Cartofi prajiti ca la restaurant
Last Updated: Oct 17 2023 16:33, Started by
alexandersch
, Jan 24 2023 13:16
·
19
#19
Posted 24 January 2023 - 16:51
Metoda mea
1. Alegerea potrivita a cartofilor( cele cu coaja roz) 2. Cartofii curatati , spalati sa fie taiati la dimensiunea potrivita( mai subtire) si daca se poate cam la aceeasi grosime 3. Cartofii stersi de apa intr-un prosop de bucatarie curat 4. Tigaie potrivita ( nu prea mica!) 5. Ulei de cocos pentru gatit inodor pus suficient cat sa acopere cat de cat un strat de cartofi. 6. In prima faza se pune la foc mai mare ca sa se incinga uleiul, apoi se reduce la mediu. 7. Cartofii vor incepe sa se frige, dar in functie de culoarea lor (se vor ingalbenii frumos) si cat de crocanti ii dorim (atunci le rumenim mai tare)va trebui sa-i intoarcem cu furculita periodic. 8. Daca ne place rezultatul ii scoatem din tigaie cu o lingura de inox prin care se scurge uleiul 9. Se pune alta tura si se adauga ulei de cocos, cat sa se scalde cartofii in ea ( nu necesita sa fie 100% acoperiti de ulei, doar daca ii vrei mai crocanti – mie imi place semicrocant ) Uleiul de cocos le da o savoare deosebita. |
#20
Posted 24 January 2023 - 16:51
ulei in temperatura mare si amidon, cum face pustiul asta afgan
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/IXm6nPxMLB8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#21
Posted 24 January 2023 - 17:01
Foarte igienic cand le pune cu mana in tavita, dupa ce a pus mana si pe bani....
Edited by GRATEFUL, 24 January 2023 - 17:01. |
#22
Posted 24 January 2023 - 17:13
Fane, on 24 ianuarie 2023 - 16:05, said:
la friteuza in restaurantele se folosestein general ulei de palmier care se arde mai greu decat cel de floarea soarelui. n-are influenta asupra gustului sau a felului in care ies cartofii doar ca rezista mult mai bine la prajiri repetate. |
#23
Posted 24 January 2023 - 17:27
Singura metoda fara batai de cap (fierbere, mutare in tigai, etc) este sa folosesti cartofi congelati. Sunt preprajiti din fabrica, asta le da consistenta pe care o vrei.
Edited by Manasu, 24 January 2023 - 17:28. |
#24
Posted 24 January 2023 - 17:35
folosesc si eu, dar din aia taiati mai mare, si ii fac la cuptor la temperatura mare. O varianta farte buna pt cand nu ai timp sau chef (de gatit)
|
#25
Posted 24 January 2023 - 17:40
cei mai buni cartofi prajiti ies la cuptor cu flacara...taiati mare, doar stropiti cu un pic de ulei de masline, sare rozmarin nucsoara... foc mai mare un pic sa ii prinda bine..lasati pana fac crusta, intorsi sa faca si pe cealalta parte...langa o costita tot la cuptor si un pahar de feteasca neagra....asta bag diseara.
|
#26
Posted 24 January 2023 - 17:47
#27
Posted 24 January 2023 - 18:02
Am incercat toate metodele de preparare a cartofilor prajiti, singura varianta in care iese ce trebuie este o friteuza daca se poate semi/profesionala (eu am una din asta), care duce temperaturi mari, spre 200 grade, cartofi taiati la dimensiune similara ca sa nu existe diferente de prajire. Nici pomeneala nu se fac cartofi prajiti la temperaturi mici, ideea e sa se formeze un strat la suprafata care sa permita interiorului sa ramana moale dar coaja sa devina crocanta, altfel iese o porcarie de cartofi imbibati cu ulei. Am incercat si cu echipamente de uz casnic, problema lor e ca nu ating temperatura pretinsa de producator, de exemplu ceva Tefal destul de scump care promitea ca ajunge la 190 de grade in realitate reusea un 160 si ceva (masurat cu un termometru de imersie Thermapen). O alta problema care tine de costuri e uleiul in sine, sunt cativa litri care practic suporta vreo 2, hai 3 incalziri dupa care trebuie reciclat.
|
#28
Posted 24 January 2023 - 18:19
alexandersch, on 24 ianuarie 2023 - 13:16, said:
Salutare. Oricum as incerca sa gatesc cartofii prajiti, tot nu imi iasa ca la restaurant, adica crocanti, solizi, nearsi si nu stiu ce sa ma mai fac. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bQafUFqs5oU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] O oală cu sită, baie de ulei, ridici sita când cartofii sunt gata! As simple as that! smoke, on 24 ianuarie 2023 - 17:40, said:
cei mai buni cartofi prajiti ies la cuptor cu flacara...taiati mare, doar stropiti cu un pic de ulei de masline, sare rozmarin nucsoara... foc mai mare un pic sa ii prinda bine..lasati pana fac crusta, intorsi sa faca si pe cealalta parte...langa o costita tot la cuptor si un pahar de feteasca neagra....asta bag diseara. Cartofi prăjiți în ... ulei de măsline? [ https://yoursmiles.org/msmile/wonder/m1828.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Uleiul de măsline este pentru salate! Dacă vrei să frigi ceva, doar ulei de floarea soarelui, presat la rece. https://landluft.ro/...9hoCSu0QAvD_BwE |
|
#29
Posted 24 January 2023 - 18:33
Cred ca n-am mai facut cartofi prajiti de vreo 10 ani. Dar fi-mea, cand era mica, a avut vreun an cand a mancat numai cartofi prajiti, asa ca faceam de 2 ori pe zi. De la un moment incolo, ieseau perfect.
Cartofi rosii, taiati nu prea gros (cu cat sunt mai subtiri cu atat ies mai crocanti), stersi de apa cu prosop de hartie si pusi intr-o oala cu ulei foarte incins. Se fac destul de repede, daca inoata in ulei. Cand se fac aramii ii scoti, stersi in prosop de hartie, sare si piper. Numai ulei de floarea soarelui si cartofi adevarati, nu congelati. |
#30
Posted 24 January 2023 - 18:38
#31
Posted 24 January 2023 - 18:41
Taiati , spalati , frecati cu sare , odihna 5min apoi prajiti .
|
#32
Posted 24 January 2023 - 18:45
Aici e o reteta asemanatoare cu felul in care ii prajesc eu dar mai complexa. Chestia cu siropul de porumb nu o stiam.
https://cumsa.ro/ret...onalds-sau-kfc/ Cartofii se prajesc de doua ori la temperaturi diferite. Edited by Leo2006, 24 January 2023 - 18:47. |
#33
Posted 24 January 2023 - 18:47
cumparator, on 24 ianuarie 2023 - 18:33, said:
Cand se fac aramii ii scoti Nu mai recomandati retete din astea dubioase, omul cauta cartofi "de restaurant", adica este vorba de cartofi congelati. Se gasesc la supermarket, gata taiati. Aceia ies exact cum doreste initiator. Edited by Ghibos, 24 January 2023 - 18:48. |
|
#34
Posted 24 January 2023 - 19:00
dorin_2k, on 24 ianuarie 2023 - 15:59, said:
Ai văzut ce cuva cu ulei au la restaurant? Zeci de litri de ulei. Screenshot_2023-01-24-16-01-02-259_com.android.chrome.jpg Vezi și puterea 36 kW Daca insisti ia o tigaie speciala cu sita, macar acasa nu mananci si ulei ars - cancerigen: https://www.emag.ro/...NBoCJegQAvD_BwE |
#35
Posted 24 January 2023 - 19:07
cel mai important e sa-i lasi sa se scurga uleiul din ei. in tigaie de "tabla" sau la tava la cuptor cu usturoi ies cel mai ok.
Edited by Punter, 24 January 2023 - 19:08. |
#36
Posted 24 January 2023 - 19:18
Ghibos, on 24 ianuarie 2023 - 18:47, said:
Cand sunt aramii, sunt deja arsi... Nu mai recomandati retete din astea dubioase, omul cauta cartofi "de restaurant", adica este vorba de cartofi congelati. Se gasesc la supermarket, gata taiati. Aceia ies exact cum doreste initiator. Adica reteta asta cu cartofi pe care-i cureti tu e dubioasa? Aia la punga, prajiti in cine stie ce cacat si congelati, crezi tu ca sunt aia normali? Dupa ce ii scoti e mai bine sa absorbi uleiul in exces ca sa nu se flescaie si sa nu inghiti ulei aiurea. Ai facut macar o data cartofi prajiti adevarati? Aia congelati sunt infecti. Poti sa nu ii lasi sa ajunga aramii, ii scoti cum iti plac. Edited by cumparator, 24 January 2023 - 19:20. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users