Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Situatie mostenire

Segregare la baza stalpului

Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn
 Vot europarlamentare

Sfat reparatii

Jurnal de bord Tesla M3SR 2024 Hi...

Acostament sosele comune Romania
 AI-ul Google cartografiaza 1 mili...

De ce nu se fac profesori doar ol...

imprimanta laser capacitate medie...

Parere garsoniera Tineretului
 Sfaturi achizitie boxe hi-fi pent...

Baterie externa solara vs baterie...

Sapa peste pardosea veche

recomandare placa captura video
 

Cu repartitoare sau fara

- - - - -
  • Please log in to reply
229 replies to this topic

#199
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

View PostDom_Semaca, on 28 septembrie 2014 - 17:23, said:

Maximg, în lumea pe care o descrii in postul dumitale #192, legea o face bâta tribului. Este o lume fără reguli, fără morală, etică sau echitate. Dacă așa vezi dumneata lucrurile, află atunci că acel loc nu poate fi decât în pădure, în jurul focului și imbrăcați în piei de urs. Asta vrei? Cred că da, din moment ce faci dovada incapacității de a înțelege niște lucruri simple. Dacă ai ști câți parametri “x si jy”, fac să funcționeze contorul electric, probabil că l-ai contesta și pe acesta.
Sint satul de mistouri ieftine venite de la specialisti ce cauta cu cuvinte imbirligate sa zapaceasca prostimea .
Raspunsul este unul singur : ma lasi !?
Mai nene , sistemul spus de mine a functionat si functioneaza . Pina sa apareti voi , cum se platea caldura ?
TU dai dovada de incapacitate de a vedea adevarul si minti sustinind cauza repartitoarelor ....asta ca tot te-ai luat de mine in loc sa vezi de discutia in sine ...dar asa faceti voi cind argumentele va lipsesc .
Inca o dovada ca minti si imbirligi , este comparatia ci contorul electric ...sau nu vezi diferenta !? Daca nu o vezi , cauta si afla discutiile despre ce masoara un contor de gaz si ce se plateste ...poate intelegi paralela ....
Facind pe inteligentii si imbracati la costume spilcuite ati incetat de mult sa fiti interesanti , lumea s-a desteptat , dovada ca va da eject .
Nu esti tu ala care sa decizi sau comentezi cum isi imparte lumea cheltuielile , asa ca nu incercati sa va faceti utili intr-o lume care va uraste si nu are nevoie de voi !
.......Am mai spus si repet si pt tine ...
Sint poate primul care a colaborat ( citeva zile ) cu o firma de repartitoare in Bucuresti , am vazut hotia , si am renuntat . Crezi ca dupa atitia ani mi-am schimbat parerea ?

#200
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
Și pe cine anume contrazice documentul la care mă trimți chiar domnia ta DN_BB și pe care îl cunosc foarte bine? Pe mine, sau pe dumneata, care ai menționat în postul dumitale doar limita celor 48 ºC, în funcționarea “nescalată”? Verifică apoi și pagina 2 din ambele documente, unde ai să observi imediat omisiunea versiunii romanești, față de cea in engleză, sub titlul “principiu de măsurare”. Probabil că de aici ți-ai extras informația inițială, care repet, este greșită. “Scalarea” lor, se petrece prin algoritmul extern repartitorului.

Repartitoarele de tipul celui discutat, sunt concepute special pentru temperaturi medii relativ mici ale agentului termic, limita inferioara a acestei medii aritmetice a turului si returului fiind in cazul de față 35ºC. In ultimele două sezoane de încălzire, la RADET, cea mai mică astfel de medie lunară a fost de 39,9 ºC, deci mult în interiorul limitelor normale de funcționare a dispozitivului.

Repet: citește postul meu #167 / 20 sep și dacă ai nelămuriri, sunt încă dispus să explic. Altfel însă, obosesc și eu să o tot fac.

#201
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014

View PostDom_Semaca, on 28 septembrie 2014 - 16:25, said:

Dle. DN_BB, mă bucură creșterea numărului celor ce se implică în aceste discuții. Din păcate constat însă că cele spuse de dumneata nu au absolut niciun fundament tehnic. Iată de ce:

1. Radiatorul “tip”, pe care faci dumneata așa-zisa demonstrație tehnică, are 46500 Wați în condițiile pe care i le aplici. Nu ai pereți în toată sufrageria dumitale, jur-împrejur, pentru a acomoda așa ceva și îți trebuie cam 5 (cinci), apartamente precum al dumitale, pentru acest “radiator”.

2. Intr-o instalație termică, temperatura retur (TR), este determinată de temperatura Tur (TD), debit (G), temperatura exterioară (Te). Nu jongla cu debitele de la dublu la simplu, căci modifici astfel TR iar exemplele pe care le dai nu mai au nici o valoare.

3. Tot în exemplele dumitale, folosești același delta T de 20 ºC, atât pentru contoare pasante cât și pentru repartitoare, cu semnificația “cădere de temperatură tur-retur”. Te citez: “Tinind cont de faptul ca repartitoarele masoara doar diferenta de temperatura indiferent de debit inregistreaza aceleasi unitati de unde rezulta ca daca micsorezi debitul prin robinetul termostatat se inregistreaza acelasi consum (sau mai mare tinin cont de temperatura incaperii)”. Nimic mai neadevărat! De crezi că mai există atunci robinetele termostat ?! Dacă citeai măcar postul meu #167 / 20 sep, ai fi aflat că repartitorul nu măsoara acel delta T de care vorbești și nu ai mai fi scris prostii. Așa însă, reușești să demonstrezi că pătratul e rotund și o mai și publici!

4. Manualul repartitorului Siemens VHE 30Z îți spune că “dispozitivul poate fi utilizat nescalat până la o limită inferioară de temperatură Tmin = 48 ºC”. Fraza originala a manualului în limba engleză, a fost trunchiată în traducerea româneasca, (se putea altfel ?!), unde nu ți se mai spune că prin “scalare”, limita inferioară de temperatură este de 35 ºC.  Verifică acest lucru la:
https://www.siemens...._WHE30.._EN.pdf
Ei bine, “Scalarea” respectivă este reprezentată tocmai de calculul ce se face în nota de consum, prin folosirea factorilor de evaluare în raport cu puterea termică a radiatorului și a factorului real de cuplaj termic Kc. Spui că ai citit ceea ce s-a scris pe aici, dar mie nu prea imi pare a fi așa. Sau poate ca ai fost extrem de selectiv…

4. Lăsând tehnica la o parte, firea dumitale liberală, ar trebui să te facă să știi care au fost cauzele prăbușirii comunismului, printre care nu se numără in niciun caz “furtul cu măsură” făcut de STAT, ca singur hoț! Dimpotrivă: printre altele, STATUL eram noi toți și ne furam cu osârdie unii pe alții cum prindeam ocazia, considerând că luăm de la “comun” și nu se simte.

Dle. Dom_Semaca

1. Eu in calculul energetic exprimat nu am precizat puterea radiatorului ci doar conditiile de functionare ale lui

2. Intr-o instalatie termica temperatura de retur rezulta datorita cedarii energiei termice si nu este determinata pe baza unui calcul

3. Repartitorul din punct de vedere fizic nu poate masura decit diferenta de temperatura dintre radiator si mediul ambiant astia sunt senzorii incorporati altii nu are, restul se numeste software. Robinetii ca sunt termostatati adica inchid sau deschid in functie de temperatura sau simpli actionati manual nu fac altceva decit sa micsoreze debitul, asta este menirea lor.

4. Catalogul SIEMENS tradus in limba romana este official cu raspundere juridica  din partea SIEMENS. Acea scalare de care vorbesti dumneata se refera la faptul ca acel repartitor utilizat in alte conditii decit cele cu care a venit programat din fabrica trebuie reprogramat numai daca se poate.

5. Ca fapt divers SIEMENS nu mai fabrica repartitoare de costuri a vindut tehnologia oare dece nu avea piata?

6. Dece la calculul energiei electrice nu aveti instalat in casa un repartitor de costuri si repartizarea de costuri este facuta direct de furnizor printr-un contor de masurare directa a energiei electrice?

#202
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014

View PostDom_Semaca, on 20 septembrie 2014 - 15:44, said:

Repartitorul are menirea de a masura diferenta de temperatura dintre temperatura medie a agentul termic din radiator Tmed =(T tur + T retur)/2, si cea a mediul ambiental Ti, la 1,5 m distanta de radiator si 0,75 m inaltime fata de sol. Pozitionarea lui pe radiator nu este intamplatoare si este strict determinata de locul in care agentul termic atinge media aritmetica a turului si a returului. Aceaste masuratori le face la fiecare 4 minute cu ajutorul celor doua sonde de temperatura cu care este dotat, diferenta de temperaturi o imparte la 60 dupa care rezultatul este ridicat la puterea 1,3 (sau 1,15 de multe ori). De unde vin acesti exponenti, depaseste cadrul acestui forum de discutii si nu am sa intru in detalii.

Rezultatul de mai sus, inmultit cu puterea nominala a radiatorului in conditii 90/70/20, furnizeaza puterea reala la care a lucrat acesta in timpul celor 4 minute. Daca de exemplu intr-un radiator cu puterea nominala de 1000 W, ar fi intrat agent termic de 90 grd C, a iesit apoi cu 70 grd C, iar in camera sunt 20 grd c, raportul de mai sus ar avea valoarea 1, ceea ce indica faptul ca a lucrat fix la puterea nominala de 1000 W. Aceasta putere inmultita cu 240 secunde (4 minute), da exact caldura cedata de radiator mediului.

Cum insa temperaturile agentului termic sunt intotdeauna altele decat cele nominale (de proiectare), raportul este mai mic decat 1. De exemplu, pentru acelasi radiator cu putere nominala 1000 W, daca pe tur am avut 50 grd C, pe retur 43 grd iar in camera au fost 22 grade, rezultatul calcului facut de un repartitor cu exponent 1,3 ar avea valoarea 0,312 ceea ce inseamna ca radiatorul a debitat 312 W timp de 240 secunde, in loc de 1000W cat ar fi puterea lui nominala. Tot astfel, daca radiatorul a fost oprit, rezultatul ar fi zero.

Toate aceste masuratori facute la fiecare 4 minute, se adauga intern unei stive, care este citita pe displayul repartitorului sub forma de index. Marimile caracteristice radiatorului, sunt inglobate in programul de calcul al firmei de repartizare, sub forma de factor global de evaluare al radiatorului. Acest factor global, este determinat de produsul dintre puterea nominala a radiatorului exprimata in kW si de factorul de cuplaj termic Kc dintre acel repartitor si acel radiator.

Produsul dintre factorul global de evaluare si variatia de index a repartitorului, poarta numele generic de “unitati de consum”, si nu reprezinta altceva decat numarul de kWh consumati de acel radiator. Sunt declarate adimensionale pentru ca metoda este una de repartizare proportionala si nu de masurare directa.

O marime extrem de importanta in tot acest sistem este factorul de cuplaj termic Kc dintre radiator si repartitor. Fortand putin exprimarea, el reprezinta masura in care repartitorul evalueaza corect diferenta de temperaturi mentionata si este determinat cu precizie pe bancul de proba de catre firmele producatoare de repartitoare, pentru fiecare tip de radiator in parte existent in uz pe mapamond. Rezulta baze de date imense, certificate si omologate de organisme tehnice internationale iar firmele de repartizare folosesc aceste baze de date in conditii foarte stricte.

Astfel daca radiatorul este unul de fonta cu coloane (din anii 70), unde repartitorul sta pe o montura metalica intre doua coloane, firma foloseste factorul de cuplaj termic specific acestui radiator si furnizat de baza de date. Evident ca acest factor va fi diferit de cel pentru un radiator de tip panou unde repartitorul are un “contact mai bun” dupa cum corect ati remarcat. Daca studiati notele de consum si gasiti – sa zicem - doua radiatoare cu puteri nominale identice, dar cu configuratii geometrice diferite, veti observa ca si factorii lor globali sunt diferiti, tocmai datorita acelui Kc.

Lui RveMO am sa-i mai povestesc ca unul din testele pe care trebuie sa-l treaca fiecare tip de repartitor inainte de omologare, este acela de reactie la fraudare. Dispozitivul “simte” situatia in care se incearca marirea artificiala a temperaturii sondei 2 (cea de exterior), prin “izolare” – sa zicem. Automat dispozitivul intra in modul de lucru “cu o sonda” si va considera temperatura din camera egala cu 20 grd C, lucru defavorabil celui care a incercat manevra. Acest incident ramane insa si marcat in memoria lui si poate fi citit ulterior.

Metoda de masurare poate genera abateri de +/- 5% si din acest punct de vedere nu va putea atinge niciodata precizia contoarelor pasante. De aici si folosirea lor pe post de “repartitor proportional” si nu de contor. Oricum aceasta precizie este insa suficient de buna pentru scopul in care sunt folosite, lucru inteles de o lume intreaga dar mai putin de noi care suntem gata sa acceptam mai curand “precizia” pausalului. Daca se mai compara si pretul lor extrem de redus fata de cel al contoarelor, beneficiile devin evidente.

Am incercat in cele de mai sus sa-i explic functionarea, cu toate ca am mai facut-o si in trecut. Ierarhizari rituoase ale functionalitatii lui pe diferite tipuri de radiatoare, in absenta cunoasterii ferme a modului sau de lucru, nu-si au rostul. Credeti-ma ca s-au ocupat de acest subiect armate de ingineri si cercetatori cu doctorate in termotehnica si transmitere a caldurii, inainte de a fi fost introdus in occident cu mai bine de 20 de ani in urma.

Totodata ar trebui sa observam ca lumea nu a ajuns unde se gaseste astazi, mergand pe principiul ca “oricum se fura”. Daca o sa continuam a abdica in fata acestui concept, vom ramane vesnic pierzatori de trenuri.

Cineva a remarcat corect problema generata de repartitoare, cred ca RveMO, impreuna cu Aeon, mai demult. Anume, incalzirea inegala a apartamentelor si furtul de caldura prin pereti. Am sa evidentiez faptul ca aceasta problema nu este generata de functionarea dispozitivului ci de faptul ca el exista, in combinatie cu robinetul termostatic. Este o problema de atitudine si de educatie, dar nu una tehnica. Am mai spus-o candva: pune-i romanului stecherul in mana, spune-i ca plateste cat consuma si ti-l va trage imediat din priza ca sa nu plateasca nimic.

Exact acelasi lucru s-ar intampla si daca pana si ultimul radiator din bloc ar fi contorizat cu contor pasant. Atunci nimeni nu ar mai contesta precizia masuratorilor (desi probabil ca ar face-o si pe asta), in schimb s-ar incalzi in continuare unii de la altii prin pereti si discutiile ar continua in acelasi ton de scandal in fata subiectului “cine plateste diferenta dintre contorul general RADET si suma indicatiilor contoarelor individuale”? Credeti-ma ca-i mare!

Ultimul exemplu: imaginati-va un bloc in care toti au CT si nu exista bransament general la caldura SACET. Credeti ca lumea se va comporta diferit fata de situatia repartitoarelor sau a contoarelor pasante? Nu. In continuare unii or sa stea la ofsaid cu gazele la minim, iar altii vor plati si pentru ei, pana va izbucni scandalul.

Dle. Dom_Semaca in postarea dumneavoastra #167 pronuntati media aritmetica a turului si returului dupa care ridicati la putere .

Adica dintr-un rezultat liniar il faceti exponential.

In calculul dumneavoastra daca radiatorul lucreaza in conditiile 90/70/20 => 90+70=160/2=80/60=1.33^1.3=1.453*1000W=1453W adica explodeaza radiatorul daca gresesc interpretarea afimatiilor va rog sa imi exprimati matematic calculul fara exprimari de genul este foarte complex adica integram si derivam pina anulam.

#203
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
Liniștește-te maximg, nu te obligă nimeni să crezi unele sau altele și nici să-ți schimbi părerea. Este a dumitale, îți aparține.

Vrei să înțelegi cele ce le-am scris – foarte bine. Nu vrei, sau nu poți, treaba dumitale. Este o lume liberă la urma urmei! Pe vremuri, cei ce nu știau, sau nu înțelegeau, aveau însă o oarecare reținere în a-și striga neștiința. La acest strigăt al dumitale ți-am replicat neortodox, cu intenția de a-ți stârni acea “reținere” atât de bine-venită. Te-am făcut în schimb să mă urăști, lucru care spune și el multe.

#204
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

View PostDom_Semaca, on 28 septembrie 2014 - 20:08, said:

......... Te-am făcut în schimb să mă urăști, lucru care spune și el multe.
Multumesc de sfaturi , n-am nevoie .
Nu pe tine te urasc , urasc sistemul ...si inca nu m-am pronuntat daca si uneltele lui .
Si " da " nu inteleg , nici nu vreau . Asa cum am spus sistemul va fi corect cind va putea fi inteles , citit ,si de mamaie de 65 de ani ....pina atunci ...vrajeala .

#205
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014

View PostDom_Semaca, on 28 septembrie 2014 - 18:58, said:

Și pe cine anume contrazice documentul la care mă trimți chiar domnia ta DN_BB și pe care îl cunosc foarte bine? Pe mine, sau pe dumneata, care ai menționat în postul dumitale doar limita celor 48 ºC, în funcționarea “nescalată”? Verifică apoi și pagina 2 din ambele documente, unde ai să observi imediat omisiunea versiunii romanești, față de cea in engleză, sub titlul “principiu de măsurare”. Probabil că de aici ți-ai extras informația inițială, care repet, este greșită. “Scalarea” lor, se petrece prin algoritmul extern repartitorului.

Repartitoarele de tipul celui discutat, sunt concepute special pentru temperaturi medii relativ mici ale agentului termic, limita inferioara a acestei medii aritmetice a turului si returului fiind in cazul de față 35ºC. In ultimele două sezoane de încălzire, la RADET, cea mai mică astfel de medie lunară a fost de 39,9 ºC, deci mult în interiorul limitelor normale de funcționare a dispozitivului.


Repet: citește postul meu #167 / 20 sep și dacă ai nelămuriri, sunt încă dispus să explic. Altfel însă, obosesc și eu să o tot fac.

Dle. Dom_Semaca
Versiune in engleza "The device can be used unscaled up to a lower temperature limit of tmin = 48 °C, scaled device up to tmin 35°C. For this purpose, the following values are fixed programmed"

Traducere chioara "Goagle"  "Dispozitivul poate fi folosit Nescalată până la o limită de temperatură mai scăzută de Tmin = 48 ° C, dispozitiv scalate până la Tmin 35 ° C În acest scop, valorile următoarele sunt fixate programat

Traducere originala SIEMENS "Dispozitivul poate fi utilizat nescalat până la o limită inferioară de temperatură de
tmin = 48 °C. În acest scop, următoarele valori sunt fixate prin programare

Poate exista pe forum un traducator autorizat care sa ne confirme cea mai buna traducere

In engleza se mai specifica faptul ca se poate utiliza si pentru temperaturi mai mici de 480C pina la 350C (adica incalzire in pardoseala) dar trebuie scalat adica reprogramat

Edited by DN_BB, 28 September 2014 - 20:34.


#206
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014
Dle. Dom_Semaca

Cu cele exprimate in toate postarile facute de mine consider ca dumneavoastra nu aveti un fundament tehnico-economic prin sau pentru sustinerea acestor aparate de repartizare a costurilor deoarece nu ati specificat conditiile in care aceste aparate pot fi utilizate si ca repartizarea costurilor se face tot prin SET dar fata de perioada comunista poti sa iti inchizi radiatorul in rest se numeste pacaleala intre locatari atunci cind ei doresc stabilirea confortului termic in propriile apartamente si bani aruncati pe ferestra in anotimpul frigoros pentru calculul repartizarii costurilor de diferite firme.

Calculul repartizarilor de costuri pentru energia termica este stabilit prin ordin ANRSC dupa cum urmeaza:

- in cazul CONTOARELOR DE ENERGIE citi kWh ai consumat atit platesti si nu este nevoie sa mai platesti o firma pentru calcul
- in cazul REPARTITOARELOR DE COSTURI in norma ANRSC este detaliat calculul aberrant al repartizarii costurilor unde in final se limiteza tot la SET(suprafata echivalenta termic) acel calcul PAUSAL "COMUNIST" CU MENTIUNEA CA ACUM ESTE FACUT INCORECT

Cind propietarii realizeaza ca pretul acestor contoare de energie nu este foarte mare dupa cum am aratat in posturile anterioare si nu dupa cum afirmati dumneavoastra ( una este sa cumperi un cotor si alta este sa cumperi 360 buc pentru un bloc sau poate mai multe) si vor respecta legea 121/2014 vor murii firmele infintate politic iar furnizorii de energie termica vor avea resposabilitati mai mari deoarece aceste contoare afiseaza debitul, temp. tur, temp. retur afiseza erorile care tin de fraudare memorate pe perioade foarte lungi de timp sunt sigilate in patru puncte etc. iar bateria tine de la punerea in functiune minim 12 ani maxim 16 ani unde mai pui ca exita si varianta alimentarii la 220.

Amortizarea economica acestor contoare se face rapid tinid cont ca nu se mai fac cheltuieli cu calculul mai ales ca poti economisi corect energie dupa bunul plac.

Daca propietarii isi monteaza centrala de apartament in afara costurilor cu montajul tevii de gaz si a centralei sunt obligati sa isi faca o distributie pe orizontala pentru distribuirea energiei termice.

Daca propietarii opteza pentru contoare de energie termica avind distributie centralizata (ex. Buc. RADET) in functie de configuratia apartamentului pot monta unul sau mai multe contoare sau sa isi realizeze o distributie pe orizontala pe coloanele existente nu numai in cazul renovarii totale a coloanelor de distributie pe verticala (tinid cont ca in scurt timp se ajuge la acest lucru din motive de vechime) printr-o gindire inginereasca corecta.

Trebuie sa nu uitam ca orice produs relizat pe scara industriala este mai ieftin decit unul produs in serie mica asfel incit propietarii isi pot alege modul de obtinere al energiei termice in functie de nevoi, conditiile tehnice si financiare.

Privind obtinerea energiei termice din energie electrica acest lucru este posibil numai ca este prohibitiva din punct de vedere economic deoarece ANRE nu are un pret reglementat pentru incalzirea cu energie electrica cum are pentru gaz plus ca in factura mai apare taxa verde si cogenerarea ca procent din consum.


PS.    

Dle. Dom_Semaca dece nu montati repartitoare si la ACM(apa calda menajera) care impreuna cu debitmetrele deja montate ( asa zisul contor de apa calda )
sa poata fi masurata si Gcal consumata?

Va raspund tot eu PENTRU CA NU ARE RETUR daca este rece o arunci la canal se numeste consum inutil mai ales ca orice vinzator doreste sa vinda cit mai mult adica APA NOVA cu sprijinul RADET( adica orice marfa cumparata are retur sau se poate returna ACM NU)

#207
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014
MEA CULPA

ROBINETII NU MICSOREAZA DEBITUL CI VARIAZA DEBTIUL FUNCTIE DE NEVOI ( micsoreaza sau mareste debitul)

#208
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
DN_BB: Am promis că-ți răspund dacă ai întrebări. O fac, pentru prima și ultima dată, atrăgându-ți atenția că nu ai citit cu atenție postul meu pe care văd că l-ai citat insă în întregime, risipind atâta spațiu. Ca regulă, nu am să mai reiau lucruri pe care le-am explicat deja. Acum însă, s-au strâns deja vreo patru mesaje de-ale dumitale, așa că o luăm pe rând:

Pentru postul dumitale #202: Nu, radiatorul nu explodează decât în pseudo-calculul dumitale! Ai uitat să scazi temperatura din cameră: Reproducerea corecta a calculului citat (și făcut pt. un radiator cu putere nominală 1000W), este: (90+70)/2 = 80; (80-20)=60; 60/60=1; 1^1,3 =1. Rezultă că radiatorul lucreaza la putere nominală, adica 1000 W x 1 = 1000 W.

Postul respectiv exemplifica și condițiile (50/43/22), pentru înțelegere: (50+43)/2 = 46,5; (46,5 – 22) = 24,5; (24,5/60)=0,408; (0,408)^1,3 = 0,312. Radiatorul lucreaza la puterea 1000W x 0,312 = 312 W. Același calcul se face indiferent care ar fi puterea nominală a radiatorului.

Vezi deci că nu “derivezi și integrezi până ... anulezi”, ci trebuie doar să citești cu atenție și să înțelegi.

Puterea termică a oricărui radiator, variază după o lege exponențială în raport cu puterea lui în condiții nominale. Exponentul respectiv, este caracteristic fiecărui tip de radiator în parte și este cu precizie determinat de către firma producătoare de radiatoare, pe bancul de probă. Are de regula simbolul de “n”, cu valori cuprinse în plaja 1,24 – 1,36, cea mai uzuală valoare fiind de 1,3. Dacă vrei să afli de unde vine acest exponent, îți recomand lectură particulară sau să-ți iei o licență în instalații termice. Pentru aici însă, pot să-ți spun că el are legătura cu variația factorului global de transfer termic al respectivului radiator, in funcție de temperaturile la care lucrează. Inglobează de asemenea componenta de radiație termica (deci nu convectivă), pe care un astfel de corp o transmite în funcție de geometria lui. Caută pe net firme mari producătoare de radiatoare și ai să vezi că toate dau acest exponent caracteristic radiatorului. Este unul din criteriile după care sunt dimensionate toate instalațiile de încălzire, de decenii încoace.

O remarcă: ți-am explicat ceea ce mi-ai cerut. Din postul dumitale anterior celui cu exponentul, deduc însă că dumneta nu ai noțiuni elementare de fizică, darămite instalații! Astfel, afirmațile 1,2 și 3 din postul dumitale #201, te descalifică ca și interlocutor pe aceste teme și mă fac să refuz a mă lansa într-un dialog cu dumneata în acest mod pentru că mi-aș pierde pur și simplu timpul! Celui care nu înțelege și întrebă – îi răspund. Celui care persistă în a debita prostii, crezând că “cunoaște” – nu o mai fac.

Tot astfel, legat de postul dumitale #205: ai spus 48, ti-am raspuns 35 și te-am trimis la document, iar acum cauți traducător autorizat de engleză. Iți doresc totuși succes! Ți-am explicat ce-i cu “scalarea”, dar te faci ca n-ai auzit și în schimb înșiri alte prostii legate de încălzirea prin pardoseală, pentru că atât permite engleza dumitale.

Legat de ultima dumitale misivă (#206):
Chiar nu pot să-mi permit a mai pierde atâta timp cu explicații date a suta oară. Răsfoiește ultimele 4-5 pagini ale acestui forum și ai să găsești răspuns la toate. Le iei sau nu - treaba dumitale. Ai să găsești răspuns și pentru repartitoare, sau contoare sau CT. Reține însă un lucru: nu eu stabilesc normele de folosire a repartitoarelor. Ele sunt in uz de peste 20 de ani în toată lumea. Eu am încercat să explic funcționarea lor, cu mai mult sau mai puțin succes. Daca vrei să contești legalitatea lor, contestă atunci la CEDO. Poate te vor băga în seama.

Legat de ACM, ai mai proptit “una”, doar așa ca să fii egal cu tine însuți: Returnează dumneata lăturile pe care le produci și să mai ceri și despăgubiri. Eventual tot la CEDO.

Fără supărare DN_BB, și fără vreo intenție de a te jigni: reținerea în a face afirmații în necunoștință de cauză, devine din ce în ce mai des o virtute, pe care din păcate tot mai puțini o au. Preferam să-mi spui că “repartitoarele sunt o hoție”, dar fără a încerca acea pseudo-demonstrație fizică, cu care nu ai fi trecut nici măcar bacul dacă îl dădeai la fizică. Aș fi luat-o ca pe o convingere a dumitale și cu asta basta. Acum că ai mai scos-o și pe aia cu apa caldă de consum, chiar că i-am pus punct.

#209
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014
Dle. Dom_Semaca va rog sa remarcati cuvintul LEGAL, EXPRES SI CONTRACT (bineinteles cu SIEMENS)

din ULTIMUL PARAGRAF DIN DOCUMENTATIA TEHNICA SIEMENS

Această fisă tehnică contine doar descrieri de ordin general ale performantelor si caracteristicilor tehnice si a
altor caracteristici care, în anumite cazuri, pot să nu se aplice conform descrierii sau se pot modifica pe
parcursul dezvoltării produsului. Având în vedere cele de mai sus, performantele dorite sau caracteristicile de
capabilitate sunt asumate în mod legal doar dacă sunt convenite în mod expres prin semnarea unui contract.

2002 Siemens Building Technologies AG
Document supus modificărilor ulterioare

SAU

This data sheet contains only general descriptions for e.g. performance and capability characteristics and
other features which, in certain cases, may not apply as described or which may change through development
of the product. Accordingly, the desired performance or capability characteristics are legally binding if
agreed to expressly upon signing a contract.

2002 Siemens Building Technologies AG
Subject to change

#210
darida

darida

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.08.2010
Daca tot vorbiti de repartitoare, este bine sa folositi sursa primara de informare. Repartitorul nu este mijloc de măsurare conf Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de masurare.
Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor … , identic cu cel european, EN 834:1994 este sursa primara de informare. In anul 2013 s-a emis un alt standard, EN 834:2013, preluat de Romania prin SR EN 834:2014, care, insa, nu este inca tradus in romaneste.

Pentru Romania, in conditiile legislatiei paralele si mincinoase a ANRSC, ar trebui interzise repartitoarele. La noi nu doar ca nu se efectueaza echilibrarea hidraulica a instalatiei, conditie obligatorie prevazuta in normativele in constructii-instalatii, SC6din 2001, I13/1 din 2002, etc si literatura tehnica de specialitate.
În Europa de vest temperatura minimă la care se deschid automat robinetele termostatice este de 18-20°C. Art. 16, al. 1, lit. a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004 prevede pentru robinetele termostatice limita minimă la care se deschid automat de 6°C. Aceasta este o temperatură de gardă, pentru protecţia utilajelor şi materialelor, nu a locuinţelor, conf. pt. 4.15, 4.16 din normativul I 13-02 privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală, aprobat prin  Ordin M.L.P.T.L. 930/2002. Temperatura de gardă (antiîngheţ) permite practic o debranşare, având ca efect dezechilibrul maxim al instalaţiei, creşterea costurilor pentru cei care se încalzesc.
     Rezistenţa termică a pereţilor din clădirile din Europa de vest este mai mare decît cea a construcţiilor din România, astfel că efectele închiderii robinetelor caloriferelor este mai gravă în România. În perioada de până în 1989 s-a impus prin standarde şi normative rezistenţe termice mai scazute în ceea ce priveşte gradul de izolare termică a elementelor de construcţie, pentru economie. Literatura tehnică privind folosirea repartitoarele face precizarea “la condiţiile constructive din România”. Din aceleaşi motive, în Romania, transferul de căldură între apartamente atinge cote inexistente în Europa de Vest, transfer care generează alte erori suplimentare, la fel si disconfortul termic.

În adresa MDRAP nr. 11102/13.03.2014 se menţionează Protocolul încheiat de ANRSC şi AIIR, în care se recunosc, exemplificativ, problemele grave de concepţie a reglementărilor ANRSC, care încalcă numeroase reglementări în construcţii. http://www.cdep.ro/i...2014/r3199A.pdf
Culmea e ca presedintele AIIR a prezentat deficienţele grave ale Normativului privind conditiile de montare si exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor de incalzire, (anexa 3 a Ordinului ANRSC 233/2004) înainte cu 8 luni de a fi emis: „Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire ...” - L. Dumitrescu, R. Instalatorul, nr. 1/2004. Si Ordinul 343/2010 al ANRSC a fost, deasemenea contestat.
Un aspect important: Nu există noţiunea de ”repartitor comun” în Standardul SR-EN 834: 2002, în Ordinul M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru căldură ST 046-01, în Ordinul M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01, sau în literatura tehnică. Această aberaţie a fost sesizată de specialişti: “Influenţa robinetelor termostatice asupra confortului utilizatorilor şi implicaţiile lor în mediul construit reabilitat” pr.dr. ing. R. Frunzulica, M. S. Toropoc, M. Dinescu, Fac. de Instalaţii Bucureşti; Protocolul încheiat de ANRSC şi AIIR.

Pct  4.8 din SR EN 834:2002: Temperatura de pornire este temperatura medie a agentului termic de la care repartitorul începe contorizarea acelor diferente de temperaturi.
Temperatura medie a agentului termic intre 40-60 C, adica trebuie sa fie minim 40 C la intrare, pentru a ceda 20 C si a raman la iesire minim 20 C.

#211
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014
Va agitati degeaba, intregul principiu al "contorizarii" energiei termice este un fals, de ce?

1. Apartamentul TREBUIE locuit integral, incalzit integral pe toata perioada iernii, iar temperatura furnizata sa fie a'la'carte. 21C ziua 23C noaptea,
Reabilitarea termica nu e motiv de "repartizare", necesarul termic se recalculeaza si se regleaza la nivel de scara de bloc.
2. Clientii fiind majoritar rezidentiali, CETul nu poate functiona intermitent zi-noapte, adica inchiderea caldurii pe timpul zilei si deschiderea la orele serii cumulata cu consumul crescut de apa s-ar putea sa fie putin prea mult sa faca fata, cel putin printr-un consum "ecologic".
3. Economia prin inchiderea caldurii pe timp de zi la nivel de scara e nesemnificativa, celelalte apartamente primesc mai multa caldura (debit mai mare agent termic), pe care o transfera prin pereti.
4. Se poate realiza economie prin inchiderea caloriferelor chiar si fara contorizare, in sensul ca nu se mai risipeste caldura, asta presupune printre altele bun-simt. Ce rost are sa consumi ceva de care nu beneficiezi ca esti plecat 2 saptamani sa zicem?
....................
Ca un rezumat, scopul "contorizarii" caldurii este urmatorul: Cand vine factura mare, oamenii sa creada ca au solutii altele decat luat Guvernul la maciuca, una din solutii adoptata individual fiind clasicul "o haina in plus", care de data asta este vazuta ca un castig, nu ca o "deficienta"... Iar frustrarile populatiei refuleaza catre vecinii ce "fura" gazele la pausal sau caldura prin pereti.

Ceilalti castigatori in mod net sunt "ciocoii" cu mai multe case, care-si permit sa le tina nelocuite, si realizeaza economii insemnate prin oprirea caldurii.
Perdantii sunt vecinii, ca pierd caldura si pierd si bani, cat si cei fara o locuinta, ca au o oferta mai redusa de inchiriere / cumparare, si prin cale de consecinta un pret mai mare.
_______________________
Cum mortul fardat tot fardat ramane, RADETul esueaza in satisfacerea nevoilor de baza, si costul cu caldura al "repartizatilor" ce-si permit luxul de a se incalzi este tot mai mare, acestia se vor debransa primii, ramanand legati la sistem clientii ce nu-si permit sa consume, colapsarea sistemului fiind iminenta.

#212
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014
Dom_Semaca pastrati dumneavoastra laturile, poate pe baza licentelor pe care le aveti faceti o statie de biogaz pentru recuperarea energiei si protectia mediului chiar daca este virtual.

Edited by DN_BB, 20 November 2014 - 21:18.


#213
DN_BB

DN_BB

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 28.09.2014
Am depus o solicitare catre Asociatia de Propietari pentru montarea celor doua contoare de energie termica cumparate care sa fie luate in calcul la repartizarea costurilor pentru energia termica cedata de radiatoare in apartament.

Comitetul a luat foc si dupa certuri si tipete am reusit sa iau un nr. de inregistrare.

Presedintele educat de firma care ne presteaza serviciile de repartizare a costurilor a depus o petitie la ANRSC, iar ANRSC a dat aviz negativ, adica nu se pot monta contoare.

Enervat am inceput sa studiez normativul 343/2010 si ordinele ANRSC 233 si 259 si am constatat ca ANRSC cu ajutorul legiuitorului suprem (parlamentul) doresc sa sustina un monopol pe interese economice.

Gaselnita vine din tara "corectitudinii" Germania, adica in Romania sunt 8.500.000 locuinte conventionale, daca consideram 30% apartamente cu o medie de 4 radiatoare rezulta 8.500.000 x 0.30 x 4 = 10.200.000 radiatoare x 0.50 euro fara TVA cititul si calculul pe luna calendaristica  = 5.100.000 x 5 luni in anotimpul friguros = 25.500.000 x 5 ani valabilitatea autorizatiei = 127.500.000 euro fara TVA fara sa faci nimic.

Daca consideram si valoarea repartitoarelor pe 6-10 ani durata de viata a bateriei avem 10.200.000 x 20 euro/buc = 204.000.000 euro obtinuti obligind populatia sa foloseasca aparate de masura si control care nu sunt legale.

Ca urmare a adresei primite de la ANRSC am trimis si eu o petitie pe care am atasat-o la acest post, atacind norma tehnica 343/2010 tehnic si cu demostratii utilizind relatiile de calcul din norma, care impune un calcul de repartizare a costurilor gresit, incorect si eronat.

Attached Files



#214
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

View PostDN_BB, on 27 noiembrie 2014 - 16:33, said:

Am depus o solicitare catre Asociatia de Propietari pentru montarea celor doua contoare de energie termica cumparate care sa fie luate in calcul la repartizarea costurilor pentru energia termica cedata de radiatoare in apartament.    ........................
Nu trebuie calcule matematice sofisticate si epatante , pt a vedea ca asa ceva nu este posibil si nici legal . Pierdere de timp .

#215
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014
Legat de repartitoare, daca te debransezi, iti trebuie proiect, si trebuie sa fii contorizat la Energia Electrica si Gaze Naturale.

Vreau aceeasi obligatie pt repartitoarele ce pot fi duse la sub 16C temp imobil si unde cota comuna (pt repartizati) este sub 50%.
1. Acelasi proiect de afectare al echilibrului termic si instalatiilor din bloc, pt ca inchiderea robinetilor echivaleaza cu o forma de debransare temporara.
2. Obligativitatea de a contoriza sursele alternative de energie, precum Gazele Naturale, ca nu cred ca mai are cineva EE la pausal.
...................
3. Debransarea unuia sau a mai multor corpuri de incalzire sa se poata face pur si simplu, prin  plata operatiei fizice de taiere a caloriferului si notificarea Asociatiei, fara alte piedici.
a) cum pe repartizati nu-i intreaba nimeni cu ce se incalzesc cand raporteaza 0 (zero) unitati, proiectul de debransare sa fie independent de cel de incalzire, pe principiu nu priveste RADETul cum ma incalzesc eu in casa.
...............
Personal dupa cum am mai zis, nu consider necesara "repartizarea", pausalul fiind perfect pt dimensiunea si suprafetele apartamentelor bransate.
Repartitoarele le vad ca o sinucidere asistata a regiei de termoficare... menite sa indeparteze consumatorii, si sa mentina bransati milogii care-si fura caciula unul altuia prin gazele pausale, pana cand ramasa doar cu recordmeni cu consum 0 pe repartitoare, practic regia va pierde clienti fara sa-i numere ca debransati!

Edited by Hedonist, 27 November 2014 - 23:40.


#216
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
bine zici, numai ca cine crezi ca are urechi sa priceapa? furtul caciulii este inevitabil la romani

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate