Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...
 Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...

De unde cumparati piese de schimb...
 

Acum, Adrian Paunescu ne priveste din stele

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
37 replies to this topic

#1
mareaneagra

mareaneagra

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 24.08.2010
In aceasta dimineata, 5 noiembrie 2010, la ora 7:15, inima marelui poet si publicist roman, Adrian Paunescu a incetat sa mai bata. Avea 67 de ani. Este o pierdere uriasa pentru toata natiunea romana.
Cu el ne-am petrecut adolescenta, studentia si anii tineretii, invatand patriotismul si curentul culturii.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

#2
Louie-Anderson

Louie-Anderson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,472
  • Înscris: 08.04.2010
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Eu cred ca era chiar mai mare decat Eminescu .

#3
Raduceanu

Raduceanu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,559
  • Înscris: 02.11.2007

Quote

Stimate tovarășe Nicolae Ceaușescu,

Trist și singur și umilit, cum sunt, dat la o parte de forțe obscure din prima linie a luptei pentru afirmarea „Spiritului Ceaușescu“ în viața publică românească, pierzân-du-mi aproape orice speranță că acolo, sus, unde sunteți, glasul meu se va auzi, datorită norului greu penetrabil de calomnii în care am fost învăluit, uitând probabil în tristețea mea sinucigașă chiar și știința de-a mă mai eventual bucura, am avut, totuși, marea fericire de-a citi cuvântarea dumneavoastră de la Ședința Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român de joi 6 februarie 1986.

Începusem să cred că adevărul va ajunge greu la dumneavoastră și boceam cu capu-n pernă, câteodată, pierderea acestei șanse, pe care mi-o explicam prin sistemul triumfalist și viciat, de dezinformare criminală, care e aproape fatal să apară într-o lume care nu-și mai conservă dialectica și opoziția.

Vreau să vă spun, tovarășe Nicolae Ceaușescu, clar și din tot sufletul meu, că, și dacă în România ar fi 200 de partide, eu tot în partidul condus de dumneavoastră aș face cerere de înscriere sau reînscriere, chiar dacă aș ști că alte partide m-ar plăti, iar partidul acesta mi-ar mai da o dată vot de blam cu avertisment.

Nu sunt un apucat, nu sunt un nebun, dar sunt un patriot adevărat care nu poate să nu observe că în problemele fundamentale ale României aveți o scânteie divină și vă călăuzește un geniu lăuntric.

Vineri, 7 februarie, am căutat un ziar cu cuvântarea dumneavoastră în toată Capitala, îmi spusese tata de cu noapte că v-a auzit la televizor și că ați vorbit extraordinar. Tata are 70 de ani și mă roagă să vă transmit că, dacă e nevoie de dânsul pentru apărarea României și a ființei dumneavoastră, la care ține ca la adevăratul eliberator al țării, vă stă la dispoziție cu viața lui, pe care n-au ocolit-o dramele, pușcăriile, nedreptățile, dar în care nu și-a permis niciodată să-și trădeze credința în ceea ce a iubit și iubește.

Și-ntr-un târziu am găsit un ziar, și parcă nu-mi venea să-mi cred ochilor. Nu m-am îndoit niciodată de marea dumneavoastră iubire pentru adevăr, dar am știut că mulți și-au construit carierele mințindu-vă.

Dar când am văzut că sunteți încă atât de tânăr, atât de curajos, atât de lucid, atât de realist și de necruțător cu adevărații responsabili ai diverselor necazuri, pe care le trăiește minunatul popor, zbuciumatul popor, din al cărui geniu sunteți nutrit, am înțeles nici pentru mine, nici pentru ceilalți oameni, care au fost îndepărtați sistematic și programatic de dumneavoastră, nimic esențial nu e pierdut.

Că am pierdut funcții, că am fost terfelit, că mi s-au oprit cărțile și mi s-a confiscat abuziv ceea ce am construit corect la Breaza, că nu mi se mai îngăduie să public și că sunt practic interzis în țara mea nu înseamnă nimic: un fleac în raport cu marea fericire, cu extraordinara fericire că Tovarășul nostru, că Omul nostru, în care ne-am investit speranțele și tinerețea, știe adevărul despre țară și nu-i lasă pe mincinoși, pe duri, pe incompetenți să triumfe.

La multe rele v-au îndemnat ei și unele, din păcate, s-au și comis, dar există o compensație istorică, există o revanșă a adevărului și sunteți autorul unui gest pe care mă văd obligat să-l numesc istoric, deși cuvântul „istoric“ e cam obosit de prea multă întrebuințare, și când trebuie, și când nu trebuie.

Iubite tovarășe Nicolae Ceaușescu, profetice cuvinte ați rostit și bine ați făcut că le-ați lăsat să apară, să fie cunoscute de acest popor care vă iubește, în ciuda faptului că îl fugăresc și-l chinuie diverși oameni cu putere, care au nerușinarea să se prevaleze de numele dumneavoastră în acțiunea lor de subminare a economiei naționale, a agriculturii românești, a spiritualității românești, pentru că, după toate acestea, cred ei, ajungându-se la faliment, România să fie ușor remorcată de falsele idei înnoitoare de la răsărit.

Și ce-or mai vrea ei? În loc de Hora Unirii, pe care dumneavoastră ați restituit-o țării, să ieșim în piața mare și să jucăm, în frunte cu incompetenții, pe care i-ați demascat, la începutul acestui februarie 1986, și care nu vă vor iubi niciodată, să ieșim și să jucăm o Gorbaciovskaia pe furate, până într-un punct, și-un ceardaș, o Kadarească de la acel punct încolo.

Eu, tovarășe Secretar General, fie că mă vor omorî azi, fie că mă vor ierta până mâine, înjurat și de Europa Liberă și de Moscova, și de Budapesta și vai, și de București, cred în ceea ce am apucat să cred în August 1968, când mi-ați făcut onoarea să mă primiți în singurul partid comunist care s-a opus deschis violenței, invaziei, coaliției împotriva libertății, Partidul Comunist Român.

Mi s-a putut părea, și-mi dau seama că am greșit, că adevărul nu va mai ajunge niciodată întreg la dumneavoastră. Dar sufletul dumneavoastră întreg, mintea dumneavoastră pătrunzătoare, caracterul dumneavoastră neînfricat v-au condus spre o analiză de o unică acuitate și care trebuie să rămână în istoria economică și socială a României moderne un document definitiv.

Vedeți dumneavoastră, cuvintele sunt iarăși prea obosite, prea le-au ponosit vopsitorii de ocazie, lingușitorii de toată mâna și detractorii de toate felurile. Dar cu ce să vă comunic emoția mea? Acesta este Adevăratul Nicolae Ceaușescu al Istoriei Românilor, marele patriot revoluționar, necopleșit de rutină și capabil de gesturi epocale, pe care noi toți ceilalți s-ar cuveni să-l transformăm în realitate. În valori, competențe, beneficiu social.

Acum, poporul român așteaptă măsurile organizatorice pe care le anunță cuvântarea și care să așeze lângă dumneavoastră oameni competenți și credincioși. Dar același popor care vă iubește așteaptă și acele acte revoluționare prin care sistemul osificat și nefertil pentru înnoiri să fie radicalizat, spre a purta nu amprenta leninistă, ci amprenta lui Nicolae Ceaușescu, cel mai de seamă gânditor politic al situației României sale.

Știți, desigur, mai bine decât noi toți, dar vă reamintesc și eu, că oricâte schimbări de persoane ați face, dacă nu va funcționa corespunzător sistemul, cu o reală competiție a valorilor și cu o vie înfruntare a opiniilor într-o corectă luptă de idei (cum ați cerut cândva într-o analiză a dezvoltării științelor sociale), situația nu se va putea modifica esențial.

Va trebui ca democrația pe care ați promovat-o principal și neabătut să funcționeze ca o nouă pârghie a progresului economic: și în industrie, și în agricultură, și în știință, și în cultură. Dar, vai, Tovarășe Nicolae Ceaușescu, ca să vă dau un exemplu: ajunge un singur Dulea la un car de cărți și întreaga producție editorială stă, iar fierberea în cultură nu e bună și nu face bine renumelui culturii române.

Mă-nchin dumneavoastră pentru fantastica, surprinzătoarea capacitate de a redescoperi adevărul, îmi pare rău că rănile pe care le port nu-mi îngăduie să susțin o campanie publică de analiză și subliniere a ideilor pe care le-ați esențializat în cuvântarea din 6 februarie 1986.

Pot doar să vă mulțumesc și să sper că mă va găsi viu momentul în care eventual ar mai fi nevoie de mine. Vă vrea țara, așa vă iubim noi, așa ne faceți să ne ridicăm și din morți, pentru a dovedi că, într-adevăr, cum spuneți, o țară nu se face cu justificări, ci cu fapte.

Să trăiți, Măria Voastră! Și să nu lăsați pe cei ce se ascund sub justificări demagogice să compromită în vreun fel această Adresare Către Națiune care, în ciuda conciziunii ei, are valoarea unui adevărat Raport de Epocă. Să fiți sănătos, omule bun și drept, pentru a putea scoate de guler din scena politică fariseii și pentru a ne conduce cu geniul dumneavoastră izbăvitor.

Iată de ce am considerat că nu e deplasat să vă trimit aceste rânduri. Ar fi, după opinia mea, normal ca lipsurile constatate de dumneavoastră și arătate națiunii să fie analizate atent, pentru ca valoarea documentului pe care ni l-ați oferit să nu rămână izolată, vremelnică și să nu pară o terapie momentană, când e vorba de fapt de niște vicii de fond, care țin în loc mersul înainte al acestei patrii care vă e atât de scumpă. Aș vrea să cred că noi toți vom înțelege în spirit critic și autocritic marele dumneavoastră exemplu de înțelepciune și curaj.

Să trăiți, Măria Voastră!
Adrian Păunescu, noaptea de 7 spre 8 februarie 1986

PS
oare o fi prins vestea ca s-a confirmat ca nea Ilici, coleg in alt partid cu bardul, l-a bagat pe preaslavitul Ceasca in pamantul de la Ghencea?

#4
qudatheo

qudatheo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,826
  • Înscris: 06.12.2004
RIP Adrian Paunescu. Recitesc poemele lui cu placere si emotie. :(

@Raduceanu, esti o hahalera jalnica!

#5
OriOn20

OriOn20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,683
  • Înscris: 07.04.2010
Valorile societatii romane incep sa se duca rand pe rand Gherorge Dinica,Jean Constantin(actorul meu preferat) si acum si marele poet Paunescu.Anul acesta a fost nefast pentru cultura romaneasca.
Dumnezeu sa-i odihneasca !!

#6
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009

 qudatheo, on 5th November 2010, 17:50, said:

@Raduceanu, esti o hahalera jalnica!
Hai sa fim seriosi! Despre morti numai de bine da' multi au fost hahalere.

#7
Thomas-

Thomas-

    Nunc plaudite omnes!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,436
  • Înscris: 31.10.2008
Nu mi-a palcut AP nici ca om, nici ca poet. Literar vorbind, mult prea facil, prea vulgar (in sensul etimologic). De altfel, de-aia a si prins la mase. Un fel de DD al literaturii.

Oricum, a murit un om ca toti ceilalti. RIP!

Edited by Thomas-, 05 November 2010 - 18:08.


#8
iulian_brutus

iulian_brutus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 24.05.2009
De acord Thomas-. Poate că mie mi sa părut că era și cam lingău.
Mereu mi-a fost antipatic....dar Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.

#9
alexandru_viorel

alexandru_viorel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,938
  • Înscris: 16.07.2010
Subscriu  <_<
Sa-l odihneasca Domnul!

Edited by alexandru_viorel, 05 November 2010 - 18:05.


#10
floraur

floraur

    pitic insignifiant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,284
  • Înscris: 22.07.2005
Odihneasca-se in pace, insa nu cred ca voi uita vreodata cu l-a aparat pe Vantu in perioada, in care acesta a fost arestat. Nu inteleg de ce era neaparata nevoie sa se imbarlige in mizeria pe care o face omul ala... Ce a facut el pe vrememe lui Ceasusescu, e blamabil, dar si lucrurile bune raman...

#11
rootkit

rootkit

    Awake. Security DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 34,883
  • Înscris: 07.02.2007
Dumnezeu sa-l odihneasca !

#12
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
Adrian Păunescu - Unde să pleci


Află și-nvață
Acest refren:
Până la moarte,
N-ai nici un tren.

Clipă absurdă
Și, noi, năuci,
Nici nu știu unde
Vrei să te duci.

Încă nu-i gata,
În hale reci,
Trenul cu care
Crezi c-ai să pleci.

Deocamdată,
Încă de ieri,
Acarii însuși
Se simt șomeri.

Care plecare,
Care pardon,
Care adio,
Care peron?

Ce despărțire,
Când amândoi
Nu ne cunoaștem
Noi între noi?


Nu fi precoce,
Nu insista,
Încă-i abstractă
Iubirea mea,

Cât tu, pe lume
Nici n-ai venit
Și, într-un pantec,
Suferi cumplit.

Crește, sub cerul
Astrilor căști,
Maternitatea
Unde urmează
Să mi te naști.



#13
LeVicomte

LeVicomte

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,070
  • Înscris: 29.09.2009

 cleopatra00, on 5th November 2010, 18:22, said:

Adrian Păunescu  - Unde să pleci[/b]
Era imediat dupa topicul asta un topic pentru versurile lui...

#14
kr0k0dilu

kr0k0dilu

    tăran ofuscat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,513
  • Înscris: 12.06.2007

 Carrman, on 5th November 2010, 18:16, said:

a mai murit un porc comunist.
oare ce spune acum familiei ucise de d-na paunescu???

care n-a facut o zi parnaie pentru crime. evident, asta n-a avut nici o legatura cu tov. paunescu...

Si eu am avut la un moment dat aceasta reactie ca prim impuls. Ulterior am mai citit cate ceva, iar acum consider ca pentru unica supravietuitoare a acelui accident a fost un lucru pozitiv faptul ca d-na Paunescu a ramas in libertate. Din moment ce tragedia a fost deja produsa, era un pacat in plus ca sarmana fata sa ramana fara ajutoare. Si chiar nu stiu daca in asemenea situatii puscaria e mai grea decat constiinta.

http://www.click.ro/...1061293914.html

#15
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

 LeVicomte, on 5th November 2010, 20:28, said:

Era imediat dupa topicul asta un topic pentru versurile lui...
M-am prins...

#16
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,343
  • Înscris: 05.09.2006
Dumnezeu sa-l ierte pt greselile lui.

Ca de obicei la asemenea evenimente - la romani - se exagereaza mult: unii il considera mai mare decat Eminescu (vazand doar poetul), altii il condamna pentru trecutul (si prezentul ?) odios - apreciind doar omul.
Cert este ca se vorbeste mult acum despre el, deci una peste alta inseamna ca a lasat urme.
Nu sunt un iubitor al poeziilor lui - si in nici un caz un admirator al omului Paunescu.
Dar e crestineste sa iertam greselile altora, mai ales cand acestia nu mai sunt printre noi!

Nu inseamna sa le si uitam, insa!

#17
whitewizard

whitewizard

    Softpedist pana la moarte!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,070
  • Înscris: 07.05.2006

 mareaneagra, on 5th November 2010, 16:45, said:

In aceasta dimineata, 5 noiembrie 2010, la ora 7:15, inima marelui poet si publicist roman, Adrian Paunescu a incetat sa mai bata. Avea 67 de ani. Este o pierdere uriasa pentru toata natiunea romana.
Cu el ne-am petrecut adolescenta, studentia si anii tineretii, invatand patriotismul si curentul culturii.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
R.I.P Adrian Paunescu,eu mi-aduc aminte si de cenaclul Flacara,un loc de unde se putea porni o cariera culturala,muzicala,cautati inregistrari pe net.Ca sa o duci bine, pe acele vremuri trebuia sa fi "lingau", scopul scuza mijloacele!
Multi folk-isti de acolo au plecat.
Sa nu credeti ca democratia e departe de comunism,este doar calea catre...Dumnezeu sa-l ierte de pacatele comise cu voie si fara de voie.  :habarnam:   :devilred:

#18
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,009
  • Înscris: 05.02.2008
Nici mie nu mi-a placut in particular Adrian Paunescu dar sa fim respectuosi si sa spunem Dumnezeu sa-l ierte.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate