Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie SUV, buget 17k euro

Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...
 Sunt noile generatii care se nasc...

Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube
 Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...
 Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar
 

Academiile de IT vs. programatori

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Uitandu-mă asa pe net, nu pot sa nu remarc că academiile de IT au crescut ca ciupercile după ploaie ... Asalt agresiv, în social media, reclame, mail-uri ș.a.m.d. Un business care nu cere de mâncare...

Vreau să aduc în discuție 2 aspecte:

1. Reconversia profesională la X ani (nu contează vârsta, ci pasiunea și capacitatea de muncă). Bun, vin la 40 de ani dintr-un domeniu precum Dreptul. Toate academiile promit că după ce parcurgi cursul lor (plătit, pe bani grei - unele cer chiar și 2000 de euro / curs de 6 luni), te poți angaja ca junior pe domeniul respectiv. Adică, într-un fel îți plătești diploma (sună cunoscută treaba ? Posted Image ), dai examenul și aia e. Unele academii chiar injectează (sau cel putin deschid calea) cursanților spre un job în domeniul respectiv, mai mult decât scopul în sine: pregătirea candidatului. Sună cam nașpa dacă zic că fac lobby...

2. Orice altă persoană care nu a urmat cursurile unei astfel de academii (fie ea fără diplomă, ci doar cu BAC-ul sau cu diplomă - automatică/calculatore, informatică, etc. - irelevant -) este supus (firesc, și normal) unor probe, printre care, cea mai importană, proba portofoliului: ce proiecte ai mai lucrat? Fie și proiecte mici, care să demonstreze pasiunea pentru domeniul ales. 2-3-4-5 proiecte pe Github. Adică pe lângă interviul tehnic (practic), un aport foarte mare îl are portofoliul personal. Nu am întâlnit companii care să angajeze, fie și junior (sau chiar și în regim internship) oamenii (studenți/non-studenți) care nu au mai lucrat nimic-nimic/nema în programare. Dacă mă prezentam, în facultate, la internship-uri fără nimic sub mână primeam 100% un șut în fund (în anul 2 am și primit Posted Image) . Poate mai și râdeau bine de mine Posted Image

Totuși, rata de acceptare în cazul 1. este mult mai mare decât în cazul 2. în condițiile în care
- proiectele personale (în majoritatea cazurilor), tind spre 0. Cel mult proiectul final (cerut de academie);
- experiența este limitată la cel mult 6 luni (sau cât durează un curs);
- și bineînțeles, overview-ul asupra domeniului tinde spre 0. Nu-ți trebuie un Jack of all trades, master of none, dar totuși în 6 luni nu ești nici specialist nici generalist. Ce poți face cu un curs de Python, cât timp vorbim de un limbaj multiparadigmă: funcțional, imperativ, OO, structurat. Totul în contextul în care în 40 de ani nu ai văzut o linie de cod!

De aici trag o concluzie: unele companii (nu toate, dar majoritatea) presimt că sunt mână-în-mână cu aceste academii. Adică un business-to-business. (nerecunoscut oficial, bineinteles). E aberant să-i ceri unui student în anul 2-3 cunoștințe (solide) de Design Patterns, Design Principles, OOP + portofoliu + interviu tehnic, pentru un internship (sau, în cazul ideal, junior-dev), iar în alte cazuri, un curs minune, plătit, să te facă junior peste noapte (o noapte la Polul Nord).

Voi (mă refer în special la cei cu mai multă experiență în domeniu), cum vedeți trendul acesta?
Dacă ați lucrat cu astfel de oameni, cum vedeți pregătirea celor din categoria 1. ? Au acea dorință de a munci, de a programa de plăcere, sau efectiv trec de la Agronomie la IT pentru salariile mari din domeniu?

Edited by Rhesus, 19 November 2020 - 08:36.


#2
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,760
  • Înscris: 08.10.2004
neah..toti o fac din pasiune, unii programeaza gratis chiar.

#3
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 14.11.2006

View PostRhesus, on 19 noiembrie 2020 - 08:33, said:

Totul în contextul în care în 40 de ani nu ai văzut o linie de cod!
In 18 ani (22+18).

#4
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,058
  • Înscris: 24.02.2006

View PostRhesus, on 19 noiembrie 2020 - 08:33, said:

.......Orice altă persoană care nu a urmat cursurile unei astfel de academii .... este supus .... unor probe...
in privat aproape toti trec printr-un proces normal de angajare. exceptiile sunt cei cu pile (da, sunt si d'astia), cei cu referinte bune (n-are rost sa-i dai cuiva un test daca stii deja ce poate) si cei ce ajung in posturi platite cu bani de seminte (desi pana si la call center se plang unii ca nu pot intra)

View PostRhesus, on 19 noiembrie 2020 - 08:33, said:

De aici trag o concluzie: unele companii (nu toate, dar majoritatea) presimt că sunt mână-în-mână cu aceste academii.
modul in care tragi tu concluzii spune multe despre topicul deschis :)
uita-te si tu la cifra de afaceri a acestor "academii" si la cifra de afaceri a firmelor din IT, si apoi incearca sa gasesti un motiv realist pentru care firmele ar fi de acord sa sustina "academiile", punandu-si in pericol veniturile (prin angajarea unor candidati slab pregatiti)

#5
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Eu vad ca pe de o parte firmele nu angajeaza decat developeri cu experienta si pasiune in timp ce plang cu lacrimi de crocodil ca nu mai exista developeri cu experienta si pasiune, de parca acestia s-ar inmulti prin diviziune celulara si nu ar proveni din developeri fara experienta si unii si fara pasiune :D

#6
Log-off

Log-off

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 501
  • Înscris: 03.08.2008
Cunosc care au reusit si fara facultate in domeniu, si fara bootcamp. N-o fi usor, dar nu e imposibil.

Edited by Log-off, 19 November 2020 - 10:11.


#7
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Pasiunea și experiența se cultivă. Dar trebuie dovedită. Și cum o dovedești mai bine decât lucrând (arătând ce ai făcut)?

Când vii din domenii precum Dreptul/Turism/Horeca , și nu ai ce arăta, ce-l face pe angajator să bage mâna-n foc pentru candidatul care a făcut un astfel de curs? Nu mai vorbesc de experiența 0.

Nu ar fi o problemă dacă ar exista echidistanță. Dar, nu de puține ori, studenți la calculatoare se angajează la KFC pe timpul facultății pentru că nu au experiență. Că nu au proiecte personale. Că nu au cunoștințe în [și oferă un pomelnic de tehnologii mai degrabă asimilate unui mid spre senior-dev].

Cel care a facut XAcademy? La fel, doar ca are diploma aia (cu care, se pare, nu se sterge la fund precum se zice in domeniul IT) e deschizatoare de drumuri. El n-are nevoie nici de proiecte, nici de cunostinte solide in n tehnologii. Si culmea, nu are nevoie sa intre nici in internship-uri! Gata, maine esti junior-dev in PHP/Laravel. Congrats!

View PostLog-off, on 19 noiembrie 2020 - 10:10, said:

Cunosc care au reusit si fara facultate in domeniu, si fara bootcamp. N-o fi usor, dar nu e imposibil.
Corect. Doar ca oamenii aia, pasionati de-a dreptul, au ce arata. Din clasa 10-a lucreaza, din pasiune, la ce le place. E altceva! Cu totul alta poveste! Pe acei oameni ii recomanda chiar si doar ceea ce au lucrat.

Edited by Rhesus, 19 November 2020 - 10:18.


#8
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,936
  • Înscris: 29.10.2014
Daca e sa ma gandesc ca si noi aveam oameni complet paraleli. Au fost ratate deadline-uri dupa deadline-uri, orice dura cu saptamanile, oamenii aia nu puteau sa se documenteze, nu intelegeau ce facem.

I-am intrebat pe cei care ii plateau de ce o fac. De ce ii tin, de ce continua sa-i plateasca:
  • pentru ca nu stiu unde sa gaseasca alti oameni
  • pentru ca le e frica ca ceilalti pe care ii gasesc ar putea fi chiar mai prosti decat cei pe care ii au
  • pentru ca nu stiu programare si nu stiu sa faca diferenta intre un om bun si unul slab
In alte discutii am inteles ca e nevoie de x oameni ca un proiect sa fie castigat. Un fel de "Ca sa poti participa la licitatia noastra trebui sa ai 100 de programatori pe statul de plata". Si atunci angajezi pe oricine sa poti participa si sa castigi licitatia. Tu, ca firma, stii ca ai nevoie de maxim 20 de oameni pentru ce e acolo.

#9
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
@Reddev, alea cu x oameni ceruți se fac așa pentru a evita firmele de apartament, înregistrate ieri. Nu se practică doar în acest domeniu, se practică în mai toate. În același timp, este posibil să se ceară și capacitate tehnică (infrastructură X/Y/Z pe firmă, etc etc).

#10
AWE

AWE

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,562
  • Înscris: 12.10.2005
@RedDev: Faptul ca intr-adevar pool-ul de resurse e extrem de limitat spre inexistent e o realitate! Compania unde lucrez organizeaza propriile academii pe diverse tehnologii ca sa formeze juniori (dar acei oameni sunt deja angajati in companie la data inceperii cursurilor si exista niste clauza de retentie pentru ca lucrurile astea costa).
Partea cu bid-urile unde e nevoie de un anumit numar de oameni pentru un proiect e de asemenea reala, multe companii fac overselling si se trezesc ca dupa ce castiga contractul nu au de fapt resurse suficiente cu care sa livreze (da, poate ca intr-un scenariu ideal tu stii ca ai nevoie de 20 de oameni buni ca sa livrezi, dar de fapt tu ai 5 buni, 5 average si 10 incepatori, deci 20 nu mai e destul).

#11
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,936
  • Înscris: 29.10.2014
Care ar fi problema cu firmele mici? Te intereseaza produsul, nu ce sapca are programatorul.

Ca firma mare ai oameni sa urmaresti cum e scris codul, sa faci documentatie. Daca firma de apartament dispare, si ai nevoie de schimbari dupa 3 ani, poti contracta alta firma ca stii cum functioneaza aplicatia ta.

#12
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,785
  • Înscris: 21.06.2016

View PostRhesus, on 19 noiembrie 2020 - 08:33, said:

Uitandu-mă asa pe net, nu pot sa nu remarc că academiile de IT au crescut ca ciupercile după ploaie ... Asalt agresiv, în social media, reclame, mail-uri ș.a.m.d. Un business care nu cere de mâncare...

Vreau să aduc în discuție 2 aspecte:

1. Reconversia profesională la X ani (nu contează vârsta, ci pasiunea și capacitatea de muncă). Bun, vin la 40 de ani dintr-un domeniu precum Dreptul. Toate academiile promit că după ce parcurgi cursul lor (plătit, pe bani grei - unele cer chiar și 2000 de euro / curs de 6 luni), te poți angaja ca junior pe domeniul respectiv. Adică, într-un fel îți plătești diploma (sună cunoscută treaba ? Posted Image ), dai examenul și aia e. Unele academii chiar injectează (sau cel putin deschid calea) cursanților spre un job în domeniul respectiv, mai mult decât scopul în sine: pregătirea candidatului. Sună cam nașpa dacă zic că fac lobby...

2. Orice altă persoană care nu a urmat cursurile unei astfel de academii (fie ea fără diplomă, ci doar cu BAC-ul sau cu diplomă - automatică/calculatore, informatică, etc. - irelevant -) este supus (firesc, și normal) unor probe, printre care, cea mai importană, proba portofoliului: ce proiecte ai mai lucrat? Fie și proiecte mici, care să demonstreze pasiunea pentru domeniul ales. 2-3-4-5 proiecte pe Github. Adică pe lângă interviul tehnic (practic), un aport foarte mare îl are portofoliul personal. Nu am întâlnit companii care să angajeze, fie și junior (sau chiar și în regim internship) oamenii (studenți/non-studenți) care nu au mai lucrat nimic-nimic/nema în programare. Dacă mă prezentam, în facultate, la internship-uri fără nimic sub mână primeam 100% un șut în fund (în anul 2 am și primit Posted Image) . Poate mai și râdeau bine de mine Posted Image

Totuși, rata de acceptare în cazul 1. este mult mai mare decât în cazul 2. în condițiile în care
- proiectele personale (în majoritatea cazurilor), tind spre 0. Cel mult proiectul final (cerut de academie);
- experiența este limitată la cel mult 6 luni (sau cât durează un curs);
- și bineînțeles, overview-ul asupra domeniului tinde spre 0. Nu-ți trebuie un Jack of all trades, master of none, dar totuși în 6 luni nu ești nici specialist nici generalist. Ce poți face cu un curs de Python, cât timp vorbim de un limbaj multiparadigmă: funcțional, imperativ, OO, structurat. Totul în contextul în care în 40 de ani nu ai văzut o linie de cod!

De aici trag o concluzie: unele companii (nu toate, dar majoritatea) presimt că sunt mână-în-mână cu aceste academii. Adică un business-to-business. (nerecunoscut oficial, bineinteles). E aberant să-i ceri unui student în anul 2-3 cunoștințe (solide) de Design Patterns, Design Principles, OOP + portofoliu + interviu tehnic, pentru un internship (sau, în cazul ideal, junior-dev), iar în alte cazuri, un curs minune, plătit, să te facă junior peste noapte (o noapte la Polul Nord).

Voi (mă refer în special la cei cu mai multă experiență în domeniu), cum vedeți trendul acesta?
Dacă ați lucrat cu astfel de oameni, cum vedeți pregătirea celor din categoria 1. ? Au acea dorință de a munci, de a programa de plăcere, sau efectiv trec de la Agronomie la IT pentru salariile mari din domeniu?


Deci teoria ta geniala e ca:
1. X plateste 200E unei academii d-astea.
2. X e angajat cu 1000E net, 2000 brut la o firma cu care academia are o relatia necurata.
Hai sa zicem prin absurd ca academia da toti banii primiti de la X firmei care il anagajeaza. Dei nu face nici un profit, ba nici cheltuielile nu si el plateste.
Firma aia ia un lucrator prso pentru 2000E pe care ii plateste in salariu in prima luna.
Si in a doua luna ce face? Unde e afacerea?
Foarte tare, sa nu te faci afacerist detectiv ginditor.

#13
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,058
  • Înscris: 24.02.2006

View PostRedDev, on 19 noiembrie 2020 - 10:51, said:

Care ar fi problema cu firmele mici? Te intereseaza produsul, nu ce sapca are programatorul.

Ca firma mare ai oameni sa urmaresti cum e scris codul, sa faci documentatie. Daca firma de apartament dispare, si ai nevoie de schimbari dupa 3 ani, poti contracta alta firma ca stii cum functioneaza aplicatia ta.
rareori se intampla sa cumperi si codul. in cele mai multe cazuri cumperi produsul finit (kitul de instalare si drepturile de utilizare). deci trecerea la alta firma nu e o chestie atat de facila pe cat pari sa crezi tu.
in plus, aplicatiile mari (ex: ERP-uri) vin la pachet cu sesiuni de pregatire pentru angajati (care costa si ele). nu-ti convine sa treci la fiecare 3-4 ani printr-o schimbare majora (alt software, alt mod de lucru, alte sesiuni de pregatire etc).

#14
gammadark81

gammadark81

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 655
  • Înscris: 29.05.2020
Point 1, orice entitate te "angajeaza" ca sa faca profit de pe urma ta. Valoarea ta pe piata depinde de cantitatea de profit ce poate fi scoasa din serviciile pe care le oferi. Prin urmare, cunostintele tale pot fi absolut irelevante daca nu te duci unde trebuie. Poti sa fii chiar prost de bubui, tot esti util daca prezenta ta in echipa face +1, iar pentru +1 compania a negociat cu clientul sa mai primeasca inca 10k pe luna. - pointul asta e foarte greu de inteles de IT-isti, in special de ingineri... nu o zic cu rautate, ca si eu sunt inginer, dar e o slabiciune de a noastra.

Point 2, companiile fac si mult marketing pe tema asta cu workshops, academii, e un fel de promovare. Ei nu cheltuie mult cu astfel de indivizi ca oricum sunt platiti prost. Pentru ei e o joaca, gen avem bugetul de 100k anul asta sa facem gradinita de programatori, hai sa vedem cum ii cheltuim pe toti.

Point 3, again, greu de inteles de ingineri, ca lumea asta sa mearga trebuie sa se consume, nu conteaza daca se consuma prosteste, important e sa se consume si sa se faca profit ca sa nu intram in faliment. Tu ca inginer, trebuie sa gasesti hack-uri ca sa profiti de asta, ca d-asta esti asa de destept.

In my experience, juniorilor, din ce am vazut, li se ofera sanse reale de angajare, insa odata ce ai ajuns senior, e foarte greu sa te angajezi fara vreo recomandare in companii, cu exceptia celor mega disperate, insa recomandarile merg aproape mereu. Asa ca faceti-va relatii.

#15
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013

View Postgammadark81, on 19 noiembrie 2020 - 17:44, said:

odata ce ai ajuns senior, e foarte greu sa te angajezi fara vreo recomandare in companii

whut? De aia am mesaje zilnic pe linkedin? :))

#16
gammadark81

gammadark81

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 655
  • Înscris: 29.05.2020

View Postpotae, on 19 noiembrie 2020 - 17:50, said:

whut? De aia am mesaje zilnic pe linkedin? Posted Image)
Degeaba ai mesaje "zilnic". "Bajetii" au un target de inMails pe luna, platit de companie. Trebuie sa-l consume cumva, insa tu n-ai nicio sansa la pozitia aia daca concurezi cu unul care vine cu recomandare.

Cunoasterea jocului e mult mai importanta decat cunostintele. Astea nu se gasesc asa usor pe internet. Posted Image

Iti recomand ca inginer stoic sa nu mai dai importanta la cate mesaje primesti samd. Asta e comportament de femeie curtata de 1000 de barbati. Treaba alora e doar cum sa faca profit cu munca ta, atat. Nu au nicio treaba cu persoana care crezi tu ca esti.

Edited by gammadark81, 19 November 2020 - 17:52.


#17
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013
Posted Image eu iti recomand sa nu mai sari doza de olanzapina.

#18
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007
Da, recomandarile conteaza foarte mult. La angajatorul meu se da un bonus maricel pentru recomandari. Dar tot ce face recomandarea e sa puna pe lista persoana respectiva, si sa ii asigure intrarea la interviu. Intervievatorii nu stiu daca cel care vine e recomandat sau nu, evaluarea lor nu tine de asta. Si oricum, daca esti competent vei recomanda tot oameni competenti. In primul rand pentru ca s-ar putea sa ajungi sa lucrezi cu persoana respectiva, si daca e prost nu o sa-ti convina. Sau chiar daca nu, o sa se auda prin firma. "Y l-a recomandat pe X, care e prost. Cat de bun poate fi Y?".

Daca esti incompetent, da, vei recomanda tot incompetenti. Practic se creeaza un cerc vicios (sau virtuos in primul caz).

Pana acum nu am avut recomandari nicaieri, peste tot pe unde m-am angajat sau de unde am primit oferte a fost strict pe baza CV-ului si interviului. Inclusiv companii mari, cautate.

Referitor la juniori/interni. Chiar sunt si am fost implicat in asta, si nu prea m-au interesat atat de mult proiectele lor de pe github. Nici sa vad daca stiu design patterns, si tot asa. Ce m-a interesat e sa vad daca au cunostinte de baza de programare, algoritmi, structuri de date. Si daca spun ca stiu bine un domeniu, atunci da, incep sa intru mai in detalii, ca sa vad cat stie. Si angajam destui juniori/interni. Dar daca vii la interviu dupa 3 ani de facultate si nu stii elemente de baza din limbajul tau preferat, da atunci nu prea ai sanse.

Revenind la subiect. Academiile de IT exista pentru ca exista cerere, nu de la companii, ci de la oameni care au auzit ce bine se castiga in IT. Din ce am auzit, cei care iti garanteaza ca vei primi o oferta vor face tot posibilul sa filtreze candidatii care absolva cursul. Te pica, dar dupa ce iti iau banii. Ma astept ca in medie absolventii de asemenea "academii" sa fie mai prost pregatiti decat absolventii de facultati serioase de IT. Vor exista si exceptii, dar sunt doar atat.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate