Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Huawei pura 70

Notele de subsol sa inceapa de la...

Termoizolare elevație interior

Timpi asteptare in contract de tr...
 Parere amenajare/loc disponibil u...

Producatori/masini care nu sunt f...

Ventilator perete

Simbol "bec aprins" tele...
 Oakley - recomandare site pt oche...

Aer conditionat racire A+++/A++

Problema umiditate AC

Propuneri pentru imbunatatirea pr...
 Conectarea la internet a Centrale...

recomandare ups si surge protector

La multi ani @2Unlimited!

zgomot (bazait) plita gaz Samsung...
 

Copaci/pomi gradina mica

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Salut tuturor,

Incep prin a-mi cere scuze daca subiectul a fost tratat in alta parte pe forum, eu nu am gasit ceva care sa ma lamureasca deplin. Am vazut discutii despre magnolia, conifere, paulownia, alti copaci... dar parca tot nu m-am luminat deplin.
Va cer ajutorul pentru a ma lamuri intr-o problema care porneste de la urmatoarele premise:

- Am o curte mica in fata unei case cu etaj, jumatate din curte cu pavele pentru a baga inauntru masina personala (probleme cu parcarea in zona) si a putea tine masina de la companie in fata portii. Pe locul ramas in fata casei am gazon (destul de ok) si 4 thuia inca micuti de-a lungul aleii ce duce spre casa. Pe langa gardul opus laturii cu thuia am amenajat o zona in care am pus bulbi de narcise, lalele, zambile (puse in toamna, sa vedem ce iese in primavara). Chiar daca initial imi doream sa am o suprafata de cateva zeci de metri patrati doar cu gazon pe care sa alerge cei doi copii si niste flori pe margine, parca as mai planta si ceva mai mare (nu urias). Pentru frumusete, initimitate, putina umbra la care sa-mi pun hamacul si multe alte avantaje. Plus placerea omului crescut la bloc si fara bunici la tara de a avea si el plante in curte. Posted Image In zona cu pavele vreau sa pun in viitor si 2-3 arbusti micuti in ghivece.

- Pozitionare si clima: Stau la marginea Bucurestiului, in Chiajna. Aceasta parte de curte este in partea vestica a cladirii si este puternic luminata in a doua parte a zilei (pe celelalte 3 laturi nu exista cladiri, ci doar zid de doi metri inaltime pe cele doua laturi cu vecinii (S si N) si zid de 60 de cm continuat pana la doi metri cu gard din fier la strada (latura din V, latura din E este cea cu cladirea). Iarna vantul este destul de puternic, neavand mare protectie dinspre nord, in afara zidului cu vecinul. De asemenea, e destul de frig.

- Solul: destul de argilos, retine umezeala. Pana acum s-a prins cam tot ce am plantat: gazon sport (am incercat sa fiu cat mai riguros cu pregatit solul, nisip, ingrasaminte, udat, tuns); cei 4 thuia (aici am imbunatatit solul cu pamant cumparat la sac, am pus si ceva nisip, etc); bulbii - vedem. Sunt foarte optimist dupa ce deja din pamant au iesit 2-3 chestii verzi.

- Ce copaci/arbusti m-ar atrage, cu plusuri si minusuri:

- Magnolia - imi place la nebunie. Am avut in urma cu multi ani, in curte la un fost job, si era superba. Am inteles din diverse surse, inclusiv dintr-un subiect de pe acest forum ca nu este foarte greu de ingrijit, dar ca se dezvolta foarte mult pe orizontala. Ar putea fi un minus.

- Cires ornamental columna/cires japonez - superb si asta cand infloreste, am inteles ca nu necesita multe taieri si ca este rezistent. Nu se dezvolta mult pe orizontala, fapt pentru care am vazut ca este recomandat pentru gradinile mici. Am inteles ca ii trebuie sol bogat, fertil (asta o rezolv eu), dar ca din pacate are un ritm de crestere foarte lent.

- Catalpa - imi place foarte mult cum arata, nu creste foarte inalt (am inteles ca nu mai mult de 6-7 metri), indeparteaza musculitele si tantarii, e puternic si nu are nevoie de mari ingrijiri. Un incepator, tata si corporatist pe deasupra ar putea sa il mai neglijeze din cand in cand; Nu prea imi place ideea ca se dezvolta mult pe orizontala, devine o umbrela care tine umbra gazonului/florilor de langa zid.

- Eucalipt - marele plus ar fi ca isi pastreaza frunzele peste iarna. Imi place cum arata si ca are un ritm de crestere foarte rapid (am inteles ca pe la 50 cm/an). Emana un parfum placut care tine musculitele si tantarii deoparte (motiv pentru care m-ar atrage si sa pun unul in spate casei, unde am o zona cu terasa acoperita, gratar si un spatiu cu gazon de vreo 20 mp). Nu stiu cum va trebui taiat si am inteles ca este destul de sensibil la frig;

- Arborele de matase persan - am vazut in realitate doar unul in curtea cuiva. In rest doar pe net si parca si vreo doi-trei prin parcuri. Imi place exotismul lui, faptul ca nu creste foarte inalt (4-5m) si ca e rezistent la frig. Am intels insa ca nu e rezistent si la vant. Posted Image

- Liriodendronul (arborele lalea) - vazut doar pe site-uri. Am inteles/vazut in poze ca este superb, dar inaltimea la care ajunge (pana la 15 m) il recomanda doar pentru gradinile mari.

- Paulownia - am tot citit diverse despre el pe net, suna bine un copac care are un ritm de crestere ca al lui Fat-Frumos si radacina pivotanta care sa nu-mi ajunga pe sub garduri sau casa, dar am inteles ca se dezvolta prea mult atat pe orizontala, cat si pe verticala. Si nu as vrea sa-l dai dupa 3-4 ani.

- Mai sunt multele conifere, dar parca as vrea si ceva care sa aiba frunze late si sa-mi faca flori.


Deci daca cineva imi poate oferi niste sfaturi pertinente... multumesc anticipat!

Edited by Roadman, 20 February 2015 - 18:45.


#2
wasteyard

wasteyard

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 14.11.2012
Eu as pune un gutui, un mar. :)

#3
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,030
  • Înscris: 14.11.2006
magnolia grandiflora, paw-paw daca vrei si fructe.

#4
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
sint foarte la moda acum copacii fructiferi columnari. la maturitate astia arata cam ca niste plopi care fac mere si pere si cirese si etc.
trebuie tunsi in primii 2-3 ani de cretere, ca sa fie directionati in sus, altfel daca sint lasati de capul lor incep sa ramifice si s-a dus columnaritatea.
orice pom fructifer trebuie stropit contra daunatorilor, altfel recolta de omizi s-ar putea sa fie mai bogata decit cea de fructe si asta se face de citeva ori pe an, treaba complexa Posted Image.
https://lh3.googleus...Ueug600izyBQHHJ

magnolia poate creste copac, da creste incet. daca ai timp da o fuga pina la ministerul de externe care are in curte o magnolie de vrei 40-50 de ani. se vede de peste gard foarte bine in aprilie.


Paulownia creste rapid daca apuca sa treaca de primii 3 ani de viata. da e un fel de brusture urias, care face umbra si nu mai lasa mare lucru de crescut sub el

albizia e binisor, mie imi place stilul umbrela care imi pare mie ca ii scoate mai bine in evidenta florile, da vad ca te deranjeaza extinderea pe orizontala.
http://www.havlis.cz/img/568_2.jpeg

daca nu m-as gindi la flori as pune 3 mesteceni (intodeauna impar) scoarta lor alba e frumoasa si iarna, si vara se vede bine pe fond verde sau cu un buchet de heuchere/heucherele multicolore dedesubt, sau niste ghetisoara.
http://www.gradiname...acan_toamna.jpg
http://parchet-ploie...es_300dpi_1.jpg

o solutie de compromis ar fi sa construiesti un stelaj de 3-4 metri, ca o umbrela, si sa urci pe el fie niste trandafiri (da la astia e de munca) sau clematite (jackmanii e cea mai comuna) sau caprifoi. asta creste in voia lui, nu prea il maninca ginganiile, florile miros de numa, trebuie doar sa mai smulgi din el cind o ia razna peste gazon, ca e la fel de vivace ca si iedera.
http://pics.davesgar...mals/a64cae.jpg
http://www.pnacza.pl...iana_krzak2.jpg

Edited by gomez99, 20 February 2015 - 21:33.


#5
lvasilr

lvasilr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 11.03.2007
otetar (rhus typhina), salcam galben, mar decorativ (crabapple), mesteacan plangator altoit

#6
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Multumesc tuturor pentru pareri.
Raspund aleatoriu:
- M-am gandit si la mesteceni, pentru ca imi plac tare mult cum arata. Si din cate stiu se pot planta destul de aproape unul de celalalt (3-4 distanta). Ma gandeam ca ar merge pusi la drum, dar am citit ca ar trebui sa las cel putin doi metri distanta fata de gard, ceea ce nu prea ma incanta. Vad ca nimeni in jurul meu, inclusiv vecinul cu care ma inteleg cel mai bine (mi-a devenit unul dintre cei mai buni prieteni), nu respecta aceasta regula.
- Pomii fructiferi columnari ma atrag foarte mult si nu cred ca e mare lucru sa mai tai la ei. Nici stropitul nu-mi displace. Niste ciresi "necolumnari" se pot intinde mult pe orizontala?
- Otetarul si salcamul galben arata bine, dar vad ca si ei se intind destul de mult pe orizontala, iar acum am citit ca salcamul galben este o planta otravitoare. Cu doi copiii destul de mici in curte nu m-as risca.
- Magnolia grandiflora - cum spuneam, imi place la nebunie, dar mi-e frica de dezvoltarea pe verticala si am mai citit recent ca la temperature de sub -5 C se poate alege cu necroze totale sau partiale. Exista riscul de inghet daca e in pamant si nu in containere pe care sa le muti iarna in sere. Nu mi-as bate joc de copacel.
- Cu paw-paw mi-ati starnit interesul. Vad ca face si fructe si ca are radacina pivotanta. :) Trebuie sa mai sap. Daca mai aveti detalii, le primesc cu interes.

Despre eucalipt sau arborele de matase persan stiti ceva?
In functie de arbori (nu pun nuc!), cat de importante sunt totusi acele distante fata de garduri? Cum spuneam, vorbim de o gradina mica si parca nu as pune doar un copacel mic in mijloc si atat. Si pe langa cladiri, vad foarte multi copaci la distante destul de mici de case mari si destul de vechi prin Bucuresti si nu par afectate.

Multumesc!

#7
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Magnolia stellata e foooarte faina primavara si nu creste mare.
Cameliile si rododendronii fac flori frumoase (din pacate nu pt o perioada lunga de timp) dar au avantajul de a fi mereu verzi. Le poti conduce dupa cum vrei.

Eu pe astea le am la juma de metru de gard (atat e regula in zona), n-au nici o problema.

#8
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Cum iti rezista cameliile si rododendronii iarna? La mine in zona iarna e destul de rea si din ce am citit, sunt specii destul de sensibile. Doar sa incerc eventual sa le pun intr-o zona mai ferita de ziduri. Jumatate de metru e probabil ok pentru aceste plante, care nu au radacini atat de puternice incat sa strice diverse.

Am vazut acum cum e si magnolia stellate. Foarte frumoasa! Ma voi mai documenta desprea ea. Multumesc!

#9
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
asta e magnolia mea pe cind avea 3 ani, acum e ceva mai mare is mai pomisor. n-am infasurat-o niciodata pe perioada iernii, si in afara de frunzele mulcite la baza nu a avut alta protectie. sta intrun loc insorit si mai la adapost de curenti de aer.
http://ro.fotoalbum....317846/00000058
aproape orice copac caruia ii tai virful se va extinde pe orizontala.
Arborele de matase persan este Albizia Julibrissin si am scris despre ea in postul precedent.

Edited by gomez99, 24 February 2015 - 12:48.


#10
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Foarte frumoasa magnolia. Cat de mare e acum?

#11
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
cam 3 metri. este o "susan", i-am tuns crengile la baza si acum arata a pomisor
majoritatea magnoliilor cu nume feminine au florile alungite ca niste banane si mai "ciufulite" cind infloresc.

Edited by gomez99, 24 February 2015 - 15:31.


#12
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Pai sa-ti traiasca si sa-ti infloreasca! (ca de-aia e magnolia, nu?)
asa ceva as vrea si eu, sa ajunga la 3-4 m. Plus altele, bineinteles.

#13
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
Multumesc :)
cu exceptia stelatei, care e mai tufa, la 10 ani orice magnolie va fi mai inalta de 3 m. va trebuie sa o "coafezi" cam la 2 ani odata ca sa ii pastrezi coroana la dimensiunile dorite.
magnoliile infloresc de obicei primavara devreme, magnoliile cu nume feminine mai au un rind de flori, mai putin bogat, si in toamna. cele chinezesti  (galbene, cele cu nume de nori) mai scapa cite o floare si in timpul verii

#14
Roadman

Roadman

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 25.03.2014
Am luat in weekend o magnolia stelata din Hornbach. Posted Image
Am ajuns pe acolo intamplator si... am decartat pentru doi ciresi, doi trandafiri tip promisor (cu tulpina formata), doua ghivece mari care seamana cu pavelele din curte pentru cei doi trandafiri, inca doi trandafiri cataratori, niste lacramioare, cativa saci de pamant fertilizat. Cand ma indreptam victorios spre casele de marcat, aud niste angajate hornbach: "mai avem doua magnolia stelata". "Ce ziceati colegei ca aveti?" "Magnolia stelata".... atat mi-a trebuit.
E frumoasa, la giveci, protejata cu mulci, are o tulpina inaltuta din care pornesc 2 crengute, care apoi se mai desfac in inca 3. Sanse mari sa se faca apoi copacel. O tin in curte mai adapostita, inca nu am pus-o in pamant. Mi-e frica, am auzit ca vine iar o repriza de frig. Ce ma sfatuiti? S-o mai tin?

#15
Mario62

Mario62

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 12.02.2014
Buna ziua!
o intrebare - sugestie: am in fata casei (intre casa si gard) un patrat de aprox 12m/12m si as dori sa plantez un pom in mijloc, ce credeti ca ar fi mai frumos?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate