Țuica de prune
#1351
Posted 27 September 2017 - 12:58
Chiar acum nu le pot pune deoarece nu le am, până comand, până sosesc la mine și apoi până ajung eu la țară, sigur mai trece o săptămână , de aceea întrebam, să nu fie prea tarziu.
|
#1352
Posted 27 September 2017 - 16:18
nu e prea tarziu.
ca nu e prea cald. din fericire, eu trec cu masina in drum spre serviciu pe langa cei care vand asa ceva. http://www.fabrica-d...ere/vin-bioferm Edited by casuta_papusilor, 27 September 2017 - 16:20. |
#1353
Posted 28 September 2017 - 20:11
@ tudor32, eu fac asa:
zdrobesc strugurii, las trei zile in butoi dupa care storc si obtin vin 1. Peste strugurii storsi pun aceasi cantitate de apa (cat must am obtinut) in care dizolv zahar., proportia este de doua kg zahar/10 litri apa. Amestec la doua zile timp de doua saptamani, si storc din nou, dar acum bine stors si obtin vin 2. Recomand ca vin 2 sa fie distilat in primavara) si se obtine un -Cognac- deosebit, muuuult mai bun fata de alt distilat (parerea mea) Edited by vasilemet, 28 September 2017 - 20:12. |
#1354
Posted 29 September 2017 - 09:31
vasilemet, on 28 septembrie 2017 - 20:11, said:
@ tudor32, eu fac asa: zdrobesc strugurii, las trei zile in butoi dupa care storc si obtin vin 1. Peste strugurii storsi pun aceasi cantitate de apa (cat must am obtinut) in care dizolv zahar., proportia este de doua kg zahar/10 litri apa. Amestec la doua zile timp de doua saptamani, si storc din nou, dar acum bine stors si obtin vin 2. Recomand ca vin 2 sa fie distilat in primavara) si se obtine un -Cognac- deosebit, muuuult mai bun fata de alt distilat (parerea mea) io recomand ca vinu mana a doua sa fie ori vandut, drept ravac prima-ntaia, binenteles, ori baut, ca uneori e mai bun ca mana-ntaia. adica te duci la piata cu el, te juri nitel ca-i prima mana, mai si gusti putin si tu, sa prinda fraieru curaj si incredere si gata, ti-ai scos vinu tau gratis. sau intr-adevar, candva, intro primavara tarzie sau chiar spre sfarsitul verii daca aveti pivnita/beci, sa il distilati. iese mai coniac decat zice dansul. am baut o tescovina facuta in vara dintr-un vin mai rasuflat (nu era perfect etans butoiul), si jurai ca e coniac, doar ca n-avea culoare, da' culoare ii dau pe loc, ca am bagat niste bete de prun sau de dud in damigene si in 2 ore tuica era mai batrana decat vroiam, la culoare. adica, n-am bagat tuica in butoi, ci am bagat butoiul in tuica, cam asta e. sa aveti grija ca betele (stejar, prun sau dud) sa fie curatate bine de coaja si eventual uscate. mergem pe natural! Edited by casuta_papusilor, 29 September 2017 - 09:34. |
#1355
Posted 29 September 2017 - 10:24
În concluzie să înțeleg că nu e nevoie sa- distilez vinul imediat dupa ce l-am tras din butoi ci sa-l mai las la ”maturat” în beci?
Il pun in damigeana si uit de el pana la primavara sau mai trebuie pitrocit......... m-ar tenta o asemnarae cu cognac-ul! Dacă nu-l mai las, iși piede din calități la distilare? Edited by tudor32, 29 September 2017 - 10:25. |
#1356
Posted 02 October 2017 - 12:15
casuta_papusilor, on 29 septembrie 2017 - 09:31, said:
io recomand ca vinu mana a doua sa fie ori vandut, drept ravac prima-ntaia, binenteles, ori baut, ca uneori e mai bun ca mana-ntaia. adica te duci la piata cu el, te juri nitel ca-i prima mana, mai si gusti putin si tu, sa prinda fraieru curaj si incredere si gata, ti-ai scos vinu tau gratis. sau intr-adevar, candva, intro primavara tarzie sau chiar spre sfarsitul verii daca aveti pivnita/beci, sa il distilati. iese mai coniac decat zice dansul. am baut o tescovina facuta in vara dintr-un vin mai rasuflat (nu era perfect etans butoiul), si jurai ca e coniac, doar ca n-avea culoare, da' culoare ii dau pe loc, ca am bagat niste bete de prun sau de dud in damigene si in 2 ore tuica era mai batrana decat vroiam, la culoare. adica, n-am bagat tuica in butoi, ci am bagat butoiul in tuica, cam asta e. sa aveti grija ca betele (stejar, prun sau dud) sa fie curatate bine de coaja si eventual uscate. mergem pe natural! Ti-ar placea sa fii si tu luat de fraier cind te duci sa cumperi carne/oua sau alte alea???? Sa se jure vinzatorul ca sint proaspete si tu sa te trezesi cu vreo toxinfectie? Futu-te-n gura cu gindirea ta de t.i.g.a.n Edited by obionekenobi, 02 October 2017 - 12:18. |
#1357
Posted 02 October 2017 - 19:56
Ce cantitate minima de alcool ar trebui sa pun in cazanul de 120 l, pentru distilarea a II-a, pentru a nu afecta cazanul de la foc?
|
#1358
Posted 02 October 2017 - 20:06
obionekenobi, on 02 octombrie 2017 - 12:15, said:
Ti-ar placea sa fii si tu luat de fraier cind te duci sa cumperi carne/oua sau alte alea???? Sa se jure vinzatorul ca sint proaspete si tu sa te trezesi cu vreo toxinfectie? da, mi-ar placea. normal ca as vrea. obionekenobi, on 02 octombrie 2017 - 12:15, said:
Futu-te-n gura cu gindirea ta de t.i.g.a.n hai merci. Edited by casuta_papusilor, 02 October 2017 - 20:27. |
#1359
Posted 02 October 2017 - 20:22
tudor32, on 02 octombrie 2017 - 19:56, said:
Ce cantitate minima de alcool ar trebui sa pun in cazanul de 120 l, pentru distilarea a II-a, pentru a nu afecta cazanul de la foc? in principiu poti sa pui oricat, dar ideea e ca trebuie sa pui ceva apa supliment la distilare, mai ales daca nu ai multa tuica de distilat a doua oara. ca sa nu ramana cazanul cam gol atunci cand ajungi spre sfarsitul redistilarii. apa suplimentara nu strica gustului si nici fierberii, dar protejeaza cazanul, cu sacrificiul unei cantitati de "foc" mai mare, fiindca trebuie sa incalzesti si apa suplimentara. ideal e ca la fiecare 20 de litri de tuica distilata a doua oara, sa elimini frunte in cantitate de cca 30 mililitri, adica sa o aduni de la inceput separat de restul distilarii si sa o arunci, sa n-o folosesti decat poate sa aprinzi focul pe post de benzina. acea putina frunte care incepe sa curga (20-50 ml) contine metanol si alti acetati care dau gust rau si mai ales fruntea aia putina si aparent neglijabile este extrem de toxica. acest lucru e foarte important. 30 ml de frunte eliminata cand incepe sa curga, pentru fiecare 20-30 de litri de tuica pusa la redistilat. daca tuica n-are gust foarte placut si vrei s-o dregi, s-o fierbi din nou, sau vrei sa dai o latura mai finuta tuicii, poti adauga la fierbere 5-10 grame de sare de bucatarie la 30 de litri de tuica redistilata, functie de cat de neplacuta e tuica originala. adica tuica deja facuta poate sa fie acra sau sa fie cam naspa de fel, o dregi a doua oara punand sare de bucatarie, sare obisnuita de gatit (NaCl). daca-ti place cum e deja, poti sa nu pui sare, adica borhoul a fost tinut cum trebuie si fructele au fost de care trebuie, nu ar fi nevoie de dres tuica. daca tuica e de-a dreptul imposibila de baut, o oribilitate, se poate pune in loc de sare, direct bicarbonat de sodiu e si mai puternic. necazul si fericirea e ca bicarbonatul va elimina toata aroma din ea, fie ea proasta fie buna. treaba e testata de mai multe ori de mine, odata am pus bicarbonat in tuica de prune la a doua distilare si nu s-a mai cunoscut din ce e fructe facuta, asa de tare a eliminat aroma. ar mai fi ceva, cozile lasate pana cand nu mai au deloc alcool sunt naspa la gust. personal nu cobor tuica sub 42 de grade, masurata la total. daca trebuie sa o fac mai slaba, ma opresc la 42 si o trag in jos cu apa. dar asta se intampla extrem de rar, de regula tuica mea iese intre 42 si 45 de grade. asa s-a invatat papila, e limpede si are si aroma. nu lasati niciodata la borhotul fermentat fara sa fie bine acoperit, sa nu intre aerul (oxigenul) in butoi/cada. e conditia primordiala in a te feri de tuica acra, de la inceput la final sa fie cat mai bine sigilat de exterior, fermentatia sa se intample in mediul ei de dioxid de carbon produs de propria fermentatie. Edited by casuta_papusilor, 02 October 2017 - 20:50. |
#1360
Posted 02 October 2017 - 20:42
Multumesc @casuta_papusilor!
Da, nu o sa am prea multă țuica ptr redistilat si de aceea întrebam! Acum m-ai liniștit, pot sa o diluez cu apă! Fruntea sigur o colectez, doar acesta a si fost motivul ptr care am luat cazanul, să am produse de calitate și curate, chiar dacă in cantitate mai mică! Edited by tudor32, 02 October 2017 - 20:43. |
|
#1361
Posted 02 October 2017 - 20:55
pui apa linistit, ca sa mai fie ceva in cazan spre sfarsitul fierberii, ca nu poti lasa cazanul pe gol la urma.
apa nu strica cu nimic. mie nu mi-a stricat niciodata. Edited by casuta_papusilor, 02 October 2017 - 21:01. |
#1362
Posted 02 October 2017 - 23:17
#1363
Posted 03 October 2017 - 06:05
doar la a doua, binenteles.
prima distilare e doar de reducere a cantitatii borhotului, nu e de baut, chiar daca iese relativ bine si acceptabila pentru consum. o gust, binenteles, ca sa-mi dau seama ce-a iesit, dar nu e produsul final. prima distilare e dusa pana la capat si nu fac nicio separare, nici de frunte, nici de coada, pentru ca nu o beau practic, e doar o faza intermediara, nu ma intereseaza daca e tulbure sau are after taste de coada imputita. eu distilez mereu de doua ori. abia la a doua distilare ne ocupam de "finisaje", de separari, de hotararea de a umbla sau nu la gust sau la finete, fiindca, daca borhotul a fost tinut in conditii bune, fara contact cu aerul, si distilat la timp, nu are ce sa iasa prost. ma rog, mai e si arta distilarii, sa n-o scapi afumata sau mai stiu eu cum. dar am constatat ca sub 40 de grade (concentratie generala) incepe sa se tulbure, sa devina cetoasa uneori si sa inceapa sa capete unele gusturi neplacute. plus ca m-am obisnuit sa beau cam peste 40 de grade, ca, odata cu varsta, se invata porcu cu senzatiile mai tari incet-incet. n-o las/opresc nici prea sus, ca am incercat sa ma opresc la fractii de 65-70 de grade si sa le trag in jos spre 40 cu apa, dar in conditiile astea ii lipseste zvacul de tuica, de fruct, ii lipseste aroma (cel putin pentru gustul meu). daca faci asa, incepe sa semene cu votca si daca vreau sa beau votca, imi cumpar votca, deci nu, nu ma mai opresc la fractii inalte. dar nici nu mai cobor pana la ultima picatura din coada, ca la prima distilare, ca nu-mi place gustul de trascau prost. pentru 10-15% in plus la cantitate, imi stric toata placerea unui pahar baut linistit. tuica cu cozi beau destul la pomeni, la tara. cozile le pastrez si le mai distilez cand se aduna mai multe. alta intrebare... Edited by casuta_papusilor, 03 October 2017 - 06:24. |
#1364
Posted 04 October 2017 - 22:58
Daca o duci atit de jos la a doua distilare nu exista riscul de a distila din coada si sa aiba un gust neplacut?
Eu ma opresc pe la 55 de grade si apoi adaug apa pina ajunge la 50-51 de grade deoarece am sesizat ca daca o duc pina la 50 devine mai aspra si cu un gust mai neplacut. |
#1365
Posted 05 October 2017 - 06:27
aici depinde de gustul fiecaruia.
am oprit-o pe la toate concentratiile cu titlu de experienta, dar am observat ca intre 40 si 48 de grade imi place cel mai mult. mai sus am vazut ca are mai putina aroma, pare mai votca, ste mai fina intradevar, dar ii lipseste aroma care imi place mie. probabil ca asa m-am invatat. |
|
#1366
Posted 05 October 2017 - 08:49
Ai avut curiozitatea sa masori concentratia alcoolica a distilatului care iese la sfirsit cind ajungi cu ea la 40 de grade?
|
#1367
Posted 05 October 2017 - 10:21
Ar schimba cu ceva faptul ca-i place cel mai mult la aceasta concentratie?
|
#1368
Posted 05 October 2017 - 10:58
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users