Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Finala Eurovision 2024

De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Backu-up box Fronius
 Router de la Digi nu face fata la...

Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun
 Istoric deplasari - GPS

Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet
 Apometru defect?

Nelamurire legalitate TVA casa noua

Huawei P20 Lite, ecran negru la a...

Bibelorui, macrameuri si altele
 

Cartofi prajiti ca la restaurant

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#91
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,313
  • Înscris: 05.06.2002

View Postpedros_2005, on 26 februarie 2023 - 22:31, said:

Nu conteaza soiul cartofilor, albi, rosii, totuna.
Conteaza! Sunt doua tipuri de cartofi: fainosi si cerosi. Cei fainosi se preteaza mai bine la prajit.

#92
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,497
  • Înscris: 04.05.2006

View Postfloraur, on 12 martie 2023 - 11:31, said:

Am mnacat la TrickShot in Promenada. Mancarea foarte buna, dar cartofii sunt naspa rau de tot!
Nu pot sa cred ca un restaurant poate merge atat de departe cu calitatea mancarii si se impiedica intr-o chestie atat de simpla - cartoful prajit!
Când ești restaurant și ai volum, cartoful prajit nu mai e deloc o chestie simpla :)

#93
Vlad_22

Vlad_22

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,004
  • Înscris: 16.07.2015

 ionutzitaly, on 24 ianuarie 2023 - 23:29, said:

Cumparati cartofi congelati mai premium si prajiti in baie de ulei temperatura si timpul scris pe reteta, mai simplu de atat nu cred ca se poate.

Pentru cartofii necongelati e important sa fie dintr-un soi care se preteaza la asa ceva si se merge pe doua prajiri, eventual a2a in grasime.  Cautati vreun video bun pentru retetele belgiane, daca nu sunteti chiar doua maini stangi si aveti un termometru rezultatul e mult peste medie.





Trebuie sa-ti placa idea de risipa, ulei mult si nu in tigaie, intr-o oala, plus control al temperaturei cu termometrul.

Merg si in tigaie si asa mai moi sau putin mai rumeniti, cum zici tu, daca adaugi vreo doua oua si ceva branza dupa, eventual uleiul inlocuit cu grasime plus ceva cascalaval razuit peste dar doar daca te tine fizicul si rar, #pornfood :)
Ce înseamnă cartofi congelați "premium", lol?

Mi se pare amuzant cum exportăm cartofi dar importăm cartofi congelați la greu... Atât îi duce capul pe ăștia din agricultură.

#94
Vlad_22

Vlad_22

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,004
  • Înscris: 16.07.2015
Chiar că, ce diferențe sunt între cartofii congelați ieftini și ăia scumpi?

Legat de cartofi, am observat și eu prin Auchan sau Carrefour, de exemplu că au început să apară la pungă, pe tipuri, pentru prăjit, gătit etc.

Edited by Vlad_22, 27 March 2023 - 14:42.


#95
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014

 Vlad_22, on 26 martie 2023 - 23:05, said:

Ce înseamnă cartofi congelați "premium", lol?


Inseamna un cartof de o calitate buna, prelucrat mai bine, mai rapid si solutii technologice mai bune.

#96
Manasu

Manasu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,905
  • Înscris: 25.12.2016
Mi se pare prea mult eticheta "premium" pentru niste banali cartofi congelati, dar e drept ca sortimentele mai ieftine cartofii sunt mai slabi calitativ: taiati inegal, cu puncte negre, prea subtiri, etc.

#97
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Nu e prea mult. E cam aceiasi diferenta care e si intre cartofii proaspeti. Sunt soiuri si soiuri.
Cum stii sa faci diferenta intre o rosie de plastic si una gustoasa, cam asa e si la cartofi.

Pe vremuri, anumite soiuri de cartofi se numeau porcesti. Erau cultivati pentru hrana porcilor.

Edited by pasilla, 28 March 2023 - 21:43.


#98
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014

 Manasu, on 28 martie 2023 - 21:36, said:

Mi se pare prea mult eticheta "premium" pentru niste banali cartofi congelati, dar e drept ca sortimentele mai ieftine cartofii sunt mai slabi calitativ: taiati inegal, cu puncte negre, prea subtiri, etc.

1. Producator care se axeaza doar pe asta, atentie la tot supply chainul, cartofii in parametri buni pentru congelare, sortimente alese, tunelul IQF facut special pentru cartofi.

2. Producator care face cartofi atunci cand nu are de process ceva mai scump, calitatea produsului cum se nimereste, important e sa fie eftin, technologie IQF proiectata pentru alte produse si adaptata on demand.

Intre cele doua produse vei avea o diferenta, mai sunt si solutii intermediare, si exista si marketing, piete diferite etc.

#99
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit cartofi? Aș dori o listă, dacă se poate...

#100
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,046
  • Înscris: 20.06.2005
Cica cel de palmier.

#101
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Iată ce am găsit pe un site:

Prin urmare, daca ai de gand sa prajesti cartofi sau popcorn, de exemplu, vei da aragazul la o temperatura mare, deci trebuie sa alegi un ulei care are un punct de ardere ridicat (175-190° C): opteaza pentru uleiuri rafinate mononesaturate, neutre ca gust si neafectate de temperaturi ridicate (de masline, de avocado, de palmier, de rapita, de nuci de Macadamia), nerafinate mononesaturate (ulei de masline extravirgin) sau saturate (ulei de cocos, care nu pierde din trigliceridele cu lant mediu, sanatoase pentru organism, prin rafinare).
Evita, in schimb, uleiurile rafinate sau presate la rece care au un punct de fum ridicat, dar contin prea mult Omega-6 (pot provoca inflamatie in organism) si produc grasimi trans prin ardere: ulei de floarea-soarelui, de porumb, de migdale, de sofranel, de arahide, de samburi de struguri, de soia, de seminte de bumbac, de susan, de tarate de orez.

https://sanovita.ro/...ate-infografic/

#102
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008
Uleiul de masline nu este bun pentru prajit, cel putin nu la nivel de tuci/tigaie, deoarece 190° e prea scazut (este extrem de usor sa treci peste, daca nu ai control foarte precis al temperaturii), plus ca diversii compusi in suspensie din el incep sa se dezintegreze termic inainte de punctul de fumegare. Nu este deloc o coincidenta faptul ca uleiurile rafinate/neutralizate/decerate/dezodorizate (care contin doar amestec de acizi grasi si nimic altceva) au punct de fumegare mult mai ridicat decat cele nerafinate.

Personal consider, avand in vedere ca prajirea in imersiune este in sine o metoda de preparare destul de nesanatoasa, ca ar trebui consumate cat mai putine alimente prajite in prima instanta, astfel incat impactul unui ulei potential nesanatos sa fie redus de la inceput. Altfel, as zice ca uleiul rafinat din floarea-soarelui modificata genetic High Oleic e un compromis acceptabil intre pret, rezistenta la degradare termica, rezistenta la rancezire, si impactul asupra sanatatii.

#103
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Părerea mea este că uleiul de palmier și cel de cocos sunt cele mai bune, fiind și cele mai scumpe.

#104
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008
Uleiul de cocos nu e bun pentru prajit; cel nerafinat are punct de fumegare foarte scazut (177°), iar cel rafinat e tot destul de jos (204°). E acceptabil pentru calit/inabusit. Personal consider ca nu merita d.p.d.v. al pretului.
Uleiul de palmier e... ehh. E acceptabil d.p.d.v. al compozitiei (atat timp cat nu a fost hidrogenat) si al punctului de fumegare (235°), insa e o lunga dezbatere despre impactul asupra mediului din cauza defrisarilor masive intreprinse de companiile producatoare de ulei de palmier.

#105
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014
Cel mai sanatos e sa prajiti cat mai putin si sa fie un ulei rafinat, nu presat la rece.  

In Romania ulei de rapita  apoi de floarea soarelui.

Cel de floarea soarelui are punctul de ardere de pe la 210 grade pana la 250 in functie de acidul oleic.

Cel mai sanatos e sa mananci cat mai rar chestii prajite in ulei :)  in cazul asta poti sa le faci si in untura care in general nu are un punct de fum scazut:)

#106
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,830
  • Înscris: 16.03.2004
Încerc ceva în așa fel încât cartofii prăjiți să nu mai fie atât de dăunători sănătății precum se spune...:ermm:...

#107
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Cartofii prajiti nu sunt danuatori sanatatii. Cantitatea ingurgitata, poate fi :)

#108
Dodo03

Dodo03

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,712
  • Înscris: 13.03.2007
Nu cartofii prajiti sunt daunatori sanatatii, ca doar nu ingurgitezi acid de baterie , ci cantitatea si frecventa cu care ii mananci. Acelasi lucru se aplica si la indulcitorii din sucuri sau alte mizerii disponibile pe piata.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate