Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Windows 11 nu va fi actualizat pe PC-urile vechi

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
209 replies to this topic

#55
3U3U

3U3U

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 20.12.2020

 Leo2006, on 04 septembrie 2021 - 11:52, said:

Exact ce banuiam. Prin conditionarea de acest TPM 2.0, Microsoft doreste ca toate aplicatiile sa apartina unui ecosistem inchis si acela va fi Microsoft Store. Posibilitatea de virusare va fi mai mica pentru ca toate aplicatiile vor face trimitere la magazinul Microsoft. Ai Windows 11 si descarci din alta sursa, primesti notificare ca aplicatia nu are semnatura digitala si probabil ca nu se va instala.
Mai vedem ce o sa fie.
Nu-i asa.
Sunt multe aplicatii .exe care merg instalate si vor merge in continuare, TPM 2.0 se refera la actualizari si aplicatiile din STORE, dar si la faptul ca acum o sa poti rula aplicatii de android pe P.C. si necesita o securitate sporita, nu vor sa-si inchida ecosistemul ca pierd utilizatori, dar il vor imparti in doua cei care vor ecosistem, si ceilalti care nu vor, singura chestiune este ca in timp te vor obliga sa ai cont Microsoft ca sa-ti poti configura Windowsul exact cum se intampla la win 11 HOME. Insa e treaba ta ce o sa-ti instalezi pe P.C., cum si la android faci rost de un apk si-l rulezi, pornesti ca vrei sa-l pui din alte surse decat store si nu te impiedica nimeni sa instalezi asa ceva.

Edited by 3U3U, 04 September 2021 - 13:31.


#56
SOIMMALTEZ

SOIMMALTEZ

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,578
  • Înscris: 04.11.2020
Adevarul este mai simplu, nu poti omora hardwareul vechi, el inca-si face treba, si atunci gasesti tertipuri, sa-l faci obsolete, mai ales ca sunt oameni care nu isi actuzlizeaza hardwareul nici macar o data la 5 ani, daca ce au le merge OK, si atunci, i-a sa-l facem sa ramana descoperit, ce ai sa faci ?
O sa treci la LINUX ?
O sa ramai pe ce ai acum ?
Sau treci al Windows 11 cu toate cerintele necesare ?
Cam asta-i tot, nu vor face niciun ecosistem, este foarte greu sa faca asta pentru ca majoritatea utilizatorilor de desktop / laptop nici nu folosesc STOREul.

#57
vj_Heaven

vj_Heaven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,066
  • Înscris: 19.07.2005
Riot Games par sa fie primii care vor sa implementeze un sistem de protectie bazat pe TPM pentru jocul lor online Valorant.
Mai exact vor folosi ID unic stocat in TPM pentru a bana calculatoarele celor care triseaza si folosesc hack-uri.

Quote

Valorant has started to enforce both TPM and Secure boot if YOU are playing on Windows 11 to ensure a trusted platform when playing Valorant.

This will make it much harder to cheat, and not only that HWID bans will finally not be bypassed due to how TPM works, but this strategy should be adopted. To every game
This is indeed is the fattest W to ensure your games are safe!
https://www.xda-deve...m-requirements/

#58
e2k

e2k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,325
  • Înscris: 15.10.2004

 SOIMMALTEZ, on 04 septembrie 2021 - 13:36, said:

Adevarul este mai simplu, nu poti omora hardwareul vechi, el inca-si face treba, si atunci gasesti tertipuri, sa-l faci obsolete, mai ales ca sunt oameni care nu isi actuzlizeaza hardwareul nici macar o data la 5 ani, daca ce au le merge OK, si atunci, i-a sa-l facem sa ramana descoperit, ce ai sa faci ?

Exact asa stau lucrurile si asta am zis si eu. "Problema" asta insa a cam aparut in jurul anilor 2010 cam cand au aparut procesoarele Intel Core iX. Procesoarele astea si chiar si unele mai vechi de la Intel si de la AMD atat timp cat sunt multi-core si pe 64 de biti sunt capabile sa "duca" fara probleme majoritatea aplicatiilor folosite de cei mai multi utilizatori.

Daca la un moment dat ai un procesor care merge perfect cu soft-ul de care ai tu nevoie atunci in principiu il poti pastra pentru totdeauna. In timp nu se uzeaza ca sa necesite inlocuirea. Vei vrea sa schimbi procesorul doar daca se fac imbunatatiri la aplicatiile si aceste imbunatatiri au nevoie de putere de procesare mai mare. In ultima vreme insa dezvoltatorii de software in cazul majoritatii aplicaitilor, nu au reusit sa faca lucrul asta. Nu ma joc insa la jocuri s-ar putea sa nu fie asa.

Aceasta situatia nu a existat de la inceput, daca ne aducem aminte, sau ne informam, vom vedea ca trecerile de la 286 la 386, 386 la 486, 486 la Pentium, etc chiar au facut o mare diferenta in ceea ce priveste pefromanta. Sporirea performantei procesoarelor si trecerea de la 16 la 32 de biti si ulterior de la 32 la 64 de biti au permis dezvoltarea de soft din ce in ce mai pefromant. Acum insa s-a cam ajuns la stauratie si majoritatea utilizatorilor nu mai au asa mare nevoie de un upgrade.

#59
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,929
  • Înscris: 30.08.2006
Problema este vulnerabilitatea procesoarelor mai vechi la atacurile de tip Meltdown, Spectre, MDS si cate au mai aparut pana acum. Insa solutia gasita e prea agresiva mai ales acum cand preturile au luat-o razna si situatia nu pare sa se calmeze prea curand.  Daca utilizatorul casnic poate sa-si inlocuiasca configuratia la fiecare 3 ani, in schimb firmele inca folosesc pc-uri cu Windows 7. Solutia buna era un Windows 10 modernizat, stabil si cu long-term support si in paralel cu noul Windows 11 cu suport de securitate imbunatatit si cu functii mai avansate. Chiar asa functioneaza si distributiile de linux.

#60
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,701
  • Înscris: 07.02.2003

 horny_hornet, on 01 septembrie 2021 - 12:54, said:

Telefonul meu are mai mulți senzori decât laptopul, are GPS, deci pot naviga cu el, are giroscop, deci pot să îl folosesc la VR, pot să joc un joc care ține cont de mișcările telefonului, adică telefonul devine volan dacă vreau. Mi-e lene să caut toți senzorii unui smartphone modern și la ce folosesc.
In afara de senzori ?

#61
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Ok, niste informatii suplimentare - nu s-a decis inca sigur, dar e posibil ca versiunea RTM sa poata fi instalata pe PC-urile vechi, insa nu prin Windows Update ci manual.

Mai exact folosind Media Creation Tool - cu optiunea de upgrade, sau de pe stick-ul creat cu MCT.

Nu este sigur inca dac va fi scoasa complet limitarea TPM sau va fi scazuta la 1.2. Tendinta ar fi sa fie scoasa complet - cine isi asuma riscul e problema lui.
De asemena se discuta  probema CPU-urilor vechi. Este foarte posibil sa se permita si instalarea pe vechile procesoare. Insa cu o pierdere de pefrormanta substantiala. Se pare ca problema CPU-urilor vechi nu tine de securitate ci de lipsa unor instructiuni hardware pe care se bazeaza Windows 11. Aceste instructiuni pot fi emulate software, dar cu o pierdere de 40% sau mai mare la capitolul performanta. Deci va rula, dar...

#62
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 15.10.2020

 eiffel, on 05 septembrie 2021 - 09:54, said:

Se pare ca problema CPU-urilor vechi nu tine de securitate ci de lipsa unor instructiuni hardware pe care se bazeaza Windows 11.
Eu nu cred așa ceva. Dacă ar fi corect, Windows 11 ar fi praf pe ARM, care e o arhitectură RISC (reduced instruction set computer). ARM știe puține instrucțiuni în comparație cu x86.

#63
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009
Există procesoare ARM care au instrucțiunile respective implementate. Sunt instrucțiuni care țin de securitate.

https://arstechnica....g-to-microsoft/

https://support.micr...5c-183fa55c0898

#64
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Eu nu cred așa ceva.
Vezi dupa HVCI.

Plus ca ptr ARM este cod separat ptr Windows care acceseaza instructiuni ARM.

#65
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 15.10.2020
Bă băieți, spuneți clar ce instrucțiuni noi știu procesoarele noi. Pot să vă pun lista de instrucțiuni ARM.
Attached File  arm.png   99.34K   42 downloads

Problema reală e TPM, care am înțeles că poate fi emulat, cu o scădere drastică a performanțelor, despre asta cred că vorbește Eiffel, dar chiar nu cred că are vreo legătură cu niște instrucțiuni noi.

Edited by horny_hornet, 05 September 2021 - 11:32.


#66
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009

Quote

That's where the security requirements come back into play. Microsoft goes to greater lengths to explain the benefits of using Secure Boot and TPM 2.0 modules, but the key may actually be the less-discussed virtualization requirement and an alphabet soup of acronyms. Windows 11 (and also Windows 10!) uses virtualization-based security, or VBS, to isolate parts of system memory from the rest of the system. VBS includes an optional feature called "memory integrity." That's the more user-friendly name for something called Hypervisor-protected code integrity, or HVCI. HVCI can be enabled on any Windows 10 PC that doesn't have driver incompatibility issues, but older computers will incur a significant performance penalty because their processors don't support mode-based execution control, or MBEC.
https://arstechnica....g-to-microsoft/

Quote

And finally, Hypervisor-Enforced Code Integrity (HVCI) is improved with reduced performance and power impact by using completely new hardware features, like Intel’s Mode-based execute control for Extended Page Tables (EPT) Mode-Based Execution Control (MBEC), AMD’s Guest-mode execute trap for NPT (GMET), and ARM’s Translation table stage 2 Unprivileged Execute-never (TTS2UXN).
https://petri.com/wi...-future-updates

TTS2UXN văd că a fost redenumită în FEAT_XNX în versiunile noi de ARM.

https://twitter.com/...895500192505857

#67
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,630
  • Înscris: 30.07.2003
Toata noutatea din conceptul VBS e TPM 2.0, restul de cerinte cu virtualizarea le au procesoarele mai vechi.
https://docs.microso...riences/oem-vbs

#68
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 15.10.2020

 tavitu, on 05 septembrie 2021 - 11:59, said:

Deci, tu crezi că VBS, HVCI, MBEC, GMET și TTS2UXN sunt instrucțiuni. :)
Chiar e nevoie să mai zic ceva?

Primul exemplu:
Virtualization-based security, or VBS, uses hardware virtualization features to create and isolate a secure region of memory from the normal operating system.

Ce treabă are asta cu instrucțiunile unui procesor, chiar nu știu și am o bănuială că nici tu. Când vorbim de instrucțiuni, vorbim de chestii gen adunare, scădere, înmulțire, împărțire, operațiuni logice de genul și, sau, adică AND, OR, NAND, NOR, XOR, chestii d-astea. Ai putea să zici că TPM e o instrucțiune, dacă tot te-ai apucat de acronime, dar nu are legătură una cu alta.

Bănuiesc că e ceva normal pe aici ca oameni care habar nu au ce vorbesc să facă afirmații despre lucruri pe care nu le cunosc. Eu știu suficient încât să mi se aprindă senzorul de aberații când citesc chestii d-astea.

#69
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
HVCI stiu doar procesoarele trecute pe lista ca fiind compatibile cu 11.
Cele mai vechi de gen 8 de la Intel de ex, nu tiu asa ceva - e tot o virtualizare hardware, Deci in cazul lor se poate emula ceva software dar cu pierderi drastice la procesare.

TRIM-ul e altceva.

#70
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 15.10.2020

 eiffel, on 05 septembrie 2021 - 12:44, said:

HVCI stiu doar procesoarele trecute pe lista ca fiind compatibile cu 11.
Niciun procesor nu știe HVCI, că e software.
Procesoarele cică trebuie să știe MBEC, ca să ruleze bine HVCI, dacă nu, trebuie să emuleze MBEC și sunt penalizate la performanță.

De la Microsoft citire:
Because it makes use of Mode Based Execution Control, HVCI works better with Intel Kaby Lake or AMD Zen 2 CPUs and newer. Processors without MBEC will rely on an emulation of this feature, called Restricted User Mode, which has a bigger impact on performance.
https://docs.microso...-code-integrity

Întrebarea e: unde e lista de procesoare cu MBEC? Mă refer la lista de la Intel și AMD, nu de la Microsoft.

 eiffel, on 05 septembrie 2021 - 12:44, said:

TRIM-ul e altceva.
Cine a menționat TRIM?

#71
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,630
  • Înscris: 30.07.2003

 horny_hornet, on 05 septembrie 2021 - 13:01, said:

Întrebarea e: unde e lista de procesoare cu MBEC?
Zice unul de la Intel: https://community.in...EC/td-p/1300305

#72
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 15.10.2020

 neagu_laurentiu, on 05 septembrie 2021 - 13:08, said:

Am văzut și eu chestia asta pe undeva, se pare că MBEC e la Intel, GMET e la AMD, TTS2UXN e la ARM, după cum se vede și în răspunsul lui Tavitu. Eu am văzut că MBEC e în procesoarele din generația a 7-a Intel și cele de după, evident.

MBEC is part of Intel VT-x in 7th-generation CPUs and later.
https://petri.com/wi...GzNAjujcnBszQil

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate