Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mercedes atego 815 oprire motor

Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!
 electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...

Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...
 Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...
 Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie
 

Format filme romanesti pre-1989

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
Rookie

Rookie

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 09.05.2003
Salut,

Am cateva DVD-uri (mai multe) cu filme romanesti editate de TVR Media, in colaborare sau nu cu Jurnalul National si Adevarul.

Au stat intr-un raft ceva timp, fara sa ma uit la ele, pana cand m-am decis sa le copii pe un hard-disk sa le pot vedea oricand de pe un media tank fara sa mai utilizez DVD.

Surpriza - toate filmele sunt in format 4:3. Daca seria clasicelor Caragiale nu le-am vazut in cinematografe, din seria Margelatu sau Comisarul Moldovan am fost la cateva. Imi aduc aminte ca erau pe ecran lat.

Ma inseala memoria?

Poate cineva sa confirme care a fost formatul original al:

       - seriei Margelatu
       - seriei Comisarul Moldovan
       - seriei filmelor lui Piersic (Domnita Ralu, Pintea etc)
       - Operatiunea Monstru
       - Doua Lozuri, D'ale Carnavalului...
       - seria BD

Multumesc

#2
Rookie

Rookie

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 09.05.2003
M-am lamurit singur.

Felicitari TVR Media pentru o treaba de mantuiala. Nu ma indoiesc ca sunt foarte mandri de ei ca au "restaurat" aceste filme in format digital, dar calitatea executiei este la nivelul lui Dorel din reclamele la coniac ieftin...

In anii 2007-8 sa transpui filme din format cinematografic in format 4:3, cand nici macar televizoare de acest tip nu se mai fabrica pe scara larga, denota nu numai lipsa de profesionalism, ci si prostie.

Noroc ca sunt platiti din bani publici.

#3
KoShiMin

KoShiMin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,813
  • Înscris: 06.09.2006
Fiind vorba de productii TVR Media, banuiesc ca sunt digitalizari ale productiilor folosite pentru transmisia prin televiziune (toate filmele acelea au fost transmise si la TV), si atunci se explica formatul 4:3, acesta fiind formatul TV clasic (16:9 e mai degraba HDTV si monitoarele/televizoare de productie mai noua). O fi evoluat foarte mult tehnologia transmisiei video, dar totusi televiziunile emit indeobste (SDTV) in format 4:3 (16:9 e aspect ratio-ul specific emisiunilor HDTV). Televizoare/monitoare cu raportul imaginii 4:3 mai sunt destule si in ziua de azi, nu sunt chiar asa niste raritati.

E, intr-adevar, neplacut sa te uiti la un film in format 4:3 pe un ecran 16:9, dar s-au vazut cazuri si mai rele (cei de la Jurnalul au scos niste filme "mari" cu un crop pe imagine de te durea mintea, iti venea sa nici nu te mai uiti la ele).

#4
blackcat

blackcat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,217
  • Înscris: 29.11.2001
Eu am cumparat mai multe filme romanesti noi, aparute in ultimii ani, succese cu multe premii internationale. Am zis sa sprijin si eu filmul romanesc si sa nu le iau de pe torente. Tapa. Desi sunt filme noi, nu din alea cu Toma Caragiu, toate sunt 4:3 (adica pe DVD,  ca la cinema filmele sunt pe ecran lat, normal). Ceea ce arata lipsa de respect, bataie de joc si jeg moral din partea celor care publica aceste DVD-uri. Unde gasiti in occident filme facute dupa 1950 in format 4:3?
Doar la noi exista bataia asta de joc. De ce oare? O sa cumpere niste babe cu tv-uri 4:3 DVD_uri? La ce s-au gindit idiotii?
Si atunci nu e normal sa le luam de pe torente aceste filme? Daca esti cinstit esti luat de prost. De ce sa dai bani pe niste filme ciuntite? Mie unul mi-e frica sa mai cumpar un film atita timp cit nu scrie clar pe el: 16:9. Si nici atunci nu esti sigur cu concetatenii nostri.

#5
Rookie

Rookie

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 09.05.2003
Exact, asta ma scoate din sarite si pe mine. Filmele amintite meritau o restaurare profesionista, direct de pe filmele originale sau copii de calitate ale acestora - prea mult pentru tovarasii de la TVR. La cati misuna pe acolo, puteau sa faca un efort si sa faca o treaba serioasa.

Cat despre Adevarul si Jurnalul, la seriile romanesti (nu m-au interesat altele) ei doar au reluat filmele TVR Media, le-au umplut de reclame idioate la inceput si le-au scos la un pret mai scazut. Urmatorul pas? Probabil o sa scoata DVD-uri mizerabile cu calupuri de publicitate din 15 in 15 minute, ca sa fim mandri ca traim in Botswana.

TVR Media cere cam 10 euro/DVD pe un film romanesc de altfel facut din bani publici si care ar trebui sa fie domeniu public. Pretul l-as intelege, dar DVD-ul sa fie de calitate exceptionala, cu generic original si imagine integrala. Nu sunt in stare de asa ceva, nici eu nu-mi mai arunc banii pe jeguri.

#6
blackcat

blackcat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,217
  • Înscris: 29.11.2001
Macar filmele facute dupa 1990 sa le faca in DVD-uri de calitate, insa nu, parca am trai in Botswana nu intr-o tara europeana! De ce sa strici un film si sa-l faci 4:3? Din lene, timpenie, prostie?
Iar la TV ruleaza clipuri in care sintem speriati ca ne bate politia la usa daca nu luam originale. Pai ni le ofera cineva? Ceea ce se ofera nici macar piratat nu merita.

#7
KoShiMin

KoShiMin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,813
  • Înscris: 06.09.2006

 Rookie, on 3rd November 2009, 20:32, said:

[...] Probabil o sa scoata DVD-uri mizerabile cu calupuri de publicitate din 15 in 15 minute, ca sa fim mandri ca traim in Botswana. [...]


 blackcat, on 4th November 2009, 21:04, said:

Macar filmele facute dupa 1990 sa le faca in DVD-uri de calitate, insa nu, parca am trai in Botswana nu intr-o tara europeana! [...]


Va rog frumos, nu mai jigniti cinematografia din Botswana. :) Acolo s-a turnat una dintre cele mai reusite si exotice comedii care s-au facut vreodata. :)

Apoi, am mai spus, nu exagerati cu criticile: DVD-urile TVR Media nu sunt scoase de casa de filme care a turnat peliculele respective, ci de TELEVIZIUNEA nationala (filmele sunt digitalizate, cred, de pe casetele folosite la difuzarea filmelor pe micul ecran - adica de pe materialele pe care TVR probabil ca detinea drept de reproducere). Printarea pe DVD s-a facut pe formatul specific televiziunii (4:3), nu pe cel specific cinematografului (16:9). TVR a avut intentia sa editeze filmarile existente in PROPRIA arhiva.

Sigur, asta nu inseamna ca nu aveti si voi dreptate (si eu sunt dezamagit de calitatea DVD-urilor respective), dar nu cred ca e atat de mare vina televiziunii romane, cat vina celor care detin drepturile de reproducere asupra peliculei cinematografice si nu editeaza DVD-uri dupa ea in conditii cat de cat decente (de exemplu, filmele romanesti mai noi, care au aparut in ultimii ani, sunt editate destul de rapid si pe DVD, si la calitate multumitoare, format 16:9 - prin urmare, se poate, numai interes sa fie).

Cei de la TVR au doar obligatia sa reediteze materialul in formatul in care ei insisi l-au transmis, asa mi se pare si normal, exact in formatul ala au fost vazute filmele acelea si pe micul ecran la vremea lor. :)

#8
Rookie

Rookie

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 09.05.2003
KoShiMin,

Ma scuzi ca-ti zic, dar cand ai fost desemnat moderator al acestei sectiuni, ti s-a facut un minim de instructaj? Sau impetuozitatea se datoreaza unei varste mai fragede? Intrebarile sunt retorice, nu astept raspuns.

Criticam TVR cat dorim si cum dorim noi sa criticam, atata timp cat respectam regulile de postare ale forumului.

TVR nu are nici o scuza, daca are drept de reproducere al unor filme sunt sigur ca nu le are doar in format 4:3. AU DAT RASOL, asta e concluzia.

Quote

TVR a avut intentia sa editeze filmarile existente in PROPRIA arhiva
.

Cunosti personal pe cineva din TVR implicat in proiect, ca sa poti afirma asta? Daca da, transmite-i te rog ca sunt o gasca de incompetenti.

Quote

Cei de la TVR au doar obligatia sa reediteze materialul in formatul in care ei insisi l-au transmis, asa mi se pare si normal, exact in formatul ala au fost vazute filmele acelea si pe micul ecran la vremea lor
.

?????? As rade, dar nu prea e de ras ca poti spune asa ceva. Pacat ca nu le-au reeditat si alb-negru, si cu editarile de rigoare, ca multe asa au fost transmise la TV pe vremea lor... Puteau sa contacteze CNC/ANF care probabil au peliculele originale si sa ajunga la o intelegere, la urma urmei sunt institutii publice amandoua.

Am deschis acest topic fiindca in afara de un comentariu pe site-ul Adevarului referitor la aceasta mutilare a filmelor n-am prea gasit dezbatut subiectul.

Acum daca cineva mai este nemultumit, poate gasi aici discutia. Sa nu-si arunce banii si pe alte DVD-uri sperand ca primele au fost doar accidente.

#9
KoShiMin

KoShiMin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,813
  • Înscris: 06.09.2006
Ohoohooo... :D Stai mai bland, stai cu tata, ce te ambalezi asa? :D

Daca doream sa ITI INTERZIC sa critici TVR, iti stergeam pur si simplu postul si te avertizam in mod expres sa nu mai critici TVR, nu? Te simti ca ti-as fi bagat cumva pumnul in gura? La randul meu, mi-am exprimat si eu parerea (da, si moderatorii au dreptul sa-si exprime propria lor parere pe acest forum :P). Raman la opinia ca aceste critici indreptate impotriva departamentului TVR Media sunt exagerate. :) Nu am nici o legatura cu TVR, dupa cum n-am nici o legatura nici cu reactiile exagerate si usor frustrate ale unora sau altora care sunt nemultumiti de felul in care postez. [Care parte din "asta nu inseamna ca nu aveti si voi dreptate (si eu sunt dezamagit de calitatea DVD-urilor respective)" nu ai inteles-o?, sa incerc sa ti-o explic.]


PS - Si instructaj la moderare nu, nu mi s-a facut inca, trebuie sa marturisesc ca am fost reprogramat pentru vara anului viitor, deoarece eram racit in perioada respectiva, iar in momentul de fata adminii sunt foarte ocupati cu instruirea noii generatii de moderatori. Spre rusinea mea  :blush: , momentan nici macar nu sunt moderator "plin" (pentru ca, dar sa nu mai spui la nimeni, nici macar vaccinul de moderator nu l-am facut) - activez cu dispensa, de aici si rateurile si nervii gratuiti pe care-i provoc userilor care uita sa-si ia la timp medicatia. Aici m-ai prins. Deci scuza si tu si, rogu-te, sa ma-ntelegi. :)

PS2 - Varsta mea e publica pe profilul personal. Te-ai linistit?  :console:

Edited by KoShiMin, 05 November 2009 - 23:20.


#10
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Nu inteleg de ce toata lumea e inebunita dupa 16:9 fratilor, si la tv si la filmele pe calculator. Ce are atat de special acest format, cum poate sa va placa filmul vazut cu acele dungi negre care ocupa jumatate de ecran, cand noi am fost obisnuiti sa vedem la tv filmele in 4:3, adica pe tot ecranul?
Care o mai fi farmecul lui 16:9? Margelatu' sau BD-urile in 16:9? Haideti sa fim seriosi, e ca si cand americanii ar da filmele lui Orson Wells sau Stan si Bran, Chaplin in 16:9! Oribil, nu mai vorbim ca nu se potrivesc epocii. Filmele trebuiesc lasate in formatul in care au fost facute. Poti aduce daca vrei o multime de modificari la claritate, pixeli s.a. dar nu schimbi formatul! A vazut cineva pe tv normal "Febra rosie" cu Arnold cum se vede imaginea intinsa?

#11
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
Daca le-ai vedea pe un lcd wide de calitate ti-ai schimba putin parerea...

#12
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
M-am ocupat nitel, adica niste ani buni, atat de filmarea pe pelicula cinematografica cat si de transpunerea filmelor. Asa ca pot spune ca am cunostiinte si din interiorul sistemului.

Trecerea de la 4:3 cu care au fost realizate unele filme la 16:9 ar insemna distorsionarea unor lucrari intrate deja in constiinta publicului.
Sunt extrem de curios cine isi va asuma raspunderea decuparii unei anumite parti din imaginea la care au gandit si muncit regizorul si operatorul sef, fara sa isi asume riscul sa fie acuzat de respectivii ca e cel putin tampit.
Garanteaza cineva ca intr-un anumit colt nu se afla ceva care contribuie la atmosfera filmui, sau la dezlegarea povestii?

In mod normal la transpunere veneau atat regizorul cat si operatorul sef care mai scoteau un pic de rosu, mai bagau un pic de verde, etc, ca sa sublinieze/atenueze ceva. Pana la urma e meseria lor, au facut scoala pt asta. Si chiar o chestie de talent, ca sa nu zic chiar geniu.
Cum pot eu care nu sunt calificat in acest domeniu sa ma bag in gandirea si sentimentele lor si sa decid ce trebuie facut? Asta doar pt ca am fotografiat filmat cate ceva?
Nu credeti ca acesta interventie s-ar putea interepreta si ca mutilare sau cenzura, inclusiv cu masuri penale? Hai sa ne gandim sa mai punem niste ruj pe buzele Giogondei si sa ii schimbam formatul..

In alta ordine de idei, il astept pe initiatorul topicului la rubrica de comentarii unde sa ne dea masura cunostiintelor si talentului domniei sale analizand niste filme asa cum au fost ele facute. Oricare, la alegerea dansului.
Eu personal parca nu l-am intalnit. Si nu vreau sa spun rautati, "vorbeste unu asa ca se afle in treaba si sughita ca nu vede in 16:9, dar altceva nu poate"...Da, ar fi  extrem de urat si nedrept din partea mea sa gandesc asa. De accea ii astept cu mare nerabdare demonstratiile..

#13
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,146
  • Înscris: 05.12.2002
Aici era vorba de niste productii care au fost filmate in format wide, s-a facut crop 4:3 si s-au transmis la TV, iar pe dvd au ajuns in acelasi format 4:3, cand, normal, era sa ajunga in format ORIGINAL, adica wide.

#14
M0n0

M0n0

    Cinefil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,146
  • Înscris: 03.09.2005
Alice, nu. Aici e vorba despre filme romanesti, pre-decembriste, care au fost facute in format original 4:3. Toate filmele enumerate in primul post au fost facute in 4:3 in original. Asa era vremea...
Desi cinemaurile erau pregatite pentru 16:9, cinemaul romanesc era axat tot pe 4:3. Eu bineinteles, nu am trait in vremurile cand se dadeau filme romanesti vechi la cinema...dar pot sa fiu sigur ca nu erau facute pentru cinema ci mai mult pentru publicul romanesc care se uita la TV-ul normal de 4:3.
Sa transformi un film original 4:3 in format 16:9 e o barbarie si ar distruge peste 60% din film, efectiv. Plus ca unele cadre nu sunt construite in asa fel incat sa fie posibil un format 16:9 si te trezesti ca i se taie fata cuiva de la jumate sau pierzi un detaliu important.
Cu toate astea...Rookie, cat de sigur esti ca filmele ce le-ai enumerat erau original in format wide (16:9) si nu cinematic (21:9)?

Insa transformarea de la 16:9 la 4:3 e alta treaba si asta se face des la filmele de la TV. Si asta se face simplu...se pune un format 4:3 in interiorul formatului 16:9 a.i. 3-ul sa fie de aceeasi marime cu 9-le (daca intelegeti...) si apoi se misca de la stanga la dreapta in functie de pe ce parte a ecranului se petrece actiunea...sau focusarea asupra unui detaliu sau personaj ce vorbeste...etc.

#15
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

 M0n0, on 17th November 2009, 22:41, said:

Eu bineinteles, nu am trait in vremurile cand se dadeau filme romanesti vechi la cinema...dar pot sa fiu sigur ca nu erau facute pentru cinema ci mai mult pentru publicul romanesc care se uita la TV-ul normal de 4:3.

te inseli :D filmele erau facute pentru cinema, unde se calca lumea in picioare. si nu numai pentru romania, ci pentru tot blocul socialist si chair mai mult. inchipuie-ti o sala de 600 de locuri plina nu numai pe scaune si in picioare pe laterale, dar si cu scena plina de indivizi culcati pe spate. asa arata un cinema ZILNIC. evident, si la intrare si la iesire era omor

deci daca erau facute 4:3 e pentru ca atita isi permiteau. oricum mie mi se pare mult mai penibila calitatea sunetului, decit ma deranjeaza latimea imaginii

#16
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Si eu am prins multe superaglomeratii in salile de cinematograf in anii 75'-90'. Atat la filmele romanesti, ciclurile cu ardeleni sau cu Margelatu, dar si la altele. Inclusiv la unele sovietice ca "Gara pt 2", "Moscova nu crede in lacrimi"..
Uneori oamenii mergeau si pt actori ca Charlie Chaplin, Greta Garbo, Jane Fonda, sau pt superproductii istorice ca "Ben Hur", "Cleopatra", etc... Chiar si pt "Pe aripile vantului" m-am luptat sa intru in cinema-ul de langa str. Agricultori..
Cand se ducea buhul ca e un film bun, omor era putin spus..
Ma consider printre fericitii care au vazut "Calauza" lui Tarkovski sau "Blow-up" la fel ca intr-un submarin, hi, hi. Storcit sau sardelizat e putin spus. Zau daca regret imbulzeala.
Chiar, imaginati-va singuri cum a fost la "Satra", dupe ce s-a aflat ca tipa se dezbraca. Recunosc ca avea ce arata. Mama ce ofta unii mai colorati in sala...
Nu uitati si de epoca de budinborie in care eram, nu ca azi cand vezi sex si pi..da peste tot..

Tata mi-a zis ca atunci cand a aparut "Vagabondul" si "Articolul 420" nu te puteai apropia de cinematografele unde rulau si ca se statea cu orele la cozii ca sa iei bilete ..
Gresesc cand scriu ca un becal recunostea ca baza actualei averi a fost bisnita cu bilete de cinema?
Recunosc ca am dat in loc de 2.5 lei chiar si 25...Cat friptura la o carciuma mai buna, nu chiar de lux..
Nu uita ca in acei ani nu se auzise de video.. Sau dupa 84' costa cat juma de masina, adica vre-o 20 de salarii medii de atunci..Si nu il gaseai, decat cu pile..Toata lumea se aduna la o caseta..
Asa ca daca nu aveai o alta oferta...

Pe de alta parte sa imi spuna cineva ca la tv chiar si HD, super High tech, Hi, Fi etc, etc imaginea nu e diferita de marele ecran. Si ca nu te introduci altfel in atmosfera, asa ca simti si traiesti filmul...

Da, sunetul filmelor romanesti a fost de mare exceptie. Adica de o super slaba calitate..

M0n0
Imi pare rau ca te contrazic, nu e asa. Traspunerea filmelor se face in echipamente speciale. Fabricantul acestora stie bine normele si legile de transformare, asa ca operatorul care face inregistrarea sau chiar emisia sau trebuie doar sa apese niste butoane ca sa obtina imaginea corecta.
In functie de ce a selectat, electronica din aparat isi face singura treaba si ofera la iesire imaginea corecta si nedistorsionata, taiata, etc..
Nu are rost sa intru in detalii cum se face dpdv al electronicii aferente, asa ca nu mai continui.

Edited by Prien, 18 November 2009 - 11:01.


#17
M0n0

M0n0

    Cinefil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,146
  • Înscris: 03.09.2005

 Mosotti, on 18th November 2009, 09:53, said:

te inseli :D filmele erau facute pentru cinema, unde se calca lumea in picioare. si nu numai pentru romania, ci pentru tot blocul socialist si chair mai mult. inchipuie-ti o sala de 600 de locuri plina nu numai pe scaune si in picioare pe laterale, dar si cu scena plina de indivizi culcati pe spate. asa arata un cinema ZILNIC. evident, si la intrare si la iesire era omor

deci daca erau facute 4:3 e pentru ca atita isi permiteau. oricum mie mi se pare mult mai penibila calitatea sunetului, decit ma deranjeaza latimea imaginii
Da, stiu si eu cum era cu populatia la cinema in vremea lu Ceasca insa despre format nu mi-a vorbit nimeni. Daca era 16:9 atunci pe dvd-uri trebuie vandut ca 16:9. Dar na, sunt filme straine care tot 4:3 sunt vandute de catre ziare din cauza ca ei stiu/cred ca romanu are mai mult televizoare vechi in casa si se uita la dvd-uri pe genu ala de televizoare. Nu prea au fost prevazatori incat sa stie ca peste cativa ani nu o sa mai aiba nimeni televizoare de genu ala. Asa patesc de fiecare data cand iau un dvd de la un ziar...cu o exceptie sau doua...
Asta ma gandeam si eu...ca era mai mult 4:3 pentru ca e mai ieftin asa...

Prien, imi pare rau dar un program electronic nu stie pe ce parte a ecranului 16:9 se petrece actiunea...Incearca sa vezi Matrix 2 pe 4:3 si de exemplu la scena din castel, au un moment cand Neo merge pe laterala balustradei de la dreapta la stanga, impreuna cu celelalte personaje cu care se lupta. Ai sa vezi ca pe 4:3 "camera" il urmareste pe Neo...(ce ziceam eu cu 4:3 in interiorul unui 16:9) pe cand daca il vezi in original, camera prinde toata sala si nu se misca nimic in afara de personajele de pe ecran...e un unghi fix. Si sunt multe exemple de genu asta...si se observa.

Edited by M0n0, 18 November 2009 - 13:15.


#18
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
M0n0
Eu m-am referit doar de transpunerea informatie aflate in pelicula, adica in foto/sono grame, in semnal video si respectiv audio.
Nu de interventii in cadru, adica taieturi, refocalizari, treceri de la 4/3 la 16/9 sau altceva, etc, etc. Astea sunt cu totul altceva. Si care dincolo de tehnica au si implicatii artistice si legale, asa cum am (de)scris.

Daca crezi ca ma poti contrazice in acest domeniu, din care totusi mi-am castigat niste ani buni painea facand service-ul acestor aparate, ca tehnician apoi inginer electronist, hai sa vorbim discutii...
Dar te rog sa nu uiti ca dincolo ca sunt printre bosorogii - ca varsta- ai acestui forum sunt si Scorpion...
Si ca din vacanta de vara a lui 1980  filmam deja pe pelicula cinematografica, de 2*8mm.. Apoi am trecut la 8mm super.
Pe amblele am invatat sa mi le montez developez si montez singur..Am citit si niste carti de educatie cinematografica, etc.

Mai departe, ca in clipul de pe youtube, cel cu crucisatorul SUA si farul, e optiunea ta.

PS. Tot discutam de spre tehnica. Dar la "Jocul cu moartea" sunt doar cativa participanti care incearca sa descifreze filmul, intelesurile lui, etc..La fel si la "Blowup"..Si nici la filmele WWII in afara de enumerari,-vezi Dne cate am vazut eu-  slaba miscarea, cu cateva exceptii.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate