Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Afumatoare si afumare.
Last Updated: Jul 15 2023 18:21, Started by
pufarin
, Dec 12 2014 15:50
·
6
#19
Posted 12 December 2014 - 21:19
Gusturile nu se discuta.
Ce am folosit: - lemn de cires pentru o culoare rosiatica / rosu inchis si un gust deosebit - astea sunt favoritele mele - stejar pentru o culoare aramie - fag aramie, daca este si un rumegus usor macerat ( aproape ca cel din care se face otet ) are un gust si parfum usor de marinat - salcam/dud culoare aurie si un gust cu o tuica de butoi de .......curg balele pe tastatura Nu prea am timp sa va fac o poza la afumatoare in urmatoarele zile. Include plita, cuptor deasupra plitei din fier, jos cuptor pe vatra ( pe spuza ) de paine/malai, vatra si afumatoare. oriunde faci focul poti redirectiona fumul prin afumatoare sau pe cos afara, doar astupand cu o caramida un fum care se ia de pe alt fum ca sa intre in afumatoare. Vara afum fructe, in special prune, dar si poame de mar, par cateodata cais, visine, cirese. Eu folosesc in special ramurile din taierile de la pomi ( ramurile verzi ) pentru ca se controleaza foarte bine temperatura, ard cu fum, iar lemnul avand apa in el fumul este deja saturat de apa si nu usuca rapid carnea. La mine afumatul dureaza intre 3 si 5 saptamani dupa care mai las sa stea vre-o doua saptamani sa se limpezeasca aromele. |
#20
Posted 12 December 2014 - 21:36
#21
Posted 13 December 2014 - 07:16
N-o fa din OSB ca iti va mirosi sunca a rasina (ca pantofii dupa o zi de coasa). Fa-o din scandura de 2,5.
|
#22
Posted 13 December 2014 - 22:48
Cred ca stiu cum o fac, un dispozitiv din astaconectat cu un furtun flexibilla o cutie de lemn sau un butoi de tabla.
|
#24
Posted 14 December 2014 - 15:20
In principiu da, dar sa fie din cele facute prin presare fara lianti.
|
#25
Posted 14 December 2014 - 20:13
Da, despre brichetele fara lianti intrebam. Am cumparat de test 10kg de fag, le bag maine in probe.
Edited by pufarin, 14 December 2014 - 20:13. |
#26
Posted 14 December 2014 - 20:54
In copilarie aveam un mester in ale afumatului care contra cost executa operatia pt tot cartierul.
La pulpele de porc din care pregatea un fel de jambon inainte de a pune rumegusul pt afumat folosea jar ca sa coaca-friga pulpa (ea raminea intreaga cu os cu tot) din care taiai fisii subtiri pt consum. |
#29
Posted 15 December 2014 - 15:55
Pai nu prea am ce fotografia, nu-i decat un butoi ruginit si o cutie de conserve cu doua tevi in ea si furtunul care vine de la compresor.
L.E. Uite si pozele cerute. IMG_0070.JPG 818.43K 349 downloads IMG_0072.JPG 602.66K 310 downloads Edited by pufarin, 15 December 2014 - 16:06. |
#30
Posted 15 December 2014 - 15:58
Bună-i şi descrierea, nu-i bai dacă nu ai film în aparat ori că-i prea scump developatu'.
Cu ce lemn mergi ? |
#31
Posted 15 December 2014 - 16:12
Am cumparat un pachet de brichete de foioase presate fara lianti de la Hornbach, 10kg cu 8lei. Initial aveam alta idee de afumatoare, care sa folosesca brichetele, dar m-am razgandit si a trebuit sa le sparg cu dalta pneumatica ca sa le folosesc la generatorul de fum.
P.S. Am pus mai sus doua poze, nu pot face mai multe acum ca instalatia tocmai am mutat-o pe balcon si nu-i loc de manevrat aparatul. Edited by pufarin, 15 December 2014 - 16:13. |
#32
Posted 15 December 2014 - 18:37
pufarin, on 15 decembrie 2014 - 15:55, said:
Pai nu prea am ce fotografia, nu-i decat un butoi ruginit si o cutie de conserve cu doua tevi in ea si furtunul care vine de la compresor. L.E. Uite si pozele cerute. IMG_0070.JPG IMG_0072.JPG Super intresanta instalatia. Am o intrebare totusi.Produce o cantitate de fum care sa acopere volumul butoiului ? |
#33
Posted 15 December 2014 - 21:01
Face chiar prea mult fum iar cantitatea de aer introdusa in generator este foarte mica ~5l pe minut.
|
|
#34
Posted 16 December 2014 - 00:12
In 2014 iti trebuie compresor pt afumatoare....... asta se cheama evolutie oare?
Bunicul meu proceda astfel: - sant cu adancimea de cca 20-30 cm, lat de 30-50 cm, lungime 2-4 m - santul sapat se acoperea cu scanduri peste care se punea pamantul sapat - la un capat mai sapa inca o adancime de cazma si acolo se aprindea rumegusul, alimentat... nu mai retin cat de des insa toata treaba dura cateva zile - lacelalalt capat al santului se afla un butoi de tabla de ~ 200l fara fund/capac - deasupra butoiului erau 3-4 cupoane de fier de care se atarnau cu niste carlige otelite suncile invelite in ziar, muschiuleti firti in condimente...etc - pentru pastrarea fumului butoiul era acoperit cu saci de iuta dupa ce se terminau de afumat toate cele (eventual si ale vecinilor) disparea si afumatoarea din curte...... |
#35
Posted 16 December 2014 - 00:26
Eu zic ca este o evolutie faptul ca poti controla cantitatea de fum introdusa in afumatoare dintr-un singur buton. Iar in ce priveste tehnica bunicului tau, te invit sa faci un sant in pamantul saturat de apa, poate tie iti place noroiul, mie nu, plus vremea care nu tine cu noi, la meteo s-au anuntat iar ploi.
Edited by pufarin, 16 December 2014 - 00:27. |
#36
Posted 16 December 2014 - 07:14
Eu fac mai simplu: butoiul de tabla fara funduri bineinteles il asez direct peste focul facut din lemn fructifer inabusit cu rumegus amestecat cu faina de porumb sau direct stiuleti.
Nu las mai mult de 3 ore. Iese semipreparat de la caldura, culoare aurie de la stiuletii de porumb si aroma de la lemn. La peste tin mai mult. PS: nu iese iute de la stiuletii de porumb, am mai fost intrebat. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users