Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PINNED Black Friday 2018

PINNED Este Black Friday țeapa? Dis...

peugeot 407

VICTRIX ZEUS Superior 32
 Alegere set boxe

Ciclul de dezvoltare - delivrabil...

televizor star-light sau nei

De ce toate telefoanele mobile mu...
 Se redefineste Kilogramul

Amenda gresita CNAIR pod Fetesti

De ce performantele procesoarelor...

Placa de mdf
 Procesor Ryzen incompatibil cu Wi...

Cutie viteze automata cu 6 rapoar...

Emil Boc presedinte!

Recapitulare seriale
 

Mărul, plantare și întreținere-topic dedicat

- - - - -
  • Please log in to reply
204 replies to this topic

#1
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Dupa cum spuneam in topicul privind tunderea pomilor, cred ca ar fi util pentru cei care nu au  cunostinte temeinice sa dezvoltam pe acest thread subiectul  privind plantarea/intretinerea diverselor soiuri de meri,  care se  gasesc in mod constant prin fiecare din zonele tarii.
Deci ceea ce doresc sa dezvoltam, e pentru soiurile cele mai uzuale  din Romania:
Golden delicious
golden spur
jonagold
idared
florina
jonathan
melrose
starkrimson
red chief
red delicious
starkprim
prima
mutzy
joganored
jonared
braeburn
granny smith
parmen auriu
ciprian
generos
pinova
gala
royal gala
fuji
ranet/reinett de canada si variatiile sale,
dar si vechile soiuri gen:
     Trauben,   Franţuzesc roşu, Masanschi, Gurken, Renet şpiţ, Renet portocaliu, Renet de Canada, Renet leder, Renet ananas, Renet Baumann, Domnicel, Gravenstein, Buracic, Banana de iarnă, Cure, Citron, Belle Fleur Jaune, Frumuseţea Romei, Bonaparte, Bohnapfel, Verde de Ştettin, Calvil de zăpadă, Renet de Champagne, Masanski Sovari, Poinic Candil Sinap  
  
Din cate am citit in diverse prezentari  ale diverselor soiuri de meri sunt multe contraziceri fie intre  partea legata de polenizare/rezistenta boli/inghet la fel si in ce priveste  tipul de rodire asa ca niste sfaturi de la cineva  cu cunostinte  despre unele din cele de mai sus sau altele  din alte zone din tara ar fi binevenite.
Cel putin pana acum  nu cred ca exista pe nicaieri un ghid  care sa cuprinda  chiar toate aceste soiuri si care sa fie pe intelesul tuturor celor care de multe ori practica la nivel de hobby .

o prezentare a unora din cele de mai sus o veti gasi in fisierul atasat, doar ca sunt in engleza, din lipsa de timp nu am stat sa le traduc

Attached Files


Edited by muscleman, 01 December 2014 - 14:58.


#2
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 03.03.2010
Din soiurile de măr pe care le am în curte doar un ionathan și un starkrimson (bot de iepure) mi-au produs mere de când i-am plantat în rest aștept Gala,Golden delicious,Fuji,Florina,Melrose și alte vreo două soiuri pe care nu le cunosc până nu vor face primele fructe,pentru că am căpătat pomii de la un prieten.Îmi pare rău că nu mi-am plantat măcar un Jonagold care mi-a plăcut foarte mult ca fruct.Doresc să mă apuc de altoit tocmai de aceea caut port altoi provenit din Măr crețesc sau Patul pentru că marea majoritate a merilor pe care i-am cumpărat sunt altoiți pe port altoiul M9 și sincer nu-mi  plac pomii piperniciți pentru că eu când eram copil mă cățăram în meri,nu găseai piticăniile de pomi fructiferi din ziua de azi ! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 01 December 2014 - 21:18.


#3
sandel1

sandel1

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,214
  • Înscris: 24.02.2011
Daca vrei un mar voinic cauta soiul Sovari (creste cat nucul).
Mie cel mai mult imi place marul PonicPosted Image  (face niste mere zemoase de-ti curg balelePosted Image ) si nu-mi provoaca sensibiltate dentara daca mananc mai multe.

Edited by sandel1, 01 December 2014 - 22:21.


#4
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
In mare parte am cam cate un exemplar din toate  cele din primul post dar, in diverse  stadii de dezvoltare cam 36 de  meri cu exceptia soiurilor : melrose, red delicious, joganored, jonared, braeburn, gala, royal gala, fuji, unele altoite pe franc iar cateva cumparate din  market altoite pe mm106.
@viorelsolar nu stiu  daca e cea mai buna varianta de altoire pe patul eu am patul altoit si am 2 tipuri de mere asa zise patule dar...unul e cu coaja rosie-galbuie dar altul e verde si fainos iarna dar, am de curatat la pomii cei doi mai fainosi primavara de ma doare capul. Am sa revin si cu poze la fiecare, mai ales ca am poze din diverse stadii de dezvoltare la unii .
Ar fi de asemenea binevenite niste foto cu tipurile de ramuri/mod de rodire la soiurile  noastre avand in vedere ca cel putin nu toti au acces la carti si chiar in cartile de specialitate nu sunt prezentate la fiecare soi  toate tipurile de ramuri, cu foto explicit astfel ca  atunci cand dorim intretinerea pomului/milor sa stim  care pot fi taiate sau nu.

Edited by muscleman, 02 December 2014 - 00:25.


#5
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 03.03.2010

View Postsandel1, on 01 decembrie 2014 - 22:12, said:

Daca vrei un mar voinic cauta soiul Sovari (creste cat nucul).
Mie cel mai mult imi place marul PonicPosted Image  (face niste mere zemoase de-ti curg balelePosted Image ) si nu-mi provoaca sensibiltate dentara daca mananc mai multe.

Dacă ai semințe de Ponic sau Poinic aș fi interesat de câteva semințe pentru pus la stratificare,poate te interesează un schimb cu alte semințe de la mine.Despre mărul Sovari nu știu nimic dar cu siguranță în zona mea a gorjului se adaptează bine mărul crețesc pe care doresc să-l folosesc ca port altoi.Posted Image

View Postmuscleman, on 02 decembrie 2014 - 00:14, said:

In mare parte am cam cate un exemplar din toate  cele din primul post dar, in diverse  stadii de dezvoltare cam 36 de  meri cu exceptia soiurilor : melrose, red delicious, joganored, jonared, braeburn, gala, royal gala, fuji, unele altoite pe franc iar cateva cumparate din  market altoite pe mm106.
@viorelsolar nu stiu  daca e cea mai buna varianta de altoire pe patul eu am patul altoit si am 2 tipuri de mere asa zise patule dar...unul e cu coaja rosie-galbuie dar altul e verde si fainos iarna dar, am de curatat la pomii cei doi mai fainosi primavara de ma doare capul. Am sa revin si cu poze la fiecare, mai ales ca am poze din diverse stadii de dezvoltare la unii .
Ar fi de asemenea binevenite niste foto cu tipurile de ramuri/mod de rodire la soiurile  noastre avand in vedere ca cel putin nu toti au acces la carti si chiar in cartile de specialitate nu sunt prezentate la fiecare soi  toate tipurile de ramuri, cu foto explicit astfel ca  atunci cand dorim intretinerea pomului/milor sa stim  care pot fi taiate sau nu.

La mine în zonă merge marul crețesc și cred că ar fi un port altoi bun și rezistent,am teren destul să plantez meri pe port altoi cu vigoare mare.Dacă te interesează melrose,gala sau fuji eu voi altoi din aceste soiuri sper din anul următor și dacă se prind pe port altoi din măr sălbatic,atunci pot să te ajut dacă nu-i găsești pe la alte pepiniere .Posted Image

#6
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Ma intereseaza si pe mine niste ramuri de altoi pentru fuji, braeburn, jonagored pentru ca prin  ofertele  din toamna nu am vazut soiurile  respective altoite decat pe un portaltoi cu vigoare mica cred, ceva care se preta pentru livezi superintensive si intensive, nicidecum macar pe un mm106.
Melrose, am pus la sfarsitul lui octombrie  pe cativa merisori care erau inca verzi cel mai probabil nematurati inca si sunt curios ce sanse au de prindere a mugurilor mai ales ca au fost  cam 2 saptamani cel putin cu temperaturi acceptabile.
De asemenea  mi-ar placea sa am de unde procura  niste material saditor din soiurile vechi gen banana de iarna, frumusetea romei, si inca 1-2 ranet/renet ca am si eu 1-2 diferite, la Solca am inteles ca ar fi o livada cu din astea vechi si care produce si material saditor, dar nu  stiu cu cine sa iau legatura.
Apropo de patul asa arata unu din cei 2-3 cu fructe fainoase de care spuneam ca am ce curata la el primavara...face  ramuri lacome in disperare, nu stiu pe ce portaltoi a fost altoit  ca e  pus de tatal meu  cu ceva ani in urma, si toti 3 fac la fel

Attached Files


Edited by muscleman, 02 December 2014 - 03:24.


#7
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 03.03.2010

View Postmuscleman, on 02 decembrie 2014 - 03:14, said:

Ma intereseaza si pe mine niste ramuri de altoi pentru fuji, braeburn, jonagored pentru ca prin  ofertele  din toamna nu am vazut soiurile  respective altoite decat pe un portaltoi cu vigoare mica cred, ceva care se preta pentru livezi superintensive si intensive, nicidecum macar pe un mm106.
Melrose, am pus la sfarsitul lui octombrie  pe cativa merisori care erau inca verzi cel mai probabil nematurati inca si sunt curios ce sanse au de prindere a mugurilor mai ales ca au fost  cam 2 saptamani cel putin cu temperaturi acceptabile.
De asemenea  mi-ar placea sa am de unde procura  niste material saditor din soiurile vechi gen banana de iarna, frumusetea romei, si inca 1-2 ranet/renet ca am si eu 1-2 diferite, la Solca am inteles ca ar fi o livada cu din astea vechi si care produce si material saditor, dar nu  stiu cu cine sa iau legatura.
Apropo de patul asa arata unu din cei 2-3 cu fructe fainoase de care spuneam ca am ce curata la el primavara...face  ramuri lacome in disperare, nu stiu pe ce portaltoi a fost altoit  ca e  pus de tatal meu  cu ceva ani in urma, si toti 3 fac la fel

Mi-ar plăcea să am câteva semințe din mărul Patul să le pun la stratificat să văd cum merg ca port altoi.Pentru mine soiul Jonathan este mărul suprem pentru iarnă,mai ales că la o plăcintă aromată cu umplutură de mere nu prea găsești nici un soi de măr mai potrivit care să aibă în același timp aromă și aciditate,poate că Jonagold să fie ceva mai bun pentru că am încercat și Florina dar nu mi-a plăcut .În Austria cât am lucrat vreo două luni am savurat seară de seară la desert ștrudel de mere care la ei reprezintă o tradiție națională și cred că merele erau o combinație între Jonathan și Golden Delicios.Posted Image

#8
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Viorel  am sa incerc sa-ti trimit eu niste seminte de patul da varianta cea cu rosu-galbui nu asta fainoasa ca asta nu pre inteleg de unde a aparut , dat fiind ca tatal meu a folosit acelasi altoi ca si pe celalalt pom si 1 nu a iesit la fel.
Apropo la munca am niste meri patul care au peste 100 ani fiind de pe vremea cand s-a infiintat scoala, cand inca zona era in Imperiul Austro-ungar, si pe langa aceiia mai sunt cativa cam la fel de batrani scorburosi din care am luat si altoit pe unii la mine la tara.
Oare acestea din cele 5 poze de mai jos sa fie  vre-o versiune de ranet? Cei de la scoala sunt in fiecare an afectati de monilioza si putrezesc  fructele in pom, nefiind stropiti
Tot de la munca sunt si cele din pozele 6-7 tot din meri care  sunt peste 100 de ani  scorburosi dar  cu toate ca nu au vazut de de ani  storpire sunt deosebiti de productivi, dar si afectati de monilioza mai ales anu asta cu ploi, sunt niste mere destul de  gustoase  cu un gust  dulce se aseamana un pic cu jonathan, dar nu am reusit sa identific soiul chiar daca am discutat cu batrani care i-au prin asa cum sunt si acum.
Si in ultima serie de foto sunt mere  patul luate dintr-unul din pomii de la munca si altoit pe unul din cei care spuneam ca ma dispera lastarii cand trebuie sa-i  curat, pacat ca nu au rezistat prea mult in beci  datorita putregaiului cenusiu cel mai probabil.

Attached Files


Edited by muscleman, 03 December 2014 - 01:57.


#9
Serioja01

Serioja01

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010
muscleman
Probabil ca din primele 5 poze sunt si soiuri de Renet, cam seamana. Sunt mai multe soiuri de Renet. Poate va da un raspuns cineva ce poseda asa ceva, chiar soiul respectiv. Eu am doar  Renet Șpiț, parca sunt mai colorate ale cand sunt coapte. Din pacate nu le folosesc, nu imi place gustul. Sunt buni pentru diabetici, in general tot ce e Renet, cred. Am inteles ca sunt pretentiosi la altoire si la curatare. Eu am 5 Renet Șpiț care au crescut foarte inalți și nu ii pot culege. As vrea sa le reduc inaltimea, sa le tai de la 1-2 metri, sa las lastari, sa vad daca rezista.  Merele de Renet Șpiț stau pe jos si  putrezesc greu la mine si nu au fost stropiti niciodata. Cred ca sunt rezistenti, sunt soiuri rustice.
Pozele 6-7 arata niste mere frumoase. As vrea sa stiu si eu ce soi sunt. Daca sunt si gustoase e super. In ce localitate ai gasit acesti meri?
Ultimele poze-Patul-sunt frumoase si gustoase, cel putin mie imi plac, am si eu si consum cu mare placere acest tip de mar traditional si rustic. In fiecare an mananc vreo 2 lazi. Sunt niste meri vigurosi, cresc foarte mari, de aceea sunt folositi de unii pentru portaltoi. Daca vrei pomi inalti altoiesti pe mar salbatic. Am inteles ca Patulii au putere de revenire foarte mare. La mine sunt foarte inalti, am fost sfatuit sa ii tai foarte puternic pentru ca isi vor reveni, dau drumul la lastari vigurosi. Nu rezista mult in beci, eu le mananc primele. Mai ales daca sunt nestropiti nu am pretentii sa reziste foarte mult.
Succes la gasirea soiurilor traditionale. Eu am gasit London Pepping, Poinic din soiurile traditionale in piata mare din Suceava. Acum sper sa fie ceea ce scria la nenea de la care am cumparat. Vand acolo oamenii aia si toamna si primavara. Cred ca livada aia traditionala de la Solca ne-ar putea ajuta sa intregim cat de cat colectia de meri rustici.

Aaa...... si am o intrebare pentru posesori de meri rustici. Am un mar interesant, socra mea a spus ca ii spune Zaura, seamana oarecum cu Renet (dar e altceva), insa are gust placut, aromat. Nu cresc mere mari, sunt sub medie. Chiar daca o parte nu a fost cules, merele nu cad din el nici la inghet. Daca stie cineva daca exista aceasta denumire la meri, eu am cautat pe google dar nu am gasit nimic cu aceasta denumire. E cam batran si cred ca am sa altoiesc cativa lastari, sa salvez soiul, ca nu stiu cat o mai duce. Posted Image

#10
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Daca esti din Suceava ne putem intalni. de asemenea iti pot aduce  lastari la primavara din acel mar...in fapt sunt mai multi identici dar  cam  centenari...
Ranetul nu cred sa fie  pretentios la altoire cel putin cel de sus  l-am pus pe un mar pe care am  merele din primele poze de mai jos alaturi de golden si inca 2 souri de vara, si mai am inca un fel adus din zona Giurgesti Vulturesti, in alte poze in diverse perioade de vegetatie, iar la munca  cred ca mai este un soi care  cred ca e tot ceva asemanator, dar are niste dungulite rosii pe fond galben si este foarte acrisor dar care  momentan nu am altoit pe nimic abia la primavara voi pune in curte pe unul din pomii care am patulul ala de se strica si ramane  verde ca si culoare.

Attached Files


Edited by muscleman, 08 December 2014 - 01:25.


#11
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Apropo de ranetul din pozele de  jos  cine ma poate ajuta privind curatarea acestui pom, avand in vedere ca deja si cei altoiti 2013-2014 anu viitor  trebuie sa intru in ei cu curatarea formare  coroana,,,,
Din cate ama gasit pe net :  Renet de Canada
...Pomul este viguros, sensibil la ger si la rapan.
Fructele sunt mari, de forma tronconica, uneori asimetrice, prezinta cinci coaste foarte largi si rotunjite. Culoarea de fond a pielitei este verde in momentul recoltarii si devine galbena-verzuie la maturarea completa. Pe partea insorita fructele se acopera cu o rumeneala rosie-portocalie. Pe suprafata pielitei prezinta numeroase puncte coltu-rate, ruginite, caracteristice acestui soi.
Pulpa galbuie, are gust dulceag, placut acidulat, iar la supramaturare devine fainoasa....cum e modul de rodire la soiurile ranet pe  ramuri scurte?
si un alt lucru legat de  acest soi aceste fructe din ultimile poze sunt atacate de ce anume? putregai cenusiu sau?

#12
Serioja01

Serioja01

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010
Muscleman
Cred ca deja ne-am intalnit, primavara la magazinul Auchan, daca iti aduci aminte, in fatza pomilor si am discutat cate ceva (despre altoire).  Sper sa nu ma insel, dar am terminat aceeasi facultate, la diferenta de cativa ani, eu fiind mai batran.Posted Image Surprize, surprize, daca te-am recunoscut! Posted Image Referitor la lastari, ma intereseaza doar soiuri rustice si gustoase, daca ai e super, primesc cu cea mai mare placere. Nu am altoit Ranet, asa mi s-a spus. Pana acum stiu doar povesti, nu vreau sa te dezinformez. Eu am doar Ranet Spiț si am fost sfatuit sa nu il tai puternic pentru regenerare ca se usuca. Patul am destui, am de unde altoi, e un soi la care merele se pastreaza putin. Pentru portaltoi se recomanda mar salbatic, Cretesc si Patul. Am gasit mar salbatic la baza unui mar vechi Ranet Spiț, a pornit dintr-o radacina si a crescut. L-am detasat mai greu dar am reusit, probabil am sa altoiesc la primavara pe el. Vreau sa studiez soiurile traditionale de la Solca, sa stiu ce caracteristici au si sa merg pana acolo si sa vad de pot face rost de niste portaltoaie (eventual chiar pomi altoiti la un pret convenabil). Daca te-ar interesa putem merge impreuna intr-un weekend prin februarie sau mai repede, inainte de a curața merii.
Referitor la taieri, am cumparat de la Agroland cartea lui Heiner Schmid - Pomii si arbustii fructiferi.Lucrarile de tăiere(10lei). Sunt exemplificate acolo toate tipurile de taieri. Eu am citit varianta digitala de aici de pe site.

#13
EternalPain

EternalPain

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 22.03.2010
Buna seara,
Am si eu o intrebare.In curtea mea de la tara din judetul Dambovita avem un mar batran si mare luat de bunici din padure de pe marginea unui rausor acum secat unde mai exista vreo 3-4 exemplare asemenea lui. acest mar are an de an o rodire constanta si abundenta.Pe vremea bunicilor merele lui foarte mari uneori de marimea unui pumn de barbat la coacere de culoare galbena prin luna octombrie rezistau tinute in fan pana prin luna Aprilie si erau foarte gustoase. Acum de vreo trei ani apar niste puncte negre pe fructe si incep sa cada prin lunile septembrie octombrie inainte de coacere nu mai rezista decat foarte putine si cad cu un zgomot rasunator. Aceste mere nu le-am stropit niciodata. Pun si eu doua poze cu pomul nu sunt prea reprezentative dar vroiam sa va rog daca aveti vreo idee ce soi de mar este acesta si daca trebuie sau nu sa aplic tratamente de stropire pe el.Astept raspuns.Va multumesc.Pentru orice alte detalii va stau la dispozitie

Attached Files



#14
muscleman

muscleman

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 07.06.2003
Cam aceleasi  simptome am si eu la patul, ranet si  mai rar la alte soiuri cel mai probabil sa fie un atac de rapan? mai ales daca nu a fost stropit, ai mei au fost stropiti (cam 10 stropiri ) si tot  se manifesta dar dupa  depozitare

#15
Serioja01

Serioja01

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010

View PostEternalPain, on 10 decembrie 2014 - 17:57, said:

Buna seara,
Am si eu o intrebare.In curtea mea de la tara din judetul Dambovita avem un mar batran si mare luat de bunici din padure de pe marginea unui rausor acum secat unde mai exista vreo 3-4 exemplare asemenea lui. acest mar are an de an o rodire constanta si abundenta.Pe vremea bunicilor merele lui foarte mari uneori de marimea unui pumn de barbat la coacere de culoare galbena prin luna octombrie rezistau tinute in fan pana prin luna Aprilie si erau foarte gustoase. Acum de vreo trei ani apar niste puncte negre pe fructe si incep sa cada prin lunile septembrie octombrie inainte de coacere nu mai rezista decat foarte putine si cad cu un zgomot rasunator. Aceste mere nu le-am stropit niciodata. Pun si eu doua poze cu pomul nu sunt prea reprezentative dar vroiam sa va rog daca aveti vreo idee ce soi de mar este acesta si daca trebuie sau nu sa aplic tratamente de stropire pe el.Astept raspuns.Va multumesc.Pentru orice alte detalii va stau la dispozitie

Dupa descriere pare a fi un Patul. Perioada lui de coacere este sfarsitul septembrie-inceput octombrie si trebuie cules repede ca se scutură. Aceste mere se pastreaza in fan de aici si denumirea de Patul. Erau tinute in patul de fân. La depozitarea obisnuita nu rezista mult, trebuie consumate primele. Cauza nu o stiu, insa probabil coaja este mai sensibila, si aici apar petele de unde se extinde putregaiul respectiv. Nu degeaba se pastrau in fan si de bunicii tai. Eu nu ii stropesc, culeg ce rezistă și le consum primele pentru ca nu le pastrez in fân. Este soi rustic, nu necesita stropiri, insă e mai sensibil la coaja, mai repede face monilioza la depozitare, nu rapan. Are insa calitati gustative pe gustul meu.

Pulpa este albă sau albă-verzuie, foarte suculentă, cu gust dulce-acidulat armonios, cu aromă discretă. Articolul e cam reclama dar demonstreaza calitățile Patulului: http://agrointel.ro/...l-diabeticilor/



#16
Serioja01

Serioja01

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010

View Postmuscleman, on 11 decembrie 2014 - 00:06, said:

Cam aceleasi  simptome am si eu la patul, ranet si  mai rar la alte soiuri cel mai probabil sa fie un atac de rapan? mai ales daca nu a fost stropit, ai mei au fost stropiti (cam 10 stropiri ) si tot  se manifesta dar dupa  depozitare
Daca au fost stropiti chiar e o problema. Sigur ca se mai strica merele la depozitare in geeral, trebuie sortate. Se recomanda igienizarea spatiilor pentru depozitare, altceva nu stiu ce ar putea fi.

#17
cotzi

cotzi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,167
  • Înscris: 07.09.2004

View PostSerioja01, on 07 decembrie 2014 - 04:02, said:

Eu am gasit London Pepping, Poinic din soiurile traditionale in piata mare din Suceava. Acum sper sa fie ceea ce scria la nenea de la care am cumparat.
Salut, nu vreau sa blamez pe nenea de care pomenesti din piata mare SV  pentru ca s-ar putea sa nu fie numai vina sa insa eu am cumparat si plantat de la el in aprilie 2013 un parmen auriu care s-a dovedit anul acesta a fi un mar de vara, foarte probabil pionier sau ceva asemanator. Mai am de la el un piersic Triumf care a inflorit anul asta dar nu a legat rod. Voi vedea in 2015 daca e Triumf. Mai am de la el si un cires Germersdorf... sa zicem ca am avut eu ghinion cu marul (sau poate noroc pentru ca e singurul mar de vara pe care il am) insa e cam aiurea sa te bazezi ca ai luat un anumit soi si peste vreo doi, poate trei ani sa constati ca nu e ceea ce ai cerut.

#18
Serioja01

Serioja01

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010
cotzi
Te salut sucevene, ma bucur sa discutam despre soiurile de mar, eu prefer pe cele rezistente la boli din soiurile traditionale. Acum sunt discutii daca soiurile traditionale ar mai face față bolilor noi care au venit odată cu importul necontrolat de soiuri străine(boli de genul arsură bacteriană). Si eu sper sa fie adevarate soiurile de mar etichetate de dumnealui. Imi pare rău că te-a dezamagit domnul din Piața Mare, te cred, nimănui nu ii convine sa planteze Parmen auriu si să se trezească cu Pionier. Iți faci un plan de atac, si mi se pare că asta e o mare țeapă, mai ales că ți-o iei peste 2-3 ani. De asta se recomandă să cumpărăm din pepiniere. Dar la noi ce pepiniere sunt? Care din ele etichetează sub un control strict, să poți să il tragi la răspundere peste 3-4 ani că ți-a dat soi greșit. Dar asta se pune mai ales la pomicultorii care cumpără zeci sau sute de pomișori. Aia se supără rău de tot, pot să ii dea in judecată. Există niște gospodari in Solca care au păstrat o livada cu 80 soiuri de mere tradiționale si vreo 25 soiuri de pere vechi aduse de bunici din Austria. Acolo merită să ne aprovizionăm. În legătură cuTriumful, acesta  poate nu a beneficiat de soiuri polinizatoare prin jur.
Referitor la London Pepping, observ că evoluează destul de încet, înclin să cred că e el, am citit că e mai pretențios la sol. Am cumpărat și eu un Parmen Auriu, însă din Piața Fălticeni, voi vedea ce va rodi peste 1-3ani. Posted Image E loz in plic, dar daca am vrut soiuri din vechiul sortiment, am emoții. Am mai cumpărat Prima si Florina din magazin cu etichetă, ăștia sper să fie mai organizați. Să fim noi sănătoși!

Edited by Serioja01, 11 December 2014 - 19:22.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate