Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Seminte de legume - soiuri ROMANESTI

- - - - -
  • Please log in to reply
395 replies to this topic

#163
Tanu_sv

Tanu_sv

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 08.02.2011
Îmi cer iertare. Am greșit și am avut o reacție exagerată. Sunt doar exasperat de modul în care nu mai credem în valorile noastre și avem doar tendinte distructive. P.S.: Am doar 28 de ani și nu am prins poate suficient din perioada comunistă, dar bunicii mei, care erau printre altele și niste legumicultori extraordinari, care-și păstrau propriile soiuri de legume, au avut mult de suferit în acea periadă deoarece erau suficient de gospodari pentru a fi considerați "chiaburi".

#164
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Iti inteleg punctul de vedere si scuzele sunt acceptate (din partea celorlalti useri, bineinteles...).

Dar trebuie sa intelegi si faptul ca, multe asa zise "statiuni de cercetari" au ma^ncat efectiv banii de la buget degeaba, fara a avea cel mai mic aport la sustinerea agriculturii - nu fac deloc aluzie la acea "banca de gene" (ei s-au comportat exemplar, sunt multe marturii..).

#165
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Educatia primita de acasa si solicitarea moderatorului ma obliga sa intind mana catre
colegul de forul Tanu_sv!
Numai bine tuturor!

#166
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
:peacefingers:

#167
duti

duti

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 06.02.2011

 danutz_2009, on 11th February 2011, 21:03, said:

Educatia primita de acasa si solicitarea moderatorului ma obliga sa intind mana catre
colegul de forul Tanu_sv!
Numai bine tuturor!
Sunt nou pe acest forum si va rog sa-mi spuna cineva daca a folosit in solar seminte de tomate Saint-Pierre de la AMIA si daca sunt hibrizi sau nu. Va multumesc!

#168
deneka

deneka

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.01.2011

 sorin64, on 17th January 2011, 21:46, said:

Buna,  si eu sunt un gradinar amator din zona Brasovului, am trait la bloc 42 de ani, de 4 ani incerc sa formez o gradina, c-am 400 mp.

Produse .....

Tomate BUZĂU 1600


Soi semitardiv de tomate, cu creștere nedeterminată, viguros. Fruct mare, ~200 g, de formă sferică. Suprafața fructului - netedă, de culoare roșie uniformă. Fructul este ferm, nu crapă. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de atacul principalilor agenți patogeni. Potențialul de producție - 60-80 t/ha. Cu tehnologie optimizată, producția poate crește până la 150 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 22


Soi semitardiv, cu crestere determinată, viguros. Fruct mare, greutate medie ~180 g, de formă globulos-turtită. Suprafața fructului - netedă ușor costată, culoare roșie uniformă pe toată suprafața. Fructul își păstrează fermitatea pe teren timp de 10-12 zile. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de atacul principalilor agenți patogeni. Potențialul de productie - 70-80 t/ha. În condiții foarte bune de cultură poate produce până la 90-100 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 4


Soi timpuriu de câmp, cu creștere determinată și coacere concentrată a fructelor; tufă de vigoare medie, cu foliaj verde mediu; fructe cu formă rotund-ușor înaltă, greutate medie de 100-150 g și indice de formă de 1.02-1.1; culoare verde-deschis înainte de maturitate și roșu intens la maturitatea fiziologică, adecvată pentru industrializare; prezintă 3-4 loji seminale; fermitate bună, rezistente la crăpare și păstrare; substanță uscată 5,8-6.2 %; calități organoleptice deosebite; 107- 110 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Tolerant față de boli. Potențial de producție: 55-65 t/ha. În condiții bune de cultură poate produce până la 90 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 47


Soi semitimpuriu, cu creștere determinată, vigoare mijlocie. Fruct mijlociu, greutate ~100 g, formă sferică, ușor turtită. Suprafața fructului este netedă, de culoare roșie-uniformă. Fruct ferm, coacere concentrată, conținut ridicat în substanțe utile - recomandat pentru industrializare, putându-se recolta mecanizat. Se cultivă cu succes în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant față de boli. Potențialul de producție - între 50-70 t/ha, ajungând chiar la 85 t/ha.
  
Tomate BUZĂU 50


Soi timpuriu cu creștere nedeterminată, talia medie a plantei 1,90 cm, prima inflorescență apare după 4 ? 5 frunze, cu 6?7 fructe în inflorescență; fructe sferice ușor alungite, cu 3 ? 4 loji seminale, fără calotă verde înainte de maturare, cu fermitate bună și rezistență la crăpare. Fructul are o greutate medie de 260 g, înălțimea de 8,66 cm și grosimea de 7,46 cm. Gustul fructului este plăcut, cu aspect comercial atractiv. Soi pentru cultura în câmp deschis, destinat consumului în stare proaspătă; potențial de producție: 40 ? 50 t/ha.

Eu sunt complet incepator in ale gradinaritului, asa ca va cer scuze daca pun intrebari prostesti, al caror raspuns este la mintea cocosului. Dar cand te apuci de o treaba e mai bine sa intrebi ce nu stii.

Doua rugaminti

1. Ce inseamna

Soi semitardiv?
Crestere nedeterminata ?

2. Poate cineva sa faca o comparatie intre aceste soiuri de rosii si sa spuna

Tomate BUZĂU 1600 este recomandabil in urmatoarele cazuri .....
Tomate BUZĂU 4 este recomandabil in urmatoarele cazuri .....
Tomate BUZĂU 22 este recomandabil in urmatoarele cazuri .....
Tomate BUZĂU 47 este recomandabil in urmatoarele cazuri .....
Tomate BUZĂU 50 este recomandabil in urmatoarele cazuri .....

Va multumesc pentru atentie

Edited by deneka, 13 February 2011 - 10:04.


#169
use_le_ss

use_le_ss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 15.01.2009
dupa cum spuneam, am fost la buzau.

ei inca mai au seminte pentru o parte din legumele pe care le prezinta pe site. majoritatea sunt soiuri ceva mai vechi dar au si niste hibrizi. in principiu soiurile au productivitate medie, dar din ce am pus acum 2 ani am vazut ca au un gust deosebit. in sensul in care legumicultori cu "state vechi" au fost placut impresionati de gust, desi aspectul comercial lasa de dorit.

la rosii au ceva probleme, ca am luat soiul Cristina cu crestere determinata si cred ca lotul este din 2006. cica le-au facut cei de la institut germinatia in 2010 toamna si mai erau bune, dar pana nu le fac eu germinatia nu stiu pe ce va puteti baza.

nu stiu daca livreaza si prin posta, eu le-am luat direct de la ei de la sediu. preturile pe gramaj sunt foarte bune, ramane la aprecierea fiecaruia daca merita. in orice caz, nu au preturi de 500 ron/1000 de seminte ca la cele profesionale.

de la bacau puteti gasi seminte la cei de la Unisem ( din ploiesti parca ). au vandut tot stocul de seminte si nu prea mai au nimic. e pacat, ca la bacau se pare ca aveau soiuri foarte bune si preturile erau chiar mai mici decat la buzau.

eu o sa iau de la americani niste "heritage seeds". mai prin vara poate pun si niste impresii cu ce am obtinut.

#170
cidru

cidru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 17.02.2011

 tincu68, on 3rd March 2010, 00:02, said:

Eu am fost curioasa si am trimis un mail la Banca de Gene din Suceava si am cerut cateva seminte traditionale. Am primit raspuns a doua zi pe mail si in doua spatamani am primit cate 25 de seminte/soi. Am primit 3 feluri de rosii, 3 de ardei gras, 4 de fasole (verde si uscata), morcovi, salata, ridichi, mazare, gogosari. Sincera sa fiu, sunt foarte fericita ca am reusit sa fac rost de niste seminte din soiuri traditionale, si sincer sper sa mananc la vara rosii ca pe vremea lu' mamaie, cand luai o rosie din gradina si o mancai ca pe mar. Sigur nu sunt multe seminte dar le voi multiplica la randul meu si sper sa pastrez aceste soiuri muuuuuult timp.
O primavara frumoasa tuturor celor indragostiti de gradina.


Am trimis si eu un email la Banca de Gene de la Suceava, iar dupa cateva ore am vorbit si la telefon cu doamna Silvia Strajeru, o femeie foarte omenoasa. Mi-a promis ca-mi trimite si mie semintele cerute, astept cu nerabdare sa ajunga acum. O sa va tin la curent.

 deneka, on 16th January 2011, 07:55, said:

Mai raspunde cineva la Banca de Gene?
Ca eu incerc de o luna fara success. Am crezut ca sunt in concediu de sarbatori, pe urma ca sunt dupa sarbatori, dar nici o sansa sa ma contacteze cineva.

Incearca sa suni de mai multe ori la rand, au acelasi numar de telefon si pentru fax. Eu am reusit sa vorbesc cu ei dar le-am trimis si email. In email sa le dai numele, adresa si sa le spui de ce seminte ai nevoie.
Succes. :)

#171
latze

latze

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.01.2005

 cidru, on 17th February 2011, 17:35, said:

Am trimis si eu un email la Banca de Gene de la Suceava, iar dupa cateva ore am vorbit si la telefon cu doamna Silvia Strajeru, o femeie foarte omenoasa. Mi-a promis ca-mi trimite si mie semintele cerute, astept cu nerabdare sa ajunga acum. O sa va tin la curent.



Incearca sa suni de mai multe ori la rand, au acelasi numar de telefon si pentru fax. Eu am reusit sa vorbesc cu ei dar le-am trimis si email. In email sa le dai numele, adresa si sa le spui de ce seminte ai nevoie.
Succes. :)


Da mi-au raspuns si mie la email >>Pentru a solicita probe din colectiile Bancii de Gene Suceava, va rugam sa accesati site-ul www.svgenebank.ro si sa urmati pasii descrisi la sectiunea “Distributie probe”.<<
Solicitarile se fac pe site acum nu stiu daca era si inainte sectiunea asta.

#172
deneka

deneka

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.01.2011
Au inceput sa raspunda la mailuri. Pana acum au fost ocupati cu finalizarea unor programe, printre care si un site nou. S-a schimbat si procedura de cerere, acum se face online si trebuie sa fii de acord cu niste conditii impuse de ei (adica sa nu comecializezi semintele, sa nu revendici propprietatea genetica asupra semnitelor, etc) Vezi http://www.svgenebank.ro/SMTA_ro.pdf

Cererea se face online la http://www.svgeneban..._Request_ro.asp

Baza de date, adica inventarul de seminte, se poate consulta la http://www.svgeneban...bdefault_ro.htm Din pacate, sunt prea putine informatii despre soiurile aflate in inventar. Eu as dori un soi de ardei cornu' caprei. Apar vreo 5 soiuri de ardei lung, dar nu se stie de care or fi. In fisele de produs citesti 'pepper' in loc de ardei iute, ardei gras si alte cuvinte traditionale. Poti cere seminte de rosii provenite dintr-o gospodarie din Alba, de exemplu. Dar nimeni nu-ti spune daca sunt mari sau mici, cu sau fara seminte, daca cer arac sau sunt pitice, etc

Apare si o adresa noua [email protected]

#173
latze

latze

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.01.2005
Cei de la Mefim mai au seminte de cateva soiuri romanesti. De curand am vazut ca au deschis si magazin online. Nu stiu daca pot da linkul aici dar se poate gasi usor cu o cautare pe internet.

#174
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Probabil asa se intampla cand lauzi prea mult ...

Mi-au sosit semintele de la Banca de gene Suceava, si ... surpriza ... neplacuta.

Am comandat mai multe soiuri, probe, din mai multe specii. (in momentul cand faci comanda iti prezinta lista cu tot ce au la dispozitie, astfel ca poti comanda cu precizie ce anume vrei, avand fiecare fel de seminte un cod).  Mi-au venit doar cate una din fiecare. Bun, hai sa zic ca poate au considerat ca cer prea mult, desi anul trecut mi-au trimis mai multe din fiecare specie fara macar sa cer.(anul asta am comandat altceva) Hai sa zic si ca poate unele loturi s-au terminat.  Insa am solicitat seminte de la 15 tipuri de legume,de plante de fapt, si absolut in nici un caz nu mi-au trimis macar una din probele, din codurile solicitate ! Ceea ce cred eu ca inseamna ca nu conteaza ce soliciti, primesti la nimereala.

Astfel ca de ex. am solicitat cateva soiuri de porumb de floricele si am primit unul de porumb obisnuit, fasole urcatoare in loc de fasole oloaga, ardei gras in loc de kapia, s.a.m.d.
Asta in conditiile in care chiar ei iti solicita sa specifici din care lot, categorie dintr-un anume fel de plante doresti ...

Neplacut ...
Ca sa nu mai zic ca am pierdut o groaza de timp sa identific, dupa denumirea in latina care apare in lista lor, ceea ce anume cautam eu mai exact.

Edited by DDuras, 23 March 2011 - 13:47.


#175
condaru321

condaru321

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 620
  • Înscris: 24.05.2006

 deneka, on 19th February 2011, 09:41, said:

Au inceput sa raspunda la mailuri. Pana acum au fost ocupati cu finalizarea unor programe, printre care si un site nou. S-a schimbat si procedura de cerere, acum se face online si trebuie sa fii de acord cu niste conditii impuse de ei (adica sa nu comecializezi semintele, sa nu revendici propprietatea genetica asupra semnitelor, etc) Vezi http://www.svgenebank.ro/SMTA_ro.pdf

Cererea se face online la http://www.svgeneban..._Request_ro.asp

Baza de date, adica inventarul de seminte, se poate consulta la http://www.svgeneban...bdefault_ro.htm Din pacate, sunt prea putine informatii despre soiurile aflate in inventar. Eu as dori un soi de ardei cornu' caprei. Apar vreo 5 soiuri de ardei lung, dar nu se stie de care or fi. In fisele de produs citesti 'pepper' in loc de ardei iute, ardei gras si alte cuvinte traditionale. Poti cere seminte de rosii provenite dintr-o gospodarie din Alba, de exemplu. Dar nimeni nu-ti spune daca sunt mari sau mici, cu sau fara seminte, daca cer arac sau sunt pitice, etc

Apare si o adresa noua [email protected]
Imi zice si mie cineva denumirea in latina pentru un soi -doua de tomate extra timpurii, timpurii?
Vreau sa fac o cerere de seminte, cum trebuie procedat?

#176
valyb

valyb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 08.11.2006

 duti, on 12th February 2011, 17:12, said:

Sunt nou pe acest forum si va rog sa-mi spuna cineva daca a folosit in solar seminte de tomate Saint-Pierre de la AMIA si daca sunt hibrizi sau nu. Va multumesc!
Saint-Pierre de la Amia sau de la oricare alta firma sunt soi si sunt bune.

#177
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Colegaaa, suntem in aprilie!
Vrei tomate extra-timpurii si pana acum nu ai procurat semintele?
Sau vrei sa faci, acasa la tine, o banca se seminte pentru la anu` ?

#178
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.10.2009
buzau 47 cultiv de cativa ani si sunt f.multumit de ele.vrau sa incerc soiul marmande.a cultivat cineva?

#179
NicolaeI

NicolaeI

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 28.03.2010

 condaru321, on 6th April 2011, 08:56, said:

Imi zice si mie cineva denumirea in latina pentru un soi -doua de tomate extra timpurii, timpurii?
Vreau sa fac o cerere de seminte, cum trebuie procedat?


Denumirea in latina a soiurilor???!!!! Offff mama, daca taceai .... Din cate stiu eu specia cea mai cultivata de tomate are denumirea stiintifica Lycopersicon esculentum si sunt o groaza de soiuri de tomate. Sa vad si eu pe ala care stie denumirea in latina (stiintifica) a soiului de tomate Precos sau "De Buzau".

#180
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Ca sa fim si mai exacti, noua denumire este Solanum Lycopersicum. De fapt nu e noua denumirea, ci e chiar mai veche cu 15 ani decat "Lycopersicon esculentum".
Noi sa fim sanatosi, ca lucrurile se tot schimba !

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate