Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 

Altoirea pomilor fructiferi

- - - - -
  • Please log in to reply
1505 replies to this topic

#1387
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Padre, nu mai inteleg nimic.
Ma uitam ca pe 24.06 am incercat sa dau un indemn incepatorilor ca mine, cu acea copulatie perfectionata. Da, a dat roade. La genul ca au iesit din altoi niste tuleie de 1 cm care s-au uscat. Acum vad ca am frunzulite. Mici si amarate. Doar ca mi-am amintit ca inainte cu ceva timp de altoire, ramura aia se dezlipise de sarpanta. Si am facut altoirea doar ca si exercitiu. Uitasem...
Acum vreo 3 saptamani, am incercat mai multe altoiri de cires (nu mai bag mana in foc pentru niciun soi) pe cires salbatic. Dupa o saptamana totul parea foarte bine, mugurii au inceput sa creasca si... s-au uscat! Apoi au iesit alti muguri langa ei, dupa care, un altoi s-a uscat, unul pare promitator (dar nu-mi fac iluzii), si inca doi sunt indecisi. Sebi avea dreptate, greu convingi un cires salbatic sa aloce resurse altoiului... Ca el isi vede de el doar.
Cu marul asta e mai ciudat. Marul (buturuga), are lastari. Vreo 2, mici si amarati. In schimb, pe langa el cred ca sunt zeci. Dati din radacini. Si au fost si in trecut, doar ca i-am cosit. Pe cei de pe buturuga, nu i-am rupt niciodata, doar ca unii s-au uscat, fara aportul meu si i-am rupt.
Pamant prost (este asa uscat la o saptamana dupa ploi ca a crapat deja si am inceput sa ud florile, butasii de vite de vie), material prost, soare prea puternic (uneori mi-as dori un pic de poluare, dar... nu e!). SI sa nu uit, proprietar nepriceput. Care gandeste ca o mica padurice de mesteceni, incepe sa devina o varianta buna la o livada... Din 4 visini, am scos nici 2 caserole de fructe. Cirese nu am mancat anul asta, Caise nu avem de unde. Da, o sa am o gramada de prune salbatice si mere.
Care mere sunt orice altceva decat Starkrimson, parul Wiliams e mar, visinul Crisana e cires, iar ciresul Germersdorf este visin. Pot continua cu tepele luate din marketuri... Sunt mai multe... Na, ca m-am pornit. Scuze.

#1388
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postadip1962, on 13 iulie 2021 - 17:53, said:

Ce-am gresit?
..........
Vin si eu sa completez ce a spus parintele cu ceva idei dintre care tu poti trage cateva concluzii colaborat cu ceea ce ai facut.

In locul tau as fi facut asa: as fi taiat marul ala mai sus. Cat de sus, asta e ca depinde cum era marul batran (nu l-am vazut initial).
Altoirile astea sub coaja cum ai facut tu le-as fi facut un pic mai devreme, cu ceva altoaie mai groase si mult mai numeroase pe toata circumferinta coroanei sa am de unde alege daca pleaca ceva si sa pot inchide rana aia ureasa, pe de o parte, iar pe de alta parte sa am si tragator de seva ptr a nu se usca cioata. Adica, daca se prinde ceva sa ai si cum sa o alimentezi pana se face mare din nou pomul, sau cele 2-3 ramuri pe care le-ai fi lasat sa se dezvolte.
Daca ai fi taiat mai sus, probabil, ai fi avut sanse mai multe sa-ti lastareasca cioata din mugurii de rezerva si a fi avut posibilitatea sa altoiesti mai departe pe lastarii noi, ceea ce ar fi avut sanse mai mari de reusita,

Eu cum am mai zis in alta postare, as fi lastarit ceea ce a dat din radacina, mai putin 1 lastar pe care l-as fi lasat sa se dezvolte in paralel cu cioata si as fi altoit-o si pe aia sa am o rezerva in caz ca ciota o voi taia de tot, ras, de la pamant, in caz ca nu am reusita pe ea.

Ramurile care le ai acolo este posibil sa se dezvolte mai bine la anul urmator, sau sa se usuce.
Nu este o problema si nu ai ce sa te necajesti, orice faci este bine ca faci si inveti facand, nu doar citind ce iti spune X sau Y.
Oricum, cu cat inveti o sa iti dai seama ca unele lucruri chiar nu merita sa-ti bati capul cu ele.

Stima.

#1389
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Multumesc Sebi,
La vremea respectiva, Padre "m-a tras de urechi". Si nu numai el... Ca trebuia sa pun minim 7 altoi, ca l-am taiat prea de jos, ca am intarziat... e poveste veche.
Pomul avea vreo 5 m, coroana rotunda formata pe 4-5 sarpante.  Soi incert, asemanator cu golden delicious, dar tare departe de el. Din pacate, merele erau execrabile, bune doar de tuica si nici de aia... Pur si simplu nu se coceau si nici nu aveau suc suficient. Anul trecut productia a fost de fix un butoi de 220 l, din care in final, am scos 13 l palinca, la 50 grade.
Cand l-am taiat m-am gandit doar la lastari, pe care sa-i altoiesc. Apoi, la vreo saptamana-doua, mi-a venit ideea altoirii. Neavand altoi din toamna, am altoit cu altoi verzi. Asa ca sincer m-am mirat ca s-au prins, mai ales ca a fost prima mea altoire. Si nici nu am avut mai multi altoi.
Asa a fost. Daca nu da rezultate il scot si gata. Nu mai pierd timpul aiurea.

#1390
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Revin cu rezultatul altoirilor cires pe cires salbatic. Nu mai cutez sa spun soiul...
1. Altoirile in crapatura nu au mers.
2. Din altoirile in Z numai una din doua (poza). Azi am scos punga, nu cred sa mai fie nevoie de ea, oricum nu am vazut si era sparta, probabil de vant. Ce este ciudat este ca toti altoii au intrat in vegetatie, respectiv mugurii existenti au crescut. Au crescut si apoi s-au uscat. Dupa care au dat altii, din care unii s-au uscat, cu exceptia celui din stanga.
PS. In poza, doar altoiul din stanga traieste (acum, nu stiu daca va rezista). Cel din mijloc e de 3 luni mort (exercitiu de altoire in aprilie), cel din dreapta cred ca a fost prea firav si de asta s-a uscat.

#1391
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Ce sunt ciomegele alea?
Nu stiu unde ai vazut procedeul insa la acest procedeu mai mult decat la altele(la care oricum pastrezi mai putini muguri), altoiul are 1 maxim 2 muguri, maxim si in cazuri exceptionale.

In al doilea rand imbinarea o faci pe o distanta mai mare, practic cat ai internodul, toata partea opusa a mugurelui e in contact, ai nevkie riind in vegetatie demo zona cat mai mare care teoretic sa se revascularizeze cat mai rapid si sa hraneasca acel mugure.


Alte detalii, in general diametrul port - altoi sa fie pe cat posibil egale, nu e musai dar oricum nici diferenta foarte mare nune bine, conteaza insa orbirea mugurilor de sub altoi(evident ce de pe port)

#1392
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Padre, altoiul a avut 3 muguri, cf. net/youtube, meseriasii de acolo. Nu am avut un altoi cu 3 muguri mai scurt. Ba unii spun ca 4 trebuia... Reamintesc ca ciresul de origine era pe moarte din cauza apei in exces. Am luat din el ce s-a putut.
De unde Dumnezeu vrei sa stiu ca trebuie 1 maxim 2, cand toti spun de 3, maxim 4?
Distanta de imbinare este cam de 1,5, maxim 2 cm lungime, exact cu internod-ul la mijloc.
Am taiat toti mugurii de pe portaltoi pe o distanta de cel putin 20 cm in jos, doar ca... cresc ca Fat Frumos! Pe altoi, am taiat doar petiolul lasand insa cam 5 mm din el, inspre teaca, mugure, Cf. net...
Io-s inginer mecanic, nu da tare...

Edited by adip1962, 22 July 2021 - 20:01.


#1393
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,092
  • Înscris: 01.12.2006
Popa e ginecolog de meserie, are mana usoara.Si se  uita pe alte canale de youtube

#1394
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/QbfKGG8mKvE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Nu ca asta ar fi vreun prpfesor doctor dar e corec5 in acest caz.
Lancine te uiti tu.... E plina lumea de tampiti, evita-i..

#1395
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Imi aduc aminte ca l-am vazut, in perioada de exersare, dar nu am stat sa vad cati lastari lasa ca m-am enervat. De ce? Una este ca nu am altoi/portaltoi asa grosi nicaieri in livada (singurii 2 pomi pentru care am siguranta ca-s si buni sunt prea tineri). A doua ca e usor sa explici/tai stand la masa cu coatele rezemate. Dar cand esti in livada, un pic transpirat, toate insectele vor sa te intepe si-s calare pe tine. Zici ca-s la all inclusive... Intr-o mana ai altoi sau portaltoi, in alta cutit ascutit si mai si te bati cu insectele. Pentru un incepator nu e o fericire. Si chinui la crengile alea pana sa ai o taietura acceptabila...
Dar cand a fost cu ciresul ala, mi-am pus comod un scaun, umbrela de soare si am purces la treaba. Insa... nu ajunsesem cu filmul mentionat la partea de lastari lasati.
Invatatura de minte...

#1396
calinus68

calinus68

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,959
  • Înscris: 29.04.2016
Anul asta am altoit in copulatie perfectionata niste pui de prun de grosimea unui creion lasati de anul trecut, ideea e ca s-au prins frumos, calusarea totala, dar am observat un neajuns, deasupra punctului de altoire lastarul de altoi se dezvolta mai puternic decat portaltoiul, este mai viguros, cu toate ca l-am altoit la 30cm de pamant diferenta in grosime e sesizabila.  Intrebarea este daca in timp se uniformizeaza tulpina sau diferenta se pastreaza. Altfel metoda e super profi la diametrul de aceeasi grosime, legatura rezultata e 100% vindecata din primul an.

#1397
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Intrebare...
Se pot recolta altoi de meri de toamna in perioada asta? Pentru altoire in primavara? A trebuit sa tund unul care a luat-o razna... Nu as vrea sa toc crengile.

#1398
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postadip1962, on 16 august 2021 - 08:00, said:

Intrebare...
Se pot recolta altoi de meri de toamna in perioada asta? Pentru altoire in primavara? A trebuit sa tund unul care a luat-o razna... Nu as vrea sa toc crengile.

Nu.
De ce nu altoiesti acum?
Vrei musai despicatura?

Stima.

#1399
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
E tarziu sa mai bag niste muguri dorminzi in niste lastari de cires acuma?
Oricum am bagat, dar intreb sa stiu daca are rost, ca as mai avea ceva locuri.

Stima.

#1400
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
E ok.

#1401
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Vreau sa va cer un sfat.
Am doi nuci in curte dar sunt nemultumit de ei. De taiat i-as putea taia/omori etc. Dar ma gandeam la alta metoda si anume altoirea.
1. Concret, ma gandeamca in primavara sa le tai trunchiurile pana la vreo 80 cm de pamant, apoi sa-i altoiesc sub scoarta.
Acum prima intrebare. Ar fi ok altoirea sub scoarta?
2. Cum nu am altoi, ma gandeam sa cumpar de o pepiniera, acum in toamna, unul sau doi nuci mai buni (probabil vor fi doar bete), iar din trunchiurile lor sa-mi recoltez altoi, pe care in primavara sa-i altoiesc pe cioatele celor batrani.
A doua intrebare: este ok?
Prin aceasta intentionez sa scurtez la maxim perioada pana la rod si sa evit omorarea/scoaterea nucilor vechi (ilegala fara aprobare de la primarie, dar cf legii pentru fiecare 1 nuc scos trebuie plantati alti 3 - asa ca nu vreau sa ma incurc). Ca si soi ma gandeam la Sibisel 44.
Multumesc

Edited by adip1962, 03 October 2021 - 14:18.


#1402
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,163
  • Înscris: 15.05.2008
Are Oleg de la pepiniera voinesti realtoire pe nuc de 10-15 ani parca
Eu am acei nuci crescuti in sticle si la primavara vreau sa incerc altoirea lor,altoi voi recolta din cei 5 nuci ai mei plantati in toamna 2019 4 pesciamski si un fernor si sper sa ajung la cineva care are o livada de chandler sa iau ceva altoi si de la el,din ce judet esti?

#1403
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Problema mea nu este/sunt altoii... astia ii cumpar/procur. Problema mea este daca pot sa-i altoiesc asa cum vreau sub scoarta. Nucii sunt mai dubiosi... Am taiat niste ramuri dintr-unul odata, mi-a plans o cateva zile...

#1404
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
Eu am nuci iesiti din nuca. Pomii mari, sanatosi, se descurca singuri. Fara stropiri, au sub 10% din nuci stricate.
Vecinii au si nuci altoiti. Nu stiu soiul, un nuc cu nuci ff mari si unu cu nuci medii. Tot asa lasati sa se descurce singuri. Anu asa insa datorita secetei nu arata asa sanatosi ca cei salbatici.

Ca productie, e mai buna la nucii altoiti poate chiar dublu. Si fiind nucile mai mari sunt mai usor de spart. Gustul insa e mai bun la nucile mici. Defapt e acelasi gust dar mai intens.

Acum depinde cate nuci ai nevoie si ce vrei sa faci cu ele. Pentru mancat proaspete le prefer pe alea mici. Daca ai nevoie de un kg sau mai mult de miez, te saturi sa spargi la ele.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate