Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...
 Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i
 Caut sugestii pentru achizitionar...

Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...
 De unde cumparati piese de schimb...

Intrebare generala cont bancar Ro...

Iesirea din coproprietate

Mouse wireless ergonomic cu bater...
 

Partaj la divort

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
Landor80

Landor80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 04.05.2011
Salut,

Am si eu o rugaminte poate ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi.
M-am casatorit de ceva timp si acum am divortat.  Nu mai conteaza motivul/motivele, am mers la starea civila a mers totul bine si rapid chiar pot spune impresionat de rapid dar acum am ajuns la partaj.
Partaj care nu vrem sa il facem pentru ca am facut o intelegere, stiu ca se plateste o taxa de 3% din bunurile care se impart si nu imi convine absolut deloc.
Acum vine intrebarea mea am facut un credit de prima casa sa cumparam un apartament, desii salariul meu era suficient pentru credit ea a insistat sa fie trecuta si ea la coplatitor si neavand planuri de divort :) am trecut, acum problema este ca ne-am inteles ca eu sa ii dau niste bani ei si casa imi ramane mie si pentru asta vreau sa mergem la notar sa facem un act prin care ea declara ca nu are nimic de impartit cu mine si ca nu doreste nimic.
Acum ce vreau sa va intreb daca fac acea foaie, valoreaza ceva sau poate fi atacata in instanta, dupa ce isi primeste banii de la mine ma cara prin tribunal sa mai ceara si ceva din casa.

Deasemenea daca foaie este valabila si nu poate fi atacata in instanta, ar fi bine sa trec si suma care ma angajez sa o returnez sau nu? Si daca da se plateste vreo taxa impozit la ea ?

Va multumesc frumos.

#2
10nut

10nut

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,482
  • Înscris: 11.10.2006
Salut si bine ai venit. Pentru inceput imi pare rau pentru patania voastra. Nu le am prea bine cu asa ceva, dar din cate stiu, bunurile si proprietatea se impart jumi-juma la comun acord intre soti. In caz de unul dintre ei, este impotriva atunci se apeleaza la judecator. Uite ce am gasit, poate te lamureste cu ceva:

Quote

12. PARTAJUL - IMPARTIREA BUNURILOR COMUNE:
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care
va fi partajat 50%-50%.  Nu se supun paratjului bunurile proprii ale unuia dintre soti.
Sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru.
Actiunea de partaj, cunoscuta si sub numele de iesire din indiviziune, poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.
Cel mai aprig disputat aspect atunci cand se face un partaj al bunurilor comune, avand in vedere ca si relatiile dintre parti
sunt adesea tensionate, este criteriul dupa care se realizeaza. Literatura si practica judiciara s-au pronuntat in sensul
potrivit caruia cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport de contributia sa dobandirea si
conservarea bunurilor comune. Este vorba despre dobandirea tuturor bunurilor comune, deoarece acestea se afla in
proprietate devalmasa, adica nu se poate stabili o cota-parte asupra bunurilor si cu atat mai putin asupra unui anumit bun.
Contributia sotilor este o chestiune de fapt si se poate dovedi prin orice mijloc de proba. In stabilirea aportului fiecarui sot
se va lua in considerare si munca pe care femeia o depune in gospodarie si pentru cresterea copiilor. In stabilirea
contributiei la dobandirea bunurilor comune se va tine seama, daca este cazul, si de imprejurarea ca o anumita perioada
sotii au trait separati in fapt.

Costuri partaj:
- taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor supuse partajarii daca sotii cad de acord asupra valorii bunurilor si asupra cotei de 1/2 instituita prin lege.
Daca unul dintre soti contesta valoarea bunurilor sau cere o cota mai mare de 1/2, va plati o taxa de 3% din valoarea bunurilor + ....% (procentul variaza in functie de transele valorice) din valoarea contestata/ceruta.
- timbru judiciar de 0,3 lei
- onorariu avocat


13. BUNURILE PROPRII:
Conform legii, sunt considerate bunuri proprii ale unuia dintre soti si care NU vor face obiectul partajului:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b ) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, in afara cazului in care dispunatorul a prevazut
ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia din soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele
artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
De pilda, daca unul din viitorii soti este proprietarul locuintei in care sotii vor locui impreuna iar, pe parcursul casniciei,
sotul neproprietar face anumite investitii in cladirea respectiva (zugraveli, gresie, faianta, etc), sotul proprietar nu trebuie sa-
si inchipuie ca in urma partajului risca sa "piarda" propria locuinta in favoarea celuilat. Locuinta respectiva este bun
propriu, deoarece a fost dobandit inaintea casatoriei, sotul celalalt putand avea, cel mult, un drept de creanta asupra
cheltuielilor facute cu imbunatatirile.


14. ROLUL AVOCATULUI LA DIVORT / PARTAJ:
In procesul de divort, fiecare dintre soti poate fi asistat de catre avocat. Legea nu obliga ca sotul sa fie asistat, dar este
recomandabil mai ales in situatia in care persoana respectiva nu este familiara cu procedura civila.
Un avocat nu poate asista ambii soti in procesul de divort, atat in cazul in care ei sunt de acord sau in caz de neacord. In
schimb, la cererea lor le poate acorda consultanta juridica in privinta pasilor de urmat in proces.
Fiecare dintre soti, poate fi reprezentat in procesul de divort, daca se afla in una din urmatoarele situatii: executa o
pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate.
Avocatul:
- va asculta pe sotul care doreste sa divorteze;
- il va informa pe acesta cu privire la drepturile sale legale;
- il va informa pe client cu privire la sansele reale de a obtine ceea ce isi doreste;
- va strange documentele prezentate de client;
- va redacta cererea de divort;
- va asista partea in fata instantei de judecata, sustinand cu mijloace legale drepturile si interesele legitime ale clientului;
- va formula cereri in numele si in interesul clientului
- poate legaliza hotararea instantei (hotararea pe care o primiti acasa nu are valoare juridica, avand doar rol de informare).
SURSA

Multa bafta!

Edited by 10nut, 04 May 2011 - 23:57.


#3
Landor80

Landor80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 04.05.2011
Iti multumesc frumos pentru mesaj, dar am gasit aceasta informatie pe internet si de aici au plecat si discutiile pentru ca nu vreau sa platesc cei 3% pentru niste bunuri care sunt dobandite prin munca mea, oricum este o discutie finalizata iar ea se alege cu niste bani tot de la mine :). Tot ce ma interesa e ca daca ma duc la notar si ea declara ca nu mai are nici o pretentie vreau sa stiu daca dupa ce ii dau banii care ne-am inteles poate sa imi faca problema si sa conteste in instanta foaia semnata la notar doar doar sa mai stoarca niste bani de la mine.

#4
10nut

10nut

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,482
  • Înscris: 11.10.2006
Stii ca se zice ca actele sunt sfinte. Daca ati semnat amandoi ca ati cazut la comun acord cu impartirea drepturilor, pai pe viitor acele acte sunt o dovada. Daca ei ii vine cumva sa mai ceara ceva, tu ai actul la mana cu semnatura la amandurora, corect?

#5
Landor80

Landor80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 04.05.2011
Sunt de aceeasi parere cu tine dar la legislatia din Romania ma astept la orice, doar vroiam sa fiu sigur ca daca am platit odata nu prea mai vreau sa mai platesc inca odata pentru nimic, de aceea doream parerea cuiva care a trecut prin asta, sau care stie mai multe despre acest domeniu.

#6
10nut

10nut

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,482
  • Înscris: 11.10.2006
As putea zice ca am trecut prin aceasta faza, nu eu, ci parintii mei cu fratele lui mama. E diferita oricum intamplarea asta fata de a ta. Dar tin minte ca dupa un timp a sarit fratele lui mama, ca are si el nu stiu ce drepturi, dupa ce s-a finalizat procesul, in urma cu vreo cativa ani. Dar mama avea actele semnate de catre amandoi, si in felul asta a castigat. Si fratele a trebuit sa plateasca cheltuilile lui mama. Asta e, nu intru in detalii, se mai intampla sa fie si oameni mai rai, chiar daca sunt frati sau rude. Ti-am dat un exemplu, ca actele au valoare, odat ce au semnatura pe ele.

PS: Mai corect ar fi mafia romana, decat legislatia, care de multe ori este acord cu partea rea decat cea buna. Ce sa facem daca traim in Romania. Trebuie sa castige bani tribunalele si avocatii, nu?

Edited by 10nut, 05 May 2011 - 00:32.


#7
mahetin

mahetin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 16.08.2008
Puteti sa nu platiti taxa judiciara de timbru daca faceti mediere. Daca faceti un acord de mediere, puteti cere instantei restituirea taxei judiciare de timbru.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate