Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...

Depunere declaratie unica PFA - i...

Situatie mostenire
 Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn

Vot europarlamentare

Sfat reparatii
 Jurnal de bord Tesla M3SR 2024 Hi...

Acostament sosele comune Romania

AI-ul Google cartografiaza 1 mili...

De ce nu se fac profesori doar ol...
 imprimanta laser capacitate medie...

Parere garsoniera Tineretului

Sfaturi achizitie boxe hi-fi pent...

Baterie externa solara vs baterie...
 

Irigare prin sistem de picurare

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
4144 replies to this topic

#2341
rainman75

rainman75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 08.12.2007

Bine ca esti tu destept :)), adica NOROC ca esti tu destept, inca o data multumesc pentru sfaturi, miercuri imi vin furtune, picuratori, robineti,filtru, etc. Revin dupa ce fac prima proba.



#2342
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Sau poti sa nu turezi motoppmpa asa tare si cam tot pe acolo ajungi, fara bypass...zic si eu parerea mea. In mod.normal n ar trebui sa plezneasca nimic...mai mult de 3 bari nu face la.gaz maxim. Succes.

#2343
FaneDuru

FaneDuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 825
  • Înscris: 03.08.2010
Daca i se poate regla debitul din turatie, e la fel de bine. Insa daca ce scrie in specificatie e adevarat si n-am motive sa ma indoiesc de asta, debitul de 600 l/min este de 12 ori mai mare decat cel necesar si mi se pare, oarecum, improbabil sa poti scadea turatia asa de mult incat sa ajungi la 50 l/min doar din asta. Sigur, e normal ca in cazul asta sa lucrezi la turatie cat mai mica, dar la care motorul sa mearga, totusi, rotund, insa mi-e greu sa cred ca se va atinge debitul necesar doar din asta. Apoi, e pacat sa arzi gazul crescand presiunea, daca picuratoarele au acelasi debit in intervalul 1 - 3 bari, in loc sa-i usurezi functionarea cu bypass, economisind ceva carburant descarcand motorul de sarcina... Mai ales ca nu inseamna mai nimic din punct de vedere cost si-ti ofera flexibilitate mare in reglaje de debit si presiune.

Edited by FaneDuru, 17 August 2015 - 19:47.


#2344
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,947
  • Înscris: 13.04.2007
Fane, multa rabdare (si timp) trebuie sa ai!
Jos palaria, nu a ta - a NOASTRA!

#2345
FaneDuru

FaneDuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 825
  • Înscris: 03.08.2010
Rabdare am. Cu cei care incearca sa priceapa ce incerc sa sugerez, fara sa creez impresia ca detin monopolul dreptatii... Imi ies din pepeni, dar ma straduiesc sa 'lovesc' doar cu vorbe mai colorate atunci cand vine cate unu' obraznic care crede ca treaba noastra e sa-i rezolvam lui problema chiar daca nu stie s-o defineasca. Tipic, din acest punct de vedere, pe thread-ul 'Motosapa - partea a II-a' interventiile lui anknic (parca...), pilduitoare prin saracia de idei si aroganta.

As vrea eu sa am timp, dar sunt cam (prea) ocupat... Insa am tot timpul calculatorul pornit (si acasa si la birou) si setari care imi trimit mail-uri de informare de fiecare data cand posteaza cineva acolo unde candva am avut si eu nevoi si interventii. Imi ia cateva minute (de obicei maximum 5) sa exprim un punct de vedere si nu vad ce ce n-as face asta (atunci cand cred ca pot sa emit o parere care ar putea ajuta pe cineva). Asta tine neuronu' incalzit obligandu-l sa reformuleze principii pe care le-am invatat de-a lungul vremii, adaptate la context...

Pastrati palariile cu dupa Sf. Marie se zice ca s-ar putea sa aveti nevoie de ele...Posted Image

Edited by FaneDuru, 17 August 2015 - 21:11.


#2346
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,947
  • Înscris: 13.04.2007

 FaneDuru, on 17 august 2015 - 21:09, said:

Tipic, din acest punct de vedere, pe thread-ul 'Motosapa - partea a II-a' interventiile lui anknic (parca...), pilduitoare prin saracia de idei si aroganta.
Cu riscul de a fi off-topic: o cunosc personal pe anknic si pe sotul ei. Am urmarit si topicul acela, fara sa intervin, m-am abtinut cu greu. Oamenii aceea au fost greu incercati in urma acelui furt, colega noastra, in disperare de cauza si ne-ajutata de membrii familiei, s-a facut foarte greu inteleasa. Aroganta ei a fost, de fapt, un strigat de disperare. Parerea mea. Ma bucur ca a trecut cu bine peste acel moment nefericit. Numai bine!

#2347
Cristian_10

Cristian_10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 22.10.2013
Salut , am in posesie 7 ha de pamant pe care il voi cultiva in 2016 cu pepeni verzi si galbeni urmand ca odata cu 2017 sa construiesc si 2000 mp de solar ( 10x100 - 2 buc ) pentru legume/capsuni ( rotatia culturilor trebuie respectata ) . Terenul are dimenasiunea de 500X140 ml . Cultura de pepeni  verzi cu rasad altoit ( 3x1,2 m ) schema de plantare . Pentru pepeni/legume/capsuni voi folosi irigarea prin picurare + microaspersie in solarii . parcela aceast mai am inca una la fel de mare dar care acum este necultivata . Acum irig cu cisterna pepenii dar am in plan sa forez un put de adancime .
Debit pe undeva la 10 L/s ca asa este zona ( tulcea ) . Necesarul de apa trebuie asigurat pt 14 ha de legume toate posibil a fi in acelasi moment . In trecut am cultivat legume in camp dar fara sa irig la norma ci la ochi pt ca nu aveam cu ce masura volumul de apa consumat . Asadar va cer ajutorul pentru a schita o instalatie de irigare prin picurare / fertirigare pt 14 ha de legume . Vreau si un pic de tehnologizare ( udarea pe zone si cu timpi programati ) . Nu stiu mai nimic legat de sisteme de irigatii si de aceea va cer sfatul ( as putea sa merg la o firma sa imi faca ei dar nu vreau sa merg ca mielul la taiat ) . Ce ar presupune un astfel de sistem ( pompe - de care , valve sau cum le-o spune, bazin pt ingrasamaninte ) . Legat de de distributia culturilor in parcela de 14 ha pot sa va spun ca toate culturile vor avea randurile paralele cu latura scurta a terenului ( 280 m ) . Si in final cam cat ar costa ( eu am o cifra dar vreau sa vad daca se si potriveste ) . O seara buna tuturor .

#2348
FaneDuru

FaneDuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 825
  • Înscris: 03.08.2010
@Corsica:
Sunt doar curios daca si-a 'tras' motosapa aia minune, pe care de-alde noi 'nu o vom putea atinge vreodata'. Si trage plugul ala cu trei brazdare care trebuie sa are la 30 cm adancime...
Nu m-am putut abtine...

E normal sa fii afectat de furtul unui obiect cu care-ti faceai treaba. Nu e deloc anormal sa nu intelegi prea bine niste termeni tehnici si sa-i folosesti cu mai putina indemnare daca imprejurarile te obliga. Dar felul (mie mi s-a parut obraznic/arogant...) in care voia sa-si impuna punctul de vedere, tratand acid orice incercare de a-i fi definit problema, cred in continuare ca nu prea poate fi justificat. Dar, ma bucur pentru ea daca si-a rezolvat problema. Pe langa tonul, hai sa zicem prost inteles de mine, parea tenace si ca nu e straina de simtul umorului.  Deja incepem sa mirosim a off-topic...

Edited by FaneDuru, 17 August 2015 - 21:53.


#2349
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006

 jumborom, on 17 august 2015 - 07:20, said:

meganelule, daca mai tii tu minte, la lucrarea de aici fertirigarea se face cu o pompa de 12 V (ca sa nu se curenteze oitele).

Folosesc o pompa (nesubmersibila) Shurflo 2095 - 12VDC / 28m / 10,6 l/min; consum: 4 A - 65 Euro → 300 lei.

Parca cu tine masurasem ca scoate dintr-un butoi asezat pe sol 6 l / min la circa 1 bar.

N-am incercat sa trag cu ea de la 7 metri, dar ar putea sa mearga daca incercam.

Multumesc Jumbo!
Ce vremuri! :)
Abia acum imi amintesc cum ne intrebam noi daca va sta pompa pe pervaz fara sa se rastoarne. :)
Tot acolo munceste pompița?
Daca ma intrebai imi asuceam aminte perfect de furtune, tăieri, imbinări su deloc despre pompa. Mi-a iesit din cap tot asa cum iese apa din ureche. :)

In fine, dupa cum ai vazut, am gasit o pompa submersibila despre care fabricantul spune ca poate merge si 2 ore pe uscat. Am scos cu ea ~100 litri de apa dintr-un put cu luciul la 5m si am irigat o parceluta aflata la aprox 25m distanta (prin furtun de 30ml).

In iarna-primavara as putea sa o folosesc un sistem de irigare a rasadurilor prin inersie. :)
Avantaj major descoperit ieri: fara o supapa de sens permite scurgerea apei in sens invers. Adica, dupa ce tai alimentarea cu energie electrica toata apa ridicata anterior se scurge, prin acelasi furtun, in sursa de apa. Conditia este ca aceasta sursa sa fie mai jos decat incinta in care irigi rasadurile.
Voi mai face un test si cu furtunul de 50ml cu diametrul ceva mai mare.

PS. Am recitit acele postari si am constatat ceva ce oricum simteam in ultima vreme: îi simt lipsa lui Scuterone.
Oare ce mai face? Ne mai citeste? Îi este bine?

Edited by meganedoi, 17 August 2015 - 22:03.


#2350
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,618
  • Înscris: 25.11.2007
Pompita isi face treaba si in ziua de azi fara probleme, desi impinge nu doar apa curata ci apa cu fertilizatori dizolvati (practic niste saruri).

Sa ne tii la curent cu submersibiluta ta, ma gandisem si eu la ea pentru niste aplicatii.

scuterone-le banuiesc ca face bine, probabil ca nu a mai avut timp sa scrie, desi experienta lui ne-ar fi prins bine.

#2351
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Scurt si la obiect...fane, tot respectul pentru rabdare si sfaturile pertinente. Interventia mea a fost doar una scurta...ca o oarecare alternativa...intr adevar, pompa aia nu va scoate sub 50 la relanti...undeva imediat dupa un sfert de gaz, debitul va fi 150 cu plus...mai ales daca nu trage apa de la adancimi considerabile. De mers...si sunt de parere ca va merge rotund motorul la orice turatie. O zi buna.

#2352
FaneDuru

FaneDuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 825
  • Înscris: 03.08.2010
Nu stiu cum se regleaza turatia la pompa aia si pana unde se poate merge (in jos...). Chiar la 'orice turatie', n-as zice... Ca o fi avand un minim sub care nu-ti da voie sa scazi (fara sa pierzi din 'rotunjime', admit...)Posted Image
Oricum, eu cu teoria dar tu ne-ai cam spart cu practica. Bravos natiune ca asta conteaza cel mai mult!

 Cristian_10, on 17 august 2015 - 21:52, said:

Salut , am in posesie 7 ha de pamant pe care il voi cultiva in 2016 cu pepeni verzi si galbeni urmand ca odata cu 2017 sa construiesc si 2000 mp de solar ( 10x100 - 2 buc ) pentru legume/capsuni ( rotatia culturilor trebuie respectata ) . Terenul are dimenasiunea de 500X140 ml . Cultura de pepeni  verzi cu rasad altoit ( 3x1,2 m ) schema de plantare . Pentru pepeni/legume/capsuni voi folosi irigarea prin picurare + microaspersie in solarii . parcela aceast mai am inca una la fel de mare dar care acum este necultivata . Acum irig cu cisterna pepenii dar am in plan sa forez un put de adancime .
Debit pe undeva la 10 L/s ca asa este zona ( tulcea ) . Necesarul de apa trebuie asigurat pt 14 ha de legume toate posibil a fi in acelasi moment . In trecut am cultivat legume in camp dar fara sa irig la norma ci la ochi pt ca nu aveam cu ce masura volumul de apa consumat . Asadar va cer ajutorul pentru a schita o instalatie de irigare prin picurare / fertirigare pt 14 ha de legume . Vreau si un pic de tehnologizare ( udarea pe zone si cu timpi programati ) . Nu stiu mai nimic legat de sisteme de irigatii si de aceea va cer sfatul ( as putea sa merg la o firma sa imi faca ei dar nu vreau sa merg ca mielul la taiat ) . Ce ar presupune un astfel de sistem ( pompe - de care , valve sau cum le-o spune, bazin pt ingrasamaninte ) . Legat de de distributia culturilor in parcela de 14 ha pot sa va spun ca toate culturile vor avea randurile paralele cu latura scurta a terenului ( 280 m ) . Si in final cam cat ar costa ( eu am o cifra dar vreau sa vad daca se si potriveste ) . O seara buna tuturor .
'Tema' e complexa si nu cred ca am timp sa detaliez atat cat ar fi necesar. De-aia incerc sa ma incadrez in cele10 minute pe care pot sa le aloc...
Incerc sa-ti dau niste idei cu privire la abordarea parcelei cu latura scurta a terenului de 280m:
-   Folosesti doua coloane HDPE pe toata lungimea, situate la sfertul laturii scurte, respectiv, la trei sferturi.
-   In astea intepi linii de picurare pe ambele parti (a cate 70 m fiecare). Eficient pentru consumul de apa ar fi sa folosesti tub orb cu picuratoare intepate la fiecare 1.2m, dar pentru suprafata aia te apuca toamna doar cu operatia asta. De-aia, sugerez sa folosesti furtun/banda de picurare cu distanta 100 cm (n-am stire sa se fabrice si la 120 cm... dar nu sunt sigur ca nu exista) si cum nu ma prea pricep la cultura de pepeni, sugerez doar sa iei in considerare schema de plantare cu 1 m intre plante (poate 3.2 m intre randuri...). Nu stiu care ar fi lungimea parcelei, pentru a incerca o socoteala de debit necesar si dimensionare diametru HDPE... Daca, insa, latura scurta are 280m, latura lunga, musai, e mai lunga, de-aia cred ca e bine sa ai in vedere impartirea tarlalei in doua suprafete de udare care sa respecte logica de mai sus. In principiu, debitul necesar al tarlalei reprezinta suma debitelor tuturor picuratoarelor existente pe aceasta. Pentru, sa zicem, 100 m lungime, furtun de picurare cu 4 l/h, debitul necesar ar fi: 100/3,2 = 31 randuri x 4 (lateralele fiecarei coloane) = 124 randuri laterale in total. Cu 70 picuratoare pe fiecare rand avem 124x70 = 8680 buc. Pentru 4l/h rezulta debit necesar de 34720 l/h, adica cca 580 l/min. Cam de aici trebuie sa pleci cand cauti pompa necesara. Daca ai curent electric in zona e mai simplu, daca nu, te orientezi doar catre motopompe. Sau generator electric plus electropompa.

Cei 10 l/sec ar reprezenta debitul estimat al forajului? Daca da, ma tem ca nu prea poti indeplini conditia de simultaneitate udare, deoarece ar cam asigura debitul necesar doar pentru o astfel de jumatate parcela... Doar daca ai in vedere construirea unui bazin urias in care sa aduni apa toata ziua si s-o tragi de acolo pentru irigarea intregii mustarii. La fel, facand socoteli de debit necesar versus posibil de furnizat...

Pentru calcule de cost, pe langa pretul HDPE si al furtunului de picurare, la fiecare intepatura trebuie un racord/conector special care se inteapa in HDPE (cam 2.5 - 3 lei - la cantitate mare mai poti negocia, cred...) si dopuri de capat (cam cu acelasi cost). Acestea poti fi inlocuite cu solutia prezentata pe forum (infasurat ultimii 10 cm ai tubului si tras peste infasurare o alta bucata de furtun, dar pentru suprafata aia mare cred ca e de preferat solutia mai rapida.

Mai trebuie avut in vedere un sistem de distributie a apei catre cele x tarlale, un filtru mesh incadrat intre doua manometre (cand caderea de presiune e mai mare de 0.5 bari trebuie curatat), cate un manometru in zonele cele mai indepartate, ca sa vezi cam ce presiune ajunge acolo. In principiu, chiar daca uzi cu presiune mai mica decat cea pentru care a stabilit producatorul debitul de picurare, debitul scade dupa o curba pe care tot  producatorul o furnizeaza. Si stabilesti necesarul de apa din timpul de udare.

Am depasit usor cele 10 minute si ma apuc de ale mele...

P.S. Mai uitandu-ma o data pe site unde te-am trimis dupa tub de 100 cm, vad un grafic in care apare si varianta 120 cm. Deci exista si poti sa intrebi despre ea, chiar daca nu apare in lista lor...Posted Image

P.P.S. Mi-am adus aminte ca am uitat sa zic oarece despre fertilizare... N-ai nevoie de bazine speciale. Folosesti tub venturi, care suge direct din bidonul in care se gaseste fertilizantul.

Edited by FaneDuru, 18 August 2015 - 10:00.


#2353
StudioOne

StudioOne

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.07.2008

 Cristian_10, on 17 august 2015 - 21:52, said:

Salut , am in posesie 7 ha de pamant
... zona ( tulcea )

Cristian unde mai exact?

Inca un tulcean de-al meu.

#2354
Cristian_10

Cristian_10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 22.10.2013
De pe langa Babadag ( Satu Nou mai exact ) . Problema in zona asta este apa ( foraje adanci la care daca ai "norocul " poti sa nici nu dai de apa ) , astai Dobrogea . Daca dai de apa ai apa cat cuprinde ( <30 l/s dar poti sa nu ai deloc ) . La mine este suprafata mare ( 7 ha ) si de aia apa i-mi dai dureri de cap . Solutii nu vad decat cum spunea FaneDuru : ori bazin sapat vs puturi = expensive .

#2355
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Bazin sapat de un excavator...te rogi sa captezi cat mai multe izvoare...iei o pompa de inalta capacitate...hidranti..km de tubulatura ...si cam atat. Ma rog, e o expunere foarte superficiala fata de ce posteaza colegul Fane. ...stiu...e doar o idee oarecare. Daca nu mai vrei batai de cap, apeleaza la nan dan jain irrigation Romania sau ideal logistic din Arad...astia sunt strict pe irigatii...proiecte pe site urile lor au destule cat sa iti dai seama cam care, ce poate. Eu lucrez pe partea de irigatii cu ideal logistic de 11 12 ani...de la ei am luat si folia pt solarii. Ei sau ceilalti ar trebui sa cunoasca si firmele care foreaza sau fac bazine de acunulare. Oricum ieftin nu va fi...Dumnezeu sa ti ajute.

#2356
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,578
  • Înscris: 27.01.2012
Satul ala e in varful dealului la Babadag? Sau pe marginea baltii?

#2357
StudioOne

StudioOne

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.07.2008
Nu mai Gurule. Are si o balta in zona. E oricum zona de deal

#2358
Cristian_10

Cristian_10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 22.10.2013
Mda. Mi-am facut o idee despre cum ar arata o instalatie completa . Cea mai mica problema este saparea bazinului , putul in schimb , vai, vai . Cel mai simplu ar fi sa forez un put , din put cu o pompa submersibila sa umplu bazinul ( ~ 400 mc ) , din bazin sa  trag cu o alta pompa destul de fortoasa ca sa pot uda 14 ha sau doua mai mici in caz ca nu ud totul deodata . La ce lungimi a-ti folosit benzile maxim ? 70 m ar fi cam putin ideal ar fi macar dublu ( 140 m ) . Satul este langa balta Topraichioi dar terenul este la 4-5 km de ea si n-am cum lua apa din ea deci , nu put , nu fac nimic . Am sa cad ce imi propun cei de la NaanDanJain si la ce costuri . Are ceva daca ingrasamantul din bazin nu este consumat imediat dupa solubilizare totodata ci putin in fiecare zi ? 2 g pe planta /zi . Pt solarii la ceata si microaspersie ce imi recomandati ( se pot face tratamente cu sistemul asta ? sau doar ca sa ud culturile ? )

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate