Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ochelari distanta intermediara

Cum pot sa montez un SSD Sata in ...

Digi + patronul Prima TV cumpara...

Husa si folie pt. Samsung Galaxy ...
 Plita electrica moderna

problema incalzitor de apa Ferroli

Incarcator PB 3.0

Radu Mazare, eliberat conditionat...
 Permis suspendat din cauze medicale

Presiune apa fluctuanta pompa sub...

Revizie auto la Bucuresti

identificare component defect
 Recomandare tableta

Caderea in apostazie a Bisericii ...

Inselatoria secolului!

Problema soft samsung galaxy watc...
 

Compensarea cantitativa e o teapa

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
150 replies to this topic

#55
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,183
  • Înscris: 11.01.2009
Dupa noua lege a plafonarii preturilor, degeaba ai consum redus in 2022, ca nu mai primesti compensarea.
Chiar si așa, factura nu are niciun sens pentru ca nu se factureaza energia activa produsa la acelasi pret cu cea consumata.

#56
CRG

CRG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,970
  • Înscris: 30.08.2005
Se face recalcul, dar asta cand or sa aiba ei chef. Asa zice in lege, ca la feb 2023 se reevalueaza consumul mediu pe 2022 si se recalculeaza dupa caz. Dar poti sa mai ai incredere in ei?...

Oricum, dupa ultimele evolutii mi s-a cam taiat pofta de investitii aditionale. E clar ca trebuie consolidata pozitia actuala prin cresterea capacitatii de stocare si marirea capacitatii panourilor, cu pastrarea capacitatii invertoarelor... Plus backup box, ca ieri a picat reteaua 1 ora.

#57
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 960
  • Înscris: 03.10.2010

 echoshoworacle, on 08 septembrie 2022 - 15:09, said:

Asta cu producem vara câteva ore pe zi  și consumăm iarna e ca la Caritas...Pai dacă ar putea funcționa așa ceva ...tot romanul care are cat de cat un venit ar trebui sa dea buzna la bancă sau cu banii jos să-și pună fotovoltaice! E nevoie de stocare și nu se vede deocamdată nimic la orizont; chestia cu hidrogenul verde e poveste de adormit copiii deocamdată.
Nu e ca la Caritas. Productia fotovoltaica este complementara celei hidro. Vara cand produc panourile maxim de obicei e seceta si e deficit pe hidro. De asemenea productia hidro poate fi controlata si productia poate fi redusa cand e productie solara multa si crescuta cand nu e productie solara. Toate acestea insa ar trebui sa fie proiectate si controlate la nivel national. Este adevarat ca si cu productia foto la nivel individual se poate obtine cumva ceva similar.

#58
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,183
  • Înscris: 11.01.2009

 CRG, on 09 septembrie 2022 - 09:35, said:

Se face recalcul, dar asta cand or sa aiba ei chef. Asa zice in lege, ca la feb 2023 se reevalueaza consumul mediu pe 2022 si se recalculeaza dupa caz. Dar poti sa mai ai incredere in ei?...

Așa este, da:

Quote

(8) În cazul clienţilor casnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (1) lit. a) şi b) în funcţie de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare din tranşele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) şi  b) , precum şi în cazul clienţilor casnici şi noncasnici racordaţi începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii emit în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului [...]

Dar intre timp trebuie sa platesti facturile marite iarna asta, nu? Noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie. S-ar putea lasa cu debransari in miez de iarna.
Nu vreau sa fiu alarmist, dar cateodata este mai bine sa fii prea pregatit decat prea nepregatit.

#59
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,077
  • Înscris: 21.02.2022
Statul trebuie să stimuleze unpic domeniul asta până apare cat de cat o piață, un număr semnificativ de agenți economici și clienți. După aceea trebuie să înceteze cu orice fel de subvenții. Mai mult de 2-3 ani de acum in colo n-aș mai da subvenții. Pentru operatori e clar că e pagubă; să ia vara energie ieftină doar câteva ore și să o dea înapoi iarna când este scumpă. Eu as subvenționa bateriile la panouri și restul n-aș da nimic!

#60
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,123
  • Înscris: 02.09.2009

 addysoftware, on 08 septembrie 2022 - 16:23, said:

ce socoteli oi fi făcut matale, nu stiu.... că mie mi a ieșit de vreo șase ani încoa 40 de bani pe kilowattoră.
Foarte tare,tare de tot,sunt sigur ca acumulatorii i-ai primit cadou/gratis.
Cand un acumulator costa 10.000 euro si dupa 5..6 ani s-a terminat,probabil ii credeti pe aia cu ""varianta""ca acumulatorii tin 15...20 ani
Deci 10k euro i-ai aruncat pe fereastra dupa 5...6ani,sa ii iei in calcul si pe ei la aia  40 bani/kwhPosted Image

Edited by florinellll, 10 September 2022 - 16:25.


#61
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,349
  • Înscris: 29.05.2004
pai are acumulatorii de mai mult de 6 ani asa ca stie ce spune, tu sa nu-ti iei ca nu e buni :)

#62
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 960
  • Înscris: 03.10.2010
Va dau o idee. Daca costa 10k euro un acumulator luati o masina. Eu atat am dat pe un Spring si are acumulator de 32KW parca. Daca vindeti restul pentru piese iesiti in profit.

#63
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,907
  • Înscris: 07.06.2019
Nici măcar nu tre’ sa cumperi mașina de noua. Sunt diverse firme ce furnizează battery pack din EV la 160-200€/kWh. Problema e chimia bateriilor, care de obicei este NMC, nu LIFEPO4, și nu e pentru începători.

Apropo de EV, eu sunt îngrijorat de anunțul premierului Ciucă de a limita consumul (idee buna), dar și penalizarea celor care fac risipa. Eu pot fi considerat fiul risipitor, ca incarc doua EV, și doar pentru mașini consum 400kwh/luna, iar alți 100-150kwh/luna se duc in consumul casei. Dacă domnu premier ma considera risipitor, as vrea sa îl mustrez ca deja am renunțat la petrol (rusesc sau de orice fel), dar acum consum energie electrica pentru a ma deplasa, si mi se pare incorect sa fiu penalizat ca sunt puțin mai verde.

#64
nedgica

nedgica

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.04.2014

 overseas, on 08 septembrie 2022 - 11:19, said:

De ce nu face STATUL, desigur printr-o regie sau companie de stat centre de productie fotovoltaica si sa bage masiv in sistem ?!
De ce trebuie sa fie treaba granulata la nivel de beneficiar care sa isi faca dosar, aprobari, birocratie etc
Centrele mari consuma din hectarele de teren agricol, pe cand granulatia foloseste acoperisurile si nu se pierde astfel nimic.

#65
nedgica

nedgica

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.04.2014
Am vazut pe aici cateva referiri la faptul ca energia PV ar dezechilibra reteaua. Nimic mai fals, analizand pe saitul Transelectrica o zi de vara vedem ca ziua in Ro se consuma cu 2GW mai mult decat noaptea, 2Gw care de multe ori sunt importati, energia PV totala in Ro fiind la varf de cca 700Mw, deci practic ajuta la echilibrare si nu dezechilibreaza. Totusi exista zile innourate, defectiuni la producatori sau pe liniile de transport, exista diferente de consum si apar dezechilibre, pentru aceasta exista oferte de echilibrare (productie/consum care stau in asteptare cu timp de interventie 15 min) si dispeceratul national apeleaza la ele la nevoie, de aceea vedem prin facturi "pretul dezechilibrelor".
   Compensarea canttativa pleaca de la prevederiile OUG143/2021 care prevede la art.73 indice 1 alin (3):

(3) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligați:
a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea;
b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situația în care cantitatea de energie produsă și livrată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența dintre cantitatea livrată și cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.


   Oricine citind litera a) intelege ca se factureaza doar diferenta si multi au luat țeapa in baza prevederii respective in speranta ca statul roman incurajeaza/subventioneaza compensarea productiei de energie verde pana in 2030, astfel ca si-au instalat PV de puteri mari. Nu pot fi acuzati, acestea erau informatiile la vremea respectva si au fost singurele informatii pentru cateva luni, ca se factureaza doar diferenta, daca cele 2 sunt egale nu mai avem factura. De fapt statului roman nu prea ii pasa de energia verde pentru ca fata de alte tari din UE sta bine la acest capitol gratie mostenirii hidrocentralelor ceausiste.
   Vine ulterior Ordinul ANRE 15/2022 - regulament de aplicare a OUG143 cu prevederi diferite de ceea ce citim in preambulul OUG143 (care ne spune despre scopul ei) si in prevederile ei. Prin O15 practic ANRE descurajeaza investitiile in PV, din pacate multi inca nu si-au dat seama si inca isi instaleaza sisteme PV paguboase. Dar ii scapase cateva portite si ulterior ANRE revine cu Ordinul 95 de modificare a O15, agravand situatia prosumatorilor. In O95 apare si art.12 indice 1 cu trimiteri la OUG27 privind plafonarea, greu de inteles acest articol care face ping-pong cu cititorul intre cele 3 acte normative, dar mi-e teama ca vom avea surprize in facturi din cauza lui.
   Compensarea cantitativa reinventata de ANRE, in linii mari, se aplica asa: avem in contractul de consumator un pret al energiei active (pretul total platit minus balariile multe la care le zicem taxe), din ce consumam intr-o luna se compenseaza exact cantitatea consumata cu aceeasi cantitate livrata, doar energia activa la pretul din contract. Surplusul se reporteaza atat ca si cantitate dar si ca valoare la acelasi pret, in lunile urmatoare daca productia este mai mica decat consumul se va compensa din energia reportata dar mereu o cantitate egala cu cea consumata in luna respectiva. Facturile de surplus au scadenta la 24 luni, de fapt ce va ramane necompensat din ele pentru ca intra compensare in ordinea vechimii. La toti kilowattii consumati se platesc taxele, inclusiv la cei compensati.
   In rest, multe calcule posibile, daca ne raportam la pretul He compensarea e un fiasco, daca ne raportam la un pret de 4 lei/kwh din care se compenseaza 3 lei ar fi ceva.
Una peste alta fiecare doritor trebuie sa-si adapteze sistemul viitor pentru cat mai mult autoconsum si cat mai putin export, bateriile sau reteaua sunt scumpe. In nici un caz nu e un domeniu de investit in vederea profitului, dar daca e bine calculat sistemul poate ajuta la scaderea facturilor.

Edited by nedgica, 11 September 2022 - 19:08.


#66
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,223
  • Înscris: 17.01.2012

 sparkyson, on 08 septembrie 2022 - 14:06, said:

Uita-te si la pretul la care compenseaza.
Invit toate mintile stralucite ale forumului sa descifreze calculul folosit.

5dd57f9137671ebf993c2cb3568539fc.jpg

dacă limita de jos era cu x tinzând la 5 culcat, atunci o rezolvam io
dat dacă nu sunteți consecvenți... :)

 pin_73, on 09 septembrie 2022 - 09:38, said:

Nu e ca la Caritas. Productia fotovoltaica este complementara celei hidro. Vara cand produc panourile maxim de obicei e seceta si e deficit pe hidro. De asemenea productia hidro poate fi controlata si productia poate fi redusa cand e productie solara multa si crescuta cand nu e productie solara. Toate acestea insa ar trebui sa fie proiectate si controlate la nivel national. Este adevarat ca si cu productia foto la nivel individual se poate obtine cumva ceva similar.

așa scriam și io p-aci pe undeva: dimineața cantit de energie din soare crește încetișor
astfel că dispeceratul are timp să reducă energie hidro și să echilibreze sistemul

#67
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,257
  • Înscris: 22.05.2003
Lasati dracu echilibrarea sistemului, ca acolo sunt alti factori, nu prosumatorii.
Acestia au puteri instalate neglijabile si compenseaza consumul vecinilor de transformator.

Marile parcuri fotovoltaice poate sa aiba efect.

#68
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,223
  • Înscris: 17.01.2012
da

#69
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008

 overseas, on 08 septembrie 2022 - 11:19, said:

De ce nu face STATUL, desigur printr-o regie sau companie de stat centre de productie fotovoltaica si sa bage masiv in sistem ?!
De ce trebuie sa fie treaba granulata la nivel de beneficiar care sa isi faca dosar, aprobari, birocratie etc
pentru ca la acele centre trebuiesc oameni pentru mentenanta sistemului , trebuiesc platite salarii trebuiesc gasite terenuri optime care nus ieftine deloc si pentru alte multele etc  , oare nu teai gandit ca e mai smecher sa exteriorizezi toate cheltuielile astea pe seama contribuabilului, adica el e bucuros ca a devenit prosumator dar defapt e sclav cu contract ,be smart nu doare .

#70
Bluedisco

Bluedisco

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.10.2015

 nedgica, on 11 septembrie 2022 - 19:02, said:

   In rest, multe calcule posibile, daca ne raportam la pretul He compensarea e un fiasco, daca ne raportam la un pret de 4 lei/kwh din care se compenseaza 3 lei ar fi ceva.
Una peste alta fiecare doritor trebuie sa-si adapteze sistemul viitor pentru cat mai mult autoconsum si cat mai putin export, bateriile sau reteaua sunt scumpe. In nici un caz nu e un domeniu de investit in vederea profitului, dar daca e bine calculat sistemul poate ajuta la scaderea facturilor.

Foarte bine punctat, mai putin ultimul paragraf la care as face o completare pentru a nu lasa loc de interpretari.
Compensarea catitativa lunara la modul prezentat de tine va insemna pentru orice prosumator acelasi calcul de rentabilitate, avand in vedere ca taxele sunt cam aceleasi. Compensarea la 24 de luni in schimb, va aduce mai multe beneficii celor care platesc un pret cat mai mare pe energia activa, ultimii fiind cei de la He. ( Sper ca asta ai vrut sa subliniezi )

Edited by Bluedisco, 22 September 2022 - 22:40.


#71
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,257
  • Înscris: 22.05.2003
Asta daca legislatia ramane la fel timp de 24 de luni :)

In plus, nu uita ca vrei/nu vrei, teoretic in iarna ti se va compensa automat, ca vei avea consum mai mare decat productia.

Nu iti inchipui ca platesti curent plafonat si injectezi cu pretul PZU.

#72
raducut123

raducut123

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,226
  • Înscris: 12.09.2013
Pana la urma cum e cu compensarea cantitativa?Daca produc mai putin decat consum mi se factureaza in luna respectiva diferenta ?Daca produc mai mult in anumite luni(vara)fac cerere lunara de compensare?Adica sa beneficiez de surplusul de productie iarna, intr-o anume luna?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate