Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Cea mai buna pepiniera de pomi fructiferi

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
361 replies to this topic

Poll: Care-s cele mai bune pepiniere romanesti? (47 member(s) have cast votes)

De la ce pepiniera ati cumparat cei mai buni pomi pe care-i aveti?

  1. Roman (8 votes [17.02%] - View)

    Percentage of vote: 17.02%

  2. Mitreni (5 votes [10.64%] - View)

    Percentage of vote: 10.64%

  3. Emma (3 votes [6.38%] - View)

    Percentage of vote: 6.38%

  4. Ciumbrud Plant (13 votes [27.66%] - View)

    Percentage of vote: 27.66%

  5. Pomfruct (1 votes [2.13%] - View)

    Percentage of vote: 2.13%

  6. Zdravan (1 votes [2.13%] - View)

    Percentage of vote: 2.13%

  7. Moara (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  8. Sosa (3 votes [6.38%] - View)

    Percentage of vote: 6.38%

  9. Sarusi (5 votes [10.64%] - View)

    Percentage of vote: 10.64%

  10. Szekely (1 votes [2.13%] - View)

    Percentage of vote: 2.13%

  11. Fostele statiuni (Baneasa, Maracineni, Voinesti, Sarca etc.) (7 votes [14.89%] - View)

    Percentage of vote: 14.89%

Vote Guests cannot vote

#325
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,089
  • Înscris: 17.03.2005
Claudia, nu se deshidratează nimic.
Gândește-te ca pepinierele au scos deja tot și au băgat în gropi cu nisip,în straturi.
La aia nu se deshidratează de la vânt?

Mai mult decât atât, lăsând la o parte faptul ca tu plantand și udand bine acel pământ nu se mai usucă pana la primăvară, dar datorita căldurii deja rădăcinile alea încep sa se ia de pamant, căldura la nivelul rădăcinilor provoacă inițierea prinderii.
Tocmai ca a beneficia de căldură de acum este un foarte foarte mare avantaj.

#326
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012
adip1962, nu ma bazez pe prognoze ci pe faptul ca totusi vine noiembrie si sper ca temperaturile un pic se mai schimba, cu toata nebunia climatica ce vine peste noi.  


parintele, aia din pepiniere is bagati intr-un anumit fel, e altceva decat pomul singur pe care-l bate soarele si vantul in cap. Eu am vazut fenomenul la trandafiri plantati devreme si nemusuroiti. Unii chiar au pornit in vegetatie, evident ca nu erau prinsi, prinderea are loc in acelasi timp, de aceea vezi trandafirul/pomul ca a inverzit si zici gata, e prins, si relativ repede da coltul de pe o zi pe alta. Nu o data am vazut oamenii mirandu-se si spunand ca uite, era prins, avea si frunzulite si s-a vestejit de azi pe maine si nu stiau ce le-a omorat trandafirul.

Parerea mea e ca aia cu initierea prinderii de pe-acum datorita caldurii de la nivelul radacinii, e o poveste fara acoperire in realitate. Pomul ala e in repaus, nu fac nimic radacinile alea.  

Am plantat in conditii asemanatoare vreo 10 pomi in 2012, caldura la jumatatea lui octombrie ca la balamuc. Absolut toti pomii au avutaltoiul mort in primavara, au pornit din punctul de altoi, care a fost sub musuroi. Nu stiu in ce masura faptul ca a fost o iarna geroasa a contribuit la asta dar eu cred ca nu perioadele cu -25 au fost buba principala pentru ca inainte era ceva obisnuit si nu se intampla asta.

Anul trecut am plantat in jur de 20 octombrie dar vremea a fost diferita, racoare si ploi multe, s-a prins tot fara probleme. Convingerea mea este ca temperaturile prea mari la plantare, pe perioade lungi, sunt un dezavantaj la plantarile de toamna, cam asta am observat eu la tot ce am plantat pana acum.

Edited by claudia313, 29 October 2023 - 15:43.


#327
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,205
  • Înscris: 15.05.2008
Am vazut si pe grupu de nuci tampenia cu insistenta ca sa facem musuroi la ochiu de altoire,ok facem,dar eu intreb altceva,in cazul supraaltoirii ce facem?
Am avut un par si un mar facut(supraaltoit),nu are nici pe naiba,pe aia cine-i mai protejeaza?
Pomii pleaca la cele vesnice primavara dupa ce dau urechiusele,inverzeste din cauza materialului f slab,scosi devreme,fortati sa intre in repaus,naiba stie.
Nu se poate da vina ca s-a plantat ca nu erau nush cate grade si nu a plouat.
Eu la plantare ud bine pt a sigila cat de mult pot radacinile cu pamant.

#328
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012
ceanu1980, cam tot materialul saditor e fortat sa intre in repaus, nu intra in repaus natural, foarte rar se intampla asta, doar in pepiniere din regiunile reci, unde da frigul devreme.
Bineinteles ca prinderea depinde si de calitatea materialului saditor, e unul din factori. Si anume de cati nutrienti a inmagazinat planta in timpul sezonului de vegetatie. Pentru ca procesul de prindere are loc in acelasi timp cu procesul de inverzire si primele cresteri iar daca planta termina combustibilul inainte de prindere, adio si-un praz verde.

Se poate da vina si pe neudat, daca primavara, in timpul acestui proces, n-are apa suficienta, nu prea se prinde.

In cazul punctului de altoi situat la baza, pleaca de acolo pentru ca planta renunta la cresteri de sus in jos, ultima reduta fiind punctul de altoi, daca ala a fost protejat si nu s-a deshidratat prea tare/inghetat, de-acolo ai sanse sa mai plece altoiul.

#329
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,089
  • Înscris: 17.03.2005
Sunt băgați într-un mare fel.. Legați snopi puși în șanț și aruncat nisip peste rădăcini... 🤣🤣🤣
Părerea ta în privința inițierii prinderii este o simpla părere, știința zice nițel altceva.

Conceptul de vegetatie/repaos vegetativ e puțin greșit înțeles în general și cred ca de aici apar o seama de greșeli sau presupuneri greșite.
Pomul nu are un întrerupător și lucrurile nu u sunt neapărat on-off total, stimulii externi pot influenta major lucrurile, în funcție de specie, atât general cât și local și asta se poate observaca atât în modul cum  unele Specii sunt păcălit de câteva zile mai calde în toiul iernii sau un alt bun exemplu pt complexitatea fenomenelor ar fi arsurile de iarna pe scoata pomilor.

Sa o luam altfel, dacă inradacinezi niște butasi, oare unde obții rezultate mai bune, când butasul e băgat în ceva nisip călduț, când e lăsat la 10-15 grade într-o camera sau în frigider?
Forțarea inradscinarii,  a calusarii... Cum se face și de ce?

Cauta referiri la calusare sau înrădăcinare, forțare șamd și vei înțelege de ce căldura, în special pt rădăcini, care sunt subiectul aici, este foarte importanta.
Rădăcinile cresc și atunci cand partea aeriana e dorminda pentru ca pragurile de stimulare, în special de temperatura, sunt foarte diferite. În sol în general e mai rece și diferențe mult mai mici de temperatura au efecte mult mai importante decât sus.

Despre trandafiri eu nu as discuta la modul asta pt ca sunt specii diferite, nu suficient de diferite fata de majoritatea pomilor.
Asa pot sa aduc și eu un exemplu cel puțin relevant pt discuție, anul trecut în decembrie după ceva friguri chiar, cred ca era chiar în zona sărbătorilor, trandafirii abia fuseseră imbobociti, nu știu dacă aveau încă ceva inflorescențe viabile dar sigur sigur aveau păduchi ciorchine.

Cr spune asta prin comparație cu pomii uzuali?
Ca specia nu ieșise din vegetație, lucru posibil și la aia despre care vorbeai tu, care posibil sa fi fost doar defoliati forțat, sau poate ieșiseră dar specia ori unele varietăți sunt extrem de ușor de păcălit și câteva zile calde sunt suficiente pt a-i porni....
Când spun mai sus de o simpla defoliere care nu a însemnat chiar o inducere a repaosului pot face o alta paralela, stii cum pățesc piersicii la basica re sau vișinii și cireșii la o antracboza timpurie puternica....
Chelesc.... Pana toamna infrunzesc la loc.... Dacă generezi o fitotoxicitate serioasa i ții același efect....

Deci trandafirii aia pot fi în una din aceste situații, pot fi multe chestii pe care nu le înțelegem pe deplin, nu ma pricep sa am păreri clare dar în cazul pomilor eu as cam zice ca e mai greu sa ma păcălesc. Cel puuțin în cazul speciilor indigene, comune.
Habar nu am dacă la smochin, jujube, jujube sau banan de antarctica e la fel... Experienta mea cu speciile astea exotice e relativ limitata.







#330
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Postclaudia313, on 29 octombrie 2023 - 16:04, said:

ceanu1980, cam tot materialul saditor e fortat sa intre in repaus, nu intra in repaus natural, foarte rar se intampla asta, doar in pepiniere din regiunile reci, unde da frigul devreme..........
Asa este. In livada mea, de langa Campina, 460 m altitudine, deci zona subcarpatica (adica la racoare), cel mai batran pom are 6 ani de la plantare, iar cel mai tanar, vreo 3 luni (a fost la ghiveci). Te asigur ca niciunul nu a intrat in repaus vegetativ. Nici chiar smochinii sau kaki. Merii nici macar nu au frunze ruginii..., restul da, au. Dar in repaus nu e niciunul.
Am de luat o comanda de la Roman, care contine si un kaki. Din cauza lui, voi ridica pomii dupa 10 noiembrie. Altfel, am inteles ca din 20 octombrie au inceput livrarile, deci probabil pomii sunt scosi din 15...
Asta ca sa nu mai vorbim de market-urile care vand pomi din 1 octombrie...
PS. Nici vitele de vie nu au intrat in repaus, desi Dunawska are o foarte frumoasa culoare rosie...
La mine trandafirii infloresc pana in decembrie, uneori si de sarbatori daca nu vine gerul. Din acest motiv, functie de vreme, ii tai si in ianuarie.
PS2. Noroc ca am sunat, trebuie sa-mi iau comanda ca au scos si kaki...

Edited by adip1962, 30 October 2023 - 13:17.


#331
craniul

craniul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 20.12.2010
Au dat drumul la pepiniera Baneassa.. am prins niste pomi foarte rigurosi.

Radacini gigantice.. a trebuit sa fac ditamai gropile :)))!

#332
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,588
  • Înscris: 27.01.2012
Ce specii și soiuri?

Edited by subway_guru, 30 October 2023 - 15:46.


#333
craniul

craniul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 20.12.2010

View Postsubway_guru, on 30 octombrie 2023 - 15:46, said:

Ce specii și soiuri?

destul de multe. Se gasesc pe site la o cautare pe google :) in realitate au chiar mai multe

#334
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,588
  • Înscris: 27.01.2012
De asta am întrebat, pe site e una și acolo găsești alta…

#335
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012

View Postparintele, on 29 octombrie 2023 - 17:26, said:

Sunt băgați într-un mare fel.. Legați snopi puși în șanț și aruncat nisip peste rădăcini... 🤣🤣🤣
Părerea ta în privința inițierii prinderii este o simpla părere, știința zice nițel altceva.

Conceptul de vegetatie/repaos vegetativ e puțin greșit înțeles în general și cred ca de aici apar o seama de greșeli sau presupuneri greșite.
Pomul nu are un întrerupător și lucrurile nu u sunt neapărat on-off total, stimulii externi pot influenta major lucrurile, în funcție de specie, atât general cât și local și asta se poate observaca atât în modul cum  unele Specii sunt păcălit de câteva zile mai calde în toiul iernii sau un alt bun exemplu pt complexitatea fenomenelor ar fi arsurile de iarna pe scoata pomilor.

Sa o luam altfel, dacă inradacinezi niște butasi, oare unde obții rezultate mai bune, când butasul e băgat în ceva nisip călduț, când e lăsat la 10-15 grade într-o camera sau în frigider?
Forțarea inradscinarii,  a calusarii... Cum se face și de ce?

Tocmai de-aia, ca nu stiu cum pastreaza ia de la Afumati pomii scosi am si spus ca da, sa mi-i trimita, stiind ca am posibilitatea unui loc mai bun pentru ei pentru cateva zile.

Am si spus ca e doar parerea mea, probabil nu m-am exprimat suficient de clar, probabil eram cu gandul la ce  sustinea cineva pe aici cu multa vreme in urma ca dupa plantarea de toamna pomul da radacini noi pana la intrarea in vegetatie primavara viitoare. De asta chiar ma indoiesc.

10-15 grade e una iar 20 de grade la umbra, cu soare, cand alea 20 devin 25, plus vant uscat si cald e altceva. Conditiile astea le-am avut eu zilele trecute si de aia n-am plantat, am considerat ca le fac mai mult rau decat bine. Ca e o zi doua asa nu-i problema, dar cand e o saptamana sau mai mult...nu.

Am plantat de-a lungul anilor in tot felul de conditii climatice, si pe cald si pe lapovita si pe temperaturi decente de 10-15 grade si cele mai mari rateuri la prindere le-am avut cand am plantat pe caldura prea mare, in jur de 20 de grade,  care s-a prelungit pe o perioada mai lunga.
De miercuri mai scad temperaturile pe la 15 grade prin urmare pot planta.

#336
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Postclaudia313, on 30 octombrie 2023 - 19:14, said:

Tocmai de-aia, ca nu stiu cum pastreaza ia de la Afumati pomii scosi am si spus ca da, sa mi-i trimita, stiind ca am posibilitatea unui loc mai bun pentru ei pentru cateva zile.
..........
La Afumati sunt un fel de bazine din beton. Nu stiu ce adancime au, dar minim 30 cm am putut vedea eu. In fiecare sunt depozitati baloti de cca 15-20 pomi legati, de acelasi soi si acoperite radacinile cu nisip. F. de comanda ta, un angajat se duce si ti extrage pe fiecare. Daca este aglomerat si esti familiarizat cu locul te poti duce sa-i iei singur. Sau poti sa te ti scai de angajat si sa-i spui, daca nu-ti convine, sa-ti dea alt pom. Ai timp sa-i inspectezi pe toti. Dupa ce ai toti pomii te duci cu ei si ii platesti sau ii bagi in masina si platesti pe urma.
https://www.google.c...1!1e3?entry=ttu
Daca prinzi aglomerat, este totusi un pic de zapaceala pentru cei care vin prima oara, dar... daca nu e aglomerat au timp de tine si te poti intinde la povesti, inclusiv cu Roman.

Edited by adip1962, 30 October 2023 - 19:47.


#337
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

 claudia313, on 30 octombrie 2023 - 19:14, said:

Am si spus ca e doar parerea mea, probabil nu m-am exprimat suficient de clar, probabil eram cu gandul la ce  sustinea cineva pe aici cu multa vreme in urma ca dupa plantarea de toamna pomul da radacini noi pana la intrarea in vegetatie primavara viitoare. De asta chiar ma indoiesc.
Eu ? Sigur ca nu greseam. Sunt 2 factori mari si lati : temperatura si umiditate. Cate "valuri" de inradacinare sunt in marcotiera ? De ce ? Pentru ca atunci sunt intruniti simultan cei 2 factori.

#338
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 claudia313, on 30 octombrie 2023 - 19:14, said:

Tocmai de-aia, ca nu stiu cum pastreaza ia de la Afumati pomii scosi am si spus ca da, sa mi-i trimita, stiind ca am posibilitatea unui loc mai bun pentru ei pentru cateva zile.
..........
Uite asa... Bazinele alea au 60 cm adancime.
Pomii luati astazi de la ei miros a sulf. Clar au fost dati cu polisulfura.

Attached Files


Edited by adip1962, 03 November 2023 - 12:27.


#339
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012

 mircea11s, on 02 noiembrie 2023 - 19:24, said:

Eu ? Sigur ca nu greseam. Sunt 2 factori mari si lati : temperatura si umiditate. Cate "valuri" de inradacinare sunt in marcotiera ? De ce ? Pentru ca atunci sunt intruniti simultan cei 2 factori.

Afara, iarna, la -15 grade? Ma indoiesc.

#340
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,089
  • Înscris: 17.03.2005
Rădacina e în sol la 10 cm sub nivelul zero.
La acea adâncime solul îngheață greu/târziu și apoi se dezgheață destul de rapid. Radscina are nevoie de puține grade cu plus ca să înceapă să miște.
Nu e vorba de - 15,nici vorba. Se întâmplă lucruri în toată perioada în care in sol la nivelul radacinilor ai peste 5 grade, cu cât mai mult cu atât procesele sunt mai rapide, dar și după geruri, când în sol ai temperaturi bune pt radacininiar sus ai încă temperaturi prea mici sa vezi ceva.

Și discuția a plecat de la plantarea acum cât încă e vorba de temperaturi mari, mari și pt aer dar cu atât mai mukt la nivelul stratului de sol în care ai rădăcină.

1-2 săptămâni atât de calde acum înseamnă enorm pt ca asa cum spuneam cu cât e mai cald cu atât lucrurile se petrec mai rapid...



#341
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,588
  • Înscris: 27.01.2012
Oferta de toamnă de la Mişu garden îmi pare interesantă și în plus livrează foarte prompt.

#342
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,588
  • Înscris: 27.01.2012
Ce părere aveți despre pepiniera Veky garden?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate