Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Mărul, plantare și întreținere-topic dedicat
Last Updated: May 04 2024 09:07, Started by
muscleman
, Dec 01 2014 14:51
·
21
#649
Posted 16 August 2022 - 13:12
Buruiana ca la Seby am si eu. a crescut in doua saptamani dupa ploaie. Iunie si Iulie totu a fost uscat, doar unde am udat era verde
|
#650
Posted 16 August 2022 - 15:15
Am vazut pe net pe unii ce cultivau merii sub forma de boschet cu ramuri multiple ce porneau direct de la baza solului!
|
#651
Posted 16 August 2022 - 21:20
Nu poți intra pe sub ei cu motosapa, poate nici cu coasa. La umiditate excesivă se produce un festival al fungilor, fiind și rodul foarte aproape de pământ. Nu reușesc să găsesc nici măcar un avantaj mai serios, bașca faptul că mie mi se par oribili. Dar fiecare cu ideile și gusturile lui...
|
#652
Posted 08 September 2022 - 09:57
Buna ziua!
Puteti sa mi recomandati vreun mar de vara care merita cumparat, aromat, rezistent? Poate reusesc sa fac rost de la vreo pepiniera de la noi, chiar daca e vreun soi mai rar. Multumesc. Edited by Batix, 08 September 2022 - 09:57. |
#653
Posted 08 September 2022 - 10:15
Definește "soi de vara", când sa se coacă?
Mărul nu e o specie care sa aibă prea multe soiuri chiar de vara, în ciuda faptului ca asa sunt catalogate. Mai degrabă soi de vara ar fi un soi care se coace începând cu a doua jumătate a lui august. Sunt și înainte mere însă mai degrabă cu numele, eu nu prea știu mar bun de acest gen... Dpmdv spre exemplu cunoscutul (pe plan local) romus 3 care 3 un fel de mar însă.... Când spui mar și te gândești la merele bune, asemenea fruct gen romus e mâncare pt porci. Cam asta e sensul întrebării, vrei mar și atât, care sa se coacă în vara (când) sau vrei un mar bun sau mai bine lipsa? Maine o treaba, sa știi ca și zona contează. Deși mărul merge decent cam oriunde, în zonele calde cum e cazul zonei de Sud, soiurile se comporta diferit. Soiuri care în zona propice la noi, mai răcoroasă puțin, în speță zona colinara și de deal, se cam recoltează și se Coc relativ simultan, în zonele mai calde se comporta diferit. Unele se duc mai spre perioada lot tipica, au sezon mai scurt 3 drept însa au un comportament oarecum normal, altele în schimb își scurtează foarte mult sezonul, căldură și insolație puternice le face sa evolueze galopant. Asta face ca aceste din urma soiuri sa se coacă efectiv mult mai devreme și implicit sa poată fi consumate ca atare mult mai devreme. Soiuri "de toamna", care se recoltează mai puțin maturate și astfel țin ceva, în zonele calde se coc devreme în pom și sunt atunci bune de consum. Astfel, asemenea soiuri normal de toamna le consumi la final de august fără probleme. As mai adaugă și ca fenomenul nu e neapărat uniform în fiecare an, in funcție de clima și condiții în general acest fenomen se întâmplă mai pronunțat sau mai atenuat nițel. Din aceasta a doua categorie poți găsi soiuri de toamna bune spre foarte bune, incomparabile cu merele timpurii. Deci a vorbi de mar de vara desigur ca e rezonabil, poate avea sens însă în funcție exact de ce ai în minte când întrebi lucrurile pot fi nuanțate nițel, repet mai ales în ideea în care merele de vara, timpurii, în general nu au o calitate nici măcar apropiata de cele considerate mediocre în sezonul lor, adică toamna. Pt mulți, inclusiv eu, mai cu seama ca vara ai multe alte fructe bune, merele timpurii, propriu-zis de vara, nu prea întra in discuție. Eu prefer sa mănânc fructul când e asa cum poate fi el mai bun, dacă ij acea perioada nu am mere bune, sau pere bune.... Asta e, mănânc cireșe, prune, piersici șamd... |
#654
Posted 08 September 2022 - 11:43
#655
Posted 08 September 2022 - 12:09
Piros, Early Geneva, Red Melba, Gala (depinde unde stai) sfarsitul verii...
Stima. |
#656
Posted 08 September 2022 - 13:02
#657
Posted 08 September 2022 - 13:20
parintele, on 08 septembrie 2022 - 10:15, said:
Multumesc pt raspunsul cuprinzator. "Mar de vara" pt mine inseamna marul care se coace pana in luna septembrie in zona Harghita, mar care nu trebuie tinut neaparat in beci. Aromat inseamna ceva mai mult decat soiul Clar alb care este acrisor si cam atat. La rezistenta ma refeream la rezistenta fata de boli, nu la rezistenta depastrare. In zona este ceva Dungat de vara aromat care e mai precoce, am gustat si Red Melba care este crocant, suculent si usor aromat. Am inteles mesajul. Ma gandeam ca exista ceva soi care e cu coacere pana in septembrie si totusi bun la gust (nu numai acrisor). |
#658
Posted 08 September 2022 - 13:45
Batix, on 08 septembrie 2022 - 13:20, said:
Multumesc pt........... La mine, in zona Campina (cam 460 m altitudine), este o intarziere fata de sud de 2-4 saptamani, f. de fruct. De ex. Goldenul Delicious este absolut perfect numai dupa 1 octombrie. Daca nu le mananca pasarile, dupa 15 octombrie sunt bestiale. Ionathanul se recolteaza numai la doua saptamani - o luna dupa caderea completa a frunzelor. Este ireal sa vezi un schelet de mar gol, doar cu pete rosii. Ai impresia ca ar fi pom de iarna. Dar ce gust... nu prea mai tin insa mult. Localnicii le baga la tuica. |
|
#659
Posted 08 September 2022 - 14:17
Sunt bune merele de vara daca-ti plac merele. Si perele.
Eu am un soi vechi, mere galbene mici, dulci nu foarte aromate, dar mai bune decat ce gasesti in magazine. Mai am un mar cu fructe mari foarte aromate dar nu se fac foarte dulci. Niciunu din pomi nu e plantat de mine asa ca nu stiu soiul. Se coc la sfarsit de iulie. In August, deja se pot manca merele de toamna la mine |
#660
Posted 08 September 2022 - 14:22
Eu am Summerred si e ok dpmdv.... La mine in nord-est se coace esalonat pe la 15 August +/- n zile. Se cam lipeste fainarea de el dar nu e de speriat, ceva gen Florina. Eventual daca gasesti Vista Bella, asta se coace si mai devreme.
Edited by cotzi, 08 September 2022 - 14:23. |
#661
Posted 08 September 2022 - 16:07
La aprox. 1 august se coace Aromat de vară, frumos de pică, mare, dar... măr de vară. Probabil că pentru diabetici sunt mai indicate, nu știu ce să zic.
|
#662
Posted 08 September 2022 - 20:36
exact asta voiam sa-l recomand si eu. Sunt foarte multumit de el, e rezistent la boli. E aromat, zemos si crocant, ce anume nu-ti place la el? Trebuie cules putin inainte de coacere completa altfel se prabuseste mai ales daca nu-l tii la frigider. E o delicatesa pentru miezul verii si are si o culoare unica.
20200811_082143.jpg 155.93K 22 downloads 20210825_083600.jpg 218.14K 24 downloads image_2022-09-08_213516565.png 938.48K 25 downloads |
#663
Posted 09 September 2022 - 20:22
E frumos ca măr, dar când guști, mare diferență față de merele albe care se coc la Sf. Ilie nu e. Am avut ani verzi meri din ăștia, care rămâneau neculeși în proporție de 95%, apoi încărcam la găleți și dădeam la vecini pentru animale. Acum nu mai am, așa că un loc de măr de vară în plus, nu e mare pagubă, dar doi nu aș vrea. Aștept și pe-alde Romus să intre în acțiune ca să văd ce e de ei, dar merele târzii nu pot fi bătute. Inițial am gândit livada doar cu fructe târzii pentru specia lor, dar tentația a fost mai mare decât cumpătarea, mai puțin la cireș, unde chiar nu mă pasionează fructele timpurii.
|
|
#664
Posted 09 September 2022 - 20:34
Incearca sa raresti merele. mult.
La mine merele si perele timpurii sunt bune. Dar am un piersic de iunie, nu mancam decat doua trei piersici din el; Anu asta am dat jos doua treimi din rod si piersicile au fost excelente. La fel de aromate ca cele de august dar nu chiar asa dulci. Oricum foarte bune in conditiile in care caise nu prea am avut. |
#665
Posted 12 September 2022 - 09:59
Cum sti cand merele sunt gata de recoltat?
Si dupa zumzetul de viespii... din cele mari. Attached Files |
#666
Posted 13 September 2022 - 21:03
Am o intrebare pentru colegii care stiu cum arata un mar Auriu de Bistrita, nu din poze de pe net, sa-mi confirme/infirme daca merele din poze corespund soiului. Eu mi-l amintesc vag cand le culegeam la SCDP Bistrita in 1987, militar fiind. Parca erau mai turtite, fara coaste, galbene ca si goldenul si cu un obraz rosiatic. Calibru mai mare decat Goldenul. Dar poate dupa 35 de ani le incurc eu in memoria mea... Pomul e de la Zdravan.
Attached Files |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users