Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie SUV, buget 17k euro

Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...
 Sunt noile generatii care se nasc...

Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube
 Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...
 Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar
 

Viata in regim off-grid

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
1994 replies to this topic

#451
adi_87

adi_87

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 31.03.2015
Dupa cate am inteles ai LTO e alta treaba, dar ce am avut eu sunt niste rebuturi de la ev. WB-LYP160AHA LiFeYPO4 (3.2V/160Ah.

#452
vbn

vbn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 21.07.2017
Renutati la acumulatori si nu o sa mai aveti probleme, eu asa am facut.

#453
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postunady, on 11 februarie 2019 - 19:15, said:

Da aveti dreptate. Sigur ca 1000wh . Altfel ar fi fost culmea...e bine ca ati corectat. Sunt f dezamagit de acumulatori. Am crezut ca macar pt scurt timp pot sa dea suta aia de amperi ora ... acumulatorii cu litiu sunt f scumpi. Intr-adevar daca ai retea nu cred ca merita invertorul. Daca socotesti iesi in paguba . Probabil lucrurile sunt bine gandite sa aiba da castigat cine trebuie. Oricum ma asteptam la un esec bineinteles nu de asa proportii...oricum entuziasmul meu nu a murit chiar de tot. O sa mai postez ce catastrofe am mai facut poate au de invatat si altii din experientele negative ale unora, altora. ...
Felicitari celor care au sisteme off grid adevarate....
Nu sunt scumpi. Am facut de nenumarate ori socotelile, pentru alti interlocutori, si eu si colegii mei.

Daca vrei 1kWh pe plumb, iti trebuiesc 2 baterii de 12V 100Ah as a minimum. Ca altfel nu merg, decat daca le fortezi enorm, si au viata sub un an. Costa cam 800 lei bucata deci 1600 lei adica $400 si tot le distrugi in 4 ani.
Daca vrei 1kWh pe litiu iti trebuie 1 kWh (adica hai sa zicem 1,2kWh ca sa fie de acord si colegii) si te costa 330 euro adica $400, plus $100BMS si accesoriile, si le distrugi in 8 ani. Sa zicem, ca am impresia ca pe mine ma tin vreo 12 cel putin...
.
Avantaj, care ???????????????

#454
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008

View Postadi_87, on 11 februarie 2019 - 21:14, said:

Ai avut acumulatori cu plumb? s-au e o parere doar din auzite, am avut si acumulatori tractiune cu plumb dar s-au comportat bine si la sarcini mari, dar cu litiu WB-LYP160AHA LiFeYPO4 (3.2V/160Ah  Posted Image  Posted Image
Dupa cate vad, tu citesti pe sarite si retii doar ce vor neuronii tai. Din cauza asta ai si stricat bateriile cu litiu si nu vrei sa intelegi asta oricat ti-au explicat toti  colegii. Ai citit ca nu e bine sa depasesti 3.5V/cell, ai inmultit cu 8 numarul de celule si ti-a dat 28V pe care l-ai setat pe charger. Din pacate nu ai citit sau nu ai retinut si urmarea, adica: dupa ce ai setat valoarea de 28V pe charger, la prima incarcare urmaresti sa vezi care dintre celule ajunge prima la valoarea de 3,5V, moment in care opresti incarcarea, citesti valoarea bancului, iar apoi rescrii noua valoare (care, normal, va fi mai mica) in locul lui 28 !!! Dar tu, nu ai facut asta, ci ai pastrat in continuare valoarea de 28, fara sa intelegi faptul ca la valoarea aia globala, unele celule puteau avea 3,7V, pe cand altele aveau 3,38V, de exemplu.

In cazul de fata ai facut la fel. Ai citit iar pe sarite si ai tratat cazul cu superficialitate, fara sa intelegi nimic. Ma citezi integral, dar nu esti in stare sa intelegi ce am scris. Tu imi vorbesti de baterii de tractiune, cand omul are niste amarate baterii cu gel de DOAR 100Ah. Daca tot te dai specialist in plumb, tu realizezi diferenta intre cele doua modele? Imi vorbesti de faptul ca bateriile de tractiune suporta sarcini mari, cu care de altfel sunt de acord, dar tu ai citit ca omul tragea cu aproape 1C din acele baterii? Nici daca ai avea litiu nu ar fi benefic pentru baterii sa faci asta zilnic, ce sa mai zic de plumb!!! Ia incearca mataluta sa tragi de vreo cateva ori cu 1C dintr-o baterie cu plumb, fie ea si Rolls-ul cel mai ghebos, sa imi spui cat iti va rezista.

Daca tot m-ai citat, ai vazut cand am spus ca acel invertor ar fi trebuit sa fie sustinut de un banc de aproape 4 ori mai mare decat are in prezent, plus mult mai multe panouri care sa-i ofere posibilitatea de incarcare? Iar calculul l-am facut pentru plumb si nu pentru litiu, pe care de altfel nici nu l-am pomenit in nici unul dintre raspunsurile mele catre acest coleg.

Daca as fi scris aberatii in cele doua raspunsuri, as fi fost taxat imediat de colegi si in nici un caz nu mi-ar fi acordat 10 Like-uri, din care 6 chiar pe cel care m-ai citat. Asta ar fi trebuit sa-ti dea de gandit inainte de a te fi legat de mine.

Sa mai spun si de modul in care te-ai "racordat" tu la retea? E o expresie in latina: "verba volant, scripta manent". Ti-ai facut-o cu mana ta. Nu te-a obligat nimeni sa scrii pe forum ca te-ai legat (Dumnezeu stie cum si unde !?!) la retea tragand 4 fire, cica cate 2 per faza!!! Nu stiu cine a fost idiotul ala care a gandit asa, caci in nici un caz cei de la Electrica nu ti-ar fi dat acordul sa o faci in acest stil.

In concluzie, pentru ca tratezi lucrurile cu superficialitate si te-ai legat de mine, te rog ferm si respectuos sa parasesti acest topic. In cazul in care vei continua agresiv vei suporta consecintele de rigoare.

#455
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postmarius_vfp, on 11 februarie 2019 - 20:26, said:

....Una peste alta ADY tine minte invertorul e una din piesele cele mai importante , daca ai un invertor mai destept care stie sa administreze sursele  in functie de consumatori de exemplu unele din  hibride stiu sa traga doar din panouri  energia daca nu ai destul din panouri mai trag si din baterii daca nu e nici una nici alta trece pe retea , sunt invertoare care nu au nevoie de baterii trag doar din panouri ziua (in functie de consumatori)si noaptea trec pe retea , un astfel de invertor cred ca ar fi cel mai potrivit pentru tine .
.........
La litiu nici un invertor nu e suficient de destept. Ori stai cu ochii cat cepele (si cu voltmetrul) pe baterii toata viata, ori iti pui BMS (si nu orice BMS chinezarie)

#456
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,689
  • Înscris: 23.01.2010

View Postadi_87, on 11 februarie 2019 - 21:14, said:

Ai avut acumulatori cu plumb? s-au e o parere doar din auzite, am avut si acumulatori tractiune cu plumb dar s-au comportat bine si la sarcini mari, dar cu litiu WB-LYP160AHA LiFeYPO4 (3.2V/160Ah  Posted Image  Posted Image
Ai o problema la "mansarda", prietene...
Pentru ce ai insirat cearsaful ala, doar din neputinta ta de ati explica unde ai gresit de ti-ai distrus acumulatorii?
Ce pacat ca nu ai inteles nimic din toate explicatiile ce ai primit, dar de  aici si pina a face afirmatii pentru lucruri pe care nu le intelegi, este cale lunga...
Nici nu meriti explicatii la modul de manifestare...

Rog un moderator sa stearga postarea aia nenorocita
Posted Image

#457
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Neata adysoftware , ma refeream la invertor destept doar pe latura de administrare de surse  nu la partea de incarcare acolo sunt alte pretentii in functie de clasa acumulatorilor ,
In principiu eu nu prea sunt deacord cu sculele multifunctionale 7in 1.

#458
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,052
  • Înscris: 16.07.2008
Fiecare tehnologie trebuie utilizată conform fișei tehnice si daca e autentica face ce spune acolo. Nu am supărări nici pe plumb nici pe litiu,dar învăț să le cunosc si nu cer de la ele mai mult. Nu-i de vina câinele ca nu stie tabla *,dar nici nu-i cer. Vad multe avantaje la ambele,ma bucur doar cand fac ce zice in fișa. Anunt cand face plumbul 10ani,la litiu sper sa faca nunta de argint.

Edited by edysun2007, 12 February 2019 - 15:21.


#459
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Solutia ideala ar fi un sistem modular, in care elementele de forta sa fie separate , deoarece  mai necesita inlocuiri, upgradari.

#460
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postmarius_vfp, on 12 februarie 2019 - 07:05, said:

..... ma refeream la invertor destept doar pe latura de administrare de surse  nu la partea de incarcare acolo sunt alte pretentii......
Am inteles asta, dar tot asa iar cadem in capcana de a generaliza, si pe-urma iarasi nu toata lumea intelege ce nu e scris clar-clar-clar, ca lumina zilei...

Edited by addysoftware, 13 February 2019 - 03:29.


#461
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Nu este nevoie de echipament inteligent sa gestionezi mai multe surse de energie, se poate face si intr-o maniera pur analogica.

Al meu este pur analogic, are un diverter care tine acumulatorul la tensiunea de float, cand incarc cu generatorul diverterul limiteaza tensiunea pe acumulatoare deoarece al meu nu este pe centrifugal, are acceleratie manuala.
daca este suficient soare poate merge si fara acumulatoare numai ca la varfuri de sarcina care depasesc puterea instantanee generata de aria solara tensiunea cade.

Nu stiu cum of face chestiile digitale precum frigiderul inverter dimineata si seara cand puterea devine insuficienta dar totusi se generaza o anume putere.

In principiu sistemul poate functiona si cu retea cu sau fara acumulatoare, deoarece sursa care incarca acumulatorii din generator poate merge si la retea si scoate ceva mai putin decat tensiunea la care pleaca diverterul, cu acumulatoare tine acumulatorul cam la 80% soc.

Cand este soare tensiunea crete peste cea generata de sursa si nu mai ia curent din retea.

Nodul este facut pe 120v un compromis intre numarul de celule al acumulatorului si nivelul pierderilor, la tensiuni mici dubla conversie are randament mai slab,

Se poate face insa un acumulator virtual de tensiune mare utlizand  un DC/DC reversibil cu redresare sincrona simetrica, asta poate fi o sursa push pull lin ambele capete, la hv cu sic mosfet si la lv cu gan fet, astea nu au nevoie de drosere pot fi legate direct la condensator, comanda se face cu 4 optcuploare driver de la un controller pwm obisnuit gen uc 3525 sau 3825.

Utilizand un acumulator virtual la 400v nu mai necesita conversie intermediara, are nevoie doar de doua convertoare boost si de un modulator sinus.

Edited by cavit, 13 February 2019 - 18:45.


#462
topcat36

topcat36

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,499
  • Înscris: 20.05.2004
Fix asa ceva are MPI hibrid. Numai ca DC/DC reversibil e intre 400 si 48v (are ceva pierderi). Si fix aceeasi figura am facut-o pe 48V, cu o sursa de 3kw conectata (majoritatea timpului) la generator, pentru ca nu e inverter si oscileaza frecventa la consum mare incat mi se deconecta invertorul de la generator. Am setat-o la 47V si cand tensiunea pe LTO scade sub, incepe sa ia din generator/retea. Din pacate, cu reteaua nu o folosesc (am bagat reteaua direct in intrarea de Utility din invertor) pentru ca dubla conversie are pierderi prea mari pentru gustul meu (150-300w, in functie de putere).
Tu folosind tensiune mai mare (120v) ai pierderi mult mai mici, mai ales cu utilizarea SIC Mosfet.

Edited by topcat36, 13 February 2019 - 18:59.


#463
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
S-a cam dus negura si acum baga.

#464
gabipet6

gabipet6

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 03.12.2018
Eu am asa:
- 33 panouri x 270 Wp / buc. (policristaline )
- un invertor Effekta 5 kVA / 48 V hibrid
- 4 acumulatori PylonTech 2.4 kW / 48 V LiFePO4
- generator diesel cu automatizare Stager DG5500 (invertorul il porneste cand e cazul)
Total investitie (cu tot manopera, transport, deplasari mesteri ) ~10.000 EUR

Am disponibili 7.7 kwh la un DOD 80% ... dar cum ne-am obisnuit sa folosim marii consumatori doar ziua cand e lumina mai ok si acumulatorii plini (3-4 ore sunt umpluti in zilele cu soare) bancul de acumulatori rar ajunge sub DOD 50%, iar pentru Li asta e mai mult decat decent.
Iar daca seara ni se casune sa bagam fierul de calcat in priza, e mai ieftin sa dai drumu la generator decat sa stresezi bateriile. Si in 2 ierni de cand avem sistemul, am folosit in total generatorul vreo 20 h ... nici 15 l de motorina.
Evident sistemul a fost supradimensionat pentru perioada de iarna. Clar cel mai depresiv a fost noiembrie ... 15.11 -> sfarsit de decembrie. De la inceputul anului nu am mai folosit generatorul
Partea buna la acest tip de invertor e ca stie sa gestioneze sursele de energie. Adica baga in retea la consumatori fix cand/cat cer consumatorii ... surplusul il baga in baterii. Dupa ce bateriile se incarca full, acestea sunt puse in stand by si mai sunt folosite doar seara cand consumul devine mai mare decat productia. In rest pe invertor load-ul de baza (camere supraveghere, rootere, leduri, un tv si frigiderul) e cam pe la 250 - 300 wh ... deci sub 10%. O data configurat si setat nu mai ai treaba cu nimic. Deci parerea mea, daca dimensionezi bine din prima (supradimensionezi suficient de fapt) si iti adaptezi putin modul de cosnum si nu te zgarcesti la bani ... poti sa iesi cu un sistem cu care nu vei avea probleme ani de zile.

Edited by gabipet6, 21 February 2019 - 15:43.


#465
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Nici la sistemul pur analogic bateriile nu sunt folosite cand este putere desula de la soare, colmetrul  arata curent zero prin baterie desi este conectata permanent in circuit si nu exista nici un artificiu prin care puterea este divertata.

Sistemul ajunge pur si simplu la echilibru, diverterul si ceilalti consumatori preiau toata puterea generata.

Cat priveste folositea generatorului asta depinde de cat de supradimensionata este aria solara,

In cazul sistemului meu aria solara restituie cei 20 ah consumati zilinc in 3 ore pe soare puternic (1,5kwp), ar avea nevoie de un acumulator mai mare caa 10 kwh ca in cazul lui gabipet6 pentru a putea utiliza o arie mai mare. acum sunt 5kwh normat din care utilizez 3 kwh, din acest motiv am folosit mai mult generatorul cu GPL.

#466
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,759
  • Înscris: 17.01.2014

View Postgabipet6, on 21 februarie 2019 - 15:40, said:

Eu am asa:
- 33 panouri x 270 Wp / buc. (policristaline )
- un invertor Effekta 5 kVA / 48 V hibrid
...

Si nu a bubuit pana acum !?!
Spui ca ai putere din panouri 33 X 270 WP = 8910Wp iar pe Effekta 5kVA poti pune max.4000Wp... deci BUUUUUM

#467
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postgabipet6, on 21 februarie 2019 - 15:40, said:

..........Am disponibili 7.7 kwh la un DOD 80% ... dar cum ne-am obisnuit sa folosim marii consumatori doar ziua cand e lumina mai ok si acumulatorii plini (3-4 ore sunt umpluti in zilele cu soare) bancul de acumulatori rar ajunge sub DOD 50%, iar pentru Li asta e mai mult decat decent.
Iar daca seara ni se casune sa bagam fierul de calcat in priza, e mai ieftin sa dai drumu la generator decat sa stresezi bateriile.

Incep sa cred (atat datorita celor citite cat si partial lui Doega) ca e posibil ca acel DOD sa nu se aplice astfel, si sa fie gresit pentru litiu.
Timpul ne va spune.

Cert este ca de ceva vreme (1 an) folosesc la bicicleta un mod de exploatare "middle"; nu o incarc peste 70% SOC decat cand e neaparata nevoie; si in majoritatea cazurilor merg pe max 80-85%; de descarcat o descarc in majoritatea cazurilor la 50%, rar la 40%, si mai rar pana la 30-20-0% SOC.

La bateriile de la casa (LFP pouch china) am mers initial pe Top (charging pana la 95-100%, discharging pana la 20-10-0%, plus o folosire intr-un regim destul de "greu" (0.5-1C discharge si 0,3-0.5C charge), pentru ca asa a fost situatia si pentru ca oricum, vara nu e prea lunga adica nu m-ar fi deranjat o oarecare uzura; anul trecut am insa coborat cu TOP-ul spre 85-90% si sa vedem daca reusesc anul asta sa-l mentin mai jos de 70-75-80% din setarea BMS-ului.

Vom vedea cati ani vor tine astfel si daca exista vreo diferenta notabila fata de exploatarea "recomandata" de fabrica pana in prezent.

Cert e ca as zice sa incercam sa le exploatam in partea de jos a SOC. Sunt destul de convins ca e cel mai bine. Explicatie probabila: mineralul unde se afla by default litiul este LiFePO4, nu anodul de carbon. LiFePO4 are o rata de deformare destul de mica intre "descarcat" si "incarcat", spre deosebire de carbon care se "umfla" ceva mai mult. E destul de probabil ca folosirea intre 0% si 50% SOC sa fie mult mai putin daunatoare decat folosirea intre 0% si 50% DOD. Si inca si mai putin daunatoare, intre 10% si 60-70% SOC. Nu sunt sigur. Poate nici peste 5 ani nu voi fi. Nu imi permit sa fac teste cu un banc de baterii intr-un regim si un altul "martor" in regimul celalalt. Dar oricum, la bunul simt, vom vedea cat vor "tine" chinezismele, si macar o parere tot se va forma in timp.

#468
adr_rfr

adr_rfr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 29.11.2009

View Poststoianalin, on 21 februarie 2019 - 17:17, said:


Si nu a bubuit pana acum !?!
Spui ca ai putere din panouri 33 X 270 WP = 8910Wp iar pe Effekta 5kVA poti pune max.4000Wp... deci BUUUUUM
Nu bubuie, dar pierde ceva cand e soare puternic. Marele avantaj e ca are putere suficienta si mai pe nori.
Nu se poate impune unui circuit in acelasi timp si tensiunea si curentul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate