Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cand One United nu mai vand isi v...

Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI
 Ce se intampla cu actualii tineri...

Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion
 Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota
 Sfat achiziție laptop ~4500 ...

A fost adoptata legea privind alc...

La multi ani Costi

Vreau sa ofer imprumut pentru con...
 

Categorie permis conducere

- - - - -
  • Please log in to reply
107 replies to this topic

#37
TudorCJ

TudorCJ

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,079
  • Înscris: 31.03.2011
Doara imediat le trebuie Statie CB,tahograf cum zici tu si ore de odihna.Cand vam zis ca aveti voie cu B sa conduceti tractorul plus remorca mare ati zis da ca nu se poate asa ceva.

#38
topyion

topyion

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 21.08.2010
CAPITOLUL VI - PERMISUL DE CONDUCERE


Art. 95. Permisul de conducere se elibereaza de catre inspectoratul de politie judetean sau de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in raza careia solicitantul isi are domiciliul (sau resedinta in cazul cetatenilor straini), precum si de catre Inspectoratul General al Politiei.

Forma si continutul permisului de conducere se stabilesc de catre Inspectoratul General al Politiei.

Permisul de conducere prevazut la art. 96 este valabil pe o perioada de 10 ani de la data eliberarii.

Prevederea de la alineatul precedent se aplica si permiselor model nou, emise pana la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvenului nr. 166/1997.

La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitatile de politie, fara sustinerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.


Art. 96. Permisul de conducere este valabil pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de autovehicule:

CATEGORIA A
- autovehiculul cu doua roti (motocicleta) cu sau fara atas avand capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, si autovehiculul cu trei roti (triciclu) avand capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, precum si masa totala maxima autorizata mai mica de 400 kg;

CATEGORIA B
- autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;

- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si remorca, in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

- triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;

CATEGORIA B+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca, daca ansamblul respectiv nu se incadreaza in categoria B;

CATEGORIA C
- autovehicule, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;

CATEGORIA C+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;

CATEGORIA D
- autovehiculele destinate transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;

CATEGORIA D+E
- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

CATEGORIA Tr
- tractoare si masini autopropulsate pentru lucrari;

CATEGORIA Tb
- troleibuze;

CATEGORIA Tv
- tramvaie.


Fiecare din cele trei categorii de permise da dreptul conducerii tractoarelor, troleibuzelor sau tramvaielor. Masinile autopropulsate pentru lucrari pot fi conduse pe drumurile publice numai de posesorii permisului de conducere categoria tractoare (Tr).

Punerea in miscare pe drumurile publice a tractoarelor, masinilor autopropulsate pentru lucrari a troleibuzelor si tramvaielor de catre persoanele care nu poseda permis de conducere, constitue.Fie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a avut loc un accident cu urmari grave sau mortale, intervine concursul de infracitiuni si se aplica pedeapsa cea mai aspra.


Permisul de conducere este valabil si pentru una sau mai multe dintre urmatoarele subcategorii:

SUBCATEGORIA A 1: autovehiculul cu doua sau trei roti (motoreta) avand capacitatea cilindrica a motorului de cel mult 50 cmc si viteza maxima prin constructie, de cel putin 25 km/h, dar nu mai mare de 50 km/h;

SUBCATEGORIA B 1: autovehiculul cu trei sau patru roti (tricicluri si respectiv, avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg si fiind echipat cu un motor termic cu capacitatea cilindrica mai mare de 50 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h;

SUBCATEGORIA C 1: autovehiculele, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima. autorizata este de peste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg;

SUBCATEGORIA C1+E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria C 1si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autoriizata a rernorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator;

SUBCATEGORIA D1: autovehiculele destinate transportului de persoane avand cel putin 9, dar nu mai mutt de 16 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;

SUBCATEGORIA D1+E: ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din subcategoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca masa proprie a vehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

Autovehiculele din categoriile B, C si D si din subcategoriile C1 si D1 i se poate atasa o remorca avand masa totala maxima autorizata sub 750 kg, fara ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.

Termenul masa totala maxima autorizata inseamna masa proprie a vehiculului si a incarcaturii maxime.


Art. 97. Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehicule din subcategoria pe care aceasta o include.

Permisul de conducere valabil pentru categoriile C+E sau D+E este valabil si pentru conducerea ansamblurilor de vehicule din categoria B+E, daca titularul acestuia poseda categoria B.

Permisul de conducere valabil pentru categoria C+E este valabil si pentru categoria D+E, daca titularul acestuia poseda categoria D.

Permisul de conducere valabil pentru subcategoria C1+E este valabil si pentru subcategoria D1+E, daca titularul acestuia poseda subcategoria D1.

Posesorii permisului de conducere pentru categoriile C sau C+E au dreptul sa conduca tractoare, iar permisele de conducere pentru categoriile D sau D+E sunt valabile si pentru conducerea troleibuzelor.

Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A nu au dreptul sa conduca motociclete de o putere mai mare de 25 kW sau cu un raport putere/masa proprie de peste 0,16 kw/ kg, daca nu au cel putin 2 ani vechime in conducerea motocicletelor. Aceasta conditie nu se aplica persoanelor care au varsta de cel putin 21 de ani si au sustinut examenul pe motocicleta fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 35 kw.


Art. 98. Categoriile Tr, Tb si Tv se inscriu in permisele de conducere, la rubrica "Mentiuni" .


Categoriile permiselor de conducere care dau dreptul de a circula pe drumurile publice cu tractoare, troleibuze sau tramvaie vor fi inscrise prescurtat la rubrica "Mentiuni ", de la pozitia "12 ", alaturi de mentiunea "Restrictii" din cuprinsul noului document plastificat.


Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conduca un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor si una sau doua remorci.

#39
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,678
  • Înscris: 31.01.2010
Buna dimineata !!!

http://forum.softped...a...t&id=868105
http://www.igpr.ro/DPR/regulament.htm

Grig

#40
mitza_009

mitza_009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 11.12.2010
Se pare ca discutia a mers in alta directie. Intrebarea initiala e legata de tractor+remorca INREGISTRATE la primarie (NU inmatriculate, unde mi se pare aproape clar Codul Rutier). Din cate stiu tractorul INREGISTRAT NU e considerat autovehicul, ci vehicul. Pe certificatele de inregistrare pe care le detin NU este scrisa masa maxima autorizata (nici serie motor, nici serie sasiu) si atunci cum se poate calcula de catre politist masa maxima autorizata a ansamblului?

#41
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,678
  • Înscris: 31.01.2010
Orice vehicul sau autovehicul care se deplaseaza pe drumuri publice
trebuie sa respecte codul rutier.
Daca e tractor inmatriculat sau inscris la primarie e tot aia.
Despre masa ansamblului de vehicule pe "garsia" il doare fix in c....
atita timp cit nu`i trecut in regulamentul de aplicare a legii o valoare
care sa se refere la tractor cu remorci.
La tractor cu remorci singura restrictie e sa nu fie mai mult de 2 remorci.
Va rog luati regulamentul de aplicare da ala nou de pe site IGPR nu cel din 2003
si gasiti unde e limitarea in tonaj a ansamblului.
Cinstit si eu sint curios. ( Nu o puneti pe aia a drumului ....)

Grig

Edited by Ion_Bumbu, 11 February 2012 - 21:09.


#42
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conduca un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor si una sau doua remorci.
scrie ca posesorii de categorie b au dreptul ala asa ceva?

#43
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,678
  • Înscris: 31.01.2010

 vasiuca, on 30th January 2011, 15:58, said:

pentru tractor cu remorca poti circula cu categoria B doar pe cimp pe drumurile publice iti trebuie categoria E si aia pe linga categoria C iar cu mersul inapoi foarte simplu se rezolva ai nevoie de urmatoarele: 1 canistra de motorina  o torni in rezervorul tractorului agati remorca in spate si dupa ce ai alimentat bine stomacul si stai bine cu nervii incepi manevrele ..A si inca ceva mai ai nevoie de un prieten care sa te atentioneze ca sa nu ai de coborit si de urcat in tractor dupa fiecare 2-3 metrii .sa ai multa bafta..dupa 2 saptamini de manevre devii profesor..conteaza mult si virsta

 Ion_Bumbu, on 9th February 2012, 19:05, said:

(2) Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul sa conduca si un
ansamblu de vehicule format dintr-un tractor si una sau doua remorci.
(3) Posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa
conduca si vehicule din categoria Tr.


Grig

Da, aici !
Prin faprul ca e scris vehicule din categoria Tr.
Daca era restrictionat la tractor sau utilaje ar fi fost scris explicit.
Oricum eu zic ca totusi ar trebui ca cineva sa intrebe clar la IGPR
lucrul asta ca sa fie lumea convinsa.
Din punctul meu de vedere e OK nu voi mai face nici un comentariu la acest topic.
Inca o data va rog cititi pct 3 si vedeti ca din pct de vedere legal cele 3 categorii sint pe picior
de egalitate la dreptul de a conduce vehicole de cat. Tr deci acea reticenta la dreptul
amatorilor ( B ) de a conduce un tractor cu remorca pe drumuri publice e nefondata.
Deci pe romineste : daca nu poti conduce cu B nu poti conduce nici cu C sau CE tractor cu remorca. :coolspeak:




Grig

Edited by Ion_Bumbu, 11 February 2012 - 22:25.


#44
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
ok.. am sa intreb eu.

#45
cornel1111111

cornel1111111

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 18.11.2010

 mitza_009, on 28th December 2010, 20:19, said:

Care sunt  categoriile necesare pentru a conduce un tractor U650+ remorca cu 2 axe (ambele inregistrate)? Care sunt drumurile pe care se poate circula cu un tractor inregistrat confor codului rutier? Sunt binevenite si niste indicatii cu privire la mersul cu spatele cu remorca.
Categoria "C", pentru tractorul simplu doar "B" in cazul care nu depaseste greutatea tractorului 3500 kg, iar pentru ansamblul tractor si doua remorci, cat.: C+E.

#46
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,716
  • Înscris: 30.07.2003
Deci doar C pentru o remorca?

#47
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011

 cornel1111111, on 28th March 2012, 18:11, said:

Categoria "C", pentru tractorul simplu doar "B" in cazul care nu depaseste greutatea tractorului 3500 kg, iar pentru ansamblul tractor si doua remorci, cat.: C+E.
Din ce cod rutier ai luat asta???
Categoria Tr iti permite sa conduci tractorul cu maxim doua remorci, indiferent de greutate.
Posesorul de categorie B poate conduce vehicule din categoria Tr.

#48
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,716
  • Înscris: 30.07.2003
Si aici e loc de interpretare:
B are voie sa conduca ce e in cat Tr. Dar in categoria Tr nu intra tractor cu remorca e doar tractorul si cu utilajele parca.
In schimb e o linie acolo care zice ca Tr are voie sa conduca ansambluri cu 1-2 remorci.


Sau putem fi superficiali si citim cum ne convine:
(2) Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul sa conduca si un
ansamblu de vehicule format dintr-un tractor si una sau doua remorci.
(3) Posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa
conduca si vehicule din categoria Tr.
... si zicem "uite dom'le zice ca pot sa conduc tot ce conduce un Tr". Dar nu cred ca e asa, desi tare mi-ar placea :D

Edited by til, 28 March 2012 - 21:51.


#49
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,716
  • Înscris: 30.07.2003
DAR... mai departe legea nu zice in ce conditii am avea voie cu remorca. Singura data cand pomeneste de ansamblu cu remorca e la categoria Tr.
Daca e sa iau mot-a-mot legea, nu am voie cu tractor si remorca decat daca am categoria Tr. Mi se pare cam absurd.
Se mai face categoria Tr undeva?

#50
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011

 til, on 29th March 2012, 09:21, said:

DAR... mai departe legea nu zice in ce conditii am avea voie cu remorca. Singura data cand pomeneste de ansamblu cu remorca e la categoria Tr.
Daca e sa iau mot-a-mot legea, nu am voie cu tractor si remorca decat daca am categoria Tr. Mi se pare cam absurd.
Se mai face categoria Tr undeva?
Tr = tractor + una sau doua remorci.
B, C, CE = Tr
deci B,C,CE = tractor + una sau doua remorci.
E asa de greu?
Si mai rade lumea de politisit :))

... si explicatia unui expert judiciar  http://www.avocatnet...tegoria-Tr.html

Edited by rand, 29 March 2012 - 08:58.


#51
IdI1

IdI1

    ?????!!!!!!????

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,601
  • Înscris: 01.12.2007
Legea este foarte clara si nu lasa loc de interpretari. Ai una din categoriile scrise de @rand mai sus inseamna ca te urci in tractor si te plimbi cu pana la doua remorci in orice tractor doresti tu si respecti codul rutier.

#52
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,716
  • Înscris: 30.07.2003
Rand, raspunsul expertului judiciar e destul de vag. Nu zice nicaieri ca fara Tr poti sa conduci remorci. Zice o abureala, ca trebuie sa inveti legislatia ca sa poti obtine cat Tr.  D'oh! Normal ca trebuie sa stii legea :P
Crezi ca ala-i prost sa dea un raspuns clar asa, moka? Ei, cei mai mari profitori de pe urma prostimii ca noi care nu are timp/acces/chef/minte sa desluseasca toate intelesurile legislatiei in vigoare, cu textele alea din 19toamna, adnotate si adaugate si modificate prin n legi si ordonante.
Pana una alta ma incred in judecata mea.

hai sa vedem legea:
Legea nu zice "Tr = tractor + una sau doua remorci"
Legea zice clar: h) CATEGORIA Tr: tractor, masini si utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrari;
Unde scrie de remorci? Unde scrie de ansamblu cu tractor si remorca?

Mai apoi zice:
(2) Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul sa conduca si un
ansamblu de vehicule format dintr-un tractor si una sau doua remorci.


si imediat dedesubt:
(3) Posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa
conduca si vehicule din categoria Tr.

deci din categoria Tr. Nu din cele pe care categoria Tr are dreptul sa le conduca. Iar categoria Tr nu pomeneste de ansambluri cu remorca, asa cum am aratat mai sus.


Eu tot zic sa opresc la o cashcheta sa-l intreb, ce-mi face daca ma gaseste cu tractor cu remorca.

Edited by til, 29 March 2012 - 22:44.


#53
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011

 til, on 29th March 2012, 23:33, said:

Rand, raspunsul expertului judiciar e destul de vag. Nu zice nicaieri ca fara Tr poti sa conduci remorci. Zice o abureala, ca trebuie sa inveti legislatia ca sa poti obtine cat Tr.  D'oh! Normal ca trebuie sa stii legea :P
Crezi ca ala-i prost sa dea un raspuns clar asa, moka? Ei, cei mai mari profitori de pe urma prostimii ca noi care nu are timp/acces/chef/minte sa desluseasca toate intelesurile legislatiei in vigoare, cu textele alea din 19toamna, adnotate si adaugate si modificate prin n legi si ordonante.
Pana una alta ma incred in judecata mea.

hai sa vedem legea:
Legea nu zice "Tr = tractor + una sau doua remorci"
Legea zice clar: h) CATEGORIA Tr: tractor, masini si utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrari;
Unde scrie de remorci? Unde scrie de ansamblu cu tractor si remorca?

Mai apoi zice:
(2) Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul sa conduca si un
ansamblu de vehicule format dintr-un tractor si una sau doua remorci.


si imediat dedesubt:
(3) Posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa
conduca si vehicule din categoria Tr.

deci din categoria Tr. Nu din cele pe care categoria Tr are dreptul sa le conduca. Iar categoria Tr nu pomeneste de ansambluri cu remorca, asa cum am aratat mai sus.


Eu tot zic sa opresc la o cashcheta sa-l intreb, ce-mi face daca ma gaseste cu tractor cu remorca.


Ce la mai invarti si le sucesti... cand treaba este clara. Tractorul cu doua remorci este categoria Tr.
Posesorul de categ. B, C, sau CE are dreptul sa conduca vehicule din categoria Tr.
Daca asta nu e clar, ma intreb ce o sa zici de categoria B si BE :D.

Edited by rand, 30 March 2012 - 08:30.


#54
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 til, on 29th March 2012, 23:33, said:

...ce-mi face daca ma gaseste cu tractor cu remorca.
Îți va spune că de ai iarbă în remorcă o pui, de nu-i dai de-un joint și lui.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate