Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute
 Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!
 Declarație primar

Contestare amenda politia locala

PC se restarteaza cu erori ecran ...

Mercedes atego 815 oprire motor
 Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs
 

Ce presupune un contract BI de 800 euro/zi?

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#19
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

 dani.user, on 15 septembrie 2019 - 09:26, said:

Si totusi, ce presupune, on average, din punct de vedere tehnic, acest BI development? Primesc niste formule si scriu interogari in baza de date pentru a le calcula?

Cat timp si la facultatile economice se preda ceva SQL, de ce nu e in stare clientul sa si le calculeze singur?
un BI architect poate sa lucreze pe multe platforme, printre care:
OBIEE, OBIA
MSAS
ce are SAP peste biznis dw
cuburile de orice fel

in san jose eu am construit un data mart interesant. langa mine erau 2 indieni ce construiau queries la comanda analistilor, queries specifice, temporare, nu neaparat repetitive, etc.

undeva in sud am construit un DW pe MSSS cu feed-urile in DTS (ehei, eram "tanar" pe vremurile alea!) si front end-ul pe MS Excel (totul construit pe baza cererilor CFO si un analist doctor in Excel ce visa sa plece la walmart in bentonville) caci clientul nu mai voia sa cheltuie nimic. am stat 17 luni acolo inclusiv 2 luni sa le trainuiesc o fatuca si un baiat ce sa faca cu astea. o firma mica dar parte a unei firme enorme, europene, cu traditie si politics pana la Dumnezeu.

in midwest, orasul iubire al meu, am patch-uit un Siebel Analytics la OBIEE, dar partial cu OBIA, cu raportare in BO. 2 ani de zile am trait in orasul acela, normal cu naveta saptamanala. a trebuit sa fac o multime de smecherii aprobate deoarece plecam de la cea mai veche versiune la cea mai noua, deci schimbare de generatii si de filozofie. norocul meu ca aveam access la un copil, ce l-am invatat meserie, la matele OBIEE.

biznisurile serioase merg masiv pe implementare cu configurarile si adaptarile de rigoare. ele vor solutii bazate pe un produs verificat de alte biznisuri, produse ce vin si cu verticale ce le acopera cam 70-80 din cerinte. restul este development de extindere a functionalitatii. care development de obicei omoara performanta si creeaza probleme la upgradeuri; dar asta creeaza o paine de tip cozonac pt contractori.

vreau sa mentionez ca titlul vorbeste de contract si lumea discuta de permanenti. cand zici de salariu inseamna ca vorbesti de permanent. cand vorbesti de rata orara sau zilnica vorbesti de contract.
cel ce ia salariu face si munca patriotica deoarece se va tine cont de ea la premieri, avansari, mariri de salariu. daca este la stat, unde se platesc orele suplimentare, permanentul este platit pt ele de la 1.4. contractorul nu face munca patriotica. face ore suplimentare pre aprobate. contractorul are aceeasi rata, chiar si la ore suplimentare.

am avut contracte si la oracle, accenture, deloitte, pricewaterhouse, hitachi. cele mai bune au fost cele "dupa" cei cinci mari. rate grase (client disperat), durata lunga.

#20
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
undeva in europa am lucrat 10 luni sa fac un PoC de trecere de la cuburi Oracle la cuburi MS si un cearceaf de hartie cat un perete cu planul la cel mai mic detaliu pt asta (in afara de romane de documentatie). intre timp in spatele meu sefi si sefuleti isi dadeau in cap cine sa preia implementarea cearsafului si PofC. pana la urma, de la sefii din NY, a venit decizia ca dezvoltarea se face in India. plata era foarte mica pt mine in India asa ca legatura mea cu proiectul a incetat. 1 luna am predat totul unor indieni si apoi am mai baut o bere si mi-am mutat calabalacul.

tot prin europa eram la o firma enorm de mare pe DW arhitect si ma chinuiam si eu. dupa vreo 2 luni mi-au cerut sa vorbesc direct cu angajatii clientilor deci sa devin BA, am zis ca eu nu am venit sa fac asta. mi-au spus ca daca stiau asta nu ma luau. dar intre timp s-au certat cu o consultancy care si-a retras oamenii imediat. au ramas in aer cu partea de virtualizare si deoarece in rezumeul meu aveam ceva ce aducea cu virtualizarea mi-au propus sa preiau eu asta dar sa invat singur. asa am facut si dupa 12 luni am prins un contract superb pe aceasta noua tehnologie. cu ea am lucrat apoi 30 luni prin europa.

#21
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

 dani.user, on 15 septembrie 2019 - 10:29, said:

Cand mergi la client, ce foloseste deja platforma X, mai poti zice ca faci modelare/arhitectura? Nu esti constrans sa te invarti in jurul platformei X folosite?
deci un BI are:
-A un data repository
-B ceva sa toarne date in data repository
-C ceva sa prezinte datele catre consumers in forma pe care o vor ei

Un sistem profesional ar fi OBIEE+OBIA, SAP BW, platforma MS, etc.
toate astea cam vin facute la un mod general configurabil.
la Oracle:
A inseamna o schema uriasa cu multe verticale
B = ETL insemna Informatica workflows si un produs sa le coordoneze dar Oracle s-a scremut ani de zile si a reusit sa converteasca totul in ODI; totul este in sync cu schema multidimensionala
C inseamna o colectie de dashboards cu mii de rapoarte ready made bazate pe schema OOB

si pe aici undeva este o schema virtuala ce poate sa mapeze orice to multidimensional. aia este OBIEE si este domeniul OBIEE Server Architect.

si sales personul de la Oracle pacaleste clientul ca (asa cum a spus dl Larry Ellison in persoana) ca in 3 luni are tot ce vrea up and running; de ce 3 luni si nu 4 ore ?! un client mai treaz a mai auzit horror storiez si intreaba ce este cu adaptarea la nevoile concrete ale firmei, sales Oracle ii zice ca se fac acolo niste adaptari, configurari si gata.
si clientul semneaza si da milioanele. si apoi isi da seama ca este in kk.
caci modelul folosit de Oracle nu este exact ce cauta el, deci ce sa faca ?
si urla la Oracle, Oracle ii spune ca ii trimite el niste consultanti ai lui la un pret preferential de 2500/zi plus sa le plateasca zborul, hotelul, haleala si masina. si clientul turbeaza.
apar agentiile de recrutare care ii spun, daca vrei eu iti gasesc niste specialisti, imi dai mie 200/h si, eventual le platesti cheltuielile. se mai targuiesc ei si cad la pace la 180 plus cheltuieli. si acum agentul cauta specialist. bineinteles ca la inceput ii ofera ceva modic si cand vede ca nu tine reuseste sa cada la pace cu 2-3 insi pt ceva pe la 130 plus cheltuieli. sa zicem ca unul-doi trec de interviu si vin pe contract. unul este sigur pe rapoarte/dashboarduri. preturile astea sunt cam minime.
si acum incepe distractia.
cei doi calareti ai doom (de cateva ori m-am intalnit cu individ cu care mai fusesem in echipa) incep discutiile cu oamenii de biznis ai clientului si asa se face un gap analysis cu ce nu poate face solutia OOB de la Oracle. si asa incepe sa se contureze ce schimbari se cer la nivelul A, B, C.
si acum clientul incepe sa inteleaga kk in care a intrat. dar banii s-au dat si nimeni nu vrea sa se duca in fata CEO sa-i zica "am fost niste prosti si am gresit". asa ca se continua cu mutari de fonduri, cu suplimente pe care le rezolva CIO, etc.
incepe sa se clarifice si cam cati sclavi se cer. daca el are pe acolo niste baieti si fete mai isteti ii foloseste pe aia, daca nu se cauta contractanti junior sa lucreze sub coordonarea celor 2 amigos luati initial.
si asa se definesc schimbarile schemei fizice a dimensionalului, schimbarile in ETL, schimbarile in schema virtuala la nivel de server OBIEE si schimbarile in dashboarduri.
si asa un proiect pt care LE jura ca va fi nevoie de 3 luni ajunge pe la 1.5 ani. chiar 2.
si cei 2 amigos, cat or fi ei de arhitecti ai doom-ului pun mana si fac codare la nivelul secolului 21, adica configurare, reconfigurare, extindere de schema, extindere de obiecte din schema, schimbare sau creere de noi obiecte in ETL workflow, adaptare obiecte virtuale in OBIEE server, schimbare sau noi elemente in dashboarduri.

si cei doi amigos vor insista ca testarile sa fie facute de sclavi ai clientului.
clientul isi da seama ca a gresit pt ca nu a intrebat ceva simplu de la inceput: si cam care este costul acestor configurari !
si asa se traieste in raiul contractantilor...

nu conteaza ca este Oracle sau MS sau SAP sau martieni, problemele sunt cam aceleasi.
daca nu este o instalare mare cei doi amigos pot fi doar unul. bineinteles ca asta cere si un mic premium.

bineinteles ca multi clienti prefera sa lucreze cu unul din cei big 5 (care nu prea mai sunt 5) care si ei tot mai aduc niste contractanti.
sunt si consultancies mai mici, foarte dinamici care mai umplu gapuri unii din astia cauta permanenti si iti dau linistiti 200K plus cheltuielile de la inceput. si stai acasa si faci naveta la client de acasa.
am avut cazuri cand am lucrat si de acasa, totul depinde de client. ba si din autobuz spre orasul natal in Romania la vazut parinti.
deci totul este simplu, doar sa cunosti niste chestii pe acolo si cineva sa aiba dureri de dinti ca nu stie chestiile alea.
bineinteles ca accenture mi-a facut si porcarele: m-am prezentat la contract si dupa 2 zile a decis ca m-au luat prea devreme si ca sa ma duc acasa si sa astept. i-am spus agentului ca virgula conform contractului trebuie notice de 2 saptamani ca sa am surpriza de la agent ca prima saptamana o plateste el dar nu poate plati deci 2 saptamani. m-am chinuit cu el cateva luni de scandal pana m-a platit (era Darwin).
alta consultancy mare in schimb au fost domni si peste iarna, cand zborurile era ceva mai dificile, mi-a spus ca pot lucra de acasa numai 1 zi pe saptamana sa ma duc la un office al lor din orasul meu platindu-mi ei inchiriatul masinii in ziua aceea. domni !

asta este tehnic hands-on.
bineinteles ca exista multe variatiuni. am lucrat cu unul ce-l adusesera ca el scria carti despre cuburi. si baiatul a facut niste analize a ceea ce exista deja la client de o minune, si niste documente de design o placere. dar cand a fost vorba de pus mana si facut configurare  a cam avut probleme si s-a intors in Spania caci nu-i placea hands-on. deci el nu facea detailed design, era un teoretician.

PS
de ex la un telecom 2 insi i-am construit practic un nou vertical ce ar fi putut fi folosit si pt alte telecoame dar dupa niste adaptari..

Edited by avenirv, 15 September 2019 - 18:59.


#22
MartinAdelberg

MartinAdelberg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 23.08.2019

 avenirv, on 15 septembrie 2019 - 18:50, said:

deci un BI are:
-A un data repository
adica un  Stage Data

Quote

-B ceva sa toarne date in data repository
adica data ingestion pipelines => java jdbc batching

Quote

-C ceva sa prezinte datele catre consumers in forma pe care o vor ei
adica Data Mart-uri, Dimensiuni si Expresii , KPIs (zi le pe nume domnu')

Quote

Un sistem profesional ar fi OBIEE+OBIA, SAP BW, platforma MS, etc.
toate astea cam vin facute la un mod general configurabil.
la Oracle:
Adica de fapt un o aplicatie JAVA EE scrisa in jsp/servlet

Quote

A inseamna o schema uriasa cu multe verticale
Nu, inseamna star schema sau snowflake schema

Quote

B = ETL insemna Informatica workflows si un produs sa le coordoneze dar Oracle s-a scremut ani de zile si a reusit sa converteasca totul in ODI; totul este in sync cu schema multidimensionala
C inseamna o colectie de dashboards cu mii de rapoarte ready made bazate pe schema OOB
sau insemana o aplicatie Java EE scrisa in springframework care pe langa altele gestioneaza in sistem mulithreading o serie de joburi ETL scrise in java SE,
care trag date via ingestion pipilenes, le filtreaza  in StageData si apoi le transforma( ca "estem" ETL)  si le trece in zona de Data Marturi in Expresii si Dimensiuni.

Si toate aste iti poate face la nivel profesionist in RO,  o echipa de studenti masteranzi si doi seniori devi la un pret de  800 de euro/zi toata echipa.
Si toate firmele mari si foarte mari aplica aceaste metoda de business, de aceea BI-ul este foarte eftin in Romania si foarte bun.
Pam -pam.

#23
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

 MartinAdelberg, on 18 septembrie 2019 - 18:37, said:

adica un  Stage Data

adica data ingestion pipelines => java jdbc batching

adica Data Mart-uri, Dimensiuni si Expresii , KPIs (zi le pe nume domnu')

Adica de fapt un o aplicatie JAVA EE scrisa in jsp/servlet

Nu, inseamna star schema sau snowflake schema


sau insemana o aplicatie Java EE scrisa in springframework care pe langa altele gestioneaza in sistem mulithreading o serie de joburi ETL scrise in java SE,
care trag date via ingestion pipilenes, le filtreaza  in StageData si apoi le transforma( ca "estem" ETL)  si le trece in zona de Data Marturi in Expresii si Dimensiuni.

Si toate aste iti poate face la nivel profesionist in RO,  o echipa de studenti masteranzi si doi seniori devi la un pret de  800 de euro/zi toata echipa.
Si toate firmele mari si foarte mari aplica aceaste metoda de business, de aceea BI-ul este foarte eftin in Romania si foarte bun.
Pam -pam.

ok, sa clarificam.
ETL are un data staging area.
destinatia finala, acel repository are MULTE star schemas. multe, foarte multe.
ETL-urile profesionale sunt informatica, datastage, odi ba unii folosesc owb.
stai ca am treaba.
mai incolo.

#24
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
ok, sa clarificam.
ETL are un data staging area unde se "amesteca datele venind din diverse locuri, dar toate astea sunt conventii..
destinatia finala, acel repository are MULTE star schemas. multe, foarte multe.
ETL-urile profesionale sunt informatica, datastage, odi, ssis ba unii folosesc owb sau dts.
am construit ETL din scratch folosind bteq si pl/sql.
produsul ETL are sau foloseste ceva care sa coordoneze logic prelucrarea datelor din diverse fluxuri.
in biznis nu prea sta lumea sa dezvolte un ETL din scratch.

repositoriul ala este data mart(s) sau data warehouse(es), acum oamenii sunt cu big data.
levelul de presentare a unui sistem complet de BI sunt dashboardurile.
alea se duc la star schemele si trag date din ele, le mai maseaza si le prezinta. la fel din cube.
foarte bine ca echipa de studenti in RO face asta pt 800/zi. este treaba lor sa fie sclavi pe plantatie.
de aceea RO este noua indie pt europeni.

nu prea am vazut CIO sau PM sa il intereseze in ce este dezvoltat toolul ETL (dfin cele profesionale) sau serverul de transformare/prezentare  a datelor in star scheme (asa zisul business layer) sau nivelul de creeare si prezentare a dashboardurilor.
cauta sa vezi ce insemana physical layer, business/logical layer si presentation layer in OBIEE si cum se "lipeste" cu OBIA. cel mai frumos este cu logical layer, aia este painea server architectului.
de aceea MSAS si BO sunt niste glume nefolosite prin lume, care lume se bate sa adopte modelul romanesc de BI.
cred ca CIO de la visa sau din banci sunt mai prosti. asta este, sunt mai prosti decat niste studenti romani.
treaba lor. de aceea si tarile lor de abia se tin dupa Romania.

PS
pana si java se duce la database folosing sql statements.
PS
lumea in Romania ar trebui sa invete ce inseamna BI.
profesional. macar sa caute goagl.

#25
LOLkekLOL

LOLkekLOL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 29.07.2019

 avenirv, on 14 septembrie 2019 - 22:29, said:

cand codarea se face in india si china muuuuult mai ieftin.....
Se cheama programare sau dezvoltare software sau inginerie software, nu codare(aia o fi o chestie de la stana, cu trasul oilor de coada). Ce e de calitate nu se face foarte ieftin pe nicaieri.

 avenirv, on 14 septembrie 2019 - 22:29, said:

dar la implementare...am lucrat pe cateva proiecte unde implementarea s-a facut prin partile vestice, s-a tot testat si apoi au fost aduse echipe indieni ce au petrecut 2 luni cu noi sa prinda smecheriile si apoi au plecat cu tot la ei. si la unul cu o firma foarte mare din US, localnicii permanenti au primit pink slip si contractantii ultima plata. macar contractantii au fost anuntati ca este ultima luna.
Si totusi sunt mult mai multe joburi de programatori decat de posturi in BI, cu salarii mai mari. Se dezvolta mult mai mult soft ca in trecut, este loc pentru toata lumea, americanii ar mai aduce programatori din afara dar nu prea pot din cauza vizelor limitate.

 avenirv, on 14 septembrie 2019 - 22:29, said:

banii aia de care se vorbeste la goagl si feisbuk sunt luati de arhitecti, etc nu de coderi.
Arhitectul e in >90% din cazuri un coder programator senior care a dobandit experienta si cunostintele necesare pt. a coordona realizarea unui produs cap-coada (de la obtinerea cerintelor, oferirea unor solutii tehnice preliminare, transpunerea cerintelor intr-un design, alcatuirea unor echipe samd. - uneori participand si la scrierea de cod). Vremurile cu arhitecti separati care nu programeaza sau si mai rau, nici nu stiu sa programeze, au cam apus(poate mai sunt firme mari cu management de dinozauri, dar sunt minoritari). Oricum titluri nu au importanta si nici corespund de la o firma la alta poate in afara de "programator junior" si "programator senior" in rest mnezo cu mila. Google spre exemplu nu are titlu de "arhitect".

Despre veniturile "fabuloase" de la marile firme, are legatura in principal cu alte aspect(vechime si obtinerea unor actiuni carora le creste mult valoarea - aici sunt favorizati in special cei care au fost prezenti pe la inceputuri, uneori vanzare de produs software de la noul angajat catre angajator samd. - ca idee, perioada medie de angajare la google e de doi ani, deci majoritatea nu ajung la acele sume fabuloase).

#26
LOLkekLOL

LOLkekLOL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 29.07.2019

 avenirv, on 18 septembrie 2019 - 21:21, said:

lumea in Romania ar trebui sa invete ce inseamna BI.
Ce zici tu ca ai facut acolo, nu e tocmai BI, ci data warehousing. BI-ul face interogari(si alte operatuni) pe datele din warehouse si genereaza diverse rapoarte.

Automation-ul ce vine in zona de baze de date inclusiv dw cred ca e mai periculos pentru diversii angajati/contractori in zona decat indienii pentru programatori... Posted Image

Edited by LOLkekLOL, 19 September 2019 - 09:21.


#27
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,058
  • Înscris: 24.02.2006

 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 08:40, said:

Se cheama programare sau dezvoltare software sau inginerie software, nu codare(aia o fi o chestie de la stana, cu trasul oilor de coada).
asa se numea pe vremuri.
de ceva timp obtinerea unui produs software s-a "spart" in mai multe parti, care nu mai sunt neaparat facute in acelasi loc. "codarea" reprezinta scrierea codului propriu-zis; mai exista analiza + specificatii, testare (QA, UAT etc). lucrurile s-au rafinat, nu mai e ca pe vremuri cand un "programator" scria specificatia, dezvolta software-ul, il testa, taia cutiile de carton in care ambala cd-urile si la sfarsit se urca in masina si se ducea sa livreze :).


 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 08:40, said:

Arhitectul e in >90% din cazuri un coder programator senior care a dobandit experienta si cunostintele necesare pt. a coordona realizarea unui produs cap-coada (de la obtinerea cerintelor, oferirea unor solutii tehnice preliminare, transpunerea cerintelor intr-un design, alcatuirea unor echipe samd. - uneori participand si la scrierea de cod).
ce povestesti tu acolo se numeste product manager, nu arhitect.

#28
MartinAdelberg

MartinAdelberg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 23.08.2019

 avenirv, on 18 septembrie 2019 - 20:45, said:

ok, sa clarificam.
ETL are un data staging area.
destinatia finala, acel repository are MULTE star schemas. multe, foarte multe.
ETL-urile profesionale sunt informatica, datastage, odi ba unii folosesc owb.
stai ca am treaba.
mai incolo.
Ei pana vii tu de la treaba, afla ca in RO se implementeaza de la zero , sisteme software la fel de bune, scalabile (insusi modelari pe cubul OLAP) la fel de bune si preturi mult mai  mici

Quote

ETL are un data staging area unde se "amesteca datele venind din diverse locuri, dar toate astea sunt conventii..
destinatia finala, acel repository are MULTE star schemas. multe, foarte multe.
Nu sunt conventii, este o arhitectura software care lucreaza si este scalabila pe un hardware care costa. Astea-s nu sunt conventii astea-s realitati.,
Iar la aceasta ahitectura se adauga redundanta prin servere de replicare,  configurate si dedicate pt  niveul de Stage Data si pentru nivelul de Data Mart-uri.

Quote

PS
lumea in Romania ar trebui sa invete ce inseamna BI.
profesional. macar sa caute goagl.
In Romania se face BI profesional, de inalt nivel, si nu se alege o solutie externa ci se face totul in-house pornind de la zero.

Quote

repositoriul ala este data mart(s) sau data warehouse(es), acum oamenii sunt cu big data.
levelul de presentare a unui sistem complet de BI sunt dashboardurile.
alea se duc la star schemele si trag date din ele,
Anumite domenii se fac prin BigData, nu toate domeniile dintr-un BI se fac pe BigData, ci doar sectoarele din BigData unde ai de prelucrat TeraBytes sau PetaBytes
de date  si atunci trecem pe  Hadoop/MapReduce/Yarn .
Altfel mergi pe RDBMS clasic ca nu ar avea sens.

 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 09:21, said:

Ce zici tu ca ai facut acolo, nu e tocmai BI, ci data warehousing. BI-ul face interogari(si alte operatuni) pe datele din warehouse si genereaza diverse rapoarte.
Exact, este DWH Developer.

PS: avenirv, suntem dispusi sa-ti prezentam tainele BI dar mai ales, legaturile interoare al unei arhitecturi de BI, daca si tu esti deschis catre cunoastere. Astfel noi, indienii europei
din spirt samirtean putem sa te meditam in BI , daca ne lasi.

#29
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 08:40, said:


 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 08:40, said:


Se cheama programare sau dezvoltare software sau inginerie software, nu codare(aia o fi o chestie de la stana, cu trasul oilor de coada). Ce e de calitate nu se face foarte ieftin pe nicaieri.


Si totusi sunt mult mai multe joburi de programatori decat de posturi in BI, cu salarii mai mari. Se dezvolta mult mai mult soft ca in trecut, este loc pentru toata lumea, americanii ar mai aduce programatori din afara dar nu prea pot din cauza vizelor limitate.


Arhitectul e in >90% din cazuri un coder programator senior care a dobandit experienta si cunostintele necesare pt. a coordona realizarea unui produs cap-coada (de la obtinerea cerintelor, oferirea unor solutii tehnice preliminare, transpunerea cerintelor intr-un design, alcatuirea unor echipe samd. - uneori participand si la scrierea de cod). Vremurile cu arhitecti separati care nu programeaza sau si mai rau, nici nu stiu sa programeze, au cam apus(poate mai sunt firme mari cu management de dinozauri, dar sunt minoritari). Oricum titluri nu au importanta si nici corespund de la o firma la alta poate in afara de "programator junior" si "programator senior" in rest mnezo cu mila. Google spre exemplu nu are titlu de "arhitect".

Despre veniturile "fabuloase" de la marile firme, are legatura in principal cu alte aspect(vechime si obtinerea unor actiuni carora le creste mult valoarea - aici sunt favorizati in special cei care au fost prezenti pe la inceputuri, uneori vanzare de produs software de la noul angajat catre angajator samd. - ca idee, perioada medie de angajare la google e de doi ani, deci majoritatea nu ajung la acele sume fabuloase).
Chestia cu calitatea si ieftinatatea spune-i-o lui Martina, el face un BI complex si complet cu o echipa de 4-5 cu 800 totul pe zi. In RO.
Pai am zis eu ca arhitectul e parasutat de pe Marte? Vezi ce am scris despre mine si limbajele in care am facut programare.
Munca pe contract am facut si sub ceashca, pt ITC, un institut cu copacii si CEPECA, eu lucrand ca inginer de sistem la un centru de calcul ce lucra in 3 schimburi de prin '70.
Stiu cum e treaba cu plata in SV, am lucrat acolo la una din cele mai mari si prime firme de Internet de acolo si am prins complet dotcomul si y2k in the State (am lucrat acolo 11 contracte timp de vreo 7-8 ani).
Am si eu o rugaminte: nu I'm puneti in carca ceva ce nu am zis. Cititi tot ce postez pe subiect si apoi incercati sa ma "lamuriti" pe mine.
In rest bafta multa si sa fiti fericiti ca lucrati intr-un domeniu ce va place si va permite sa mancati un cozonac bun. Eu sunt fericit ca am fost in domeniu si am vazut lumea. Ultimul contract s-a terminat in primavara si acum nu ma grabesc. Daca mai lucrez o voi face intr-o singura tehnologie.

Edited by avenirv, 19 September 2019 - 15:48.


#30
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
Ghiciti ce-i aia dashboard...

#31
MartinAdelberg

MartinAdelberg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 23.08.2019

 avenirv, on 19 septembrie 2019 - 15:34, said:

Chestia cu calitatea si ieftinatatea spune-i-o lui Martina, el face un BI complex si complet cu o echipa de 4-5 cu 800 totul pe zi. In RO.
dar  n-am zis ca sunt eftinni, am zis ca raportul venituri/cheltuieli este acelasi peste tot raportat la tara.

Quote

Pai am zis eu ca arhitectul e parasutat de pe Marte? Vezi ce am scris despre mine si limbajele in care am facut programare.
Nu te supara pe mine, dar nu chiar nu poti sa fii jack of all trades.Ca ai incercat da, toti incercam, insa simplu spus nu se poate.
Insa daca ne punem la ambitie chiar sa fim  "jack of all trades" atunci devenim "master of nothing".
Si chiar nu vrem si nimeni nu doreste sa ajunga jack of al trades master of nothing.

#32
LOLkekLOL

LOLkekLOL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 29.07.2019

 _Smiley_, on 19 septembrie 2019 - 09:56, said:

asa se numea pe vremuri.
de ceva timp obtinerea unui produs software s-a "spart" in mai multe parti, care nu mai sunt neaparat facute in acelasi loc. "codarea" reprezinta scrierea codului propriu-zis; mai exista analiza + specificatii, testare (QA, UAT etc). lucrurile s-au rafinat, nu mai e ca pe vremuri cand un "programator" scria specificatia, dezvolta software-ul, il testa, taia cutiile de carton in care ambala cd-urile si la sfarsit se urca in masina si se ducea sa livreze :).
Vremuri pe care se pare ca nu le-ai prins.

E fix invers. Pe vremuri era mai fragmentata, "formalizata" organizarea, cu echipe distincte fiecare cu a masii - in jurul modelului waterfall. Acu' au aparut hipsterii cu agile si scrum si vrajeli obosite... si evident posturi inventate sa fie acolo... nu ca nu erau si inainte... cred ca e o caracteristica a firmelor mari(a unora), unde managementul(care nu-i tinut din scurt de ceva patron/investitor) inventeaza posturi sa se prefaca ca face ceva si asa isi justifica si existenta lor si a altora... ca alta utilitate n-au acele posturi, poate mai degraba incurca...


 _Smiley_, on 19 septembrie 2019 - 09:56, said:

ce povestesti tu acolo se numeste product manager, nu arhitect.
Zici tu ca un product manajer din ala stie sa aleaga tehnologiile relevante necesare proiectului si sa prezinte niste oferta(in conditiile date am putea utiliza oracle pt. cutare, dar costa x... ca alternativa am putea utiliza sql server care costa y dar are aceste dezavantaje, sau postgre sql care costa z si are cutare dezavantaje_)? Stie product manajerul cum sa puna  cap la cap un stack tehnologic? De fapt, ce-i aia product manager? Nimeni nu stie exact fiiindca ca nu e nimic concret, la intrebare auzi ca raspunsuri doar balbe aiuritoare cu "depinde" ...

Treaba e ca nu toate firmele copie cateva dume din firmele mari cu prea multi bani de ars si nu toate firme incearca sa implementeze literal bazaconiile vazute prin carti sau cursuri de aglile/scrum - a caror existenta pare justificata mai mult de propria perpetuare decat altceva - vanzari de carti, cursuri si training pe subiect

#33
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,058
  • Înscris: 24.02.2006

 LOLkekLOL, on 20 septembrie 2019 - 05:17, said:

...Zici tu ca un product manajer din ala stie sa aleaga tehnologiile relevante necesare proiectului .....
eram sigur ca din tot ce ai insirat o sa alegi singura chestie din domeniul arhitectului software si o sa spui "pai stie product managerul sa faca asta?" Posted Image

in aceeasi ordine de idei, te intreb si eu: stie arhitectul sa faca cele insirate de tine?

 LOLkekLOL, on 19 septembrie 2019 - 08:40, said:

coordona realizarea unui produs cap-coada (de la obtinerea cerintelor, oferirea unor solutii tehnice preliminare, transpunerea cerintelor intr-un design, alcatuirea unor echipe samd. - uneori participand si la scrierea de cod).
daca asta face arhitectul la voi, atunci intreaba-l daca stie sa faca si cafea, si daca da, ia-l acasa, ca altul ca el nu mai gasesti.

Edited by _Smiley_, 20 September 2019 - 05:37.


#34
MartinAdelberg

MartinAdelberg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 23.08.2019

 avenirv, on 19 septembrie 2019 - 16:00, said:

Ghiciti ce-i aia dashboard...
Denumirea fancy a unei ferestre cu elemente grafice(controale si indicatoare) prin intermediul caruia utilizatorul interactioneaza cu sistem.
Este un fel "point and click" game pt altii.

Edited by MarianG, 20 September 2019 - 21:28.
fara mistouri


#35
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009

 MartinAdelberg, on 20 septembrie 2019 - 05:58, said:

Denumirea fancy a unei ferestre cu elemente grafice(controale si indicatoare) prin intermediul caruia utilizatorul interactioneaza cu sistem.
Este un fel "point and click" game pt altii.
felicitari !

 MartinAdelberg, on 19 septembrie 2019 - 17:18, said:

dar  n-am zis ca sunt eftinni, am zis ca raportul venituri/cheltuieli este acelasi peste tot raportat la tara.


Nu te supara pe mine, dar nu chiar nu poti sa fii jack of all trades.Ca ai incercat da, toti incercam, insa simplu spus nu se poate.
Insa daca ne punem la ambitie chiar sa fim  "jack of all trades" atunci devenim "master of nothing".
Si chiar nu vrem si nimeni nu doreste sa ajunga jack of al trades master of nothing.
cand si unde am scris eu ca fac totul ?
cand si unde am scris eu ca detin adevarul absolut ?
unde am scris eu ca se face numai intr-un singur fel ?
eu am descris cam ce faceam eu dar vad ca va simtiti lezati si vreti sa prezentati voi solutia perfecta.
voi cititi in diagonala ? daca da, spuneti ayunci, este tipic pt un PM sau CIO sau alt birocrat din orice breasla...
mai baieti, aveti o boala, ceea ce ganditi imediat puneti in gura altuia ?!  
si cu jack: in 45 de ani de sapat canale treci prin multe tehnologii. de fapt am scris si asta dar cititul asta in diagonala trebuie inlocuit cu cititul pe litere (nu pe silabe ci pe litere !).
uite va spun:
va consider cei mai inteligenti si educati de pe planeta IT ! detineti solutiile ideale si unice. toti aia din vest ce decid sa nu foloseasca ce spuneti voi este clar ca sunt niste prosti, se vede si din situatia jalnica a IT-ului din vest.
este bine asa ?
si nu fac mishto.

Edited by avenirv, 21 September 2019 - 09:55.


#36
MartinAdelberg

MartinAdelberg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 23.08.2019
Atunci cand iti expui experienta pe care o detii consider ca este normal ca atunci cand vorbesti de zona BI se aduce in discutii termeni cheie precum ETL, StageData, DataMart, Expresii si Dimensiuni, doarece aceastea sunt cuvintele cheie prin care un BI Developer comunica(sau cine a facut cel putin mai mult de un la un departament de BI).N-ai cum sa evit acesti termeni cand vorbesti de BI
Exact ca si cum nu poti avea o discutie tehnica despre C++ fara macar sa amintesti de pointeri sau API-ul boost.

Te-ai recomandat ca arhitect BI, asadar noi astia ceilalti asteptam o abordare pe masura.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate