic, e practic o lumină violet undeva la 400nm. Așadar, avut grijă ca sunt multe "chinezisme" pe piață.

Sper ca am adus ceva informații folositoare în plus și sunt de folos sau vor fi în viitor.
Toate bune!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate