Cartofi prajiti ca la restaurant
Last Updated: Oct 17 2023 16:33, Started by
alexandersch
, Jan 24 2023 13:16
·
19
#91
Posted 12 March 2023 - 12:05
#92
Posted 12 March 2023 - 13:24
floraur, on 12 martie 2023 - 11:31, said:
Am mnacat la TrickShot in Promenada. Mancarea foarte buna, dar cartofii sunt naspa rau de tot! Nu pot sa cred ca un restaurant poate merge atat de departe cu calitatea mancarii si se impiedica intr-o chestie atat de simpla - cartoful prajit! |
#93
Posted 26 March 2023 - 23:05
ionutzitaly, on 24 ianuarie 2023 - 23:29, said:
Cumparati cartofi congelati mai premium si prajiti in baie de ulei temperatura si timpul scris pe reteta, mai simplu de atat nu cred ca se poate. Pentru cartofii necongelati e important sa fie dintr-un soi care se preteaza la asa ceva si se merge pe doua prajiri, eventual a2a in grasime. Cautati vreun video bun pentru retetele belgiane, daca nu sunteti chiar doua maini stangi si aveti un termometru rezultatul e mult peste medie. Trebuie sa-ti placa idea de risipa, ulei mult si nu in tigaie, intr-o oala, plus control al temperaturei cu termometrul. Merg si in tigaie si asa mai moi sau putin mai rumeniti, cum zici tu, daca adaugi vreo doua oua si ceva branza dupa, eventual uleiul inlocuit cu grasime plus ceva cascalaval razuit peste dar doar daca te tine fizicul si rar, #pornfood Mi se pare amuzant cum exportăm cartofi dar importăm cartofi congelați la greu... Atât îi duce capul pe ăștia din agricultură. |
#94
Posted 27 March 2023 - 14:41
Chiar că, ce diferențe sunt între cartofii congelați ieftini și ăia scumpi?
Legat de cartofi, am observat și eu prin Auchan sau Carrefour, de exemplu că au început să apară la pungă, pe tipuri, pentru prăjit, gătit etc. Edited by Vlad_22, 27 March 2023 - 14:42. |
#95
Posted 28 March 2023 - 21:33
#96
Posted 28 March 2023 - 21:36
Mi se pare prea mult eticheta "premium" pentru niste banali cartofi congelati, dar e drept ca sortimentele mai ieftine cartofii sunt mai slabi calitativ: taiati inegal, cu puncte negre, prea subtiri, etc.
|
#97
Posted 28 March 2023 - 21:40
Nu e prea mult. E cam aceiasi diferenta care e si intre cartofii proaspeti. Sunt soiuri si soiuri.
Cum stii sa faci diferenta intre o rosie de plastic si una gustoasa, cam asa e si la cartofi. Pe vremuri, anumite soiuri de cartofi se numeau porcesti. Erau cultivati pentru hrana porcilor. Edited by pasilla, 28 March 2023 - 21:43. |
#98
Posted 28 March 2023 - 21:47
Manasu, on 28 martie 2023 - 21:36, said:
Mi se pare prea mult eticheta "premium" pentru niste banali cartofi congelati, dar e drept ca sortimentele mai ieftine cartofii sunt mai slabi calitativ: taiati inegal, cu puncte negre, prea subtiri, etc. 1. Producator care se axeaza doar pe asta, atentie la tot supply chainul, cartofii in parametri buni pentru congelare, sortimente alese, tunelul IQF facut special pentru cartofi. 2. Producator care face cartofi atunci cand nu are de process ceva mai scump, calitatea produsului cum se nimereste, important e sa fie eftin, technologie IQF proiectata pentru alte produse si adaptata on demand. Intre cele doua produse vei avea o diferenta, mai sunt si solutii intermediare, si exista si marketing, piete diferite etc. |
#99
Posted 16 October 2023 - 11:04
Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit cartofi? Aș dori o listă, dacă se poate...
|
#101
Posted 16 October 2023 - 12:12
Iată ce am găsit pe un site:
Prin urmare, daca ai de gand sa prajesti cartofi sau popcorn, de exemplu, vei da aragazul la o temperatura mare, deci trebuie sa alegi un ulei care are un punct de ardere ridicat (175-190° C): opteaza pentru uleiuri rafinate mononesaturate, neutre ca gust si neafectate de temperaturi ridicate (de masline, de avocado, de palmier, de rapita, de nuci de Macadamia), nerafinate mononesaturate (ulei de masline extravirgin) sau saturate (ulei de cocos, care nu pierde din trigliceridele cu lant mediu, sanatoase pentru organism, prin rafinare). Evita, in schimb, uleiurile rafinate sau presate la rece care au un punct de fum ridicat, dar contin prea mult Omega-6 (pot provoca inflamatie in organism) si produc grasimi trans prin ardere: ulei de floarea-soarelui, de porumb, de migdale, de sofranel, de arahide, de samburi de struguri, de soia, de seminte de bumbac, de susan, de tarate de orez. https://sanovita.ro/...ate-infografic/ |
#102
Posted 16 October 2023 - 13:19
Uleiul de masline nu este bun pentru prajit, cel putin nu la nivel de tuci/tigaie, deoarece 190° e prea scazut (este extrem de usor sa treci peste, daca nu ai control foarte precis al temperaturii), plus ca diversii compusi in suspensie din el incep sa se dezintegreze termic inainte de punctul de fumegare. Nu este deloc o coincidenta faptul ca uleiurile rafinate/neutralizate/decerate/dezodorizate (care contin doar amestec de acizi grasi si nimic altceva) au punct de fumegare mult mai ridicat decat cele nerafinate.
Personal consider, avand in vedere ca prajirea in imersiune este in sine o metoda de preparare destul de nesanatoasa, ca ar trebui consumate cat mai putine alimente prajite in prima instanta, astfel incat impactul unui ulei potential nesanatos sa fie redus de la inceput. Altfel, as zice ca uleiul rafinat din floarea-soarelui modificata genetic High Oleic e un compromis acceptabil intre pret, rezistenta la degradare termica, rezistenta la rancezire, si impactul asupra sanatatii. |
#103
Posted 16 October 2023 - 14:45
Părerea mea este că uleiul de palmier și cel de cocos sunt cele mai bune, fiind și cele mai scumpe.
|
#104
Posted 16 October 2023 - 18:09
Uleiul de cocos nu e bun pentru prajit; cel nerafinat are punct de fumegare foarte scazut (177°), iar cel rafinat e tot destul de jos (204°). E acceptabil pentru calit/inabusit. Personal consider ca nu merita d.p.d.v. al pretului.
Uleiul de palmier e... ehh. E acceptabil d.p.d.v. al compozitiei (atat timp cat nu a fost hidrogenat) si al punctului de fumegare (235°), insa e o lunga dezbatere despre impactul asupra mediului din cauza defrisarilor masive intreprinse de companiile producatoare de ulei de palmier. |
#105
Posted 16 October 2023 - 18:27
Cel mai sanatos e sa prajiti cat mai putin si sa fie un ulei rafinat, nu presat la rece.
In Romania ulei de rapita apoi de floarea soarelui. Cel de floarea soarelui are punctul de ardere de pe la 210 grade pana la 250 in functie de acidul oleic. Cel mai sanatos e sa mananci cat mai rar chestii prajite in ulei in cazul asta poti sa le faci si in untura care in general nu are un punct de fum scazut:) |
|
#106
Posted 16 October 2023 - 18:29
Încerc ceva în așa fel încât cartofii prăjiți să nu mai fie atât de dăunători sănătății precum se spune......
|
#107
Posted 16 October 2023 - 18:33
Cartofii prajiti nu sunt danuatori sanatatii. Cantitatea ingurgitata, poate fi
|
#108
Posted 16 October 2023 - 18:43
Nu cartofii prajiti sunt daunatori sanatatii, ca doar nu ingurgitezi acid de baterie , ci cantitatea si frecventa cu care ii mananci. Acelasi lucru se aplica si la indulcitorii din sucuri sau alte mizerii disponibile pe piata.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users