Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ecran spart- cum transfer totul a...

Sfat privind achiztia unei masini...

Nu pot seta frecventa RAM la 3200...

Inlocuire țeava principala a...
 Vopsea membrana difuzoare

sarea la sac

Volkswagen Jetta (Sfat / Pareri)

Recomandare caști pentru inot
 imprimante Altex

Cazier judiciar online

Banane

Robot pornire auto
 vanzare auto PF catre PJ - la dis...

Tensiune instabila generator Panzer

Identificare tip conector auto

Cronica carcotașilor vindea ...
 

Cartofi prajiti ca la restaurant

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#1
alexandersch

alexandersch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 681
  • Înscris: 19.09.2020
Salutare. Oricum as incerca sa gatesc cartofii prajiti, tot nu imi iasa ca la restaurant, adica crocanti, solizi, nearsi si nu stiu ce sa ma mai fac. Oare nu fac ceva bine sau imi lipsesc instrumentele potrivite ? Ori e ceva ingredient secret care ii face sa nu se inmoaie ?

Ideea e ca atunci cand ii scot din tigaie, par ca sunt ce trebe, dar dupa ce ii pun in farfurie incep sa se inmoaie si sa para ca mai degraba is fierti decat prajiti. Am incercat in tot felul, initial cu ulei putin, apoi cu ulei sa ii acopere (desi nu imi prea place ideea de risipa), uneori i-am lasat mai mult alteori mai putin, imi e greu sa ii intorc pe toate partile, ajung sa ii ard pe anumite parti, cu toate astea niciodata nu imi ies cum trebuie asa incat azi vreau sa caut solutia salvatoare aici.

Astept indicatiile voastre. Ms

#2
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,056
  • Înscris: 04.03.2014
La restaurant se folosesc friteuse, e o baie de ulei

si la tigaie iti ies crocanti, buni si neuleiosi daca dozezi uleiul si cantitatea de cartofi in functie de dimensiunea tigaii. Cartofii sa fie un singur strat, i lasi sa se prajeasca pe  parte, ii intorci samd. Daca pui mai putini cartofi si mai mult ulei, nu mai e nevoie sa ii intorci.

o varianta buna e sa ii tai in sferturi (sau felii mai mari, daca (,) cartoful e mare) si sa ii faci la cuptor electric, cu ventilatie. Putin ulei in tava, putin ulei pe cartofi, iti ies ca "wedges" la restaurant

Edited by irina2014, 24 January 2023 - 15:35.


#3
dan1980_25

dan1980_25

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,747
  • Înscris: 06.07.2007
Friteusa+ cartofi din supermarket gata ambalati, curatati, taiati si vot iesi exact (de kkt) ca la restaurant.

#4
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,798
  • Înscris: 05.06.2009
Majoritatea restaurantelor folosesc cartofi congelați, pre-prajiti și ii prăjesc în baie de ulei bine încins, în friteuze.
Un alt aspect ce contează este tipul de cartof pe care îl folosești. Cel cu coaja alba este mai fainos și se înmoaie după ce-l prăjești, cel cu coaja rosie e mai tare și rămâne crocant mai mult timp după prăjire.
Ca sa iasă crocanți și sa nu se lipească, trebuie prăjiți în baie de ulei într-un vas mai înalt (nu tigaie), și nu pui mulți cartofi odată. Ii lași sa se prăjească pana încep sa se ridice spre suprafața uleiului, în felul acesta ii poți învârti foarte simplu pe toate partile, pana se rumenesc uniform.


#5
baribalu

baribalu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,829
  • Înscris: 23.10.2006
Foc puternic si sa fie acoperiti complet cu ulei.

#6
mykero

mykero

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 679
  • Înscris: 09.01.2010
E simplu, problema o reprezinta tipul de cartof folosit, mai corect spus cantitatea de amidon din cartofi. Ai aici o scurta descriere, cu specificatia ca nu e chiar foarte clar cum ii poti diferentia.
https://clickpoftabu...lor-491221.html
Traiesc in Germania si aici cartofii sunt diferentiati in functie de intrebuintare - sunt produse diferite, in functie de ce vrei sa faci cu ei - cartofi pentru fiert/prajit ("Festkochen") sau cartofi pentru piure ("Mehlig"). Mai exista si o categorie intermediara "vorwiegend festkochend".
Solutia cea mai buna cum a spus cineva mai sus sunt cartofii din supermarket.

P.S. Doar ca info, cei de la Mac folosesc ulei de cocos pentru prajire + friteuza + un amestec de condimente care dau gustul specific. Asa ceva nu vei putea obtine acasa.

Edited by mykero, 24 January 2023 - 15:51.


#7
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 06.11.2005
Fierbe-i pana da iar apa in clocot, scurge-i bine si pe urma pune-i la prajit in baie de ulei, in sarje nu prea mari

#8
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 43,638
  • Înscris: 01.12.2001
Ai văzut ce cuva cu ulei au la restaurant? Zeci de litri de ulei.

Attached File  Screenshot_2023-01-24-16-01-02-259_com.android.chrome.jpg   87.13K   85 downloads
Vezi și puterea 36 kW

Edited by dorin_2k, 24 January 2023 - 16:02.


#9
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,329
  • Înscris: 05.06.2002
la friteuza in restaurantele se folosestein general ulei de palmier care se arde mai greu decat cel de floarea soarelui. n-are influenta asupra gustului sau a felului in care ies cartofii doar ca rezista mult mai bine la prajiri repetate.

#10
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 13.03.2017
Merge si la o friteuza "casnica"
Eu am una mai veche de la TEFAL - 2 L
Bag in ea cartofi pai congelati + carnati picanti si dupa 10 min iese o nebunie
Inelele de ceapa se fac in 5 min Posted Image

#11
danutpopa222

danutpopa222

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 12.11.2022
Cumpara cartofi congelati in punga. Gasesti la orice magazin. Ies foarte faini, ca la McDonald. Eu am mancat si sunt buni

#12
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,329
  • Înscris: 05.06.2002
friteuza e smecheria. baie de ulei la temperatura ridicata. nu-s obligatorii cartofii congelati. merg f. bine si cartofii normali, ar fi de preferat un aparat din ala care ti-i taie, fiindca daca-i tai la mana cei care sunt mai grosi raman mai "blonzi", cei care sunt taiati mai subtire tind sa iasa mai "bruneti".

Edited by Fane, 24 January 2023 - 16:23.


#13
pasilla

pasilla

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,163
  • Înscris: 31.03.2012
1. Foloseste ulei de palmier/untura.
2. Alege cu grija tipul de cartofi. Nu toti se preteaza la prajit.
3. Pentru crocanteala, trebuie sa alegi metoda de dubla prajire.
4. Trebuie neaparat baie de ulei, chiar daca ii faci in tigaie.

#14
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 13.03.2017
Merg si aia "normali" dar, trebuie curatati, taiati, spalati, uscati intr-un prosop ...
Complicat
E mai simplu cu aia congelati
Si mai rapid Posted Image

#15
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,857
  • Înscris: 16.03.2007
am observat ca mai conteaza si soiul cartofului.

Edited by laffin, 24 January 2023 - 16:33.


#16
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,129
  • Înscris: 06.01.2007
Ce tot ii dati cu friteozele astea?
Friteoza e un cuvand neispravit al limbii romane.
Fripteoza e forma corecta. Sau friptoza.

#17
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,224
  • Înscris: 30.08.2006
E un secret in toate. Mai intai cartofii se feliaza cat mai subtiri si se spala bine in apa pentru eliminarea a cat mai mult amidon. Apoi se prajesc la foc mic pentru eliminarea apei. Trebuie avut grija sa nu-i sfarami in procesul de amestecare. La sfarsit focul se inteteste ca sa formeze culoarea aurie si sa elimine uleiul. Vor iesi mai buni decat la Mec. Totusi nu am vazut la Mec cartofi crocanti. Sunt facuti atat cat trebuie.
Cartofii trebuie sa fie dulci din soiul rosu. Nu ma refer la sortimentul de cartofi dulci din Egipt. Cei pentru prajit.

Edited by Leo2006, 24 January 2023 - 16:45.


#18
vio69c

vio69c

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,575
  • Înscris: 17.08.2022
Eu de mult nu mai manac cartofii prajiti de (la) restaurant.
3 minute au gust, apoi se fac fleasca sau se intares.
Cand comand gratar, sau orice altceva merge cu cartofi prajiti,
ma sincronizez sa fiu gata cu cartofii, cand vine comanda
(primele 2 postari @Corinadaniela si @baribalu
arata foarte corect cum trebuie procedat)

Edited by vio69c, 24 January 2023 - 16:43.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate