Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

Sisteme fotovoltaice ON-GRID pentru prosumatori - program AFM

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
10823 replies to this topic

#109
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
Trebuie musai , numai ca nu il platesti tu. Si chiar daca devii prosumator fara a accesa programul AFM tot nu il platesti tu ci distibuitorul...
Cititi fratilor legile si veti intelege. totul.. E chiar asa greu cititul
Paratrasnetul nu e obligatoriu dar frica pazeste via. asa ca tu hotarasti..

ORDIN nr. 226 din 28 decembrie 2018

d) sistemul de măsurare a energiei electrice se realizează fie cu contoare inteligente, fie cu contoare care permit cel puțin citirea la distanță, integrabile în sisteme de măsurare inteligente, cu respectarea prevederilor Codului de măsurare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 103/2015, astfel încât să se asigure stabilirea, pe baza valorilor măsurate, a energiei electrice produse în centrala electrică din surse regenerabile de energie prevăzută la lit. b) și livrată în rețeaua electrică, precum și a energiei electrice consumate din rețea.
(3) Costurile cu achiziția și montarea contorului de măsurare a energiei electrice din punctul de delimitare între instalațiile prosumatorului și cele ale operatorului de distribuție, inclusiv sistemul de comunicație, sunt suportate de către operatorul de distribuție la rețelele căruia este racordată centrala electrică prevăzută la alin. (1), în conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Costurile cu achiziția și montarea, inclusiv sigilarea contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile prosumatorului, se suportă după cum urmează:
a) în cazul persoanelor juridice, de către prosumator pentru contorul de măsurare a energiei electrice produse de centrală, inclusiv sistemul de comunicație aferent, precum și pentru celelalte contoare de măsurare a energiei electrice necesare la determinarea energiei electrice care beneficiază de prețul prevăzut la art. 1 alin. (1), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestor contoare, dacă schema electrică a centralei electrice conține sistem de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile care poate fi alimentat cu energie electrică din rețeaua electrică;
b) în cazul persoanelor fizice care accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu:
(i) de către Administrația Fondului pentru Mediu pentru un contor de măsurare a energiei electrice produse de centrală, inclusiv sistemul de comunicație, cu excepția costurilor cu sigilarea acestuia care sunt suportate de către prosumator;

(ii) de către prosumator pentru celelalte contoare de măsurare a energiei electrice necesare la determinarea energiei electrice care beneficiază de prețul prevăzut la art. 1 alin. (1), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestor contoare, dacă schema electrică a centralei electrice conține sistem de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile care poate fi alimentat cu energie electrică din rețeaua electrică;
c) în cazul persoanelor fizice care nu accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, iar schema electrică a centralei electrice conține sistem de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile care poate fi alimentat cu energie electrică din rețeaua electrică:
(i) de către operatorul de distribuție la rețelele căruia este racordată centrala electrică prevăzută la alin. (1), pentru un contor de măsurare a energiei electrice produse de centrală, inclusiv sistemul de comunicație, costurile aferente fiind recunoscute în programul de investiții luat în considerare de autoritatea competentă la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice;
(ii) de către prosumator pentru celelalte contoare de măsurare a energiei electrice necesare la determinarea energiei electrice care beneficiază de prețul prevăzut la art. 1 alin. (1), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestor contoare.
(5) În cazul persoanelor fizice care nu accesează programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, nu este necesară montarea contorului de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, în următoarele situații:
a) schema electrică a centralei electrice prevăzute la alin. (1) nu conține sistem de stocare a energiei electrice;
b) schema electrică a centralei electrice prevăzute la alin. (1) conține sistem de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile care nu poate fi alimentat cu energie electrică din rețeaua electrică.
(6) Achiziția și montarea, inclusiv sigilarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la alin. (4) lit. a), lit. b) pct. (ii) și lit. c), se realizează de către operatorul de distribuție la rețelele căruia este racordată centrala electrică prevăzută la alin. (1), prin derogare de la prevederile art. 43 alin. (2) din anexa nr. 1, respectiv prevederile art. 39 alin. (2) din anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014 privind aprobarea condițiilor generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice, cu modificările și completările ulterioare

Edited by sorinmircea, 23 February 2019 - 13:38.


#110
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,079
  • Înscris: 16.02.2008

View Postredbotos, on 23 februarie 2019 - 10:36, said:

„Se pot bucura undeva la 30.000 de proprietari de imobile, 30.000-35.000, depinde de valoare solicitată la nivel naţional în cadrul programului”, spune Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi mai trebuie făcut un singur pas.

Cornel Brezuică, preşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu: „În termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul”.

Asta e o abureala electorala 100% mai oameni buni. Lucrurile sunt departe de a fi asa cum le prezinta dl Brezuica...
1. In primul rand firmele intrate in program, NU O SA AIBA DE UNDE PUNE DIN BUZUNARUL LOR ATATEA JDEMILIOANE DE LEI ca sa faca jdemii de sisteme si sa astepte la anul si la multi ani recuperarea banilor.
2. Sistemele montate vor fi maxim 5000 in opinia mea si cu un pret mare per kw. Au fost impuse conditii draconice pentru instalatorii validati (avize ANRE, ingineri profil electric pentru proiectare, electricieni gr II B ANRE, etc) iar toate astea vor fi transferate catre clientii finali, deci nu va imbatati cu apa rece.
3. Avizele si autorizatiile ne vor incurca rau. Treaba asta cu autorizatia de constructie la panouri voltaice va bloca efectiv programul.

View PostMeister, on 23 februarie 2019 - 12:17, said:

@redbotos: mai mult ca sigur ca partea pe care va trebui sa o platim noi nu se va rezuma la cei 2000 de lei nici pe departe. Nu m-ar deranja nici costul actelor, al avizelor, chiar si ATR-ul acela care pare a fi cel mai scump aviz (cateva sute de lei). Dar lista este lunga, si "ne-exhaustiva", adica de la primarie si pana la furnizorul de curent, te poti trezi cu tot felul de surprize (in special cea numita autorizatie de construire si plan urbanistic zonal). Daca printr-o minune scapi si de astea, sigur la enel mai primesti o factura cu toate muncile executate de ei, inclusiv inlocuire sau montare contor special pt asa ceva. Eu cand am pus trifazic 15kw m-a costat bransamentul vreo 5000 de lei, cu stalpul la 20m de mine (proiect, avize, deviz, verificare instalatie etc). Nu vad de ce acum ar fi mai ieftin. Nu mai spun daca trebuie facut proiect de catre arhitect/structurist cu care tre sa ma duc la primarie in speranta ca o sa-mi dea negatia de care se vorbea mai sus, ca sa nu mai trec prin calvarul autorizatiei de construire...

O alta chestie care n-am inteles-o din prezentarea programului pentru sisteme fotovoltaice, daca eu pe parcurs ma impotmolesc in hatisul birocratiei si constat ca pe langa cei 20.000 (+2000) pentru mine mai iau nastere costuri de 10.000 de lei pe care nu am de unde sa-i scot si renunt la program, platesc vreo despagubire/penalizare?

Eu citesc de 2 zile intr-una la vechiul forum si deja ma debusoleaza multe chestii. Eu cand mi-am pus casa pe 3 faze am impartit consumatorii in functie de centrala de 12kw, sa mearga si ea, sa mearga si restul. Acum daca cu 1 inverter legat la o faza nu prea fac nimic in privinta asta, va trebui sa trag noi prize catre consumatorii cei mai mari. Sau poate n-am ajuns la postul cu invertorul care merge pe 3 faze...

Foarte bine ai pus problema.

1. ATR trebuie sa existe la toate bransamentele facute deja, deci nu sunt costuri suplimentare decat la cei care nu-l au.
2. Partea cu primaria si negatia tine de instalator care trebuie sa ia un expert, etc...bla, bla....si ne vom bloca aici.
3. Asta am spus si eu. Pe langa suma de 20000 lei de la AFM, noi cei care vom dori sa fim prosumeri, probabil ca vom mai scoate din buzunar cel putin 50 de milioane de lei (daca nu si mai mult) ca sa ajungem acolo.
Desigur ca poti renunta daca nu e un contract semnat. Daca este, avem o problema mare!
Cand esti pus sa bagi > 100 milioane din buzunar ca sa fii prosumer cu 3 kwp trifazat, iti bagi ____ in el de sistem si mai bine iti faci un sistem propriu de 1 kwp, cu un invertor monofazat si basta. Nu te costa atat de mult si energia o folosesti in interes propriu cat mai mult, exact cum sustin cei de pe topicul cu ONGRID.
4. Daca ai bransament trifazat este obligatoriu ca sistemul voltaic sa fie trifazat. Asta inseamna invertor trifazat, smart meter si toate cele necesare. Vei avea energie cu prioritate pe consumatorii casnici.
5. Invertorul trebuie sa fie de min 3500 VA dar in cazul tau iti recomand min 6 KVA 3 ph.



View PostMeister, on 23 februarie 2019 - 13:10, said:

Uite aici din postul vechi pe cineva acum 3 ani care da niste preturi. Exceptand numarul de panouri, tarifele la Enel si metodologia nu cred ca au suferit vreo modificare:

https://forum.softpe...0#entry22852146

In documentatia acestui program scrie ceva de sistemul de monitorizare/citire la distanta, o chestie cu abonament GSM/WAN/LAN. Sper ca nu trebuie musai
GSM ca sa trimita sistemul sms-uri cu consumul, si ca ajunge si orice conexiune proprie la internet.

Inca o intrebare, paratrasnetul am inteles bine ca e obligatoriu la un astfel de sistem?

Preturile de atunci nu sunt = cu cele de acum. Am scris mai sus de ce.
Monitorizare obligatorie prin wi-fi. Toate sistemele cu invertor Fronius Symo au by default asa ceva. Se face conectare la router si aveti pe telefon situatia in timp real, atat voi cat si mai ales AFM-ul...!!!
Este obligatoriu.

La final o veste proasta: Programul incepe cu...o amanare.
Se amana termenul pana la care sa se inscrie/valideze instalatorii, de la 1 la 15 martie 2019.
Asta din simplul motiv ca...nu au musterii.

Pai daca AFM-ul a impus aceste conditii imbecile, cum dreq se asteptau ca sa se inscrie 2-300 de firme....
Cele 40 de firme inscrise din care vor fi probabil cate 5-6 validate/regiune, vor avea putere economica sa duca maxim 1000 de sisteme din banii lor (pentru toata Romania adica) pentru ca apoi sa astepte luni de zile sa recupereze subventia.

Va fi un esec lamentabil al guvernantilor.

Edited by gry2000, 23 February 2019 - 15:15.


#111
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
...sau poate un esec programat .

#112
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
Oricum , o sa urmaresc topicul asta , pt ca aici sunt oamenii care stiu ce si cum.
Voi mai cauta , , voi mai intreba , poate agsesc o firma care sa inscris pt mai multe detalii, poate sunati voi si intrebati cu toate amanuntele...
Poate la cei 2000 de lei , va mai trebuii inca 1000 , dar cu siguranta voi fii prosumator.
Pt mine orice castig inseamna o picatura care curge pe langa alte picaturi.
Am doar un salariu si din ala traim si economisim.
Dar daca merita investitia , iaca nu stau cu mana in san.
deci , mai asteptam.

#113
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
Prea mare entuziasmul.. Dar eu va pot spune ca toate aceste 40 de firme vor face fata procesului de instalare..
Eu  ca firma de exemplu care nu am decat doi electrcieni autorizati ca  montatori panouri fotovoltaice . si nu am  nici un ingier  prioectant autorizat voi putea monta desigur sisteme gata proiectate si finantate de unul din acestia 40 de validati care are si ingineri proiectanti si care este deja validat  ATI INTELS..
MUNCIM NOI CEI MICI  si actele si investitia o fac cei 40  adica cei mari.....LUcrarile se pot si subcontracta...  hehe.....
Sau alta solutie.. VINe unul din cei 40 la mine, care am doi electricieni autorizati  .... fac  delegare pe 1 an a celor doi electricieni pe firma lui   iar ceilalti 2  sau 3 care nu fac decat sa monteze fizic panourile care pot fi simpli dulgeri pe acoperis raman la mine..  INSTALATORL VALIDAT IMI PLATESTE  CEI  cei 3 oameni si pe cei doi electriceini ii are  pe statul li de plata...
FIZIC nici unul dintre oameni nu pleaca de la mine... si gata rezolvarea............
DIN CELE 40 de  DE FIRME cel putin 35 vor fi sub palaria unor politicieni...care vor avea asigurata decontarea subventiei... si gata cu grijile voastre... NU  E GRIJA OILOR DE UNDE BEA MAGARII APA..

Edited by sorinmircea, 23 February 2019 - 19:44.


#114
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,079
  • Înscris: 16.02.2008
Mda...ai sintetizat clar cum merge economia de piata, putini stiu... dar costurile cu subcontractarea o sa creasca pretul la clientul final.
Macar de s-ar face si asa si tot e bine. Sa aiba aia 35 de jmecheri de partid suficienti bani din tunurile date in tara asta, ca sa poata sustine proiectul.

Vom trai si vom vedea, nu ne imbatam cu apa rece dupa cum am zis.

#115
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
Ideea e ca pe praful asta ( adica lipsa de forta de munca calificata )  nu e profitabil sa dai spre inchiriere personal calificat .  Sau daca faci asta o faci la un tarif ..mmm, convenabil  .
Idem , firmele care fac lucrari de genul asta - instalari de sisteme FV - nu sunt dispuse in mod normal sa accepte conditiile de subcontractor . Pentru ca  de obicei se subcontracteaza doar manopera si materialele de montaj ; dar apoi esti incarcat cu garantia intregului sistem .
In fine , e un program inceput cu stangul ,   conditiile sunt cam cu directie . Bâlbele din legislatie sunt ca de obicei lasate sa fie interpretate la momentul oportun.

#116
mariusr1976

mariusr1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,425
  • Înscris: 26.04.2016
Deci e o mare păcăleala acest program ? Mă gândeam să mă înscriu dat fiind că inițial am înțeles că trebuia să contribui cu 2000 de lei dar văd că scorul crește undeva mai sus pentru un sistem de 3kw.
Așa mai bine îl faci singur fara toată birocrația dar și datoria față de stat.

Edited by mariusr1976, 24 February 2019 - 09:31.


#117
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Sunt tentat sa devin si eu prosumator, dar numai daca pot accesa subventia AFM. Altfel nu ma intereseaza.
Am bransament trifazic 3 x 32A (22 kW).

Sistemul din linkul de mai jos se califica pentru subventia AFM?

https://www.e-solare...mo-60-3-m-6000w

Realist, cam cat ar ajunge costul final cu tot cu instalare si alte maruntisuri pentru un sistem de 6 - 7 kWp?

Vreau sa-l montez pe acoperisul casei. Locatie: Timisoara
Acoperis in 2 ape, una spre nord si una spre sud (coama acoperisului este pe directia est - vest).
Panta acoperisului este cam 27 de grade.
Suprafata unei ape este cam 50 mp (10 ml coama * 5 ml ipotenuza).
Inaltimea de la sol la streasina este aprox. 6 ml (casa P + 1E).

Edited by kolfleading, 24 February 2019 - 09:55.


#118
mariusr1976

mariusr1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,425
  • Înscris: 26.04.2016
Parca am înțeles că puterea va fi de doar 3 kw pe subvenție,nu ?

#119
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Eu am inteles ca e MINIM 3 kWp.

Quote

Ce se finantează:
cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kWp

Sursa:
https://www.afm.ro/m...otovoltaice.pdf

#120
miticaSV

miticaSV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 28.10.2012
buna ziua,ce suma de bani ar mai fi necesara pentru a adauga la suma pusa de stat pentru a opta la o instalatie de 10 kw,vreau lucruri de calitate,panouri cu randament maxim pe suprafața desfășurată /cred ca monocristaline/ nu prea știu,nu sânt în domeniu,câți kw ar produce așa o instalație în zona suceava la țară,ținând cont ca jumate de an e frig,cum putem afla lista cu instalatorii și cum o să ne putem înscrie in program,mulțumesc pentru răbdarea pe care ați acordat-o.

Edited by ggelu, 24 February 2019 - 11:35.
putina atentie la diacritice te rog


#121
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011

View Postkolfleading, on 24 februarie 2019 - 09:52, said:

Sunt tentat sa devin si eu prosumator, dar numai daca pot accesa subventia AFM. Altfel nu ma intereseaza.
Am bransament trifazic 3 x 32A (22 kW).

Sistemul din linkul de mai jos se califica pentru subventia AFM?

https://www.e-solare...mo-60-3-m-6000w


DA se califica numai ca mai trebuie si montat si puse protectii pe partea de curent cintinuu si parteade curent alternativ

Edited by sorinmircea, 24 February 2019 - 13:00.


#122
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postsorinmircea, on 24 februarie 2019 - 12:59, said:

mai trebuie si montat si puse protectii pe partea de curent cintinuu si parteade curent alternativ
Si cat costa toate astea?

#123
Meister

Meister

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,516
  • Înscris: 25.01.2007
Esti conditionat sa livrezi o anumita cantitate minima de energie in sistem?
La panouri de 3-6kw nu stiu ce surplus as avea,
daca voi sta cu boiler/puffer/ac in priza toata ziua, cel putin toamna-iarna-primavara
este exclus a avea vreodata surplus.

Am epuizat forumul vechi si inca ma mai gandesc daca sa dau 15.000 sa iau sa zicem un sistem
de 6kw (20.000 + 15.000 ai mei) sau sa-mi fac eu unul cu 15.000 off-grid si sa nu ma mai complic
cu autorizatii-avize-mai tarziu cine stie ce doamne fereste impozite sau reglari de conturi cu
anaf.

Singura chestie care ar inclina balanta ar fi, dar aici n-am inteles inca, daca si la sistem-ul off-grid fara baterie
am luxul ca la on-grid, adica sa merg pe 3 faze cu consumatori ca si pana acum, si sa treaca
automat pe on-grid cand depasesc.

In rest, iarna cand am eu nevoie de caldura, etajul avand ferestre mari si orientat spre sud se incalzeste singur
la 26 de grade, mai ramane cu bruma de energie pe care o harvestesc din PV sa incalzesc parterul
de 55mp cu 2 aeroterme mici.

Mai era varianta cu boiler incalzit de la PV prin care sa recircul apa calda doar prin traseele de la parter,
dar aici e deranjul si mai mare ca tre sa modific multe la instalatia de incalzire in pardoseala.
Necesarul meu anual de kw, oricum e disproportionat rau cam 2300 aprilie-noiembrie si 6000 restul anului,
exact cand productia solara e cea mai mica, ca sa imi pun sperantele in asa-zisa productie exportata cu 15 bani vara,
in speranta ca mai scap eventual de 100-200 de lei la urmatoarele 5 facturi pe timp de iarna.

Adevarat, pompa de caldura + panouri = varianta optima oricum ai da-o dar nu am 10.000+ acum.
Mai bine strang banii astia si fac investitia la pensie cand scade si potenta financiara.

Si inca o chestie cu panourile astea, pe care n-am prins-o, cand nu vreau sa fie online deloc, sa zicem in zilele
cu traznete si fulgere, pot sa dau de switch sa le inchid complet, ca si cu restul instalatiei? Chiar nu ma deranjeaza
sa nu consum nimic pe perioada de furtuna. Din ce am citit anterior, si cu paratraznet si mama protectiilor de sute de euroi
nu-ti garanteaza nimeni ca ceva acolo nu se va praji pe traseu.

#124
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
NU te obliga nimeni sa dai ceva in retea... ei ciar se bucura ca vei consuma de la ei.. poti da switchul pe off tot anul...

Edited by sorinmircea, 24 February 2019 - 14:53.


#125
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
O lista schema exact cu ce trebuie , cap coada?

#126
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
chiar mura in gura.. , va este greu sa cititi si sa cautati..

Ce lista cu ce?  cu acte sau cu ce  .. trebuie unui sistem?
Pentru a aplica la program nu iti trebuie decat BULETIN  si sa ai o casa si impozitele platite la zi.. apoi pui o cerere la un instalator autorizat .. lista va fi pulicata LA AFM din judetul tau.? Schema o va face instalatorul..   nu e necesar sa stii scheme..  si nici liste...

Edited by sorinmircea, 24 February 2019 - 22:42.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate