Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Problema aer condiționat Vor...

SAMSUNG Galaxy A15,

La ce ora se deschid urnele ?

Reducerea turației unui moto...
 Mergeti la vot?

Adaptor USB-A to USB-C

La multi ani @SorinGT!

Discursul sefei de promotie sau, ...
 Ce aplicatie pentru supraveghere ...

Airbag volan Audi

Cum deschid rezervor WC Geberit s...

Folie protectie solara efect mirror
 Mașina electrica vs. maș...

Ambalaj cu Garantie - Te-ai aplec...

Abonamentul ADAC. Merita?🤨

Buton alarma neidentificata Logan...
 

Credit ipotecar cu sau fara avans

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
ultimo

ultimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 20.01.2007
Am dat avansul de 2000 euro, iar acuma sa vedem daca se aproba. Daca nu se aproba, am pierdut banii.Ca deh, bancile nu tin cont de nimic in tara asta.

#20
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,497
  • Înscris: 05.08.2002
trebuia sa ai inainte aprobarea creditului, e valabila 3-4 luni
abia apoi cautai apartament, dat avans...

da un motiv pentru ca banca sa tina cont de avansul acela dat de buna voie, nu are legatura cu faptul ca "bancile nu tin cont de nimic in tara asta"

#21
ultimo

ultimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 20.01.2007
Am gasit apartament, am dus si antecontractul de vanzare-cumparare, am dus tot, actul cadastral, cartea funciara...acuma nu trebuie decat sa astept. Partea interesanta este ca mi s-a spus ca ar fi bine sa dau un avans, pentru ca ar da bine la imagine (adica as avea sanse mai mari sa se aprobe).

Edited by ultimo, 24 May 2013 - 09:16.


#22
TheGrudge

TheGrudge

    Watcher

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,451
  • Înscris: 25.08.2006
Faptul ca ai dat avans...poate reprezenta un avantaj insa ai facut-o pe riscul tau.Bancile nu obliga solicitantul de credit sa achite avansul inainte de a avea macar garantia unei preaprobari financiare, ba chiar unele nu recomanda incheierea unui antecontract + avans tocmai pentru ca exista riscul sa nu se aprobe creditul si implicit sa se piarda avansul daca se depaseste termenul din antecontract..

#23
ultimo

ultimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 20.01.2007
Mie mi s-a spus sa duc antecontractul, dovada avansului, copie dupa actul cadastral, copie dupa cartea funciara...ca asa se vor misca mai repede. Asa am facut, acuma insa astept. Mi s-a spus ca vor face verificari la locul de munca. Pana acum nu a sunat nimeni. Recunosc, sunt constient ca nu sunt singurul care are cereri de credit, dar totusi...ar trebui sa se miste ceva mai repede.

#24
Heto

Heto

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 283
  • Înscris: 10.12.2012
@ultimo: iti cumperi o casa, nu un cuptor cu microunde. Imprumuti 40.000 de euro(suma neta pe care o obtii din venituri salariale pe urmatoarele 55 de luni) e normal sa dureze verificarea. Dureaza 5-15 zile la Fondul de garantare si inca vreo 5 zile la banca. In mod ideal poti sa obtii raspunsul in 10 zile. Dar daca dureaza 20 de zile esti inca in normalitate.

Oamenii fac credit pe 30 de ani, dar li se pare mult cand asteapta 10 zile...

#25
diesel

diesel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,198
  • Înscris: 06.07.2003
@ultimo, pana la urma ce ai mai facut. Ti-au mai dat creditul sau nu?

#26
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
Nu ne mai spune ultimo ce a mai facut. Eram interesat de rezolvarea situatie lui pentru ca am si eu niste nelamuriri.

Urmeaza sa cumpar o casa veche prin Prima Casa de la BCR. Situatia sta in felul urmator: am un depozit de aprox 10.000 euro deci bani pt. avans 5% ar fi, ar fi bani si pentru o probabila diferenta intre pretul cerut de vanzator 34.000 si valoarea stabilita de evaluatorul bancii (in jur de 30.000 cred).

1- trebuie sa fac un antecontract de V-C si sa achit un avans. Avansul poate sa fie de 200 E sau avansul trebuie sa fie cel minim 5% (1750 euro) stabilit prin contractul de credit?
imi e teama ca naiba stie ce se intampla si dupa aprobarea creditului de catre banca dosarul e trimis la Fondul de garantare si acolo apare cine stie ce si ori e respins, ori e trimis la clarificare si trece termenul si pierd avansul dat. Si una e sa pierd 200, alta e sa pierd 1800 euro.

Exista posibilitatea sa platesc avansul chiar in ziua semnarii contractului de credit si apoi sa semnez contractul notarial de V-C? Dosarul trimis la Fond trebuie sa aiba neaparat antecontractul de V-C? Banca imi spune ca imi aproba creditul si il tine la dispozitia mea 120 zile sa imi gasesc proprietatea; aprobarea asta e doar a bancii nu e si a Fondului ca Fondul nu a primit dosarul de credit.

Sunt incurcat aici, nu stiu cum functioneaza exact lucrurile. Sa intreb consultantul de credit e un pic degeaba pt. ca bifeaza acolo niste casute, in simulare rezulta ca te incadrezi  dar aprobarea nu o da el, consultantul trimite niste hartii mai departe, nu are decizia.

De exemplu am citit pe net ca imobilul cumparat trebuie sa se inscrie in clasa energetica A, B sau C ca sa iti aprobe Fondul creditul prin Prima Casa. S-ar putea sa nu fie asa, s-ar putea sa fie asa. Si daca e asa m-am ales cu pierderea avansului ca la ce vreau eu sa cumpar Certificatul Energetic zice clasa D.

Alta nelamurire: mai am 2 imobile in coproprietate cu fratele meu, suprafata totala de 250mp construiti. Cote 1/2 fiecare dobandite prin mostenire. Imobilele sunt trecute in C.F. ca spatii comerciale, pravalii, magazii deci nu locuinta. Consultantul bancii zice ca nici o problema, dau declaratie notariala ca nu detin locuinta si e totul ok. Daca Fondul nu e de acord? Pierd iar avansul dat.

Ce parere aveti voi? Exista vreo varianta in care nu pierd avansul daca Fondul nu aproba dosarul?

Stiu ca am la indemana varianta de credit ipotecar cu Casa Mea de la bcr dar prefer Prima Casa in primul rand pt. avansul de 5% fata de min.15% (pt. Casa Mea) plus ca si suma platita la final e mai mica la Prima Casa.

Edited by NewFolder, 03 August 2014 - 18:52.


#27
izometric

izometric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,392
  • Înscris: 05.09.2013
Cine nu isi permite avans la credit imobiliar mai bine sa nu se bage la asa ceva.

E ca atunci cand te bagi in depasire cu o masina lesinata, nu ai nicio rezerva de putere, daca se intampla vreun rahat ai luat pomul.

Vrajeli de genul imi permit lejer 2-3000 de lei rata dar nu am niciun ban pe viata mea, am auzit cu tonele. Toti cei care le-au emis prin fanta numita gura au sfarsit rau.

#28
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
@izometric: "Cine nu isi permite avans la credit imobiliar mai bine sa nu se bage la asa ceva."

Absolut corect; daca n-ai bani de avans si nici rezerve sa sustii macar 6 luni rata (ideal 12 luni) atunci e cazul sa mai astepti un pic.

Insa eu am 10.000 e, suficienti de avans si (sper) suficienti sa acopar o eventuala diferenta dintre evaluarea bancii si pretul vanzatorului. Asa ca nu ma avant in depasire fara sa am o rezerva de putere. La 35.000, avansul la Prima Casa e 1.750 e, mai pun 1.000 pt. tot felul de cheltuieli cu banca si notarul, se fac aprox 3.000 si eu m-am socotit sa o scot la capat cu 4.000 euro toata povestea cumpararii, intabularii, contracte de utilitati.

Puneam o intrebare despre conditiile de acordare Prima Casa in situatia mea (vezi mesajul de mai sus).

Intrebam despre certificatul energetic: daca in certificatul energetic scrie "clasa D" ma mai incadrez la Prima Casa?
Intrebam despre alte proprietati: daca am alte proprietati insa acele proprietati sunt in cota parte si sunt mostenite, sunt evidentiate in C.F. ca spatii comerciale ma incadrez la prima casa?

@izometric: asta am intrebat eu. Tu ai raspuns cu un cliseu "Cine nu isi permite avans la credit imobiliar mai bine sa nu se bage la asa ceva."

Nu ai avut rabdare sa vezi la ce ai raspuns, te-ai repezit. E ok, nici o suparare, chiar e bine ca ai simtit nevoia sa spui vorbe din tine.. E chiar bine ca ai reactionat, topicul e sus si am si eu sansa sa vada cineva mai calificat intrebarile mele.


Ca iti faci cat de cat socotelile si vezi ca la Prima Casa e mai avantajos decat la ipotecar Casa Mea dar la Prima Casa sunt ceva lucruri de lamurit. Ce faci? Eu unul intreb aici ca poate a fost cineva in situatie si imi poate spune experienta lui.

#29
Ev1L

Ev1L

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 312
  • Înscris: 01.11.2007
daca ea castiga 1000 de lei net ... si el e  pfa si are 900  net  => 1900 net .... pot accesa un credit ipotecar sau prin prima casa de 20.000 euro pt o garsoniera ?   exista 5000 de euro pt avans si cheltuieli


am zis garsoniera pt a se plati mai usor  ... si cand  bebele va merge in picioare ... parintii se vor muta in garsoniera si tinerii in apartamentul cu 2 camere.... care ar putea fi pus gaj daca el nu e eligibil de credit prin prisma meseriei care  o desfasoara

cam cat ar fi rata pe luna dupa calculele voastre ??? pt 20.000 euro

Edited by Ev1L, 04 August 2014 - 18:37.


#30
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
Din ce am mai aflat astazi la BCR:

- prima casa nu merge daca in certificatul energetic imobilul are clasa energetica mai mica de C. Orice imobil cu clasa energetica mai mica de C nu se califica la Prima Casa (il respinge Fondul). Citisem un pic mai sus treaba asta si am verificat la banca; asa este, sub clasa energetica C nu se aproba creditul.

-prima casa nu merge daca imobilul nu are toate utilitatile bransate (Fondul  iar va respinge dosarul)

-un credit prima casa pentru o casa la tara are sanse uriase sa fie respins de catre fond pe ideea: la tara casa e mai necajita insa are avantajul terenului mare dar evaluatorul e instruit sa evalueze casa si mai putin terenul. Astfel, daca nu ai toate utilitatile trase in casa (nu la poarta cum se lauda multi vanzatori), daca casa nu e locuibila imediat sunt sanse 80% ca dosarul de credit sa nu fie aprobat.

Pentru ca la Prima Casa singura garantie imobiliara/ipotecara e chiar casa cumparata, nu se accepta alte garantii imobiliare.

La Prima Casa trebuie luat in calcul timpul: dosarul de credit sta un timp la aprobare in banca, apoi pleaca la Fondul de garantare, Fondul accepta, respinge sau il intoarce catre banca pentru completare acte si iar se duce la Fond; trebuie luati in calcul timpii astia atunci cand se face antecontractul de V-C la notar ca s-ar putea pierde avansul daca nu se finalizeaza in termenul trecut in ante-contract.

Eu inca merg pe ideea de casa pe pamant, la tara, asa ca am facut o simulare si pe un credit ipotecar. Aici dobanda e un pic mai mare, avansul e de min. 15% (fata de 5% Prima Casa), nu sunt conditionat de clasa energetica (banca nici nu cere Certif. Energetic, e necesar doar la notar).  Ramane in continuare valabila istoria cu evaluarea/evaluatorul bancii si aici discutia daca ai utilitati la poarta sau ele sunt deja bagate in casa; si ramane valabila practica evaluarii tintite pe casa, nu pe teren.

Adica degeaba ai 2.800 mp intravilan gradina+livada ca la 1euro/mp o sa fie evaluat iar 90mp locuinta pe la 220e/mp. Asta la 12 km de oras. Smecheria bancii aici; in caz ca nu mai platesti s-au ales cu o proprietate la 1/4 din pret. Asta e viata, asa functioneaza treaba. Banca da credit doar pe cat a zis evaluatorul ca face, nu la valoarea de vanzare sau de piata.

In treaba cu evaluarea e esential de avut o rezerva de bani cu care poate fi acoperita diferenta dintre evaluarea bancii si pretul convenit de vanzare, altfel e foarte posibil sa dau un avans pt. un pret si banca sa imi aprobe un credit mai mic si atunci ori am de unde sa acopar diferenta ori nu am de unde si am pierdut avansul (am pierdut si casa vizata si tot ce am cheltuit pana atunci cu actele).

In varianta creditului ipotecar:

Ca sa acopar riscul unei evaluari mult sub pretul convenit am zis ca aduc in garantie ipotecara un alt imobil, astfel banca pune ipoteca pe 2 imobile, cel cumparat+cel adus in garantie.

Am avut o surpriza la BCR: imobilul adus in garantie trebuie musai sa fie locuinta ori eu il am trecut in C.F. ca spatii comerciale, asa si functioneaza dintotdeauna.

Avand spatii comerciale pe o strada cu vad comercial urias, ma gandeam ca valoarea imobiliara e de cel putin 3 ori mai mare decat valoarea unei locuinte in aceeasi zona (asa zice si piata imobiliara) dar surpriza: BCR vrea in garantie suplimentara doar locuinte pt. ca se vand mai usor, asa a justificat fata care pune bife in programul lor.

Asa ca urmatoarea miscare e sa mai fac ceva simulari pentru credit ipotecar si la alte banci. Ma gandesc ca nu toate au rigiditatea BCR si pot sa aduc in garantie suplimentara si imobil cu destinatie spatiu comercial. Daca cineva a trecut prin aceeasi situatie si a gasit o rezolvare rog sa spuna in 2-3 cuvinte cum a rezolvat. Multumesc.

Stiu ca am scris lung dar am scris pt. cei care sunt in situatia asta cu luat casa prin credit; poate experienta mea ajuta cumva. O sa pun in continuare pelerinajul pe la banci si variantele gasite.

Off-topic: cum naiba se face ca in front-office, la toate bancile,  mai toate sunt fatuce din astea robotel tanar si dragut? Ca le vezi cum se pierd cu firea daca ai o intrebare mai aplicata, trebuie sa intrebe un coleg care nici ala nu stie, mai trebuie sa dea un telefon la cineva, mai clicheaza aiurea pe ecran ca sa para ca sunt in treaba si pana la urma nu te lamureste daca dobanda se recalculeaza la 3M sau la 6M. Ca le-au angajat bravo lor dar nimeni nu le instruieste? Se instruiesc la locul de munca pe timpul meu?

Edited by NewFolder, 04 August 2014 - 23:22.


#31
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
M-am dus la alte 3 banci (BRD, Transilvania, Raifaiss...) si am facut o simulare de credit. Daca nu ai salariul pe card la ei aplici cam degeaba. Chiar daca iti muti salariul la ei (e un pic de bataie de cap si un pic de timp pierdut dar e posibil) tot nu faci mare lucru pentru ca nu ai istoric la banca aia.

Asa ca la ipotecar e de mers la banca la care ai si cardul de salariu pentru ca un istoric de min. 12 luni iti aduce un 0,2% reducere de dobanda.

Asta se aplica la cei ca mine, cu venituri relativ modeste. Daca ai 10Xsalariul mediu orice banca o sa vrea sa te aiba de client.

#32
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
O situatie cu iz de anecdota

am facut o simulare la Raifazzz. Daca ma mutam cu salariul la ei poate ca luam in calcul oferta lor insa robotelul ala dragut de la "relatii clienti" rasfoieste actele proprietatii pe care vreau sa o cumpar (are tot: C.F./cadastru, planuri cadastrale, certificat energetic, succesiunea facuta, certificat mostenitor, in fine, are tot, tot,tot). Si imi trimite pe mail fata-robotel o cerere de AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE (adica sa produc eu o autorizatie de construire pentru o casa facuta acum 200 de ani).

M-ar apuca toti dracii daca as fi la prima intalnire cu fatucele astea care stiu doar sa puna o bifa pe ecran.

In Ardeal exista Carte Funciara de la 1850. Ideea de Carte Funciara care identifica proprietatea a venit pe filiera nemteasca/austriaca. De aia in Ardeal sunt carti funciare care identifica exact proprietatea (masuratori topografice). Eu sunt fan al sistemului asta (adica cadastru, masuratoare trecuta in acte). Ca se face cadastru din '96 incoace si in Regat e prilej de ciondaneala.

Da' salvare nu avem; daca iese Ponta ne cacam pe noi si mancam tot; lingem si blidul.

#33
xxsfantu

xxsfantu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 16.03.2009
NewFolder, cum ai răzbit până la urmă? Posted Image

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate