Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...
 Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint
 Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity
 Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 

Insectarul greșelilor zilnice din forum

* * * - - 7 votes
  • Please log in to reply
981 replies to this topic

#325
clasica

clasica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 784
  • Înscris: 25.10.2009

View PostMBSL, on 04 ianuarie 2022 - 22:11, said:

Stimate coleg,
Această formulă de adresare


Procuraţi-vă un reverenţiosmetru, să vă măsoare cantitatea de ceremonios dintr-o conversaţie, altminteri festivismu' exprimării devine supărător.

Dacă staţi la masă cu un coleg, nu însoţiţi orice eructaţie sau plescăială c-un stimatecoleg sper: stimatecoleg hâc!, stimatecoleg burp!, stimatecoleg şleorp!, stimatecoleg hap!

Aşa şi aici. Nu vă adresaţi aceluiaşi coleg de forum cu stimatecoleg de nenumărate ori într-un dialog. Ţine de cadenţa conversaţională, ritmul dintre doi oameni.

Edited by clasica, 05 January 2022 - 22:50.


#326
MBSL

MBSL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 16.11.2021

View Postclasica, on 05 ianuarie 2022 - 22:37, said:

Procuraţi-vă un reverenţiosmetru, să vă măsoare cantitatea de ceremonios dintr-o conversaţie, altminteri festivismu' exprimării devine supărător.

Dacă staţi la masă cu un coleg, nu însoţiţi orice eructaţie sau plescăială c-un stimatecoleg sper: stimatecoleg hâc!, stimatecoleg burp!, stimatecoleg şleorp!, stimatecoleg hap!

Aşa şi aici. Nu vă adresaţi aceluiaşi coleg de forum cu stimatecoleg de nenumărate ori într-un dialog. Ţine de cadenţa conversaţională, ritmul dintre doi oameni.


De acum înainte, voi încerca să fiu cât mai concis în exprimare și drept urmare voi intra direct în subiect.
Dacă veți dori să aflați detalii despre scopul și modul în care acționez prin postări pe acest forum, atunci puteți accesa secțiunea „Despre mine” din profilul meu de utilizator : MBSL.
Referitor la postarea dvs. :

Bună noaptea dnă./dră./dle. colegă/coleg „clasica”,
Mă adresez cu această formula deoarece în profilul dvs. am citit informația : „Gender  - Not Telling”.
Pentru a nu vă afecta prea mult formula de adresare utilizată la începutul acestui mesaj nu am mai folosit nici „periculosul” „stimate”. Nu din lipsă de respect și/sau apreciere negativă.
Din punctul meu de vedere, atunci când mă adresez cuiva, indiferent cui, pentru prima dată într-o nouă zi, mi se pare normal să încep cu o formulă de politețe.
Este cam același lucru cu faptul că, întâlnindu-mă cu cineva pentru prima dată în ziua respectivă, încep adresarea cu o formulare de tipul : „bună dimineața”, „bună ziua”, „bună seara”. Sau chiar „bună noaptea” și mult hulitul „stimate coleg”.
Bineînțeles că în comunicările successive, din aceiași zi și cu aceiași persoană, nu voi repeta formula de salutare inițială. Consider că folosirea ei o dată pe zi este suficientă.
Pentru a nu vă răpi prea mult timp mă voi opri aici cu acest mesaj.
Să aveți un An Nou fără supărări, cu belșug, cu fericire, cu oameni buni alături, cu noroc în toate și cu multă, multă sănătate. LA MULȚI ANI !!! Cu un amendament : fericirea dvs. să nu se bazeze pe nefericirea celorlalți.

#327
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Ce e mai rau decat o clasica?
2

#328
MBSL

MBSL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 16.11.2021

View PostBrainie, on 05 ianuarie 2022 - 11:39, said:

Un început de clarificare (privind regulă utilizării majusculei după virgula din formulele de adresare) uite aici:

Attachment Capture.JPG

Spun că e doar „un început” fiindcă extrasul e dintr-o „Gramatică uzuală a limbii române” apărută la Chișinău în anul 2000, scoasă de Institutul de Lingvistică de acolo. O fi sau nu de actualitate în România, nu știu.


Bună dimineața stimate coleg „brainie”,
Va fi singura formulă de salut adresată dvs. astăzi, indiferent cât de mult vom comunica.
Sper că „mult stimata/stimatul și iubita/iubitul” noastră/nostru colegă/coleg „clasica” va fi mulțumită/mulțumit.   Posted Image Posted Image Posted Image
Referitor la postarea dvs. vă mulțumesc pentru că v-ați răpit timp căutând justificări privind „problema virgulei”.
Încep să cred că este una mult prea măruntă în comparație cu ceea ce voi detalia în continuare.
În viitor, mă gândesc să consider regulile actuale stabilite, pentru o limbă română corectă, de cei care au dreptul și  mai ales obligația să o facă (exemplu : Academia Română) ca fiind foarte relative de aplicat.
Probabil, cu riscul de a intra în categoria „așa nu”, voi folosi în continuare regulile de vorbire/scriere stabilite de niște iluștri înaintași care chiar au reprezentat repere referențiale în domeniul elaborării/explicitării/păstrării acurateții limbii române sau eventual voi urma reguli proprii care le voi considera a fi corecte.
De ce fac aceste afirmații ?
Pentru că ieri am ascultat o știre la radio, în care se spunea că Academia Română a introdus în limba română 3 cuvinte noi : afterschool, takeaway, all-inclusive, au început să mi se miște rotițele în partea superioară a corpului și am căutat informații suplimentare referitoare la această informație.
Vă voi „da” doar 2 căi/legături („link-uri”) pe care să le accesați :
https://www.digi24.r...-zilnic-1738607
https://www.google.c...sclient=gws-wiz
Am constatat că, mai nou, în documentul „CE E NOU ÎN DOOM - Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” elaborat de Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, sub semnătura drei./dnei. Ioana Vintilă-Rădulescu, în DOOM se fac „o serie de recomandări ale DOOM” – a se vedea capitolul „Modificări” de la pagina 14 din documentul anterior citat.
Demn de semnalat este și capitolul „Adăugiri” de la pagina 15. Oare de ce nu pot fi folosite expresiile românești corespondente ale unor cuvinte ca : „acquis, advertising, airbag, broker, cool, curriculum, dealer, gay, hacker, item, jacuzzi, macho, trend etc.” ?
Voi încerca să mă refer doar la exemplele citate anterior – dintre cele 3.600 menționate în prima cale/legătură ( „link”).
Chiar să fie atât de complicat să fie folosite corespondentele românești : afterschool – după școală, takeaway – la pachet/ia mai departe/ia cu tine, all-inclusive – totul inclus, advertising – publicitate, airbag – sac cu aer, broker – agent de bursă, cool – grozav/extraordinar, curriculum – autobiografie, dealer – vânzător/intermediar, gay – homosexual, hacker – spărgător de programe de calculator, item – de altfel/în plus/cuvânt, jacuzzi – cadă, piscină mică cu hidromasaj, trend – tendință.
Sunt și 2 cuvinte a căror traducere am găsit-o acum, ad-hoc, fără a face prea mari eforturi de gândire : acquis – legislație a UE, macho – se poate înlocui în exprimare cu o expresie de tipul „care dă dovadă de machism”.
Aceste corespondențe le-am găsit atât în dicționare, mai vechi sau mai noi, ale limbii române. Unele dintre ele sunt recunoscute ca atare chiar și de programul de traducere al firmei Google („Goagăl” cum ar spune o persoană pe care eu o respect, deși marea majoritate o hulește).
Să nu conteze nici faptul că, chiar și în limbile de origine, multe dintre aceste cuvinte „nu există” ca atare ci au fost create prin alăturarea unor cuvinte de sine stătătoare care explicitează exprimarea respectivă ? Ca argumente fac trimitere la cuvintele : afterschool, takeaway, all-inclusive, airbag, ca să mă refer doar la cele date cu titlu de exemplu de către Academia Română.
Din această „cruciadă” dusă împotriva limbii române să înțeleg că se fac eforturi pentru ca, într-o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă, limba română să dispară și să fie înlocuită de o alta – nu neapărat una existentă în prezent - în care cuvintele românești să se regăsească doar ca excepții ? Sau poate se urmărește să se creeze doar un respect de sine iluzoriu celor care au ajuns să reprezinte majoritatea la nivel global, au un vocabular limitat și drept urmare nu au capacitatea să se exprime corect, cursiv, coerent și perfect inteligibil într-o singură limbă ?
Am considerat că, având în vedere evoluția „discuțiilor” din această comunitate și nu numai aceasta, este binevenită o asemenea opinie. Poate trezește întrebări și modificări de comportamente în viețile unor persoane.
Mă opresc aici cu aceste precizări.
Cred că am fost suficient de explicit.
Cu speranța că aceste informații vă vor fi de folos și eventual vor crea o temă de discuție, vă urez o zi cât mai bună.
P.S. : Acum, pe final, mă gândesc să solicit opinia unui administrator/moderator dacă nu ar fi utilă deschiderea unui subiect nou care să abordeze această temă. În cazul în care ar fi oportună o astfel de acțiune, vă mulțumesc anticipat pentru punerea ei în practică.

Deoarece sistemul nu îmi permite să editez postarea anterioară și îmi afișează mesajul „Nu ai permisiunea pentru această acțiune.”, iar butonul „Editează” este prezent și funcțional, am ales metoda de a face o nouă postare pentru a înlocui calea/legătura („link-ul”) al doilea.
Cel corect ar trebui să fie următorul :

https://www.google.c...GrNOMOPZRurltjF

#329
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,065
  • Înscris: 20.06.2009
Dumnezeule!Posted Image

P.S. Pentru că aici e doar un forum și, de obicei, pe forumuri e recomandat ca informația să fie scurtă și concisă! Foarte puțini sînt cei care își acordă timp să citească postări din astea lungi, chiar conștienți fiind că ar putea conține informație „valabilă”.
Pe de cealaltă parte, toți cei de pe forum sînt considerați colegi și nu se folosesc formule dedicate de salut. Cum ar veni, se răspunde direct și la obiect, fără introduceri nenecesare. Și se vorbește la „per tu”, respectul se cîștigă și se dovedește altfel, nu prin formule de adresare...

#330
MBSL

MBSL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 16.11.2021

View Postcrislacor, on 06 ianuarie 2022 - 08:50, said:

Dumnezeule!Posted Image

P.S. Pentru că aici e doar un forum și, de obicei, pe forumuri e recomandat ca informația să fie scurtă și concisă! Foarte puțini sînt cei care își acordă timp să citească postări din astea lungi, chiar conștienți fiind că ar putea conține informație „valabilă”.
Pe de cealaltă parte, toți cei de pe forum sînt considerați colegi și nu se folosesc formule dedicate de salut. Cum ar veni, se răspunde direct și la obiect, fără introduceri nenecesare. Și se vorbește la „per tu”, respectul se cîștigă și se dovedește altfel, nu prin formule de adresare...


Pentru a îți răspunde în modul dorit de „tine”, îmi încalc principiile : nu voi saluta și voi folosi adresarea la per tu.
Voi pune doar 2 întrebări :
1. Cine și unde a stabilit că „de obicei, pe forumuri e recomandat ca informația să fie scurtă și concisă!” ?
2. Când ai citit ultima carte care„ să spună ceva”, nu una de tipul „Ultimele aventuri ale interlopului Faraonul” (titlul este inventat ad-hoc și nu are legătură cu realitatea) ?
Din punctul meu de vedere un „forum” ar trebui să ofere informații valoroase, care de multe ori trebuie detaliate și argumentate pentru a fi înțelese de cât mai mulți.
Din păcate, multe dintre postări sau chiar inițiere de subiecte sunt făcute pe principiul : „Decât mult și fără rost, mai bine puțin și prost.”
P.S. : Sper că ai reușit să depășești primele 2 rânduri din această postare și să ajungi la sfârșit.
Mă opresc aici.
Punct final.

#331
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,065
  • Înscris: 20.06.2009

View PostMBSL, on 06 ianuarie 2022 - 10:03, said:

(...)
P.S. : Sper că ai reușit să depășești primele 2 rânduri din această postare și să ajungi la sfârșit.
Ce zici, am reușit...?:)

View PostMBSL, on 06 ianuarie 2022 - 10:03, said:

Mă opresc aici.
(...)
Bine.

#332
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,765
  • Înscris: 18.04.2007
Stimate MBSL (adresare intenționat ceremonioasă, sper să renunți de tot la ea, după cum ți-au spus și alții),

Evident, n-am citit tot ce-ai scris acolo, era prea mult. Așa, pe sărite, te combat:

Cum spui:
-„duc copilul la afterschool” sau „duc copilul la după școală” ?
-„uite-l pe ăla ce macho se dă !” sau „uite-l pe ăla cum dă dovadă de machism !”

Dacă la alții piscina mică cu hidromasaj se cheamă jacuzzi, noi ce facem, preluăm acel cuvânt (eventual îl românizăm la scriere și/sau pronunțare), inventăm unul nou, românesc, sau folosim expresia lungă ? Cum e mai bine ?

Cum spui ? Ai o „batistă” ? Sau ai o „bucată de pânză pentru șters nasul” ?

Aici aștept de la tine un răspuns clar și precis: folosești următoarele cuvinte: pulover, jerseu, panama, adidas, yală, motor, metrou ? Dacă da, de ce ? Sau mai bine zis, de ce pe astea da, dar pe cele „ostracizate” de tine nu ?

Sunt de acord că sunt destule cuvinte care și-au făcut loc în vorbirea și scrierea curentă, deși existau corespondente bune (dacă nu chiar perfecte) în română (trend, job etc). Aici nu sunt de acord cu tendința actuală, dar ... nu te pui cu poporul.

Iar asta cu regulile proprii, fiecare cum crede de cuviință ... sorry (Posted Image), dar e o prostie pe care nu pot să o accept. Știu că și alții susțin asta – inclusiv eu în anumite chestiuni. O regulă dacă e proastă trebuie schimbată, nu ignorată. Altfel, știi tu, duce la anarhie. În orice domeniu.

Și ca să închei: cel mai tare m-au deranjat doi realizatori de emisiuni (de la posturi de la care am pretenții) care au pronunțat repetat „dum” – legat de noul DOOM. Asta mi se pare cea mai gravă prostie. Cât casa.

PS: vezi că ai început cu jigniri, și nu e cazul; că și eu pot să zic de tine că ești ridicol de ultraprețios acolo unde nu e cazul; ca și cum te duci cu papion și frac pe stadion.

Edited by Brainie, 06 January 2022 - 11:40.


#333
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Dar si voua va place sa-l zgandariti.

#334
clasica

clasica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 784
  • Înscris: 25.10.2009

View PostPuferiu_, on 06 ianuarie 2022 - 07:18, said:

Ce e mai rau


Chilleriu, puferiu.

#335
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018

Quote

Chilleriu


#336
MBSL

MBSL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 16.11.2021
Constat că aproape toată „lumea” încearcă să mă determine să mă încadrez în „pluton”.
Probabil am greșit atunci când m-am lăsat „luat de val” și antrenat în dispute/divergențe pe diferite teme.
Voi încerca să nu o mai fac.
Dacă majoritatea dorește să coborâm la nivelul celor care reușesc cu greutate să scrie într-un anunț de vânzare doar „detali la tel” (acest exemplu mi-a venit în minte pe moment) sau/și să ne miștocărim în orice moment și pe orice temă atunci așa să fie. Eu credeam că evoluție înseamnă să facem exact contrariul. Fie ca voi (era cât p`aci să scriu dvs.).
În funcție de dorințele celei/celui/celor cărora mă voi adresa voi aborda o formă sau alta de comunicare.
Voi ține cont de opțiunea majorității. Doar trăim în democrație. Am citit undeva că în democrație majoritatea este cea care decide iar minoritatea ar trebui să accepte deciziile acesteia. Posted Image  Posted Image  Posted Image  Parcă îmi amintesc că am mai citit altundeva că dezvoltarea societății umane s-a realizat majoritar în forme de guvernământ așa-zis opuse democrației. Sunt un pic confuz în acest moment și s-ar putea să le încurc.
Cât privește modificarea continuă și aprofundată a limbii române, aș vrea să vă aud părerea peste o perioadă de timp – scurtă sau lungă – când se va ajunge la un punct fără posibilitate de revenire. Probabil voi „auzi” multă tăcere (de la cei cu gândire logică și bun simț).
Referitor la cuvinele analizate într-o postare anterioară voi lua un singur exemplu : „afterschool”. Oare de ce vorbitorul nativ de limbă engleză poate spune fără frica de „a se face de râs” „după școală”, iar vorbitorul nativ de limbă română nu ? I-aș mai da o temă de gândire comunității și „ocrotitorului formei corecte a limbii române – AR (oare cine o fi ?) : Pentru a nu ne „face de râs” și a părea troglodiți să adoptăm și „afternoon” în locul anticului „după-amiază”. Vom dovedi că suntem în „trend” (tendințe ?).
Referitor la faptul că aș fi adresat jigniri cuiva am o mare nedumerire. Nu îmi stă în caracter și oricât am încercat să depistez paragraful sau postarea care ar fi putut fi interpretată în acest fel nu am reușit. Pentru a evita continuarea unei discuții legate de acest lucru îmi cer scuze celei/celui/celor care s-au simțit lezați în vreun fel de ceea ce am publicat.
Pe viitor nu voi mai reveni asupra acestor teme de dispută/divergență.
Acum lucrurile sunt în punctul în care au ajuns deja.
Ceea ce a fost, rămâne așa cum e.
De multe ori ceea ce pare simplu se poate dovedi complicat. Și invers.
Concluzie : viața e scurtă, dar complexă.

#337
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 05.07.2018
Omule, esti mai greu decat o carte scrisa de Kant.

#338
MBSL

MBSL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 321
  • Înscris: 16.11.2021
Uraaaaa !!!
M-am adaptat.

Posted Image  Posted Image    Posted Image    Posted Image   Posted Image   Posted Image    Posted Image

Postările mele vor fi scurte și la obiect.
Scuze tuturor celor care s-au simțit lezați de postările mele.

#339
clasica

clasica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 784
  • Înscris: 25.10.2009

View PostMBSL, on 06 ianuarie 2022 - 18:19, said:

afterschool


Afterschooleanu. Şi aftershavescu.

#340
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,765
  • Înscris: 18.04.2007

View PostMBSL, on 06 ianuarie 2022 - 18:19, said:

Referitor la faptul că aș fi adresat jigniri cuiva am o mare nedumerire. Nu îmi stă în caracter și oricât am încercat să depistez paragraful sau postarea care ar fi putut fi interpretată în acest fel nu am reușit..
Să te ajut:
„Când ai citit ultima carte care„ să spună ceva”, nu una de tipul „Ultimele aventuri ale interlopului Faraonul” ”
„Sper că ai reușit să depășești primele 2 rânduri din această postare și să ajungi la sfârșit.”
„Dacă majoritatea dorește să coborâm la nivelul celor care reușesc cu greutate să scrie într-un anunț de vânzare doar „detali la tel” ”

Ultima fiind scrisă după atenționarea mea. Deci infracțiune în formă continuată.Posted Image

Să revenim: mergi cu metroul sau cu trenul urban subteran ? Oops ! Dar nici cuvântul „tren” nu daco-latin, are doar vreo 150 de ani în limba română, deci cum spui ?

Pe de altă parte, nu e neapărat nevoie să cobori din înălțimile turnului tău (de fildeș) ca să comunici cu ignoranții / umilii / neciopliții /... /... de aici. În mod sigur găsești undeva parteneri de discuții elevate, la nivelul standardelor tale.

#341
secarica

secarica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 367
  • Înscris: 11.03.2003

View PostMBSL, on 07 ianuarie 2022 - 02:53, said:

Postările mele vor fi scurte și la obiect.

Să sperăm...

Oricum tematica s-a depărtat cam mult de la subiectul declarat al prezentului fir de discuție, pentru că nu afterșcoala, linkul sau airbag-ul sunt greșeli de insectar al greșelilor zilnice din forum.

Și așa ca o paranteză, vezi că până la „agent de bursă”, broker = curtier.

(eu nu mă simt coleg cu nimeni de pe aici, sau cel puțin nu mi-am pus niciodată problema în acest mod; suntem membri ai forumului, dar colegi ? neah...)

#342
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
Prea multe mesaje paralele cu topicul. Postați, vă rog, doar când pescuiți greșeli.
Mulțumesc.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate