Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Mare atentie de unde va cumparati seminte

- - - - -
  • Please log in to reply
99 replies to this topic

#73
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009

 scaiba, on 18 iulie 2013 - 17:49, said:

@cipri1981:
Nu-i niciun bai dacă te mai scapă vreo vorbă pe lângă, spre deosebire de timpul vostru care-i preţios, al meu este gratuit.
Voi edita de câte ori te scapă, când voi considera că-i prea mult te voi ruga frumos să încerci a nu o mai face.

Interesant ar fi să observi însă cui anume îi povesteşti de tomatele fără gust: tocmai celor care au consumat mult timp pentru a-şi produce la ei în grădină, fiindcă piaţa nu le mai poate satisface pretenţiile.
Întemeiate, zic şi eu ca şi tine.
Cei cu care schimbi vreo vorbă aici sunt de aceeaşi parte a baricadei; ei realizează în plus că pentru cei mulţi lucrurile au o logică şi un firesc al lucrurilor.
Da' cei mulţi nu-s aici, aici sunt cei aleşi Posted Image
Nu-i vina nimănui că nu ai aflat încă cum funcţionează economia de piaţă; realitatea-i că mere pe cantitate şi nu pe calitate, da' bineînţeles că ai votat de multe ori şi recunoşti un truism...

Dacă timpu-ţi va permite, ceteşte rogu-te topicul ăsta.
Şi vei afla şi cum îţi poate ploua în gură instant.

Oricând poţi ieşi din sistemul comod şi alege pentru tine, transpiri şi plăteşti de behăi, da' merită Posted Image

Hei, daca tot m-ati atacat in haita (gluma, sper sa o luati ca atare) am sa incerc sa va raspund la fiecare, pe rand. Asa mi se pare corect, daca tot m-am antrenat in discutie.
1. Nu esti corect. Am folosit cuvinte care nu se cuvin si am fost corectat, apostrofat si tras de urechi. Aceleasi persoane au folosit cuvinte care nu se cuvin si n-am vazut nici o reactie. Asta este, viata nu este dreapta. Ma adaptez.
2.Nu te supara pe mine, oricine poate avea o opinie gresita oricat de expert ar fi intr-un domeniu. Poti cultiva hectare de rosii si totusi sa ai o opinie gresita despre ce efecte pot avea plantele modificate genetic consumate pe termen lung. Trebuie sa atrag atentia ca noi nu vorbim aici numai despre rosii. Postul care deschide topicul nu spune nimic despre rosii.  
3. Tinand cont de faptul ca de 5 ani lucrez intr-un domeniu care are si implicatii finanmciare pe langa cele tehnice si inca n-am fost dat afara cred ca mai inteleg cate ceva despre economia de piata dar trebuie sa intelegeti cate ceva despre o societate si voi. In orice stat democratic piata  functioneaza dupas niste reguli. Piata libera nu inseamna anarhie, piata libera presupune niste reglementari dupa care se ghideaza toti participantii. Acum, voi pe mine m-ati inteles gresit. Eu nu vorbesc despre ce se intampla, asta vede si un copil de gradinita si nu se da atat de rotund ca unele persoane de pe aici, ci despre cum cred eu ca ar trebui sa se intample. E o mica diferenta de nuanta. Daca m-ar intreba cineva cum sa faca sa-si mareasca productia de legume i-as oferii probabil aceleasi solutii ca si voi. Dar subiectul topicului nu este despre cum sa maresti productia de rosii ci este despre ce ar putea insemna anumite modificari genetice sau prin alte metode (nu stiu care ar putea fi altele).  
4. Am intrat pe ele si am citit destul dar n-au nici o legatura cu discutia. Tocmai de aia eu nu am comentat acolo pentru ca eu nu sunt destul de "tehnic"  ca sa vorbesc pe acele subiecte.
5. Am intrat, cultiv pentru mine cat pot si pentru ca nu dau cu ierbicide a trebuit sa sap de mai multe ori decat vecinii, pentru ca nu stropesc cu nimic probabil ca o sa mi se strice mai multe rosii decat la vecini. In principiu gradina mea arata ca dracu pentru ca mai are si buruieni. A lor arata ca-n palma. Nu-i bai, e alegerea mea fiecare culege ce seamana.

#74
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

 subway_guru, on 18 iulie 2013 - 23:21, said:

Referitor la GMO, EU neavand suficiente argumente contra a impus doar o centura sanitara de siguranta, pentru a nu permite raspandit era necontrolata, nu si consumul, de consumat esti liber atata vreme cat esti in cunostinta de cauza...e ca la carnea de cal, liber la consum, dar sa fie etichetata corespunzator...


Cam asa vad si eu situatia din Europa insa intr-adevar sunt multe de discutat...
Practic iti omori productia, pentru ca a ta e clar necompetitiva, ca sa dai altora profitul propriilor oameni... Daca vrei sa fii corect opresti tot, nu poti spune ca "nu ai argumente" si sa lucrezi cu jumatati de masura...
Ca "poluezi" cu organisme GMO ai argumente solide? si in afara de tampenia aia cu patentele, pe care o poti reglementa legislativ, sa spui ca firma care produce organismul nu are dreptul sa ceara daune in cazul culturilor care nu se pot controla de catre producator..
DE ce nu investesti ceva miliarde in cercetare serioasa si corecta sa vezi care e treaba cu GMO? din toate punctele de vedere, inclusiv al efectelor? SA iei masuri pe jumatate, sa bulibasesti pe toata lumea, sa iti vulnerabilizezi producatorii samd... nu e o solutie corecta, e manevra...

In multe astfel de situatii EU ia niste masuri foarte discutabile....Si sa nu uitam un lucru, China consuma din ce in ce mai multe resurse, nu va mai merge mult cu starea de lucruri de acum in aceasta privinta... Preturile urca si in curand s-ar putea sa fie nevoie de productie interna a EU

Edited by parintele, 19 July 2013 - 18:55.


#75
IDC

IDC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 27.04.2008
Da, complet de acord cu parintele. Intamplator ma plimb foarte des prin Balcani in general, pt ca la fel de intamplator lucrez intr-un domeniu foarte apropiat de agricultura. Ei, am ramas surprins sa aflu si sa va cu ochii mei ca Serbia de exemplu isi produce singura toata soia de care are nevoie. GMO evident. Asa si?
E complet independenta de Brazilia si Argentina, o doare in spate de EU si credeti-ma ca fermierii de acolo n-o duc deloc rau. Pai sa ma gandesc la cat pamant numai bun de cultivat are Romania? Nu, ca ma apuca dracii cand merg prin tara, si merg mult, si vad fasii, fasii de cate 1 ha, 2 ha, fiecare pune ce-i trece prin cap, nu vor sa gandeasca la o asociere, nimic, Ma doare si mai mult cand vad hectare intregi pe care cresc balariile... Lasa ca pot sarbii de exemplu.

LE: stiu in Romania cativa fermieri sau FNC-uri care au echipamente de extrudat soia pt full fat, ghiciti ce? Nu au de unde sa cumpere boabe, unul mi-a spus...bai ce-s nebun sa cumpar soia non GMO din Romania, s-o procesez, s-o bag la porci? Pai doar boabele costa 500 euro tona, srotul de argentina costa 420 dolari tona, deci?

Edited by IDC, 19 July 2013 - 19:16.


#76
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009

 Iulian2828, on 18 iulie 2013 - 21:18, said:

Adevarul e Cipica ca chiar nu te certi cu cine trebuie. Dar noi sintem oameni intelegatori (mai putin eu care ma aprind destul de usor).
Aici sint oameni care cultiva soiuri (eu, ank, claudia, parintele, etc) si printre noi Jumborom, un cultivator de hibrizi cu un bagaj enorm de cunostiinte si bolnav de logoree de la care multi de pe aici am invatat "meserie". Si care printre altele desi e comercial duce o batalie constanta in a chimiza cat mai putin recoltele.
Dar uite, mie dupa cum am zis imi plac oamenii care isi pun si faptele unde le sint vorbele.
Ma ofer sa iti trimit GRATIS cate 10 semite din cele 72 de SOIURI pe care le detin in momentul de fata. DA, ai citit bine 72. Si majoritatea sint vechi tare si am niste raritati care iti lasa gura apa. Printre cele mai ravnite si mai scumpe.
Singurul lucru care il cer de la tine este sa te angajezi public ca le vei tine in cultura cel putin 3 ani si ca vei da seminte tuturor celor interesati din prietenii tai. Mai mare contributie la longevitatea soiurilor decat atat nu imi pot imagina. Asa o sa iti aduci contributia prin FAPTE mai mult decat prin VORBE. Eu nu imi retrag oferta pana la fianlul sezonului cand voi pune surplusul meu de seminte pe topicul de donatii. Si la capitolul donatii sint cateva persoane si pe aici care pot confirma ca eu imi pun faptele unde am pus vorba Posted Image

1. Eu chiar nu ma cert si nu, nu sunteti intelegatori (unii dintre voi). Unii va aprindeti imediat desi in ceea ce spuneti nu aduceti argumente la subiectul discutiei.
2. :) nici macar nu stiam ca exista 72 desoiuri de rosii. Felicitari chiar ma bucur pentru asta. Din pacate nu pot accepta oferta ta pentru ca nu-ti pot garanta ca voi tinetrei ani cultura. Nu am de unde stii ca nu voi fi trimis in vreo delegatie afara vreun ande zile si s-a dus cu toata cultura. Dar daca vinzi, as fi fericit sa cumpar de la tine si oricum o sa dau la prieteni. Si anul asta am dat din rasadurile mele la vecini,asaca n-ar fio problema.

 subway_guru, on 18 iulie 2013 - 21:32, said:

Cipi, sper ca te-ai convins ca noi nu suntem 'contra' ta, suntem cu tine...doar ca avem o viziune ceva mai realista...incercam sa intelegem esenta fenomenului si 'mecanismele economice' ce duc la situatia actuala, dar si sa 'descifram' care sunt tendintele de viitor, nu numai cu ce ne confruntam azi ci mai ales cu ce ne vom confrunta maine...
Daca am putea pune un pic 'batista pe tzambal' in argumentare, fara atacuri inutile la persoana, sunt convins ca discutia ar putea fi mult mai 'fructuasa', si utila...asa ca imi permit sa va rog pe toti...un pic de retinere in 'disputa inutila' si mai multa rationalitate in ceea ce discutam...
Va roaga 'guru'...ca sa pot si eu zice ceva, fara a genera o 'furtuna intr-un pahar cu apa...'
:-)

Probabil ca nu sunteti contra mea dar eu sunt genul de persoana caruia nu ii place sa se complaca in anumite situatii. La mine nu merge cu asta este situatia trebuie sa ma adaptez. Situatia economica de acum este creata tot de  oameni si tot oamenii sunt cei care o pot schimba. Vezi tu Romania nu este in situatia in care este globul pamantean in acest moment. Romania are o populatie in scadere si pamant de buna calitate din belsug. Lipsesc reglementarile si o buna organizare pentru a avea o viata mai buna. Si o viata mai buna inseamna si hrana de calitate.

#77
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

 cipri1981, on 20 iulie 2013 - 10:32, said:


Probabil ca nu sunteti contra mea dar eu sunt genul de persoana caruia nu ii place sa se complaca in anumite situatii. La mine nu merge cu asta este situatia trebuie sa ma adaptez.

Bun, daca nu poti pastra 3 soiuri atunci lasa-i pe nebunii astia care auaceasta pasiune sa planga, sau nu, pe subiectul "disparitia soiurilor"... De vreme ce astfeld e oameni iti spun toti ca de fapt nu e nicio problema, de ce insisti matale?

SI daca tot spui ca esti genul de om de ce nu faci tu treaba oabla pana la capat, adica sa pui mana sa si studiezi putin ca sa intelegi lucrurile in asa fel incat sa poti avea o parere obiectiva, nu doar pareri de genul "sa fie bine, sa nu fie rau, sa fie pace in lume si altii sa munceasca pentru noi nu pentru ei(adica pentru noi nu pentru profit)"
Iti repet, de la ce s-a plecat in acest topic, o reglementare privind originea, calitatea, trasabilitatea semintelor  si pana la abureli politice de genul "n-avem domne de unde alege, suntem prosti si nu ne educa nimeni, vrem mancare sanatoasa domne, etc"...  e drum atat de lung incat nu mai e demult nicio legatura...
Ce fel de om esti si ce principii ai se vede nu din ce spui ci din ce faci...Atata vreme cat practic in afara de vorbe nu faci nimic, vorbele sunt degeaba.

#78
Iulian2828

Iulian2828

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 22.09.2007
Stai linistit parinte ca daca Cipri ar trebui la un moment dat sa traiasca din asta ar uita in secunda doi ca exista soiuri. Cipri, nu vreau sa te jignesc cu asta, exprim doar cum vad eu lucrurile.
Nu poti veni aici sa predici unor oameni despre supraviertuirea soiurilor dupa care sa spui ca tu nu poti asigura continuitatea nici macar la 3. Cea mai puternica motivatie vine din puterea exemplului. Oamenii nu te vor urma niciodata numai pentru ca spui ca asa ar trebui facut fara sa ai o baza in spate prin care sa le arati ca se poate face.

#79
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 cipri1981, on 19 iulie 2013 - 11:39, said:

...1. Nu esti corect....
Când vei vedea cu roºu-n cãlindar sfântu' scaiba, voi accepta mustrarea.
Da' pânã lumea nu-i întoarsã cu susul în jos, nu se pune.

 cipri1981, on 19 iulie 2013 - 11:39, said:

... Aceleasi persoane au folosit cuvinte care nu se cuvin si n-am vazut nici o reactie...
Nu mere cu pâra; algoritmul nu-i complicat deloc, numa' sã vrei a-l înþelege.

Aºtept cu teamã ziua când vei afla topicul ãsta ori ãsta.

Spor ºi liniºte !

#80
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,528
  • Înscris: 27.01.2012
scaiba, mi-ai luat vorba din gura...tocmai eram pe punctul de a aduce in atentie ca ceea ce se intampla in cresterea animalelor fata de cultivarea plantelor e muuuult mai 'grav', dar nu naste atatea reactii adverse...
Acolo conteaza doar daca gaina e 'stressata', nu daca e 'hibrid'...
Nu se intreaba nimeni daca bagi shrot, faina de peste, ulei de motor, soia GMO, antibiotice, nu doar graunte si viermushi...
In schimb la plante, e 'altfel'...poti cultiva 'superintensiv', ca planta nu se 'stresseaza', dar e de rau daca nu e 'soi', daca bagi ingrasaminte, daca folosesti insecticide si fungicide...nu intereseaza pe nimeni daca planta e 'hibrid productiv', daca planta e sanatoasa si nu atacata de tot felul de boli...
Daca e 'soi', e ok, fie si daca e 'bolnav' ori slab productiv ori 'defectiv'...in mod inexplicabil cica e 'sanatos' sa mancam asa ceva...
E ok doar daca mancam porci mistreti bolnavi de pesta porcina ori buruieni 'salbatice'...
:-(

Edited by subway_guru, 21 July 2013 - 23:44.


#81
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009

 parintele, on 21 iulie 2013 - 10:29, said:


Bun, daca nu poti pastra 3 soiuri atunci lasa-i pe nebunii astia care auaceasta pasiune sa planga, sau nu, pe subiectul "disparitia soiurilor"... De vreme ce astfeld e oameni iti spun toti ca de fapt nu e nicio problema, de ce insisti matale?

SI daca tot spui ca esti genul de om de ce nu faci tu treaba oabla pana la capat, adica sa pui mana sa si studiezi putin ca sa intelegi lucrurile in asa fel incat sa poti avea o parere obiectiva, nu doar pareri de genul "sa fie bine, sa nu fie rau, sa fie pace in lume si altii sa munceasca pentru noi nu pentru ei(adica pentru noi nu pentru profit)"
Iti repet, de la ce s-a plecat in acest topic, o reglementare privind originea, calitatea, trasabilitatea semintelor  si pana la abureli politice de genul "n-avem domne de unde alege, suntem prosti si nu ne educa nimeni, vrem mancare sanatoasa domne, etc"...  e drum atat de lung incat nu mai e demult nicio legatura...
Ce fel de om esti si ce principii ai se vede nu din ce spui ci din ce faci...Atata vreme cat practic in afara de vorbe nu faci nimic, vorbele sunt degeaba.
1. De ce mai tata (parinte, de - tata sau mama?) numai voi astia care aveti pasiunea asta mancati?! Imi spuneti voi ca nu este nici o problema si eu trebuie sa va cred pe cuvant? Singurul vostru argument de pana acum este ca voi cultivati soiuri. Foarte bune "succesuri" cu ele dar voi imi spuneti ca faceti voi primavara cu o singura floare? Sa fim seriosi.
2. Incearca sa nu mai jignesti. Nu-ti face cinste si cu siguranta nu arata ca esti inteligent. Daca ai citit si tu doua carti despre rosii nu inseamna ca intelegi neaparat care este fenomenul.
3. Eu macar nu mint lumea ca stiu eu sigur ca nu vor fi probleme din cauza modificatelor atat timp cat habar nu am care vor fi efectele lor. Efecte care probabil le vom vedea peste vreo 20 de ani.  Dar tu stii, ca ai citit tu carti despre rosii. In primul rand ca nu cred ca ai ratiunea necesara ca sa intelegi ceva din cartile alea. Se vede din felul in care scrii, esti un increzut care nici nu analizeaza ce spun altii si jigneste repetand aceleasi argumente stupide. Faptul este ca nu ai de unde sa stii care vor fi efectele modifiucatelor si ce anume se va modifica in ele. Nimeni nu stie.
4. De multe ori ce fel de om esti se vede si din ce nu faci.  De exemplu: daca nu furi inseamna ca nu esti hot. Nu trebuie sa fi politist si sa prinzi hoti ca sa insemne ca nu esti de acord cu furatul.    
5. Trebuie sa intelegeti ca nici voi nu faceti nimic. Cand veti organiza asociatia cultivatorilor de soiuri atunci se va numii ca faceti ceva. Pana atunci va urmati doar pasiunea care se va stinge sau nu atunci cand nu veti mai fi voi.

 Iulian2828, on 21 iulie 2013 - 15:41, said:

Stai linistit parinte ca daca Cipri ar trebui la un moment dat sa traiasca din asta ar uita in secunda doi ca exista soiuri. Cipri, nu vreau sa te jignesc cu asta, exprim doar cum vad eu lucrurile.
Nu poti veni aici sa predici unor oameni despre supraviertuirea soiurilor dupa care sa spui ca tu nu poti asigura continuitatea nici macar la 3. Cea mai puternica motivatie vine din puterea exemplului. Oamenii nu te vor urma niciodata numai pentru ca spui ca asa ar trebui facut fara sa ai o baza in spate prin care sa le arati ca se poate face.

Ba jignesti, pentru ca spui un lucru gratuit. Nu ai de unde sa stii asta. Ca banuiesti tu, asta este treaba ta si trebuie sa o ti pentru tine pana cand vei avea argumentele necesare ca sa o sustii. Din fericire eu stiu sa fac si altceva si nu va fi nevoie sa traiesc niciodata din asta. Daca ma voi decide vreodata sa o fac te asigur ca voi fi foarte bine documentat. Dar crede-ma pana nu vom avea reglementarile necesare nu poate da nimeni nici un exemplu. Nu ai cum, intr-o lume haotica in care singurul criteriu este cel economic.

#82
Iulian2828

Iulian2828

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 22.09.2007
Discutia asta e mult prea inutila. Cipri, parerea mea este ca daca o sa continui asa o sa mori extrem de tanar. Si nu o sa te omoare GMO ci stresul ca nu stii ce mananci.
Argumentele aduse de noi nu erau inspre incurajarea GMO ci spre a te lamuri ca nu se cultiva asa ceva ci doar hibrizi care sint cu totul altceva.
De tine nu se lipeste oricum nici un argument pentru ca esti de piatra. Repteti acelasi C___T (na ca m-am editat singur) de la prima postare fara sa iti dai seama cat esti de ridicol in necunostiinta ta de cauza.
PS: pentru informatia ta sint 3 organizatii numai in Romania finantate de stat si European si nenumarate in Europa care se ocupa de protectia soiurilor si majoritatea sintem colaboratori.  DOar ca nu batem toba cu asta si ne vedem de treaba noastra. Si daca intr-o zi nu va mai fi una de stat fii pe pace ca vom infiinta noi una.
Daca ti-ai pentrce mai mult timp studiind si mai putin sa combati probleme inexistente ai sti asta.
O existenta mai linistita iti doresc si dupa ce voi citi "dreptul tau la replica" pe aceasta postare imi pastrez argimentele pentru alte arii.

#83
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009

 scaiba, on 21 iulie 2013 - 20:17, said:

Când vei vedea cu roşu-n călindar sfântu' scaiba, voi accepta mustrarea.
Da' până lumea nu-i întoarsă cu susul în jos, nu se pune.


Nu mere cu pâra; algoritmul nu-i complicat deloc, numa' să vrei a-l înţelege.

Aştept cu teamă ziua când vei afla topicul ăsta ori ăsta.

Spor şi linişte !
1. Aiurea, nu merge pentru ca ai preconceptii. La unul nu accepti pentru ca nu se identifica cu ideile tale iar la altul accepti pentru ca ti le impartaseste.
2. Le-am vazut. Mai este ceva de spus despre subiectele alea?
3. Nici eu nu sunt in calendar. Imi retrag scuzele pe care mi le-am cerut. Nu le meritati.

 Iulian2828, on 22 iulie 2013 - 08:32, said:

Discutia asta e mult prea inutila. Cipri, parerea mea este ca daca o sa continui asa o sa mori extrem de tanar. Si nu o sa te omoare GMO ci stresul ca nu stii ce mananci.
Argumentele aduse de noi nu erau inspre incurajarea GMO ci spre a te lamuri ca nu se cultiva asa ceva ci doar hibrizi care sint cu totul altceva.
De tine nu se lipeste oricum nici un argument pentru ca esti de piatra. Repteti acelasi C___T (na ca m-am editat singur) de la prima postare fara sa iti dai seama cat esti de ridicol in necunostiinta ta de cauza.
PS: pentru informatia ta sint 3 organizatii numai in Romania finantate de stat si European si nenumarate in Europa care se ocupa de protectia soiurilor si majoritatea sintem colaboratori.  DOar ca nu batem toba cu asta si ne vedem de treaba noastra. Si daca intr-o zi nu va mai fi una de stat fii pe pace ca vom infiinta noi una.
Daca ti-ai pentrce mai mult timp studiind si mai putin sa combati probleme inexistente ai sti asta.
O existenta mai linistita iti doresc si dupa ce voi citi "dreptul tau la replica" pe aceasta postare imi pastrez argimentele pentru alte arii.

1. Pastreaza-ti parerile pentru tine. N-ai de unde sa stii cat de stresat sunt eu.
2. V-am mai spus topicul nu este despre rosii. In momentul de fata exista culturi de modificate deci problema nu este inexistenta. Daca nu exista rosii asta nu inseamna ca nu vor fi niciodata. Pentru toate exista un inceput. Numai un ignorant nu vede asta.
    Va multumesc pentru o discutie fructuoasa macar am aflat si eu ca in Romania mai sunt oameni care cultiva soiuri de rosii. Cat despre studiu imi rezerv dreptul de a-mi aloca timpul studiilor de care am intr-adevar nevoie, din ratiuni economice de data asta. In continuare cred ca nu am nevoie de studii prea aprofundate ca sa nu fiu de acord cu cultivarea plantelor modificate.

#84
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
http://jurnalul.ro/v...are-628625.html

#85
Iulian2828

Iulian2828

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 22.09.2007
In aceasta linie Ciprian, eu nu pot sa te judec pentru lupta pe care o duci pentru ca banuiesc ca vine din dorinta de a minca mai sanatos si de a avea urmasi sanatosi si normali, lucru care este de laudat. Exista momente care starnesc inauntrul nostru o astfel de dorinta apriga. La unii e (Doamne Fereste) o boala  ce nu poate fi diagnosticata, la altii frica de necunoscut si influenta data de media, la altii momente fericite precum o noua viata care trebuia sa creasca sanatos.
Dar orice ar provoca aceasta dorinta apriga si lupta a ta trebuie sa intelegi ca nu poti lasa lucrurile la nivel declarativ. Daca plecarile prelungite in delegatie sint o posibilitate si nu o certitudine pune mana si ia si te pregateste pentru un sezon de legumicultura anul viitor.
Daca ai citit ceva din postarile mele stii ca si eu lucrez in corporatie si am deplasari lungi si dese. Dar si asa tot imi gasesc timp pentru buruienile mele.
Daca va muri sau nu odata cu mine aceasta ocupatie tine numai de felul in care voi reusi sa transmit urmasilor mei dreagostea si respectul pentru natura si biodiversitate.
Ceea ce vreau sa te fac sa intelegi este ca nu trebuie sa mai fii asa de inversunat pentru ca esti intre prieteni. Invitatia mea de a iti da cateva soiuri pe care merita sa le tii in familie ramane deschisa si asta e unul din modurile in care eu imi aduc umila contributie la perpetuarea lor. PM la final de august daca o sa fii interesat.
Toate cele bune!

#86
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

Quote

In aceasta linie Ciprian, eu nu pot sa te judec pentru lupta pe care o duci pentru ca banuiesc ca vine din dorinta de a minca mai sanatos si de a avea urmasi sanatosi si normali, lucru care este de laudat.

Nu ca ar fi cazul sa "judecam" pe  cineva, in principiu vorbind, insa tot ca si principiu, nu sunt de acord cu treaba asta legata de motivul pentru care...
o gandire gresita, fara o baza de argumente si cunostinte,  e daunatoare  oricat de nobil ar fi scopul pe care il serveste.
Din doua motive, in primul rand pentru ca "lupta" poate oricand sa devina sterila atunci cand poti foarte usor sa fii combatut cu argumente, si mai si diminuezi din credibilitatea demersului in ochii celor impartiali si care sunt potentiali sustinatori ai cauzei, iar in al doilea rand pentru ca scopuri nobile pot sta in spatele oricaror atrocitati...
"Drumul spre iad " care in istorie a purtat diverse nume a avuty intotdeauna ca motor bune intentii.
Nu e deajuns a avea bune intentii, trebuie ca si calea sa fie corecta si pentru asta trebuie sa stii ce vorbesti....

E offtopic ce am zis DAR intreb si eu ce nu e offtopic aici in ultimele 3 pagini? Asa cum ziceam, tema topicului este o propunere de REGLEMENTARE a EU in ce priveste originea, calitatea,. trasabilitatea materialului genetic , recte semintele...  De la o masura care e discutabila, teoretic menita sa pune ordine si sa protejeze cumparatorul de posibile tepe , sa il asigure pe acesta ca primeste fix ce a platit, pana la aberatii despre viitorul planetei e drum lung... Subiectul e unul cat se poate de precis si "tehnic", ne priveste, iar vaicarelile astea "greenpeace" fara nicuh fundament sunt demne de alte subiecte, pe la Cafenea...

Zic si eu...

#87
Iulian2828

Iulian2828

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 22.09.2007
Usor de combatut esti si tu parinte in multe zoneunde iti dai cu parerea. Omul si-a dat cu parerea pentru ca ii pasa de ceva. Ca are sau nu cunostiintele necesare e alta discutie. Daca o sa fie interesat o sa le dobandeasca.
Sau vrei sa-mi spui ca tu ti-ai spus punctul de vedere numai in locuri unde erai perfect pregatit profesional sa o faci?
Oricum ar fi, daca vii tu si te dai cunoscator si il mai faci si prost cu siguranta nu o sa-i schimbi parerea. O sa-l faci doar mai inversunat.
Ca nu esti tu de acord cu "motivul meu pentru care" este de interes 0 pentru mine si cred ca si pentru Ciprian asa ca replica aia ai postat-o pentru tine sau ca sa ai tu ultimul cuvant. In actiunile in care nu ai o motivatie solida nu vei investi pasiune. Si unde nu e pasiune nu sint nici rezultate. La cat de "pornit" e omul pun pariu pe ce vrei  tu ca acolo undeva ori la el ori in familie exista o motivatie din cele de mai sus.

Incerc sa duc discutia in zone mai "prietenoase" si vii si imi dai si mie la cap. Ce naiba?
Hai sa lasam ca e deja cam lunga agonia si vad ca nu duce nicaieri. Daca Ciprian e dispus sa invete din domeniu ca pe viitor sa stie de ce sa se pazeasca intr-adevar sint sigur ca va veni el catre tine pe privat sa ceara sfaturi de unde sa se documenteze. Da nu, are dreptul sa sta in necunostiinta lui si tu iti vi irosi timpul degeaba incercand sa il combati.
Eu raman la ce am spus in postarea anterioara.

Edited by Iulian2828, 22 July 2013 - 14:37.


#88
cipri1981

cipri1981

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,777
  • Înscris: 08.11.2009

 Iulian2828, on 22 iulie 2013 - 13:09, said:

In aceasta linie Ciprian, eu nu pot sa te judec pentru lupta pe care o duci pentru ca banuiesc ca vine din dorinta de a minca mai sanatos si de a avea urmasi sanatosi si normali, lucru care este de laudat. Exista momente care starnesc inauntrul nostru o astfel de dorinta apriga. La unii e (Doamne Fereste) o boala  ce nu poate fi diagnosticata, la altii frica de necunoscut si influenta data de media, la altii momente fericite precum o noua viata care trebuia sa creasca sanatos.
Dar orice ar provoca aceasta dorinta apriga si lupta a ta trebuie sa intelegi ca nu poti lasa lucrurile la nivel declarativ. Daca plecarile prelungite in delegatie sint o posibilitate si nu o certitudine pune mana si ia si te pregateste pentru un sezon de legumicultura anul viitor.
Daca ai citit ceva din postarile mele stii ca si eu lucrez in corporatie si am deplasari lungi si dese. Dar si asa tot imi gasesc timp pentru buruienile mele.
Daca va muri sau nu odata cu mine aceasta ocupatie tine numai de felul in care voi reusi sa transmit urmasilor mei dreagostea si respectul pentru natura si biodiversitate.
Ceea ce vreau sa te fac sa intelegi este ca nu trebuie sa mai fii asa de inversunat pentru ca esti intre prieteni. Invitatia mea de a iti da cateva soiuri pe care merita sa le tii in familie ramane deschisa si asta e unul din modurile in care eu imi aduc umila contributie la perpetuarea lor. PM la final de august daca o sa fii interesat.
Toate cele bune!
Iulian, eu am mai spus pe topicul asta ca nu imi cumpar rasadurile din piata, in fiecare an mi le produc singur si pentru ca vecinilor le-a placut cum aratau rosiile mele, le-am dat si lor atat seminte cat si rasaduri. Chiar si in anul ala in care am ramas fara rasaduri din cauza ca mi-a tot mancat coropisnita tot ce plantam si a trebuit sa iau din alta parte tot le dadusem si vecinilor. Dar trebuie sa recunosc ca habar nu am ce fel de rosii am: soiuri, hibrizi , nu stiu pentru ca nu m-a interesat. Pe mine m-a interesat sa fie gustoase si sa nu le tratez chimic desi mi se strica destule dintre ele. Asta este, 1 rosie daca se face stiu sigur despre ea ca este curata. Ce nu am putut eu sa fac atunci cand mi-ai oferit tu semintele nu am putut sa-ti garantez ca le tin in cultura trei ani. Iti pot garanta ca voi incerca dar nu pot garanta ca voi reusi. Cred ca un pic de sinceritate nu strica, chiar si pe un forum. Atat pot, la atat ma intind.  Eu oricum sunt in procesul de a-mi strange singur toate semintele de care voi avea nevoie pentru a cultiva in fiecare an (ma refer la orice se cultiva intr-o gradina, nu numai la rosii)  si oricum am dat intotdeauna la oricine mi-a cerut asa ca daca m-ai putea ajuta cu cateva seminte despre care sa stiu sigur ca sunt soiuri si care sigur vor fi gustoase atunci voi fi foarte recunoscator. Am sa tin minte si am sa trimit un PM la sfarsitul lui August.
Multumesc!
P.S. chiar asa este vorba numai de necunoastere? Ai tu un argument, in afara de cel economic, pentru care se cultiva rosiile alea de le gasim pe piata? Sau ai altul pentru care s-ar introduce cele modificate genetic? Eu sunt sigur ca Romania, la pamantul pe care il are, ar putea cucerii Europa cu rosiile ei gustoase. Ne lipseste organizarea (un cadru legislativ, niste reglementari). De ce trebuie sa facem si noi ce fac Spaniolii sau Turcii ei oricum au un pas in fata noastra pentru ca au un climat mai bland. Ai vazut ce s-a intamplat anul asta? S-a produs mult si raman oamenii cu ele. 0,3 lei pe kg de  rosii? Pai nu-i pacat de munca lor? Si cine pierde aici Iulian? Nu tot producatorul? El va pierde mereu nu pentru ca nu-s bune semintele si pentru ca trebuie modificate ci pentru ca nu are un cadru organizat.

#89
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
Parerea mea e ca gustul e influentat destul de mult si de timpul pe care il petrece fructul pe planta.
Prin anii de inceput ai democratiei cultivam un hibrid olandez numit Arletta.
Fructele uitate pe planta o culegatura erau foarte gustoase la urmatoarea. Cele ramase sub buruieni si cele culese in septembrie erau cele mai gustoase.
De aici rezulta ca suma gradelor si a numarului de zile de la fecundare la cules da gustul delicios al rosiilor.
E drept ca cele cultivate afara erau mai gustoase ca cele din solar, dar toamna nu mai era nicio diferenta.

Cei care aveti acum rosii care nu au gust, lasati-le 7-10-15 zile in plus pe planta si vedeti care e diferenta.

Si hibridul sau soiul influenteaza gustul intr-o anumita masura, dar nu decisiv.

Anul viitor voi cultiva si eu, intr-o sera pe care am inceput s-o construiesc zilele astea, legume si tomatele vor fi Arletta, ca am vazut ca se mai gasesc seminte.

Daca as locui acolo, probabil ca mi-as fi creat proprii mei hibrizi intre un soi rezistent si unul gustos.

Va certati degeaba, ca n-o scoateti la capat. Cam toata lumea are dreptate, si cei care vor hibrizi, si cei care vor doar soiuri traditionale sau populatii locale.
Mai trebuie tinuta seama si de zona unde avem gradinile fiecare, si de ce tip de sol avem in gradina, ca nu se potrivesc toate la mm. La unii merg foarte bine un soi si la altii nu face mare branza. Apoi mai depinde si de an, ca in unul iese rosia gustoasa si aceeasi planta anul urmator isi schimba gustul. Plantele fiind din semintele aceluiasi fruct semanate in ani diferiti.

Sunt multe variabile care influenteaza gustul intr-o masura mai mare sau mai mica.

Din ce am observat eu, fructele de pe plantele la care s-au rupt frunzele pana la prima inflorescenta sau nu s-au rupt deloc sunt mai gustoase decat cele la care se rup frunzele deasupra inflorescentelor pe masura ce fructele cresc si incep sa se coaca.

#90
Iulian2828

Iulian2828

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 22.09.2007
Amin Trestie. Drept ai mai glasuit. La fel de drept e ca eu am lasat un hibrid anul trecut pe curpan de mai avea nitel si se strica. Tot oribil a fost la gust deci cred ca sint si hibrizi nereusiti complet unde s-a pastrat doar productivitatea si rezistenta la boli in detrimentul total al gustului.
Dar daca tot ne-ai starnit zi-ne si noua ce incrucisare ai avea in cap? Pe mine ma tot "manca" de o combinatie intre Azoychka si Black Krim. Stiu doar teoria..nu am mai facut. Dar tare as vrea sa vad ce iese.
Si in alta ordine de idei cu altoitul te-ai jucat vreodata? Asta musai vreau sa fac anul viitor si poate gasesc pe aici pe cineva cu experienta.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate