Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

amenda ISU

Magazine macbook pro

Fața nevazuta a vestului civ...
 The Sandman (2022- )

Curatare jante aluminiu bicicleta

Plafoniera led cu backlight

Am pierdut contractul de munca, a...
 Certificat TVA pentru Auto SH de ...

Sectorul 4 ridica masini abuziv?

N-are vlaga in a 5 a

Motorul se supraincalzeste?
 Monitor max 24 inci , programare...

avarie usoara

KIA XCEED PE 1.5 T-GDi Hybrid Ele...

Rotoare, statoare și alte ge...
 

Tutoriale asamblare PC

- - - - -
  • Please log in to reply
85 replies to this topic

#1
RaduG

RaduG

    Tech support

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,027
  • Înscris: 11.10.2006
Un PC are urmatoarele componente:

- Procesor
- Placa de baza
- Memorii
- Placa video
- Hard disk
- Carcasa
- Sursa

OPTIONAL:
- Unitate optica
- Placa audio stand-alone
- Placa de retea stand-alone
- TV-Tuner
etc.

Si, bineinteles, monitorul.

Sa trecem la fapte:
Cel mai bine e sa folositi o surubelnita cu cap in cruce si e bine sa aiba cap magnetic (usurinta in montaj). Aveti grija la marginile taioase a carcasei (motivul este evident). Si mare atentie la procesoarele cu socket 775 (Intel) pentru ca procesorul se poate scoate din socket de putine ori, pentru ca placa de baza devine inutilizabila (pinii fiind pe ea).
Toate componentele trebuie sa ramana in ambalajele lor pana in momentul montarii. Este recomandata puratarea unei bratari pentru evitarea descarcarile de electricitate statica. Componentele trebuie tinute de marginile lor.
ATENTIE: Nu atingeti pinii procesorului deoarece sunt fragili si se rup, fapt ce cauzeaza nefunctionarea sa.

Etapa 1 --- Pregatirea carcasei

Scoateti carcasa din cutie si inlaturati suruburile, manualul de utilizare , cablurile si accesoriile(daca exista). Verificati daca tablita din spatele carcasei se potriveste cu mufele placii de baza. Daca nu, veti gasi una in cutia placii de baza si va trebui sa o inlocuiti.

Etapa 2 --- Montarea procesorului

Procesorul se monteaza inainte de introducerea placii de baza in carcasa. Exista un singur sens in care se introduce procesorul in socket. Veti gasi un semn inscriptionat pe marginile sale.
Dupa montarea acestuia, trageti de manerul aflat la baza socketului pentru a bloca procesorul.

Etapa 3 --- Instalarea sistemului de racire pentru procesor

Sistemul de racire al procesorului este format din doua componente: Radiator(partea de metal) si ventilator.
In mod normal, coolerele vin cu pasta termoconductoare deja intinsa. Daca acest lucru nu exista la coolerul tau va trebui sa cumperi o pasta termoconductoare. Vei aplica pasta de marimea unui bob de mazare pe procesor si o vei intinde uniform pe toata suprafata sa(cel mai bine cu un card care nu va mai trebuie).
Veti gasi in cutia coolerului instructiuni de fixare.

Etapa 4 --- Montarea placii de baza in carcasa

99% din carcase au niste distantieri ce previn ca placa de baza sa stea direct pe metalul carcase, caz in care PC-ul nu va porni.
Se pozitioneaza placa de baza pe distantieri, se aliniaza corect mufele sale din spate cu placuta pe care, cel mai probabil, ati montat-o mai devreme, si se fixeaza cu suruburi.

Etapa 5 --- Montarea memoriei RAM

Operatia este foarte usoara. Se ia modulul de memorie si se introduce in slot, se deschid clemele de la baza slotului si se introduce cu grija in acesta. Apasa apoi pe ambele capete ale modulului pana ce este prins cu ambele cleme.

Etapa 6 --- Montarea placilor pe AGP/PCI/PCI-E

Se ia placa, se scoate protectia de pe slot si se introduce ferm pana cand sta fix.

Etapa 7 --- Montarea hard diskului

Acesta se ataseaza carcasei pe unul din locasurile de 3.5'. Apoi se fixeaza cu suruburi, in asa fel incat conectorii sa fie spre carcasa.

Etapa 8 --- Montarea unitatii optice

Aceasta se ataseaza carcasei pe unul din locasurile de 5.2'. Prinderea si pozitia este la fel ca la hard disk.

Etapa 9 --- Montarea sursei

In unele cazuri, sursa vine montata o data cu carcasa. In caz ca nu, uite ce trebuie sa faci:
In mod normal pozitia sursei este in partea din spate a carcasei, deasupra placii de baza(sunt si exceptii). Exista o singura pozitie. Este o operatie foarte simpla.

Etapa 10 --- Fixarea cablurilor

Exista trei categorii de cabluri: una de la sursa , una legata de conectica hardului si a unitatii optice si  ultima de conectare a carcasei la senzorii placii de baza. Pe panoul  frontal al oricarei carcase exista un buton de pornire, unul de reset  si doua leduri indicatoare. Gasiti cablul pentru fiecare dintre acestea  si conectati-l pe placa de baza. Pentru a vedea care este pozitia  acestor conectori verificati mai intai manualul placii de baza.  Urmatorul pas este de a localiza conectorii pentru USB, Firewire sau  audio pe placa de baza si de a atasa cablurile corespunzatoare.  Alimentarea placii de baza se face prin intermediul unui conector cu 20+4  pini si a unuia cu 4 pini, direct de la sursa. Tot de aici se mai pot  alimenta si unitatea hard disc, dar si unitatea optica prin  intermediul cablurilor de alimentare. Ultimul pas este de a monta  cablurile de date, ce pot fi pentru hard disc IDEE sau SATA.

Etapa 11

Deschideti PC-ul si butonati-l cu placere ;).

Edited by RaduG, 14 September 2007 - 21:07.


#2
ccrst

ccrst

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 146
  • Înscris: 11.07.2007
Daca nu se supara cineva, mai adaug si eu cate ceva:

Cel mai bine e sa folositi o surubelnita cu cap in cruce si e bine sa aiba cap magnetic (usurinta in montaj). Aveti grija la marginile taioase a carcasei (motivul este evident). Si mare atentie la procesoarele cu socket 775 (Intel) pentru ca procesorul se poate scoate din socket de putine ori (nu mai stiu exact, dar e in jur de 10), pentru ca placa de baza devine inutilizabila (pinii fiind pe ea).

#3
claus_S

claus_S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 26.10.2006

 Cool&Quiet, on Oct 8 2007, 17:10, said:

Scurt si concis. Mai amanuntit am vazut pe siteul de la "dcshop" la categoria "Cum sa?" Nu strica citit inainte de a se apuca un incepator de asamblat un pc.
A-r mai fi de completat interconectarea. Butonu de power, hdd led, power led, Speaker, conctarea front USB, Front audio, etc.

#4
ble

ble

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.09.2007

 ccrst, on Sep 14 2007, 21:16, said:

...... Si mare atentie la procesoarele cu socket 775 (Intel) pentru ca procesorul se poate scoate din socket de putine ori (nu mai stiu exact, dar e in jur de 10), pentru ca placa de baza devine inutilizabila (pinii fiind pe ea).

asta chiar ca nu o stiam  :huh:  si io care tot am facut experimente pe placa cu diferite procesoare... si vad ca inca nu a devenit inutilizabila  :lol:

#5
HelllBoy

HelllBoy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,172
  • Înscris: 03.01.2007

 ccrst, on Sep 14 2007, 20:16, said:

Daca nu se supara cineva, mai adaug si eu cate ceva:

Cel mai bine e sa folositi o surubelnita cu cap in cruce si e bine sa aiba cap magnetic (usurinta in montaj). Aveti grija la marginile taioase a carcasei (motivul este evident). Si mare atentie la procesoarele cu socket 775 (Intel) pentru ca procesorul se poate scoate din socket de putine ori (nu mai stiu exact, dar e in jur de 10), pentru ca placa de baza devine inutilizabila (pinii fiind pe ea).

asta este mare mare prostie cu faza cu 10 ori  :lol:  este ca si cum ai spune ca un dvd-rw se poate scrie doar de 10 ori

daca esti un pic atent cum il desfaci poti sa-l pui de 6754865976987689076 ori

hai GL

#6
angel

angel

    Softpedia Viewer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,933
  • Înscris: 16.05.2005
si ma rog de unde auzisi tu asta ? :D omu stie ce spune, nu zice degeaba. toate chestiile au o durata de viata limitata. dupa 10 scrieri, un dvd-rw poate deveni neutilizabil, de exemplu.

pentru procesorul de socket 775 sunt niste pini mai "pretentiosi", daca nu esti atent, risti sa ii nenorocesti, are perfecta dreptate, sunt foarte sensibili. preferabil, de cand exista PC-uri e sa nu scoti procesorul decat daca il inlocuiesti cu altul. si oricum, asta odata montat pe placa de baza, nu vad motivul pentru care l-ai mai scoate, pasta termoconductoare se sterge cu el montat. :)

Edited by angel, 24 February 2008 - 12:06.


#7
feel_the_bit

feel_the_bit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 392
  • Înscris: 07.01.2008

 ccrst, on Sep 14 2007, 20:16, said:

Si mare atentie la procesoarele cu socket 775 (Intel) pentru ca procesorul se poate scoate din socket de putine ori (nu mai stiu exact, dar e in jur de 10), pentru ca placa de baza devine inutilizabila (pinii fiind pe ea).

cam are dreptate ccrst, am scos si eu procesorul de 4-5 (poate ca a fost vina mea ca nu prea am umblat cu atentie  :rolleyes:  ) dar a 6 a oara cand l'am scos din nou...un pin era indoit...am incercat sa'l indrept si belea mare...abia l'am atins ca o si zburat, pinul, de pe placa de baza. Am pus procesorul la loc cu un pin in minus....am dat drumul la calculator...mergea, dar  faza tare e ca merge mai bine decat inainte...  :D   :thumbup:

#8
valinor

valinor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,265
  • Înscris: 19.04.2008
il poti scoate si baga la loc de cate ori vrei,daca faci totul cu mare atentie nu pateste absolut nimic,numai ca romanul...una doua si e gata,normal ca se indoaie(n-am facut referire la nimeni,am zis in prealabil)

#9
andreyd

andreyd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 04.02.2007
Am o intrebare...daca procesorul este pe 800 mhz si placa de baza suporta 1066, cum functioneaza sa zicem memoria ram, pe 1066 sau pe 800!Asta, daca e afectata cumva...

#10
cristyyo

cristyyo

    missyou

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,682
  • Înscris: 18.04.2007
Fucționează la frecvența pe care o spune producătorul. ;)

#11
shogardel

shogardel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 02.11.2008
please help!!!... in timp ce faceam curatenie in PC. stergeam prafu etc ca orice alta persoana care isi ingrijeste PC-ul..m am lovit de o problema ... Am ajuns la procesor...>>desprind frumos clemele de la cooler si dau sa l scot ..nu am reusit ....cu chiu cu vai l am scos dar nu vazusem procesorul la locul lui....ma uit pe cooler... procesorul lipit de el...NU STIU CUM SA L DESPRIND...please help :D...

ah si inca o intrebare..poate stupida dar eu totusi o adresez :D    care este temperatura optima pt un procesor AMD PHENOM 9500 quad core la 2.20Mhz :D


la mine depaseste 70 ..si ma cam ingrijoreaza...probabil din cazuza asta s-o lipit si procesorul de cooler

Edited by shogardel, 23 February 2009 - 21:08.


#12
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 113,734
  • Înscris: 07.02.2003

 shogardel, on Feb 23 2009, 21:07, said:

ah si inca o intrebare..poate stupida dar eu totusi o adresez :D    care este temperatura optima pt un procesor AMD PHENOM 9500 quad core la 2.20Mhz :D
la mine depaseste 70 ..si ma cam ingrijoreaza...probabil din cazuza asta s-o lipit si procesorul de cooler
30-40 grade e normal. Si vezi cu scoaterea coolerelor de pe amd-uri se torsioneaza prin invartire usoara (are un joc mic)pana se desprinde, e normal asa e adezivul ala.

#13
zoopp

zoopp

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 09.12.2008

 shogardel, on Feb 23 2009, 21:07, said:

please help!!!... in timp ce faceam curatenie in PC. stergeam prafu etc ca orice alta persoana care isi ingrijeste PC-ul..m am lovit de o problema ... Am ajuns la procesor...>>desprind frumos clemele de la cooler si dau sa l scot ..nu am reusit ....cu chiu cu vai l am scos dar nu vazusem procesorul la locul lui....ma uit pe cooler... procesorul lipit de el...NU STIU CUM SA L DESPRIND...please help :D...

Hai ca asta a fost tare  :roflmaofast:

#14
yo_cristi

yo_cristi

    Quad Core™

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,873
  • Înscris: 14.04.2008

 shogardel, on Feb 23 2009, 22:07, said:

please help!!!... in timp ce faceam curatenie in PC. stergeam prafu etc ca orice alta persoana care isi ingrijeste PC-ul..m am lovit de o problema ... Am ajuns la procesor...>>desprind frumos clemele de la cooler si dau sa l scot ..nu am reusit ....cu chiu cu vai l am scos dar nu vazusem procesorul la locul lui....ma uit pe cooler... procesorul lipit de el...NU STIU CUM SA L DESPRIND...please help :D...


Cum sa fie lipit de radiator, ce socket ai la procesor ? Cand ai pus ultima oara pasta termoconductoare ?

#15
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,314
  • Înscris: 11.11.2005

 yo_cristi, on Apr 18 2009, 10:29, said:

Cum sa fie lipit de radiator, ce socket ai la procesor ?
Normal ca se mai lipeste, chiar cineva ma sunase ca se gandise el sa curete coolerul la procesor si nu stiu cum de a reusit ca la scos cu totul si cica nu-i mai merge. A trebuit sa-l dezlipesc de pe radiator ca sa il pun la loc.

shogardel Incearca sa-l dezlipesti prin rasucire,cu o mana tii radiatorul iar cu cealalta incerci sa-l rasucesti stanga-dreapta, dar nu-l forta.

Edited by xxvirusxx, 18 April 2009 - 09:49.


#16
yo_cristi

yo_cristi

    Quad Core™

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,873
  • Înscris: 14.04.2008
Oricum ciudata treaba cu lipitul, bne ca mie nu mi s-a intamplat :)

#17
dani.webdeveloper

dani.webdeveloper

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.04.2006
incearca sa il dezlipesti usor. 70 grade e mult pt temp unui proc,  dar oricum se opreste calculatorul cand se incalzeste pre mult

#18
biutza_72

biutza_72

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.04.2008
Am si eu o intrebare ... cum poti sa vezi ce piese ai in calculator :huh: fara sa-l desfaci ...pentru cei ca mine...astept un raspuns...multumesc!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate