Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...
 Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București
 nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin
 MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro
 

Afumatoare si afumare.

- - - - -
  • Please log in to reply
137 replies to this topic

#1
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,597
  • Înscris: 21.02.2006
Fiindca se apropie sorocul lui Ghita, al meu ma asteapta la Metro in galatar, m-am gandit ca este timpul sa fac o afumatoare. Asa ca nu va sfiiti si impartasiti si la novici din tainele nobilei arte a afumaturilor.

#2
inx66

inx66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 276
  • Înscris: 27.01.2009
Nu-i mare lucru,din ce o faci? Scandura?

#3
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,809
  • Înscris: 03.02.2007
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rsnjOicA1sI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#4
OmulLLORT

OmulLLORT

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 06.09.2014

 Digix, on 12 decembrie 2014 - 17:33, said:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rsnjOicA1sI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
e destul de simpla si mai ales igienica solutia asta
da' o fi si eficienta ?

#5
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 12.07.2010
Interesant!Găleata şi coşul nu or să reziste mai mult de o iarnă-două.Rumeguşul de foioase e cel mai bun (fag dacă se poate) dar ăsta e un lucru cunoscut...

#6
ccf_cristi

ccf_cristi

    Asa si?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,497
  • Înscris: 13.10.2010

 Digix, on 12 decembrie 2014 - 17:33, said:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rsnjOicA1sI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Deci, nu! Posted Image
Burlanul ala trebuie sa fie mult mai lung. Fumul trebuie sa fie rece.

Aici topic cu si despre afumatoare.

#7
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,597
  • Înscris: 21.02.2006

 inx66, on 12 decembrie 2014 - 17:10, said:

Nu-i mare lucru,din ce o faci? Scandura?

Inca nu stiu, am la dispozitie, tabla, lemn si osb.

#8
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 Digix, on 12 decembrie 2014 - 17:33, said:


Este mult prea inalta si prea ingusta. Inalta merge doar daca faci rafturi din plasa, dar in rest este spatiu irosit.

 ccf_cristi, on 12 decembrie 2014 - 18:12, said:

Deci, nu! Posted Image
Burlanul ala trebuie sa fie mult mai lung. Fumul trebuie sa fie rece.
Depinde, doar daca iti place slana mai cruda :).

#9
nicu_gh

nicu_gh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 334
  • Înscris: 26.12.2013
fumul cald da savoare, fumul rece conserva
acum functie de momentul consumului se alege metoda

#10
STARTREK1

STARTREK1

    căutător pe gugăl

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,186
  • Înscris: 27.06.2007
eu am un butoi de fier cu o teava (la baza) de vreo 2 metri ca sa fie fumul rece, iar peste el pun saci curati de iuta sau rafie

#11
m_maru

m_maru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,297
  • Înscris: 04.05.2013
Afumatoare trebuie sa fie facuta din scindura de stejar si montata cu distanta de cca 5mm intre scinduri ca fumul sa iasa afara nu sa stationeze intro incinta inchisa ermetic.
Deasemenea fumul circula printr-un canal in pamint lateral distanta variind intradevar in raport cu ce fum vrei-cald/rece.
Rumegusul deasemenea recomandat cel de stejar.
O alta afumatoare este cea folosita in banat si care se face in pod la hornul principal.Se largeste hornul din caramida ca un dulap cu usa de metal in interior fiind cirlige unde se atirna marfa.
Bineinteles ca focul era numai din lemn iarna.Produsele se pastrau acolo si vara pastrindu-se foarte bine din cauza fumului si a curentilor de aer.
Se mai poate folosi si alte improvizatii in raport cu ce afumi si cantitatea dorita.
Astfel intrun ceaun se pone pe fund ceva rumegus , dupa care se aseaza un gratar pe care se pune materialul de afumat.
Se acopera cu un capac si se pune ceaunul pe aragaz la foc mic.Metoda rapida dar nu extraordinara.

#12
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,597
  • Înscris: 21.02.2006
Afumatoarea se foloseste si vara sau doar iarna?

#13
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
În urmă cu ceva multă vreme, am rezolvat o problemă asemănătoare cu plasă de Buzau, Ø4/2m/cât o fi da' mai mică să nu fie.
Peste sulul de plasă relativ strâns şi în picioare aşezat, am tras o folie.
De pe la magazinele de brico din cea care se desface ca un sac fără fund.
După ce-i folia trasă, desfaci prinderea plasei de Buzău.
Iese un cilindru frumuşel, cu tot cu suporţi pentru beţele cu porcării.
Am găsit şi ceva photo:

Attached File  P1141906.JPG   62.79K   270 downloads Attached File  P1141907.JPG   132.22K   252 downloads

Fumul l-am făcut cu talaş, întreţinut de o rezistenţă.
Dacă ai ce afuma, o poţi folosi atât iarna cât şi vara...

ps: Metro are preţul cam mare, am luat de la C+C clasa S, fără cap cu 8.9 (TVA inclus)
Clasa E era sub opt lei.

Edited by scaiba, 12 December 2014 - 19:22.
ps


#14
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,597
  • Înscris: 21.02.2006
Nu sant hotarat inca, fac ceva provizoriu (ieftin) sau ceva trainic.

#15
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,014
  • Înscris: 28.10.2006
Eu folosesc un frigider decomisionat si "jumulit de tot ce exista in interior, pastrand gratarele(Arctic 240).
La baza i-am produs (pe fund) o gaura prin care am introdus un cot de plastic fi 120 mm, continuat cu o teava de plastic de 120 mm de scurgere, lunga de 2,5 m.
In capatul tevii, arzatorul, o groapa in care fumega rumegus de fag.
La partea superioara a frigiderului, gauri de fi 12(n-am avut spiral mai gros) pentru evacuarea fumului.
Procesul de afumare dureaza(la mine) 2-3 saptamani, cu alimentare rumegus la 2 zile!
Procesul l-am optimizat prin tatonari si rezultatele sun OK dpmdv!
"Instalatia" este facuta in curte, la tara!
Dupa procesare, se dezmembreaza, se spala/igienizeaza si se conserva pentru utilizare ulterioara!

#16
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 12.07.2010
„Ceva trainic” făcuse tata de zidărie cam 1x1m baza,cu uşă metalică,o sobiţă Godin afară în care făcea focul mocnit,un burlan de evacuare înălţat  în partea de sus a afumătoarei pentru tiraj,înăuntru ţevi orizontale la diferite înălţimi de care agăţa „porcăriile” în cârlige.

#17
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 pufarin, on 12 decembrie 2014 - 19:33, said:

...ceva provizoriu (ieftin) sau ceva trainic.
Întreabă-ți doctorul cât timp crede că te mai poate lăsa să mănânci afumături.
Hotărăști modelul după răspunsul lui Posted Image

#18
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,627
  • Înscris: 16.08.2010
Pentru un gust mai bun, la sugestia unuia(mult) mai bătrân ca mine
-in loc de lemne am folosit ciocălăi
-in loc de rumeguș am folosit tărâțe de grâu și porumb

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate