Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...
 Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București
 nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin
 MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro
 

Cu repartitoare sau fara

- - - - -
  • Please log in to reply
229 replies to this topic

#217
darida

darida

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.08.2010
Pt. DN _ BB
Dincolo de problema diferentei de distribuire a agentului termic, pe verticala sau orizontala, si daca ati monta contoare, trebuie facuta echilibrarea hidraulica a instalatiei.
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – Soluţii cadru pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01. Elaborat: Institutul de Proiectare în Construcţii Tipizate. B. C. nr. 5/2002.
Cap. 4, Pct. A8 - Introducerea robinetelor cu termostat la corpurile de încălzire IMPUNE:
- echilibrarea termică şi hidraulică a instalaţiei (soluţia A10);
Pct. A10 Echilibrarea termică şi hidraulică a instalaţiilor de încălzire centrală este INDISPENSABILĂ deoarece nu se poate imagina o reabilitare termică cu transformarea reţelei fără reechilibrare.
Echilibrarea integrală a instalaţiilor de încălzire centrală reprezintă un proces PREALABIL contorizării.
Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002. Elaborat: I.P.C.T.,   B. C. nr. 14-15/2003.
8.36. Reglarea sistemului de echilibrare automată de la baza coloanei sau ramurile (reglarea presiunii diferenţiale) în cazul instalaţiilor prevăzute cu robineţi termostataţi pentru corpurile de încălzire se face la condiţiile nominale de funcţionare a instalaţiei.
8.37. Coloanele sau ramurile care alimentează corpurile de încălzire prevăzute cu robinete termostate se prevăd cu sisteme care limitează presiunea diferenţială între conductele de ducere şi întoarcere.

Prosteala ANRSC ca echilibrarea ar fi necesara doar daca s-au facut modificari e de toata jena. Robinetii modifica presiunea si debitul agentului termic, transforma instalatia intr-una cu debit variabil. Nu e necesara nici o alta modificare.
Mai este problema incalzirii indirecte dintre apartamente care trebuie reglementata. Aceasta nu poate fi inregistrata nici de contor, nici de repartitor.

Ordinul 343/2010 a mai fost contestat descris de  catre fost de  somitati in domeniu, dar ii doare la basca pe cei de la ANRSC.
”Ordinul 343/2010 al ANRSC … contravine prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” – L. Dumitrescu, Rev. Instalatorul, nr. 8/2010
Se prevede că Ordinul 343/2010 nu are avizele tehnico–ştiinţifice necesare şi că nici un specialist în instalaţii! care a elaborat metodologia MC 001/2006, aprobată prin Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007, nu a fost consultat. De abia anul acesta ANRSC a incheiat un protocol, indicat intr-un post anterior, pentru a repara tampeniile reglementate.


Referitor la Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, aceasta este cu dedicatie pentru firmele prestatoare care monteaza repartitoare.
Directiva 2012/27/UE are drept scop eficienţa energetică, nu montarea de repartitoare. Repartitoarele reprezintă doar unul din mijloacele de realizare a scopului Directivei (dacă se montează şi utilizează corect, ca şi în Europa de Vest).
Legea 121/2014 transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică.
  Art. 9, al. 3 din directivă prevede: În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă d.p.d.v. tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică …, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.
  În Legea 121/2014 nu apare posibilitatea utilizării unor metode alternative la repartitoare, fără a exista nicio justificare în acest sens. Excepţia din directivă se adresează tocmai statelor mai sărace ale Uniunii, unde starea materială a populaţiei este precară.

Edited by darida, 08 December 2014 - 22:24.


#218
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
Dle. Darida, cu referire la ultimul  paragraph al postarii Dvs., va intreb care ar fi aceasta alternativa, in opinia Dvs? Pun intrebarea observand ca dincolo de pregatirea juridica pe care in mod cert o aveti, manifestati si veleitati in materie de termotehnica. Ar trebui deci sa aveti si o solutie tehnica in prelungirea discursului dvs eminamente juridic, fie si macar de dragul completitudinii valentei sale interdisciplinare. Marturisesc ca mi-ati starnit curiozitatea si astept cu inters raspunsul dumneavoastra.

#219
beleapecap

beleapecap

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 01.04.2012
iar avarie la radet. presupun ca fanii repartitoarelor nu mai pot de cald

#220
darkeye

darkeye

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 21.08.2003

 beleapecap, on 12 decembrie 2014 - 08:35, said:

iar avarie la radet. presupun ca fanii repartitoarelor nu mai pot de cald

Epic! Pentru unii coada vacii este chiar stampila primariei.

#221
darida

darida

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.08.2010
Dom_Semaca
Scuze de raspunsul cu intarziere, dar n-am mai intrat pe forum si nu am vazut intrebarea dvs.
Care ar fi metodele alternative la repartitoare?

Literatura tehnica prevede:
“Pe plan mondial există şi alte metode de defalcare a consumurilor, de la aparatele care înregistrează temperatura din încăperi (independent de sistemul de încălzire), până la aparate care înregistrează poziţia aparatelor de reglare a temperaturii–termostatele-din fiecare încăpere.”
”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev. Tehnica instalatiilor nr. 5/2006, p.13. http://www.tehnicain...rt.asp?artnr=09

Directiva UE nr 27/2012 promoveaza in mod repetat contoarele individuale, care ar reflecta exact consumul real de energie al consumatorilor finali, facturarea echitabilă și exactă pe baza consumului real. Aceasta idee este falsa. Simpla montare a contoarelor termice de apartament, sau a repartitoarelor, nu va aduce automat o facturarea echitabila si exacta. In ambele ipoteze exista 2 cauze care vor da erori grave in stabilirea corecta a costurilor de incalzire.
1. Dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire
Reducerea consumului se bazeaza pe inchiderea robinetelor termostatate, robinete care deregleaza instalatia, aparand un surplus de agent termic fata de cel proiectat in cazul celor care se incalzesc. Aceasta va insemna surplus de costuri, erori.
Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 -Normativ I 13/1-2002 prevede la pct 8.36 si 8.37 reglarea sistemului de echilibrare automată si in cazul montării contoarelor la nivel de apartament (”ramurile”-distributia pe orizontală).
Aceasta problema este valabila si in cazul metodelor alternative.

2. Incalzirea indirecta
Aceasta nu poate fi inregistrata nici de contorul termic, nici de repartitor, in cazul inchiderii unor calorifere din apartamente, ea trebuind inclusa in metodologia de calcul ca si un coeficient de corectie. Transferul de caldura prin peretii despartitori ai apartementelor nu dispare prin montare de contoare.
Problema este valabila in cazul aparatelor care înregistrează poziţia robinetelor termostatate, dar nu si in cazul aparatelor de inregistrare a temperaturii aerului din incapere, care tine cont de confortul termic efectiv.

Aparatele care înregistrează poziţia robinetelor termostatate au avantajul fata de repartitoare prin faptul ca se inregistreaza deschiderea robinetului, pe cand daca se dezlipeste repartitorul de pe calorifer, poti sa furi caldura fara sa platesti.
Am studiat si legislatia, si literatura tehnica in domeniu, este destula, altfel nu poti intelege consumul de caldura si cat costa de fapt.

Legat de prosteala cu repartitorul comun, Art. 3 pct. 25 din anexa Ordinului ANRSC nr. 343/2010 definește repartitorul comun ca un repartitor montat pe instalația de încălzire proprietate comună, utilizat la determinarea prin calcul a consumurilor pentru părţile comune şi a elementelor de încălzire din proprietatea individuală pe care nu se poate monta, din punct de vedere funcţional, un organ de reglare; (n.r. ex. robinete termostatice).
Directiva 2012/27/UE in Preambul (28), spune exat invers: ”Este benefică utilizarea […] repartitoarelor de costuri pentru energia termică […], în măsura în care consumatorii finali au posibilitatea de a-și controla consumul individual. Prin urmare, utilizarea acestora ARE SENS DOAR în clădirile în care corpurile de încălzire sunt prevăzute cu robinete cu termostat pentru corpuri de încălzire.” Or, dacă nu se pot monta organe de reglare pe instalația comună, nu poate exista nici controlul consumului acesteia.

Edited by darida, 31 August 2015 - 22:54.


#222
marius012

marius012

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 01.05.2007
Buna ziua

Va rog sa imi spuenti cum pot fenta repartitoare ISTA Doprimo III radio. Eu nu am vrut sa fie montate dar mosii si babele au dorit. Nu vreau sa platesc 600 de lei caldura doar pe langa 3 lei citirea/calorifer.

Va rog sa nu dati cu pietre am un copil mic si am nevoie de caldura.

#223
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007

 marius012, on 24 septembrie 2015 - 14:52, said:

Buna ziua

Va rog sa imi spuenti cum pot fenta repartitoare ISTA Doprimo III radio. Eu nu am vrut sa fie montate dar mosii si babele au dorit. Nu vreau sa platesc 600 de lei caldura doar pe langa 3 lei citirea/calorifer.

Va rog sa nu dati cu pietre am un copil mic si am nevoie de caldura.
Schimbi caloriferele si pe cele cu repartitoare le montezi doar in ziua cand vin cei sa verifice (o data sau de doua ori  pe an).....Daca ai calorifere de tabla treaba e foarte simpla....Nu trebuie schimbate toate ...doar cel mai important si il lasi sa mearga la maxim...pe celelalte le opresti evident.
PS: atentie la cine iti intra in casa sa nu te dea "in gat" la administratie

Edited by Clovis, 11 October 2015 - 13:12.


#224
marius012

marius012

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 01.05.2007
Cele de a ISTA Doprimo Radio am inteles ca au doi senzori unul care masoara temeperatura de pe calorifer iar altul din jurul caloriferului si inregistraza cand diferenta intre ele este de 4 grade. Ma gandeam sa imbrac repartorul in staniol astfel incat senzorul de exterior sa nu masoare diferenta. Sau sa ii pun o cutie in jurul lui cu un bec led ca sa creasca temperatura la senzorul doi? Care credeti ca este mai eficienta?

#225
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014
Pe caloriferele "false" poti pune repartitoare care seamana, dar nu rasar

http://olx.ro/oferta...html#bd1c39887e

#226
marius012

marius012

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 01.05.2007
Am incercat cu un bec intr-o cutie si totusi inregistreaza unitati repartitorul. Repartitorul ma gandesc ca ar trebui sa calculeze diferente dintre temeperatura caloriferului si temperatura camerei. Gresesc? Este incomoda chestia cu schimbatul caloriferului. Imbracarea in staniol nu da rezultate cel putin la mine. Ati mai incercat ceva?

#227
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007
Unii puneau o carpa umeda pe repartitor.....nu stiu daca merge si poti strica si repartitorul....plus ca trebuie schimbata des carpa (de fapt umezita) mai cerceteaza ca poate gasesti vreo metoda ...Eu nu am repartitoare deci  zic si eu din ce am auzit pe la diverse colturi....

Edited by Clovis, 25 October 2015 - 20:55.


#228
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
CLOVIS, ce bine ar fi fost daca ramaneai “Regele Francilor”, dupa cum spune numele tau de forum. Te-ai transformat insa aici, in Sfatuitorul Pungasilor. Nu am vrut sa mai intervin in acest dialog al impostorilor care vor sa fure de oriunde, poate chiar si de sub propriul scaun. Am intervenit insa dorind sa-ti spun ca asteptam cu mult mai mult de la senioritatea prezentei tale pe softpedia.

#229
paulvasilescu

paulvasilescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 20.10.2004

 Dom_Semaca, on 24 septembrie 2014 - 11:20, said:

Imaginati-va blocul (condominiul), ca pe o structura de cuburi alaturate pe nivel si suprapuse pe paliere. Cladirea pe ansamblul sau, pierde caldura prin frontierele exterioare, iar buna lor izolare termica produce reducere a consumului global. Transfer termic exista insa si prin frontierele interne dintre “celulele” individuale. El nu este o pierdere suplimentara spre exterior ci reprezinta pierdere sau respectiv castig doar pentru fiecare celula in parte. Intr-un bloc “ideal”, in care toate camerele au 20 grade C, acest transfer nu exista iar pausalul ar fi metoda ideala de repartizare si cea mai economica in acelasi timp, ca si cost de aplicare.

Pentru ca totusi unii vor doar 19 grade iar altii 24, este nevoie de un sistem de masurare a caldurii ce iese prin radiatoare, fie ca sunt repartitoare sau contoare pasante, dar si de un sistem de repartizare echitabila a transferului prin pereti, care nu poate fi masurat direct ci doar estimat. Astfel apare partea fixa a costului fiecaruia, reprezentata de un procent din consumul total la bransament. Noi o denumim “comun”, legand-o insa in mod gresit in mintea noastra doar de consumul pe casa scarii si in subsol. Nimeni din partea autoritatii nu si-a batut capul sa ne explice public cum stau de fapt lucrurile. In vest, partea aceasta fixa, variaza dupa cum am spus intre 30-50% din total.

Problema la noi apare deoarece unii au observat ca pot avea 18 grade in casa, tinand robinetele termostat inchise complet, caldura fiind primita evident de la vecini. Pe un astfel de consumator, il costa de 4-5 ori mai putin daca vrea sa-si creasca temperatura cu un grad in casa, sa zicem de la 18 la 19, decat ar face economie la bani cel caruia ii place sa stea la caldurica, prin reducerea temperaturii casei sale cu acelasi grad Celsius, de la 24 la 23 – de exemplu.

Mai pe romaneste, comparand cele doua comportamente de consum, gradele Celsius ajung sa aibe “preturi” extrem de diferite pentru fiecare din cei doi. Daca cel ce vrea 19 grade in casa, ar obtine acest lucru prin deschiderea (sa zicem), cu 1/3 a robinetului termostat, atunci vecinul sau care vrea 24, le-ar obtine si el dar cu un cost personal mult mai mic.

Situatia apare indiferent de tipul de contorizare sau de furnizare a caldurii: repartitoare, contoare, CT. Suplimentar, in cazul prezentei CT in condominii bransate la SACET, lucrurile se complica si mai mult deoarece nimeni nu stie in mod centralizat cata caldura au produs acestea intr-un bloc, pentru a fi adaugat la consumul global de la bransamentul SACET si a fi “repartizat” echitabil. Posesorii de CT, pot si ei sa aibe ambele tipuri de consum descrise mai sus, devenind fie profitori, fie pierzatori. De aceea in vest nu exista CT in condominii ce au bransament la SACET. Una-i una, alta-i alta.

Acesta este rolul partii fixe a tarifului, cunoscut sub numele de “comun”: Repartizare echitabila a costurior, in limitele unui comportament etic si onest de consum diferentiat. El inglobeaza totodata si consumurile din subsol sau de pe casa scarii, dar nu se refera numai la ele. In cazul blocurilor romanesti cu multi “mosi si babe” – cum spuneti voi, aceasta cota sare binisor de 50%.


Dom Semaca afirmatiile dv. sunt foarte pertinente...imi permit sa va cer sfatul: cum este mai bine...sa tin robinetele la calorifer nonstop deschise, sau sa le opresc noaptea? unii spun ca nu este bine sa le inchizi si apoi sa le deschizi, altii spun ca date la o temperatura medie nonstop ar fi mai bine... va multumesc si astept un sfat de la dv...

#230
Dom_Semaca

Dom_Semaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.11.2013
Dle. PaulVasilescu, fără să fiu vreun oracol în domeniu, sfatul meu se poate referi în primul rând la propria dumitale nevoie de confort termic și la experiența pe care singur o dobândești manevrând robinetele. Le setezi atât cât simți că-ți este bine, dar nu sub 18 grade. Acesta este comportamentul ”etic” de consum de care vorbeam acum mult timp. Din acest punct de vedere, sfatul celor care zic că este bine să fie ținute la o temperatură medie, non-stop, mi se par pertinent. Diferențele noapte –zi, sunt în opinia mea chestiuni care țin numai de opțiunea dumitale. Dispozitivele de pe calorifere (repartitoarele), vor înregistra fix ceea ce ai făcut și nimic mai mult. Nu vor măsura însă și căldura pe care le-ai transmis-o altora prin pereți, sau dimpotrivă, pe aceea pe care ai primit-o de la alții dacă ții robinetele închise.
Toate acestea se întâmplă deci doar în condițiile în care toți cei ce te înconjoară (ca și apartamente), au un comportament oarecum similar de etică de consum și nu există printre ei doritori de a face ”blatul la căldură” închizând total robinetele termostat. Suplimentar dar esențial, trebuie să existe o aplicare a sistemului de repartizare a costurilor echitabilă, serioasă, verificată și simplă.
Prin asta vreau să spun că dacă în blocul dumitale cota de așa-zis ”comun” este în mod frecvent mai mică de 25-30% din factura globală și dacă suplimentar mai există și multe apartamente cu coloanele verticale izolate termic (fie că au centrală, fie că și le-au izolat pur și simplu), atunci ai o problemă prin aceea că prin comporatmentul dumitale etic, vei plăti disproporționat de mult față de alții care țin robinetele închise. Și ține minte: nu repartitoarele vor fi fost de vină ci un legiuitor tembel și iresponsabil care tace în continuare în păpușoi.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate