Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Cum facem branza ? Cas, telemea, cascaval, urda ...
Last Updated: Aug 01 2021 14:36, Started by
precup
, Jul 06 2011 21:28
·
0
#235
Posted 19 February 2017 - 14:37
De ceva vreme intentionez sa scriu o reteta de cascaval fara cheag, este o reteta usoara care nu prea da gres... daca nu iese cascaval iese branza tartinabila
Cascaval fara cheag. Ingrediente: lapte si sare. Optional: o lingura de unt si un varf de cutit bicarbonat de sodiu. Cu unt gresam tigaia in cazul in care aceasta lipeste, iar bicarbonatul se foloseste daca se doresc gaurele in cascaval. 1. Din lapte crud/nefiert facem branza de vaci. Se tine laptele crud/nefiert la temperatura camerei pana se prinde/incheaga. Dupa ce s-a prins adunam smantana care s-a format deasupra laptelui ( impreuna cu 2-3 linguri din masa inchegata merge la fix cu gogosi calde), punem la incalzit, strecuram si am obtinut branza de vaci, branza scoapta cum ii zice la Moldova. 2. Branza obtinuta la punctul 1 se opareste in lapte dulce si se da la scurs. Vom folosi lapte cat sa cuprinda masa de branza de la pct. 1, branza trebuie faramitata in prealabil. Se pune laptele dulce la fiert, cand a ajuns la punctul de fierbere se da focul la mic si se adauga branza de vaci faramitata. Cu o lingura verificam fundul vasului si daca ridicam fire de branza(branza incepe sa se topeasca si devine elastica) oprim focul. Nu zabovim prea mult in acest punct, la primele fire ridicate am luat vasul de pe foc. Cu cat sta mai mult pe foc in acest punct cu atat cascavalul va fi mai tare. De cealalta parte, daca nu incepe sa se topeasca masa de branza in lapte vom obtine branza moale, tartinabila. Daca avem o cantitate mica de branza de vaci pentru oparit, nu trebuie sa mentinem oala pe foc dupa ce a dat laptele in clocot; daca scoatem branza din frigider, trebuie mentinut focul la mic.... Sunt cateva nuante la acest punct dar, dupa cateva incercari, se face lumina si totul pare mult mai simplu. Asadar, temperatura laptelui la momentul oparirii influenteaza calitatea, sau mai bine zis forma, produsului final. Gustul este la fel de bun, indiferent cum iese: cascaval sau branza moale tartinabila. Dupa ce luam vasul de pe foc, asteptam un timp/10-20min. pana ce laptele in care am oparit branza capata culoarea zerului, apoi punem la scurs. 3. Branza obtinuta la punctul 2, baschiu ii zicea in ICIL pe vremuri, se da pe razatoarea mare si se pune la topit (intr-o cratita care nu prinde) la foc mic, pe ochiul mic al aragazului. Adaugam sare dupa gust si bicarbonat pentru gaurele. Amestecam, cu rabdare, pana ce masa de branza se leaga, modelam si punem in forme. In functie de cat de tare este baschiul asa de bine va iesi cascavalul. Daca branza de vaci nu s-a oparit suficient, baschiul rezultat se farama usor, se scurge timp mai indelungat si, in functie de cat de mult zer contine, asa de moale va rezulta produsul final. Pofta buna! Poze cu o tura de cascaval mai moale DSC07363.JPG 572.38K 21 downloads DSC07367.JPG 604.81K 21 downloads DSC07369.JPG 596.01K 21 downloads DSC07370.JPG 482.04K 23 downloads DSC07381.JPG 517.04K 27 downloads DSC07384.JPG 539.68K 30 downloads DSC07387.JPG 444.61K 33 downloads DSC07390.JPG 468.69K 33 downloads in ultima poza am pe farfurie putina branza de vaci faramata, a se vedea diferenta de culoare obtinuta in mod natural, in procesul de productie:) fara vreun adaus... Poze cu o tura de cascaval numa` bun, dupa gustul nostru DSC07636.JPG 575.08K 31 downloads DSC07639.JPG 523.02K 21 downloads DSC07642.JPG 532.34K 21 downloads DSC07643.JPG 547.49K 20 downloads DSC07644.JPG 550.01K 18 downloads DSC07647.JPG 561.69K 20 downloads DSC07648.JPG 422.94K 23 downloads DSC07650.JPG 468.02K 28 downloads DSC07693.JPG 442.67K 29 downloads DSC07694.JPG 495.84K 34 downloads |
#237
Posted 01 March 2017 - 19:13
Poate fi consumat imediat ce se raceste, daca la asta te referi cand spui lichidare.
La noi nu a apucat niciodata sa stea la maturat, se termina prea repede. |
#238
Posted 02 March 2017 - 07:32
da, cat sa stea la maturat, in ideea daca pui bicarbonat, sa se dezvolte gaurile.
|
#239
Posted 03 March 2017 - 19:15
Dupa ce se raceste are si gaurele formate.
Incearca reteta si povesteste ce a iesit. |
#240
Posted 03 March 2017 - 20:25
chiar asta aveam de gand sa fac in weekend, dar cred ca ma duc sa pun salata/ceapa/ ce mai trebuie pe la tara. daca apuc, duminica seara.
banui ca merge si cu branza de vaci de cumparat ? in caz ca nu se prinde laptele pana duminica. |
#241
Posted 03 March 2017 - 21:37
Cu branza de cumparat nu stiu cum sta treaba... posibil sa mearga, pana nu incerci n-ai de unde sti.
Spor! |
#242
Posted 05 March 2017 - 15:48
laum, on 19 februarie 2017 - 14:37, said:
2. Branza obtinuta la punctul 1 se opareste in lapte dulce si se da la scurs. Vom folosi lapte cat sa cuprinda masa de branza de la pct. 1, branza trebuie faramitata in prealabil. Se pune laptele dulce la fiert, cand a ajuns la punctul de fierbere se da focul la mic si se adauga branza de vaci faramitata. Cu o lingura verificam fundul vasului si daca ridicam fire de branza(branza incepe sa se topeasca si devine elastica) oprim focul. Nu zabovim prea mult in acest punct, la primele fire ridicate am luat vasul de pe foc. Cu cat sta mai mult pe foc in acest punct cu atat cascavalul va fi mai tare. De cealalta parte, daca nu incepe sa se topeasca masa de branza in lapte vom obtine branza moale, tartinabila. Daca avem o cantitate mica de branza de vaci pentru oparit, nu trebuie sa mentinem oala pe foc dupa ce a dat laptele in clocot; daca scoatem branza din frigider, trebuie mentinut focul la mic.... Sunt cateva nuante la acest punct dar, dupa cateva incercari, se face lumina si totul pare mult mai simplu. Asadar, temperatura laptelui la momentul oparirii influenteaza calitatea, sau mai bine zis forma, produsului final. Gustul este la fel de bun, indiferent cum iese: cascaval sau branza moale tartinabila. Dupa ce luam vasul de pe foc, asteptam un timp/10-20min. pana ce laptele in care am oparit branza capata culoarea zerului, apoi punem la scurs. Am gresit eu ceva, sau nu-i buna branza/laptele? |
#243
Posted 05 March 2017 - 19:03
Eu folosesc doar branza de vaci facuta in gospodarie, cu lapte luat de la vaca.
Nu stiu ce si cum iese folosind produse din comert. Nu cred sa-mi fi iesit de 2 ori un produs identic, dar de fiecare data a iesit un cascaval bun. Branza de vaci o aduc de la parintii sotului si nu stiu cum se face dar mereu sunt pe fuga cand trebuie sa fac cascaval...uneori, dupa oparit, branza poate fi faramitata chiar daca este mai tare, alteori doar pe razatoare o pot da. DSC04689.JPG 604.89K 14 downloads DSC04695.JPG 541.23K 13 downloads Attached FilesEdited by laum, 05 March 2017 - 19:31. |
#244
Posted 05 March 2017 - 19:36
Am atasat cateva poze mai vechi, se vad gaurelele formate la o zi diferenta.
|
|
#245
Posted 06 March 2017 - 15:07
laum, on 05 martie 2017 - 19:03, said:
Eu folosesc doar branza de vaci facuta in gospodarie, cu lapte luat de la vaca. Nu stiu ce si cum iese folosind produse din comert. Nu cred sa-mi fi iesit de 2 ori un produs identic, dar de fiecare data a iesit un cascaval bun. Branza de vaci o aduc de la parintii sotului si nu stiu cum se face dar mereu sunt pe fuga cand trebuie sa fac cascaval...uneori, dupa oparit, branza poate fi faramitata chiar daca este mai tare, alteori doar pe razatoare o pot da. DSC04689.JPG DSC04695.JPG Una peste alta, o sa mai fac si alte incercari. Din pacate tot cu lapte din comert... |
#246
Posted 06 March 2017 - 20:44
eu nu am mai reusit, dar perseverez.
in principal problema e ca am uitat ca eu fierb laptele (copil mic) si nu s-a prins, deci nema branza vaci. de obicei il populez cu bacterii de iaurt si tot iese branza de vaci, dar am uitat si aia . mai incercam Edited by fr0ggybv, 06 March 2017 - 20:50. |
#247
Posted 08 March 2017 - 08:34
Bebeluska, on 06 martie 2017 - 15:07, said:
Ah, eu am crezut ca "oparire" e momentul cand pui branza de vaci in laptele care a dat in clocot. Cam asta-i tot secretul retetei. Daca branza, la momentul oparirii, a inceput sa se topeasca( verificand fundul vasului cu o lingura, branza trebuie sa se intinda) ar trebui sa rezulte un cascaval bun. Branza oparita trebuie sa inceapa sa se intinda cat inca este in laptele fierbinte; daca nu ridicam pe lingura fire de branza, se mai zaboveste cu vasul pe focul mic un timp, putin. Produsele dietetice fac numa` bine sanatatii, dar niciun lapte de tara, dintr-o sursa de incredere, n-a omorat pe nimeni Spor la cascaval ! |
#248
Posted 10 March 2017 - 20:22
laum, on 08 martie 2017 - 08:34, said:
Produsele dietetice fac numa` bine sanatatii, dar niciun lapte de tara, dintr-o sursa de incredere, n-a omorat pe nimeni Spor la cascaval ! eu iau numai de la tara, de la cineva de incredere, dar nu am chiar atat de mare incredere in vitregiile vietii. poate sa fie omul cel mai bine intentionat din lume si sa se bucure de increderea mea deplina, asta nu ma scuteste nici pe departe de o posibila salmonela sau mai stiu eu ce prostie neintentionata. cata vreme e copilul mic, laptele lui e fiert. eu beau din el inainte sa fie fiert. am facut branza de vaci, ~1 kg am fiert din nou laptele, am bagat branza de vaci, nu a vrut nici dealnaibii sa se faca firisoare. dupa 10 minute am renuntat si l-am pus ls scurs in sedila, acuma e un bloc chiar compact si tare. tre sa culc copilul, asa ca ramane la scurs pana maine cand trecem la etapa 2. pe net am vazut ca se mai pune unt/ou, ajuta cu ceva ? Edited by fr0ggybv, 10 March 2017 - 20:24. |
#249
Posted 10 March 2017 - 22:33
Oul nu are ce cauta in cascaval!
Unt poti folosi, o lingura, pentru a gresa vasul in care vei topi blocul de branza pe care tocmai l-ai facut. Branza de vaci ai facut-o din lapte fiert? Ps Ai trecut de pasul 2, mai ai unul si gata cascavalul. |
|
#250
Posted 11 March 2017 - 08:01
laum, on 10 martie 2017 - 22:33, said:
Branza de vaci ai facut-o din lapte fiert? da, lapte fiert la care am adaugat cateva linguri de iaurt, si l-am lasat 2 zile. am recoltat smantana si fiert iaurtul. cam ce proportii ies ? cred ca din 3 l de lapte am obtinut 1 kg branza vaci, si acuma dupa ce s-a scurs mai sunt cam 500 gr. ar fi ok ? Edited by fr0ggybv, 11 March 2017 - 08:02. |
#251
Posted 11 March 2017 - 08:40
Da-i inainte cu pasul 3 ca-s si eu curioasa ce va iesi
Ai modificat reteta cand ai facut branza de vaci din lapte fiert, cred ca asta este motivul pentru care nu ai scos fire de branza la momentul oparirii...dar s-ar putea sa obtii tot un produs bun. Probabil ca nu ai ajuns chiar la punctul de fierbere cu iaurtul pentru a face branza de vaci, trebuie doar incalzit ca sa iasa o branza moale sau putin mai fierbinte si rezulta branza mai uscata. Da, dupa oparire mai scade putin branza de vaci( nu chiar la jumatate) nu am cantarit sa stiu exact proportiile. La pasul 3 vei obtine cam 500g de cascaval, aici nu mai scade, doar se modeleaza la cald produsul final. Ai grija cu focul in acest moment! Sa fie foc mic pe ochiul mic al aragazului si amesteci constant, lasi cateva secunde sa se topeasca apoi amesteci si tot asa pana cand branza s-a topit si vei obtine o masa elastica. In niciun caz nu trebuie sa se ajunga la fierbere! Cand e gata poate fi modelata cu usurinta, este doar fierbinte, nu arde. |
#252
Posted 11 March 2017 - 08:50
amu am terminat, din pacate a iesit cam fas ). vedem si gustul dupa ce se raceste, rau nu are cum sa fie.
nu stiu ce branza atomica am facut, dar nu s-a topit neam, la nici o etapa , nici macar la ultima. incerc pe saptamana viitoare o portie mai mica din lapte nefiert. ai incercat cumva "instant" ? lapte fiert cu lamaie sau calciu lactic, in loc de tinut la prins ? Attached FilesEdited by fr0ggybv, 11 March 2017 - 08:52. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users