Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#1585
Iorest

Iorest

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 19.11.2009

 tihomir, on 12th December 2009, 23:37, said:

Pai daca se schimbau, cum se mai amestecau? :D  Pe semne ca nu prea se schimbau din moment ce limba si numele romanilor s-a perpetuat aici pana azi sau daco-romanii le lasau pe patul de moarte limba si numele noilor veniti?
Fugi ba si te plimba, schimbari masive de populatie sunt doar in mintea ta, nicaieri in Europa nu a existat acest fenomen din antichitate pana acum, nu s-a schimbat populatia ci limba si identitatea (dar nu in cazul nostru care am ramas romani si prin limba si prin identitate).

Tihomir, eu l-am rugat pe Zmedeu să se gândească și la problema distribuției regionalismelor, care nu arată că ar fi existat asemenea amestecuri la scară mare. Dar a abordat problema foarte discret. Poate nu m-am exprimat eu prea coerent?

Edited by Iorest, 13 December 2009 - 00:19.


#1586
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 Iorest, on 12th December 2009, 23:13, said:

Hehe, argumente am tot dat, dar în general le-ai trecut cu vederea.
fiindca ceea ce ai produs tu nu se pot denumi argumente.

Ti se spune ca o populatie latinofona migreaza la un moment dat din Balcani, de la dreapta Dunarii, de la sud de Dunare  la nord de Dunare. Tu insa o dai cu "daco-romanii care se muta la sud de Dunare si apoi se repatriaza la nord de Dunare". Parca ar fi fost cazacii evacuati de Stalin in 48 de ore, in Siberia, de unde s-au intors la caderea comunismului.

Cand ai astfel de conceptii, ceva nu este in regula cu tine. Orice socialism evolueaza la un moment dat spre un national-socialism. Chiar si socialismul denumit bolshevism/comunism a evoluat spre national-comunism. In orice socialism exista un Popor Ales care conduce omenirea. Un popor pur, superior, continuu, perpetuu. Toate aceste socialisme se bazeaza pe o teorie rasista, populara in sec. XIX a superioritatii rasiale, a unui anumit popor. Conform acestui rasism, un popor care nu se misca, care este continuu, care-si are radacinile in antichitate, este unul superior. Cam asa si cu rom^nii care se trag din daci, aia batuti in taruse.

Poti sa-i spui unei astfel de teorii cum vrei, dar e clar vorba despre un nazism, un comunism, un kkt.

#1587
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 tihomir, on 12th December 2009, 23:37, said:

Pai daca se schimbau, cum se mai amestecau?
din mers

#1588
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Avem toate dovezile din lume, trebuie doar sa le punem cap la cap.

În primul rând, nimeni nu sustine ca identitatea etnica a românilor în formare se suprapunea conceptual cu ideea moderna de natiune. Exista o continua interconditionare între observarea diferentelor cu vecinii si evolutia constiintei comunitare catre una identitar-etnica. Aceasta evolutie nu are neaparat de-a face cu existenta unei statalitati, iar ideea de apartenenta la o anumita comunitate etnica definita prin origine, limba, religie, cultura este prezenta în orice grup uman care are vecini. [...]
Inadvertenta fenomenologica si introspectiv cromatice de un gust opulent... :rolleyes:

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

De fapt ideea de comunitate este prezenta înca în regnul animal. [...]
Asa este... :rolleyes: Si vitele sunt insemnate, din cand in cand, cu semnul crucii. Deci putem discuta despre un sincretism religios cu elemente crestine in cadrul cirezii....

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Tocmai izolarea definitiva fata de romanitatea occidentala produsa de populatiile nou-venite este factorul determinant al evolutiei de sens catre cel etnic al lui romanus.
Iar "ai nostri" dupa ce au observat ca "barbarii" le-au taiat calea cu "centru", s-au gandit sa-si "traga" de-o etnie. Si cum (inca) mai aveau buletinele de identitate SPQR uitate prin bordeie, atunci s-au gandit sa-si spuna asa cum scria in buletin... :naughty: Mai aveti din astea?

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

[...]Deoarece identitatea etnica se bazeaza esentialmente pe comunitatea de limba (împreuna cu cea de origini, de religie, de obiceiuri etc.) dispunem de o evidenta legatura coerenta între un aspect al semantismului latin al lui romanus si o parte a definirii etnicitatii românilor.
Nt...Identitatea etnica (pe atunci) insemna (si) o limba comuna....Mai precis limba nu este un reper suficient pentru identitate. Pe-atunci limba era (doar) un vehicul de comunicare..si cam atat.

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Este interesant aspectul semnificatiei 'crestin': acesta putea fi dezvoltat în contact cu populatii ne-crestine, însa vecinii de azi ai românilor sunt crestini. Rezulta ca acest semantism este legat de perioada istorica în care românii (sau stramosii lor) aveau vecini înca ne-crestini, adica înainte de crestinarea maghiarilor/slavilor. Cum semantismul acesta este în mod necesar derivat din cel de identificator comunitar, rezulta ca si aceasta semnificatie de baza este cel putin tot atât de veche. Mai mult, dat fiind ca religia este o alta componenta esentiala a identitatii etnice, rezulta ca si din acest punct de vedere identificatorul simplu comunitar acopera aspectul etnic.
In secolul al IV-lea, in Balcani, inca se mai practica, pe ici-pe colo, religia mitraica. Practicanti acestei religii erau la fel de romanus ca si sf. Andrei, nu-i asa?

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Pentru ca un identificator comunitar sa devina etnonim nu e nevoie de atacat/aparat fortificatii ci pur si simplu de constituirea unei identitati etnice a comunitatii respective. E adevarat ca acest proces poate fi favorizat de anumite conditii istorice între care lupta împotriva unui inamic comun este doar una dintre expresiile opozitiei cu alteritatea.
Aiurea...Macar am incercat sa incropesc o explicatie asupra "translarii" lui romanus = cetatean spre romanus = etnonim, pornind de la modelul lui Lucien de Musset, unde comunitatile respective s-au "sudat" in urma raidurile repetate ale "barbarilor"....Dumneavoastra cu ce veniti in schimb?! Aceleasi aiureli/prejudecati nationaliste...

#1589
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Din contră, identitatea etnică este intim legată de cea lingvistică. Că tot venise vorba despre ei: un exemplu elocvent în acest sens sunt chiar romanșii care se cheamă pe sine Romaunsch, un nume derivat din cel al limbii pe care o vorbesc.
Serios, dom'le?!. E cam si cum am spune ca sârbii si croatii au o identitate etnica comuna deoarece vorbesc aceeasi limba, ori brazilienii/angolezii/portughezii sunt de acelasi neam.

Daca ar fi existat o identitate etnica bine definita prin limba si noi am fi pastrat-o cu sfintenie (deh, doar d-voastra afirmati ca avem o identitate solida inca de pe vremea lui Caracalla  :rolleyes:), astazi inca am fi folosit amat si nu iubit. Istoria limbii române sugereaza ca bulgarii au vorbit româna, românii au vorbit bulgara, si acesta, probabil n-a fost singurul episod de bilingvism.

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

[..]Ceea ce contează aici este că încă din timpul Imperiului întreg avem atestări ale lui romanus cu sens clar identitar pentru romanofonii din Imperiu în opoziție cu ceilalți. Oricum și oricând se va fi constituit identitatea etnică specifică a românilor de mai târziu, ea se bazează evident pe această conștiință identitară implicită a lui romanus legată esențialmente de limbă (și mai apoi de religie).
Nu avem nicio atestare "identitara" de pe vremea imperiului, domnule...In schimb sursele vechi pomenesc despre latin-italici, traci, iliri, greci, celti, sa nu mai spun de hispani, palmyreni, armeni, apoi din secolul al III-lea acestea incep sa vorbeasca de goti, etc. mai mult sau mai putin romanizati. Nu degeaba am scos la bataie inscriptia panonica CIL III 3576: francus ego, cives romanus, miles in armis. In Imperul Roman a fi romanus însemna a fi cetatean, nu a avea o etnie.

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Ceea ce arată exact ceea ce spuneam mai înainte, și anume că identitatea etnică este în continuă redefinire de-a lungul timpului și că nu mai putem pune semnul egalității stricte între aromâni și (daco-)români după un mileniu de despărțire în cuprinsul căruia fiecare ramură a românității a suferit atâtea influențe diferite: după aproape un mileniu de despărțire efectivă de aceștia, timpul este suficient pentru ca "a fi aromân" să nu se mai suprapună identitar perfect cu "a fi român".
Am vorbit despre cu totul alceva: identitatea "cameleonica"/fragmentata a aromanilor.

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

În argumentație nu am spus nicăieri că etnia se identifică în mod unic cu limba, am afirmat însă că limba este o componentă crucială a identității etnice.
Va lasa memoria...Ceva mai sus ati afirmat, citez identitatea etnica este intim legata de cea lingvistica. Iar limba a inceput sa devina o componenta "cruciala" (sic!!!) al identitatii etnice incepand cu sec. al XVIII-lea. Unii, precum austriecii, flamanzii, valonii, slavii, etc inca traiesc prin evul mediu...Ce ghinion, nu-i asa?...

 mdionis, on 9th December 2009, 12:57, said:

Ceea ce am prezentat se bazează pe ceea ce spun istoricii și lingviștii și reprezintă puncte de reper asupra cărora consensul este astăzi suficient de larg încăt să îmi permită să concluzionez că frecție este doar modul de abordare negaționist bazat pe prejudecăți și false etichete pe care îl respiră acest ultim paragraf pe care l-ai produs dumneata.
Domnule, daca indraznesc sa nu va impartasesc dogmele, atunci nadufurile dumneavoastre proletar/anti-intelectuale (la urma urmei placa asta cu "toti savantii spun asta..." este si aceasta un anti-intelectualism menit sa-mi inchida gura) suna a vaicareala...

Edited by Fabris, 13 December 2009 - 05:12.


#1590
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 Iorest, on 13th December 2009, 00:06, said:

să se gândească și la problema distribuției regionalismelor, care nu arată că ar fi existat asemenea amestecuri la scară mare.
tocmai, ca
1. ti s-a raspuns
2. arata a amestecuri la scara mare

Dar tu esti incapabil sa asculti ori sa intelegi.
ti s-a spus cam asa:

(i) in diferite perioade de timp, grupuri de latinofoni de la dreapta Dunarii (sudul sau cum vrei sa-i spui, caci include si Panonia) migreaza inspre teritoriul Rom^niei de astazi (primul grup fiind unult care populeaza prin Banat vestul Rom^niei, adica parti din Transilvania)
(ii) peste aceste grupuri, care initial provin din anumite zone ale fostului imperiului roman, apar alte grupuri de latinofoni, din alte zone. De exemplu, ca sa intelegi, avem dovezi ca in teritoriul ROm^niei patrund latinofoni chiar si din Noricum si din zona friuliana, ca sa nu mai vorbesc din diferitele zone din Panonia si Balcani.
(iii) tocmai aceste valuri succesive, din diferite parti duc la o uniformizare lingvistica, mai ales ca aceste grupuri nu sunt intepenite in loc, ele migreaza mai departe, la est si vest de Carpati. In plus, au loc si miscari inverse.
(iv) pe de alta parte, vechile straturi, cele care au penetrat initial spatiul actual al Rom^niei, candva in sec 9/10 (asta datorita dezmembrii hegemoniei avare) se mai pot recunoaste astazi in vestul Rom^niei.

#1591
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Fabris, on 13th December 2009, 05:06, said:

Serios, dom'le?!. E cam si cum am spune ca sârbii si croatii au o identitate etnica comuna deoarece vorbesc aceeasi limba, ori brazilienii/angolezii/portughezii sunt de acelasi neam.
brazilienii/angolezii/portughezii nu se considera a fi de acelasi neam, chiar daca vorbesc aceeasi limba. dar sarbii si croatii, da. si nu doar datorita limbii comune, limba fiind cel mai important element in definirea identitatii etnice, dar nu singurul.

#1592
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 ego_zenovius, on 12th December 2009, 23:08, said:

brazilienii/angolezii/portughezii nu se considera a fi de acelasi neam, chiar daca vorbesc aceeasi limba. dar sarbii si croatii, da. si nu doar datorita limbii comune, limba fiind cel mai important element in definirea identitatii etnice, dar nu singurul.
Domnule, replica dumitale este doar asa ca sa te afli in treaba...Spune-i unui croat/bosniac ca este de acelasi neam cu un sarb si apoi observa reactia sa!..:naughty: Macar la acestia "dar nu singurul", care-i desparte de fapt, se poate identifica destul de clar: confesiuni diferite, spatiul istoric diferit, cultura diferita, un razboi care s-a incheiat nu demult, etc...Aceasta falie, "dar nu singurul", ia valente ceva mai subtile in cazul muntenegrenilor vs. sarbi, deoarece acestia vorbesc aceeasi limba, au aceeasi confesiune, chiar o simpatie mutuala, dar uite, de-al naibii un muntenegrean iti va spune intotdeauna ca exista o etnie muntenegreana si o identitate etnica muntenegreana. La macedoneni acest "dar nu singurul" ia proportii chiar pompieristice deoarece acestia nici nu vor sa auda de bulgari, limba bulgara, Bulgaria in general...La unii principiul herderian "vorbesc limba asta, deci asta sunt" a prins, pe cand la altii acest "dar nu singurul" a avut o greutate mai mare.

Edited by Fabris, 13 December 2009 - 09:34.


#1593
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009
Etnogeneza rom^neasca se aseamana cu cea a evreilor.

Evreii s-au reconfigurat din Estul Europei in Palestina printr-o ideologie ce a supus pe rusi, Rusia si Europa de Rasarit puterii lor. In toate aceste tari ei au devenit elite si s-au dat drept autohtoni, schimbandu-si numele, din Wolf au devenit Lupu, etc.

Rom^nii s-au reconfigurat din Balcani in teritoriul norddunarean printr-o religie ce a supus pe slavi raspandindu-i la nord de Dunare in actualele state slave. In toate aceste teritorii ei au devenit elite si s-au dat drept slavi schimbandu-si numele in Dragomir, Tihomir, etc.

Evreii, de etnii diferite, limbi diferite, ba chiar religii iudaice diferite s-au reintalnit in Palestina unde au creat o limba unitara.
Romanii, latinofonii BAlcanilor, cu substraturi diferite (iliri, panonieni, celti, traci, etc) s-au reintalnit la nord de Dunare unde au creat o limba unitara.

Edited by zmedeu, 13 December 2009 - 09:31.


#1594
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Fabris, on 13th December 2009, 09:19, said:

Domnule, replica dumitale este doar asa ca sa te afli in treaba...Spune-i unui croat/bosniac ca este de acelasi neam cu un sarb si apoi observa reactia sa!..:naughty: Macar la acestia "dar nu singurul" se poate identifica destul de clar: confesiuni diferite, spatiul istoric diferit, cultura diferita, un razboi care s-a incheiat nu demult, etc...Acest  "dar nu singurul" ia valente ceva mai subtile in cazul muntenegrenilor vs. sarbi, deoarece acestia vorbesc aceeasi limba, au aceeasi confesiune, chiar o simpatie mutuala, dar uite, de-al naibii un muntenegrean iti va spune intotdeauna ca exista o etnie muntenegreana si o identitate etnica muntenegreana. La macedoneni acest "dar nu singurul" ia proportii chiar pompieristice deoarece acestia nici nu vor sa auda de bulgari, limba bulgara, Bulgaria in general...La unii principiul herderian "vorbesc limba asta, deci asta sunt" a prins, pe cand la altii acest "dar nu singurul" a avut o greutate mai mare.
asta tine de politica momentului.
daca un imbecil de la iasi pe nume simirad a fondat partidul moldovenilor, asta nu inseamna ca brusc avem un popor moldovean, diferit de poporul roman.
daca alt imbecil, de la cluj de data asta, gherman, zice ca s-a saturat de romania si viseaza independenta ardealului, asta nu inseamna ca peste noapte a aparut poporul ardelean.

#1595
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 ego_zenovius, on 13th December 2009, 09:34, said:

...nu inseamna ca brusc avem un popor moldovean, diferit de poporul roman.
...nu inseamna ca peste noapte a aparut poporul ardelean.
dar dupa un razboi in care ardelenii sunt exterminati de mitici, afla, ca ardelenii se vor declara popor diferit de mitici.

 ego_zenovius, on 13th December 2009, 09:34, said:

asta tine de politica momentului.
un genocid al miticilor nu va mai insemna "o politica a momentului" ci "divort pe viata"

#1596
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005
Capitale (centre) politice probabile pe teritoriul Româniie de azi:
Sarmizegetusa Regia - dacii
Sarmizegetusa Ulpia Traiana - provincie romană
Apulum - provincie - romană
Buzău- goții
Piatra- Olt - hunii
Corneșți - Timiș - hunii
Apahida - Cluj -  gepizii
Turris (Galați) - slavii

#1597
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 zmedeu, on 13th December 2009, 09:29, said:

Etnogeneza rom^neasca se aseamana cu cea a evreilor.

Evreii s-au reconfigurat din Estul Europei in Palestina printr-o ideologie ce a supus pe rusi, Rusia si Europa de Rasarit puterii lor. In toate aceste tari ei au devenit elite si s-au dat drept autohtoni, schimbandu-si numele, din Wolf au devenit Lupu, etc.

Rom^nii s-au reconfigurat din Balcani in teritoriul norddunarean printr-o religie ce a supus pe slavi raspandindu-i la nord de Dunare in actualele state slave. In toate aceste teritorii ei au devenit elite si s-au dat drept slavi schimbandu-si numele in Dragomir, Tihomir, etc.

Evreii, de etnii diferite, limbi diferite, ba chiar religii iudaice diferite s-au reintalnit in Palestina unde au creat o limba unitara.
Romanii, latinofonii BAlcanilor, cu substraturi diferite (iliri, panonieni, celti, traci, etc) s-au reintalnit la nord de Dunare unde au creat o limba unitara.

Nu cred ca ROM^NII erau prostii Europei ca sa plece din EPIR-ul paradisiac pe coclaurii viscoliti ai Carpatilor.
De fapt nici grecii si nici albanezii nu s-au refugiat spre nord din cauza slavilor ori a maghiarilor, ori a altora.

Albania are un climat perfect, plus munti inalti cu pajisti alpine vaste.
  :rolleyes:

[ http://www.jmrw.com/Abroad/Balkans/Albanie/Albanie_Carte.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#1598
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005

 Cyber-sapiens, on 13th December 2009, 10:44, said:

Nu cred ca ROM^NII erau prostii Europei ca sa plece din EPIR-ul paradisiac pe coclaurii viscoliti ai Carpatilor.
Nu știu cum era atunci, văd cum e acum pe forum.

Edited by Diogene, 13 December 2009 - 11:19.


#1599
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 Cyber-sapiens, on 13th December 2009, 10:44, said:

Nu cred ca ROM^NII erau prostii Europei ca sa plece din EPIR-ul paradisiac pe coclaurii viscoliti ai Carpatilor.
De fapt nici grecii si nici albanezii nu s-au refugiat spre nord din cauza slavilor ori a maghiarilor, ori a altora.

Albania are un climat perfect, plus munti inalti cu pajisti alpine vaste.
  :rolleyes:



 Diogene, on 13th December 2009, 11:19, said:

Nu știu cum era atunci, văd cum e acum pe forum.

Deci sti cum e, nu-i asa, ... pardon, "vezi cum e", simti cum e ... ?!  :lol:  :roflmaofast:

Attached Files


Edited by Cyber-sapiens, 13 December 2009 - 11:29.


#1600
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 ego_zenovius, on 13th December 2009, 00:34, said:

asta tine de politica momentului.
daca un imbecil de la iasi pe nume simirad a fondat partidul moldovenilor, asta nu inseamna ca brusc avem un popor moldovean, diferit de poporul roman.
daca alt imbecil, de la cluj de data asta, gherman, zice ca s-a saturat de romania si viseaza independenta ardealului, asta nu inseamna ca peste noapte a aparut poporul ardelean.
Politica a fost un creator de identitate, si nu de ieri de azi, ci dintotdeauna. Apoi au mai fost facrtorii sociali (interactiunile sociale de ex), elitele si tipul de impunere ale acestora, cultura (cultura manipulata pentru obtinerea beneficiilor sociale, lista de trasaturi culturale asumate, etc), si alti factori. Chiar asimilarea reprezinta la urma urmei o schimbare de identitate..In acele timpuri vechi, cadrul lingvistic a avut un rol mai mic in atribuirea vreunei identitati medievale, rolul acestuia fiind exagerat numai de catre istoriografiile nationaliste.

Apropo, falia identitara dintre sarbi si croati este la fel de mare precum cea dintre noi si ucrainieni, si nu de ieri- de azi, chiar daca si unii si ceilalti vorbesc aceeasi limba.

Edited by Fabris, 13 December 2009 - 12:00.


#1601
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 Fabris, on 13th December 2009, 09:19, said:

dar uite, de-al naibii un muntenegrean iti va spune intotdeauna ca exista o etnie muntenegreana si o identitate etnica muntenegreana. La macedoneni acest "dar nu singurul" ia proportii chiar pompieristice deoarece acestia nici nu vor sa auda de bulgari, limba bulgara, Bulgaria in general...

Aici tu esti cel care vorbesti sa te afli in treaba. In muntenegru jumatate se declara sarbi iar in Macedonia slava exista si un curent care doreste alipirea la Bulgaria. Acolo situatia seamana foarte mult cu cea din Moldova, exista si un curent unionist si unul separatist (asta din urma sustinut puternic de minoritati, rusi in cazul moldovei, albanezi in cazul muntenegrului si macedoniei) asa ca nu mai fi atat de categoric in expirmari si acolo ca si aiurea nu exista o unitate de opinii.



P.S.: macedonenii slavi=bulgari, muntenegrenii=sarbi, ucrainienii=rusi, aromanii=romani, restul e politica

#1602
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Fabris, on 13th December 2009, 11:32, said:

Apropo, falia identitara dintre sarbi si croati este la fel de mare precum cea dintre noi si ucrainieni...
cred ca exagerezi.

 zmedeu, on 13th December 2009, 09:38, said:

dar dupa un razboi in care ardelenii sunt exterminati de mitici, afla, ca ardelenii se vor declara popor diferit de mitici.
iar ai visat urat azinoapte?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate