Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Setare permisiuni user Linux Mint...

Probleme cu extenderul

drumuri expres...
 Evacuare chiriasi PJ

Recomandare grosime BCA pentru ma...

Magazine cash and carry

Recomandare mouse, buget 200 lei
 Boot de pe SSD M2

XP NTLDR is missing

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?
 Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe

Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Navigatie blocata
 

Tutoriale asamblare PC

- - - - -
  • Please log in to reply
85 replies to this topic

#37
georgeeu

georgeeu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 10.05.2007
poti folosi un program de genul "everest" cu care vezi temperaturi, benchmarkuri, modelul pieselor, frecvente, mai tot ce vrei
http://www.softpedia...e-Edition.shtml ;)

Edited by georgeeu, 19 July 2009 - 23:58.


#38
T_Rex

T_Rex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 27.07.2007
Vreau sa stiu daca schimb hard-ul si vreau sa il pun la alt sistem, intrebarea ar fi dupa ce scot firele ce-l conecteaza raman datele pe el sau se sterg ?

#39
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,

@ T_Rex , " raman datele pe el sau se sterg ? "
Stai linistit, datele nu vor disparea.
Cred ca nu ai pretentia sa functioneze si sistemul de operare, dupa montarea pe alta placa de baza.
Nici asta nu este imposibil, daca placile sunt ( aproape ) identice in ce priveste chipset-ul.
Incearca totusi sa salvezi ce e de salvat, inainte de mutare. E mai sigur asa.

#40
T_Rex

T_Rex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 27.07.2007
Vream sa stiu doar daca raman partitiile, si bineinteles ca nu vroiam sa folosesc sistemul de operare ci doar sa ramana datele si sa instalez OS din nou pe C iar celelalte partitii sa ramana fara nici o modificare.

Edited by T_Rex, 26 July 2009 - 15:17.


#41
razvan_77

razvan_77

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,561
  • Înscris: 16.11.2005
datele raman doar daca sunt pe D:
daca ai ceva pe C: pierzi

#42
raelcd

raelcd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 220
  • Înscris: 03.05.2008
pot sa zic ca am citit cu placere toate posturile si am observat cateva chestii foarte interesante

1. am cumparat alta carcasa si momentan (am desfacut zeci de calculatoare in viata mea dar niciodata nu m-am atins de firele de la on/off, restart, hdd, etc) imi merge doar sa deschid pc-u. atat. am citit manualul placii de baza si nu am gasit nimic (sau nu am vazut eu :-?? )
2. am un intel celeron 3.06 si am o 'obsesie' sa bag aspiratorul in el (unitate) cand fac curat in camera (de obicei cam 1 data pe luna - sa nu ziceti ca fac curat 1 data pe luna, ci doar in pc) si de fiecare data scot procesorul (socket775) din slot.. si alte chestii. referitor la 'pinii sunt foarte pretentiosi' vreau sa zic ca .. momentan nu am avut probleme, si am avut destule 'scapari' cand l-am pus invers fara sa-mi dau seama si apasam ca 'ciobanu' sa intre sau il lasam pe o parte (nu fixat perfect) sau cand desfaceam suruburile de pe placa de baza imi scapa si mai 'scartzaia' placa de baza. in concluzie inca merge.
3. m-am oferit sa ii curat pc-u cumnatului meu si am avut aceiasi problema ca a unui tip care a postat in pag.2 :
are un amd si cand am scos radiatorul procesorul era lipit. IDIOT fiind am zis.. mama ce tari sunt aia de la amd... si dupa ce am bagat aspiratoru si`n radiatoru ala.. hai raele' sa pui procesorul inapoi. vreau sa zic ca am incercat de 5 ori si pocneau pinii aia de credeam ca trage unu cu pistolul in camera, si mai bine de jumatate din pini erau indoiti. pana la urma am tras tare de procesor si s-a dezlipit.apoi au urmat 2 ore chinuitoare cu acu de cusut (cel mai subtire gasit in casa) sa indrept cat de cat pinii respectivi. pana la urma, cu putina forta bruta a intrat, am schimbat pasta termoconductoare si pc-u merge (ca nou)

consider ca am facut o mica greseala ca am facut postul acesta dar chiar as fi vrut sa 'raspund' cand trebuia la fiecare post parte, asa ca imi cer scuze.

daca stie cineva, cumva, ordinea in care se pun firele carcasei pe MB as fi tare recunoscator (de exemplu: in general, hddu sta in fata resetului sau ... ceva de genul)

MB : MSI PM8M3-V H , Chipser VIA P4800pro

Va multumesc.

Edited by raelcd, 02 September 2009 - 20:13.


#43
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,513
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

daca stie cineva, cumva, ordinea in care se pun firele carcasei pe MB as fi tare recunoscator
Citeste in Manualul placii de baza. Scrie sigur, si la majoritatea scrie si pe placa. Desi la ce-ai scris acolo, ti-as recomanda sa pastrezi o distanta de siguranta fata de orice calculator vei mai intalni. Ceva ca un ordin de restrictie :D

#44
raelcd

raelcd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 220
  • Înscris: 03.05.2008
da.. dupa ce am facut postul am intrat pe site-ul de la MSI si am citit cu atentie manualul placii de baza si am gasit ordinea in care trebuiau puse. (imi cer scuze pentru scaparea/neatentia mea).
referitor la "ti-as recomanda sa pastrezi o distanta de siguranta fata de orice calculator vei mai intalni." pot spune ca de cand s-a intamplat si pana in prezent 'am invatat din greseli' si nu necesit o 'distanta de siguranta' pentru calculatoare.Exact cum se spune "omul din greseli invata" pot zice ca mai bine 'am invatat' pe pielea mea decat sa 'aud/vad' la altii.

Multumesc pentru timpul acordat.

#45
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,513
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

pot spune ca de cand s-a intamplat si pana in prezent 'am invatat din greseli' si nu necesit o 'distanta de siguranta' pentru calculatoare
M-am referit in special ptr punctul cu scoaterea procului AMD soldat cu indoirea pinilor.

Folosirea fortei la montarea - demontarea unui calculator este exclusa - daca nu merge inseamana ca exista ceva in neregula si trebuie sa te mai gandesti un pic la ce faci. Nu sa continui cu forta mai mare. Conexiunile au fost gandite in asa fel incat sa nu existe posibilitate de montaj incorect. Deci daca nu vrea din prima, probabil ca nu e de acolo.

Ca sa scoti un procesor - mai exact sa-l dezlipesti de pe cooler - ptr ca intai se scoate coolerul si abia apoi procesorul folosind levierul din soclu - se porneste calculatorul cateva secunde. In momentul in care procesorul se incalzeste usor se inchide si apoi coolerul se desprinde usor prin rasucire stanga dreapta, ptr ca pasta s-a inmuiat.

#46
SpeedDemon

SpeedDemon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,019
  • Înscris: 18.05.2009
Ma va fac eu acuma tutorial de asamblare.Nu necesita nici experienta nici cunostiinte avansate.
1.rugat amic care se pricepe la calculatore facut lista de piese.
2.dat comanda piese.
3.receptionat piese
4.Asamblat pc de amicul cu calculatoarele
5.Bere
6.enjoy

Solutiile simple tot timpu'is aleam mai bune
sau care rade la urma e mai incet la minte.

Edited by SpeedDemon, 07 September 2009 - 11:06.


#47
udragos

udragos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 15.03.2006

View PostRaduG, on 14th September 2007, 12:20, said:

Etapa 1 --- Pregatirea carcasei

Scoateti carcasa din cutie si inlaturati suruburile, manualul de utilizare , cablurile si accesoriile(daca exista). Verificati daca tablita din spatele carcasei se potriveste cu mufele placii de baza. Daca nu, veti gasi una in cutia placii de baza si va trebui sa o inlocuiti.

Etapa 2 --- Montarea procesorului

Procesorul se monteaza inainte de introducerea placii de baza in carcasa. Exista un singur sens in care se introduce procesorul in socket. Veti gasi un semn inscriptionat pe marginile sale.
Dupa montarea acestuia, trageti de manerul aflat la baza socketului pentru a bloca procesorul.

....

Vad ca ai insirat niste "etape" in montarea unui desktop.
De ce se monteaza procesorul inainte de a monta placa de baza in carcasa? Daca citesti in manualul unei placi de baza o sa vezi ca etapele montarii unui desktop sunt indicate in alta ordine; in principiu montarea unui procesor implica aplicarea unei anumite forte asupra placii de baza, care sta mult mai stabil in cazul montarii in prealabil in carcasa + ca, in majoritatea cazurilor, este imposibila montarea coolerului pe placa de baza inaintea montarii in carcasa, montare care are chiar scop tinerea fixa pe pozitie a acesteia... sau vrei sa zici ca tu, de obicei, montezi coolerul pe genunchi? =))
De asemenea, unele carcase nu permit montarea sursei in carcasa o data ce placa de baza este montata (mai ales daca are montat un procesor + cooler pe ea) + ca sunt mult mai mari sansele sa fie lovite componentele de pe placa de baza.
Acestea fiind spuse, nu cred ca ai fost omul potrivit pentru a scrie un astfel de tutorial, poate nu ai dorit ca pasii sa fie urmati in ordinea indicata si a fost o eroare de scriere .. dar cred ca ar trebui sa te informezi mai bine pe viitor pentru a nu induce cititorii in eroare.
Unii chiar nu au habar de unde sa inceapa montarea unui calculator si - daca urmeaza indicatiile tale - nu cred ca au mari sorti de izbanda.. fara incidente neplacute, poate chiar si costisitoare.

#48
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,513
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

De ce se monteaza procesorul inainte de a monta placa de baza in carcasa? Daca citesti in manualul unei placi de baza o sa vezi ca etapele montarii unui desktop sunt indicate in alta ordine;
Nu stiu in ce manuale te-ai uitat, dar in toate de la ASUS si Gigabyte se monteaza procesorul + coolerul si apoi memoriile, INAINTE de a monta placa de baza in carcasa.

Tocmai ptr ca e necesara o anumita forta - nu ptr fixarea procesorului, care se face extrem de usor ci ptr cea a coolerului, daca placa este montata pe acele distantiere exista un risc de deteriorare a sa datorita flexarii. Una este cand sta pe o suprafata perfect plana si alta cnd e fixata in 3-4 colutir si permite flexarea. Plus ca e mult mai usor de montat si verificat montajul cu placa pe masa decat in carcasa.

Quote

De asemenea, unele carcase nu permit montarea sursei in carcasa o data ce placa de baza este montata
Iarasi nu am intalnit. Dar am intalnit carcase la care sursa nu se poate monta decat dupa montarea placii de baza deja echipata.

#49
stone_crash_wolf

stone_crash_wolf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 706
  • Înscris: 10.04.2007
Eu de fiecare data cand am asamblat sisteme , am montat initial placa de baza in carcasa si ulterior procesorul.
Pentru procesoarele AMD nu este necesara forta  , deci nu vad motivul pentru ti-ai monta cooler-ul cand placa de baza este inca inafara carcasei.
Cat despre intel , aplici putina forta pentru a fixa cele 4 picioruse ..insa nu atat de multa forta incat sa indoi placa de baza.

  Si..alta chestie , ce faci atunci cand nu folosesti cooler-ul stock , insa ai unul separat , mai performant si implicit mai mare? Ma dau ca exemplu pe mine :
-folosesc o carcasa ATX , o placa de baza ATX si un cooler Cooler Master Hyper TX2.  Daca m-as apuca sa montez cooler-ul pe placa de baza , iar aceasta nu ar fi deja montata in interiorul carcasei , atunci cand ar veni momentul instalarii sursei , as da-o-n bara rau de tot, fiind nevoit sa scot cooler-ul pentru ca sursa nu ar avea efectiv loc. Iar.. logica , de ce as monta cooler-ul cat timp placa este inafara carcasei?

#50
udragos

udragos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 15.03.2006

View Posteiffel, on 28th September 2009, 12:08, said:

Nu stiu in ce manuale te-ai uitat, dar in toate de la ASUS si Gigabyte se monteaza procesorul + coolerul si apoi memoriile, INAINTE de a monta placa de baza in carcasa.

Tocmai ptr ca e necesara o anumita forta - nu ptr fixarea procesorului, care se face extrem de usor ci ptr cea a coolerului, daca placa este montata pe acele distantiere exista un risc de deteriorare a sa datorita flexarii. Una este cand sta pe o suprafata perfect plana si alta cnd e fixata in 3-4 colutir si permite flexarea. Plus ca e mult mai usor de montat si verificat montajul cu placa pe masa decat in carcasa.


Iarasi nu am intalnit. Dar am intalnit carcase la care sursa nu se poate monta decat dupa montarea placii de baza deja echipata.

Nu stiu cum e la Asus si la Gigabyte, dar la Intel si MSI (in cartile placilor de baza care mi-au trecut prin mana) se indica a) montarea placii de baza in carcasa (dupa montarea unei eventuale surse, oricum) B) montarea procesorului/coolerului c) montarea memoriilor etc. in aceasta ordine.

Am avut cooler care necesita inlaturarea placii de baza din carcasa pentru a se monta un suport (o parte din acest suport se prindea pe partea opusa a placii de baza) dar in rest .. de ce sa tii placa de baza pe birou cand cel mai sanatos este sa o bagi in carcasa, o fixezi la locul ei apoi poti monta ce mai trebuie pe ea. Tocmai din cauza asta exista atat de multe gauri de fixare in placa de baza, daca esti atent o sa observi ca sunt in jurul procesorului si memoriilor mai mult decat prin alte parti, tocmai ca sa permita adaugarea acestora in siguranta.

Antec Atlas este o carcasa la care sursa este prea lata sa se poata baga direct pe dedesubt si spatiul este insuficient pentru a fi introdusa prin lateral (din cauza inaltimii sursei)
Attached File  atlas03.jpg   26.27K   146 downloads
trebuie inclinata la cel putin 45 de grade si introdusa pe unde vine placa de baza sa zic asa (cred ca te prinzi daca te uiti mai bine la poza).

Cu placa de baza montanta risti sa scapi sursa in ea .. + ca este imposibil sa o montezi daca ai si un cooler pe procesor, indiferent de dimensiuni.

Edited by udragos, 28 September 2009 - 15:39.


#51
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,513
  • Înscris: 15.06.2004
Ma rog, asta este problema voastra cum montati. Eu v-am spus cum este indicat. Nu numai in manualele celor 2 producatori de mai sus, ci si in fabricile de asamblare tot la fel se asambleaza. E mult mai usor si fara riscuri. Tinand cont ca montez calculatoare din '86, ba chiar am si proiectat carcase...

Referitor la exemplul dat mai sus - in 99% din cazuri sursa se monteaza inaintea placii de baza. eu doar am specificat ca exista si exceptii. De exemplu Silverstone SG 01, si inca vre-o cateva la care sursa se monteaza in dreptul coolerului.

L.E. - Am cautat in documentatia pe care o am ptr intel si MSi - nu am gasit nici o specificatie referitor la montarea placilor pe carcasa inainte de montarea procesorului si a memoriilor. Deci nu stiu unde ai citit asa ceva. Daca poti sa-mi dai un link sau un scan ceva...

Atasez tehnologia de asamblare recomandata de Gigabyte, in limba Romana, ca sa o poata citi toti:
Attached File  Assy.jpg   525.8K   178 downloads

Edited by eiffel, 05 October 2009 - 09:02.


#52
iosnebun

iosnebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 12.08.2009
eu unul tot asa montez procesorul, radiatorul si coolerul, "pe genunchi", fiind cea mai buna solutie pentru sistemul intel. de exemplu aseara unul din cei 4 pini ai radiatorului nu vroia sa intre (era blocat), in cazul in care placa era montata in carcasa aveam toate sansele sa rup placa (prinderea placii de carcasa se face doar in laterale, placa se arcuieste daca apesi in zona centrala de obicei unde este socketul de procesor) sau radiatorul sa fie fixat doar in 3 pini.

udragos se pare ca cei de la antec nu prea au auzit de ergonomie, bara aia chiar e pusa aiurea, sa nu zic altfel, si imi aduce aminte de o carcasa antica facuta fara pic de gandire.

Cu placa de baza montanta risti sa scapi sursa in ea .. un sfat cand montezi/demontezi o sursa e bine sa pui calculatorul in plan vertical asa nu o sa-ti mai cada sursa pe placa.

#53
andr3y94

andr3y94

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 01.07.2008

View PostRaduG, on 14th September 2007, 12:20, said:

Cel mai bine e sa folositi o surubelnita cu cap in cruce si e bine sa aiba cap magnetic (usurinta in montaj).

Poate ma insel dar nu cumva surubelnita nu are voie sa fie magnetizata? Eu asa stiu :-??

#54
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,513
  • Înscris: 15.06.2004
Confunzi cu sarcina electrostatica. Nu are importanta daca e magnetizata sau nu.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate