Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La Multi Ani @AndReW99!

Tesla - Full Self-Driving

media box digi

Sfat achizitie autoturism buget m...
 Apartament inchiriat cu probleme

Ofertele online Vodafone - o minc...

Visa flotant - la proprietar cu b...

Sfat Achizitie Sistem 5.0
 Eroare instalare drivere MSI

Huawei P Smart 2019 vs. Moto G6 P...

Gemini Man (2019)

Miel viu sau carcasa
 Probleme programe

Pisica de apartament dusa la tara?

Schimbare prefix baza de date

rezolutie mare pentru laptop
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#1621
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View PostFabris, on 13th December 2009, 22:34, said:

Te joci cu contra-exemplele, domnule. Sa trag concluzia ca "sarb" si "croat" a aparut in urma unei scindari politice relativ recente? Ori mai degraba falia asta inter-etnica, sarb vs. croat, dateaza de prea multa vreme, erupand de cateva ori in istorie tocmai datorita exarcerbarii diferentelor etnice, care zac al naibii de bine ancorate in mentalitatea individului
uite, ca sa aducem discutia in ograda noastra - as zice ca raportul dintre sarbi si croati este echivalent cu cel dintre romanii ortodocsi si cei (greco-)catolici.
ghinionul lor s-a numit milosevici. sa speram ca noi nu vom avea parte de oameni politici care sa incerce sa se ridice si sa se mentina la putere prin metode de tip milosevici.View PostFabris, on 13th December 2009, 22:34, said:

...Iaca na, uite ca am aflat pe unde mai zace "ilirismul" lui Vrhovac/Karazici sau iugoslavismul din sec. al XX-lea....La Eurovision.
modul in care se voteaza la eurovision iti poate vorbi despre ceva ce exista dincolo de teoriile savantilor si de ambitiile politicienilor.

#1622
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

View Postego_zenovius, on 13th December 2009, 22:55, said:

as zice ca raportul dintre sarbi si croati este echivalent cu cel dintre romanii ortodocsi si cei (greco-)catolici.

Nu prea e asa, exagerezi, inca de la inceput sarbii si croatii au evoluat diferit, au avut state diferite si au acceptat modele culturale antagonice (croatii au ales modelul vestic/catolic, sarbii pe cel oriental/bizantin), croatii au aderat rapid la regatul ungariei, sarbii au avut un imperiu propriu, faptul ca au avut o istorie medievala atat de diferita a contribuit profund asupra modului in care cele doua grupuri se percep.

La noi nu a fost asa, romanii din Ardeal nu au fost niciodata uitati de romanii de peste munti, in tot evul mediu biserica ortodoxa din tara romaneasca a avut jurisdictie si asupra romanilor din ardeal, atat de mult incat si pentru romanii din ardeal limba culta era slavona, prima scoala romaneasca a fost la biserica ortodoxa sf. nicolae din schei.

Romanii din Ardeal au tinut pasul cu romanii de peste munti, nu au evoluat separat si asta se datoreaza in primul rand credintei ortodoxe comune. O oarecare divizare a fost produsa intr-adevar de greco-catolicism dar nu foarte mare pentru ca in afara de cativa fanatici si colaborationisti greco-catolici poporul nu a fost indoctrinat, sa nu uitam ca la 1848 revolutionarii romani cer desfiintarea bisericii unite si reintoarcerea la biserica ortodoxa. In concluzie mi se pare exagerata comparatia cu sarbii si croatii.


Si ar mai fi o concluzie: religia a fost factorul numarul 1 care a creat identitatile de croat si bosniac, in afara de aceste formatiuni au mai existat si altele (Raska, Djukia, Zeta, Pagania, etc.) ele s-au topit in Serbia, Croatia sau Bosnia. Ei bine odata ce s-au definit apartenentele confesionale ruptura a ramas definitiva. Se vede limpede ca ortodoxia e coloana vertebrala a romanismului, este liantul in jurul careia s-a format acest popor si tara.

Edited by tihomir, 13 December 2009 - 23:18.


#1623
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View PostFabris, on 13th December 2009, 11:32, said:

Apropo, falia identitara dintre sarbi si croati este la fel de mare precum cea dintre noi si ucrainieni
care ucraineni? poate ca maine-poimaine ucrainenii or sa se scindeze si ei (Doamne ferește? dă Doamne?). sau, poate ca or sa se uneasca cu rusii (aici nu mai sunt dubii: Doamne ferește!).
ma intreb ce-ai sa mai zici in cazul asta? se va redesena si harta etnica a zonei, odata cu cea politica.

Edited by ego_zenovius, 14 December 2009 - 06:10.


#1624
zmedeu

zmedeu

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,538
 • Înscris: 09.08.2009
bunic/bunica
cuvant care cica ar fi latin (exista doua derivatii, din bonus si din avunus - din diminunitivul  avonculus ar deriva unchi).

De ce ar fi interesant acest cuvant?

Pai datorita raului Bunica, din Bosnia. Un rau care se varsa in raul Buna. In amonte, raul se numeste Vrelo Bunice si izvoraste din locul denumit Parila .

Un alt rau Buna curge prin Albania si Muntenegru si trece prin apropierea localitatii Scodra, din nordul Albaniei. O localitate vecina  Scodrei se numea Thermidava, mentionata in geografia lui Ptolemeu ca localitate daca. Adica dacii traiau in Albania.

Tot in Scodra se afla celebrul castel Rosafa (asta imi aminteste de Rasnov) ocupat in 168 i.e.n. de romani. Legenda vorbeste despre 3 frati care au inceput constructia cetatii. Tot ce ridicau ei ziua se prabusea noaptea. Pana cand intalnindu-se cu un batran intelept acesta le-a recomandat sa sacrifice una din nevestele care le vor aduce mancarea a doua zi. S-a intamplat sa fie Rosafa pe care au zidit-o in in peretele cetatii.

Alo, se aude? De legenda lui Manole ati auzit? Dar de daci in Albania?

Nu departe de Skodra, in Dardania se afla cetatea dacica Quemedava. Tot in Albania au fost atestate denumiri precum Andizetae si Osseriates, care sunt dacice. Un afluent al raului Tarnava Mica este raul Ghegheș ce aduce aminte a denumirii albanezilor din nordul Albaniei, Gheg. CA sa nu mai spunem de capitala Rom^niei Bucuresti, un nume clar albanez.

PS: pentru desteptii forumului, aia cu dacii, continuitatea daco-romana, sa le aducem aminte ca prin sec. 2 i.e.n. a avut loc o mare expansiune dacica pana la marea Adriatica.

Edited by zmedeu, 14 December 2009 - 06:38.


#1625
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View Postzmedeu, on 14th December 2009, 06:32, said:

CA sa nu mai spunem de capitala Rom^niei Bucuresti, un nume clar albanez.
cred ca ti-am inteles schema de gandire.
- Bucuresti vine de la numele propriu Bucur, la fel ca Ion - Ionesti, Florea - Floresti, Costea - Costesti... - asta e sigur
- Bucur ca nume propriu poate ca are legatura cu a (se) bucura, bucurie, etc. - asta e cu "poate".
- in DEX la "bucura" scrie "Cf. alb. b u k u r. " - ai idee ce inseamna asta? eu zic ca nu.

deci din trei chestii, una sigura, una probabila si una pe care nu o intelegi - tu tragi concluzia ca Bucuresti este un nume clar albanez.
si apoi, despre care albanezi vorbesti, despre aia veniti din Caucaz, despre care ne povesteai zilele trecute?

#1626
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View Posttihomir, on 13th December 2009, 23:12, said:

La noi nu a fost asa, romanii din Ardeal nu au fost niciodata uitati de romanii de peste munti, in tot evul mediu biserica ortodoxa din tara romaneasca a avut jurisdictie si asupra romanilor din ardeal, atat de mult incat si pentru romanii din ardeal limba culta era slavona, prima scoala romaneasca a fost la biserica ortodoxa sf. nicolae din schei.
Nucleul naționalismului românesc este Școala Ardeleană. Și ortodoxia ardeleană era românească datorită  unor cauze locale, în ciuda influențelor fanariote și sârbe din Sud. Gheorghe Lazăr a mers de la Sibiu la București, nu de la București la Sibiu. Cât mai există amintirea Școlii Ardelene mai trăiește România. În curând amintirea ei se va stinge și România se va despărți, fanatismul ortodoxist miticist contribuind la asta. Lecția ardeleană de educație se va termina din cauza plictiselii. Nu mai sunt speranțe. Văd unde a ajuns statul grec, falit, pe același mental colectiv otomano-ortodox

Edited by Diogene, 14 December 2009 - 07:46.


#1627
berserkr

berserkr

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 395
 • Înscris: 11.09.2006
Primele carti in limba romana din Transilvania au aparut inaintea definirii unei scolii ardelene. Tihomir are dreptate in privinta legaturii intre romani.

#1628
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View Postberserkr, on 14th December 2009, 08:41, said:

Primele carti in limba romana din Transilvania au aparut inaintea definirii unei scolii ardelene. Tihomir are dreptate in privinta legaturii intre romani.
Ele erau precursoare ale Școlii Ardelene, în sensul că erau rodul influenței occidentale de modernizare, de coagulare a națiunilor (îndeosebi prin intermediul sașilor). Pe atunci miticilor nici nu le trece prin cap să formeze o națiune.

Dacă veți continua să mințiți, ne despărțim, nu pentru că ne afectați la orgoliu. Vezi că și eu zic că ardelenii vin din Serbia, Macedonia, Croația etc. Ne despărțim pentru că dovediți că nu vreți modernizare, de aceea atentați și la rădăcinile acestei modernizări. Ar fi bine să vă calmați. Acuma, contrar iluzilor, nu aveți Rusia în spate ca în perioada comunistă.

O variantă de viitor ar fi ca dictatura ardeleană, având ca instrument un președinte ilegitim - Băsescu cel înscăunat prin fraudă -, să se înăsprească. Miticii să fie băgați în lagăre, să nu mai poată fura, să ne putem derula programul de autostrăzi, de modernizare.

Edited by Diogene, 14 December 2009 - 09:21.


#1629
berserkr

berserkr

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 395
 • Înscris: 11.09.2006
La ce-ti foloseste delirul asta? Ceausescu n-a fost deloc favorabil rusilor. Sugestiile astea prind numai la copiii fara minte.

#1630
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View Postberserkr, on 14th December 2009, 09:24, said:

La ce-ti foloseste delirul asta? Ceausescu n-a fost deloc favorabil rusilor. Sugestiile astea prind numai la copiii fara minte.
Regimul bolșevic a ajuns la putere pus de ruși. E adevărat că după 1964 s-a bazat pe olteni și moldoveni folosind diversiunea bau-bau-ului unguresc în Ardeal. Nu se va mai repeta așa ceva.

Edited by Diogene, 14 December 2009 - 09:29.


#1631
ravinescu

ravinescu

  Junior

 • Grup: Banned
 • Posts: 249
 • Înscris: 30.04.2009

View PostDiogene, on 14th December 2009, 07:45, said:

Nucleul naționalismului românesc este Școala Ardeleană. Și ortodoxia ardeleană era românească datorită  unor cauze locale, în ciuda influențelor fanariote și sârbe din Sud. Gheorghe Lazăr a mers de la Sibiu la București, nu de la București la Sibiu. Cât mai există amintirea Școlii Ardelene mai trăiește România. În curând amintirea ei se va stinge și România se va despărți, fanatismul ortodoxist miticist contribuind la asta. Lecția ardeleană de educație se va termina din cauza plictiselii. Nu mai sunt speranțe. Văd unde a ajuns statul grec, falit, pe același mental colectiv otomano-ortodox

Nu știi ce vorbești și ai dat-o pe propagandă de cea mai joasă speță. Școala Ardeleană este de fapt nucleul antinaționalismului românesc, prin promovarea unei ideologii de subordonare a românilor unei entități latino-catolice occidentale supranaționale care exista doar în capul lor. Se tot vorbește de panslavism, dar nu se spune că Școala Ardeleană era adepta panlatinismului. Ei voiau să atașeze România la remorca unei entități panlatine, dar pentru că nici unul din popoarele romanice vestice nu era interesat de așa ceva, s-a ajuns la atașarea românilor la remorca francezilor, cei mai răsăriți dintre popoarele vestice la acea dată. Francezilor nu le păsa deloc de panlatinism, cum nu le pasă nici acum, ei au francofonia și în asta investesc fonduri chiar și azi, pentru că ei au demonstrat că nu depind ca popor de descendența romanică, și-au creat un imperiu (teritorial în trecut, cultural azi) prin efortul propriu, nu trăiesc din amintirea unui imperiu antic. Însă deși francezii au multe lucruri cu care se pot lăuda ca popor, există și lucruri cu care nu se pot lăuda și printre ele este administrația extrem de centralizată. Împingerea românilor (inclusiv prin eforturile adepților Școlii Ardelene) în sfera de influență cultural-politică franceză a dus la preluarea tipului de administrație franțuzesc și în România, de centralismul și ineficiența căruia s-au plîns transilvănenii după unirea cu România. Dar repet, asta e și din cauza Școlii Ardelene, care dădea dovadă de rigiditate în gîndire și-i tot dădea înainte cu latinitatea românilor, ceea ce implica alinierea cu ceilalți "latini" moderni. Pînă și sistemul de azi semiprezidențial (împărțirea puterii între președinte și prim-ministru) este tot o preluare de la francezi, la fel de ineficientă ca administrația excesiv de centralizată.

Și mai e ceva, la fel de grav. Spălarea creierelor, începută de Școala Ardeleană prin rescrierea originii românilor ca descendenți din romani (latini) puri a avut efectul de a-i face pe români să se simtă niște străini pe propriul pămînt și să viseze la reîntoarcerea pe pămîntul european vestic, părăsit de "strămoșii" lor în urmă cu aproape 2000 de ani. Așa că depopularea României de azi prin emigrarea în Italia sau alte țări romanice vestice are printre cauzele de ordin psihologic mistificările istorice promovate de Școala Ardeleană, pentru că nu-i așa, emigrarea ar reprezenta de fapt revenirea la matcă, reîntoarcerea la pămîntul strămoșesc latino-catolic. Este un efect pervers al ideologiei Școlii Ardelene, așa cum efect pervers este și iubirea față de engleză a românilor de azi. Școala Ardeleană i-a învățat pe români în secolul 19 că limba română era plină de cuvinte murdare și urîte (cuvintele de origine slavă sau nelatină în general) și că acest lucru se poate remedia prin eliminarea lor și înlocuirea cu cuvinte de origine latină (sau romanică în general). De unde românii au dedus că nu e nici o problemă să arunci la gunoi istoria și evoluția naturală a unei limbi și s-o iei de la început ca un fel de meșter Manole în pas cu moda lingvistică internațională. În ziua de azi există un fel de "Școală Americană" la nivelul conștiinței populare, care merge exact pe principiile Școlii Ardelene în ce privește limba și vrea să bage în limbă cît mai multe cuvinte englezești, chiar dacă pentru multe din ele există deja cuvinte românești potrivite. Culmea ironiei este că au de suferit din cauza asta și multe cuvinte de origine latină, cum este de exemplu "șoarece", pe care majoritatea românilor îl socotesc prea murdar și urît pentru a desemna dispozitivul de indicare de la calculator, cel care poate fi desemnat numai prin englezismul curat și frumos "mouse".

Edited by ravinescu, 14 December 2009 - 11:17.


#1632
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View Postravinescu, on 14th December 2009, 11:10, said:

Împingerea românilor (inclusiv prin eforturile adepților Școlii Ardelene) în sfera de influență cultural-politică franceză a dus la preluarea tipului de administrație franțuzesc și în România, de centralismul și ineficiența căruia s-au plîns transilvănenii după unirea cu România.
Ardelenii nu știau franțuzește, nu au avut nicio Coana Chirița. Dacă e să-i dăm crezare lui Tihomir, franțuzismul formelor fără fond din cele două Principate,  care a culminat cu atacarea Austro-Ungariei în 1916, se datora primirii unei influențe rusești unilaterale și deformate.View Postravinescu, on 14th December 2009, 11:10, said:

Spălarea creierelor, începută de Școala Ardeleană prin rescrierea originii românilor ca descendenți din romani (latini) puri a avut efectul de a-i face pe români să se simtă niște străini pe propriul pămînt și să viseze la reîntoarcerea pe pămîntul european vestic, părăsit de "strămoșii" lor în urmă cu aproape 2000 de ani. Așa că depopularea României de azi prin emigrarea în Italia sau alte țări romanice vestice are printre cauzele de ordin psihologic mistificările istorice promovate de Școala Ardeleană, pentru că nu-i așa, emigrarea ar reprezenta de fapt revenirea la matcă, reîntoarcerea la pămîntul strămoșesc latino-catolic.
Adevăr, grăit-ai. Să vezi când se întorc o parte din ăia înapoi! Invazia celților  sau cucerirea Daciei au fost niște fleacuri. De fapt eu sunt împotriva despărțirii dintre Miticia și Ardeal pentru că știu că este temporară. Dar probabil că este necesară pentru cumințirea miticilor slavo-fanarioți, pentru spălarea obiceiurilor lor.

Edited by Diogene, 14 December 2009 - 11:29.


#1633
Fabris

Fabris

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,108
 • Înscris: 25.11.2007

View Postego_zenovius, on 13th December 2009, 13:55, said:

uite, ca sa aducem discutia in ograda noastra - as zice ca raportul dintre sarbi si croati este echivalent cu cel dintre romanii ortodocsi si cei (greco-)catolici.
ghinionul lor s-a numit milosevici. sa speram ca noi nu vom avea parte de oameni politici care sa incerce sa se ridice si sa se mentina la putere prin metode de tip milosevici.
Comparatie deplasata, dar previzibila: nationalismul nostru are la baza romantismului tarziu herderian "vorbesc limba X, deci apartin natiunii X"  logic pentru un roman, dar in acelasi timp straniu pentru cei mai multi dintre sarbi/croati. Multumita Scolii Ardelene acest lucru face parte din mentalitatea noastra. Sarbii/croatii orbiteaza in jurul altor sisteme de referinta...

View Postego_zenovius, on 13th December 2009, 13:55, said:

modul in care se voteaza la eurovision iti poate vorbi despre ceva ce exista dincolo de teoriile savantilor si de ambitiile politicienilor.
Iar imi fluturi prostia asta?!...

View Postego_zenovius, on 13th December 2009, 21:07, said:

care ucraineni? poate ca maine-poimaine ucrainenii or sa se scindeze si ei (Doamne ferește? dă Doamne?). sau, poate ca or sa se uneasca cu rusii (aici nu mai sunt dubii: Doamne ferește!).
ma intreb ce-ai sa mai zici in cazul asta? se va redesena si harta etnica a zonei, odata cu cea politica.
Pana sa te frece grija de ucrainieni, poti sa-ti spui intrebarea asta legata chiar de noi "poate ca maine-poimaine romanii or sa se scindeze si ei (Doamne ferește? dă Doamne?"... Avem doar 150 de ani de cand convietuim in acelasi stat, iar apoi identitatile au fost si sunt fluide, acestea se schimba chiar sub ochii nostri. De ex. copiii a peste doua mil. de romani care muncesc in strainatate deja se simt mai confortabil vorbind italiana/spaniola/engleza/etc, deci sunt deja asimilati...Apoi situatia interna poate genera schimbari de identitate: calitatea managementului de tara (ultra-centralist si neperformant) poate crea tulburari identitare: ca sa te citez, vor apare tot felul de "imbecili" provinciali ca vor sanctiona neperformantele altor "imbecili" hegemonisti de la "centru". Pescuitorii in ape tulburi nu sunt de ieri - de azi...

View PostDiogene, on 14th December 2009, 00:29, said:

[...]E adevărat că după 1964 s-a bazat pe olteni și moldoveni folosind diversiunea bau-bau-ului unguresc în Ardeal. Nu se va mai repeta așa ceva.
Ce aberezi tu acolo, care moldoveni, de unde pana unde atata moldoveni?!...Am fost doar o masa de manevra al centralismului valah, un experiment social nereusit, trimisi fara voie sa de-tiganizeze Sudul si sa de-maghiarizeze Ardealul/Banat...Am stat cel mai prost la investitii pe cap de locuitor, se trantea pe ici - pe colo, doar asa de sanchi, cate o uzina mecanica pentru tot orasul (ajunsa la fiare vechi dupa '90), pamantul era la colectiv, deci nicio posibilitate de a trai cu fruntea sus...Singura varianta era ca fiecare sa se duca acolo unde-l trimitea politrucii...In sat la maica-mea (zona ne-cooperativizata, bogata, unde satele voastre din Ardeal sunt la nivelul Kazahstanului in comparatie cu ala) a inceput, mai intai, sa misune un zvon ca cei apti de munca trebuie sa plece la munca la constructia unui baraj, undeva prin Salaj, altfel li se vor colectiviza pamanturile...Lumea s-a speriat, apoi s-a sfatuit, si la urma s-a supus....Drept urmare, s-au imbarcat feciorii si barbatii in camioane si dusi au fost...Mai apoi in sat a cam inceput sa bantuie foamea, deoarece nu mai erau brate de munca care sa coseasca fanul pentru animale...In fond asta si-au dorit si aia: sa distruga economia satului si sa trimita imprastie feciorii in cele patru zari....

Iar apoi vorbesti de autostrazi si modernizare?...A facut furori prin presa locala (pe la sfarsitul anilor '90) un prospect al ARD-ului, in care nu era trecut nici un oras din Moldova ca prospect de investitie, cat despre investitiille in infrastructura, hai sa fvoi sunteti occidentali fata de noi, acestea sunt intotdeauna ultima prioritate la nivel national.

Edited by Fabris, 14 December 2009 - 12:11.


#1634
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

View PostDiogene, on 14th December 2009, 07:45, said:

Nucleul na?ionalismului românesc este ?coala Ardeleană. ?i ortodoxia ardeleană era românească datorită  unor cauze locale, în ciuda influen?elor fanariote ?i sârbe din Sud.

N-ai inteles nimic, faptul ca romanii din ardeal nu au aderat la alte credinte si au patratat comuniunea de credinta cu romanii de peste munti, i-a ajutat sa nu evolueze diferit ca un popor aparte (asa cum au evoluat croatii fata de sarbi) ci sa ramana lipiti de identitatea romaneasca, sa tina pasul cu evolutia acestui popor.


Scoala Ardeleana apare tarziu, la finele sec. XVIII, mult inainte de ea romanii din ardeal stiau din ce neam fac parte, mitropolitii ortodocsi, inainte de desfiintarea mitropoliei de austrieci cand cu uniatia, veneau din Tara Romaneasca, domnitorii romani ctitoreau biserici in Ardeal, trimiteau carti de invatatura, chiar si romanii ardeleni produceau literatura folosind aceleasi litere slave semn ca se identificau cu mediile culturale din tarile romane, nu cu cele apusene. Toate astea dau o imagine de ansamblu: Biserica Ortodoxa este pilonul principal al istoriei romanilor, liantul care ne-a tinut uniti in ciuda granitelor politice (si azi e la fel, BOR are eparhii in Basarabia, Serbia, diaspora si astfel romanii de acolo nu uita cine sunt).

Scoala Ardeleana nu apare ca o contrapondere la ortodoxie, dimpotriva multi membri ai ei cer chiar revenirea la biserica ortodoxa condamnand scindarea produsa de greco-catolici. Nu uita ca la 1848 una din revendicarile revolutionarilor ardeleni (multi fiind ei insisi greco-catolici) este desfiintarea bisericii greco-catolice si revenirea in biserica ortodoxa. In afara de cativa fanatici si colaborationisti marea masa a greco-catolicilor din ardeal continua sa priveasca spre principatele romane, mai ales ca sarbatorile si traditiile le tin la fel ca si restul romanilor, problemele de dogma trecand aproape neobservate de marea masa. De aceea si dupa 1990 doar un mic procent din fostii greco-catolici au mai dorit sa revina la aceasta confesiune anacronica.

View PostDiogene, on 14th December 2009, 11:26, said:

fran?uzismul formelor fără fond din cele două Principate,  care a culminat cu atacarea Austro-Ungariei în 1916, se datora primirii unei influen?e ruse?ti unilaterale ?i deformate.

Romanii din Ardeal se rugau ca Romania sa intre in razboi de partea Antantei si sa atace Austria, un numar mare dintre ei vor dezerta refungiindu-se in moldova pentru a putea lupta in armata romana. In fine, istoria a dovedit ca intrarea de partea Antantei a fost mutarea castigatoare pentru ca am putut crea Romania Mare, daca intram de parte nemtilor pierdeam razboiul si nu capatam nimic (a fost o chestie de principiul la tratatele de pace ca nici o tara invinsa sa nu primeasca teritorii in plus) in afara de datorii de platit.
Deci atat de roman si de ardelean esti incat regreti ca am atacat Austria si ca am facut Romania Mare cand ardelenii condusi de iuliu maniu cer in 1918 armatei romane sa intre in ardeal si se voteaza alipirea la tara.
Nu ai nici o treaba cu spiritul ardelean.

Edited by tihomir, 14 December 2009 - 13:15.


#1635
Phoolan_Devi

Phoolan_Devi

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 72
 • Înscris: 13.12.2009

View Postego_zenovius, on 13th December 2009, 22:55, said:

uite, ca sa aducem discutia in ograda noastra - as zice ca raportul dintre sarbi si croati este echivalent cu cel dintre romanii ortodocsi si cei (greco-)catolici.

Falia identitara dintre sarbi si croati se aseamana mai mult cu cea dintre arabii sunniti si cei siiti.

#1636
Iorest

Iorest

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 181
 • Înscris: 19.11.2009

View PostFabris, on 14th December 2009, 11:45, said:

Ce aberezi tu acolo, care moldoveni, de unde pana unde atata moldoveni?!...Am fost doar o masa de manevra al centralismului valah, un experiment social nereusit, trimisi fara voie sa de-tiganizeze Sudul si sa de-maghiarizeze Ardealul/Banat...
Înduioșătoare imagine... Mă tem că în Ardeal sunt mulți oameni mai români decât în Moldova. Vorbesc cu multă neplăcere în acești termeni, dar imaginea tipică a moldoveanului patriot, sclipitor, păstrător al unui sistem de valori solid...a expirat de multă vreme. Nu aș vrea să exagerez, dar moldovenii au o mare problemă de identitate azi, căci, din toate conceptele cu care se opera cândva, au rămas doar cu forma. Am ajuns ca în cazul incașilor, care păstrează o tradiție frumoasă a vechilor contacte cu europenii (precolumbiene), dar...doar atât! E și normal, când bântuie incultura pe străzi nu ai cum să nu ajungi în halul acesta. Sau...e oare încă o nematurizare a spiritului?

Suntem români, iar gargarele regionaliste sunt simple răbufniri ale frustrărilor istorice. Nu putem contesta că Ardealul a păstrat în mod remarcabil spiritul anticomunist la Cluj sau că păstrează urme de bună-creștere și de patriotism în forma lor pură. Decât să comentăm în acești termeni, am face bine să adoptăm modelele care merită adoptate. Și am putea începe cu o carte bună de istorie, care să ne lămurească cum stă treaba cu problemele controversate. E periculos când încercăm să ni le lămurim pornind de la preconcepte, căci ajungem ca italianul care i-a făcut pe etrusci frați cu ungurii.

#1637
lolekbolek

lolekbolek

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 408
 • Înscris: 16.10.2006

View PostIorest, on 14th December 2009, 14:23, said:

Înduioșătoare imagine... Mă tem că în Ardeal sunt mulți oameni mai români decât în Moldova. Vorbesc cu multă neplăcere în acești termeni, dar imaginea tipică a moldoveanului patriot, sclipitor, păstrător al unui sistem de valori solid...a expirat de multă vreme. Nu aș vrea să exagerez, dar moldovenii au o mare problemă de identitate azi, căci, din toate conceptele cu care se opera cândva, au rămas doar cu forma. Am ajuns ca în cazul incașilor, care păstrează o tradiție frumoasă a vechilor contacte cu europenii (precolumbiene), dar...doar atât! E și normal, când bântuie incultura pe străzi nu ai cum să nu ajungi în halul acesta. Sau...e oare încă o nematurizare a spiritului?

Suntem români, iar gargarele regionaliste sunt simple răbufniri ale frustrărilor istorice. Nu putem contesta că Ardealul a păstrat în mod remarcabil spiritul anticomunist la Cluj sau că păstrează urme de bună-creștere și de patriotism în forma lor pură. Decât să comentăm în acești termeni, am face bine să adoptăm modelele care merită adoptate. Și am putea începe cu o carte bună de istorie, care să ne lămurească cum stă treaba cu problemele controversate. E periculos când încercăm să ni le lămurim pornind de la preconcepte, căci ajungem ca italianul care i-a făcut pe etrusci frați cu ungurii.
asta te doare, nu? uite, daca au cautat au gasit... tu crezi ca numai lupu/densusianu stie povesti cu daci si injectoare cuantice
http://www.google.co...f...tart=0&sa=N
http://www.szabir.co...and-hungarians/
http://www.szabir.co..._Hungarians.pdf
deci nu numai italianul. sunt multi care presupun
si sa vedem cuvantul oras
etrusc
aurina “town”
TLE s.v.; Gostony, no. 476
Old Hung. uru-as “fort, city, walled city”, Hung. vár “fortress, castle”, vár-os “town, city”
Hunn. urr város, urruságh ország, haza, urrusi uralkodó, vara vár
Sum. iri (2070x: ED IIIb, Ebla, Old Akkadian, Lagash II, Ur III, Early Old Babylonian, Old
Babylonian) wr. iri; iriki; uru2; uru11; iri11 “city”, iri, wr. i-ri “(to be) high”, ir (35x: Old
Babylonian) wr. ir9; ir3 “mighty”. Given the Sum. etymology there is thus no reason to believe
(EWU, p. 1606) that the Hung. word is borrowed from an Iranian language.

#1638
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,912
 • Înscris: 04.10.2007

View Posttihomir, on 14th December 2009, 13:10, said:

Romanii din Ardeal se rugau ca Romania sa intre in razboi de partea Antantei si sa atace Austria, un numar mare dintre ei vor dezerta refungiindu-se in moldova pentru a putea lupta in armata romana. In fine, istoria a dovedit ca intrarea de partea Antantei a fost mutarea castigatoare pentru ca am putut crea Romania Mare, daca intram de parte nemtilor pierdeam razboiul si nu capatam nimic (a fost o chestie de principiul la tratatele de pace ca nici o tara invinsa sa nu primeasca teritorii in plus) in afara de datorii de platit.
Deci atat de roman si de ardelean esti incat regreti ca am atacat Austria si ca am facut Romania Mare cand ardelenii condusi de iuliu maniu cer in 1918 armatei romane sa intre in ardeal si se voteaza alipirea la tara.
Nu ai nici o treaba cu spiritul ardelean.

Ca morosan "verde", trebuie sa-ti dau dreptate, caci au existat 2 pasi importanti care au condus la existenta noastra ca rom^ni in Transilvania si ca indivizi pur si simplu:

1. Unirea de la 1919;
2. Urbanizarea si industrializarea fortata de dupa 1955-1960.

Fara aceste momente, in Transilvania ar fi existat cel mult o minoritate rurala rom^neasca, dublata de o majoritate citadina ungureasca si aceasta in cazul cel mai bun, deoarece ungurii sunt mai harnici decat rom^nii si ar fi generat o SUPRA-industrializare, mult peste ceea ce am facut noi in comunism si astfel probabil rom^nii ar fi rezistat ca o MINUSCULA minoritate prin zonele de munte.  :naughty:

View Postlolekbolek, on 14th December 2009, 15:03, said:

asta te doare, nu? uite, daca au cautat au gasit... tu crezi ca numai lupu/densusianu stie povesti cu daci si injectoare cuantice
http://www.google.co...f...tart=0&sa=N
http://www.szabir.co...and-hungarians/
http://www.szabir.co..._Hungarians.pdf
deci nu numai italianul. sunt multi care presupun
si sa vedem cuvantul oras
etrusc
aurina “town”
TLE s.v.; Gostony, no. 476
Old Hung. uru-as “fort, city, walled city”, Hung. vár “fortress, castle”, vár-os “town, city”
Hunn. urr város, urruságh ország, haza, urrusi uralkodó, vara vár
Sum. iri (2070x: ED IIIb, Ebla, Old Akkadian, Lagash II, Ur III, Early Old Babylonian, Old
Babylonian) wr. iri; iriki; uru2; uru11; iri11 “city”, iri, wr. i-ri “(to be) high”, ir (35x: Old
Babylonian) wr. ir9; ir3 “mighty”. Given the Sum. etymology there is thus no reason to believe
(EWU, p. 1606) that the Hung. word is borrowed from an Iranian language.

Lolekbolek, nu stiu de ce te miri atat, doar Panonia este stepa, iar aici au ajuns iranici si uralo-altaici in contopire.


Ungara are:

40-60% termeni TURANICI (care la randul lor au origini fie IRANICE, fie URALO-ALTAICE);

20-30% termeni si gramatica UGRO-FINEZA (care la randul lor prezinta analogii URALO-ALTAICE deoarece se intind pana la est de Urali);

10-20% termeni germanici;

10-20% termeni romanici si rom^nesti.

SUMERIANA - este o limba SEMITO-uralo-altaica, asadar este normal sa aiba analogii cu ungara.
De asemenea Babiloniana este o limba SEMITA, iar limbiile IRANICE prezinta urme arhaice SEMITICE.

ETRUSCII erau un fel de CANANITI SEMITI, ori SEMITI + indo-europeni, deci ...

Edited by Cyber-sapiens, 14 December 2009 - 15:22.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale, astfel încat vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate