Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin
 MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro
 Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 

Seminte de legume - soiuri ROMANESTI

- - - - -
  • Please log in to reply
395 replies to this topic

#145
green_waves

green_waves

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 27.01.2010

View Postomnitera, on 20th September 2010, 05:45, said:

merci pt sfaturi :thumbup:  Am auzit de la diversi ca iarna asta va fi cea mai grea din ultimii 1000 de ani. Daca ii las in pamint mi-e sa nu inghete. Mai bine-i scot si-i pun in primavara. Cum pot sa pastrez radacinoasele mai bine ? Zona de depozitare e subsol din caramida tencuita si placa de ciment jos. Destul de aerisita, dar se cam mumifica si nici merele nu se pastreaza prea grozav. Nu au caldura dar nici nu e pericol de temperaturi mici.
Depinde foarte mult de cantitatea pe care vrei sa o pastrezi. Si eu am subsol la casa si acolo depozitez legumele pentru iarna. Inainte, cand ploile veneau la timp, cultivam suprafete mai mari cu morcov si patrunjel de radacina. Am avut ani in care a trebui sa depozitez chiar si cateva tone de morcov, telina, patrunjel si pe toate le-am pus in subsol.
La cantitati mici merge sa le pui in ladite cu nisip, dar in cazul unora mai mari, metoda cea mai simpla ca sa nu se ofileasca este sa le acoperi cu folie, dintr-aceea cu care se acopera solariile.
Eu acopeream gramada de radacini roata imprejur, iar pe mijloc lasam o mica portiune neacoperita ca sa intre aerul. Eventual, pot fi descoperite pentru aerisire, din cand in cand.

#146
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Nedumerire:

Varza din semintele de la Suceava,in primavara, am plantat rasadurile cam tirziu in gradina pt ca speram sa se faca mai viguroase. Odata puse in gradina au inceput sa se dezvolte foarte bine in conditiile in care in rasadnita stagnau. Dar nu s-a dezvoltat capatina de varza ci a facut o radacina uriasa ca de ridiche neagra, jumate in sol jumate afara.

Stiam ce am plantat, nu recunosteam ce a iesit pina ce nu am gustat si apoi mincat acea radacina, are gust de cotor de varza si e ff buna.

Ce s-a intimplat ? Daca ingrop in pamint acele radacini in toamna sau in primavara va iesi varza de consum sau varza de seminte ? Stiu ca e bianuala.

#147
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Am vazut la stiri, acum cateva zile, cum ca se tot fura soiuri de legume de la noi de catre straini etc etc. Bineinteles ca era subliniata si starea saracacioasa si chiar deplorabila a statiilor de cerceare in domeniu de la noi din tara.

Dilema: Credeti ca putem ajuta si noi daca cuparam seminte cu precadere autohtone ? Bineintelesc acolo unde se poate.
Eventual daca se poate si ceva locatii de unde se pot cumpara, si chiar link-uri daca ne lasa domnul Horia.  ^_^

#148
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posttavktm, on 11th January 2011, 11:09, said:

... si chiar link-uri daca ne lasa domnul Horia.  ^_^

Poti sa pui link-uri cat incape ... scopul nostru e sa informam si sa ajutam lumea.

Si mai lasa-ma cu "domnu", ca mi se urca la cap ...

#149
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
http://www.svgenebank.ro/

#150
deneka

deneka

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.01.2011

View PostDDuras, on 14th January 2011, 16:26, said:


Mai raspunde cineva la Banca de Gene?
Ca eu incerc de o luna fara success. Am crezut ca sunt in concediu de sarbatori, pe urma ca sunt dupa sarbatori, dar nici o sansa sa ma contacteze cineva.

Edited by deneka, 16 January 2011 - 07:56.


#151
sorin64

sorin64

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 25.06.2009
Buna,  si eu sunt un gradinar amator din zona Brasovului, am trait la bloc 42 de ani, de 4 ani incerc sa formez o gradina, c-am 400 mp.
Am incercat si eu soiuri de legume de la "seminte.de" sau "marcoser.ro" dar in ultimii 2 ani nu am folosit fungicide si insecticide si nu au mai dat roade
Am cumparat astazi ardei grasi ISALNITA 85 si castraveti cornichon Mondial din market ambalate de AGROSEL.
Seminte de legume Autohtone mai au la Buzau la:
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (S.C.D.L.) Buzău
Sediu: Str.Mesteacănului 23, Buzău, jud.Buzău, cod 120024
Telefon/Fax: 0238-722560
Telefon: 0238-722593

Produse

Ardei gogoșar SPLENDENS


Soi timpuriu de ardei gogosar destinat consumului in stare proaspata si industrializarii. Plantele nu prezinta internoduri scurte si sunt viguroase, cu inaltimea medie de 50-55 cm si cu 3-4 ramificatii. Frunze de formă ovală și culoare verde intens. Fructele au culoarea verde intens inainte de maturitate, rosu intens la maturitatea fiziologica si sunt de forma globulară, ușor turtiți, cu 3-5 lobi slab marcati, cu greutatea medie a fructului mai mare de 150 g, pericarp de 9-12 mm .Potentialul de productie este de 38-42 t/ha, din care peste 40% se recolteaza pana la 15 septembrie. Perioada de vegetație: 174 zile (de la răsărire la recoltare).
  
Ardei gogoșar SPLENDID


Soi de gogoșar semitârziu (153-156 zile), cu plante de 36-50 cm înălțime, cu tufă răsfirată cu 3-4 ramificații. Fructele roșu intens la maturitatea fiziologică, cu greutate cuprinsă între 100-140g, cu 3-4 lobi, au formă rotundă-turtită, cu lungimea fructului cuprinsă între 2,7-5,1cm și diametrul între 7 și 10,6 cm. Grosimea pericarpului este de 8-11mm. Potențialul de producție este de 50-55t/ha.
  
Ardei gras ARUM


Soi timpuriu, cu o perioada de vegetație de 134 de zile, destinat consumului în stare proaspătă. Planta este viguroasă, cu frunze de culoare verde deschis. Fructele sunt verzi la maturitatea de consum și roșii la maturitatea tehnologică. Greutatea fructului este de cca. 80 gr.
  
Ardei gras BUZĂU 10


Soi de ardei gras timpuriu cu fructe de formă trapezoidală, de culoare galben-deschis. Fructele sunt de dimensiuni medii, raportul înălțime/diametru fiind de 9/6cm , cu grosimea pulpei de 6-7 mm și o greutate a fructului de 90-100 g. Se poate cultiva atât în solarii cât și în câmp deschis pentru consum în stare proaspătă sau industrializare. Producție: 35t/ha.


  
Ardei gras GALBEN SUPERIOR


Soi semitimpuriu de ardei gras, cu greutatea fructului 110-120 g. La maturitatea de consum are culoarea galben-deschis, iar la maturitatea fiziologica este rosu. Tufa viguroasă, cu înălțimea de 55-60 cm. Fructele cu 3-4 lobi sunt ascuțit-tronconice, cu lungimea de 8-10 cm și diametrul de 6.5-7 cm. Grosimea pulpei este de 7.5-8 cm. Potențialul de producție este de 35-40 t/ha. Se opresc 5-6 fructe pe planta in culturi semincere.
  
Ardei iute LINIA 1


Populatie locala de ardei iute tip Cayenne. Tufa viguroasa, cu crestere nedeterminata, cu inaltimea de 80 - 120 cm, foliaj bogat, de culoare verde intens, ramificatie dichotomica. Fructul are forma elipsoidala cu varful ascutit, usor curbat, iar cu treimea superioara ondulata si neted in rest. Dimensiunile fructului sunt cuprinse intre 15 si 23 cm lungime si 1.2 – 1.5 cm, diametru bazal. La maturitatea tehnica fructele au culoarea verde deschis, iar la maturitatea fiziologica sunt de culoare rosu-intens. Gustul este mediu picant, placut. Foarte productiv, leaga bine si in conditii de protejare (sera, solar) si in camp deschis. Putin pretentios fata de conditiile ecologice, nu necesita lucrari speciale de intretinere.
  
Ardei lung COSMIN


Soi semitârziu (137-142 zile), cu plante de 55-60 cm înălțime, tufă viguroasa cu 3-4 ramificații. Fructele pendente, tip teaca, cu suprafata voalata, roșu intens la maturitatea fiziologică, cu greutate cuprinsă între 70-110 g, cu 2-3 muchii, cu inaltimea medie a fructului – 14.5 cm și diametrul între 4-7 cm. Grosimea pericarpului este de 4.8-5.8 mm. Potențialul de producție este de 32-43 t/ha. Fructele rosiu inchis, dulci, suculente, aromat, destinate consumului in stare proaspata. Rezistenta buna la VMT si mijlocie la VMC si la Verticillium dahliae. Se opresc 5-6 fructe pe planta in culturi semincere.
  
Busuioc AROMAT DE BUZĂU


Soi condimentar cu o aromă specifica, tufă puternic ramificată, lăstari cu flori albe și colorit caracteristic al frunzelor, verde deschis. Bine adaptat la condițiile de mediu din țara noastră, poate fi cultivat în sistem ecologic datorită rezistenței sale la bolile și dăunătorii specifici, în câmp, spații protejate sau în încăperi, ca plantă de ghiveci.
  
Castraveți SIRIUS F1


Hibrid timpuriu cu o capacitate mare de emitere a copililor. Fructele de tip cornichon, sunt ferme cu gust plăcut, excelente atât pentu consum în stare proaspătă cât și pentru industrializare. Plasticitatea mare a soiului îl face să poată fi cultivat în toate zonele țării, atât în spații protejate cât și în câmp deschis. Producție: 50 – 55t/ha.
  
Castraveți SLANIC


Soi timpuriu destinat cultivării în câmp deschis cu fructe de tip cornichon, excelente atât pentu consum în stare proaspătă cât și pentru industrializare. Plasticitatea mare a soiului îl face să poată fi cultivat în toate zonele țării.
  
Castraveți TRIUMF F1


Hibrid timpuriu, perioada de vegetație de 75 de zile, destinat cultivării în spații protejate și câmp deschis. Fructele de tip chornichon sunt cilindrice cu perișori maro, pulpa este fermă, cu gust plăcut, fără amăreală, cu aromă specifică. Capacitate de producție: 45t/ha; rezistență bună la atacul agenților patogeni, perfect adaptat la conditiile agro-pedologice ale zonei.
  
Ceapă din sămânță DE BUZĂU


Soi de ceapă ceaclama semitardiv, cultivat prin semănare directă. Bulb de aproximativ 170 g, formă sferică, ușor turtită, omogen, bine îmbrăcat de frunzele exterioare care au culoarea galbenă-maronie și albă în interior. Se păstrează bine peste iarnă. Recomandat pentru toate zonele producătoare de ceapă din țara noastră. Potențial de producție - 40-60 t/ha.
  
Ceapă din sămânță RUBINIU


Soi de ceapă timpuriu, cu bulbi mari, în formă de trunchi de con, acoperiți la exterior de tunici pergamentoase de culoare roșie-violet. Foile interioare, suculente, sunt de culoare mov deschis, acoperite de o membrană de culoare mov.
  
Cicoare de grădină ANGELA


Soi timpuriu. Căpățâna este mijlocie ca lungime (17,7 cm), diametrul este de 20,9 cm. Culoarea principală a feței exterioare este verde. Maturarea căpățânilor este foarte concentrată, iar gustul foarte bun și deosebit. Rezistența la lungimea zilei este foarte bună. Prezintă rezistență la Bremia lactucae, Botritys c. și Virusul Mozaic al Salatei. Producția medie 34,9 tone/ha. Se poate cultiva în toată țara.
  
Cicoare de grădină CAMELIA


Soi timpuriu. Căpățâna este mijlocie ca lungime (17,7 cm), diametrul este de 20,9 cm. Culoarea principală a feței exterioare este verde. Maturarea căpățânilor este foarte concentrată, iar gustul foarte bun și deosebit. Rezistența la lungimea zilei este foarte bună. Prezintă rezistență la Bremia lactucae, Botritys c. și Virusul Mozaic al Salatei. Producția medie 34,9 tone/ha. Se poate cultiva în toată țara.
  
Craite LINIA12


Tagetes patula
Planta ce formeaza tufe compacte, ramificate de la baza, cu frunze glabre, alterne, cu diviziuni lanceolate ascutite, penatisectate. Florile sunt dispuse in capitule solitare, de culoare portocalie, cu inflorire bogata pana toamna tarziu.
Talia plantei – cm - 42,3
Diametrul tufei – cm - 40 Numar de ramificatii - 5,8
Diametrul florii – cm - 4,6

  
Dovlecel HAPY


Soi semitimpuriu, 70-75 zile pana la recoltarea primelor fructe de consum, 130-140 zile pana la maturitatea tehnica. Tip de crestere – semitarator, talie medie a tufei. Frunze mari, cu petiol lung, verde inchis, cu pete argintii si perisori teposi. Flori mari, galbene, predominant femele. Fructul – melonida cilindrica, verde deschis spre alb, la maturitatea de consum si galben-portocaliu la maturitatea fiziologica. Se consuma proaspat in salate, ras, feliat, in mancaruri, de la dimensiuni de 14-15 cm pana la 22-24 cm, pastrandu-si gustul si finetea. Fructele se pastreaza 10-12 zile la -2-3 oC, rezista la transport, ferme. Soi inzestrat genetic la atacul de boli si daunatori specifici, fiind pretabil la cultivare in sistem ecologic. Potential mediu de productie 35-45 t/ha, cu posibilitatea obtinerii unor productii mari in conditii optime. Se poate cultiva in toate zonele tarii.
  
Fasole pitică IOANA


Soi timpuriu cu perioadă scurtă de vegetație și creștere determinată, plantele având o înălțime de 40 – 45 cm. Păstăile au o culoare galben – albicioasă, cu o lungime medie de 15 cm și o grosime de 0,9 mm. Păstăile nu au ațe și se încadrează în grupa soiurilor cu păstaie extrafină. Producție: 12t/ha, permite recoltarea mecanizată pentru consum în stare proaspătă sau pentru industrializare.
  
Fasole pitică MENUET


Soi timpuriu de fasole, cu perioadă scurtă de vegetație și creștere determinată, plante cu înălțime de 40 cm. Păstăile au culoare galben-verzui pal când sunt mici și galben pai la maturitatea de consum, cu o lungime medie de 15 cm și o grosime de 0,9 mm. Păstăi fără ațe, foarte fragede, se încadrează în grupa soiurilor cu păstaie extrafină. Producție: 12 t/ha, permite recoltarea mecanizată pentru consum în stare proaspătă și industrializare, 80% din păstăi maturându-se concomitent pe plantă.
  
Garoafe Chabaud FEUER KONING


Dianthus caryophyllus var. CHABAUD
Decorativa prin port, miros suav, flori rosii involte, tija florara rigida, perioada lunga de inflorire (din iunie, pana la caderea brumei). Se foloseste ca floare taiata si pentru decorarea parcurilor si gradinilor.
Talia plantei – cm - 51,0
Diametrul tufei – cm - 35,4
Lungimea tijei florale – cm - 33,2 Numar de ramificatii - 4,3
Diametrul florii – cm - 5,2


  
Mazăre de grădină GETICA


Soi de mazăre de grădină semitimpuriu destinat consumului în stare proaspătă și industrializării. Se remarcă prin gustul plăcut al boabelor mijlociu de fine, timpurietate, maturitate uniformă și potențial de producție crescut. Plasticitatea crescută îl face să poată fi cultivat în toate zonele țării.
  
Morcov NABUCO


Soi de morcov apreciat pentru gustul plăcut, dulce, destinat consumului în stare proaspătă și industrializării, cu bună rezistență la depozitare. Atractiv prin coloritul viu și forma sa cilindrică, cu vârful ușor rotunjit. Plasticitate ecologică mare.
  
Pătrunjel de frunze ORY


Plantă bienală, cu mare capacitate de regenerare. Rădăcina este suficient de îngroșată, astfel încât poate fi utilizată în consum și ca atare (dacă densitatea culturii nu este mai mare de patru-cinci sute de mii plante la hectar, iar solul este ușor, profund și drenat). Este tolerant la atacul patogenilor care produc deprecierea calitativă a recoltei prin făinare sau septorioză.
  
Pepene galben FONDANT


Soi timpuriu. Fructul are culoarea de bază a epidermei galbenă la maturitatea tehnică. Fructul este scurt (11,5 cm) și are diametrul mic (11,5). Pulpa are culoare de bază crem (orange). Gustul pulpei este fondant. Rezistența la crăpare și transport este foarte bună. Este mijlociu rezistent la Sphaerotheca fuliginea, Fusarium oxysporum f. ssp. melonis și tolerant la Colletotrichum lagenarium. Producția medie obținută este de 32 t/ha, fructele având peste 1,5 kg. Se poate cultiva atât în câmp deschis cât și în spații protejate.
  
Pepene verde DOCHIȚA


Soi semitimpuriu, diploid, fructul este rotund, uneori usor turtit, cu coaja verde deschis, cu dungi de culoare mai inchisa, miezul fructului este rosu sau roz, greutatea fructelor este cuprinsa intre 3-8 kg.
  
Ridichi de lună LINIA 1


Linie diploida foarte timpurie de ridichi de luna, cu frunze mijlocii, larg obovate, rotunjite, pubescente, de culoare verde galbui. Radacini medii spre mari, rotunde, de culoare rosu-carmin uniforma, culoarea pulpei opaca, tendinta slaba de dospire, cortex subtire.
  
Ridichi negre Iulia


Linie diploida de ridichi de vara-iarna, cu maturitate mijlocie spre semitarzie, cu frunze scurte cu pozitie orizontala, larg obovate, de culoare verde inchis, cu multi lobi. Ridichi scurte, cu grosime mijlocie, transversal eliptice in sectiune, pulpa alba translucida, tendinta tarzie de dospire. Rezistenta buna la pastrare peste iarna.
  
Salată GRAȚIA


Soi de salată semitimpuriudestinat cultivării atât în câmp deschis, cât și în spații protejate. Se remarcă prin mărimea și finețea căpățânii, ca și prin coloritul verde deschis al frunzelor. Calitățile de consum se păstrează o perioadă destul de mare (frăgezime, lipsa gustului amar, emiterea tijei florale).
  
Spanac ROMÂNESC


Soi de spanac semitimpuriu, apreciat de consumatori pentru gustul plăcut al rozetei sale bogate de frunze triunghiulare, ușor rotunjite la vârf, de culoare verde intens. Apreciat pentru pretabilitatea la recoltare mecanizată și producțiile crescute realizate.
  
Țelină DACIA


Soi de țelină semitimpuriu destinat consumului în stare proaspătă și industrializării, apreciat pentru culoarea plăcută a pulpei și aroma fină, buna capacitate de păstrare și dimensiunile medii ale rădăcinii de consum, apreciate pe piață. Nu ridică probleme deosebite din punct de vedere fito-sanitar.
  
Tomate BUZĂU 1600


Soi semitardiv de tomate, cu creștere nedeterminată, viguros. Fruct mare, ~200 g, de formă sferică. Suprafața fructului - netedă, de culoare roșie uniformă. Fructul este ferm, nu crapă. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de atacul principalilor agenți patogeni. Potențialul de producție - 60-80 t/ha. Cu tehnologie optimizată, producția poate crește până la 150 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 22


Soi semitardiv, cu crestere determinată, viguros. Fruct mare, greutate medie ~180 g, de formă globulos-turtită. Suprafața fructului - netedă ușor costată, culoare roșie uniformă pe toată suprafața. Fructul își păstrează fermitatea pe teren timp de 10-12 zile. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de atacul principalilor agenți patogeni. Potențialul de productie - 70-80 t/ha. În condiții foarte bune de cultură poate produce până la 90-100 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 4


Soi timpuriu de câmp, cu creștere determinată și coacere concentrată a fructelor; tufă de vigoare medie, cu foliaj verde mediu; fructe cu formă rotund-ușor înaltă, greutate medie de 100-150 g și indice de formă de 1.02-1.1; culoare verde-deschis înainte de maturitate și roșu intens la maturitatea fiziologică, adecvată pentru industrializare; prezintă 3-4 loji seminale; fermitate bună, rezistente la crăpare și păstrare; substanță uscată 5,8-6.2 %; calități organoleptice deosebite; 107- 110 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Tolerant față de boli. Potențial de producție: 55-65 t/ha. În condiții bune de cultură poate produce până la 90 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 47


Soi semitimpuriu, cu creștere determinată, vigoare mijlocie. Fruct mijlociu, greutate ~100 g, formă sferică, ușor turtită. Suprafața fructului este netedă, de culoare roșie-uniformă. Fruct ferm, coacere concentrată, conținut ridicat în substanțe utile - recomandat pentru industrializare, putându-se recolta mecanizat. Se cultivă cu succes în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de boli. Potențialul de producție - între 50-70 t/ha, ajungând chiar la 85 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 50


Soi timpuriu cu creștere nedeterminată, talia medie a plantei 1,90 cm, prima inflorescență apare după 4 – 5 frunze, cu 6–7 fructe în inflorescență; fructe sferice ușor alungite, cu 3 – 4 loji seminale, fără calotă verde înainte de maturare, cu fermitate bună și rezistență la crăpare. Fructul are o greutate medie de 260 g, înălțimea de 8,66 cm și grosimea de 7,46 cm. Gustul fructului este plăcut, cu aspect comercial atractiv. Soi pentru cultura în câmp deschis, destinat consumului în stare proaspătă; potențial de producție: 40 – 50 t/ha.
  
Tomate CARISMA


Soi de tomate tip cireașă, cu creștere nedeterminată, productiv, destinat cultivării în spații protejate și câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roșu intens și aroma deosebită. Se pot recolta și în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă și industrializării - conservate la borcan în suc de tomate. Rezistență bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.
  
Tomate CORALINA


Soi de tomate tip cireașă, cu creștere nedeterminată, productiv, destinat cultivării în spații protejate și câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roșu intens și aroma deosebită. Se pot recolta și în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă și industrializării - conservate la borcan în suc de tomate. Rezistență bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.
  
Tomate DARSIRIUS


Soi semitimpuriu de tomate cu creștere determinată, destinat industrializării. Fructe pruniforme, de culoare roșu închis, cu luciu, ferme, cu o greutate medie de 60-80 g, fără capac verde, se recoltează ușor, fără codiță. Conținut în substanță uscată de peste 6%, cu o producție medie de peste 2.5 kg / plantă. Număr mic de semințe în fruct. Soi înzestrat genetic cu rezistență la bolile specifice tomatelor și nematozi. Capacitate de păstrare a fructelor după recoltare - peste 10 zile.
  
Tomate KRISTINICA


Soi semitimpuriu, destinat industrializării și consumului în stare proaspătă. Creștere determinată și vigoare medie, Destinat cultivării în câmp pentru industrializare, se pretează foarte bine în culture ecologice și chiar în solaria. Fructe colorate în roșu intens cu o greutate medie de 80 – 120g, ferme, rezistente la transport și păstrare; potențial de producție: 35 – 50t/ha.
  
Tomate MARATONUS


Soi semitimpuriu de câmp, creștere determinată; tufă viguroasă, foliaj verde deschis; fructe rotund-ușor înalte, greutate medie de 150-240 g, culoare verde-deschis înainte de maturitate și roșu intens la maturitatea fiziologică; 4-5 loji seminale; fermitate bună, rezistente la crăpare și păstrare; conținutul în substanță uscată 6.0-6.4%; pentru consum în stare proaspătă și industrializare; 115-120 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Tolerant față de principalele boli și dăunători. Potențial de producție: 70-75 t/ha. În condiții bune de cultură poate produce până la 100 t/ha.
  
Tomate SIRIANA


Hibrid timpuriu, cu creștere nedeterminată, destinat cultivării în spații protejate și câmp deschis. Fructul este sferic, ușor turtit cu o înălțime de 5 cm. La maturitate fructul are o greutate de 120–180 g și o culoare roșu uniform strălucitor. Capacitate de producție deosebită; 3–3,5 kg/plantă, rezistență bună la transport, perfect adaptat la condițiile agro-pedologice ale zonei.
  
Varză de toamnă BUZOIANA


Soi semitarziu cu perioada de vegetatie de 135-140 zile. Plante cu inaltime mijlocie; diametrul rozetei de frunze mijlociu spre mare (75-90 cm); culoarea frunzei verde-albastrui, bine acoperita cu pruina, nervura proeminenta. Capatana circulară, îndesată, cu diametrul intre 18-21 cm; greutate 2.0-3.5 kg (70% din plante). Frunzele din capatana fine, albe, suculente. Recomandata pentru toate zonele țării. In sud merge in cultura succesiva, dupa plante care parasesc devreme terenul. Este tolerant fata de boli. Soi foarte productiv, 60-80 t/ha. Indicat pentru consum proaspat si conservare prin murare.
  
Varză de toamnă DE BUZĂU


Soi tardiv de varză de toamnă, tolerant față de boli. Căpățâna: greutate ~ 2-6 kg, formă sferic-turtită, foarte îndesată, frunze interioare fine, de culoare albă, suculente. Plasticitate ecologică mare. În zonele sudice se cultivă în culturi succesive, după plante care părăsesc devreme terenul. Este un soi foarte productiv - producție medie - 60-80 t/ha.
  
Varză de toamnă MĂGURA


Soi semitardiv de varză de toamnă. Căpățâna: greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperită (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine și subțiri. Rezistența la crăpare la maturitatea de consum - 10-15 zile. Se cultivă în toate zonele țării. În zona sudică se poate cultiva în cultură succesivă, cu condiția plantării până la data de 15 iulie. Prezintă rezistență mijlocie față de Alternaria, Peronospora și rezistență bună față de Xanthomonas. Soi foarte productiv, producție medie - 70-75 t/ha.
  
Vinete DRĂGAICA


Soi timpuriu. Planta este viguroasă, fructul este cilindric spre ușor piriform și la maturitatea tehnică are culoare violet-închis, foarte lucios, cu suprafata netedă. La maturitatea tehnică, pulpa este colorată în alb gălbui; are o textură fină și un gust plăcut. Greutatea medie a fructului la maturitatea tehnică este de 300 g. Se poate cultiva în toate zonele din țară în solarii și în culturi de câmp. Comportarea față de boli este bună. Este un soi foarte productiv, de la care se poate obține o productie medie de 51 t/ha.
  
Vinete ZARAZA


Soi semitimpuriu, destinat consumului în stare proaspătă și industrializării, cu fructe cilindrice, ușor piriforme, cu lungime medie de 19-20cm, diametru median mare, 7,5-8,0 cm, greutate medie a fructelor de 450g și potential de productie de 45-50t/ha. Soi tolerant la bolile specifice poate fi cultivat în toate zonele favorabile culturii pătlăgelelor vinete, putând fi cultivat cu ușurință în gospodãriile populației.
  
Cand ajungeti acolo intrebati de "complexul de seminte"

Bafta

#152
latze

latze

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.01.2005
Salutare! Am trimis si eu mail la banca de gene dar niciun raspuns pana acum. Sper sa fie in pauza doar pana vine primavara :). Cei care le-ati mai scris ati trimis mail tot la [email protected] ?

#153
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Astepti degeaba!
Acolo (si nu numai) comunismul domina activitatea lor!
Se cred "de stat" sau asa inteleg ei activitatea lor!

PS: cauta si in alta parte! poate sunt si societati interesate sa intre pe piata!
     nimeni nu este de neinlocuit!

#154
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009

View Postdanutz_2009, on 26th January 2011, 19:44, said:

Astepti degeaba!
Acolo (si nu numai) comunismul domina activitatea lor!
Se cred "de stat" sau asa inteleg ei activitatea lor!

PS: cauta si in alta parte! poate sunt si societati interesate sa intre pe piata!
     nimeni nu este de neinlocuit!
  

Nu-i adevarat. Anul trecut cind i-am contactat au fost prompti.

#155
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Incearca la primavara. Asta iarna nici mie nu mi-au raspuns, dar in primavara au fost prompti.

#156
pamela200

pamela200

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 07.10.2005
Salut.

Stie cineva de soiul de ardei gogosar Creola ? Din ceea ce am discutat la magazinul de unde l-am cumparat, reiese faptul ca acest soi de ardei gogosar este o varianta imbunatatita a soiul Cornel si este produs exclusiv la Statiunea de Cercetare de la Bacau.
Avand in vedere ca este un soi timpuriu, as vrea sa incerc anul acesta sa-l seman direct in camp, cu o semanatoare de precizie. A mai incercat cineva asa ceva ?

#157
Tanu_sv

Tanu_sv

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 08.02.2011

View Postdanutz_2009, on 26th January 2011, 20:44, said:

Astepti degeaba!
Acolo (si nu numai) comunismul domina activitatea lor!
Se cred "de stat" sau asa inteleg ei activitatea lor!

PS: cauta si in alta parte! poate sunt si societati interesate sa intre pe piata!
     nimeni nu este de neinlocuit!


Am cateva probleme cu acest mesaj:
1. ma intriga atitudinea marlaneasca specifica multor persoane dintr-o zona a tarii in care proletcultura comunista a facut ravagii;
2. adresa de mail nu e functionala deoarece proprietarul severului, compania Astral, nu mai exista, fiind preluata de UPC;
3. eu am sunat astazi la Banca de gene, tel. 0230 521016 si am avut onoarea sa vorbesc cu niste oameni deosebiti, dornici sa ma ajute benevol atat cu seminte cat si cu sfaturi. Incepand cu 15 februarie vor livra gratuit seminte prin posta celor ce solicita acest lucru. Trebuie doar sa li se trimita o adresa.

P.S.: Probabil ca oanenii de la Banca de gene din Suceava sunt atat de amabili deoarece in Bucovina si in unele zone din Ardeal n-a existat colectivizarea in masa ca sa-i faca pe unii sa nu aiba 7 ani de acasa si respect pentru oamenii deosebiti care inca mai lucreaza in sectorul bugetar.

#158
viorica67

viorica67

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 09.02.2011
Ardeiul gras din imagine este romanesc?

#159
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
:o  ce imagine ???

Si daca ar fi vre-una, crezi ca iti putem spune dupa o poza ce natie este ???

#160
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Atitudinea marlaneasca nu ma caracterizeaza! Am cei sapte ani de educatie! Ai inteles colega?
Se poate ca proletcultura comunista sa fi facut ravagii in anumite zone!
Nu am pus umarul la aceste ravagii! Eram prea mic ca varsta!
Si altii au avut probleme cand au dorit sa contacteze Banca.
Si tu recunosti ca au fost/poate mai sunt probleme!
Nu ataca asa de acid si....sub centura! (disfunctionalitatile de acolo au existat).

PS1: horia66 ar trebui sa intervina! (horia66 spune-i un banc cu olteni, poate se calmeaza!);
PS2: Tanu_sv, te-ai inscris aici pentru a face reclama Bancii sau pentru a ma certa din cauza locatiei mele?
PS3: recent a fost un reportaj la tv, de la Banca. Mi-a placut reportajul si mi-a placut si doamna care reprezenta Banca!
       Am inteles situatia actuala (de transfer administrativ) si am ramas surprins de "valoarea" probelor din Banca.
PS4: nu voi mai raspunde colegului Tanu, daca va mai avea voie sa activeze aici, din respect pentru vechii colegii!

#161
use_le_ss

use_le_ss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 15.01.2009
toate statiunile de cercetari cu care am discutat la telefon au functionare cu sincope. am discutat despre seminte de soiuri de legume romanesti la statiunile de cercetare de la buzau, bacau si brasov ( toate cu b vad :)) )

la bacau au vandut tot catre unisem impex srl, care le da cu de 2-3 ori pretul ( asta la en-gros )
la buzau au cate ceva, dar in nici un caz tot ce scrie pe site, probabil ca au 20-25%, o sa aflu maine cand trec pe la ei. la ei aproape tot terenul a fost vandut de fosti si actuali directori si s-a transformat in centre comerciale
de la brasov nu pot sa iau ca eu am ferma in baragan... iar la ei vor sa faca aeroport pe loturile semincere si de testare

ceea ce o  sa fac anul asta este sa aduc seminte de soiuri traditionale din afara tarii sa vad cum se aclimatizeaza. ma rog... nu o sa iau seminte de la tropice, o sa iau tot din zona temperat continentala. in principiu ar trebui sa fie in regula :)

#162
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postdanutz_2009, on 26th January 2011, 20:44, said:

...
Acolo (si nu numai) comunismul domina activitatea lor!
Se cred "de stat" sau asa inteleg ei activitatea lor!
...


View PostTanu_sv, on 8th February 2011, 21:59, said:

1. ma intriga atitudinea marlaneasca specifica multor persoane dintr-o zona a tarii in care proletcultura comunista a facut ravagii;

@danutz_2009 si @Tanu_sv: ar fi cazul sa va cereti scuze reciproc pentru ma^ncarimea de limba si sa ... shake hands.

Chiar daca risc sa va dezamagesc, sa stiti ca lumea nu "intra" pe-aici ca sa citeasca balacareli ...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate